Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ



Από 28,3 εκ. ευρώ το 2012, μειώθηκαν σε 26,1 εκ. ευρώ
«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

7
εκτύπωση 
 
Ο «χορός» εκατομμυρίων ευρώ για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ καλά κρατεί. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έστειλε στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος, κατά τα άλλα, εξήγγειλε την συμμετοχή εισαγγελικού λειτουργού στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών η οποία ελέγχει τις λεγόμενες «απόρρητες» δαπάνες. Αυτό, τουλάχιστον, εξετάζει η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί προκειμένου να μελετήσει την αναθεώρηση των διατάξεων περί απόρρητων εθνικών δαπανών.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο κ. Αβραμόπουλος σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Ν. Νικολόπουλου, το συνολικό ποσό για απόρρητες εθνικές δαπάνες που αρχικά είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012 του υπουργείου Εξωτερικών αν και μειώθηκε, παραμένει υψηλό παρά την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Έτσι, το ποσό ενώ ανήρχετο σε 28.383.100 ευρώ και έχει μειωθεί στο ποσό των 26.133.000 ευρώ (μείωση κατά 2.250.000 ευρώ).
Το αιτιολογικό είναι ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες εξυπηρετούν την εξωτερική πολιτική του κράτους, ενώ σχετικά με την δημοσιοποίησή τους δηλώνεται ότι  απαγορεύεται να ανακοινώνονται.
Όσον αφορά το αίτημα του Οικονομικού Εισαγγελέα για πρόσβαση σε στοιχεία και διαδικασίες που αφορούν τις απόρρητες δαπάνες για τα έτη 2009, 2010, 2011, ακόμη και του 2012, κατά τρόπο πάντα που να διαφυλάσσεται το εθνικό συμφέρον και οι σχετικές πολιτικές προτεραιότητες, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι με δική του πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου, διοργανώθηκαν δύο συναντήσεις με τον εισαγγελέα κ. Σπ. Μουζακίτη. Όπως τονίζει σχετικά «είναι πρόδηλη η μέριμνά μου για άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, με απόλυτη διαφάνεια και εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου