Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ποιος είσαι εσύ, δάσκαλε, που χαλάς την πιάτσα;

 

sioutasΝτροπή σου δάσκαλε! Ακούς εκεί! Διευθυντής δημοτικού και να έχει στο σχολείο του τέτοιες συνήθειες! Νικόλας Σιούτας το όνομά του. Είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει. Το πρώτο είναι οι συνήθειές του που έχει το “θράσος” να τις επιβάλλει σε μια ολόκληρη γειτονιά.
Τι κάνει αυτός; Μαζί με τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου, κάπου στη Ν. Σμύρνη, έχουν φτιάξει ένα σχολείο όπου, άκουσον άκουσον, λειτουργούν τα εξής: ταρατσόκηπος με βιολογικούς λαχανόκηπους μαθητών, μετεωρολογικός σταθμός ενταγμένος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, αισθητήρες καταγραφής σεισμών συνεργαζόμενο με το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λιοστάσι, σημεία ανακύκλωσης, διαδραστικούς πίνακες, κατοπτρικό τηλεσκόπιο και web radio. Επίσης έχει την απίστευτη συνήθεια να διοργανώνει “αστροβραδιές”  όπου τα παιδιά με τη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων και τηλεσκοπίων παρατηρούν τα άστρα και μαθαίνουν αστρονομία και όχι ζώδια από το Άστρα και Όραμα.
Σα να μην φτάνουν όλα αυτά, διοργανώνει κάθε Σάββατο απόγευμα κινηματογραφικές προβολές στο home cinema του σχολείου για παιδιά και γονείς, με είσοδο ελεύθερη.Το σχολείο γίνεται ένας χώρος χαράς, κεφιού, δημιουργίας και αγάπης για το χώρο.

βρείτε μας στο facebook

Και τολμά αυτός ο δάσκαλος να αμφισβητεί με τις πράξεις του εκείνη την τεράστια φιγούρα του σχολείου που γκρινιάζει ολημερίς γιατί δεν έχει μελάνι (“κι εγώ άμα είναι δεν κάνω τίποτα έτσι”), γιατί παίρνει λίγα λεφτά (λες και θα τιμωρήσεις το άσπλαχνο κράτος αν δε δουλεύεις).
Ντροπή σου δάσκαλε! Χαλάς την πιάτσα!


Την είδηση μάθαμε από ΤΑ ΝΕΑ απ’ όπου είναι και η φωτογραφία.
Το blog του σχολείου του πιατσοχαλαστή αυτού δασκάλου είναι εδώ. Όπου μπαίνεις και ακούγεται Χατζιδάκις! Μήπως να διωχθεί σαν την άλλη τη δασκάλα με τον Κεμάλ;

ΑΝΑΛΥΣΗ:Oι λόγοι των συγκρούσεων στην Κωνσταντινούπολη

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
« Θέλουμε νηφάλια γενιά» δήλωνε ο Ερντογάν όταν εξηγούσε τους λόγους της εφαρμογής του νόμου για τον περιορισμό του αλκοόλ.
« Με την απαγόρευση του αλκοόλ, γίναμε νηφάλιοι και τώρα ξυπνήσαμε κύριε πρωθυπουργέ » φώναζαν με συνθήματα οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης που συνεχίζονται για 5η μέρα όπου έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι και έχουν συλληφθεί άλλοι 60 δεν πρέπει να θεωρηθούν ως απλή «οικολογική ευαισθησία» των Τούρκων.
Δεν μπορεί να έχουν ξεσηκωθεί δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι για ένα πάρκο όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά με διαδηλώσεις να γίνονται στην Άγκυρα, στη Σμύρνη. Στο παρελθόν έχουν γίνει χειρότερες οικολογικές καταστροφές στη γειτονική χώρα και μετά από λίγες διαδηλώσεις τα

Γιατί οι Ισπανοί μαζεύουν φράουλες και οι… Ελληνάρες όχι;

April 26th, 2013-Posted by Spiros Rizopoulos
xalara
Τα όσα θλιβερά και απαράδεκτα συνέβησαν στη Μανωλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας πραγματικότητας όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Τα μεταναστευτικά ρεύματα τόσο από τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπη σε πρώτη φάση όσο και από την Ασία στη συνέχεια, έκανε την ελληνική περιφέρεια να γεμίσει από «φραπεδόμαγκες» και «ωχαδερφάκηδες».
Διάβαζα προσφάτως πως στην Ισπανία μέχρι και το 2009 δίνονταν κάπου 20.000 άδειες το χρόνο σε μετανάστες για να εργαστούν νόμιμα στο μάζεμα της φράουλας. Από το 2009 και μετά, αφότου ξέσπασε η κρίση δηλαδή, οι άδειες αυτές δεν ξεπερνάνε πλέον τις 4000. Αυτό προφανώς σημαίνει πως χιλιάδες Ισπανοί επέστρεψαν στις αγροτικές δουλειές. Σημαίνει πως όταν ο Ισπανός άνεργος δεν βρίσκει άλλη διέξοδο θα πάει να μαζέψει φράουλες.
Εδώ. ποια χωράφια και ποιες φράουλες; «Παλιά, πολύ παλιά» απαντούν όσοι επιλέγουν να κάθονται αραχτοί και να «μαζεύουν ήλιο». Δεν είναι μόνο το χαμηλό μεροκάματο. Πιστεύω πως πολλοί παραγωγοί θα έδιναν καλύτερο μεροκάματο σε Έλληνες εργάτες. Είναι κυρίως η «εύκολη ζωή» που έγινε βίωμα στον Έλληνα. Οι αγροτικές δουλειές είναι δύσκολες και πολύωρες. Σιγά μη πάει το «παιδί» να μαζεύει φράουλες από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Θα το συζητούσε βέβαια να πάει υπό κάποιες προϋποθέσεις. Να δουλεύει ας πούμε για κάνα τετράωρο, να παίρνει και κάνα πενηντάρικο, να έχει και βοηθό έναν πακιστανό. Από την άλλη, θα πάει στο χωράφι με τάπερ; Δεν θα έπρεπε να έχει κοντά ένα «Απολλώνιο» για τη «λιγούρα»; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει και ένα καφέ ώστε στο διάλλειμα της μιας ώρας (μέσα στο τετράωρο) να πεταχτεί να πιει ένα παγωμένο «φρεντοτσίνο»;
Ακούω όσους λένε πως η αγροτική παραγωγή μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία. Επί της αρχής αυτό είναι σωστό. Αλλά αγροτική παραγωγή που θα δουλεύουν οι «άλλοι», αγροτική παραγωγή με τεμπελιά και ραχάτι δεν οδηγεί πουθενά. Είναι το απόλυτο παράδοξο σε μια χώρα με χιλιάδες ανέργους, ειδικά μεταξύ των νέων, να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για μια έστω εποχιακή απασχόληση πότε με τις φράουλες, πότε με τα ροδάκινα, πότε με τα πορτοκάλια.
Η νοοτροπία της «φραπεδούπολης», του καναπέ και του χαβαλέ δεν είναι η νοοτροπία που μπορεί να μας βοηθήσει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Καλές οι θεωρίες περί νέων αναπτυξιακών προτύπων αλλά να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή και σε ποια κοινωνία απευθύνονται.
Καλή διασκέδαση απόψε στην ….παραλιακή!
ΥΓ: Αληθεύει πως για τα εγκαίνια επανεκκίνησης της Ολυμπίας Οδού που έκαναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, επιστρατεύτηκαν εργάτες της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ» από άλλα εργοτάξια και ντύθηκαν με γιλέκα της «Ολυμπίας Οδού» για να είναι πιο πειστικό το μήνυμα πως το έργο ξεκίνησε; Τι να κάνει και η εταιρεία; Έχουν την υπόθεση των κατασκευαστικών να «σέρνεται» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα κάνει ό,τι της πει το Μαξίμου…

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Οι έφηβοι φυλακισμένοι του Αυλώνα ανέβασαν παράσταση και έκοψαν την ανάσα

Ξεπερνώντας όρια και διεκδικώντας να πάρει επιτέλους πραγματική διάσταση το δικαίωμα όλων των νέων και δη των εφήβων στη δημιουργία, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μετέφερε μέρος του Εφηβικού της Φεστιβάλ μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα όπου έγκλειστοι ανέβασαν παράσταση.
«Με το θέατρο νιώθω ότι είμαι έξω. Ξεχνάω τη φυλακή. Φυσικά και θα συνεχίσω», είπε ο Μάριος 21 χρονών, έγκλειστος στον Αυλώνα στους δημοσιογράφους που το Σάββατο το μεσημέρι βρέθηκαν στο Ειδικό κατάστημα Κράτησης Νέων.
Μαζί με τους συγκρατούμενους του ανέβασαν την παράσταση Επιστροφή

– το δέυτερο που ανεβάζουν από τότε που ιδρυθηκε η θεατρική ομάδα του Κέντρου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Γράψα. Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που διοργάνωσαν η ομάδα Grasshoper και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η Βασιλική Τζεβελέκου που βρισκόταν εκεί μεταφέρει σήμερα μοναδικά όσα είδε και εισέπραξε συναισθηματικά από αυτή τη μοναδική εμπειρία στην Εφημερίδα των Συντακτών. Εφτασε μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες που γέμισαν δύο πούλμαν στη φυλακή του Αυλώνα όπου ζουν 400 παιδιά ηλικίας 15 ως 21 ετών. Διέσχισε τον αύλιο χώρο «Τα κάγκελα των κελιών αριστερά. Ανεμίζουν εφηβικά μπλουζάκια, κουβέρτες αθλητικά παπούτσια, ταξιδιωτικοί σάκο, σεντόνια. Δεξιά στους τοίχους της αυλής τα γκράφιτι που έφτιαξαν Καλοτεχνίτες φοιτητές. Μια τεράστια paradise παραλία, ο Μπομπ Μάρλεϊ, οι αδελφοί Ντάλτον και μια σεξοβόμβα το9υ Μανάρα, ένα τεράστιο κύμα που ξεσπάει, ένα χέρι που σφίγγει το συρματόπλεγμα».
Στη συνέχεια οι θεατές είδαν όρθιοι την παράσταση σε ένα χώρο όπου η σκηνή οριοθετήθηκε από μαι λευκή αυτοκόλλητη ταινία. «Τα φώτα σβήνουν. Η μαύρη κουρτίνα τραβιέται μαλακά κι αποκαλύπτει το ανθρώπινο γλυπτό των κορμιών, που κοιμούνται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε μια τριώροφη σιδερένια κατασκευή. Ντυμένοι στα μαύρα και πασπαλίσμενοι με λευκή πούδρα μοιάζουν σαν εικαστικό έργο» συνεχίζει την περιγραφή η Βασιλική Τζεβελέκου. Οι μπλούζες πετάγονται στον αέρα, τα παιδιά χορεύουν σε έναν χορό απολύτως λυτρωτικό ενώ οι μόνες λέξεις που ακούγονται είναι «Ελα Σερκάν… ηρέμησε δεν πειράζει». Ο σκηνοθέτης Στάθης Γράψας δήλωσε πως η παράσταση στήθηκε πάνω στις εμπειρίες και στις σκέψεις των παιδιών. Μεταφέρει μηνύματα και βιώματα από τις φυλακές. Στο τέλος καταφέρνουν να σωθούν, ένας μένει μόνος του μακριά, κάποιοι άλλοι περνούν στη σκοτεινή πλευρά.»
kala-nea.gr

