Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εμπλοκή του Λαγού, στην επίθεση στο «Συνεργείο» απο Χρυσαυγίτες, δείχνουν τα sms

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ
Αποκαλυπτικά είναι τα sms που εντοπίστηκαν στο κινητό τηλέφωνο του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη βουλευτή, Γ. Λάγου, μετά από το χτύπημα μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013.Από αυτά προκύπτει ότι η επίθεση έγινε εις γνώσιν του Λαγού, αν όχι με εντολή του, ενώ αποκαλύπτονται και σχέδια επίθεσης εναντίον του τζαμιού που βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια, επίθεση που είτε δεν πραγματοποιήθηκε, είτε απλώς δεν έγινε γνωστή.
Ακολουθούν τα μηνύματα:
12/07
SMS Πρός Λαγό:
Πλάκα πλάκα το συνεργείο στην Ηλιούπολη είχε δουλειά. 50 μηχανάκια. Γράφανε ότι διακόψατε το μάθημα των αγγλικών. Δηλαδή τους αλλάξετε λάδια και τους γρασάρατε;
18/07
SMS Πρός Λαγό:
Έμαθα ότι στα κάτω Πατήσια στην οδό Μηλιαράκη και Κουρμούλη γωνία υπάρχει μεγάλο Τζαμί στο οποίο κάθε Παρακευή μαζεύονται πολλοί. Εξωτερικά φυλάσσεται από ασφαλίτες από το απέναντι καφενείο. Το έμαθα και είπα να σου το πω.
11/07
SMS Λαγός προς τρίτο:
Έχω μάθει ότι λέω να το κάνουν και δεν αλλάζει αυτό.
Μια χαρά φίλε την άκουσαν χτες. Και οι δικοί μας πήραν τα πάνω τους. Τους συλληφθέντες τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή.
Υπενθυμίζεται ότι η φασιστική επίθεση είχε γίνει στις 10 Ιουλίου, όταν περίπου 100 χρυσαυγίτες που επέβαιναν σε μηχανάκια επιτέθηκαν εναντίον των παιδιών που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα αγγλικών, κατά της 60χρονης καθηγήτριάς τους και ενός ακόμη ενήλικου που βρισκόταν στο χώρο. Παράλληλα, με καδρόνια και λοστούς προκάλεσαν ζημιές στους χώρους του «Συνεργείου». Κατά την αποχώρησή τους, άφησαν προκηρύξεις της Χρυσής Αυγής. Η επίθεση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων είχε γίνει υπό την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων που απλώς παρακολουθούσαν.
Μετά την επίθεση έγιναν από αστυνομικούς οκτώ προσαγωγές χρυσαυγιτών, οι οποίοι ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν αναγνωρίστηκαν ως δράστες. left.gr

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μιχάλης Καρχιμάκης



Εγγύηση ενός εκατομμυρίου επέβαλαν ανακριτής και εισαγγελέας στον Μιχάλη Καρχιμάκη ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, δηλώνοντας πάντως ότι δεν κατέβαλε το ποσό. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παραβίαση απορρήτων πολιτείας. Του επιβλήθηκε επίσης ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Αναφορά σε βάρος του πρώην υπουργού είχε καταθέσει υπάλληλος της ΕΥΠ στον διοικητή της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο κ. Καρχιμάκης εμφανιζόταν να λάμβανε απόρρητα έγγραφα που απευθύνονταν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας σχετικά με την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος η οποία ανήκει στην ομάδα του υπαλλήλου Κώστα Αγγελάκη, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε πρόσφατα δίωξη για  διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την ανθρωποκτονία, για  παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για εκβιάσεις, πλαστογραφία και απάτη, ενώ είναι υπόδικος για πλειάδα άλλων υποθέσεων, έστειλε έκθεση-αναφορά στη διοίκηση της ΕΥΠ, την οποία όμως παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης φρόντισε να κοινοποιήσει και στο Δ.Σ. στης Ομοσπονδίας Υπαλλήλων της Υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό και μόνο κινεί υποψίες και εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά και για τους σκοπούς που εξυπηρετούσε αυτή η κοινοποίηση καθώς ως γνωστόν όσο περισσότεροι γνωρίζουν κάτι, τόσο πιο εύκολα μπορεί να διαρρεύσει, δημιουργώντας εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
Σε αυτή την έκθεση, η υπάλληλος κατηγορεί τον Μιχάλη Καρχιμάκη ότι έλαβε διαβαθμισμένα έγγραφα κατά τη διάρκεια γεύματος στο οποίο παρευρισκόταν και ο Αγγελάκης. Ο κύριος αυτός εμφανίζεται στην αναφορά της εν λόγω υπαλλήλου να εμποδίζει να δοθούν έγγραφα στον Μιχάλη Καρχιμάκη. Έτσι ο Αγγελάκης εμφανίζεται ως ο ήρωας της υπόθεσης, ο οποίος απέτρεψε τη διαρροή εγγράφων της ΕΥΠ και προσπαθεί να προστατέψει το κράτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Αγγελάκης είναι υπόδικος και για άλλες υποθέσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του έργου παρακολούθησης «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» της ΕΥΠ, το οποίο στην πράξη αποδείχθηκε άχρηστο. Για την υπόθεση αυτή έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε 13 στελέχη της ΕΥΠ για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
«Σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει την αθωότητα μου»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός κατά την απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία σε βάρος του, υποστηρίζοντας πως ως βουλευτής προάσπιζε πάντα το εθνικό συμφέρον.
Ο κ. Καρχιμάκης φέρεται να χαρακτήρισε συκοφαντικές τις καταγγελίες, αποδίδοντας τες σε πολιτικά κίνητρα, επικαλούμενος απόσπασμα από την εν λόγω αναφορά, σύμφωνα με την οποία, η μάρτυρας κατηγορίας αναφέρει ότι συγκεκριμένοι συνάδελφοί της συνδικαλιστές υπέστησαν «ανηλεή και απάνθρωπο διωγμό άνευ προηγουμένου από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και τα ανδρείκελα του στο υπουργείο και στην υπηρεσία».
Ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ που βρέθηκαν στο γραφείο του, φέρεται να υποστηρίζει πως αυτά έφθασαν ανωνύμως στο γραφείο του σε φάκελο το 2007 και πως από τότε είχε χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό του σε επερώτηση στη Βουλή στην οποία είχε απαντήσει ο τότε υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Ισως με τις θέσεις που τολμηρά, αταλάντευτα και επίμονα κατά καιρούς εξέφρασα, να ενόχλησα και να κατέστησα αντιπάλους μου διαφόρους. Όμως ποτέ και κανένας δεν αποτόλμησε να αρνηθεί τον πατριωτισμό, την ηθική, την εντιμότητα και την ευσυνειδησία μου», φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Καρχιμάκης.
«Η κατηγορία δεν αντιστοιχεί στο πρόσωπο μου και στην πάγια δράση και συμπεριφορά μου χάριν και υπέρ του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος . Κυρίως όμως δεν αναλογεί στο υλικό της δικογραφίας .
Ως εκ τούτου είμαι απολύτως βέβαιος ότι η δικαιοσύνη στο πλαίσιο της θεσμικής της λειτουργίας θα απολήξει  στην αναγνώριση της αθωότητας μου», δήλωσε ο πρώην βουλευτής, ενώ ξεκαθάρισε ότι: "ασφαλώς δεν κατεβληθει η εγγύηση του 1 εκατ. ευρω δεδομένου άλλωστε οτι δεν το επιτρέπουν τα ίσχνα οικονομικά μου".

Reuters: Το τρίγωνο εξουσίας στην Ελλάδα

Το πρακτορείο Reuters Το πρακτορείο Reuters
“ Αποκαλύψεις από το διεθνές πρακτορείο, το οποίο αναφέρεται στο πλέγμα επιχειρηματικών συμφερόντων, ΜΜΕ και πολιτικής εξουσίας ”

Το άρθρο του Reuters με τίτλο «Το τρίγωνο της εξουσίας στην Ελλάδα» ξεκινάει με αναφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, δεν πλήρωσαν καθόλου το ειδικό τέλος ακινήτων ή πλήρωσαν λιγότερο από όσο τους αναλογούσε. Η αποκάλυψη στη χώρα μας έγινε από τον συνδικαλιστή, Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος ανέφερε στο Reuters: «Ήταν ένα δώρο για τα πραγματικά αφεντικά, για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας. Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν, ακόμη και αυτή τη στιγμή». «Η είδηση δεν καλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ... επειδή οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης ήταν μεταξύ εκείνων που ευνοούνται», συμπλήρωσε ο κ. Φωτόπουλος. Το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει, κατά το Reuters, τις συνδέσεις κάποιων πολιτικών με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ισχυρούς ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα εμπόδιο για την σωτηρία της οικονομίας στην Ελλάδα.



Το πρακτορείο απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, εκ των οποίων κάποιοι αρνήθηκαν ότι ασκούν τέτοιες πρακτικές αναζητώντας να ευνοηθούν, ενώ άλλοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις. Το Reuters κάνει αναφορά και στη γνωστή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και των διεφθαρμένων μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας». Παρακάτω, φιλοξενεί και δήλωση του Πάνου Καμμένου: «Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια εικόνα ενός αμοιβαίου εκβιασμού...».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου ρίχνει την ευθύνη στα αρχεία της ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία διάκριση υπέρ συγκεκριμένων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου απαντά ότι τυχόν λάθη θα διορθώνονται. Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, το Reuters αναφέρεται στη στρεβλή άνοδο των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, παραλληλίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα με την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη. «Η αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης είναι κοινή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ιταλία, όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν και πρωθυπουργός και επικεφαλής του ομίλου μέσων ενημέρωσης, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόεδρος της News Corp, είχαν διαδοχικές επαφές με τους πρωθυπουργούς», αναφέρει το Reuters.



Στη συνέχεια το πρακτορείο κάνει λόγο για την άναρχη ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980, σημειώνοντας ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν χωρίς την κατάλληλη άδεια με την κάλυψη των κυβερνήσεων. Επίσης, τονίζεται ότι υπάρχουν δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. «Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΕ για τα ΜΜΕ, το 2009 η Ελλάδα είχε 39 ημερήσιες εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, 23 κυριακάτικες και 14 εβδομαδιαία περιοδικά. Η Ελλάδα έχει περισσότερους τίτλους εφημερίδων από ό, τι η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα έχει επίσης 9 εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, 6 από τους οποίους ανήκουν σε ιδιώτες, αλλά και πολλούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα του 2006, που ήρθε στο φως από το Wikileaks, αναφέρει «Πώς μπορεί όλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν επικερδώς; Δεν το κάνουν. Οι ιδιοκτήτες τους παρότι χαίρονται με οποιαδήποτε έσοδα από τις πωλήσεις, χρησιμοποιούν τα μέσα τους για να ασκήσουν πολιτική και οικονομική επιρροή». «Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα ουσιαστικά περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος», δήλωσε στο Reuters ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιάννης Αλαφούζος σημειώνει ότι «ορισμένα ΜΜΕ αποτελούν ουσιαστικά γραφεία τύπου συγκεκριμένων επιχειρήσεων». «Ο Αλαφούζος, του οποίου ο πλούτος προέρχεται από τη ναυτιλία, δήλωσε ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική ώστε να μην εξαρτάται από συναλλαγές με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι ο ΣΚΑΪ ήταν μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν να μην πληρώνουν το χαράτσι - ο ΣΚΑΪ επικαλείται τη γραφειοκρατία για αυτήν την παράλειψη - και ότι τα κέρδη από τα ΜΜΕ που κατέχει οφείλονται στην κρατική διαφήμιση», σημειώνει το Reuters.



Οικογενειακές σχέσεις

Το Reuters συνεχίζει το ρεπορτάζ με το MEGA Channel. Το πρακτορείο αναφέρει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες του οποίου είναι ηγέτες ή έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας. (Από εδώ και κάτω μεταφράζεται αυτούσιο το κείμενο του ρεπορτάζ) «Μεγαλύτερη συμμετοχή στον τηλεοπτικό σταθμό έχουν μέλη της οικογένειας του Γιώργου Μπόμπολα. Ένας από τους γιους του, ο Φώτης, είναι διευθυντής της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Ένας άλλος γιος του, ο Λεωνίδας, είναι διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μια γιγαντιαίας κατασκευαστικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα του και έχει συνάψει συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με το κράτος.

Ο Λεωνίδας δεν έχει κανένα μερίδιο στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Η οικογένεια Μπόμπολα ελέγχει επίσης το «Έθνος», μία δημοφιλή καθημερινή και κυριακάτικη εφημερίδα, καθώς και άλλα έντυπα μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες. Βλέποντας τα μεγάλα, γκρι κεντρικά γραφεία της εκδοτικής εταιρίας τους στο Χαλάνδρι, ενός βόρειου προάστιου της Αθήνας, η έκταση των συμφερόντων της οικογένειας είναι προφανής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας δρόμος-δαχτυλίδι που χτίστηκε από μια διεθνή κοινοπραξία στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παράλληλα σε αυτόν το δρόμο βρίσκεται μια νέα σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στο αεροδρόμιο, η οποία επίσης κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή της οικογένειας Μπόμπολα. Ο Γιώργος Μπόμπολας αρχικά δεν απαντούσε σε ερωτήματα σχετικά με τα συμφέροντα της οικογένειάς του. Αντ' αυτού, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» δημοσίευε πολλά άρθρα τις ημέρες που το Reuters του έστελνε τις ερωτήσεις. Ένα από τα άρθρα ισχυριζόταν ότι το Reuters «συνεχίζει να στοχοποιεί τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα». Ένα άλλο περιγράφει το Reuters ως «πέμπτη φάλαγγα» για την τρόικα.

Μετά από συνεχιζόμενα αιτήματα του Reuters, ο Μπόμπολας έστειλε μία επιστολή, η οποία ανέφερε: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση των συμφερόντων της μητρικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, ... Η εφημερίδα «Έθνος» ποτέ δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της ούτε ζήτησε χάρη από τους κυβερνώντες προς όφελος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο Μπόμπολας ισχυρίστηκε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι ποτέ δεν έχει ζητήσει κάτι προς όφελός του και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η σοβαρή κριτική που κάνει το Έθνος στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εμπόδιο και όχι ως βοήθεια για τα συμφέροντα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε γραπτή δήλωση της, η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημείωσε ότι θυγατρικές εταιρείες της συμμετέχουν και σε ιδιωτικές και σε δημόσιες συμβάσεις και σε ό,τι αφορά τις τελευταίες συμμετέχει αποκλειστικά μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία."

Συνιδιοκτήτες στο MEGA CHANNEL είναι επίσης η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη, που είναι κυρίαρχη στον τομέα του πετρελαίου και της ναυτιλίας και ο Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος ελέγχει την εταιρεία ΔΟΛ. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, γιος του Βαρδή, βρίσκεται στη διοίκηση του MEGA Channel, ενώ η οικογένεια κατέχει επίσης ένα μικρότερο σταθμό που ονομάζεται Star Channel. Η οικογένεια είναι επίσης ο κύριος μέτοχος της Motor Oil Hellas, μία από τις δύο ελληνικές εταιρείες διύλισης. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια εκπρόσωπος της οικογένειας δήλωσε: «Οι περισσότερες από τις εταιρείες μας έχουν έδρα στο εξωτερικό . Η παραγωγή και οι πωλήσεις της Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, έχουν 70% εξαγωγικό προσανατολισμό... Καμία από τις εταιρείες μας δε βασίζεται σε κυβερνητικά συμβόλαια».



Ο Ψυχάρης, του οποίου η εταιρεία ΔΟΛ εκδίδει εφημερίδες και έχει κρατικές συμβάσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα ταξίδια, είναι πρόεδρος του MEGA Channel. Το 2006 μήνυσε δύο δημοσιογράφους-ερευνητές που ισχυρίστηκαν σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι είχε ασκήσει πιέσεις για την πώληση των Eurofighters στην Ελλάδα και είχε χρησιμοποιήσει εφημερίδες του για να προωθήσει τα πλεονεκτήματα από μια συμφωνία. Ο Ψυχάρης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Τρία χρόνια αργότερα, μετά από μια ακροαματική διαδικασία, η μήνυσή του απορρίφθηκε. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των δημοσιογράφων, ωστόσο δέχθηκε ότι η εφημερίδα του Ψυχάρη είχε αγωνιστεί για να κλείσει η συμφωνία με τα Eurofighter. Μία προσφυγή εκκρεμεί ακόμη. Ο Ψυχάρης δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την υπόθεση. Στα τέλη Νοεμβρίου, μία από τις εφημερίδες του κατηγόρησε τον Απόστολο Κακλαμάνη όταν αυτός είπε ότι έχουν περάσει οι εποχές που οι ολιγάρχες διορίζαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Κάποιες μέρες μετά, η εφημερίδα «Το Βήμα», εφημερίδα που ελέγχεται από τον Ψυχάρη, είχε ένα άρθρο που αναφερόταν στα συγκεκριμένα σχόλια και υποσχόταν να κάνει δήθεν ενοχλητικές αποκαλύψεις για τον Κακλαμάνη. Ο Ψυχάρης δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με τις επενδύσεις του στα μέσα ενημέρωσης ούτε για τα ευρύτερα συμφέροντά του.

Οι επικριτές των σχέσεων μεταξύ των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων αναφέρουν, επίσης, την περίπτωση ενός ορυχείου χρυσού στη Χαλκιδική, Βόρεια Ελλάδα. Τα ορυχεία πουλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση το 2003, σε μια νεοσυσταθείσα Ελληνική μεταλλευτική εταιρεία. Λίγο αργότερα, η κατασκευαστική εταιρεία στην οποία μετέχει η οικογένεια Μπόμπολα απέκτησε ένα μερίδιο σε αυτό. Οι κάτοικοι της περιοχής που είναι αντίθετοι στο παραπάνω σχέδιο, αγωνίστηκαν σθεναρά εναντίον της άδειας για το έργο εξόρυξης, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει το περιβάλλον. Ο Τόλης Παπαγεωργίου, ηγετική φυσιογνωμία στην ομάδα διαμαρτυρίας του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ισχυρίστηκε ότι οι εφημερίδες που ελέγχονται από την οικογένεια Μπόμπολα παρέλειψαν να αναφέρουν τις μεγάλες διαδηλώσεις που αντιτίθενται στο ορυχείο και διέσυραν την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία μπλόκαρε την άδεια για αυτό. «Λίγες μέρες αφότου έγινε υπουργός 2009, έγινε ο στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από τον Μπόμπολα, επειδή αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία εξόρυξης», ισχυρίστηκε ο κ. Παπαγεωργίου. Λίγο μετά το διορισμό της Μπιρμπίλη το 2009, οι εφημερίδες που ανήκουν στην οικογένεια Μπόμπολα τη βάφτισαν «Πράσινη Τίνα» και επέκριναν την απόδοσή της. Ρεπορτάζ έγραφαν ότι μπλοκάρει την ανάπτυξη. Τα άρθρα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν συμφέρον στο ορυχείο ή το εμπόριο των κατασκευών.



Στην επιστολή του προς το Reuters, ο Μπόμπολας δήλωσε ότι στηρίζει τα εθνικής κλίμακας μεγάλα έργα, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και βοηθούν τη χώρα να ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Η Μπιρμπίλη, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο, έμεινε εκτός κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2011. Στη συνέχεια, η άδεια για τη λειτουργία του ορυχείου χορηγήθηκε. Μετά την έκδοσή της άδειας, η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σύμφωνα με τους ετήσιους λογαριασμούς της, είχε ένα κέρδος ύψους 261 εκατομμυρίων ευρώ εν μέρει από το ξεπούλημα και εν μέρει από την επανεκτίμηση της συμμετοχής της σε μια καναδική εταιρεία που είχε αγοράσει το 95% του ορυχείου. Ο πρώην βοηθός του έλληνα πρωθυπουργού εκείνης της εποχής δήλωσε ότι η αποπομπή της Μπιρμπίλη δε σχετιζόταν με αυτήν την υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος που ενέκρινε την άδεια, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά και μόνο με βάση την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», η οποία ήταν θετική για το ορυχείο. Στην επιστολή του προς το Reuters, ο Μπόμπολας δήλωσε ότι η μόνη σύνδεση της οικογένειάς του με το ορυχείο είναι η έμμεση συμμετοχή του γιου του με λιγότερο από 1%».

