Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 45% για τα εμβάσματα 15.000 φοροφυγάδων


Την ίδια ώρα που η λίστα των 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία οδεύει προς τη Βουλή, προκαλώντας αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και πλήθος αντιδράσεων, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αξιοποιήσει μια άλλη λίστα, εκείνη των 54.000 Ελλήνων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό 22 δισ. ευρώ.
 
Μετά τις διασταυρώσεις, εντοπίστηκαν 15.000 φορολογούμενοι που έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, ποσά που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ζητήσει φόρο 45% για τα ποσά αυτά, προσδοκώντας συνολικά έσοδα της τάξης των 2,250 δισ. ευρώ.

Οι 15.000 φορολογουμενοι που έχουν βγάλει στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και άνω, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, για να φορολογηθεί με 45%.

Οι συνολικές αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και κεφαλαίων που βγήκαν στο εξωτερικό φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αν φορολογηθούν με συντελεστή 45% το υπουργείο Οικονομικών θα έχει έσοδα 2,250 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλούνται «Τα Νέα», ενδέχεται κατά τη συνέχιση των διασταυρώσεων να προκύψουν και άλλες περιπτώσεις, καθώς έχουν εντοπιστεί χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούνται ότι βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη: δικαιολογείται δηλαδή μέρος των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό.

Τα ραβασάκια θα έχουν χαρακτήρα προσωπικής επιστολής και θα σταλούν στους φορολογούμενους έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι 15.000 θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να απαντήσουν.

Διαψεύδουν τον εαυτό τους στο ΙΚΑ


Προς τον συντάκτη της ανακοίνωσης του ΙΚΑ (ελπίζουμε να μην είναι ο ίδιος ο διοικητής του ΙΚΑ, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αυτός που χαρακτηρίζει ψευδή και ανυπόστατα τα δημοσιεύματα του HOT DOC).
Το ΙΚΑ χαρακτηρίζει κατασκευασμένο ψεύδος, ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς των Ίδρυμα σε 400 χρόνια, επιχειρώντας να διαψεύσει δημοσίευμα του HOT DOC, το οποίο αναφέρεται σε έγγραφο του ΙΚΑ για ρύθμιση χρεών του Ομίλου Ξυνή.
Ζητάμε άμεσες απαντήσεις στα εξής:
1.Το έγγραφο που δημοσιεύσαμε στο τεύχος10 του HOT DOC, στις 20 Σεπτεμβρίου και εμφανίζει τον όμιλο Ξυνή να έχει προχωρήσει σε διακανονισμό του χρέους του προς το Ίδρυμα 4.700 δόσεων, έχει ή όχι εκδοθεί από το λογισμικό του ΙΚΑ;
2. Οι όποιες ρυθμίσεις γίνονται πρέπει να διέπονται από την αρχή της ισονομίας για τους έλληνες πολίτες, δηλαδή ίδιες δόσεις για όποιον χρωστάει ή με διάφορες αλχημείες ευνοούνται κάποιοι επιχειρηματίες;
3. Η κ. Αθηνά Ξυνή πλήρωσε ή όχι 161,47 ευρώ ως δόση και μόνο;
4. Η κ. Αθηνά Ξυνή έδωσε κάποια προκαταβολή από τα συνολικά χρέη του ομίλου που ανέρχονται σε 758.865,39 ευρώ, προκειμένου να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα;
5. Ο όμιλος Ξυνή για τον οποίο έγιναν οι πρωτοφανείς ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, είναι υπό δικαστική διερεύνηση για υποθέσεις πλαστογραφίας κατά του ΙΚΑ ή όχι;
6. Οι ρυθμίσεις που έγιναν από το ΙΚΑ έγιναν ή όχι για να ρυθμιστούν χρέη των κομμάτων προκειμένου να μπορέσουν τα κόμματα να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να μπορούν στην συνέχεια προεκλογικά να καρπωθούν τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς και για να ευνοηθούν μερικοί επιχειρηματίες;
7. Με αυτή την ίδια ρύθμιση τακτοποιήθηκαν ή όχι τα χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε ή όχι περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ;
8. Ρύθμιζε ο κ. Σπυρόπουλος τα χρέη του ΠΑΣΟΚ ως διοικητής του ΙΚΑ την ίδια ώρα που ήταν και γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ ή όχι;
Περιμένουμε από το ΙΚΑ να απαντήσει στις ερωτήσεις και να αποσύρει την ανακοίνωση που χαρακτηρίζει ψευδή και ανυπόστατα τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο περιοδικό HOT DOC. Σε διαφορετική περίπτωση το HOT DOC θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του ίδιου του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
Περιοδικό HOT DOC
Μπορεί το ΙΚΑ και η Διοίκηση του σε επίσημο δελτίο τύπου να αναφέρει ως δήθεν εξωπραγματικούς, ανεύθυνος και ανυπόστατος ισχυρισμούς τα όσα αναφέρονται στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του HOT DOC για τη ρύθμιση στον όμιλο ΞΥΝΗ, ωστόσο η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.
Τo www.koutipandoras.gr δημοσιεύει το αποκαλυπτικό έγγραφο των υπηρεσιών του ΙΚΑ, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον όμιλο ΞΥΝΗ να ρυθμίσει τις οφειλές του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, παρέχεται η δυνατότητα στον όμιλο ΞΥΝΗ να αποπληρώσει τις οφειλές του σε 4.700 δόσεις και χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής το 2.404. Πιο απλά παρέχεται η δυνατότητα να εξοφλήσει τις οφειλές του σε 400 χρόνια.
Το έγγραφο εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο τη διοίκηση του ΙΚΑ όσο και τον ίδιο τον οργανισμό. Την ίδια ώρα που οφειλέτες των 1000 ευρώ καλούνται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε δύο δόσεις, διάφοροι μεγαλοοφειλέτες καταφέρνουν να ρυθμίσουν με εξωπραγματικό τρόπο τα χρέη τους.
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ομως σε μεγαλοφοφειλέτες δεν είναι και η μοναδική πρόκληση από την πλευρά του οργανισμού. Με τον ίδιο τρόπο το ΙΚΑ έχει προβεί σε ευνοϊκή ρύθμιση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρεή τους. Ο στόχος ωστόσο δεν είναι αυτή καθαυτή η πληρωμή. Και αυτό διότι με τον τρόπο αυτό τα κόμματα κατορθώνουν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ασφαλιστική ενημερότητα, ωστε να πάρουν τις επιχορηγήσεις απο τον κρατικό προϋπολογισμο προεκλογικά και στη συνέχεια ποιούν τη νήσσαν. Έπειτα, ακολουθούν νέες ρυθμίσεις για τα χρέη τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος χρεών, με μόνο θύμα τον έλληνα φορολογούμενο.
Άλλωστε όπως αποκαλύψαμε στο HOT DOC τα δύο μεγάλα κόμματα οφείλουν στο ΙΚΑ περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε σχετικά:


Σκανδαλώδης παρέμβαση για να θάψουν τη λίστα


Με μία σκανδαλώδη παρέμβαση ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Μαυραγάνης μετέθεσε το Περιφερειακό Διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος είχε ξεκινήσει να ερευνά την υπόθεση της περίφημης λίστας Λαγκάρντ.
Ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Πεπόνης με επείγουσα εισαγγελική εντολή ανέθεσε μόλις χθές στον κ. Παναγιωτόπουλο την έρευνα για την λίστα και στην ουσία λίγες ώρες μετά ο υφυπουργός οικονομικών τον «ξήλωσε» από την υπόθεση.
Αυτή η πρωτοφανής πρωτοβουλία του υφυπουργού δεν θα μπορούσε να εξηγηγθεί αλλιώς, παρά ως μια πολιτική παρέμβαση στην διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αξίζει να σημειώθει ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε η υπόθεση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες–φοροφυγάδες ψάχνουν αδιάφθορα και έντιμα στελέχη στο ΣΔΟΕ προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση. Ο κ. Πεπόνης φέρεται να είχε καταλήξει στο πρόσωπο του Νίκου Παναγιωτόπουλου ως άνθρωπο εμπιστοσύνης.

Σπάτα, Αρτέμις - Επέτειος θανάτου του Steve Jobs...

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο πέθανε ο Steve Jobs. 
Σε ένδειξη σεβασμού τα μηχανογραφικά τμήματα του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά από τις 10πμ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. 
Αυτό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Secret Loutsa
 στο
Facebook.
Θα θέλαμε μια επίσημη απάντηση για το αν έγινε τέτοια παύση εργασίας και ποιος έδωσε αυτή την άδεια.

Αν ναι τότε προκύπτουν οι ακόλουθες απορίες 
Από πότε η μηχανογράφηση του Δήμου έχει στον εξοπλισμό της μηχανήματα Apple, ώστε να δικαιολογείται μια τέτοια κίνηση;
Κάθε μέρα είναι επέτειος θανάτου κάποιου σημαντικού ανθρώπου του πλανήτη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουν κάθε μέρα;
Δουλεύουν σε δική τους επιχείρηση;

World Teachers’ Day 2012, Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών







4 Οκτώβρη  ήταν η παγκόσμια ημέρα των ζώων 
(περισσότερα εδώ 
)
 και 5 Οκτώβρη  η παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών 
(περισσότερα 
εδώ
). 
Αλήθεια, λέτε να πιστεύουν ότι έχουμε κάποια σχέση με τα ζώα και γι' αυτό να μας βάλανε δίπλα-δίπλα, να γιορτάζουμε μαζί;
Αστειεύομαι. 
Μακάρι του χρόνου αυτή η μέρα να μας βρει σε καλύτερη θέση, χωρίς ψαλιδισμένους μισθούς και με περισσότερα εργασιακά δικαιώματα! 


Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή 18χρονης μαθήτριας στον Παπανδρέου!


Συγκλονιστικό: Επιστολή 18χρονης μαθήτριας στον Παπανδρέου!Η Χριστιάνα Π. μια μαθήτρια της Γ' Λυκείου, συνέταξε μια συστατική επιστολή για τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να την εντάξει στον ατομικό του φάκελο, που διατηρεί στο Τμήμα Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Αναλυτικά η επιστολή της μαθήτριας:
«Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μου, με τη μεθοδικότητα και την πρωτοτυπία που διέκρινε όλους τους πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας, οδήγησε τη μητέρα μου στην ανεργία, αν και βρισκόταν πλησίον της σύνταξης. Ο μισθός της μητέρας μου ήταν το μοναδικό οικογενειακό μας εισόδημα, αφού ο πατέρας μου πέθανε όταν εγώ ήμουν πολύ μικρή.
Δεκαπέντε μήνες μετά, τη μητέρα μου δεν τη θέλει κανένας στη δουλειά του. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεχωρίζει για την αυτονομία του και την πρωτοβουλία του. Το επίδομα ανεργίας των 600 ευρώ που δικαιούταν η μητέρα μου, επειδή ήταν πολύτεκνη, το αναπροσάρμοσε πολύ γρήγορα στα 476 ευρώ.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει υψηλό βαθμό συναισθηματικής ωρίμανσης και με προέτρεψε να κολλήσω χαρτάκια σε όλες τις στάσεις λεωφορείων και τις κολώνες της περιοχής μου, αναζητώντας μεταχειρισμένα σχολικά βοηθήματα από μαθητές που έχουν τελειώσει το σχολείο.
Παρά την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλα, δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα κανένας. Ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει σταθερότητα στις επιλογές του όσον αφορά στη δομή και τη λειτουργία του λυκείου που πηγαίνω.
Με πίστη και εργατικότητα συνετέλεσε στη διαμόρφωση ενός σχολείου αδιάφορου και μίζερου, με κουρασμένους και πνιγμένους στα προβλήματά τους καθηγητές. Ενός σχολείου που μας βλέπει μόνο ως υποψηφίους πανελλαδικών και όχι ως μαθητές που αναζητούν τη γνώση.
Ενός σχολείου που ταυτίζει τις αγωνίες μας και τις αναζητήσεις μας με την επιτυχία ή την αποτυχία σε ένα ομολογουμένως αποτυχημένο από τη βάση του εξεταστικό σύστημα.
Με την ίδια πίστη και εργατικότητα στους στόχους του οδήγησε τον μπαμπά της Φαίης στην εφεδρεία και τον μπαμπά της Ιωάννας στην... Διστάζω να το γράψω και νομίζω ότι δεν θα καταφέρω ποτέ πια στη ζωή μου να γράψω ή να ψιθυρίσω αυτή τη λέξη.
Επειδή ξέρω τι σημαίνει να μεγαλώνεις χωρίς μπαμπά, με την Ιωάννα δεθήκαμε και γίναμε αχώριστες από τότε. Με την παροιμιώδη αυτοκυριαρχία που διαθέτει, δεν έδειξε την παραμικρή θλίψη ή συντριβή όταν η τράπεζα έπαιρνε το σπίτι του Μπάμπη, αφού ο μπαμπάς του δεν πληρωνόταν από τη δουλειά του για δεκατρείς μήνες.
Ο Μπάμπης σταμάτησε το φροντιστήριο και είπε ότι θα προσπαθήσει μόνος του. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει. Είπαμε ότι και τα υπόλοιπα παιδιά θα τον βοηθάμε στον ελεύθερο χρόνο μας.
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, συνιστώ ανεπιφύλακτα τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας να διδάξει ως ακαδημαϊκό προσωπικό στο πανεπιστήμιό σας και ελπίζω κάποτε να καταφέρω και να γίνω δεκτή στο τμήμα του. Τότε, που ο θυμός της εφηβείας μου θα έχει μετατραπεί σε οργή της ενηλικίωσής μου.

Nikos Prokopakis το διάβασαν
Χριστιάνα Π., μαθήτρια Γ' Λυκείου το σχολικό έτος 2012 – 2013″

ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ!!!



Ξημερώματα Παρασκευής στις 6 του Αυγούστου   2010…………….ξημερώματα  Πέμπτης στις 27 Σεπτέμβρη  2012. Μεσολάβησαν είκοσι και πέντε μήνες για το αυτονόητο. Οι κάτοικοι επί της οδού Νικολαίδη, στη Μάνδρα Αττικής κατάφεραν το ανέφικτο. Την αποξήλωση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που είχε τοποθετηθεί χωρίς άδεια στο κτίριο επί της οδού Στρ. Ρόκα 102 ιδιοκτησίας Νικ. & Μαρίας Πόγκα.
Με τακτική που μόνο «κλέφτες» ακολουθούν, δηλαδή νύχτα, τοποθετήθηκε η κεραία ξημερώματα της 6ης Αυγούστου 2010. Οι κάτοικοι άμεσα ενημέρωσαν το Δήμο Μάνδρας, και την Αστυνομία. Ακολούθησε μία σειρά εγγράφων στην αρμόδια Πολεοδομία, καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Με έκπληξη κάθε φορά διαπίστωνα, ότι οι καταγγελίες  σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ήταν πολύ συχνές. Με λίγα λόγια κάτι που γίνεται παράνομα και με τέτοια συχνότητα μπορεί και να νομιμοποιηθεί!!!!
Η Πολεοδομία διενήργησε αρκετές αυτοψίες και η εταιρία VODAFON-ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕ κατέληγε στις ανάλογες ενστάσεις. Μετά την έκθεση αυτοψίας στις 22.7.2011, η παραπάνω εταιρία, έκανε ένσταση η οποία και εξετάστηκε στις 16.11.2011.Η ένσταση απορρίφθηκε, γιατί δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, που να την νομιμοποιούν. Οι κάτοικοι  ήταν παρόντες, όπως πάντα και πίστεψαν ότι δικαιώθηκαν. Μάταια όμως, η εν λόγω εταιρία παραμονή της εκτέλεσης απόφασης κατεδάφισης, από τον Δήμο Ελευσίνας στις 9.12.2011 αποστέλλει  προσωρινή διαταγή μη εκτέλεσης από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Σε πείσμα των καιρών όμως οι κάτοικοι και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν δίνοντας ανάλογο χρηματικό ποσό και ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο. ΄Επρεπε να περάσουν τέσσερεις μήνες για να αποφασίσει η Πρόεδρος του Γ’ Τμήματος Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ότι η εκτέλεση κατεδάφισης δεν θα προκαλούσε κατά τον αιτούντα  - VODAFON-ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕ - «βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη». Η απόφαση στάλθηκε στον Δήμο Μάνδρας, μέσω του αρμόδιου δικηγόρου στις 4.7.2012.Με σύσσωμη την παρουσία των κατοίκων για άλλη μια φορά στις 11 Ιουλίου 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας ψηφίστηκε  ομόφωνα η κατεδάφισή της. Ο Δήμος στις 11.9.2012 απέστειλε έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής/Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης ,Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών για την διάθεση συνεργείου αποξήλωσης της κεραίας.
Ετσι λοιπόν φτάσαμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε και στις 27.9.2012 έφτασε η εν λόγω εταιρία, για να προλάβει το συνεργείο του Δήμου. Σκοπός της ήταν  η αποξήλωση όλων αυτών, που είχαν τοποθετηθεί για τη λειτουργία της κεραίας, χωρίς να καταστραφούν. Τοποθετήθηκαν προσεκτικά σε κουτιά φορτώθηκαν σε δύο φορτηγά και αποχώρησαν. Ετσι απλά!!!!Εχοντας αφήσει πίσω τους ένα ιδιοκτήτη πλουσιότερο παράνομα με ένα άλφα ποσό και τους κατοίκους περισσότερο αισιόδοξους  ότι άμα θέλουμε ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!!!

Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες που με την ηθική και οικονομική υποστήριξη συμπορεύτηκαν για 25 μήνες –χωρίς πολιτικές ή κομματικές διαφορές- και αυτή η επιτυχία τους ανήκει αποκλειστικά!!!!

Θωμαίς Βαρέλη - Κίνηση Πολιτών Μάνδρας

EUROBANK: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Κατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοίνωσε σήµερα την υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονοµαστικών µετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγµα 58 νέες µετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 µετοχές της Eurobank, που αντιστοιχεί σε €1,17 ανά µετοχή της Eurobank, βάσει της χρηµατιστηριακής τιµής κλεισίµατος της µετοχής
της ΕΤΕ στις 4 Οκτωβρίου 2012.
Ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Eurobank, κος Νικόλαος Νανόπουλος, προέβη στην ακόλουθη
δήλωση:
«Η δηµόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήµατος στην Ελλάδα. Το ∆.Σ. της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας.».
Το ∆.Σ. της Eurobank, επικουρούµενο από τους χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International, θα εξετάσει την ουσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ’ αυτής όποτε και όπως απαιτείται σύµφωνα µε το Ν. 3461/2006. Η παρούσα ανακοίνωση διενεργείται σύµφωνα µε το Ν. 3340/2005, την απόφαση 3/347/2005
και τις εφαρµοστέες διατάξεις του Κανονισµού του Χ.Α.

Προς αντικατάσταση δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ


Πρόκειται για τους Νίκο Λέκκα και Νίκο ΠαναγιωτόπουλοΠρόκειται για τους Νίκο Λέκκα και Νίκο Παναγιωτόπουλο
Στην αντικατάσταση δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τον διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχων Νίκο Λέκκα και τον επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Επισημαίνεται ότι οι
αλλαγές γίνονται λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ απο τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και μετά τη διαρροή πληροφοριών για τις περίφημες λίστες φοροφυγάδων.

ΒΟΛΕΣ- Βαρύ το έργο του ΣΕΓΑΣ


Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου
Βαρύ έργο θα έχει η νέα (στην ουσία παλαιά, αφού ελάχιστες είναι οι ουσιαστικές διαφορές της από την προηγούμενη) διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Αναλαμβάνει την ευθύνη του ελληνικού στίβου σε πολύ δύσκολη περίοδο. Και για τη χώρα και για τον αθλητισμό.
Στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύσαμε πρόσφατα, δείχνουν σημαντική μείωση των εγγραφών νέων αθλητών και αύξηση των εγκαταλείψεων, λόγω της δραστικής περικοπής των κινήτρων. Από την άλλη πλευρά, έρευνα έδειξε πως οι φίλοι του στίβου είναι πολλοί. Και πού βρίσκονται, όταν διεξάγονται οι αγώνες, θ’ αναρωτηθείτε. Δικαιολογημένα. Αυτούς πρέπει να φέρει κοντά στον στίβο ο ΣΕΓΑΣ. Διότι αν τους προσελκύσει, είναι πιθανόν να «κερδίσει» και τα παιδιά τους.
Πώς, όμως; Η εποχή είναι δύσκολη. Διεθνείς αγώνες, στους οποίους θα προσκαλέσει μεγάλους αθλητές, όπως παλαιότερα, δεν μπορεί να οργανώσει, λόγω έλλειψης χρημάτων. Οσο ελκυστικό κι αν κάνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα, να συγκεντρώσει 30-40.000 φιλάθλους το θεωρώ απίθανο. Τότε, πώς θα το πετύχει; Μαγική συνταγή δεν διαθέτω. Ειδικός του μάρκετινγκ δεν είμαι. Ο ΣΕΓΑΣ, όμως, συνεργάζεται με τέτοιον. Ας ψάξουν τις λύσεις, που δεν θα χρειάζονται πολλά χρήματα. Θα υποβάλω, πάντως, κάποιες προτάσεις, πιστεύοντας πως, αν μερικές έστω εφαρμοσθούν, ενδέχεται να κρατήσουν κάποια παιδιά στον στίβο.
Κατ’ αρχήν, να επεκταθεί η αγωνιστική περίοδος και του κλειστού στίβου και, κυρίως, του ανοικτού. Τα παιδιά χρειάζονται αγώνες. Η αναδιοργάνωση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων πιστεύω πως θα βοηθήσει. Το σύστημα «μια κι έξω» μόνο κακό έκανε. Οποιος είχε αγωνισθεί στα διασυλλογικά πρωταθλήματα των δεκαετιών ’60, ’70 και των πρώτων ετών του ’80, γνωρίζει πόσο εκείνο το σύστημα συσπείρωνε τα σωματεία και κρατούσε τα παιδιά στον στίβο. Επιπλέον, τα όρια βαθμολόγησης πρέπει να εκλογικευθούν. Είναι πολύ υψηλά με βάση τα δεδομένα των επιδόσεων.
Παρότι το κύριο έργο μιας ομοσπονδίας είναι ο υψηλός αθλητισμός, ενώ η ανάπτυξη, τυπικά, είναι ευθύνη των σωματείων, αυτή δεν μπορεί να μην αποτελεί μέρος του ενδιαφέροντός της. Θα χρειαστούν χρήματα. Πού θα βρεθούν, αφ’ ης στιγμής η κρατική επιχορήγηση χρόνο - χρόνο μειώνεται; Από εξοικονόμηση άλλων δαπανών. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είπε πρόσφατα, πως η έκτακτη αμοιβή των υπαλλήλων για τον διεθνή Μαραθώνιο, δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ. Μπορεί το ποσό να μην είναι τεράστιο, αλλά... «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».
Είμαι ο τελευταίος, που θα πρότεινε μείωση των μισθών των υπαλλήλων. Υποστηρίζω, όμως, ότι οι έκτακτες αμοιβές πρέπει να περιορισθούν. Η διοργάνωση ενός διεθνούς αγώνα νομίζω ότι περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις των υπαλλήλων. Είναι σα να ζητούσα από την εφημερίδα μου έκτακτη αμοιβή, γιατί φέτος επί 45 ημέρες εργάσθηκα πολλές ώρες επιπλέον λόγω των Ολυμπιακών...

Hμερομηνία :  29/9/12   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης Έλληνας στη Γερμανία

Πηγή: www.dosenea.gr
Το περιστατικό έλαβε χώρα το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην πολη Koethen της Γερμανιας. Διερχόμενη ομάδα νεοναζί προέβει σε υλικές ζημίεthima_ratsistikis_epiueseis_epese_ellinas_katastimatarhis_stin_germaniaς στο εξωτερικό του καταστήματος, οι θαμώνες, στο σύνολο τους Γερμανοί πολίτες,  στην προσπάθεια τους να επιπλήξουν τους ταραξίες έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού.

Την ίδια ώρα ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ενώ επιχειρούσε να υπερασπιστεί τους πελάτες του και την περιουσία του δέχθηκε το μισός και την βαρβαρότητα των νεοναζί.
Από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο άτυχος καταστηματάρχης, κ. Καραγιαννίδης, μίλησε σε αποκλειστικότητα στο dosenea και δήλωσε: “Όλα συνέβησαν πολυ γρήγορα, οι εξαγριωμένοι νεοναζί είχαν ως σκοπό να επιφέρουν την μέγιστη δυνατή ζημία. Ομολογώ ότι φοβήθηκα για την ζωή των πελατών μου και την δίκη μου. Η κατάσταση της υγείας μου είναι σταθερή αλλά θα χρειαστώ συνολικά 3 χειρουργικές επεμβάσεις, δύο στο πρόσωπο και μια στον θώρακα.”

Τέτοια περιστατικα αποτελούν συχνό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό στην Γερμανία, δήλωσε το θύμα.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ METROPOLIS


H παρανομία του Ανδρέα Κουρή στα καταστήματα Μetropolis δεν έχει σταματημό
Έβαλε λουκέτο  σε 12 καταστήματα μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τότε που τα εξαγόρασε. Ένταξε την επιχείρηση στο  «άρθρο 99» για να προστατευτεί από όλους τους πιστωτές. Φέσωσε τους εργαζόμενους  χρωστώντας μισθούς 6 μηνών που αρνείται πεισματικά να καταβάλλει. Πραγματοποίησε 180 απολύσεις αρνούμενος να καταβάλει τις αποζημιώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που πέταξε στην ανεργία.
Φεσώνοντας  με χρέη και το Δημόσιο, τις δισκογραφικές  εταιρείες και τους εκδοτικούς οίκους, άνοιξε καινούριο κατάστημα στη  Σταδίου στο οποίο απασχολεί -πάντα  με χρωστούμενα- σχεδόν όλο το σκυλολόι που στάθηκε δίπλα του σε όλη  αυτή την περίοδο που κορόιδευε μεθοδικά τους πάντες.
Και σήμερα, ο  Ανδρέας Κουρής -που επιχειρεί  να κάνει την παρανομία ευαγγέλιο- φτάνει στο σημείο να παραβιάζει απόφαση  δικαστηρίου στο οποίο  προσφύγαμε ως εργαζόμενοι και απολυμένοι και  δικαιωθήκαμε κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα. Φτάνει στο σημείο να παραβιάζει την προσωρινή διαταγή δικαστηρίου (20/7/2012) που απαγορεύει κάθε νομική και πραγματική μεταβολή της κινητής και ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης μέχρι του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ. Πιο απλά, ο εργοδότης Ανδρέας Κουρής γράφει στα παλιά του παπούτσια τη δικαστική απόφαση  που ορίζει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη, από εκείνη τη στιγμή και μετά, να πληρώνει κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους και τους απολυμένους.
Αντ΄ αυτού, ο Ανδρέας Κουρής  συνεχίζει  να αγοράζει νέα εμπορεύματα και, παράλληλα, να (ξε)πουλάει μισοτιμής όσα  έχουν απομείνει  με μοναδικό  σκοπό να καρπωθεί ότι έχει απομείνει, μη αποδίδοντας αυτά που οφείλει σε εργαζόμενους και απολυμένους. Και δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι έχει κρυμμένα εμπορεύματα σε ενοικιαζόμενη αποθήκη, καθώς και στις εγκαταστάσεις του θείου του, Γιώργου Κουρή (ALTER, Αυριανή, Φίλαθλος, Kontra CHANNEL), η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι περίπου 40 εναπομείναντες εργαζόμενοι στο νέο κατάστημα της Σταδίου εξακολουθούν  να εργάζονται, στην πλειοψηφία τους κάνοντας τη δουλοπρέπεια επάγγελμα, έχοντας λάβει τμηματικά μόλις έναν μισθό και κάτι «ψιλά» τούς τελευταίους 6 μήνες! Όταν εμείς, αν και δικαιωμένοι στα δικαστήρια, αναγκαζόμαστε να ζούμε στη φτώχεια, με το πενιχρό επίδομα ανεργίας και τα δανεικά από συγγενείς και φίλους, αναρωτιόμαστε εύλογα πως είναι δυνατόν να επιβιώνουν τόσο καιρό οι «συνάδελφοί»  μας.  Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι ο μόνος τρόπος για να μπορεί να συμβεί αυτό είναι η καταβολή του μισθού κάτω από το τραπέζι από την ψευτοδιοίκηση, τουλάχιστον στα μεγαλοστελέχη και τους παρατρεχάμενούς τους, γεγονός που ισοδυναμεί με διπλή παραβίαση της δικαστικής απόφασης που μας δικαιώνει, καθώς και διακίνηση «μαύρου» χρήματος, παρανομία που αφορά όχι μόνο τον διακινητή αλλά και τους αποδέκτες.
Και, βέβαια, δεν  χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να σκεφτεί ότι το επόμενο  βήμα του Ανδρέα Κουρή θα είναι  η κήρυξη πτώχευσης ως η πιο  συμφέρουσα επιλογή για την τσέπη του.
Έχοντας περάσει  το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς  σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για  να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα, δηλώνουμε  αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον  αγώνα μας μέχρι την πλήρη  δικαίωσή μας.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ  ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ
Σας καλούμε  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω  από το κατάστημα (Σταδίου 44) το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι
Εργαζόμενοι/ες Απολυμένοι/ες στα  καταστήματα Metropolis

Λ. Τζανής: Τι είχε πει σε δημοσιογράφο, λίγο πριν αυτοκτονήσει


Λ. Τζανής: Τι είχε πει σε δημοσιογράφο, λίγο πριν αυτοκτονήσει

Συγκλονίζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας η αυτοκτονία του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Τζανή.

Ο Λεωνίδας Τζανής βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στο Βόλο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-volos.gr, ο Λεωνίδας Τζανής λίγες ώρες πριν αυτοκτονήσει είχε μιλήσει με τον ιδιοκτήτη του "Marconi Radio 96,1 F.M.", Γιώργο Κουμιώτη.
Ο διάλογος, που έγινε στις 2:56 το μεσημέρι της Πέμπτης και τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος και παλιός συμμαθητής του υφυπουργού, είναι αποκαλυπτικός της ψυχολογίας του.
"Μου τηλεφώνησε για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες και με τον ίδιο καταθλιπτικό τόνο στην φωνή, άρχισε να με ρωτάει διάφορα περίεργα" δήλωσε ο δημοσιογράφος.
Ο διάλογος που ακολούθησε
Λ.Τ: Γειά σου Γιώργο, ο Λεωνίδας είμαι. Να σε ρωτήσω κάτι; Πώς το λες στο ραδιόφωνο, τί σακάκι φορούσα στο Γυμνάσιο;
Γ.Κ.: Καλά ρε, με πήρες μεσημεριάτικα για να με ρωτήσεις τί σακάκι φορούσες στο Γυμνάσιο;
Λ.Τ.: Ναί, θέλω να το ακούσω. Τί σακάκι φορούσα στο Γυμνάσιο;
Γ.Κ.: (Γελώντας) Φορούσες εκείνο το καταπληκτικό το καρό, με τις δερματίνες στους αγκώνες και ανεβοκατέβαινες στο προάυλιο, στη παράγκα, με ένα βιβλίο στο χέρι, σαν σπασίκλας που ήσουνα.
Λ.Τ.: Ρε μ..........α, ξέρεις εκείνο το σακάκι, από πού το είχα πάρει; Απ' τα παλιαντζίδικα.
Γ.Κ.: Είσαι άρρωστος; Γιατί είναι κλεισμένη η φωνή σου;
Λ.Τ.: Όχι, δεν είμαι άρρωστος. Θα τα πούμε άλλη ώρα, γειά.
Διαβάστε επίσης:

