Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Απόφαση σταθμός: Δικαστήριο διέγραψε χρέος συνταξιούχου 200.000 ευρώ!


Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011



Η πρώτη σύγχρονη δικαστική «σεισάχθεια» οφειλέτη, που έκανε χρήση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και νίκησε το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα, είναι γεγονός, ανοίγοντας τον δρόμο για διαγραφές οφειλών χιλιάδων πολιτών, που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Με μια απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για χιλιάδες ακόμη υποθέσεις οφειλετών που έχουν πάρει τον δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες, το δικαστήριο δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και όχι μόνο δέχτηκε ότι βρίσκεται σε....

Νόμος Πλαίσιο: 21 σημεία για «νέα πανεπιστήμια» - κοινωνία

Νόμος Πλαίσιο: 21 σημεία για «νέα πανεπιστήμια» - κοινωνία

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011



Posted: 30 Jun 2011 11:15 PM PDT
Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος απαγορεύει στο ΠαΣοΚ, τη χρήση του τραγουδιού

Ενα ακόμη τραγούδι που συνδέθηκε με την ιστορική του πορεία δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το ΠαΣοΚ στις κομματικές του συγκεντρώσεις. Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος με δήλωσή του απαγορεύει στο κυβερνών κόμμα τη χρήση του τραγουδιού του «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες».


Αναλυτικά η δήλωση του συνθέτη έχει ως εξής:

«Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.

»Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς , στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.

»Έχοντας υπ' όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου 'Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες' , στίχοι Μ.Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του '21, τον Μακρυγιάννη».

Πρόσφατα, η κόρη του αείμνηστου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, κυρία Μυρσίνη Λοΐζου, είχε στείλει ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και την κυβέρνηση, με την οποία δήλωνε ότι απαγορεύει στο εξής να ακούγεται το τραγούδι-ύμνος για το ΠΑΣΟΚ «Καλημέρα Ήλιε».

Το καλό Μεσοπρόθεσμο, από την πρώτη μέρα φαίνεται, του Στέλιου Κούλογλου


Το καλό Μεσοπρόθεσμο, από την πρώτη μέρα φαίνεται, του Στέλιου Κούλογλου

Printer-friendly versionSend to friend
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τα όσα συνόδευσαν την χθεσινή ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεν προδικάζουν τίποτα καλό για το μέλλον ούτε της χώρας ούτε και του Μεσοπρόθεσμου, προγράμματος που θα την σώσει, υποτίθεται, από τη χρεοκοπία : το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης θυμίζοντας μέρες του Δεκέμβρη του 2008, ενώ τα ΜΑΤ και οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση απροκάλυπτης και ανεξέλεγκτης βίας. Για μια κυβέρνηση που παίρνει μηδέν και στην επικοινωνία, η είδηση δεν ήταν πλέον η υπερψήφιση της πολιτικής της, αλλά οι πολύωρες συγκρούσεις και η αδυναμία της αστυνομίας να τις περιορίσει.
Είναι γεγονός ότι την αφορμή έδωσαν και πάλι οι γνωστοί ανεγκέφαλοι μπαχαλάκηδες δήθεν αντεξουσιαστές,

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011


Posted: 30 Jun 2011 02:40 AM PDT
Ηλικιωμένος κύριος στο κέντρο της Αθήνας με μάσκα στο πρόσωπο για να μπορεί να αναπνεύσει. Τα δακρυγόνα τον εμπόδιζαν πριν βάλει την μάσκα.

Παιδιά ανεβασμένα στους ώμους των γονιών τους, κρατώντας πανό.

Άνθρωποι χτυπημένοι με αίματα στο πρόσωπο.

Αγανακτισμένοι πολίτες που τρέχουν να κρυφτούν στο Μετρό και σε ξενοδοχεία για να γλιτώσουν από τα ''όπλα συμπολιτών'' τους, που φοράνε στολή και δεν καταλαβαίνω γιατί, αλλά προφανώς εκείνοι δεν είναι αγανακτισμένοι.

Νέοι άνθρωποι που αναρωτιούνται γιατί κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να...
ρημάξουν το μέλλον τους.

Κουκουλοφόροι που προκαλούν επεισόδια. Δεν είναι αγανακτισμένοι. Είναι θλιβεροί. Δεν ξέρω όμως ποιοι είναι χειρότεροι, αυτοί που ''τους έβαλαν τις κουκούλες'' ή αυτοί που δέχτηκαν ''να τις φορέσουν''?

Πολιτικοί που έκλεψαν, κατέστρεψαν, ισοπέδωσαν ανενόχλητοι την χώρα μας. Η ΕΛ.ΑΣ. όμως ''αντιδράει'' μόνο όταν διεκδικείς το μέλλον σου, όχι όταν ξεπουλάς το μέλλον των συνανθρώπων σου.

Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, Μέτρα, Τρόικα, Δάνεια, Τόκοι, Χρέος, Φόροι, Δακρυγόνα, Ανεργία, Ανέχεια, Αγανάκτηση, Αβεβαιότητα…..

ΑΠΟΡΙΕΣ

Βρίσκομαι εκτός Ελλάδας εδώ και 3 μήνες. Αναρωτιέμαι λοιπόν….

Όταν με ρωτάνε εθνικότητα να απαντάω ελληνική ή πουλήσατε και το δικαίωμα μου να λέω ότι είμαι Ελληνίδα?

Για διακοπές ποια ελληνικά νησιά να προτείνω? Ποιο θέλετε να ξεπουλήσουμε πρώτο να το διαφημίσω όσο μπορώ?

Όταν διαβάζω σε blog πως σε Ευρωπαϊκή χώρα νεαρό ζευγάρι που παντρευόταν για δώρο γάμο μάζευε λεφτά για να τα δώσουν στους ''καημένους'' τους Έλληνες, να αισθάνομαι ντροπή η ανακούφιση? Τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να υπογράψουμε την καταδίκη της χώρας μας γι αυτά τα λεφτά. Από αυτή την άποψη νιώθω ανακούφιση. Οι ''καημένοι'' οι Έλληνες λοιπόν σας ευχαριστούν. Τελικά όμως εγώ ……νιώθω ντροπή. ΕΣΕΙΣ???

Στην ερώτηση που βρίσκεται η Ελλάδα, να απαντάω στον πάτο? Και στο ποιοι την έφτασαν εκεί? Ισχύει και εδώ η απάντηση ''Εμείς και ο Πάγκαλος''? Πείτε μου γιατί δεν θέλω να αναλάβετε και τις δικές μου ευθύνες. Τι είπατε? Δεν ξέρετε τι θα πει η λέξη ''ευθύνη''? Θα είναι το επόμενο μάθημα αυτό. Ας ξεκινήσουμε από την λέξη ''αξιοπρέπεια'' σήμερα. Δύσκολη λέξη??
Ε, να την πουλήσουμε τότε!!!!!

Σε 3 μήνες θέλω να επιστρέψω……… ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ.
Θα μπορέσω????????

Πως ψήφισαν οι Βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής το μεσοπρόθεσμo

Πως ψήφισαν οι Βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής το μεσοπρόθεσμo

‪Επίθεση σε Μανάβικο στη Νίκης!!! (29-06-2011)‬‏

- ‪Επίθεση σε Μανάβικο στη Νίκης!!! (29-06-2011)‬‏

- ‪ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ-PART1‬‏

Y‪ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ-PART1‬‏

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ το "Καλημέρα Ήλιε" η κόρη του Λοΐζου

Απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ το "Καλημέρα Ήλιε" η κόρη του Λοΐζου

Γιατί θα ψήφιζα «όχι» του Γιάνη Βαρουφάκη


29/06/2011

Ετικέτες
μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
οικονομική κρίση


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, από όσο διαβάζω, ότι αν ήταν ο οριακός βουλευτής του οποίου η ψήφος θα καθόριζε την τύχη του Μεσοπρόθεσμου θα ψήφιζε ΝΑΙ, αντί για το ΟΧΙ που τώρα θα ψηφίσει συμπλέοντας με την γραμμή του κόμματός του. Όπερ μεθερμηνευόμενο, ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει στρατηγικά και όχι κατά συνείδηση.

Ο ορισμός της στρατηγικής ψήφου είναι απλός: Ψηφίζεις όχι αυτό που πιστεύεις αλλά εκείνο που νομίζεις ότι θα βοηθήσει καλύτερα στην επίτευξη του στόχου σου. Π.χ. σε μια μονοεδρική περιφέρεια το κόμμα που σε εκφράζει καλύτερα μπορεί να είναι μακράν τρίτο και, για αυτό τον λόγο, ώστε να μην εκλέξει βουλευτή το κόμμα το οποίο αντιπαθείς περισσότερο, ψηφίζεις το κόμμα που αντιπαθείς λιγότερο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων (αντί για το κόμμα που πραγματικά σε εκφράζει).
Η στρατηγική ψήφος έχει τις χρήσεις και την λογική της. Όχι όμως στην περίπτωση του Μεσοπρόθεσμου. Σε αυτή την περίπτωση, που οι αντένες του κόσμου όλου είναι στραμμένες στην Βουλή των Ελλήνων, και το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται από το μήνυμα που θα στείλει η Βουλή μας στο Ευρωπαϊκό κέντρο, θεωρώ πως η καλύτερη στρατηγική ψήφος είναι το να ψηφίσει κανείς εκείνο που θα ψήφιζε αν οι υπόλοιποι βουλευτές ήταν μοιρασμένοι 50-50. Οπότε η συμβουλή μου στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν να ψηφίσει ΝΑΙ. Για τον ίδιο λόγο που εγώ θα ψήφιζα... ΟΧΙ.

Γιατί θα ψήφιζα ΟΧΙ αν η τύχη του Μεσοπρόθεσμου εξαρτάτο από την δική μου ψήφο; Σε μια τέτοια περίπτωση θα βρισκόμουν αντιμέτωπος με το σκεπτικό που κυριαρχεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και αποτελεί το επιχείρημα της 'καλής κοινωνίας' (ή των very serious persons όπως τους αποκαλεί ο Paul Krugman): Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτρέπει την στάση πληρωμών εν μέσω του Ιουλίου (καθώς μας εξασφαλίζει την 5η δόση του πρώτου Μνημονιακού δανείου) και δίνει χρόνο στην ΕΕ να βρει μια πιο μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, προωθώντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που έπρεπε, έτσι κι αλλιώς, να γίνουν. Όσο για τις κατάφωρες αδικίες που εμπεριέχει, μας λένε, περιμένετε να δείτε τι κακό θα έβρισκε τους αδύνατους αν καταψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, αναγκαζόμασταν σε στάση πληρωμών, κατέρρεε ίσως το ευρώ και επιστρέφαμε σε μια πληθωριστική δραχμή χωρίς κανείς να μας δανείζει. Τώρα θα σας πω γιατί αυτό το σενάριο δεν θα με έπειθε.

Πρώτον, επειδή είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η 5η δόση, του Ιουλίου, είναι εξασφαλισμένη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Δεν είναι μόνο ότι το λένε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες μας . Ούτε το ότι ο ίδιος ο κ. Ρεν (που σήμερα εμφανίζεται ανένδοτος) πριν από λίγες μέρες, όταν φαινόταν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να μην κατάφερνε να το περάσει από την Βουλή, είχε πει ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την 5η δόση. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί πλάνη το επιχείρημα ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι προαπαιτούμενο για την 5η δόση. Το αντίθετο συμβαίνει: Επειδή η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι εξασφαλισμένη ο κ. Ρεν (εκφράζοντας την τρόικα) την θέτει ως 'προαπαιτούμενο' για την 5η δόση! Ο λόγος που, κατ' εμέ, η 5η δόση είναι εξασφαλισμένη είναι απλός: Η ΕΕ δεν έχει προετοιμαστεί, ακόμα, για μια ελληνική στάση πληρωμών και τον αντίκτυπό τους στο διατραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης (με τον ορυμαγδό πυροδοτήσεων των CDS που θα ακολουθήσουν να αποτελεί έναν επί πλέον λόγο που η 5η δόση είναι εξασφαλισμένη).

Δεύτερον, επειδή το έχουμε ξαναδεί το έργο. Τον Μάιο του 2010, όταν κάποιοι εξ ημών προειδοποιούσαμε ότι το πρώτο μεγάλο δάνειο θα βαθύνει την Κρίση τόσο εντός των ελληνικών συνόρων όσο και εκτός, μας έλεγαν ότι σφάλουμε - ότι το δάνειο εκείνο εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο για να τακτοποιήσει η χώρα τα του οίκου της και να βρει η Ευρώπη μια λύση για το γενικότερο πρόβλημα. Στις 4 Μαΐου 2010 έγραφα εδώ στο protagon.gr τα εξής: "Το Μέγα Δώρο μας στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η Ελλάδα, ό,τι και να συμβεί στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχει θυσιάσει τουλάχιστον μια γενιά στον βωμό του μηχανισμού ΔΝΤ-Ευρωζώνης (που απλώς αναβάλει την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους μας). Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κατάρρευσή μας ενδυνάμωσε την Ευρώπη. Το ίδιο συνέβη τότε που η Ρώμη εκπολιτίστηκε από την καταρρέουσα Αθήνα ή που η Άλωση της Πόλης ενδυνάμωσε την Αναγέννηση. Το μόνο που μένει πλέον να ελπίζουμε είναι η αποτυχία του μηχανισμού ΔΝΤ-Ευρωζώνης να μην αργήσει να φανεί ώστε η Ευρώπη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τουλάχιστον η θυσία μας να πιάσει τόπο." Η αποτυχία φάνηκε. Όλοι την έχουν νιώσει στο πετσί τους. Από την Αθήνα έως το Δουβλίνο και την Λισαβόνα. Το επιχείρημα ότι πρέπει να δώσουμε κι άλλο χρόνο στην Ευρώπη να μην προχωρήσει στο "επόμενο βήμα" αναδύει εντυπωσιακό παραλογισμό.

Τρίτον, επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και να περπατήσουν όπως ονειρεύεται η κυβέρνηση (κάτι αδύνατον), δεν θα καταφέρουν επ' ουδενί να δαμάσουν την εκρηκτικότητα του ποσοστού χρέους της χώρας. [Βλ. το παράρτημα στο οποίο παρέχεται και μία τελική απάντηση στις ενστάσεις του κ. Προκοπάκη για τις προσομοιώσεις στις οποίες βασίζω αυτό το επιχείρημα.] Αντίθετα, δεδομένων των μεγάλων αναγκών που θα προκύψουν από την προδιαγεγραμμένη αναδιάρθρωση, αποτελεί καθήκον μας να κρατήσουμε ό,τι περιουσιακά στοιχεία έχει το δημόσιο για την δύσκολη εκείνη, μελλοντική, συγκυρία.

Τέταρτον, επειδή ήδη παρατηρούμε ότι η απειλή της μη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου (και η παραλίγο κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου) κινητοποίησε τους ευρωπαίους να ερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα της ευρωζώνης που, αν και μη ικανοποιητικές, δείχνουν μια σημαντική εγρήγορση. [Στο επόμενο Δελτίον Κρίσης, την Παρασκευή που μας έρχεται, θα εντρυφήσω σε αυτές τις υπό συζήτηση προτάσεις.] Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η εγρήγορση θα εξατμιστεί με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ακριβώς όπως συνέβη μετά το πρώτο μεγάλο δάνειο, τον Μάη του 2010. Τότε η Ευρώπη επαναπαύθηκε και, κατόπιν (τον Δεκέμβριο του 2010), αφού υποσχέθηκε μια συνολική λύση-πακέτο, έσπευσε να την... ξεχάσει! Κάτι τέτοιο προδιαγράφεται και τώρα. Ένα ΝΑΙ θα οδηγήσει τους ευρωπαίους και πάλι στην αγκαλιά του Μορφέα. Αντίθετα, ένα ηχηρό ΟΧΙ της Βουλής των Ελλήνων θα υποχρέωνε τους ευρωπαίους ηγέτες μας σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων εντός του Ιουλίου που θα οδηγούσαν είτε στην διάσπαση του ευρώ σε δύο, τρία ή τέσσερα νομίσματα είτε στον ορθολογικό επανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, η Κρίση θα έπαιρνε τον δρόμο επίλυσής της. Αντίθετα, ένα ΝΑΙ θα οδηγήσει σε ακόμα ένα χρόνο στην διάρκεια του οποίου ανεπανόρθωτες ζημιές θα προκληθούν στην ελληνική, αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή, οικονομία.

Εν κατακλείδι, ήρθε πράγματι η ώρα της ευθύνης. Οι βουλευτές θα έπρεπε να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ό,τι και να τους συμβουλεύει αυτή. Η βέλτιστη στρατηγική είναι η ψήφος που θα τους επέβαλε η λογική τους στην περίπτωση που είχαν την καθοριστική ψήφο. Στην θέση τους θα ψήφιζα ΟΧΙ. Δυστυχώς αυτό που μάλλον θα συμβεί είναι το εξής: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφήσουν ΝΑΙ για τους λάθος λόγους (καθώς ελάχιστοι πιστεύουν στην ικανότητα του Μεσοπρόθεσμου να βγάλει την χώρα από την Κρίση) ενώ οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφήσουν κι εκείνοι ΟΧΙ για τους λάθος λόγους (καθώς γνωρίζουν ότι, όταν έρθουν στην κυβέρνηση, το κόμμα τους δεν θα αμφισβητήσει την λογική του Μνημονίου/Μεσοπρόθεσμου). Έτσι, το μεγάλο θύμα, άλλη μία φορά, θα είναι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η απώλεια του τελευταίου ψήγματος δημοκρατικής νομιμοποίησης των ασκούμενων πολιτικών (αλλά και εκείνων που προτείνει η αντιπολίτευση) και, εν τέλει, η μεγέθυνση της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη.

Στις μέρες που θα ακολουθήσουν, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, κομίζοντας το Μεσοπρόθεσμο ως διαπιστευτήριο, από όπου θα επιστρέψει με τα νέα παχυλά δάνεια θριαμβευτής (όπως τον Μάιο του 2010 και τον Μάρτιο του 2011) διατρανώνοντας την περηφάνια του για την 'εξασφάλιση' δανείων που, άλλη μία φορά, θα παρουσιαστούν ως εθνικό επίτευγμα. Κατόπιν οι υψηλές θερμοκρασίες θα μας στείλουν στις παραλίες πριν επιστρέψουμε τον Σεπτέμβρη σε μια ακόμα παράταση της ευρωπαϊκής κρίσης, σε ένα ακόμα βάθεμα της ελληνικής κρίσης χρέους, σε μια ακόμα περίοδο που το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα υποσκάπτει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Κάποια στιγμή, το σημερινό ΟΧΙ που θα μπορούσε να πει η Βουλή, αλλά που δεν θα τολμήσει να αρθρώσει, θα αποδειχθεί μια μεγάλη, χαμένη ευκαιρία να κερδηθεί πραγματικά ο πολύτιμος χρόνος που σήμερα θα σπαταλήσει ανοήτως το υπερισχύον ΝΑΙ. Εύχομαι όταν θα συμβεί αυτό να μην είναι αργά.

Παράρτημα: Η εκρηκτικότητα του ελληνικού ποσοστού χρέους

Για καλύτερη ανάγνωση παρακαλώ επιλέξτε το διάγραμμα από τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Προκοπάκης επανέλαβε την κριτική του στις προσομοιώσεις (βλ. ΥΓ1 εδώ) του Παρατηρητηρίου Κρίσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (του οποίου προΐσταμαι και στο οποίο συμμετέχουν οι συνάδελφοι Τάσος Πατώκος και Λευτέρης Τσερκέζης). Όπως έως τώρα, έτσι κι εδώ θα προσπεράσω τις επιθετικές αναφορές του (αν και ομολογώ ότι αγνοώ με μεγαλύτερη δυσκολία τις άδικες επιθέσεις του στο πρόσωπο των εξαιρετικών μου συνεργατών) και θα επικεντρωθώ στην ουσία του θέματος η οποία παραμένει σημαντικότατη: Το κατά πόσον έχει βάση ο ισχυρισμός της ερευνητικής μας ομάδας ότι το ποσοστό χρέους θα ακολουθήσει εκρηκτική πορεία ακόμα κι αν οι ιδιωτικοποιήσεις υπερβούν κάθε προσδοκία ως προς τα έσοδα που θα αποφέρουν στο δημόσιο. Με άλλα λόγια, από αυτή την συζήτηση κρίνεται η όλη λογική του Μεσοπρόθεσμου.

