Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Ένα αναπάντητο ερώτημα!

Το 1969 ταξίδεψα στη Νέα Υόρκη να σπουδάσω Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Cornell, που βρίσκεται σε ένα υπέροχο κάμπο στο χωριό “Ιθάκη” της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.  Δεν φοίτησα τελικά στο Cornell, γιατί την ίδια χρονιά έγινα Ασφαλιστής, κέρδισα πολλά χρήματα και ανέβαλα τις σπουδές μου για τον επόμενο χρόνο. Βέβαια, ούτε αυτό έγινε, αλλά το 1972 φοίτησα στο City University της Νέας Υόρκης, και παρέμεινα σε αυτό το επάγγελμα για 12 συνεχή χρόνια. Το 1981, επέστρεψα στην Αθήνα και έκτοτε ζω και εργάζομαι συνεχώς. Με μια διαφορά. Το 2006 έφτασα στην ηλικία των 65 χρόνων και τυχαία έμαθα ότι δικαιούμαι σύνταξη από το ΙΚΑ της Αμερικής.!  Στην αρχή δεν το πίστεψα. Πώς είναι δυνατόν να πάρει κάποιος Σύνταξη στα 65, όταν έχει εργαστεί μόνον για 12 χρόνια,από τα 28 του έως τα 40 του, να μην εργαστεί ποτέ ξανά στις ΗΠΑ, και στα 65 να δικαιούται σύνταξη!   Πράγματι και προς μεγάλη μου έκπληξη, στα 65 άρχισα να παίρνω 939 δολάρια ΗΠΑ το μήνα. Όταν νωρίτερα, έγραψα στο ΙΚΑ της Αμερικής, γνωστό ως Social Security Benefits για να διαπιστώσω αν πράγματι δικαιούμαι Σύνταξη στα 65, σε ένα μήνα έλαβα μία κατάσταση στην οποία υπήρχαν τέσσερις  στήλες: Η πρώτη ανεφερε τη χρονολογία, ήταν το 1969. Η διπλανή δεύτερη στήλη ανέφερε τις Εισφορές του εργοδότη μου, η τρίτη των δικών μου και η τέταρτη το σύνολο. Κάτω στη δεύτερη αράδα, ήταν η επόμενη χρονιά, το 1970 με τα ίδια στοιχεία στις επόμενες τρεις στήλες κ.ο.κ. Στο τέλος, της κατάστασης, κάτω από το 1980, τη χρονιά που σταμάτησα να εργάζομαι στην Αμερική, αναφέροταν το σύνολο των εισφορών, του εργοδότη μου και των δικών μου. Ήταν το Συνταξιοδοτικό μου Κεφάλαιο! Αυτό, το Κεφάλαιο, παρέμεινε για 25 χρόνια στο λογαριασμό μου, τοκίζονταν και δημιούργησε το Κεφάλαιο από το οποίο, στα 65 μου άρχισα να εισπράττω τη Σύνταξή μου!


Το Σύστημα αυτό, στην Αναλογιστική γλώσσα λέγεται όπως όλοι γνωρίζετε, “Κεφαλαιακό”. Δηλαδή, τα Ασφάλιστρα των Ασφαλισμένων παραμένουν δικά του, στο δικό του λογαριασμό, τοκίζονται και ένα μικρό μέρος από αυτά επενδύονται με σύνεση. Όταν έλθει η ώρα, στα 65,  ο Ασφαλισμένος δικαιούται να τα εισπράξει ως Σύνταξη.
Λογικό θα πείτε, πού είναι το ερώτημα;
Το ερώτημα είναι γιατί να  μπορούν να Καταχραστούν τα Αποθεματικά των Ασφαλισμένων, χωρίς να τους ρωτήσουν; Ψήφισαν ένα νόμο και τα Καταχράστηκαν…Νομίμως!  Τα έκαναν ο,τι ήθελαν. Απλά, τα τσέπωσαν! Έτσι δεν υπήρχαν Αποθεματικά να πληρωθούν οι Συντάξεις! Εφεύραν, όμως οι Εθνοσωτήρες Πολιτικοί  το “Διανεμητικό” Σύστημα να πληρώνουν τις Συντάξεις των πολιτών, από τις  τρέχουσες εισφορές των Ασφαλισμενων και των Εργοδοτών τους!
Και επειδή, οι Άνθρωποι ζουν περισσότερο και οι γεννήσεις μειώνονται, οι Ασφαλισμένοι που πληρώνουν τα Ασφάλιστρά τους για να πληρωθούν οι τωρινοί Συνταξιούχοι σε λίγα χρόνια δεν θα αρκούν να καλύψουν τις Συντάξεις των δικαιούχων!
Δε τελειώσαμε. Πριν μια εβδομάδα έλαβα ένα σημείωμα απο το ΙΚΑ των ΗΠΑ που Έλεγε επί λέξη: Η Σύνταξή σας θα αυξηθεί κατά 1,7% από το 2013 λόγω της αύξησης του κόστου διαβίωσης και δίπλα είχε το ποσό των $990!
Δε μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα σεβασμού που αισθάνθηκα για αυτό το Σύστημα Εξουσίας που το οποίο έζησα για 12 χρόνια, ένα Σύστημα που πραγματικά Σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και που κατάφερε να εξυπηρετεί 250 περίπου εκατομμύρια Αμερικανούς, έναν – έναν, ανάλογα με τις Ανάγκες τους, στέλνοντας του προσωπικές επιστολές ενημέρωσης και το κυριότερο, φροντίζοντας να δίνει στους Συνταξιούχους  αυξήσεις, χωρίς να τις ζητάνε!
Αισθάνθηκα την υποχρέωση να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές για να υπερασπιστώ άλλη μια φορά τον Απόλυτο Διαχωρισμό των Εξουσιών της Δημοκρατίας. Στις ΗΠΑ ισχύει. Για αυτό και οι Πολιτικοί τους δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν Νόμους για να κλέψουν τα Αποθεματικά των Εισφορών των Ασφαλισμενων και των Εργοδοτών τους!
Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τη τριτοκοσμική Δικτατορική Δημοκρατία των δικών μας! Και το πιο φοβερό από όλα, Κανένας τους δεν λέει Κουβέντα για αυτό!   Θα κάνουν, λένε Ανασχηματισμό για να δημιουργήσουν…Ανάπτυξη…
Είναι να μην τρελένεσαι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου