Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

! Κίνδυνος για τα σκυλιά απ' την πιτυοκάμπη


species

! ΠΡΟΣΟΧΗ !

Αυτή είναι η εποχή που δραστηριοποιούνται οι κάμπιες των πεύκων (ή πιτυοκάμπη), οι οποίες αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τα σκυλιά μας. Αν έρθουν, ακόμα και ελαφρώς, σε επαφή με τις κάμπιες αυτές τα χείλη και η γλώσσα τους μπορεί να ερεθιστούν επικίνδυνα, ακόμη και να νεκρωθούν! Αν δείτε αυτές τις κάμπιες κρατείστε το σκυλί σας μακριά από την περιοχή.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΤΙΣ ΛΙΩΝΕΤΕ! Θα μεταφέρετε την τοξίνη μαζί σας! Αν ο σκύλος σας έρθει σε επαφή με τις κάμπιες, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε περιμένοντας να του περάσει.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Σφοδρή επίθεση Μπογιόπουλου κατά Άδωνη

Πρώτο: Σε αυτή τη χώρα είμαστε λίγοι. Και ως εκ τούτου λίγο – πολύ γνωριζόμαστε…
Δεύτερο: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός (!) Υγείας (!!!), «σιχαίνεται τους κομμουνιστές». Ο Τάκης Μπαλτάκος (στον οποίο δοθείσης ευκαιρίας θα επανέλθουμε), γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Σαμαρά, «γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής». Ο άλλος, στενός φίλος κι αυτός του Σαμαρά, αποτυχημένος πολιτευτής στις εθνικές εκλογές και τώρα ερωτοτροπών με το ευρωκοινοβούλιο, τα ίδια. Κατά τα λοιπά ο κ.Σαμαράς είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»…

Τρίτο: Η ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματα που τρέφει για τους κομμουνιστές προέκυψε στον Αδωνι Γεωργιάδη λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην εκδήλωση στην Βρετανία. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση ο κύριος υπουργός προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του «Hellenic Society of Imperial College» και υπεύθυνο Τύπου της ΟΝΝΕΔ Μεγάλης Βρετανίας, κ.Μιχάλη Ντιναλέξη. Ο κ.Μιχάλης Ντιναλέξης είναι το ίδιο πρόσωπο που σε χαριτωμένο άρθρο του στις 28/11/2012 υπό τον τίτλο «H ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς είναι κοντά»(ολόκληρο το κείμενο στο http://orthografos.blogspot.co.uk/2012/11/h.html) ανάμεσα στα άλλα έγραφε: «Η συμβολή της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή αυτή προς την ηγεμονία της δεξιάς είναι αξιοσημείωτη. Απάλλαξε τον κεντροδεξιό χώρο από την κατηγορία του “φασισμού”, ενώ η παρουσία της δημιουργεί ένα σημαντικό αντίβαρο στην αριστερά σε πολλά θέματα, όπως κυρίως τα εθνικά. Η δε απειλή της δράσης της ασκεί πιέσεις αντίθετες με αυτές της αριστεράς όσον αφορά την λύση προβλημάτων όπως η λαθρομετανάστευση, ωθώντας την κυβέρνηση να παρακάμψει την αριστερά και να δράσει προς την λύση τους»…

Τέταρτο: Ο «σιχαίνομαι τους κομμουνιστές» Γεωργιάδης είναι το ίδιο πρόσωπο που έχει πάρει τη σκυτάλη της διακίνησης της θεωρίας «όλοι μαζί τα φάγαμε».Που διατείνεται ότι για χρεοκοπημένο κράτος φταίει ο λαός και όχι αυτοί που το διαχειρίστηκαν. Και που ισχυρίζεται, δείχνοντας τους κομμουνιστές, ότι «αυτή είναι η Ελλάδα, γι’ αυτό καταστραφήκαμε, εσείς μας καταστρέψατε»! Προφανώς, δεν κυβερνά ο κ.Γεωργιάδης, κυβερνούν οι… κομμουνιστές, και συνεπώς αυτοί φταίνε για το 1,5 εκατομμύριο άνεργους και για τα 600.000 υποσιτισμένα παιδιά στην Ελλάδα…
Πέμπτο: Ο «σιχαίνομαι τους κομμουνιστές» Γεωργιάδης απέδωσε τα αισθήματά του – όπως είπε προχτές στον «Ενικό» – στο γεγονός ότι «σιχαίνεται τον ολοκληρωτισμό». Κάτι μας λέει ότι εκείνο που – πραγματικά – σιχαίνεται από τον «ολοκληρωτισμό του κομμουνισμού» ο Γεωργιάδης, είναι τούτο: Η ολοκληρωτική και αδιαπραγμάτευτη εναντίωση των κομμουνιστών απέναντι στον μαύρο ολοκληρωτισμό με τον οποίο ο κ.Γεωργιάδης σαλιαρίζει. Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς «σιχαίνεται», αλλά και με τι ακριβώς σαλιαρίζει ο Γεωργιάδης:

α) Ο εν λόγω πριν μεταπηδήσει στη ΝΔ ήταν επιφανές στέλεχος του ΛΑΟΣ. Το 2006 στις περιφερειακές εκλογές ήταν υποψήφιος νομάρχης Αθήνας με το ΛΑΟΣ. Όμως στις ίδιες ακριβώς εκλογές, το 2002, και στο ψηφοδέλτιο του (τότε) κόμματός του στο οποίο ηγείτο ο (τότε) αρχηγός του, ο Καρατζαφέρης, φιγουράριζαν 4 ονόματα χρυσαυγιτών. Οι Κολιός Βασίλειος, Παπαδημητρίου Μιχάλης, Σκάντζος Νικόλαος και Παναγιώταρος Ηλίας (ναι, ο γνωστός…). Οι δυο τελευταίοι, μάλιστα, όπως διαφήμιζε το (τότε) κόμμα του Γεωργιάδη δεν ήταν «απλοί» χρυσαυγίτες. Ήταν μέλη της ΚΕ της Χρυσής Αυγής. Ουδέποτε αισθάνθηκε την ανάγκη (τότε) ο Γεωργιάδης να εκφράσει την «σιχασιά» του για τον ναζιστικό ολοκληρωτισμό που είχε βρει στέγη στο (τότε) κόμμα του…


Τότε που η εφημερίδα της «Χρυσής Αυγής» (19/9/2002) διαφήμιζε τους υποψηφίους της για την υπερνομαρχία Αττικής, που είχαν βρει στέγη στο ψηφοδέλτιο του Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ, κόμματος (τότε) του Άδωνι Γεωργιάδη… (η φωτογραφία είναι από το «jungle-report.blogspot.gr»].

β) Στις τότε εκλογές, με αφορμή την συμμετοχή των 4 ναζί στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ, ο (τότε) αρχηγός του Γεωργιάδη, ο Καρατζαφέρης, δήλωνε στο δελτίο ειδήσεων του «Αλτερ»: «Από πού προκύπτει ότι αυτοί οι 4 είναι ναζιστές (…); Έχετε δει καμία δήλωση εξ’ αυτών που να λέει ζήτω ο Χίτλερ; Η Χρυσή Αυγή είναι πατριωτική. Δεν έχει καμία σχέση με αυτά» (δείτε τη συνέντευξη στοhttps://www.youtube.com/watch?v=ZkSKe_WFckc). Δεν θυμόμαστε καμία αντίδραση του Γεωργιάδη για τα λεγόμενα του (τότε) αρχηγού του…



γ) Ο (προ Νέας Δημοκρατίας) Γεωργιάδης ποτέ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον αρχιφασίστα Κώστα Πλεύρη. Η μόνιμη επωδός του κάθε φορά που συνευρίσκονταν σε

Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση Πρώτη καταχώρηση: 27/03/2014 - 15:53 Τελευταία δημοσίευση: 27/03/2014 16:12Διεθνή Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση σήμερα ότι εάν αποφασιστεί να περιορισθεί η χρήση από τους Ρώσους πολίτες των συστημάτων πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών των ομίλων που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη, αυτό θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις τους θα απολέσουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Την περασμένη εβδομάδα η Visa και η MasterCard σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες για τις πληρωμές και τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών τόσο στους πελάτες της τράπεζας Rossiya (Ρωσική Εμπορική Τράπεζα), όσο και στους πελάτες άλλων ρωσικών τραπεζών. Στην τράπεζα Ρασίγια επιβάλλονται κυρώσεις στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών πάντως αποκαταστάθηκε κατόπιν για τις περισσότερες ρωσικές τράπεζες. «Είναι πράγματι πολύ άσχημο το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις αποφάσισαν (να επιβάλουν) περιορισμούς», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στα μέλη της Άνω Βουλής. «Νομίζω ότι αυτό απλώς θα τους στοιχίσει ορισμένα μερίδια αγοράς — μιας πολύ κερδοφόρας αγοράς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα δικό της ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών, εναλλακτικό προς αυτό των γιγαντιαίων αμερικανικών επιχειρήσεων Visa και Mastercard. «Οφείλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και θα το κάνουμε», ανέφερε ο Πούτιν κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπως ονομάζεται η ρωσική άνω Βουλή, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Σε ορισμένες χώρες όπως και η Ιαπωνία και η Κίνα τα συστήματα αυτού του είδους λειτουργούν, λειτουργούν πολύ καλά», σημείωσε ο Πούτιν. «Άρχισαν να λειτουργούν και επικεντρώνονται πρωτίστως στις εθνικές τους αγορές, στις δικές τους επικράτειες, στους δικούς τους πληθυσμούς, και γίνονται τώρα όλο και πιο δημοφιλή», παρατήρησε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» τη συμπεριφορά των αμερικανικών ομίλων.


Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση
Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση σήμερα ότι εάν αποφασιστεί να περιορισθεί η χρήση από τους Ρώσους πολίτες των συστημάτων πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών των ομίλων που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη, αυτό θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις τους θα απολέσουν σημαντικά μερίδια αγοράς.
Την περασμένη εβδομάδα η Visa και η MasterCard σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες για τις πληρωμές και τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών τόσο στους πελάτες της τράπεζας Rossiya

15 Things You Didn’t Know Your iPhone Could Do

IMPORTANT: Instead of four random numbers, your passcode could be “BUTT.” posted on
Getty / Andrew Burton
1.
Jess Misener
1. Go to Settings > General > Passcode Lock.
2. Turn off the setting that says “Simple Passcode.”
3. A screen will appear prompting you to change your passcode, along with a full QWERTY keyboard. The next time you unlock your phone, the keyboard will appear instead of just the number pad.
2.
Jess Misener
Tell Siri, “Read my email,” and she’ll oblige. You’ll hear the sender’s name, the date/time of the message, and the subject line.
You can also instruct her to “read my latest email” or ask, “Do I have email from [person]?”
3.
15 Things You Didn't Know Your iPhone Could Do
For a while, the fact that I couldn’t see when my iMessages were sent drove me crazy. Turns out there’s a stupidly easy way to view timestamps of your messages in iOS 7: touch and drag message bubbles to the left.
4.
Jessica Misener
Ask Siri, “What flights are above me?” or just say, “Planes overhead,” and she’ll pull up a chart featuring each plane’s flight number, its altitude, and its angle. (It took my Siri about 30 seconds to pull up this data, so be patient!)
5.
Did you change your mind about that text you just tapped in? Shake your phone, and an “Undo Typing” box will come up. If you change your mind after you’ve hit Undo, shake your phone again for a handy “Redo Typing” box.
6.
Turn your phone horizontally when in your calendar app to see a more detailed view of your appointments.
7.
15 Things You Didn't Know Your iPhone Could Do
This is so simple to do, yet totally changed my ability to CONVEY HOW EXCITED OR MAD I WAS to my friends without having to hit the shift arrow every time.
NB: If this isn’t working for you, go to Settings>General>Keyboard and make sure Caps Lock is enabled.
8.
15 Things You Didn't Know Your iPhone Could Do
Swipe left in the Compass app to access a level. Pretty cool.
9.
This is especially useful if you have kids, or have zero self-control when it comes to Candy Crush. Go to Settings > General > Restrictions, Enable Restrictions, and scroll down to disable In-App Purchases.
10.
15 Things You Didn't Know Your iPhone Could Do
Hold down the shutter button in your camera and you’ll automatically activate burst mode. Your phone will capture a ton of photos in rapid succession and save them to your camera: a great way to guarantee you’ll get a profile pic to your liking.
11.
Jess Misener
Hold down the dash on your keyboard to get a super-cool menu of dashes, which you can use to please all your grammar stickler friends.
12.
15 Things You Didn't Know Your iPhone Could Do
Instead of using the touch circle to snap your selfie, hit the “up” volume button. It lets you hold the phone — and camera — more steadily.
13.
15 Things You Didn't Know Your iPhone Could Do
Press the center of the headphone button when in the camera app to snap a pic. Also great for selfies!
14.
Jessica Misener
In your Contacts app, you can enable different vibration patterns for different contacts. This is particularly handy if you keep your phone in your pocket, so you can distinguish hands-free between a pesky email from your boss and a fun text.
15.
15 Things You Didn't Know Your iPhone Could Do
Great for when you need to charge your phone quickly at a bar.

Ταφόπλακα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς το πολυνομοσχέδιο



Ξαφνικό θάνατο για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί το νέο πολυνομοσχέδιο, αφού ουσιαστικά τα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ και οι καθηγητές αυτών, σε αναλώσιμους υπαλλήλους.
Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, χωρίς καμιά ενημέρωση ή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση που ουσιαστικά αποτελεί ξαφνικό θάνατο για το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία καθώς και για τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη ρύθμιση, απελευθερώνονται πλήρως οι αναιτιώδεις απολύσεις χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία και χωρίς έλεγχο της πολιτείας, με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να καθίστανται ουσιαστικά έρμαια στις ορέξεις του εκάστοτε σχολάρχη, ενώ συρρικνώνεται δραματικά το ποσό της αποζημίωσης για αυτούς που θα απολυθούν.
Παράλληλα, αποσύρεται η εποπτεία του υπουργείου Παιδείας από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η εγκυρότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς δεν θα ελέγχονται πλέον τα προσόντα των εκπαιδευτικών και η εγκυρότητα των διαδικασιών απόκτηση τίτλων.
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει:
«Η συγκεκριμένη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι προδήλως αντισυνταγματική διότι παραβιάζει ευθέως το άρθρο. 16, παρ. 8 του Συντάγματος την ώρα που φαινόμενα ανομίας γιγαντώνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση με σχολεία να λειτουργούν χωρίς άδειες, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με παράνομο προσωπικό και με παραχάραξη των ωρολόγιων προγραμμάτων.
Η κυβέρνηση, αντί να προβεί σε ρύθμιση για την αποκατάσταση της νομιμότητας, τροφοδοτεί την πλήρη απορρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης προς όφελος της συντεχνίας των σχολαρχών, οι οποίοι θα κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη δραματική μείωση του εργατικού κόστους και από τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων.
Αυτό που κυρίως επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης σε είδος προς πώληση και προνόμιο μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν. Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή δεν εξυπηρετεί την παιδεία, αλλά στενά επιχειρηματικά συμφέροντα «φίλων» και «συγγενών».
Από τη ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή δεν ισοπεδώνονται μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ισοπεδώνεται η έννοια του δημόσιου εποπτευόμενου αγαθού της εκπαίδευσης.
Ο κίνδυνος για το σύνολο της κοινωνίας είναι τεράστιος. Τίτλοι σπουδών και πιστοποιήσεις από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στερούνται εγκυρότητας και αξιοπιστίας, καθώς υπογράφονται από αναλώσιμους υπαλλήλους και όχι από εκπαιδευτικούς λειτουργούς πιστοποιημένους και εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας.
Το ζήτημα δεν έχει μόνο εθνικές διαστάσεις αλλά και ευρωπαϊκές καθώς θεωρούμε πλέον ότι η αντιστοίχιση προσόντων με τίτλους σπουδών χαλκευμένους από ελληνικά ιδιωτικά σχολεία με αντίστοιχους τίτλους ευρωπαϊκών σχολείων δεν μπορεί να γίνει».
Η ΟΙΕΛΕ διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 30 Μαρτίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στις 6:00 το απόγευμα, ενώ προκήρυξε απεργία σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία για την Τετάρτη 9 Απριλίου. Παράλληλα απέστειλε επιστολή στους βουλευτές, στην οποία αναλύονται όλες οι παρανομίες τις σκανδαλώδους ρύθμισης και την οποία μπορείτε να διαβάστε ΕΔΩ

Εκαναν προκήρυξη για προσλήψεις μόνο για τα παιδιά τους οι Εργατοπατέρες της Εθνικής Τράπεζας !

Ακούγεται απίστευτο εν μνημονιακό έτος 2014 αλλά είναι αληθινό. Το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας εξέδωσε προκήρυξη για προσλήψεις, αλλά όχι για όλους τους έλληνες παρά μόνο για τα παιδιά των εργαζομένων!

Τελικά, όμως μετά τον σάλο που προκλήθηκε ανακοινώθηκε ότι η Εθνική Τράπεζα αποσύρει την προκήρυξη για την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.), με τη δικαιολογία ότι ότι έχουν προκηρυχθεί εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και η προκήρυξη θα επαναξεταστεί.

Πριν αποσύρουν την προκήρυξη στα προσόντα που θα έπρεπε να έχει ένας υποψήφιος για το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δωρεάν WiFi σε 4.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα από τον Νοέμβριο

Σε δημόσια διαβούλευση


Δωρεάν WiFi σε 4.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα από τον Νοέμβριο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Δωρεάν πρόσβαση στο Internet από δημόσια σημεία θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από τον Νοέμβριο του 2014, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (Νοέμβριος 2013) για ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Μενέλαου Δασκαλάκη, η πρώτη φάση του έργου, το οποίο τίθεται από αύριο σε διαβούλευση, αφορά δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς

«Ξαφνικός θάνατος» για ταξιτζήδες και φορτηγατζήδες


ΤαξίΜε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν οι συμφωνηθείσες με την Τρόικα ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, τόσο των επιβατηγών δημοσίας χρήσης (ταξί), όσο και των φορτηγών δημοσίας, αλλά και ιδιωτικής χρήσης.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», στο σχέδιο νόμου πέρασαν ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα  επιφέρουν και νέες κόντρες μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτοκινητιστών.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
- Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς των φορτηγών δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης με άρση διαφόρων περιορισμών στις δραστηριότητές τους.
- Απελευθέρωση της δυνατότητας των ξενοδοχειακών μονάδων να χρησιμοποιούν ελεύθερα ενοικιαζόμενα οχήματα μετά οδηγού, ανάμεσα στα οποία δικυκλα και «γουρούνες».
- Aρση των περιορισμών στην δραστηριοποίηση των 9θέσιων οχημάτων, με απελευθέρωση διάφορων μορφών επιβατικού έργου που σήμερα ανήκει στα ταξί.

Θέλω να δουν την ταινία μου οι λογικοί και ψύχραιμοι Γερμανοί

tainia-Kalavrita

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ 
 Ο έμπειρος και πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας Ηλίας Γιαννακάκης βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συγκλονιστική, αλλά αντικειμενική και ισορροπημένη ταινία του «Καλάβρυτα: άνθρωποι και σκιές».
     
Ο έμπειρος και πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συγκλονιστική, αλλά αντικειμενική και ισορροπημένη ταινία του «Καλάβρυτα: άνθρωποι και σκιές». Μην τη χάσετε όταν το φθινόπωρο βγει στις αίθουσες

Της Βένας Γεωργακοπούλου

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
Γίνεται μια ανάθεση να γεννήσει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού; Μπορεί σήμερα, στην Ελλάδα των συνθημάτων, μια ταινία για τα Καλάβρυτα να αποφύγει την εθνολαγνεία και την αντιγερμανική προπαγάνδα και να προτείνει την ιστορική αλήθεια, με όλες τις πλευρές και τα αναπάντητα ερωτήματά της;

Γίνεται, όταν ντοκιμαντερίστας είναι ο έμπειρος Ηλίας Γιαννακάκης. Η ταινία του «Καλάβρυτα: άνθρωποι και σκιές» κέρδισε στο πρόσφατο 16ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το σημαντικότερο βραβείο (της FIPRESCI, διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου). Τη βλέπεις με κομμένη την ανάσα, σαν να παρακολουθείς βήμα βήμα ένα θρίλερ, που καταλήγει στην καταστροφή ενός ολόκληρου χωριού από τους Γερμανούς. Σε πνίγει η φρίκη μπροστά στις συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων. Σε γαληνεύει μια νότα συμφιλίωσης με τη συμμετοχή στην ταινία Γερμανών φίλων

Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο: Ανοιχτή Επιστολή - Απόστολος Βολιώτης Υποψήφιος Δή...

Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο: Ανοιχτή Επιστολή - Απόστολος Βολιώτης Υποψήφιος Δή...: Αγαπητοί συμπολίτες  Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας διαβουλεύσεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής με τους κατ...

H εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τις εκλογικές δαπάνες – Τι επιτρέπεται & τι απαγορεύεται ανά ΟΤΑ

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, διαμορφώνει το πλαίσιο που ορίζει τις εκλογικές δαπάνες, καθώς και τους κανόνες γύρω από θέματα που αφορούν τη διαχείριση και τη δημοσιότητα των οικονομικών των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών και των υποψηφίων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18 Μαΐου 2014.
Επιπλέον, οριοθετεί την προεκλογική περίοδο και διαμορφώνει τους κανόνες που αφορούν την προβολή και τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ

Πώς παρουσιάζεται η Eλληνική Eπανάσταση (1821) στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Eλληνική Eπανάσταση (1821) στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Κατσουλάκος Θεόδωρος και Τσαντίνης Κώστας

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία. Τα σχόλια  και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του. ΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ.  Εκκρεμές” (ηλεκτρονική μορφή κειμένου από 24grammata.com)

Η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση του ελληνικού κράτους (1820-1829), κατά το Τουρκικό εγχειρίδιο

Οι Έλληνες1, οι οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια2 απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα3, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν εγκαταστημένοι σε πόλεις και κωμοπόλεις και ασχολούνταν με τις τέχνες και το εμπόριο και ιδιαίτερα με τη ναυτιλία.
Οι Έλληνες είχαν υποταχτεί οριστικά στο οθωμανικό κράτος επί Μωάμεθ του Πορθητή4. Είχαν παραχωρηθεί τότε και σ’ αυτούς, όπως και στους άλλους χριστιανούς, ελευθερίες ως προς τα θέματα θρησκείας και γλώσσας. Στην Πελοπόννησο μάλιστα και στα νησιά του Αιγαίου οι Έλληνες ζούσαν σχεδόν αυτόνομοι5.

Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ανώτερους τους Έλληνες από τους άλλους χριστιανούς και τους διόριζαν σε ορισμένες θέσεις και ιδιαίτερα σε θέσεις διερμηνέων6. Ορισμένοι μάλιστα Έλληνες άρχοντες από το Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως προωθούνταν σε θέσεις ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας7.
Σε σχέση με τους άλλους χριστιανικούς λαούς οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι και πιο φωτισμένοι. Οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τη Ρωσία κατά τον 18ο αιώνα συντέλεσαν στη διάδοση εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών μεταξύ τους8. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου9 ξεσήκωναν τους Έλληνες σε κάθε ευκαιρία εναντίον του οθωμανικού κράτους. 

Όταν στη διάρκεια της εκστρατείας του 1768 ο ρωσικός στόλος είχε καταπλεύσει στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες είχαν επαναστατήσει, αλλά η επανάσταση είχε κατασταλεί αμέσως10. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης τα ελληνικά πλοία υπό τουρκική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού και μονοπώλησαν το εμπόριο της Μεσογείου11. Έτσι πλούτισαν πολλοί Έλληνες που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (όπως η Μασσαλία, η Τεργέστη, η Οδησσός) και ίδρυσαν στην Ελλάδα πολλά σχολεία και διέδωσαν σ’ όλους τους Έλληνες τις ιδέες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Τις ιδέες τις ενίσχυσε η Γαλλική Επανάσταση. Τέλος οι Έλληνες ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση που στόχευε στην απόκτηση της ανεξαρτησίας τους και ονομαζόταν Εθνική Εταιρεία12.

Η Εθνική Εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά το 1814 στην Οδησσό από τρία άτομα (δύο Έλληνες και ένα Βούλγαρο)13. Ουσιαστικός στόχος της ήταν η επανίδρυση της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας14. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο τσάρος της Ρωσίας ήταν πληροφορημένοι σχετικά με την ίδρυση της Εταιρείας.
Η Εθνική Εταιρεία ενδυναμώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και ίδρυσε πολλά παραρτήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Οι κυριότεροι εύποροι και φωτισμένοι Έλληνες έγιναν μέλη της, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως15. Αρχηγός της ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γιος του πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και υπασπιστής του τσάρου.
Χάρη στις ενέργειες της Εθνικής Εταιρείας οι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί πλήρως για να επαναστατήσουν. Δεν άφηνε όμως περιθώριο για να ξεσπάσει η επανάσταση ο Αλή πασάς16, βαλής των Ιωαννίνων, που ήταν γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της Εταιρείας. Όταν πάντως ο Αλή πασάς έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον του σουλτάνου, οι Έλληνες επωφελήθηκαν: ενώ οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες μ’ αυτόν, η Εθνική Εταιρεία αποφάσισε να ξεσπάσει η επανάσταση.

1  Χρησιμοποιούνται δύο λέξεις στο τουρκικό κείμενο για την απόδοση του όρου «Έλληνες», “Rum” και “Yunan”. Η πρώτη αποδίδεται γενικά στους Έλληνες της Τουρκοκρατίας: ρωμιούς, ραγιάδες, ενώ η λέξη Yunan = Ίωνες, χαρακτηρίζεται η Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό κράτος. Με τον όρο “Rum” χαρακτηρίζεται και σήμερα η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως.
Για ένα μεγάλο διάστημα Ρούμελη ονομαζόταν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οθωμανικό κράτος (Rum-eli, χώρα των Ρωμαίων, Ρωμιών, Ελλήνων, πρβλ. Ρωμυλία). Το άλλο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ασιατικό, ονομαζόταν Anadolu (Ανατολή).
2  Το θέμα των προνομίων είναι αρκετά σκοτεινό ως προς την έκταση και την εφαρμογή σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Βασικό στοιχείο για την εκχώρησή τους υπήρξε η ειδική μνεία στο Κοράνι για τους λαούς της Βίβλου, χριστιανούς και εβραίους. Εδώ λαμβάνονται με την ευρεία έννοια, της παραχωρήσεως δηλαδή ελευθερίας σχετικά με τη θρησκεία, τη γλώσσα, την κοινοτική διοίκηση και άλλα, που ποίκιλλαν κατά τον τρόπο παροχής, το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής. Η πολιτική των προνομίων χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να ενισχυθεί το ανθενωτικό πνεύμα των Ορθοδόξων.
Στο κείμενο, πάντως, έμμεσα τονίζεται η «αχαριστία» των Ελλήνων, οι οποίοι, μολονότι είχαν περισσότερα προνόμια, επηρεασμένοι από τους ξένους, επαναστάτησαν.
3  Εννοεί τη Στερεά Ελλάδα.
4  Βλέπε 15η παρατήρηση του βουλγαρικού κειμένου.
5  Προφανώς υπονοούνται τα προνόμια και οι οικονομικές διευκολύνσεις (αχτναμέδες) που χορηγήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά (Χίος, Κυκλάδες), η Ήπειρος (Γιάννενα, Ζαγοροχώρια), η Μακεδονία (Μαντεμοχώρια), που παράλληλα εξασφάλιζαν και τα συμφέροντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γ. Κοντογεώργη, 1983, σ. 15. Αντίθετα η Πελοπόννησος δεν έχει προνομιακό καθεστώς και αρχικά παραχωρείται σε Τούρκους τιμαριώτες (βλ. Ι.Ε.Ε., ΙΑ΄, σ. 207). Τον 18ο αι. μεγάλες εκτάσεις κατέχουν Τούρκοι ιδιώτες στο Ναύπλιο, Μεθώνη, Κορώνη (Ι.Ε.Ε. σ. 210), ενώ όλη η Πελοπόννησος διαιρείται σε 24 βιλαέτια, Μ.Β. Σακελλαρίου, Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατίαν 1715-1821,  ανατύπωση, Αθήνα 1978, σ. 99. Διοικείται από το «μόρα-βαλεσή» ως πασαλίκι με κέντρο την Τριπολιτσά. Ιδιότυπη εξαίρεση αποτελεί μόνο η Μάνη, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Καπουδάν πασά και αυτοδιοικείται από ντόπιο καπετάνο, τον «μανιάτ-μπέη» (1776-1821), Π. Καλονάρου, Μάνη, εδ. Π. Πατσιλινάκος, Αθήνα 1981, σ. 57.
6  Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης επάνδρωσαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Ιδιαίτερα διέπρεψαν ως διερμηνείς (δραγουμάνοι).
7  Η ευνοϊκή μεταχείριση των Φαναριωτών από το σουλτάνο παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της εκτίμησης και της ειδικής μεταχείρισης που είχαν οι Έλληνες από την Υψηλή Πύλη. Άρα το συμπέρασμα για το μαθητή είναι εύλογα η αχαριστία των Ελλήνων προς τον «ευεργέτη» τους σουλτάνο. Αποσιωπάται τελείως η αδήριτη αναγκαιότητα που επέβαλε τους Φαναριώτες στην τουρκική διοίκηση ως Μεγάλους Διερμηνείς και ως ηγεμόνες στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (1709-1821). Η ανάγκη επικοινωνίας με τις χώρες της Δύσης (συνθήκες-διομολογήσεις) κατέστησε απαραίτητη την παρουσία των γλωσσομαθών Φαναριωτών, μια και το Κοράνι απαγόρευε την εκμάθηση γλωσσών των απίστων.
8  Οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων θεωρούνται κινήματα που προήλθαν αποκλειστικά και μόνο από την επαφή των Ελλήνων με τη Ρωσία. Αγνοούνται όλα τα επαναστατικά κινήματα πριν από τον Μεγάλο Πέτρο. Τον 15ο αι. κατά τον τουρκοβενετικό πόλεμο επαναστατεί η Πελοπόννησος. Τον 16ο αι. η Ήπειρος και η Πελοπόννησος, παραμονές της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571). Από το 1600 έως το 1611 ο επίσκοπος Διονύσιος Τρίκκης, ο «Σκυλόσοφος», ξεσηκώνει τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.
9  Είναι η εποχή που ο Μεγάλος Πέτρος αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αναζητώντας παράθυρο στο Νότο, και καλεί τους Έλληνες «εις το ασκέρι του και εις το μεγάλο φλάμπουρό του». Από τότε διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι η απελευθέρωση των Ελλήνων θα έρθει από το ξανθό γένος του Βορρά, και αρχίζουν να διαδίδονται οι προφητείες του Αγαθάγγελου, Κ.Ν. Σάθα, Τουρκοκρατούμενη Ελλάς, Αθήνησι 1869, σ. 213.
10 Πρόκειται για τα Ορλωφικά κατά τη διάρκεια του Α΄ επί Μεγάλης Αικατερίνης Ρωσοτουρκικού πολέμου (1767-1774), που κλείνει με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, Τ. Αθ. Γριτσοπούλου, Τα Ορλωφικά, εν Αθήναις 1967.
11  Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι χάρη στη ρωσική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα τα ελληνικά πλοία. Η εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη των Ελλήνων οφείλεται φυσικά και στη γενικότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία στη Μεσόγειο. Επισημαίνουμε ενδεικτικά ορισμένα γεγονότα: την παρακμή της Βενετίας, τη ναυτολόγηση Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις ελληνικές παροικίες, την αδράνεια του εμπορικού αγγλογαλλικού στόλου λόγω των πολέμων, την πλήρη αδιαφορία των οθωμανικού στρατιωτικού κράτους για το θαλασσινό εμπόριο. Ασφαλώς σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Με ιδιαίτερη συμφωνία (1783), που ουσιαστικά ήρθε ως επεξήγηση των ασαφειών της προηγούμενης συνθήκης (1774), τα ελληνικά πλοία με ρωσική σημαία απέκτησαν το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά.
12  Έτσι αποδίδεται η Φιλική Εταιρεία.
13  Προφανώς το σλαβοκατάληκτο όνομα του Γιαννιώτη εμπόρου Αθανασίου Τσακάλωφ οδήγησε τον Τούρκο συγγραφέα να εκλάβει ως Βούλγαρο τον πιο μορφωμένο Έλληνα από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του οποίου ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα. Ο Τσακάλωφ είναι γιος του Γιαννιώτη εμπόρου Ιωάννη Τσακάλογλου, που μετοίκησε στη Μόσχα για εμπορικούς λόγους και άλλαξε το όνομά του από Τσακάλογλου στο «ρωσοπρεπές» Τσακάλωφ, κατά τη συνήθεια της εποχής.
14  Ο στόχος της Φιλικής δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με την προκήρυξή της «η Εταιρεία συνίσταται από καθ’ αυτό Έλληνας φιλοπάτριδας και ονομάζεται Εταιρεία των Φιλικών. Ο σκοπός των μελών αυτής είναι η καλυτέρευση του Έθνους και, αν ο Θεός το συγχωρέσει, η ελευθερία του» (από κείμενο της Φιλικής στα κρατικά αρχεία της Ρουμανίας, που δημοσιεύτηκε στα Ντοκουμέντα για την ιστορία της Ρουμανίας, τ. Δ΄ σσ. 32-39, βλ. Η Επανάσταση του ’21. ΚΜΕ σ. 76). Η ελληνική άποψη είναι ότι μοναδικός «σκοπός της Φιλικής ήταν η απελευθέρωση της πατρίδας και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι αποφασίστηκε οτιδήποτε άλλο, π.χ. ποιο θα ήταν το καθεστώς της ανεξάρτητης Ελλάδας βασιλεία ή αβασίλευτη δημοκρατία» (Ι.Ε.Ε., τ. ΙΑ΄, σ. 425).
15  Νεότερες έρευνες πιστοποιούν τη σχέση του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ με τους Φιλικούς, Θ. Ζώρα, Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ εις έκθεσιν του Ολλανδού επιτετραμμένου Κωνσταντινουπόλεως, Παρνασσός ΙΒ (1976), 127-138. Αντίθετα ο τσάρος, που αρχικά αγνοεί την ύπαρξη της Εταιρείας, θα αντιταχθεί στα σχέδια του Υψηλάντη και των Φιλικών, όπως μαρτυρεί ο Καποδίστριας, απαντώντας σε επιστολή Έλληνα της Οδησσού, Βλ. Μέντελσον-Μπαρτόλδυ, σ. 52.
16  Πράγματι από τους βασικούς λόγους που επέβαλαν την επίσπευση της Επανάστασης ήταν η εμπλοκή της Πύλης σε πόλεμο με τον Αλή πασά. Αλλά ο Αλής ήταν εκείνος που περίμενε εναγωνίως την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως μαρτυρεί και το αλβανικό εγχειρίδιο (σ. 162), το οποίο αναφέρει ότι ο Αλής βοήθησε τη Φιλική Εταιρεία και ανυπομονούσε να ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση στο Μωριά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όταν την Άνοιξη του 1820 η Πύλη τον καταδίκασε σε θάνατο, στήριξε τις ελπίδες του στους σαράντα χιλιάδες στρατιώτες του· ήλπιζε μάλιστα ότι ο σουλτάνος θα ζητούσε να συμβιβαστεί μαζί του.
24grammata.com
Κατσουλάκος Θεόδωρος και Τσαντίνης Κώστας
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία. Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του. ΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές” (ηλεκτρονική μορφή κειμένου από 24grammata.com)
Η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση του ελληνικού κράτους (1820-1829), κατά το Τουρκικό εγχειρίδιο
Οι Έλληνες1, οι οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια2 απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα3, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΜΕ ΔΥΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ «ΔΕΞΙΟΥ ΤΟΜΕΑ» ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