Γράμμα σε ένα κορίτσι που θα αποτύχει στις Πανελλαδικές


Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com
Το χειρότερο, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα, δεν θα είναι η προσωπική, η δική σου τσαντίλα. Εσύ, από προχθές, που έγραψες άλλα αντ’ άλλων στην Ιστορία, ξέρεις περίπου τι να περιμένεις. Το χειρότερο τότε θα ’ναι η απογοήτευση των γονιών σου. Το ελαφρώς αφ’ υψηλού βλέμμα του πατέρα σου - εκείνος, βλέπεις, είχε πετύχει με την πρώτη το 1980 στην ΑΣΟΕΕ κι ας μεγάλωσε στο χωριό, και ας μάζευε ελιές αντί να κάνει φροντιστήριο. Το παρηγορητικό χάδι της μάνας σου και οι κουβέντες της με συγγενείς και φίλους: «Το παιδί είχε μιαν ατυχία… Ναι, εννοείται πως θα ξαναδώσει…». Κι ο θείος Στέλιος να δικαιώνεται που πάντα πίστευε πως είσαι ηλίθια. Και η κολλητή της μάνας σου να ρωτάει -μες στην αδιακρισία- μήπως τυχόν είχες περίοδο εκείνη τη μοιραία μέρα και οι πόνοι δεν σε άφησαν να συγκεντρωθείς.
Το χειρότερο θα είναι οι νοεροί τους υπολογισμοί πόσα ξοδέψανε σε ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια και πόσα έχουν να πληρώνουν ακόμα. Και η πίκα τους με τον φιλόλογο που τους είχε διαβεβαιώσει πως θα πετύχαινες, ο κόσμος να χαλάσει. Νιώθουν -κι ας μην το ομολογούν ούτε στους εαυτούς τους- σαν να ποντάρανε σε λάθος άλογο. Τα ρίχνουν στον προπονητή, τα ρίχνουνε στο στάβλο -δηλαδή στο σχολείο- τα ρίχνουν στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε μες στο σπίτι αφότου η μαμά έπιασε τον μπαμπά σχεδόν στα πράσα με εκείνη τη συνάδελφό του, στους συνεχείς καβγάδες τους οι οποίοι σε αποσπούσαν απ’ το διάβασμα. Τα ρίχνουνε σε εκείνους κι εν τέλει σε εσένα…
Πώς να τους εξηγήσεις ότι και καθαρόαιμο του ιπποδρόμου να ήσουν, οι Πανελλαδικές δεν μοιάζουν

Ξεκινούν οι κατασχέσεις σπιτιών ανέργων για οφειλές στις εταιρείες ύδρευσης ενόψει της ιδιωτικοποίησης

Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Βρυξέλλες, 31 Μαΐου 2013

Ξεκινούν οι κατασχέσεις σπιτιών ανέργων για οφειλές στις εταιρείες ύδρευσης ενόψει της ιδιωτικοποίησης

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας το θέμα της διακοπής παροχής νερού σε ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης τους λογαριασμούς του νερού. Αφορμή αποτέλεσε η κίνηση διαδικασίας κατάσχεσης του σπιτιού μακροχρόνια ανέργου για οφειλές ύψους 831 ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ και οι καταγγελίες εργατικών συνδικάτων του Πειραιά σύμφωνα με τις οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί πολλά περιστατικά διακοπής υδροδότησης σε μακροχρόνια ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
 
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Την ίδια στιγμή που κόβουν την παροχή νερού σε μακροχρόνια ανέργους που αδυνατούν να το πληρώσουν ή τους κατάσχουν το σπίτι τους λόγω μικρών οφειλών προς τις δημόσιες εταιρείες ύδρευσης, η κυβέρνηση πουλά το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το ΤΑΙΠΕΔ αιφνιδιαστικά χθες αργά το απόγευμα ανακοίνωσε τους δύο υποψήφιους που προκρίθηκαν στην τελική φάση πώλησης της ΕΥΑΘ αποκλείοντας την Κίνηση πολιτών 136 που είχε προτείνει την κοινωνικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.
 
Το περιστατικό που ήρθε στη δημοσιότητα για κατάσχεση σπιτιού μακροχρόνια ανέργου για οφειλή 831 ευρώ είναι απλά «σκηνή από το μέλλον». Παρόμοια περιστατικά θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν ο κανόνας αν το vερό περάσει στα χέρια των πολυεθνικών.
 
Έχει αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση αυξάνει δραματικά το κόστος για τους πολίτες, αποκλείει τα φτωχά νοικοκυριά από την πρόσβαση στο νερό και αυξάνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βρετανία από τη Θάτσερ αύξησε το κόστος κατά 50% τα πρώτα 4 χρόνια, τριπλασίασε τις διακοπές παροχής σε νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν, οδήγησε σε περισσότερα κρούσματα δυσεντερίας και σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
 
Την ίδια στιγμή που η Γαλλία επανακρατικοποιεί το νερό του Παρισιού, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και οι καταστρεπτικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού γίνονται αντικείμενο δημόσιων αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επισπεύδει αιφνιδιαστικά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τις ολοκληρώσει μέσα στο Καλοκαίρι.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
 
 Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί πολλά περιστατικά διακοπής υδροδότησης σε μακροχρόνια ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σύμφωνα με ανακοινώσεις εργατικών συνδικάτων του Πειραιά.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία ύδρευσης της Αθήνας πρόσφατα κίνησε διαδικασίες κατάσχεσης του σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη για οφειλή 831 ευρώ. Παρά τα αυξανόμενα περιστατικά διακοπής της υδροδότησης για οφειλές πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί σθεναρά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού.
Στο σημείο 15 της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/EK) ορίζεται ότι «η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας». Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής (EE C 281 της 26.9.1996) για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας επιβάλλονται ειδικές υποχρεώσεις παροχής στους πολίτες και ειδικότερα όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. H πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρό νερό ορίζεται επίσης ως υποχρέωση για τις εταιρείες παροχής νερού από το σημείο 37 της πρόσφατης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Ιουνίου 2012 σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για το νερό. Επιπλέον, η ίδια έκθεση αναγνωρίζει ότι το νερό αποτελεί́ κοινό πόρο της ανθρωπότητας και δημόσιο αγαθό και ότι η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να συνιστά θεμελιώδες και καθολικό δικαίωμα.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
 
Είναι σύμφωνη με το άρθρο 9 της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ), στο οποίο υπάρχει ειδική αναφορά για τα κοινωνικά αποτελέσματα των λογαριασμών νερού, η διακοπή της πρόσβασης σε υπηρεσίες νερού σε άνεργους πολίτες που λόγω της δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης δεν μπoρούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού;

 
Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Βρυξελλών: 003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΟΚ! Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

Πρόστιμο για αποκλεισμό παιδιών Ρομά από σχολεία

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
Για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν τις διακρίσεις, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ΕΔΑΔ. Προηγήθηκε προσφυγή 23 γονέων Ρομά, που διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό των παιδιών τους από τα δημοτικά σχολεία στις Σοφάδες Καρδίτσας και την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους σε σχολεία μόνον για παιδιά Ρομά.

Οι προσφεύγοντες εκπροσωπήθηκαν στο Δικαστήριο από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο επικρίνει το υπουργείο Παιδείας διότι, όπως αναφέρει, δεν έκανε τίποτα για να άρει τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα εκπαιδευτήρια της περιοχής, παρόλο που είχε ενημερωθεί επισήμως, μέσω δύο επιστολών και σχετικής έκθεσης, για τις εθνοτικές διακρίσεις που υφίσταντο τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία στις Σοφάδες.

Επικαλείται δε σχετική δήλωση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που ελήφθησαν από την πλευρά των ελληνικών Αρχών δεν ήταν αρκετά για να τεθεί τέρμα στην πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από τα άλλα.

Μαζικό κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Σικάγο



Καθώς το ακαδημαϊκό έτος φτάνει στο τέλος του, ένας αριθμός ρεκόρ σχολείων της πόλης του Σικάγο στις ΗΠΑ πρόκειται να βάλουν λουκέτο για πάντα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μαζικό κλείσιμο σχολείων στην ιστορία της χώρας.


Ο δήμαρχος του Σικάγο, Ραμ Εμάνουελ πίεσε για αυτή την απόφαση στοχεύοντας στην εξοικονόμηση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ποσό που αντιστοιχεί στο μισό έλλειμμα του δήμου.

«Ο Ραμ Εμάνουελ δεν έχει εκπαιδευτικό σχέδιο. Έχει σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης», δηλώνει στο Democracy Now η Ντιαν Ραβιτς, η οποία ήταν βοηθός υπουργός παιδείας του Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου δηλώνουν ότι τα σχολεία που θα κλείσουν είναι αυτά που υπολειτουργούν και είναι αναποτελεσματικά. Αλλά μια κοινή διαμαρτυρία γονέων, δασκάλων και μαθητών έδειξε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την απόφαση έτσι απλά. Επισημαίνουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε υπερπλήρεις αίθουσες και οι μαθητές θα πρέπει να περπατούν μεγαλύτερες αποστάσεις για να πάνε στο σχολείο.

«Πραγματοποιούν ένα μαζικό, ακραίο και δυστυχώς μόνιμο πείραμα πάνω στα παιδιά άλλων ανθρώπων», δηλώνει ο Τζέσε Σάρκι, αντιπρόεδρος του Σωματείου Καθηγητών του Σικάγο.

Πρωτοφανές: Ο Προβόπουλος αρνήθηκε να ενημερώσει για τα δάνεια των κομμάτων

Posted: 30 May 2013 06:13 AM PDT

Στο απυρόβλητο κρατά για μία ακόμη φορά τα κόμματα και τις δανειοδοτήσεις τους από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο… κρυψίνους διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επιβεβαιώνοντας εν αγνοία του το αναλυτικό ρεπορτάζ του νέου τεύχους του HOT DOC για τις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις πτωχευμένων κομμάτων. Ο ισχυρός άνδρας της ΤτΕ και πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς με πρόσχημα τις διατάξεις του υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου αρνήθηκε να παρέχει τα στοιχεία που ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με όλα τα στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων από το 1996 μέχρι και σήμερα, καθώς και τις τράπεζες που τα χορήγησαν.
«Οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ» αναφέρει το έγγραφο της Τράπεζας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Παράλληλα η ΤτΕ επισημαίνει ότι «η διαχείριση των κινδύνων και ο εσωτερικός έλεγχος για τέτοιες περιπτώσεις είναι καθορισμένος από τα αρμόδια διοικητικά όργανα που ελέγχουν την επάρκεια και την τήρηση των διαδικασιών αυτών και κάθε τρία χρόνια αξιολογεί την πορεία τους λαμβάνοντας τα αναγκαία διορθωτικά ή κυρωτικά μέτρα όπου απαιτείται».
Αυτό που παρέλειψε να σχολιάσει ο κατά τα άλλα λαλίστατος μέσω ανακοινώσεων και διαρροών κ. Προβόπουλος, είναι ότι τα κόμματα αποτελούν θεσμικά όργανα του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα οποία τελούν εκ του Συντάγματος σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν μπορούν να λειτουργούν μέσα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και «μυστικισμού». Επίσης, όπως αποκαλύπτεται στο εύχος του HOT DOC που κυκλοφορεί στα περίπτερα, τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά που έχουν διοχετευθεί στα κόμματα προέρχονται από τις ΑΤΕ και Πειραιώς. Η πρώτη μάλιστα τόσα χρόνια λειτουργούσε σαν παραμάγαζο της εκάστοτε κυβερνώσας παράταξης με συνεχείς εναλλαγές στη διοίκησή της και με βασικό κριτήριο την… κομματική ταυτότητα. Η δε τράπεζα Πειραιώς, η οποία μέσα από τους λεπτούς χειρισμούς κυβέρνησης και ΤτΕ, έφτασε από το ναδίρ να γίνεται ο «υγιής» τραπεζικός όμιλος της χώρας, αφού πρώτα της χαρίστηκε η ΑΤΕ με περιουσία δισ. ευρώ έναντι πινακίου φακής…
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επεσήμανε ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ΄ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».
Η απάντηση του κ. Στουρνάρα ενέχει τουλάχιστον απύθμενο θράσος, καθώς επικαλούμενος τα «ιδιωτικοοικονοιμκά κριτήρια της ελεύθερης αγοράς» ο υπουργός Οικονομικών ξεχνά ότι στις ελεύθερες αγορές όποιος πτωχεύει δεν διασώζεται με τα χρήματα των πολιτών που ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων το μεσημεριανό τους, αλλά ακόμα και αν γίνεται αυτό στη συνέχεια υποχρεώνονται να λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες και όχι με την πλήρη ασυδοσία που χαρακτηρίζεται η μακροχρόνια επίπλαστη ευημερία τους. Εφόσον λοιπόν οι τράπεζες πήραν το ρίσκο να δεχθούν ως υποθήκη τις κρατικές επιχορηγήσεις του ΠΑΣΟΚ του 40% μέχρι το 2017, είναι λογικό να βρουν μόνες τους πώς θα καλύψουν τις επισφάλειες από την τεράστια μείωση των επιχορηγήσεων λόγω της ποσοστιαίας μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε ΚΟΔΗΣΟ…
Τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την αμνηστία διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε ΝΠΔΔ ή Ιδιωτικού Τομέα του Δημοσίου.


«Κάν΄ το όπως η Ατζελίνα». Μακάβριοι τίτλοι, όπως αυτός, προτρέπουν ανθρώπους να ακρωτηριάζονται και να μένουν για πάντα ανάπηροι στο βωμό των εκατομμυρίων.

“ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ-
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ”
ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ


Και οι μελλοντικές κοινωνίες
ακρωτηριασμένων ανθρώπων


Έγραψε στις 31.05.2013 ο/η: Μαυρομμάτης Βασίλειος



Μέσα στην παγκόσμια οικονομική στημένη κρίση, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, άλλο ένα στημένο φιάσκο έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του στα media. Η είδηση έκανε πάταγο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Αντζελίνα Τζολί έκανε προληπτικά διπλή μαστεκτομή, για να προλάβει τον επικείμενο καρκίνο τού στήθους, που την απειλούσε, λόγω «κακών» γονιδίων και κληρονομικότητας!

Αν κάποιος κοιτάξει με νηφαλιότητα πίσω από την κουρτίνα θα δει, ότι πίσω από όλο αυτό βρίσκεται και πάλι το ιατρικό σύστημα και τα οικονομικά συμφέροντά του. Μια παλιά συνταγή κατατρομοκράτησης των μαζών (αυτή τη φορά εναντίον των γυναικών), όπου σαν όπλο χρησιμοποιείται και πάλι ο μεγαλύτερος ανθρώπινος φόβος, αυτός τού θανάτου.

Όπως και παλαιότερα, όταν η απάτη με τους εργαστηριακούς ιούς Embola, Άνθρακα, AIDS, Η1Ν1 και Η1Ν4 παρουσιάστηκαν ως επικείμενες επιδημίες και o κόσμος τσιμπούσε το δόλωμα, έτσι και τώρα, οι μάζες πίστεψαν ακόμα μια φορά τις σειρήνες τής Ιατρικής. Η τακτική εδώ ήταν διαφορετική. Όπως οι ψαράδες, που αλλάζουν το δόλωμα ή και τον τρόπο ψαρέματος στα ψάρια μετά από 4-5 φορές, επειδή τα ψάρια συνηθίζουν, έτσι και η ιατρική κοινότητα επιστράτευσε μια πανέμορφη γυναίκα-σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς, μια γυναίκα, που είναι πρότυπο όλων των γυναικών τού κόσμου, μια γυναίκα πρέσβειρα ειρήνης και φιλανθρωπίας και ταυτόχρονα μητέρα τριών παιδιών, που έχει υιοθετήσει άλλα τρία. Με λίγα λόγια διάλεξε την ιδανική γυναίκα-πρότυπο, για να προωθήσει το νέο της μεγάλο φιάσκο.