Adventure Based Learning το Σάββατο στο Θησείο


Πώς συνδυάζεται η διασκέδαση, το παιχνίδι και η μάθηση;;;
Παιχνίδια περιπέτειας;; Ομαδικές δραστηριότητες ;;
Έλα να το ανακαλύψεις …….
Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα του Adventure Based Learning,
σε περιμένουμε στο Θησείο από τις 12.00 μέχρι τις 16.00
να γίνεις συμμέτοχος στη γιορτή του παιχνιδιού και της περιπέτειας!!
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και το Adventure Park Μαλακάσας!!

Στη Βουλή η αποκάλυψη του HOTDOC για τα χρέη προς το ΙΚΑ


Στην αποκάλυψη του HOTDOC αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης μιλώντας για διακανονισμό 4.700 δόσεων με τελευταία εκείνην του Μαρτίου 2404 -δηλαδή σε τέσσερις αιώνες!- που έκανε το ΙΚΑ σε γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα. Το HOTDOC είχε αποκαλύψει την προκλητική ρύθμιση χρεών σε 4700 δόσεις που λήγουν το έτος 2404 που έκανε το ΙΚΑ στην επιχείρηση «Αθηνά Ξυνή» του ομίλου Ξυνή για χρέη συνολικού ύψους περίπου 800 χιλιάδων ευρώ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής: «Κάποιος αποφάσισε οι δόσεις να τελειώσουν μετά από 400 χρόνια. Τόσα ήμασταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Για μένα η λύση είναι το υπουργείο να καλύψει τους ιθύνοντες γιατί πάνω από το ποσό των 300.000 ευρώ υπογράφει η διοίκηση. Πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Γι΄ αυτό δεν ξέρω αν χρειάζεται να επιληφθεί και ο εισαγγελέας».
Κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ για τους διακανονισμούς του ΙΚΑ προς τους οφειλέτες του, αφού ο κ. Κυρίτσης συνέστησε στους παριστάμενους βουλευτές να πάρουν ένα υπογλώσσιο, όπως έκανε και ο ίδιος όταν περιήλθε εις γνώση του το συγκεκριμένο θέμα, είπε: «Αυτή τη στιγμή ένας λαός είναι στα γόνατα. Μια χώρα αιωρείται στην άβυσσο. Μιλάτε για διακανονισμούς μέχρι το 2013 και εγώ έχω στα χέρια μου έγγραφο που αναφέρει δόσεις 4.700, τελευταία δόση στις 31-3-2404. Αυτά αναφέρει επίσημο έγγραφο».
Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «πρέπει το έγγραφο αυτό να περιέλθει και σε δική μας γνώση, προκειμένου να αποταθούμε στη διοίκηση του ΙΚΑ και να τους ρωτήσουμε τι ακριβώς πρόκειται να κάνουν με τον κύριο που έκανε αυτή τη ρύθμιση» παρόλο που το δημοσίευμα του HOTDOC με όλα τα έγγραφα έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε και την άμεση παρέμβαση του Λέανδρου Ρακιντζή, Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που ζητούσε διευκρινήσεις για τη συγκεκριμένη ενέργεια που δεν συμβαδίζει με καμία προβλεπόμενη νομική ρύθμιση.


600 νέες θέσεις εργασίας σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό (3-4/10/2012)


Το ERGON blog
 σας παρουσιάζει νέες θέσεις εργασίας και προσλήψεις σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα. Αναλυτικά στοιχεία για κάθε θέση που σας ενδιαφέρει αναζητήστε στους παρακάτω συνδέσμους:











Facebook: Ο... "τζάμπας" πεθαίνει σταδιακά...


To φιάσκο της εισόδου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προφανώς έκανε τους οικονομικούς ιθύνοντες του facebook να ξανασκεφτούν το μάρκετινγκ του πλέον δημοφιλούς ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Έχοντας απολέσει τουλάχιστον τη μισή αξία του από τη μέρα της αρχικής διαπραγμάτευσης στη Γουόλ Στριτ (τον περασμένο Μάιο) η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για τους «φίλους» του δικτύου να πληρώσουν.

Τουλάχιστον για ορισμένες από τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται. Αλλωστε η βασική ένσταση των επενδυτών είναι ότι το facebook έχει μεν ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο πελατών οι οποίοι όμως δεν έχουν πλήρως αυτή την ιδιότητα αφού δεν καταβάλλουν κανένα τίμημα για να δημιουργήσουν την προσωπική τους σελίδα.

Το «δωρεάν» δεν θα είναι δεδομένο πλέον για τους χρήστες του facebook. Η νέα υπηρεσία που θα προσφέρεται (αρχικά) στους αμερικανούς συνδρομητές για να ενισχύουν την προβολή των δημοσιεύσεων τους στο προσωπικό τους προφίλ θα προϋποθέτει την καταβολή τιμήματος

Η εφαρμογή θα απευθύνεται σε ιδιώτες και όχι σε επιχειρήσεις και θα έχει παρόμοια λειτουργία με εκείνη των διαφημίσεων. Η διαφορά θα είναι ότι τα μηνύματα που θα δημοσιεύουν οι χρήστες θα προβάλλονται στην κεντρική σελίδα των επαφών τους και όχι στα πλαϊνά της ιστοσελίδας που παραδοσιακά φιλοξενούν τις διαφημίσεις.

Το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων που θα προβάλλονται «σε ειδική θέση» μπορεί να είναι οτιδήποτε: από φωτογραφίες και αγγελίες έως σημαντικές ειδήσεις και γεγονότα της καθημερινότητας. Πληρώνοντας το αντίτιμο το μήνυμα θα τοποθετείται σε υψηλότερη θέση από άποψη σημασίας ώστε να είναι πιθανότερο να το προσέξει κάποιος από τους φίλους ή τους συνδρομητές του χρήστη.

Η δοκιμαστική τιμή της υπηρεσίας στις ΗΠΑ έχει οριστεί στα επτά δολάρια. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια ακόμα προσπάθεια του κοινωνικού δικτύου να πειραματιστεί με νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα του. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα το facebook παρουσίασε μια ακόμη δυνατότητα της ιστοσελίδας που επιτρέπει στους αμερικανούς χρήστες να αγοράζουν και να στέλνουν κάθε είδους δώρα στους φίλους τους όπως γλυκά ή ευχετήριες κάρτες. Με το αζημίωτο ασφαλώς.

tovima.gr

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν απονεμήθηκε στη Σομαλή «Μαμά» Hawa-





ΓΕΝΕΥΗ, 1η Οκτωβρίου (UNHCR) – Ο  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τελετής , απένειμε το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν στη Σομαλή ακτιβίστρια, εκπαιδευτικό και υπέρμαχο των δικαιωμάτων της γυναίκας Hawa Aden Mohamed. Η ίδια δεν ήταν σε θέση να παραστεί αυτοπροσώπως, για λόγους υγείας.

Η 63χρονη πρώην πρόσφυγας, που είναι ευρέως γνωστή ως «Μαμά» Hawa, τιμήθηκε για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της –υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες– σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, κυρίως σε γυναίκες και κορίτσια, αλλά και σε αγόρια.

Πρωτίστως, αναγνωρίστηκε το έργο της, ως ιδρύτρια και διευθύντρια  του Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη του Γκαλκάιο (GECPD) στην Πουντλάνδη της Σομαλίας, για την ενδυνάμωση χιλιάδων εκτοπισμένων Σομαλών γυναικών και κοριτσιών, πολλές από τις οποίες είναι θύματα βιασμού.

Το κέντρο παρέχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση σε ειδικές δεξιότητες, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία, να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον και να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία της Σομαλίας. Πίσω από όλες τις δράσεις της  «Μαμάς» Hawa βρίσκεται η αντίληψη ότι η εκπαίδευση είναι υψίστης σημασίας, ειδικά όταν πρόκειται για κορίτσια.

Το βραβείο παρέλαβε η αδελφή της Μαμάς HawaShukri Aden Mohamed. Σε ένα ειδικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η Μαμά Hawa ανέφερε ότι το βραβείο ήρθε ως έκπληξη. Δήλωσε ότι ήταν ευγνώμων, καθώς «για ένα μικρό πράγμα που κάνει κάποιος, άλλοι τον βλέπουν και τον αναγνωρίζουν. Αυτή η αναγνώριση είναι πολύ καλή».

Ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι είχε συναντήσει τη Μαμά Hawa κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Γκαλκάιο δύο χρόνια νωρίτερα και είχε καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν το έργο της. «Πράγματι, είναι μια γυναίκα που προέρχεται από τις οργανώσεις βάσης. Φτάνει σε όλους τους τομείς, σε όλες τις φυλές της κοινότητας. Είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Σομαλίας».

Η εκδήλωση της Δευτέρας επίσης περιλάμβανε μια ομιλία της Λιβεριανής ακτιβίστριας για την ειρήνη Leymah Gbowee, στην οποία πέρυσι συν-απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ένα βίντεο αφιέρωμα στη Μαμά Hawa, καθώς και παραστάσεις από την Πρέσβειρα Τιμής Εφ’ Όρου Ζωής της Ύπατης Αρμοστείας, κλασική τραγουδίστρια Barbara Hendricks, μέχρι τον ανερχόμενο Ελβετό μουσικό Bastian Baker. Την τελετή συντόνιζε η Βρετανίδα τηλεοπτική δημοσιογράφος Isabelle Kumar και μετέδωσε το Euronews.

Η Gbowee, η οποία ήταν επίσης πρόσφυγας στη Γκάνα περισσότερα από είκοσι χρόνια πριν, είπε ότι ήταν τιμή της να συμμετέχει στο αφιέρωμα για τη Μαμά Hawa, την οποία περιέγραψε ως «ανιδιοτελή, ικανή και αφοσιωμένη αγωνίστρια για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Μαμά Hawa γεννήθηκε στην πόλη Μπαϊντόα της κεντρικής  Σομαλίας το 1949 και ο πατέρας της της επέτρεψε να πάει στο σχολείο  - μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή της και, εν τέλει, τις ζωές χιλιάδων Σομαλών κοριτσιών. Απέκτησε δύο πανεπιστημιακά πτυχία. «Χωρίς παιδεία δεν πολύ-υπάρχεις. Υπάρχεις σωματικά, αλλά όχι πνευματικά και συναισθηματικά» δήλωσε πρόσφατα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Γκαλκάιο η νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν.

Αφού έζησε ως πρόσφυγας στην Κένυα και τον Καναδά, η Μαμά Hawa επέστρεψε στη Σομαλία το 1995 και τελικά, ύστερα από μια ακόμη περίοδο εξορίας, ανακάλυψε το κάλεσμά της, ως συν-ιδρύτρια του Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη του Γκαλκάιο (GECPD).

Το κέντρο προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε κορίτσια, καθώς και μαθήματα βασικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε γυναίκες, μαθήματα ραπτικής, επαγγελματικής κατάρτισης σε αγόρια, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε εκτοπισμένους. Από τότε που άνοιξε το 1999, ο αριθμός των κοριτσιών που λαμβάνουν εκπαίδευση στην περιοχή Μουντούγ έχει αυξηθεί από 7% σε 40%, το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα.

Το κέντρο του Γκαλκάιο ενθαρρύνει τις γυναίκες και τα κορίτσια να βλέπουν τον εαυτό τους ως πλήρη μέλη της κοινωνίας που απολαμβάνουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιμετωπίζει ανοιχτά τα περίπλοκα ζητήματα του ακρωτηριασμού των γυναικείων εξωτερικών οργάνων, της εφηβείας, του πρόωρου γάμου, του βιασμού και του HIV / AIDS. Τα τελευταία χρόνια, το GECPD έχει αρχίσει να εργάζεται πολύ και με αγόρια. Προσφέρει μαθήματα ξυλουργικής και συγκόλλησης, καθώς κι ένα χώρο αναψυχής, για να κρατήσει τα νεαρά αγόρια μακριά από τους δρόμους.

Εν τω μεταξύ, η κυρίες GboweeHendricks και η Γενική Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Elisabeth Rasmusson, έλαβαν μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης νωρίτερα τη Δευτέρα, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Υ.Α. και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης με θέμα: «Γυναίκες και η ανοικοδόμηση της Σομαλίας: από την κρίση στην ελπίδα».

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν εγκαινιάστηκε το 1954, όταν το κέρδισε η Eleanor Roosevelt, και απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα ή περισσότερα άτομα  ή σε κάποια οργάνωση για το εξαιρετικό έργο τους για τους βίαια εκτοπισμένους. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Fridjof Nansen, διπλωμάτη, επιστήμονα, πολικό εξερευνητή και ανθρωπιστή, ο οποίος υπηρέτησε ως ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών και το 1922 κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης.

Το βραβείο αποτελείται από ένα αναμνηστικό μετάλλιο και ένα χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων, τα οποία προσφέρουν οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Ελβετίας για να υποστηρίξουν ένα έργο που έχει επιλέξει ο νικητής του βραβείου, προς όφελος των βίαια εκτοπισμένων.

Περισσότερες από δύο δεκαετίες συγκρούσεων έχουν διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της Σομαλίας, αναγκάζοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας ή εκτός των συνόρων.

Η τελετή της Δευτέρας στο Bâtiment des Forces Motrices της Γενεύης έγινε με τη στήριξη του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, της κυβέρνησης της Νορβηγίας, του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Επικρατείας της Δημοκρατίας και του καντονιού της Γενεύης, του Διοικητικού Συμβουλίου της Πόλης της Γενεύης, καθώς και του ΙΚΕΑ Foundation.

*Εάν δεν επιθυμείτε πλέον να λαμβάνετε μηνύματα από εμάς, μπορείτε απλά να απαντήσετε σε αυτό το e-mail με τη λέξη "Απεγγραφή" στο θέμα του e-mail* 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


Nansen Refugee Award presented to Somali winner “Mama” Hawa
GENEVA, October 1 (UNHCR) – UN High Commissioner for Refugees António Guterres on Monday night at a ceremony here presented the Nansen Refugee Award to Somali humanitarian, educator and women’s rights advocate Hawa Aden Mohamed. She was unable to attend in person for health reasons.
The 63-year-old former refugee, widely known as “Mama” Hawa, has been honoured for her extraordinary service – under extremely difficult conditions – on behalf of refugees and the internally displaced, mainly women and girls but also including boys.
Above all she is being recognized for her work, as founder and director of the Galkayo Education Centre for Peace and Development in Somalia’s Puntland region, in helping to empower thousands of displaced Somali women and girls, many of whom are victims of rape. 
The centre provides secondary education as well as life skills training so that the students can become financially independent, shape their own futures and play a more active role in Somali society. Underlying all her actions is Mama Hawa’s belief that education is paramount, especially when it comes to girls.
The award was accepted by Mama Hawa’s sister, Shukri Aden Mohamed. In a special video message, Mama Hawa said the award had come as a surprise. She said she was grateful that for “the small thing that you are doing, others are seeing you and recognizing you. That recognition is very good.” 
Guterres said he had met Mama Hawa during a visit to Galkayo two year ago and had understood how important her work was. “She really is a grassroots woman, she reaches all sectors, all clans of the community. She is the reason why we can be hopeful for the future of Somalia.”
Monday’s event also included an address by Liberian peace activist Leymah Gbowee, co-winner of last year’s Nobel Peace Prize, and a video tribute to Mama Hawa as well as performances from UNHCR Honorary Lifetime Goodwill Ambassador and classical singer Barbara Hendricks and up and coming Swiss musician Bastian Baker. The ceremony was led by British TV journalist Isabelle Kumar and broadcast by Euronews.
Gbowee, who was herself a refugee in Ghana more than two decades ago, said it was an honour to be able to join in the tribute to Mama Hawa, who she described as “a selfless, competent and dedicated fighter for peace, human rights and social justice.”
Mama Hawa was born in the central Somalia town of Baidoa in 1949 and allowed to go to school by her father – a decision that changed her life and ultimately those of thousands of Somali girls. She earned two university degrees. "Without education, you do not exist much – physically yes, but mentally and emotionally, you do not exist," the Nansen Refugee Award winner recently told UNHCR in Galkayo.
Once a refugee in Kenya and Canada, Mama Hawa returned to Somalia in 1995 and eventually, after another period of exile, discovered her calling as co-founder of the Galkayo Education Centre for Peace and Development (GECPD).
The centre offers free schooling to girls as well as literacy and awareness classes for women, tailoring courses, vocational training for boys, and food and other relief items to the displaced. Since it opened in 1999, the number of girls receiving education in the Mudug district has risen from 7 per cent to 40 per cent, the highest in the country.
The Galkayo centre encourages women and girls to see themselves as full members of society who possess fundamental human rights. And it openly addresses the complex issues of female genital mutilation, puberty, early marriage, rape and HIV/AIDS. In recent years GECPD has begun working with boys, too. It offers carpentry and welding classes as well as a recreational space to help keep young boys off the streets.
Meanwhile, Gbowee, Hendricks and Norwegian Refugee Council Secretary General Elisabeth Rasmusson, took part in a panel discussion earlier Monday co-organized by UNHCR at the University of Geneva on the topic: “Women and the reconstruction of Somalia: From Turmoil to Hope.”
Established in 1954 when the winner was Eleanor Roosevelt, the Nansen Refugee Award is given annually to one or more individuals or an organization for outstanding work on behalf of the forcibly displaced. The award is named after the late Fridtjof Nansen, a diplomat, scientist, polar explorer and humanitarian who went on to serve as the first High Commissioner for Refugees for the League of Nations and won the 1922 Nobel Peace Prize.
The award consists of a commemorative medal and a US$100,000 monetary prize donated by the governments of Norway and Switzerland to support a project of the laureate's choice to benefit displaced people.
More than two decades of conflict have torn Somali society apart, forcing more than 2 million people to flee their homes and seek shelter elsewhere in the country or beyond Somalia’s borders.
Monday’s ceremony in Geneva’s Bâtiment des Forces Motrices was supported by the Norwegian Refugee Council, the government of Norway, the Swiss Federal Council, the State Council of the Republic and canton of Geneva, the Administrative Council of the City of Geneva and the IKEA Foundation.
*Ιf you no longer wish to receive messages from us, simply reply to this email with the word "Unsubscribe" in the subject line*