Για να μην σας κουράζω με λεπτομέρειες, στις οποίες αναφέρομαι πιο κάτω, θα πάω κατ' ευθείαν στο ψητό: Το ποσοστό χρέους του ελληνικού δημοσίου παραμένει εξ ίσου εκρηκτικό ακόμα κι αν ενστερνιστούμε όλη την κριτική του κ. Προκοπάκη. Αντίθετα, οι δικές του προβλέψεις (βλ. τις κόκκινες στήλες του διαγράμματός του, που δείχνουν το ποσοστό χρέους να σταθεροποιείται το 2018 και κατόπιν να μειώνεται) προϋποθέτουν κάτι άλλο - κάτι που παραβιάζει μία από τις πιο βασικές αρχές των προβλεπτικών μοντέλων.

Ας δούμε τις βασικές λεπτομέρειες. Ο κ. Προκοπάκης εξηγεί την διαφορά από τα δικά μας διαγράμματα (στα οποία το ποσοστό χρέους αυξάνεται συνεχώς έως το 2026 και μετέπειτα) στην βάση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζουμε τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων. Ουσιαστικά μας εγκαλεί για το ότι δεν μειώνουμε τις αποπληρωμές του δημοσίου ανάλογα με την επαναγορά των ομολόγων που θα επιτευχθεί από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό το επιχείρημα θα είχε ουσία αν μπορούσε να δειχθεί πως μια τέτοια μείωση αποπληρωμών (λόγω επιτυχημένης επαναγοράς) πράγματι κατάφερνε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες τόσο ώστε να σταθεροποιήσει το ποσοστό χρέους (και, κατόπιν, να το μειώσει). Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Κατ' αρχάς, να πούμε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πιο μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για αγορά παλαιών ομολόγων (με έκπτωση) από την δευτερογενή αγορά και πιο μέρος για απλή υποκατάσταση δανείων από την τρόικα. Προφανώς, όσο μικρότερο το πρώτο (και μεγαλύτερο το δεύτερο) τόσο ισχνότερη η μείωση των ετήσιων αποπληρωμών του δημοσίου που θα προκύψει από τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο διάγραμμα που ακολουθεί έχουμε τρέξει το πρόγραμμα έτσι ώστε να ακυρώνονται οι τόκοι των παλαιών δανείων που αποπληρώνονται από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ακόμα κι έτσι, ακόμα κι αν οι ιδιωτικοποιήσεις αποφέρουν €50 δις τα επόμενα τέσσερα έτη (κάτι που αποκλείεται), ακόμα κι αν όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων χρησιμοποιηθούν για την (κοψοτιμής) επαναγορά χρέους (το οποίο είναι αδύνατον να επιτρέψει η Γερμανία, η οποία θέλει να ελαχιστοποιήσει τα δάνειά της προς την Ελλάδα), ακόμα κι αν οι δημόσιες δαπάνες 'αλαφρώνουν' ανάλογα με το ποσοστό του επαναγοραζόμενου χρέους, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει πιστό στην εκρηκτική του πορεία. Στο διάγραμμα που βλέπετε έχουμε υπολογίσει τα εξής σενάρια.
Μπλε στήλες: Η πορεία του χρέους όταν όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εξαγοράζουν παλαιό χρέος με συντελεστή 70%.
Κόκκινες στήλες: Το 50% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις εξαγοράζουν παλαιό χρέος, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι σαν νέο δάνειο από ΕΕ/ΔΝΤ (που δεν χρειάζεται αποπληρωμή).
Κίτρινες στήλες: Όλα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις χρηματοδοτούν τα ελλείμματα του δημοσίου (χωρίς επαναγορά χρέους).



Η εικόνα που προκύπτει δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό: Το χρέος εκτινάσσεται υπό όλες αυτές τις υποθέσεις.