Η προληπτική μαστεκτομή (ακρωτηριασμός τού στήθους) για όσους γνωρίζουν δέν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μια «προληπτική», όπως λέγεται, μέθοδο τής Κλασικής Ιατρικής, που χρησιμοποιείται κατά τα τελευταία χρόνια από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Αλλά δέν είναι μόνο αυτό. Η αρχή είχε γίνει κατά το μεσαίωνα με τις αφαιμάξεις. Από τις αρχές τού προηγούμενου αιώνα, η κλασική ιατρική χρησιμοποιεί τις προληπτικές αφαιρέσεις οργάνων για λόγους υγείας, όπως ισχυρίζεται, με τις αμυγδαλές των παιδιών και τα «κρεατάκια» (αδενοειδείς εκβλαστήσεις, που εμφανίζονται πάλι σε παιδική ηλικία). Ακολούθησαν αφαιρέσεις-ακρωτηριασμοί ολόκληρων οργάνων ή και αδένων, όπως χολής, παγκρέατος, προστάτη, θυρεοειδούς, εντερικών τμημάτων και άλλα, πάντα στον βωμό τής πρόληψης…

Η ιατρική κοινότητα δέν γνωρίζει τί σημαίνει πρόληψη ή καλύτερα δέν θέλει να γνωρίζει. Έτσι, πρόληψη για την Κλασική Ιατρική είναι αρχικά η διάγνωση. Αφού μια νόσος διαγνωστεί σε αρχικά στάδια, αρχίζουν οι «προληπτικές θεραπείες», χειρουργικές επεμβάσεις, χημικές θεραπείες, ακτινοβολίες και άλλες βίαιες και αφύσικες πρακτικές.

Έχεις πρόβλημα σε κάποιο σπόνδυλο στην σπονδυλική σου στήλη, όπως σκολίωση, εξάρθρωση δίσκου, κοίλη; Οι κηδεμόνες (κολάρα με σίδερα φοριούνται στο σώμα για να διορθώσουν το πρόβλημα), το χειρουργείο ή τα χημικά φάρμακα είναι η «λύση» τής Κλασικής Ιατρικής. Το ότι μπορεί να θεραπευτεί κάποιος αναίμακτα, ήπια, αποτελεσματικά και χωρίς να δηλητηριαστεί από τα χημικά (στις περισσότερες περιπτώσεις για προβλήματα τής σπονδυλικής στήλης) με την Χειροπρακτική ή την Οστεοπαθητική μέθοδο, ούτε λόγος να γίνεται. «Αυτά είναι κομπογιαννιτισμός», θα απαντούσε ένας γιατρός (επιστήμονας παρακαλώ) και αυτή είναι η μόνη απάντηση, που ακούγεται από τα media και φυσικά, η μόνη απάντηση, που ξέρουν οι μάζες. Παρόμοια συμβαίνει και με άλλες εναλλακτικές μεθόδους, όπως η Ομοιοπαθητική, η Φυσικοπαθητική, ο Βελονισμός, η Ρεφλεξολογία κ.ά.. Όλα αυτά για τους γιατρούς είναι κομπογιαννιτισμός…

Στους εναλλακτικούς χώρους γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η πρόληψη για τον καρκίνο τού μαστού, τους άλλους καρκίνους, αλλά και τις υπόλοιπες εκφυλιστικές ασθένειες. Υγιεινή διατροφή, φυσικά συμπληρώματα, γυμναστική, μυοσκελετική αποκατάσταση, ήλιος και φως, καθαρός αέρας, έλλειψη στρες, ψυχική ηρεμία κ.ά..

Όλοι γνωρίζουμε πλέον, ότι ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική νόσος και όχι νόσος των κακών γονιδίων και τής κληρονομικότητας, όπως ισχυρίζεται η ιατρική κοινότητα. Σίγουρα η κληρονομικότητα δείχνει μια τάση, μια ευπάθεια, όμως ζώντας ένα φυσικό τρόπο ζωής είναι σχεδόν αδύνατον να πάθει κάποιος καρκίνο. Επομένως, όλο αυτό το επιχείρημα τής ιατρικής κοινότητας, των φαρμακευτικών εταιρειών και τής Jolie περί των κακών γονιδίων BRCA1 και BRCA2, που μας κληρονομούν τον καρκίνο, είναι αίολο και ψευδές.(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα» το αφιέρωμα: Η απομυθοποίηση τού καρκίνου).

Πρόληψη σημαίνει να προλάβω κάτι πριν αυτό ξεκινήσει και αρχίσει να συμβαίνει ή καλύτερα να αποφύγω την αρρώστεια ανεβάζοντας το επίπεδο υγείας μου. Ένας εναλλακτικός θεραπευτής μπορεί να δουλέψει θεραπευτικά σε κάποια νόσο ή και προληπτικά κρατώντας το επίπεδο τής υγείας ενός ανθρώπου σε υψηλά επίπεδα. Κανένας όμως γιατρός δέν μπορεί να δουλέψει ποτέ προληπτικά, διότι, όπως είδαμε, δέν γνωρίζει τί σημαίνει η λέξη πρόληψη.
 
 




Η υγιεινή διατροφή, τα φυσικά συμπληρώματα, το καθαρό νερό
είναι μερικές φυσικές «αναίμακτες», φθηνές
αλλά και αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη τού καρκίνου.



 
 
Έτσι λοιπόν, κατά τα τελευταία χρόνια φθάσαμε στις «προληπτικές» αφαιρέσεις μήτρας, ωοθηκών και στήθους. Η γλώσσα, που έντεχνα χρησιμοποιείται για τη μεθοδολογία αυτή από την ιατρική κοινότητα, είναι «προληπτικές αφαιρέσεις», «προληπτική ιατρική», «προληπτική θεραπεία». Η λογική θέαση ακριβολογώντας θα μπορούσε να κατατάξει την μεθοδολογία αυτή ως εκβιαστικούς

Τέλος στις συνεχείς παρατάσεις για τις δηλώσεις

Το φαινόμενο των συνεχών παρατάσεων δεν πρόκειται να συνεχιστεί, χρειάζεται σοβαρότητα, είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τις πληροφορίες περί
παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων

Ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ όπου και έκανε σαφές ότι δεν έχει ανακοινωθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος, που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Δεν δώσαμε καμία παράταση ούτε τίθεται τέτοιο θέμα σήμερα. Αυτό που θα γίνει σίγουρα, είναι πως ό,τι και να γίνει θα γίνει μία φορά. Πρέπει να βάλουμε μία σοβαρότητα, δεν μπορούμε επ' ουδενί να συνεχίσουμε το φαινόμενο των συνεχών παρατάσεων, προσέθεσε ο ίδιος.

forologikanea.gr

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Με ΦΕΚ από το 2010, οι κατώτατες συντάξεις ορίστηκαν στα 360 ευρώ

Δείτε τι έχει ψηφιστεί ΗΔΗ από το 2010 για τον ορισμό κατώτατης σύνταξης για την 01-01-2015 και εφεξής…
KATOTERI SINTAXI Με ΦΕΚ από το 2010, οι κατώτατες συντάξεις ορίστηκαν στα 360 ευρώ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ…

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

H SAP προτίθεται να προσλάβει 650 άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ


CAF5A18236F1F5E99ECA8E8CF0F71C9D

Η είδηση έκανε το γύρω του κόσμου. Η γερμανική εταιρία λογισμικών εφαρμογών SAP προτίθεται να προσλάβει 650 άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ με σκοπό να αξιοποιήσει  τις μοναδικές τους ικανότητες.
Έχουν  εξαιρετικές γνώσεις, τετράγωνη λογική, αναλυτική σκέψη και εξαιρετική  συγκέντρωση, ακόμα κι όταν ασχολούνται πολλές φορές με το ίδιο αντικείμενο. Αγαπούν την λεπτομέρεια, είναι ακριβείς και λατρεύουν την ποιότητα.
Θα  περίμενε κανείς άτομα με αυτισμό να είναι περιζήτητοι στις επιχειρήσεις ανά τον  κόσμο. Κι όμως! Μόλις πριν από λίγες μέρες η γνωστή γερμανική επιχείρηση  λογιστικών εφαρμογών SAP ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει άτομα με σύνδρομο  Άσπεργκερ, που είναι στην ουσία μια ήπια μορφή αυτισμού. Τα άτομα αυτά έχουν  λιγότερα προβλήματα στη επικοινωνία και διαθέτουν συνήθως μέση ή ανώτερη  νοημοσύνη.
Μόλις το 15% των ατόμων με Άσπεργκερ έχουν μια κανονική  δουλειά στη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι δυσκολεύονται σε ζητήματα επικοινωνίας ή  στη συνεργασία σε ομάδες. Η Μέλανι Άλτροκ είναι 26 χρονών και έχει σύνδρομο  Άσπεργκερ. Εργάζεται στην εταιρία απασχόλησης Auticon, η οποία βρίσκει για  εταιρίες που ενδιαφέρονται, συμβούλους σε ζητήματα πληροφορικής με σύνδρομο  Άσπεργκερ.
H εργασία τους άλλαξε τη ζωή
Η εταιρία Auticon ιδρύθηκε από τον Ντιρκ Μίλερ-Ρέμους, του οποίου ο γιος έχει σύνδρομο Άσπεργκερ. Όπως λέει ο Μίλερ-Ρέμους, το παιδιί του είχε τεράστιες δυσκολίες να τα «φέρει  βόλτα» στην καθημερινότητα, είχε όμως και μοναδικές ικανότητες. Κι έτσι ο ίδιος  σκέφτηκε να δημιουργήσει μια εταιρία που βρίσκει εργασία για άτομα με  Άσπρεργκερ. Μέχρι σήμερα πάντως ο γιος του δεν έχει επωφεληθεί από την εταιρία  του πατέρα του για τον απλό λόγο ότι οι ικανότητές του δεν σχετίζονται με την  πληροφορική, αλλά με τη μουσική. «Μόλις το 15% των ατόμων με Άσπεργκερ  ενδιαφέρονται για την πληροφορική», λέει ο Ντιρκ Μίλερ-Ρέμους. Για το λόγο αυτό  σκέπτεται να διευρύνει το πεδίο δράσης της εταιρίας, έτσι ώστε να μπορεί να  βρίσκει δουλειά και σε άτομα με κλήση στις γλώσσες ή τη μουσική.
Για την  γερμανική οικονομία τα άτομα με αυτισμό είναι κέρδος. Το ίδιο ισχύει και για το  γερμανικό δημόσιο, που δεν χρειάζεται πια να καταβάλλει επιδόματα ανεργίας. Τι  γίνεται όμως με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους; Βγαίνουν ή όχι κερδισμένοι; Η  Έλκε Σένγκ από την εταιρία Auticon, η οποία συνοδεύει άτομα με αυτισμό στις  διαδικασίες των συνεντεύξεων, λέει ότι η θέση εργασίας αλλάζει τη ζωή των νέων  με σύνδρομο Άσπεργκερ. Και αναφέρει χαρακτηριστικά έναν εργαζόμενο, ο οποίος της  είπε «σταμάτησα να πηγαίνω στον ψυχίατρο. Τώρα που εργάζομαι αισθάνομαι πολύ  καλύτερα».
Deutsche Welle – Insa Wrede, Στέφανος Γεωργακόπουλος