Οι διπλοκαπελάδες

Στα ΜΜΕ, πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων μπορεί να προκύψουν ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα. Η ένωση των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, έχει μια λίστα με μέλη της που εργάζονται για την κυβέρνηση, για παράδειγμα σε γραφεία τύπου. Δεκάδες φορούν ένα δεύτερο καπέλο ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδα την ίδια στιγμή. Οι κανόνες της ΕΣΗΕΑ απαγορεύουν στα μέλη της να κάνουν αυτές τις εργασίες ταυτόχρονα. Σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβιάζουν τον κανόνα, η ένωση έλαβε μία λίστα δημοσιογράφων που εργάζονταν παράλληλα και για την κυβέρνηση το 2005. Η λίστα αυτή δε δημοσιεύθηκε ποτέ. Κάποιοι από αυτούς που κατονομάζονταν στον κατάλογο παραπονέθηκαν. Έλληνες αξιωματούχοι έκριναν ότι η δημοσίευση του καταλόγου θα παραβίαζε την ιδιωτική ζωή. Ήταν μια απόφαση που ο Δημήτρης Τρίμης, ο πρόεδρος της Ένωσης, ονομάζει μια σοβαρή ήττα. «Υπάρχει ένα τρίγωνο από πολιτικές δυνάμεις, οικονομικές δυνάμεις και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και κανείς δεν μπορεί να πει ποιος έχει το πάνω χέρι», δήλωσε στο Reuters.

«Ξεκινά από την κορυφή μεταξύ του υπουργού και του εκδότη και περνάει στο γραφείο Τύπου και τον δημοσιογράφο. Είναι μια πυραμίδα». Ένα παράδειγμα, είπε, ήταν ένα τηλεοπτικό στούντιο που δημιουργήθηκε το 2007 από το Υπουργείο Γεωργίας για την προώθηση των δραστηριοτήτων του. Παρά το γεγονός ότι περίπου 50 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δημοσιογράφων, είχαν προσληφθεί, μόνο λίγοι είχαν κάτι να κάνουν, είπε. «Προσλήφθηκαν πολλοί παραπάνω από όσους χρειάζονταν και ήταν σαφές ότι ήταν γλάστρες», δήλωσε ο Τρίμης. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το στούντιο ποτέ δεν προσέλαβε δημοσιογράφους πλήρους απασχόλησης και ότι έκλεισε το 2009. Το Reuters έχει εντοπίσει τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφους, που εργάζονται στα γραφεία τύπου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επίσης γράφουν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου σε μεγάλο βαθμό έχουν παραλείψει να αναφέρουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.



Στους «διπλό καπελάδες» βρίσκεται και ο Αλέξανδρος Κασιμάτης, οικονομικός δημοσιογράφος σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο οποίος επίσης εργάζεται ως επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CMC), που είναι βασικός οικονομικός ρυθμιστής των εισηγμένων εταιρειών. Το Reuters δεν μπόρεσε να βρει άρθρα από τον Κασιμάτη, ο οποίος γράφει για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο Κασιμάτης είπε: "Δεν πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων. Η ΕΣΗΕΑ επιτρέπει στα μέλη της να εργάζονται σε γραφεία τύπου με την προϋπόθεση ότι δεν καλύπτουν για ποιος εργάζονται. Και ποτέ δεν γράφω για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς..». Σε ένα e-mail προς το πρακτορείο Reuters, ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημειώνει ότι οι δύο δουλειές του Κασιμάτη είναι συμβατές.

Μία άλλη δημοσιογράφος, χωρίς να πρόκειται για άμεση σύγκρουση συμφερόντων, ακόμα έχει μεταξύ των συναδέλφων της το παρατσούκλι Φως-Νερό-Τηλέφωνο επειδή εργαζόταν τόσο για την εφημερίδα «Το Βήμα» όσο και για τρεις δημόσιες εταιρείες κοινής ωφελείας. Η Ιωάννα Μάνδρου, η οποία τώρα εργάζεται για την Καθημερινή και το ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι είχε εργαστεί στο γραφείο Τύπου του ΟΤΕ, μια κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, και εν συντομία ως σύμβουλος σε μια εταιρεία ύδρευσης. Είπε ότι δεν είχε εργαστεί για εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. "Στο Βήμα ήμουν μία δημοσιογράφος που καλύπτει δικαστικές υποθέσεις και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τη δουλειά μου στον ΟΤΕ. Και όταν λέω ότι έχω δουλέψει για τον ΟΤΕ, κυριολεκτικά σημαίνει ότι δούλευα», είπε. «Μπορώ να σας πω ότι περίπου το 95% των ατόμων που απασχολούνται σε παρόμοιες θέσεις εργασίας δεν κάνουν τίποτα». Επίσης, είπε ότι είναι σύνηθες για τους πολιτικούς να κανονίζουν τέτοιες δουλειές ως χάρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι τα μέλη του συνδικάτου των δημοσιογράφων «έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις και ως υπεύθυνοι τύπου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι δεν έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα».

*** (Ακολουθεί απόδοση της συνέχειας του ρεπορτάζ)

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται στη γνωστή δήλωση Καραμανλή στο Μπαΐρακτάρη περί νταβατζήδων και σημειώνει ότι δεν έγινε ποτέ καμία σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Πρώην υπουργός που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ του είχε ζητήσει να σταματήσει μία δικαστική έρευνα που τον αφορούσε, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας εκδότης εφημερίδας που χρωστούσε 1 εκατομμύριο ευρώ σε μία κρατική εταιρία, επικοινώνησε μαζί του για να του διαγράψει το χρέος.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αφού αρνήθηκε να διαγράψει το χρέος, έβλεπε συνέχεια το όνομά του σε αρνητικά ρεπορτάζ για τον ίδιο στην εφημερίδα του εκδότη. Το Reuters σημειώνει ότι η διαπλοκή των ΜΜΕ αντανακλάται και στους Δείκτες Διαφθοράς, ενώ υποστηρίζει ότι ακόμη και χωρίς τη νομοθεσία το τοπίο στα ΜΜΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλάζει, καθώς οι οικονομικές πιέσεις εντείνονται, η διαφήμιση έχει συρρικνωθεί και εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν δηλώσει χρέη ύψους άνω των 2 δις. ευρώ. Τέλος, το πρακτορείο αναφέρεται στην έντονη αντίδραση του «Έθνους» και του «Βήματος» μετά το αίτημα της τρόικα να υπάρξουν επίτροποι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που θα έχουν τον τελευταία λόγο στην έγκριση των μεγάλων δανείων, συμπεριλαμβανομένου και των ΜΜΕ. «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία», είχε γράψει ο Ψυχάρης σε πρωτοσέλιδο άρθρο στο Βήμα.

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 18:08
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Reuters ΕΔΩ

Παίρνει κόσμο η ΕΛΣΤΑΤ - δείτε την προκήρυξη


Ηλεκτρονική αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν στην ΕΛΣΤΑΤ οι ενδιαφερόμενοι για τις προσλήψεις συνεργατών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως ιδιώτες συνεργάτες στις διενεργούμενες στατιστικές εργασίες.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων για τις προσλήψεις στην ΕΛΣΤΑΤ, για να εγγραφούν στο νέο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών της Στατιστικής Αρχής θα υποβάλλονται από 5 Μαρτίου 2014 μέχρι την5η Απριλίου 2014. Το Μητρώο αυτό, που τηρείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα έχει ισχύ για 8 μήνες, από το Μάιο έως και το Δεκέμβριο 2014.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών έχουν μόνον ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από21 έως 69 ετών.
Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων οργανισμών, καθώς και υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής σε αυτό το Μητρώο. Οι Ιδιώτες Συνεργάτες χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση στατιστικών ερευνών και απογραφών (συλλογή και έλεγχο στοιχείων).
Το έργο του Ιδιώτη Συνεργάτη περιλαμβάνει την έγκαιρη, πλήρη και σωστή συλλογή στατιστικών στοιχείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα στοιχεία συλλέγονται, κυρίως, με προσωπικές συνεντεύξεις, στο χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, και με ειδικά, κατά έρευνα, ερωτηματολόγια.
Η υγεία, η φυσική καταλληλότητα και η γνώση της Ελληνικής γλώσσας πρέπει να επιτρέπουν στους Ερευνητές την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες της κάθε έρευνας, δεδομένου ότι απαιτούνται για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων πολλαπλές μετακινήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους αυτών.
Οι Ιδιώτες Συνεργάτες λαμβάνουν μέρος σε μη αμειβόμενα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την επιμόρφωσή τους, όσον αφορά στον τρόπο συλλογής, συμπλήρωσης και ελέγχου των ερωτηματολογίων κάθε έρευνας που συμμετέχουν.
Με την αποδοχή της ανάθεσης έργου οι επιλεγέντες Ιδιώτες Συνεργάτες δεσμεύονται, και εγγράφως, για την καλύτερη δυνατή και έγκαιρη εκτέλεση του στατιστικού έργου που αναλαμβάνουν και για την τήρηση του στατιστικού απορρήτου των στοιχείων που θα χειριστούν.
Η επιλογή των Ιδιωτών Συνεργατών γίνεται με ένα σύστημα βαθμολόγησης τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα των ερευνών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι Ιδιώτες Συνεργάτες έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης στην ΕΛΣΤΑΤ εντός 21ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των σχετικών Πινάκων Κατάταξης των Ιδιωτών Συνεργατών.
Κάθε Ιδιώτης Συνεργάτης αξιολογείται για το έργο που αναλαμβάνει, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου του, και η αξιολόγησή του είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για τη συνέχιση της απασχόλησής του ως Ιδιώτη Συνεργάτη, στην ΕΛΣΤΑΤ. Η αμοιβή των Ιδιωτών Συνεργατών καθορίζεται σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες μέτρησης του έργου των Ιδιωτών Συνεργατών και προκαθορισμένης αμοιβής ανά μονάδα έργου.
Η αμοιβή για τη συλλογή ερωτηματολογίων γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που παραδίδει έγκαιρα ο κάθε Ιδιώτης Συνεργάτης. Η αμοιβή για κάθε συλλεχθέν και ορθά συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο έχει υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση το μέσο χρόνο που απαιτείται για τη συλλογή ενός ορθά συμπληρωμένου ερωτηματολογίου και δύναται να αναπροσαρμόζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, πριν την έναρξη λειτουργίας του κάθε Μητρώου. Η καταβολή της αμοιβής των Ιδιωτών Συνεργατών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση και την παράδοση της εργασίας τους.
Η παροχή υπηρεσιών των Ιδιωτών Συνεργατών στην ΕΛΣΤΑΤ σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Οι αιτήσεις, για την εγγραφή στο νέο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών, θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνο ηλεκτρονικά στην Ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.statistics.gr, στην πρώτη σελίδα του Portal, στην ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες ΕΛΣΤΑΤ».
Επίσης, για απευθείας πρόσβαση, η διεύθυνση URL είναι η: circa.statistics.gr
Οι Ιδιώτες Συνεργάτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε προηγούμενα Μητρώα Ιδιωτών Συνεργατών, θα πρέπει να υποβάλλουν νέα Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση εγγραφής.
Για τους ενδιαφερομένους που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και Internet, ή δεν γνωρίζουν το χειρισμό Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της

Σε ποιους δήμους των Μεσογείων προσλήφθηκαν δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικά!

dim plasta
Σε τρεις Μεσογείτικους δήμους εντόπισε περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης!
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε όλους τους δήμους της χώρας, μετά από κοινή εντολή των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Μιχελάκη.
Στους τρεις δήμους των Μεσογείων εντοπίστηκαν συνολικά 5 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν.
Οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ, προτείνουν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προβούν στην ανάκληση των διορισμών αυτών, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των συγκεκριμένων υπαλλήλων, αλλά και των κατά περίπτωση διοικητικών οργάνων που ενέκριναν τις μη νόμιμες προσλήψεις.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ, δήλωσε σχετικά:
«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στέφεται με επιτυχία μια τόσο σύνθετη ελεγκτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για μια σειρά παρόμοιων ελέγχων στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά, επίσης, που προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι γενικοί αφορισμοί ή εμπειρικές εκτιμήσεις περί χιλιάδων πλαστών δικαιολογητικών.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι απόλυτα προσηλωμένο στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην δημόσια διοίκηση.
Αναμένουμε ότι ανάλογα και σημαντικά αποτελέσματα θα προκύψουν και από τον οριζόντιο έλεγχο των διοικήσεων για την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από τις λοιπές ελεγκτικές δράσεις του ΣΕΕΔΔ».
Δείτε εδώ τον πίνακα με τους δήμους των Μεσογείων στους οποίους εντοπίστηκαν τα... λαβράκια.

ΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΚΛΟΓΕΣ- ΜΕΤΑΔΗΜΌΤΕΥΣΗ



ΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΚΛΟΓΕΣ


Σύμφωνα και με τις τελευταίες τροποποιήσεις που επέφερε το ΥΠΕΣ στο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, σας ενημερώνουμε για τα εξής :

1. Η προθεσμία για τις μεταδημοτεύσεις, την εγγραφή ή διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, καθώς και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. λήγει στις 14 Μαρτίου 2014.
Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες (και όχι απλώς να έχουν υποβάλει την αίτησή τους) μέχρι την ημερομηνία αυτή.

2. Η μεταδημότευση, δηλ. η διαγραφή κάποιου από τα μητρώα του Δήμου στον οποίο είναι γραμμένος/-η σήμερα (“παλιός Δήμος”) και η εγγραφή του στα μητρώα άλλου Δήμου (“νέος Δήμος”) είναι δυνατή στις εξής περιπτώσεις:

  • A. Όταν κάποιος άγαμος/-η (ή ολόκληρη οικογένεια) συμπληρώσει δύο χρόνια μόνιμης κατοικίας στο νέο Δήμο.
  • B. Ανεξάρτητα από την προϋπόθεση συμπλήρωσης διετούς κατοικίας :
       B.1. Όταν ο ένας σύζυγος ζητά να μεταδημοτεύσει στο Δήμο όπου είναι

Ουκρανία: Η μοίρα ενός προτεκτοράτου

Είναι η γεωγραφική θέση τής Ουκρανίας τέτοια, που μαζί με τα ανομοιογενή συνονθυλεύματα λαών και φυλών, που κατοικούν στη χώρα, δέν της επιτρέπουν να λειτουργήσει ως μία πραγματικά ανεξάρτητη δημοκρατία. 

Η Ουκρανία είναι ένα διαχρονικό προτεκτοράτο με εναλλασσόμενους αφεντάδες, που μάχονται γιά να κυριαρχήσουν και να ελέγξουν τη γεωστρατηγική σκακιέρα. Από τη μία η Δύση με τους αμερικάνους και τους γερμανούς κι από την άλλη το όραμα τού Πούτιν γιά μία τσαρικού τύπου πανρωσική αυτοκρατορία ορθόδοξων χριστιανών.

Η Ευρώπη, που στο τιμόνι της έχει μία σκληροπυρηνική Γερμανία, είναι ενεργειακά στεγνωμένη, ενώ η Ρωσία αισθάνεται, πως πληθυσμιακά, αλλά και γεωπολιτικά, η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει κάτω από τη σφαίρα επιρροής της.

Ακόμα κι αν η παρούσα ένταση αποσοβηθεί και αποφευχθεί ένα τραγικό γεγονός σύρραξης κανείς δέν μπορεί να εγγυηθεί, πως το μέλλον τής Ουκρανίας θα είναι ευοίωνο μιάς και κανένα προτεκτοράτο δέν είχε, δέν έχει και δέν δύναται να έχει ευοίωνο μέλλον...

Νέα δημοσίευση στην «Ελεύθερη Έρευνα».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3396

Θλιβερή πρωτοτυπία: Η Βουλή καταψήφισε, ο Μαρκογιαννάκης είχε άλλη γνώμη…


Δεν είναι ότι δεν έχουμε ξαναδεί να συμβαίνουν «περίεργα» πράγματα στη Βουλή, όμως το να υπερψηφίζεται από τη Βουλή το άρθρο ενός νομοσχεδίου για το οποίο περισσότεροι βουλευτές έχουν νωρίτερα ψηφίσει κατά, παρά υπέρ, είναι σίγουρα μία (θλιβερή) πρωτοτυπία…
Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναφορικά με την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, συνέβη το εξής παράδοξο: Για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις των εδρών των υπηρεσιών Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, 126 συνολικά βουλευτές (όλοι της ΝΔ, δηλαδή) ψήφισαν υπέρ και 127 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ) ψήφισαν κατά, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών». Κι όμως, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης εκφώνησε αργότερα το άρθρο ως ψηφισθέν, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου έκαναν λόγο για «πραξικοπηματικές διαδικασίες» και «νοθεία».
Τώρα, λοιπόν, έχει καταγραφεί ως ψηφισθείσα μία διάταξη η οποία καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, κάτι που είναι πρωτοφανές και μάλλον πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες παρακάμπτεται η Βουλή.
Φαίνεται πως το νέο σύστημα είναι να ερωτάται η Βουλή, και απλά να αγνοείται η απάντησή της…

Πολλή σαβούρα στο «Ποτάμι»...


   Παρατήρηση πρώτη: Μεταξύ φίλων, είτε υπό την στενή και ουσιαστική έννοια, είτε υπό την ευρεία και τυπική έννοια, οι πιο φιλικές είναι οι καθαρές κουβέντες.
*
   Παρατήρηση δεύτερη: Ο κ.Σταύρος Θεοδωράκης σε άρθρο του στα «Νέα» ανάμεσα στους λόγους που εξέθεσε για την απόφασή του να προχωρήσει στην συγκρότηση πολιτικού κόμματος ήταν και η «πολιορκία» που δεχόταν από τους θαυμαστές του: «Μπες μπροστά ρε Σταύρο. Εσένα σε ξέρει ο κόσμος. Μήπως καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι». Έτσι γράφει ότι του είπαν...
   Δεν ξέρουμε αν αυτός είναι επαρκής λόγος για τη δημιουργία κόμματος. Να σε ξέρει ο κόσμος. Και τον Σεφερλή τον ξέρει ο κόσμος. Και τον Γιώργο Αυτιά. Και τον Βαμβακούλα. Ίσως πάλι αδικούμε τον κ.Σταύρο Θεοδωράκη δίνοντας υπέρμετρη σημασία σε μια φράση του που τον εμφανίζει τρόπον τινά να ενδίδει στις απαιτήσεις και στις πιέσεις του κόσμου να κατέλθει στον πολιτικό στίβο. Είναι όμως μια εξήγηση που σε συνδυασμό με την ονομασία του φορέα («Ποτάμι») ομολογούμε ότι μας ανακάλεσε στη μνήμη σκηνές από την ταινία «Τύφλα να έχει ο Μάρλον Μπράντο». Εκεί ακουγόταν και το παρακάτω ποιηματάκι :
«Ησυχο – ήσυχο το ποταμάκι/ αργοκυλάει το γαλάζιο το νεράκι/ και τραγουδάει την αγάπη τη χρυσή/ μιας κι ήρθες αγαπούλα μου εσύ».     
   Η διαφορά είναι ότι στην ταινία ο Θανάσης Βέγγος δεν είχε, τελικά, ενδώσει στην «πολιορκία» που του ασκούσε το «ποταμάκι»:
*
   Παρατήρηση τρίτη: Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι το «Ποτάμι» εμφανίστηκε την ακριβώς επόμενη μέρα του μαραζώματος της «Ελιάς» και της επανενατένισης από τις συνιστώσες της των 58 σημείων του θολού τους ορίζοντα.
   Παρακάμπτουμε τις αναφορές που βλέπουν στο εγχείρημα από «Μπεπεγκριλισμό» και

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

OΛΗ Η ΛΙΣΤΑ με τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ σε 63 επιχειρήσεις προστίμων!

OΛΗ Η ΛΙΣΤΑ με τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ σε 63 επιχειρήσεις προστίμων!
63 επιχειρήσεις τροφίμων δέχθηκαν πρόστιμα από την Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων μετά από ελέγχους μεταξύ άλλων και για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων και νοθευμένων τροφίμων!

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, ανακοινώνει ότι το μήνα Ιανουάριο του έτους 2014, από τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας, επιβλήθηκαν σε 63 επιχειρήσεις τροφίμων πρόστιμα συνολικού ύψους € 240.000 .
Σε όσες εκ των παραπάνω περιπτώσεων προβλέπεται από τη νομοθεσία οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων :

• Για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας.
• Για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Τράβα ελληναρά μου να ψωνίσεις χοιρινό κιμά εισαγωγής από τα Lidl…

Από τον Πόρτα – Πόρτα
Αν σας έλεγαν ότι μια γερμανική Ομόρρυθμη Εταιρία (Ο.Ε.) λειτουργεί στην Ελλάδα 17 χρόνια και ο τζίρος της ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα το πιστεύατε; Και όμως είναι…

αλήθεια και μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες εγκαινίασε επένδυση 130 εκατομμύριων ευρώ. Θα πείτε πειράζει που είναι Ο.Ε και όχι Α.Ε. ή κάτι άλλο; Μάλλον ναι γιατί θα πρέπει να ξέρουμε πόσα χρήματα Ελλήνων καταναλωτών ταξιδεύουν κάθε χρόνο για Βερολίνο. Γιατί όπως θα διαβάσετε παρακάτω οι Ο.Ε΅. δεν υποχρεούνται να δημοσιέυουν ισολογισμό.
Πρόκειται για την Lidl η οποία σε κάθε περίπτωση, είναι η μεγάλη ωφελημένη της ελληνικής κρίσης. Με τις χαμηλές τιμές και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχει αποσπάσει πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς, καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.
Το τι μπορεί να σημαίνει όμως η ανάπτυξη αυτού του τύπου για καταναλωτές και εργαζομένους είναι μια άλλη υπόθεση. Και αυτό γιατί η εταιρία έχει καταγγελθεί για αισχροκέρδεια σε βάρος των Ελλήνων πριν από τρία χρόνια, με τον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή (εποπτεύοντα του οικονομικού εγκλήματος), να έχει παραγγείλει έρευνα με αφορμή διαπιστώσεις του τότε αναπληρωτή υφυπουργού Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, για προϊόντα που διαθέτει η Lidl ακριβότερα στην Ελλάδα απ” ό,τι σε άλλες χώρες.
H αναφορά Ξυνίδη κατέγραφε 51 προϊόντα που διακινούνταν από τα Lidl σε υψηλότερες τιμές από εκείνες που διατίθενται σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία. Το γεγονός είχε καταγγελθεί και παλιότερα από καταναλωτικές οργανώσεις αλλά ήταν η πρώτη φορά που έγινε επίσημη παρέμβαση.
Η Lidl ήταν η εταιρία που «πιάστηκε» να «καρπώνεται» τη διαφορά μεταξύ του κανονικού ΦΠΑ και του μειωμένου που ισχύει για την παραμεθόριο. Η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα αρχικά με δύο αποδείξεις, ενός καταστήματος στην Αθήνα και ενός στη Σάμο, που χρέωναν κανονικά τον ίδιο (αυξημένο) ΦΠΑ στα ίδια προϊόντα. Έτσι, ο μειωμένος ΦΠΑ για τους ακρίτες έγινε κέρδος στις τσέπες των ομόρρυθμων εταίρων… Γερμανών και μάλιστα με τη συγκατάθεση του ελληνικού κράτους, που δεν έκανε τίποτα για το περιστατικό.
Αρκετές είναι οι καταγγελίες και οι ποινές που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς στη Lidl για κακή ποιότητα έως και ακαταλληλότητα προϊόντων της. Πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ για επιβλαβή τρόφιμα, παραπλάνηση του καταναλωτή (ακόμη και παραπλανητικές διαφημίσεις αναφορικά με τις τιμές) και μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση για μολυσμένο βοδινό κρέας σε κατάστημα της Β. Ελλάδας, στο οποίο ανιχνεύτηκε το παθογόνο στέλεχος e-coli O157.
Από την πλευρά της εταιρίας ακολούθησε επιχείρηση σύγχυσης των καταναλωτών, με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις, ενώ σημειώθηκε και καθυστέρηση (κάποιοι αναφέρθηκαν σε μη ολοκλήρωση) των διαδικασιών καταστροφής των οριστικώς και ανεκκλήτως κατασχεμένων τροφίμων. Επίσης, ο ΕΦΕΤ στο παρελθόν ζήτησε την ανάκληση μανιταριών, τα οποία δεν είχαν υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών και κατά συνέπεια να υφίσταται πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
17 χρόνια χωρίς ισολογισμό
Τα τελευταία 17 χρόνια που δραστηριοποιείται στη χώρα μας δεν δημοσιεύει ισολογισμό. Σαν συνέπεια δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τζίρο, τα κέρδη και κυρίως τους φόρους που έχει πληρώσει η γερμανική αλυσίδα χαμηλού κόστους. Ο λόγος που δεν δημοσιεύει ισολογισμό είναι ότι η νομική της μορφή παραμένει… Ο.Ε. Αυτό βέβαια δεν την αποτρέπει από το να έχει ένα από τα μεγαλύτερα «ταμεία» στη χώρα, ένα δίκτυο με 222 σημεία πώλησης και να απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους.
ΠΠ – fpress

Ζητούν από το Δήμο Κεφαλονιάς να πληρώσει τη διαμονή των κυβερνητικών αξιωματούχων


Τα ρέστα από της Δήμο της Κεφαλονιάς φαίνεται πως ζητάει η κυβέρνηση, η οποία αφού έκανε το επικοινωνιακό παιχνίδι της στις πλάτες των σεισμοπλήκτων, αποφάσισε να αποστείλει στη Δημοτική Αρχή του Τόπου, λογαριασμό με το κόστος διαμονής υπουργών, γενικών γραμματέων, καθηγητών, μηχανικών, στρατιωτικών ακόμα και δημοσιογράφων, τις πρώτες μέρες του σεισμού των 5,8 Ρίχτερ.
Όπως αναφέρει το kefaloniapress.gr το θέμα της κάλυψης των εξόδων αυτών,έφτασε μέχρι το δημοτικό συμβούλιο αλλά αποσύρθηκε λόγω της αντίδρασης της αντιπολίτευσης που θεώρησε αδιανόητο ο Δήμος να επιφορτιστεί τα έξοδα διαμονής των κυβερνητικών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με τις προσφορές από τις επτά ξενοδοχειακές μονάδες που προσέφεραν στέγη για μια ή δύο βραδιές το ποσό ανέρχεται σε 11.239,60 ευρώ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα έξοδα μπαρ που έκαναν κάποιοι από τους κρατικούς υπαλλήλους-φιλοξενούμενους.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε ποιός θα πληρώσει το ποσό, ούτε ποιους αφορά αυτό.

Φιάσκο η προεκλογική συγκέντρωση του Ζούτσου | Βίτσιος: Αυτό που κάνετε δήμαρχε είναι παράβαση καθήκοντος


20140304192344(1)


Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του δημάρχου Παλλήνης κ.Ζούτσου η οποία είχε ανακοινωθεί ως διαβούλευση με τους κατοίκους της Κάντζας.


Ο κ.Ζούτσος ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε ότι δεν είναι προεκλογική συγκέντρωση, αλλά η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η συνέχεια βέβαια τον διέψευσε, μια που αγόρευε επί μισή ώρα για τα έργα που (δήθεν) έκανε και που ΘΑ κάνει στο μέλλον αν οι δημότες τον επιλέξουν εκ νέου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τις λακκούβες που έκλεισε, τη διευθέτηση της ανηφόρας και τα κολωνάκια στη Μαραθώνος!
Η συνταγή βέβαια δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει προβοκάτορες και κλακαδόρους οι οποίοι (ευτυχώς 2 όλοι κι όλοι) προσπάθησαν να δημιουργήσουν ¨κλίμα¨ ειδικά όταν ο κ.Βίτσιος πήρε τον λόγο αναφερόμενος στον (ανύπαρκτο) απολογισμό του δήμου που τον αποφεύγει τα τελευταία 3μιση χρόνια!



Κάποια στιγμή η συνάντηση θύμισε την εκπομπή «στον ενικό» μια που ο Αμφιτρύων δήμαρχος έγινε Χατζηνικολάου, (όχι ο Ανδρέας) παρατηρώντας τον κ.Τιλκιτζή λέγοντάς του να σταματήσει να μιλάει… να πάψει επιτέλους να επισημαίνει τα άλυτα προβλήματα της περιοχής.
Άλλη μια εγγραφή στα παλαιότερα των υποδημάτων του δημάρχου δηλαδή! Έξω από την αίθουσα, στο προαύλιο του σχολείου, οι γονείς σχολίαζαν τη λίμνη που είχε δημιουργηθεί από τη βροχή, με δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας να λέει αστειευόμενος ότι βούλωσε το φρεάτιο… κανείς βέβαια δε γέλασε από τους παρευρισκομένους!
Η ¨όμορφη¨ συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση (για δεύτερη φορά) του δημάρχου, ότι δεν ήταν προεκλογική συγκέντρωση!

Μην ανησυχείς δήμαρχε, η ετήσια συνάντηση που γίνεται κάθε Αύγουστο ήταν… το ημερολόγιο είναι λάθος που δείχνει… 4 Μαρτίου..!

Παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών: Καθημερινή μάχη ενάντια στη διπλή καταπίεση

 
Η άποψη ότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει την ισότητα και ότι δεν υφίστανται καταπίεση λόγω του φύλου τους δεν είναι καινούρια. Ειδικά κάθε 8 Μάρτη η συζήτηση αυτή φουντώνει, με αφιερώματα και ρεπορτάζ να «αποδεικνύουν» ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από πετυχημένες γυναίκες σε θέσεις κλειδιά.
Όμως στα χρό­νια του μνη­μο­νί­ου και της κρί­σης γί­νε­ται όλο και πιο δύ­σκο­λο να το ισχυ­ρι­στεί κα­νείς αυτό. Όχι γιατί η κρίση δη­μιούρ­γη­σε την κα­τα­πί­ε­ση των γυ­ναι­κών, αυτή προ­ϋ­πήρ­χε, αλλά γιατί την έκανε πιο ορατή, καθώς την ενέ­τει­νε, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι σε κάθε κρίση το σύ­στη­μα ξε­κι­νά­ει χτυ­πώ­ντας πάντα αυ­τούς που θε­ω­ρεί πιο ευά­λω­τους.
Και λέμε «θε­ω­ρεί», γιατί οι γυ­ναί­κες δεν είναι αντι­κει­με­νι­κά ευά­λω­τες από τη φύση τους, ούτε ήταν πάντα κα­τα­πιε­σμέ­νες. Για χι­λιά­δες χρό­νια, στις προ­τα­ξι­κές κοι­νω­νί­ες οι γυ­ναί­κες είχαν εξί­σου ση­μα­ντι­κούς ρό­λους με τους άντρες, ενώ σε πολ­λές επι­κρα­τού­σε κα­θε­στώς μη­τριαρ­χί­ας. Παρ’ όλα αυτά εδώ και αιώ­νες αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως το αδύ­να­μο φύλο, κα­τώ­τε­ρες από τους άντρες, ως υπεύ­θυ­νες για την ανα­τρο­φή των παι­διών και τη συ­ντή­ρη­ση του σπι­τι­κού.
Δεν υπάρ­χει λόγος να πα­ρα­θέ­σου­με νού­με­ρα για να απο­δεί­ξου­με το πόσο η κρίση χτυ­πά­ει τη γυ­ναί­κα και μά­λι­στα πε­ρισ­σό­τε­ρο από τον άντρα, αφού κυ­κλο­φο­ρούν αξιό­λο­γες σχε­τι­κές έρευ­νες. Η κα­τα­πί­ε­ση και ο σε­ξι­σμός είναι ορα­τές με γυμνό μάτι, για όποιον θέλει να δει, σε κάθε οι­κο­γέ­νεια.
Η ανερ­γία των γυ­ναι­κών έχει χτυ­πή­σει κόκ­κι­νο, κά­νο­ντας τις γυ­ναί­κες να χά­νουν την οι­κο­νο­μι­κη τους ανε­ξαρ­τη­σία, ει­δι­κά στους το­μείς που ήταν κα­τε­ξο­χήν γυ­ναι­κεί­οι, όπως στην υγεία, την παι­δεία, την κα­θα­ριό­τη­τα. Μια σειρά από γυ­ναι­κεί­οι κλά­δοι της τε­χνι­κής εκ­παί­δευ­σης, όπως π.χ. η κομ­μω­τι­κή, απο­σύ­ρο­νται από τα τε­χνι­κά λύ­κεια, κό­βο­ντας ευ­και­ρί­ες από τα κο­ρί­τσια των πιο φτω­χών στρω­μά­των.
Κα­τάρ­ρευ­ση κοι­νω­νι­κού κρά­τους
Το βα­σι­κό­τε­ρο όμως είναι ότι το κοι­νω­νι­κό κρά­τος κα­ταρ­ρέ­ει πάνω στις πλά­τες των γυ­ναι­κών. Η κα­τάρ­ρευ­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας, και ιδιαί­τε­ρα της πρω­το­βάθ­μιας, με το κλεί­σι­μο των ΕΟΠΥΥ, το κλεί­σι­μο των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών, των δομών για εξαρ­τη­μέ­να άτομα και ψυ­χο­λο­γι­κά πά­σχο­ντες, όλα αυτά φορ­τώ­νουν τις γυ­ναί­κες με και­νού­ρια κα­θή­κο­ντα, αφού θα πρέ­πει να φρο­ντί­ζουν μόνες τους τα πιο αδύ­να­μα μέλη της κοι­νω­νί­ας, πα­ρα­με­λώ­ντας τον εαυτό τους, την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή.
Όσο για τη βία στο σπίτι, αυτή έχει πάρει τρα­γι­κές δια­στά­σεις, καθώς τα νού­με­ρα αυ­ξά­νο­νται κα­τα­κό­ρυ­φα τα δύο τε­λευ­ταία χρό­νια. Η ανερ­γία του άντρα, η οργή και τα αδιέ­ξο­δα με­τα­φέ­ρο­νται στο σπίτι, ξε­σπώ­ντας πάνω στις γυ­ναί­κες.
Στο με­τα­ξύ οι γυ­ναί­κες, πέρα από το ερ­γα­σια­κό ωρά­ριο, το μαύρο, ανα­σφά­λι­στο και parttime με­ρο­κά­μα­το, δου­λεύ­ουν σκλη­ρά και στο σπίτι, φρο­ντί­ζο­ντας την οι­κο­γέ­νεια, μα­γει­ρεύ­ο­ντας και κα­θα­ρί­ζο­ντας, φρο­ντί­ζο­ντας ώστε όλοι να είναι ευ­χα­ρι­στη­μέ­νοι, αγω­νιώ­ντας πολ­λές φορές να εξα­σφα­λί­σουν το μενού της ημέ­ρας, αφού λεφτά δεν υπάρ­χουν. Αυτή η κα­τά­στα­ση είναι που κάνει τη γυ­ναί­κα διπλά κα­τα­πιε­σμέ­νη και επί­σης την ερ­γα­σία της εξαι­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρου­σα για το σύ­στη­μα.
Όλα αυτά που θα έπρε­πε να είναι υπό­θε­ση του κρά­τους, δη­λα­δή η ανα­τρο­φή των παι­διών, η ψυ­χα­γω­γία της οι­κο­γέ­νειας, γί­νο­νται στην ιδιω­τι­κή σφάι­ρα του σπι­τιού και στη­ρί­ζο­νται στην εθε­λο­ντι­κή και απλή­ρω­τη ερ­γα­σία της γυ­ναί­κας.
Κομ­μά­τι της κα­τα­πί­ε­σης των γυ­ναι­κών είναι και ο σε­ξι­σμός, ο οποί­ος μά­λι­στα ορ­γα­νώ­νε­ται απρο­κά­λυ­πτα από το σύ­στη­μα. Η δια­πό­μπευ­ση των ορο­θε­τι­κών γυ­ναι­κών, η πρα­κτι­κή αδυ­να­μία των γυ­ναι­κών να πραγ­μα­το­ποιούν εκτρώ­σεις σε δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία  δω­ρε­άν, η αύ­ξη­ση εκ­πο­μπών στην τη­λε­ό­ρα­ση που δια­φη­μί­ζουν το γυ­ναι­κείο σώμα, όλα αυτά είναι ση­μά­δια συ­ντη­ρη­τι­κο­ποί­η­σης της κοι­νω­νί­ας.
Όμως δεν είναι μόνο η κρίση γέ­νους θη­λυ­κού. Η αντί­στα­ση στην Ελ­λά­δα και σε ολό­κλη­ρο τον πλα­νή­τη έχει άρωμα γυ­ναί­κας. Οι κα­θα­ρί­στριες του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, οι ερ­γα­ζό­με­νες που τέ­θη­καν υπο κα­θε­στώς εφε­δρεί­ας και από­λυ­σης στο δη­μό­σιο τομέα, οι γυ­ναί­κες στις Σκου­ριές, οι γυ­ναί­κες που υπε­ρα­σπί­ζο­νται το δι­καί­ω­μα στην έκτρω­ση στην Ισπα­νία, την Πορ­το­γα­λία  και αλλού, οι γυ­ναί­κες ων αρα­βι­κών εξε­γέρ­σε­ων, έχουν πολύ με­γα­λύ­τε­ρο κό­στος όταν αγω­νί­ζο­νται για να βγουν από το σπίτι, για να αφή­σουν τα συ­ζυ­γι­κά κα­θή­κο­ντα, για να συ­γκρου­στούν με την αστυ­νο­μία, για να απο­κτή­σουν φωνή, για να σπά­σουν το φόβο.
Η Αρι­στε­ρά
Το γυ­ναι­κείο ζή­τη­μα είναι υπο­τι­μη­μέ­νο. Τα κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς συ­νή­θως δη­μιουρ­γούν γυ­ναι­κεία τμή­μα­τα και θε­μα­τι­κές, εξα­σφα­λί­ζου ν μια γυ­ναι­κεία πο­σό­στω­ση στις εκλό­γι­μες θέ­σεις, ορ­γα­νώ­νουν κά­ποιες εκ­δη­λώ­σεις κάθε 8 Μάρτη και θε­ω­ρούν ότι έτσι έχουν κα­λύ­ψει το θέμα.
Όμως το γυ­ναι­κείο ζή­τη­μα δεν είναι δευ­τε­ρεύ­ον, πλάι στο οι­κο­λο­γι­κό ή τα άλλα δι­καιώ­μα­τα. Οι γυ­ναί­κες απο­τε­λούν τη μισή ερ­γα­τι­κή τάξη του πλα­νή­τη, επο­μέ­νως η κα­τά­στα­σή τους αφορά όλη την κοι­νω­νία. Σε κάθε με­γά­λη εξέ­γερ­ση και επα­νά­στα­ση οι γυ­ναί­κες ήταν στη πρώτη γραμ­μή.
Τα πρώτα μέτρα που πήρε ο κόμμα των μπολ­σε­βί­κων, με το ξε­κί­νη­μα της επα­νά­στα­σης του 1917 στη Ρωσία, αφο­ρού­σαν τις γυ­ναί­κες. Κοι­νο­τι­κά μα­γει­ρία και πλυ­ντή­ρια, δι­καί­ω­μα στην έκτρω­ση και στο δια­ζύ­γιο, επι­τρο­πές γυ­ναι­κών κλπ. Είναι κρί­σι­μο στις διεκ­δι­κή­σεις της Αρι­στε­ράς να έχουν προ­τε­ραιό­τη­τα τα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών όχι μόνο σαν ση­μεία σε μια προ­κή­ρυ­ξη (που και αυτά λεί­πουν), αλλά σαν ου­σια­στι­κή στή­ρι­ξη των γυ­ναι­κών που πα­λεύ­ουν, όπως στην πε­ρί­πτω­ση των κα­θα­ρι­στριών του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών.
Στο πρό­γραμ­μα των πρώ­των ημε­ρών της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς θα πρέ­πει να πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται σα­φείς δε­σμεύ­σεις που θα κα­λυ­τε­ρεύ­ουν τη θέση της γυ­ναί­κας. Επα­να­πρό­σλη­ψη όλων των απο­λυ­μέ­νων, κα­τάρ­γη­ση του κα­θε­στώ­τος ερ­γο­λα­βιών στη κα­θα­ριό­τη­τα και αλλού, δω­ρε­άν βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί, απα­γό­ρευ­ση των απο­λύ­σε­ων λόγω μη­τρό­τη­τος, δυ­να­τό­τη­τα δω­ρε­άν εκτρώ­σε­ων στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, μεί­ω­ση του ορίου συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης, ισό­τη­τα στους μι­σθούς και πολλά άλλα.
Δε­σμεύ­σεις
Η Αρι­στε­ρά θα πρέ­πει να δώσει μάχη και με τις σε­ξι­στι­κές αντι­λή­ψεις ακόμα και μέσα στους κόλ­πους της, που εκ­φρά­ζο­νται στις αν­δρο­κρα­τού­με­νες αλυ­σί­δες στις πο­ρεί­ες και τα σε­ξι­στι­κά συν­θή­μα­τα στα φοι­τη­τι­κά αμ­φι­θέ­α­τρα. Μια ματιά στις γυ­ναί­κες που συ­γκρού­ο­νταν με τις δυ­νά­μεις κα­τα­στο­λής τους τε­λευ­ταί­ους μήνες αρκεί για να απο­δεί­ξου­με ότι οι γυ­ναί­κες έχουν το σθέ­νος να ξε­πε­ρά­σουν πολύ πιο με­γά­λα εμπό­δια από τους άντρες, για να βρί­σκο­νται στην πρώτη γραμ­μή.
Κυ­ρί­ως όμως η Αρι­στε­ρά θα πρέ­πει να πα­λέ­ψει ώστε οι διεκ­δι­κή­σεις των γυ­ναι­κών να είναι υπό­θε­ση όλης της κοι­νω­νί­ας και να μην καλ­λιερ­γεί τις θε­ω­ρί­ες που λένε ανοι­χτά ότι το πρό­βλη­μα των γυ­ναι­κών είναι απο­τέ­λε­σμα της αντρι­κής κυ­ριαρ­χί­ας. Οι γυ­ναί­κες και οι άντρες οφεί­λουν να πα­λέ­ψουν μαζί ενά­ντια στους κοι­νούς κα­τα­πιε­στές τους, τις κυ­βερ­νή­σεις και το σύ­στη­μα της εκ­με­τάλ­λευ­σης που στρέ­φει τον έναν απέ­να­ντι στον άλλο.
Ο αγώ­νας για «ψωμί και τρια­ντά­φυλ­λα», που ξε­κί­νη­σαν οι ερ­γά­τριες υφα­ντουρ­γί­ας στο Λό­ρενς της Αμε­ρι­κής το 1910, δεν έχει δι­καιω­θεί ακόμα.
Η ιστο­ρία της 8ης Μάρτη
Η 8 Μάρτη, Πα­γκό­σμια Μέρα των Γυ­ναι­κών, δεν είναι μια χα­ζο­χα­ρού­με­νη εμπο­ρι­κή γιορ­τή, όπως μας την πα­ρου­σιά­ζουν. Ούτε είναι η μο­να­δι­κή μέρα που θυ­μό­μα­στε τις γυ­ναί­κες. Η ιστο­ρία της 8ης Μάρτη γρά­φτη­κε το 1857 από τις ερ­γά­τριες κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας στη Νέα Υόρκη, όταν πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μια με­γά­λη δια­δή­λω­ση, ζη­τώ­ντας κα­λύ­τε­ρες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας, με δέκα ώρες και όχι δε­κα­έ­ξι ώρες ερ­γα­σία και ίσα με­ρο­κά­μα­τα με τους άντρες.
Η αστυ­νο­μία επι­τέ­θη­κε με βία στο πλή­θος των γυ­ναι­κών και η κι­νη­το­ποί­η­ση βά­φτη­κε στο αίμα. Όμως οι γυ­ναί­κες είχαν ήδη μπει στον αγώνα, ορ­γα­νώ­νο­ντας τα πρώτα σω­μα­τεία γυ­ναι­κών.
Στη μνήμη αυτών των γυ­ναι­κών και μετά από άλλη μια με­γα­λειώ­δη και πολύ σκλη­ρή απερ­γία που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και πάλι από γυ­ναί­κες το 1910 στα υφα­ντουρ­γία του Λό­ρενς, με βα­σι­κό σύν­θη­μα «Θέ­λου­με ψωμί και τρια­ντά­φυλ­λα», η γερ­μα­νί­δα σο­σια­λί­στρια Κλάρα Τσέτ­κιν πρό­τει­νε στη Δεύ­τε­ρη Διε­θνή Διά­σκε­ψη Γυ­ναι­κών να κα­θιε­ρω­θεί η 8 Μάρτη ως η Μέρα της Γυ­ναί­κας.
Πρό­κει­ται για τη νι­κη­φό­ρα απερ­γία που έμει­νε στην ιστο­ρία σαν «η εξέ­γερ­ση των 20.000», στην οποία  πήραν μέρος πλάι στις γυ­ναί­κες και χι­λιά­δες άντρες ερ­γά­τες της υφα­ντουρ­γί­ας.
Μετά τη Ρώ­σι­κη Επα­νά­στα­ση του 1917, με πρό­τα­ση της Αλε­ξάν­δρας Κο­λο­ντάι, ο εορ­τα­σμός κα­θιε­ρώ­θη­κε και στη Ρωσία. Εκεί έγινε και ο πρώ­τος πραγ­μα­τι­κός εορ­τα­σμός της Μέρας της Γυ­ναί­κας, αφού οι δια­δη­λώ­σεις των γυ­ναι­κών ση­μα­το­δό­τη­σαν ου­σια­στι­κά την επα­νά­στα­ση του Φλε­βά­ρη. Εκεί­νη τη μέρα, στις 8 του Mάρτη (23 Φλε­βά­ρη με το παλιό ημε­ρο­λό­γιο), οι γυ­ναί­κες της Πε­τρού­πο­λης κα­τέ­βη­καν σε απερ­γία στις βιο­τε­χνί­ες της κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας, διεκ­δι­κώ­ντας «ψωμί και ει­ρή­νη» και βελ­τί­ω­ση της ζωής τους.
Χρειά­στη­κε να πε­ρά­σουν πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες, για να θε­σμο­θε­τη­θεί επί­ση­μα  το 1977 από τον ΟΗΕ η 8 Μάρτη ως πα­γκό­σμια μέρα των γυ­ναι­κών. Πα­ρό­λα αυτά οι πε­ρισ­σό­τε­ροι νο­μί­ζουν ότι τότε ξε­κί­νη­σε ο εορ­τα­σμός. Όμως, αν δεν ήταν οι αγώ­νες των ερ­γα­τριών, δεν θα υπήρ­χε η 8 Μάρτη.
Από τότε η μέρα αυτή γιορ­τά­ζε­ται με πολ­λές γυ­ναί­κες στο δρόμο σε όλο τον πλα­νή­τη. Στην Τε­χε­ρά­νη στις 4 Μαρ­τί­ου 2007, η αστυ­νο­μία ξυ­λο­φόρ­τω­σε χι­λιά­δες άν­δρες και γυ­ναί­κες που σχε­δί­α­ζαν συλ­λα­λη­τή­ριο για τον εορ­τα­σμό της ημέ­ρας. Οι δε­κά­δες γυ­ναί­κες που συ­νε­λή­φθη­σαν, κρα­τή­θη­καν για μέρες στην απο­μό­νω­ση. Οι ακτι­βί­στριες Shadi Sadr και Mahbubeh Abbasgholizadeh αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ρες μετά από δε­κα­πέ­ντε μέρες απερ­γία πεί­νας.

Ετικέτες

- See more at: http://rproject.gr/article/pagkosmia-mera-gia-ta-dikaiomata-ton-gynaikon-kathimerini-mahi-enantia-sti-dipli-katapiesi?utm_source=emailcampaign42&utm_medium=phpList&utm_content=HTMLemail&utm_campaign=%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+-+06%2F03%2F2014#sthash.H1nXyw2n.dpuf

Εθνική γενοκτονία στην Ελλάδα διαπιστώνουν κινήματα από όλην την Ευρώπη


Συνάντηση με θέμα "Η νέα αρπαγή της Ευρώπης" διοργάνωσαν το διάστημα 28 Φλεβάρη - 2 Μαρτίου στη Μαδρίτη, εκπρόσωποι κινημάτων από όλη την Ευρώπη. Για τρεις ημέρες, προσπάθησαν μέσα από προβληματισμούς και την σύνθεση διαφορετικών απόψεων, αλλά και δια μέσου της ανάδειξης των διαφορετικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας, να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα

Στη Βουλή δικογραφία για το Βενιζέλο για «κατασκοπεία» | Το Κουτί της Πανδώρας

Στη Βουλή δικογραφία για το Βενιζέλο για «κατασκοπεία» | Το Κουτί της Πανδώρας

Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο: Η Παρέμβαση στα Κούλουμα

Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο: Η Παρέμβαση στα Κούλουμα: Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Κούλουμα παρευρέθηκε ο Απόστολος Βολιώτης, υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης   και επικεφαλής της παράταξ...

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η συγκλονιστική ομιλία του Πούτιν, ο οποίος ξεσκεπάζει τη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜ...

Την ομιλία αυτή του Πούτιν την έθαψαν επιμελώς τα ελληνικά και Δυτικά
ΜΜΕ για να μην αντιληφθεί η ανθρωπότητα το γεγονός ότι αυτοί που
διοικούν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση απο το παρασκήνιο θέλουν να
οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μία Παγκόσμια Κυβέρνηση=Τυρρανία..Το βίντεο

περιλαμβάνει αποσπάσματα απο την ομιλία του Βλαδίμηρου Πούτιν στην
ετήσια συνέντευξη τύπου στο Μόναχο το 2011.Στο συνέδριο συμμετείχαν
αρχηγοί κρατών και ο Πούτιν μίλησε ξεκάθαρα ενάντια στην Νέα Τάξη
Πραγμάτων και "αυτούς" που θέλουν να γίνουν κυρίαρχοι του πλανήτη.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Δεν σας κρύβω, κάναμε λάθος: Καρδιοχειρουργός αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των καρδιαγγειακών


καρδιαγγειακά Δεν σας κρύβω, κάναμε λάθος: Καρδιοχειρουργός αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των καρδιαγγειακώνΟ Δρ Dwight Lundell στο PreventDisease
Εμείς οι γιατροί με όλη μας την εκπαίδευση, τη γνώση και την εξουσία, αποκτούμε συχνά ένα αρκετά μεγάλο εγώ και είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος .
Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση.
Δεν σας κρύβω ότι κάναμε λάθος .
Δείτε: Η ”σιωπηλή” επιδημία. Οι γιατροί είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου. 

Ως χειρουργός καρδιάς με 25 χρόνια εμπειρίας, έχω εκτελέσει πάνω από 5.000 εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, σήμερα είναι η μέρα μου για να διορθώσω το λάθος με τα ιατρικά και τα επιστημονικά δεδομένα.
Έχω εκπαιδευτεί για πολλά χρόνια με άλλους εξέχοντες γιατρούς με την ένδειξη ”διαμορφωτές της κοινής γνώμης».
” Βομβαρδιζόμαστε με την επιστημονική βιβλιογραφία και συνεχώς με σεμινάρια εκπαίδευσης, εμείς ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης επιμέναμε ότι η καρδιακή νόσος προέκυψε από το απλό γεγονός της αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα.
Δείτε: Μπεν Γκολντέικερ: Τι δεν γνωρίζουν οι γιατροί σχετικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούν
Η μόνη αποδεκτή θεραπεία ήταν η συνταγογράφηση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και μια διατροφή με αυστηρούς περιορισμούς σε πρόσληψη λίπους. Με το τελευταίο βέβαια επιμέναμε ότι θα μειώσουμε τη χοληστερόλη και τις καρδιακές

The Internet Is Controlled By 14 People - Business Insider

ΝΕΑ ΤΑΞΗ - ΠΛΑΝΟ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η δημοσιογραφία…



Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η δημοσιογραφία…

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η δημοσιογραφία…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία. Είναι επίσης και «ευκαιρία» γιά εκβιασμό της κυβέρνησης από τα ξένα συμφέροντα. Ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε πρέπει να υποψιάσει τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι για 24 ώρες –και μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον κ. Προβόπουλο- είδαν να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.
Οσοι ασχολούνται με την οικονομία, λίγο-πολύ παίζουν

Εφιαλτική χρονιά θα είναι το 2014 για τον ελληνικό λαό.


Εφιαλτική χρονιά θα είναι το 2014 για τον ελληνικό λαό από οικονομική σκοπιά. Όχι μόνο θα συνεχιστεί η μείωση των εισοδημάτων του, αλλά θα επιβληθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και νέο Μνημόνιο, όπως απαιτούν οι Γερμανοί.
Αν αυτό θα αποκληθεί «νέο Μνημόνιο» ή «παράταση του υφιστάμενου», όπως υπαινίχθηκε αορίστως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξή του στην Καθημερινή προ δεκαημέρου, όταν έκανε λόγο για «εφαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας, με το ίδιο πρόγραμμα, όχι για νέα συμφωνία με νέους όρους», τη στιγμή που το Μνημόνιο θεωρητικά λήγει σε πέντε μήνες.
Ενδέχεται όμως ήδη από τις ευρωεκλογές του Μαΐου η Ελλάδα να μπει σε φάση ριζικών πολιτικών ανακατατάξεων, αν η βέβαιη ήττα της ΝΔ και η συντριβή του ΠΑΣΟΚ προσλάβουν σαρωτικές διαστάσεις. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, όλοι γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2015.Υπό το πρίσμα αυτό, παγιώνεται σταδιακά η αντίληψη στον ελληνικό λαό ότι το 2014 είναι το τελευταίο έτος διακυβέρνησης της χώρας από το ολέθριο δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου. Έχει επομένως μια πρακτική σημασία να δούμε πού έχουν οδηγήσει την Ελλάδα τα πεπραγμένα των μνημονιακών κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά. Είναι αναγκαίο για να συνειδητοποιήσουμε την έκταση και την ισχύ των δεσμών που χάλκευσαν για την πατρίδα μας και επομένως να κατανοήσουμε τη δύσκολη αποστολή μιας κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να σπάσει τα δεσμά αυτά. Κατάρρευση της οικονομίας
Βάσει των στοιχείων της Eurostat, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ της χώρας μας ανήλθε το 2009 σε 231 δις ευρώ. Το 2012 είχε συρρικνωθεί τραγικά για καιρό ειρήνης σε 194 δις και για το 2013 εκτιμάται σε βαθμό βεβαιότητας, γιατί ο χρόνος ήδη τελειώνει, ότι θα πέσει στα 183 δις. Από τα 231 στα 183 δις ευρώ σημαίνει σωρευτική μείωση του ΑΕΠ σε αυτή τη μαύρη μνημονιακή

«Ο εκατοστός πίθηκος» ! H πρώτη ταινία-ντοκουμέντο στον κόσμο για την κρίση που πίνει ανθρώπινο αίμα! (βίντεο) - Enimerosi24 : Enimerosi24

«Ο εκατοστός πίθηκος» ! H πρώτη ταινία-ντοκουμέντο στον κόσμο για την κρίση που πίνει ανθρώπινο αίμα! (βίντεο) - Enimerosi24 : Enimerosi24

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Πούτιν σε Ομπάμα: "Δικαίωμά μου να επέμβω στην Ουκρανία" (βίντεο) - Συνεχής ενημέρωση | Το Κουτί της Πανδώρας

Πούτιν σε Ομπάμα: "Δικαίωμά μου να επέμβω στην Ουκρανία" (βίντεο) - Συνεχής ενημέρωση | Το Κουτί της Πανδώρας

Υπουργός μεταλλαγμένων επί ελληνικής προεδρίας

Ανοίγει την πόρτα στα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη η πρόταση που κυκλοφόρησε(1) ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το κρίσιμο θέμα των εθνικών απαγορεύσεων καλλιέργειας μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις(2) καλούν τον Υπουργό να αποσύρει την πρόταση αμέσως και να αξιοποιήσει τη δυναμική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στα μεταλλαγμένα για να θέσει πραγματικό εμπόδιο στις εταιρείες αγροβιοτεχνολογίας που θέλουν να εισβάλουν στην Ευρώπη αντί να τις διευκολύνει.
Η Ελληνική πρόταση η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος την Δευτέρα 3 Μαρτίου, όχι μόνο δεν ενισχύει τα κράτη-μέλη που θέλουν να απαγορεύσουν την απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον αλλά εξυπηρετεί τις εταιρείες που τα προωθούν! To κείμενο που κυκλοφόρησε προβλέπει ότι για να προχωρήσει κάποιο κράτος-μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, ουσιαστικά πρέπει να πάρει έγκριση/σύμφωνη γνώμη από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί τον μεταλλαγμένο οργανισμό(3)! Σε περίπτωση που η εταιρεία βιοτεχνολογίας δεν εγκρίνει/συμφωνήσει(!), τότε αυτό οφείλει να ξεκινήσει μια διαδικασία εθνικής ή τοπικής απαγόρευσης η οποία ουσιαστικά είναι αδιέξοδη. Συγκεκριμένα, η Ελληνική πρόταση προβλέπει ότι οποιαδήποτε απόπειρα απαγόρευσης θα μπορεί να γίνει «υπό την προϋπόθεση ότι (τα περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα) δεν αντικρούουν την αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων και κινδύνων υγείας που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)»(4). Αξίζει αν σημειωθεί πως –μέχρι σήμερα- η EFSA δεν έχει γνωμοδοτήσει ποτέ αρνητικά για κάποιο μεταλλαγμένο οργανισμό. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια εθνικής απαγόρευσης μεταλλαγμένων, πρακτικά, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη!
Η πιθανότητα εθνικών απαγορεύσεων καλλιέργειας μεταλλαγμένων έχει συζητηθεί στην ΕΕ και στο παρελθόν, με αρκετά κράτη-μέλη να βλέπουν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού η ισχύουσα διαδικασία είναι εξαιρετικά προβληματική και αποδεικνύεται ανεπαρκής. Με δεδομένη την αγωνία πολλών κρατών-μελών να προστατεύσουν τα εδάφη τους από τα μεταλλαγμένα, η Ελληνική Προεδρία έρχεται να παρουσιάσει μια άκρως επικίνδυνη πρόταση ως “Μάννα εξ Ουρανού”. Η τελευταία φορά που συζητήθηκε το σενάριο των εθνικών απαγορεύσεων ήταν το 2012 όπου, επί Δανικής Προεδρίας, είχε κατατεθεί αντίστοιχη πρόταση. Τότε πολλά κράτη-μέλη είχαν αρχικά παρασυρθεί ελπίζοντας πως η πρόταση θα τους έδινε την ελευθερία επιλογής την οποία αναζητούσαν. Όμως, οι συζητήσεις τελικά έφτασαν σε τέλμα. Μετά από 2 χρόνια, η Ελληνική Προεδρία εμφανίζει και πάλι μια παραλλαγή της απαράδεκτης Δανικής πρότασης με σοβαρό κίνδυνο να παρασυρθούν για άλλη μια φορά τα κράτη-μέλη τα οποία τάσσονται κατά των μεταλλαγμένων, όπως η Αυστρία. Το γεγονός πως η ισχύουσα διαδικασία εγκρίσεων είναι αντιδημοκρατική και ανεπαρκής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την προώθηση μιας ακόμη επικίνδυνης πρότασης και από την Ελληνική Προεδρία.
Η πρόταση που κυκλοφόρησε η Ελληνική Προεδρία μοιάζει να έχει συνταχθεί από χώρα ή από φορέα που θέλει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στις εταιρείες των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη και όχι από εκπρόσωπο χώρας που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων και έχει διατηρήσει σταθερά αρνητική θέση στην καλλιέργειά τους. Ο κ. Μανιάτης κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος “Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας” και μάλιστα επί Ελληνικής Προεδρίας!
Η Greenpeace, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης τονίζουν ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, οφείλει να αξιοποιήσει τη δυναμική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τα 2/3 των κρατών μελών ψηφίζουν κατά των μεταλλαγμένων και η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν τα θέλουν ούτε στο πιάτο ούτε στο χωράφι. Ο κ. Μανιάτης οφείλει να κινηθεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει κινηθεί μέχρι σήμερα: να αποσύρει την πρόταση που κυκλοφόρησε και να ταχθεί υπέρ ενός αυστηρού Κανονισμού που πραγματικά θα προστατεύει τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
  1. Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Directive 2001/18/EC as regards the possibility for the Member States to restrict or prohibit the cultivation of GMOs in their territory – Preparation for the “Environment” Council on 3 March 2014.
  2. Greenpeace, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
  3. Σύμφωνα με το κείμενο της Ελληνικής πρότασης: “a MS to request the applicant to adjust the geographical scope of its notification/application submitted”.
  4. Σύμφωνα με το κείμενο της Ελληνικής πρότασης: (providing that measures are) “in conformity with EU law, reasoned, proportional and non-discriminatory” and “do not conflict with the environmental risk assessment” (carried out by EFSA).