Κλείνω με το ερώτημα: Δεδομένου ότι η επαναγορά χρέους από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων δεν εξηγεί την σταθεροποίηση του ποσοστού χρέους το 2018 που δίνει η προσομοίωση του κ. Προκοπάκη, πως προκύπτει στο διάγραμμά του; Καθώς ο κ. Προκοπάκης δεν έχει κοινοποιήσει την προσομοίωσή του (αντίθετα με την δική μας προσομοίωση που την έχουμε παράσχει σε όποιον θέλει να την χρησιμοποιήσει, βλ. εδώ, και της οποίας τις εξισώσεις τις έχουμε καταθέσει δημοσίως), δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά. Αυτό που όμως διαφαίνεται είναι ότι οι προβλέψεις του είναι αδυνατόν να προκύψουν παρά μόνο αν υποθέτει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2015. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το συγκεκριμένο μοντέλο υποθέτει (αντί να υπολογίζει) το... ζητούμενο. Βλέπετε, η δική μας προσομοίωση, στην βάση υποθέσεων του χρήστη (που μπορεί να είστε κι εσείς αν θέλετε) για μια σειρά από μεταβλητές (επιτόκια, ρυθμό μεγέθυνσης κλπ) υπολογίζει το έλλειμμα και το ποσοστό χρέους, αντί να το λαμβάνει ως δεδομένο. Διαφορετικά, αν εισάγαμε το μέγεθος του ελλείμματος σαν να το ξέραμε εκ των προτέρων τότε ποιος ο λόγος να ασχοληθούμε με προσομοιώσεις; Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε: Έστω ότι από το 2015 το πρόβλημα του χρέους μπαίνει σε διαδικασία αποκλιμάκωσης - κάτι που κάνει η κυβέρνηση στην βάση του "έτσι θα γίνει επειδή έτσι θέλουμε να γίνει."

ΥΓ. Αυτή είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με τον κ. Προκοπάκη. Όχι επειδή δεν έχει σημασία η συζήτηση αλλά επειδή στην ακαδημαϊκή κοινότητα οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να βρίσκονται, να ανταλλάσσουν απόψεις, να παρουσιάζουν εκ του σύνεγγυς ο ένας την δουλειά του στον άλλο και, τέλος, αφού διαμορφωθούν οι τελικές απόψεις να κοινοποιούνται τα κοινά σημεία και οι όποιες μεταξύ τους διαφωνίες μετά από κρίση τρίτων (ανεξάρτητων) συναδέλφων. Δις προσκάλεσα τον κ. Προκοπάκη σε έναν τέτοιον εκ του σύνεγγυς διάλογο με την ερευνητική μας ομάδα. Δις προτίμησε να αγνοήσει την πρόσκληση αυτή. Με την σειρά μου, όσο αρνείται να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή πρακτική, θα απέχω από περαιτέρω σχόλια.

Ψηφοφορία

Θα ψηφίζατε το μεσοπρόθεσμο;

Ναι
32%
Όχι
68%
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Την αποβολή της ΝΔ εξετάζουν στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα


Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αντιπολίτευσης αρνείται τόσο πεισματικά να στηρίξει το πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Παπανδρέου ώστε η εθνική συναίνεση που έχουν θέσει ως όρο ΕΕ και ΔΝΤ για την περαιτέρω οικονομική στήριξη κινδυνεύει να αποτύχει, γράφει η εφημερίδα SÜDDEUTSCHE ZEITUNG στο σημερινό της φύλλο. Το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα δεν θέλει να παραδεχθεί ότι η επιχείρηση «Ελλάδα» μπορεί να ναυαγήσει εξ αιτίας ενός πολιτικά επικίνδυνου που υπάρχει στους κόλπους του. Όμως μάλλον θα πρέπει να το παραδεχθεί.
Επί πολλές ώρες οι ηγέτες του ΕΛΚ, οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί, συζητούσαν στην καθιερωμένη τους συνάντηση με τον Ελληνα. Πρέπει να ήταν μια εφιαλτική εκδήλωση. Ο γερμανός ευρωβουλευτής της CDU Ελμαρ Μπροκ εμφανίστηκε σοκαρισμένος, λέγοντας ότι παρόμοια κατάσταση δεν έχει ξαναζήσει. Λογικά επιχειρήματα έσκαγαν σαν σαπουνόφουσκες στην άρνηση Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έλαβε πέντε φορές τον λόγο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι τρεις φορές, όπως και οι υπόλοιποι που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ακόμα και εκείνοι που κανείς δεν περίμενε. Οπως ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Emil Boc ο οποίος ήλπιζε ότι θα μπορούσε να μετακινήσει τον Σαμαρά από τη θέση του όταν του εξηγούσε πόσο ευεργετική ήταν η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα του.
Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του αρχηγού της κυπριακής αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη. Το γεγονός ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο αδελφό από την Αθήνα ήταν μια πρεμιέρα στο ΕΛΚ. Και δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και στον κίνδυνο να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στο γκρεμό. Ακόμα και αυτή η ανησυχία δεν συγκίνησε τον Σαμαρά, που επαναλάμβανε τη φράση –ευαγγέλιο ότι ούτε κατ’ ελάχιστο μπορεί να εμπιστευτεί τον Παπανδρέου. Δυόμισι ώρες συζήτησης με τους ισχυρότερους ηγέτες της Ευρώπης δεν απέδωσαν.
Δεν συνιστά λοιπόν έκπληξη ότι στο ΕΛΚ υπάρχουν στο παρασκήνιο σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση. Η Νέα Δημοκρατία, καθώς λέγεται, είναι σε τελευταία ανάλυση τουλάχιστον το ίδιο χρεοκοπημένη όσο η χώρα, την αναδιάρθρωση της οποίας αμετακίνητα αρνείται.

Ο "κύριος Οχι"

Εν τω μεταξύ με τον τίτλο «Ο κύριος ‘όχι’ μας ψήνει το ψάρι στα χείλη» δημοσιεύεται στην βελγική Der Standard πορτραίτο του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκρίνει το πακέτο μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Το άρθρο υπενθυμίζει ότι πέρυσι ο κ. Σαμαράς διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία την Ντόρα Μπακογιάννη επειδή είχε ψηφίσει υπέρ του πρώτου πακέτου λιτότητας, ενώ είναι υπεύθυνος για την αποτυχία των συνομιλιών για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.Ο κ. Σαμαράς είναι γνωστό για το ότι δεν υποχωρεί εύκολα, ενώ ήταν εκείνος ήταν που, ως υπουργός Εξωτερικών, ενέπλεξε την Ελλάδα στη διαμάχη με την ΠΓΔΜ για την ονομασία.
0

Στα γήπεδα η Ελλάδα… οργιάζει


Στα γήπεδα η Ελλάδα… οργιάζει

Printer-friendly versionSend to friend
Πρόσωπο που συνδέεται με την υπόθεση ξυλοδαρμού του διαιτητή Κύρου Βασσάρα, που έγινε στις 30/10/2010, αμέσως μετά το ντέρμπι των «αιωνίων», φέρεται να είναι σύμφωνα και με τις πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής το «βαθύ λαρύγγι» που «ξεκλείδωσε» την ιστορία των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο.
Θορυβημένος ο άνθρωπος αυτός αφού αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται από την αστυνομία και πιστεύοντας ότι η παρακολούθηση αφορά την υπόθεση Βασσάρα οδηγήθηκε μόνος του στην αστυνομία για να μάθει τι συμβαίνει κι εκεί άρχισαν όλα…
Παράλληλα και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής,δεύτερο άτομο που εμπλέκεται στα παράνομα στοιχήματα κι έχοντας χάσει πολλά χρήματα από αυτά θέλησε να βοηθήσει την αστυνομία στις αποκαλύψεις. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάθε εβδομάδα ο τζίρος των παράνομων πρακτόρων υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατ. ευρώ, αφού οι «εγκέφαλοι του κυκλώματος» στοιχηματίζανε για λογαριασμό των πελατών τους - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, «επώνυμα» άτομα και παράγοντες του ποδοσφαίρου - το αποτέλεσμα χειραγωγημένων ποδοσφαιρικών αγώνων σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε ανταλλακτήρια του εξωτερικού.
Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της ΕΥΠ, ήρθη το τηλεφωνικό απόρρητο ώστε να τεθούν υπό παρακολούθηση οι συνομιλίες όσων καταγγέλθηκαν, ενώ για δεκαπέντε από αυτούς κινήθηκε αμέσως η διαδικασία του Αυτοφώρου με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, τέσσερις εκ των οποίων παραμένουν, μέχρι στιγμής, ασύλληπτοι.
Άκρως αποκαλυπτικές και «ανατριχιαστικές» είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά κι απολύτως κυνικά για τα στημένα παιχνίδια μη γνωρίζοντας ότι καταγράφονται από την ΕΥΠ.
Η δικογραφία, λοιπόν, που σχημάτισε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, περιλαμβάνει μέχρι τώρα ογδόντα τρία ονόματα αλλά θεωρείται βέβαιο πως η λίστα των κατηγορουμένων για το μέγα σκάνδαλο του ποδοσφαίρου θα μεγαλώνει όσο προχωρά η έρευνα.

Το εγκληματικό κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του 2009
, όταν ο πρώην επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της ΟΥΕΦΑ, Πέτερ Λιμάχερ, διαπίστωσε ύποπτους, ως προς τη στοιχηματική τους πλευρά, αγώνες στη Β’ Εθνική, με πρώτο και καλύτερο τον αγώνα Πανιωνίου-Ντιναμό Τυφλίδας (5-2) για το Κύπελο ΟΥΕΦΑ το 2004, για τον οποίο μάλιστα οι φίλαθλοι είχαν βγάλει και σύνθημα «διπλό στο ημίχρονο, άσος τελικό».
Η έρευνα συνεχίστηκε προσπαθώντας να μετατρέψει τις ενδείξεις σε αποδείξεις ώσπου τον Ιούνιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στέλνει νέο αποκαλυπτικό φάκελο στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να φτάσει τελικά η υπόθεση στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία δρομολόγησε την έρευνα με αποτέλεσμα την περασμένη Τετάρτη να συλληφθούν οι πρώτοι δέκα ύποπτοι.

Το 130σέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπη Παπανδρέου είναι γεμάτο «βαριά» ονόματα. 
Όπως προκύπτει από αυτό, τρεις είναι οι «ομάδες δράσης» με εγκέφαλους τον Αχιλλέα Μπέο, τον Γιώργο Τσακογιάννη και τον Μάκη Ψωμιάδη, οι οποίοι μάλιστα στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για διάφορες αξιόποινες πράξεις, οι οποίες μέναν στα συρτάρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Νικόλας Πατέρας,
πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού ενώ αναφέρεται σε αρκετά σημεία της δικογραφίας σε συνομιλίες που έχει με τον Μάκη Ψωμιάδη, δεν έχει ακόμη κληθεί από τον ανακριτή ενώ ο παλιός του φίλος και νυν «εχθρός» Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα και του Ολυμπιακού, κατηγορείται για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.