muzitsko-dexiostomeas-ukraineiΜε δύο σφαίρες στην καρδιά σκότωσαν άγνωστοι τον Αλεξάντρ Μουζίτσκο, ηγέτη του “Δεξιού Τομέα” στην Ουκρανία, στην πόλη Ronvo στην Δυτική Ουκρανία.
O Ουκρανός βουλευτής Aleksandr Doniy εγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook : “Το αυτοκίνητό του είχε αποκοπεί από δύο άλλα αυτοκίνητα. Το έσυραν και τον τοποθέτησαν πάνω σε αυτά τα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια τον πέταξαν στο έδαφος, του έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον σκότωσαν με δυο βολές στην καρδιά”.
Ο Μουζίτσκο ήταν γνωστός για τις αντισημιτικές θέσεις του και για τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Τσετσενίας με την πλευρά των ανταρτών.
Τον περασμένο μήνα είχε μπει στο εισαγγελικό γραφείο για να ζητήσει το λόγο επειδή, κατά την άποψη του, η έρευνα για μια δολοφονία καθυστερούσε.

Στο βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου ο Μουζίτσκο αρπάζει τον εισαγγελέα από τη γραβάτα και τον σφίγγει, ενώ σε μια ακόμη προσπάθεια του δικαστικού λειτουργού να του εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση τον χαστουκίζει δυνατά.
Εγκληματίας στην Τσετσενία
Φανατικός αντιρώσος, είχε συμμετάσχει ως εθελοντής στον πόλεμο στην Αμπχαζία, τη Γεωργία και την Τσετσενία. Το 1994 στην Τσετσενία διοικούσε την ομάδα εθελοντών “Viking” και ανήκε στην προσωπική φρουρά του Dudayev.
Μάλιστα του απένειμαν και τον τίτλο “Ήρωα του Έθνους” για τις υπηρεσίες του. Το 2012 εξελέγη βουλευτής της Ουκρανίας. Την περασμένη Τρίτη, αυτός ο πρώην μαχητής , κατέφθασε στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Rovno απειλώντας τους βουλευτές με πολυβόλο και μαχαίρια και απαιτώντας έκδοση απόφασης για χορήγηση κατοικιών στις οικογένειες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων στο Κίεβο.
πηγή: news247.gr

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο Χατζηνικολάου με τη Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου


Η Real News χτυπάει την Λίνα Αλεξίου εκεί που την πονάει, όπως και εκείνη χτύπησε νωρίτερα τον Real FM εκεί που πονούσε (στο ταμείο)