Ταυτόχρονα, πέρα από τους στημένους αγώνες συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για την υπόθεση με τα φάρμακα.
 Ενδεικτικός ο διάλογος που δόθηκε στη δημοσιότητα μεταξύ του Μάκη Ψωμιάδη με τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Μπουρούση, όπου ο δεύτερος ζητά εναγωνίως το φάρμακό του.
Τα κέρδη στην Κύπρο κι εμβάσματα σε χώρες της Ασίας
Ήδη έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Κύπρο, αφού πολλά κέρδη μεταφέρονταν εκεί με βαλίτσες από άτομα υπεράνω υποψίας ενώ παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «Sportday», στο τελικό στάδιο βρίσκεται έρευνα που γίνεται από ΣΔΟΕ και ΕΥΠ, με βάση την οποία σύντομα θα απαγγελθούν κατηγορίες σε άλλα 87 άτομα με ονόματα προέδρων, ποδοσφαιρικών ομάδων και μάνατζερ.
Η έρευνα αυτή αφορά 968 εμβάσματα από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο παράνομο στοιχηματισμό, μετά από στοιχεία σε 74 αγώνες της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ λιγκ.
Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται, λόγω του καλοκαιριού, να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εισαγγελική αρχή και κυρίως αυτά που συνέλεξε ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σημαντικά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», περίπου 100 πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕστην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» 5 εκατομμύρια ευρώ έχουν βρεθεί σε λογαριασμό υιού παράγοντα το 2003, όταν ήταν μόνο 18 ετών.
Δηλώσεις Παύλου Γερουλάνου
Την άποψη ότι απαιτείται ψυχραιμία και πως προς το παρόν οι αποφάσεις ανήκουν στην δικαιοδοσία της ΕΠΟ, εξέφρασε ουπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».
«Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ δύσκολα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν καταιγισμό πληροφοριών. Νομίζω ότι κι εσείς βλέπετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα επεξεργαστεί κανείς αυτά αποτελεσματικά. Οι αποφάσεις για την ώρα μένουν στην ΕΠΟ κι εκείνη πρέπει να αποφασίσει τι δέχεται και τι δε δέχεται. Εμείς έχουμε τα δικά μας εργαλεία με τα οποία μπορούμε να παρέμβουμε, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις, η χρήση κρατικών γηπέδων, η χρήση κρατικής τηλεόρασης κλπ. Όπως θα εξελίσσεται αυτή η υπόθεση θα εκτιμήσουμε κι εμείς τι από αυτά μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο», δήλωσε.
Όσον αφορά το τι θα πράξει η Πολιτεία, απέναντι στις ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόνισε:«Δεν είπα ούτε ότι θα συνεχιστεί σίγουρα το πρωτάθλημα, ούτε ότι θα συνεχιστεί σίγουρα η χρηματοδότηση. Αυτό το οποίο λέω είναι ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Καλό είναι να δούμε όλες τις πληροφορίες που έρχονται, να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση, να δούμε την ποιότητα της δικογραφίας και πάνω σ' αυτά να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις για το επόμενο πρωτάθλημα. Επιμένω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι μια διαδικασία εξυγίανσης και ενδυνάμωσης του ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία η οποία θα το καταστρέψει για πολλά χρόνια».
Επίσης, σε ερώτηση για το εάν η επικοινωνιακή αλλαγή της ατζέντας εξυπηρετεί την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες συζητείται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ Γερουλάνος, απάντησε: «Μια τέτοια έρευνα που αφορά περισσότερα από 100 άτομα, μια έρευνα η οποία θέλει πάρα πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να είναι βέβαιος ο άλλος ότι αυτά τα οποία μαζεύει είναι χρήσιμα, δεν μπορεί ούτε να επιταχυνθεί, ούτε να καθυστερήσει για να βολέψει κάποιον κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Αντίθετα, αν ήταν κάτι το οποίο θα θέλαμε, είναι αυτά τα πράγματα να είχαν βγει πολύ νωρίτερα. Ο κόσμος αισθανόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο δεν αισθανόταν ότι εμείς κάναμε κάτι γι' αυτό, αισθανόταν οργή. Παρότι, λοιπόν, μας συνέφερε να βγουν τα πράγματα αυτά ακόμη νωρίτερα, αυτό που είπαμε κι αυτό που έκανε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν να δώσει οδηγίες να γίνουν αυτά τα πράγματα συστηματικά και σωστά. Είναι, λοιπόν, εντελώς συγκυριακό ότι τα δύο έρχονται μαζί και πραγματικά σας λέω ότι οι άνθρωποι που θέλουν να βασιστούν σε αυτή τη σύμπτωση για να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση πιστεύω ότι κάνουν τεράστιο λάθος και για τους εαυτούς τους και για το ποδόσφαιρο».