Τι μύγα λέτε να τσίμπησε το συγκρότημα της Real News στο Μαρούσι και τα έβαλε έτσι στα ξαφνικά με τη Λίνα Αλεξίου, γνωστή δημοσιογράφο και επί σειρά ετών συνεργάτιδα του ΔΟΛ και νυν αντιπρόεδρο του ΕΣΡ; Για ποιους λόγους η πρώην σύζυγος του ιστορικού ηγέτη του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου και μητέρα της «υπερδραστήριας» και λαλίστατης βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου δέχθηκε τα πυρά του Νίκου Χατζηνικολάου πρωτοσέλιδα την Κυριακή;
Λοιπόν, ακόμη και αν τα σκάγια παίρνουν την κόρη της Λίνας Αλεξίου, η αλήθεια είναι ότι ο Χατζηνικολάου πετυχαίνει με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια, με άλλοθι πρωτίστως τη νομιμότητα και δευτερευόντως την Ηθική. Ή και τα δύο ταυτόχρονα. Στην ουσία χτυπάει την Λίνα Αλεξίου εκεί που την πονάει όπως και εκείνη χτύπησε νωρίτερα τον Real FM εκεί που πονούσε (στο ταμείο) προσυπογράφοντας ως μέλος του ΕΣΡ, πρόστιμα για διάφορες εκπομπές (Τράγκα, «Ελληνοφρένεια»). Ο λόγος για το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News που θέλει την αντιπρόεδρο του ΕΣΡ και μητέρα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνα Αλεξίου, να λαμβάνει επίδομα τεκνών το οποίο δεν δικαιούτο από το συνταξιοδοτικό της ταμείο, αυτό των δημοσιογράφων.
Το δημοσίευμα επικαλείται έγγραφο του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ σύμφωνα με το οποίο διακόπηκε αναδρομικά τον Νοέμβριο του 2013 η χορήγηση επιδομάτων στην κ. Αλεξίου για τις κόρες της Ζωή (το οποίο λάμβανε επί 18 χρόνια χωρίς, όπως αναφέρει, να το δικαιούται) όπως και της Βασιλικής – Ιωάννας (το οποίο λάμβανε επί 12 χρόνια. Πάντως το δημοσίευμα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις όπως του διευθυντή του ΓΤ του Πρωθυπουργού, Γιώργο Μουρούτη, που μέσα από το twitter σχολίασε: «Η μητέρα της «εθνικού εισαγγελέως μας» κας Ζωής Κωνσταντοπούλου εισέπραττε παρανόμως επί 18 έτη επιδόματα ανηλίκων τέκνων.. καταραμένη Μέρκελ».


Η κ. Αλεξίου
Η κ. Αλεξίου
Στο δημοσίευμα, απάντησε η Λίνα Αλεξίου όπως και κόρη της, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Λ. Αλεξίου κάνει λόγο για πλήγμα στην τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά της και επισημαίνει:
«(...) Η κατάδηλη σκοπιμότητα του «αποκαλυπτικού» δημοσιεύματος της εφημερίδας δεν θα με κάνει να υποχωρήσω από την υπεράσπιση αρχών και θέσεων, όπως άλλωστε πάντοτε έκανα, υπερασπιζόμενη την έντιμη καταγραφή και παρουσίαση της πραγματικής είδησης.
Ούτε, άλλωστε θα με αποτρέψει από την άσκηση των καθηκόντων μου ως Αντιπροέδρου του ΕΣΡ. Επειδή στο επίμαχο δημοσίευμα εμφανίζομαι ως… κλέπτουσα το Ταμείο Συντάξεων των Δημοσιογράφων, περιορίζομαι να αναφέρω ότι σαν κι εμένα, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη δεοντολογική «δημοσιογραφία» της Realnews, ως κλέφτες εμφανίζονται και άλλοι, περίπου 400, συνάδελφοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πληρώνουν διοικητικές δυσλειτουργίες, πράξεις και παραλείψεις ενός απαρχαιωμένου διοικητικού μηχανισμού.
Αυτό πώς δεν το ξέρει η Realnews;
Απάντηση στην ένσταση που έχω καταθέσει στο Ταμείο (για την οποία επίσης ουδέν αναφέρει το δημοσίευμα) δεν έχω πάρει μέχρι σήμερα και, συνεπώς, ούτε εγώ ούτε και οι εκατοντάδες συνάδελφοί μου είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε ποίος ευθύνεται για τον διασυρμό και την άδικη ταλαιπωρία μας.
Εν κατακλείδι, η ελάχιστη ΝΤΡΟΠΗ μπορεί να έχει εκλείψει. Η δημοσιογραφική δεοντολογία, όμως, θα υπάρχει έστω και αν την υπηρετούν ελάχιστοι. Για την υπεράσπισή της άλλωστε προσφεύγω στα αρμόδια θεσμικά όργανα.
Και όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για «ειδήσεις και λαβράκια» μπορεί, αν θέλει, να έχει το πλήρες και έγκυρο ρεπορτάζ στο οποίο σκοπίμως δεν προχώρησε η Realnews, δεδομένου ότι ο φερόμενος ως συντάκτης του «θέματος», γνώριζε άσχετα και ασύνδετα με το θέμα γεγονότα, με πλείστες όσες λεπτομέρειες, τις οποίες «αξιοποίησε» επιλεκτικά και με συγκεκριμένη προσωπική στόχευση.
Αυτά προς το παρόν».
Η Realnews σχολίασε ως εξής την απάντηση της Λίνας Αλεξίου:
«Μετά την ανάγνωση της (μη) απάντησης που έστειλε η συνταξιούχος δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, η Realnews, αντιπαρερχόμενη τα ηθικοπλαστικά κηρύγματα, τα οποία –πλέον προφανέστατα- δεν είναι σε θέση να κάνει η κυρία Αλεξίου, έχει να αναρωτηθεί τα εξής:
Εισέπραττε παρανόμως επιδόματα επί σειρά ετών;
Τι σχέση έχει το δικό της, ηθικό, θέμα με τις περιπτώσεις άλλων συναδέλφων της;
Η επίκληση της «δεοντολογίας» γίνεται και εν είδει αυτοκριτικής; Ή αφορά μόνο στην εφημερίδα μας;
Η «ένστασή» της, σε τι αλλάζει το γεγονός ότι εισέπραττε επί πολλά έτη, χωρίς να το δικαιούται, τα επιδόματα;
Η «ένσταση» κατετέθη προ...δεκαπενταετίας; Διότι πριν από τόσα έτη θα έπρεπε να έχει κάνει αυτοβούλως αίτηση διακοπής.
Αφού τόσο καλά γνωρίζει τα δικαιώματά της –και ορθώς- διεκδικεί όσα της αναλογούν –σε επιδόματα και επιστροφές- δεν θα έπρεπε να γνωρίζει και τις υποχρεώσεις της;
Η επίκληση διοικητικών δυσλειτουργιών, από ένα παλαίμαχο στέλεχος που ασχολήθηκε επί σειρά ετών με τα «κοινά» από διάφορες θέσεις, αποτελεί δικαιολογία; Ή επιβαρύνει έτι περαιτέρω τη θέση της, αποκαλύπτοντας την αδυναμία να αλλάξει τα πράγματα;
Κατά τα λοιπά, όταν η κυρία Αλεξίου σε ένα θέμα που την αφορά προσωπικά αναζητεί σκοπιμότητες για τη δημοσίευσή του, δυστυχώς αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η ίδια σκέπτεται. Το «εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια» βρίσκει εδώ την πλήρη εφαρμογή του.
Ας προβληματιστούν όσοι την επέλεξαν και τη στηρίζουν...»
Για το δημοσίευμα της Realnews, ανακοίνωση εξέδωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου:
«Η εναντίον μου επίθεση της Realnews αποδεικνύει ότι στο ούτως ή άλλως εντελώς ναρκοθετημένο πεδίο της ενημέρωσης λιγοστεύουν εκείνοι που δεν ενδίδουν στο να παίζουν πολιτικά παιχνίδια και να διακινούν εκβιασμούς με αποδέκτες όσους ενοχλούν το πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, τραπεζικό και μιντιακό κατεστημένο.
Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ο αναγνώστης δικαιούται να βρει τα σοβαρότερα θέματα για να ενημερωθεί. Ο αποπροσανατολισμός και η λασπολογία δεν μπορούν να υποκαθιστούν την είδηση.
Αντί άλλης απάντησης στο «θέμα» που φιλοξενεί (χωρίς έρευνα και διασταύρωση, φυσικά) στο πρωτοσέλιδό της η Realnews, συνδέοντάς το μάλιστα με εμένα και διαφημίζοντάς το ως αποκάλυψη που δήθεν με αφορά, με φωτογραφίες και υποτιμητικά σχόλια, διατυπώνω το ερώτημα: γιατί συγκεκριμένα και σοβαρότατα θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και εγείρουν μείζον δημόσιο ενδιαφέρον και απασχόλησαν το Κοινοβούλιο δεν έγιναν ποτέ πρωτοσέλιδο και δεν πέρασαν ούτε «στα ψιλά γράμματα»;
Προσωπικά δεν πρόκειται να ενδώσω σε κανέναν εκβιασμό, μιντιακό, πολιτικό ή άλλο, από όπου κι αν προέρχεται. Θα συνεχίσω να κάνω το καθήκον μου, όπως επιβάλλει η συνείδησή μου και όπως υποχρεούμαι απέναντι στους πολίτες.
Προς τους υπευθύνους της Real, που επέλεξαν αυτό το «κάτω από τη μέση» χτύπημα, χωρίς να μπουν στον κόπο ούτε καν να διασταυρώσουν αυτά που γράφουν και διαφημίζουν, για να επιτύχουν «ευκαιρίας δοθείσης», «με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια», λέω τα εξής:
Κύριοι, η πολιτική κριτική επί πραγματικών γεγονότων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα, είναι ευπρόσδεκτη και επιβεβλημένη.
Το να επιχειρείτε, όμως, να με χτυπήσετε πολιτικά, για ένα θέμα με το οποίο δεν έχω σχέση και το οποίο παρουσιάζετε μονομερώς, διαστρεβλώνοντας τις πτυχές του, παραπληροφορώντας το κοινό και συκοφαντώντας, χωρίς καν να επιχειρήσετε να διασταυρώσετε, δεν είναι δημοσιογραφία.
Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιου είδους χτυπήματα είχα συνηθίσει από τις πρώτες ημέρες της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Δεν περίμενα, όμως, ότι θα έφθανε να υιοθετήσει αυτές τις πρακτικές η εφημερίδα σας».
Η Realnews απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αυταπόδεικτες ανοησίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου και σχολίασε την ανακοίνωσή ως εξής:
«Η Realnews δεν πρόκειται να απαντήσει στις αυταπόδεικτες ανοησίες της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Την καλούμε να αναγνώσει τα επίσημα έγγραφα που δημοσιεύουμε, να ενηλικιωθεί πολιτικά και να συμβουλεύσει τη μητέρα της να επιστρέψει στο Ταμείο τα χρήματα που επί τόσα χρόνια παρανόμως ελάμβανε».

Χρυσό εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής: Θα παίρνουν 63 μισθούς


Με κατώτατο εφάπαξ τις 81.000 ευρώ θα φεύγουν οι υπάλληλοι της Βουλής, παρά το πλαφόν των 40.000 στο Δημόσιο
Από 81.900 και πάνω το εφάπαξ με το οποίο θα φεύγουν οι υπάλληλοι της Βουλής, τη στιγμή που το πλαφόν που ισχύει στο Δημόσιο ανέρχεται σε 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου , μετά το "ψαλίδι" που αποφασίστηκε οι υπάλληλοι της Βουλής θα παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους 1,8 μισθούς ανα έτος υπηρεσίας έναντι 2,5 μισθών ανα έτος υπηρεσίας που παίρνουν μέχρι τώρα.
Δηλαδή, μετά τη μείωση του εφάπαξ ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, θα πάρει 63 μισθούς ως εφάπαξ από 87,5 μισθούς που έπαιρνε πριν από τη μείωση.
Αν λάβει κανείς υπόψη ίσως τη χαμηλότερη μηνιαία αμοιβή (για παράδειγμα 1.300 ευρώ), οι 63 μισθοί σημαίνουν ότι το κατώτατο ύψος του νέου εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής κυμαίνεται στα 81.900 ευρώ από 113.500 ευρώ που θα "έβγαζαν" ως εφάπαξ οι 87,5 μισθοί.
Το ποσό αυτό φυσικά ανεβαίνει για υπαλλήλους με υψηλότερες αποδοχές και ξεπερνά τις 100.000 ευρώ τη στιγμή που για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους ισχύει το πλαφόν των 40.000 ευρώ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Η Ελλάδα χρηματοδοτεί την καταστροφή των χημικών στην Μεσόγειο;


Η Ελλάδα συγχρηματοδοτεί το αμερικανικό σχέδιο καταστροφής της Μεσογείου και των κρητικών ακτών; Η Ελλάδα συγχρηματοδοτεί το αμερικανικό σχέδιο καταστροφής της Μεσογείου και των κρητικών ακτών;
Επτά χώρες συμμετέχουν ενεργά και 14 χρηματοδοτούν το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο MV Cape, ανοιχτά της Γαύδου. Ανάμεσα σε αυτές που χρηματοδοτούν, βρίσκεται και η πτωχευμένη Ελλάδα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Washington Post. Στο ρεπορτάζ της η Anthee Carassava αναφέρεται εκτενώς στο αμφιλεγόμενο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο εξουδετέρωσης περίπου 20 τόνων αερίου μουστάρδας και νευροτοξικών ουσιών στο αμερικανικό πλοίο τον Ιούνιο (στα διεθνή ύδατα μεταξύ Γαύδου και Μάλτας ) υπογραμμίζοντας την σθεναρή αντίδραση των κατοίκων που καταγγέλλουν το οικολογικό έγκλημα. Σην πτωχευμένη χώρα που παραπαίει μετά από έξι χρόνια βάναυσης λιτότητας, και αγωνίζεται να ανακάμψει με τη βοήθεια της μεγαλύτερης της βιομηχανίας, του τουρισμού, οι Κρητικοί επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στο αμφιλεγόμενο σχέδιο ένα τέλος σημειώνει χαρακτηρίζοντας το χθεσινό παγκρήτιο συλλαλητήριο ως τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 διαδηλωτών.
Πηγή: Washington Post