Για κατάργηση 4.000 οργανικών θέσεων Γυμναστών και Πληροφορικής κάνει λόγο η ΕΡΤ


%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%Αναστάτωση στους καθηγητές από έγγραφο για τη διαθεσιμότητα
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους των δήμων, έγγραφο που διέρρευσε από σύσκεψη του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, σύμφωνα με το οποίο οι 12.500 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τον Ιούνιο θα προέρχονται κυρίως από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.
Πέντε εβδομάδες έχει περιθώριο η κυβέρνηση για να θέσει σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλους.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε από την ηλεκτρονική επικοινωνία κλιμακίου της τρόικας με τον Αντώνη Μανιτάκη, οι νέοι "διαθέσιμοι" θα είναι κυρίωςεκπαιδευτικοί και υπάλληλοι δήμων, αφού σύμφωνα με το κείμενο είναι πολυπληθείς
Αναφέρει κατά λέξη ότι το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, θα πρέπει να επικεντρωθεί στα Υπουργεία που έχουν πολύ προσωπικό, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας.
Ήδη με εγκύκλιους που έχει στείλει το Υπουργείο Παιδείας στις εκπαιδευτικές περιφέρειες ορίζεται ως πλεονάζον το 25% του προσωπικού, δηλαδή 15.000 εργαζόμενοι.
Υπολογίζεται ότι άμεσα θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις 1.500 γυμναστών και 2.500 καθηγητών πληροφορικής.
Αβέβαιο παραμένει το μέλλον και των 11.500 αναπληρωτών που προσελήφθησαν πέρυσι
Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για κατασκευή υπεράριθμων εκπαιδευτικών που μεθοδεύεται εδώ και μήνες, με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και τις αναθέσεις σε καθηγητές να διδάσκουν μαθήματα και άλλων ειδικοτήτων.
Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός των υπεράριθμων γίνεται αυθαίρετα, χωρίς να υπολογίζονται ούτε οι διευθυντές των σχολείων, ούτε όσοι μετατίθενται από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία.
Το ρεπορτάζ αυτό μετέδωσε και η ΝΕΤ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 9μ.μ. (29/5/2013)

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κρίτωνα Αρσένη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο:


Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Βρυξέλλες, 29 Μαΐου 2013
 
Επιστολή παραίτησης από το ΠΑΣΟΚ
 
Επιστολή παραίτησης από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης και της πλήρους πολιτικής απόκλισης έστειλε ο ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κρίτωνα Αρσένη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο:
 
"Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Η πολιτική μου απόκλιση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι προφανής και οι διαφωνίες μας δημόσια καταγεγραμμένες.
 
Επίκεντρο αποτελούν η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, η πώληση δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων και νησιών, η απορρύθμιση της νομοθεσίας και ο ευτελισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ. Κανένα από αυτά δεν είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Για όλα αυτά η κρίση στάθηκε μια βολική δικαιολογία. Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος είναι η αιτία τους.
 
Προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών συμμετείχα το 2009 στο ευρωψηφοδέλτιο ενός ΠΑΣΟΚ που έδινε την μάχη της αυτοκάθαρσης από την διαπλοκή, τη μάχη της εξυγίανσης και της ανανέωσης προσώπων και ιδεών. Όταν ξέσπασε η κρίση έδωσα τον αγώνα να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα, με την αναστροφή της απαξίωσης των θεσμών, της μη εφαρμογής των κοινών κανόνων και της προχειρότητας στο σχεδιασμό πολιτικών. Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο η κρίση έγινε δικαιολογία για την πλήρη απαξίωση των θεσμών, τη διάλυση των κοινών κανόνων και τον ευτελισμό της δημοκρατίας μας. Παρά τις ριζικές πολιτικές διαφωνίες, παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ σεβόμενος ότι είχα εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ωστόσο κράτησα αποστάσεις, παύοντας να συμμετέχω στα συλλογικά όργανα και το συνέδριο. Όμως η κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί πλέον την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, των βασικών αγαθών για την επιβίωση των συμπολιτών μας, καταστέλλοντας ταυτόχρονα κάθε δημοκρατική αντίδραση. Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω την ιδεολογική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσω την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.
 
Θα παραμείνω ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην επιβολή παράλογων, αδιέξοδων και αντιαναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης.
 
Στις μάχες αυτές κρατάω παρακαταθήκη τον αγώνα της Μελίνας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιστορικών κέντρων των πόλεων και χωριών μας που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού. Την επαναστατική επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Αντώνη Τρίτση, που προσπάθησε να σταματήσει την καταστροφική για την οικονομία άναρχη δόμηση και την κερδοσκοπία γης, που αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να γιγαντώσει ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική. Την πολιτική αποκέντρωσης της δεκαετίας του ΄80 με το πάγωμα της αντιαναπτυξιακής υπερμεγένθυσης της Αθήνας και την αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Τη θεμελίωση του Ε.Σ.Υ. και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ,  τη "Διαύγεια" και τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θέσανε τις βάσεις για ένα δημόσιο πιο λειτουργικό και διαφανές. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
 
Παραμένω μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας να δίνω τις μάχες για την ανατροπή της παράλογης και καταστρεπτικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα."
 
 
Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Βρυξελλών: 003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779
 

Πρόκληση της ΔΕΗ. Αύξησε υπέρογκα το κόστος του δημοτικού φωτισμού

plateia-fotaΣε νέο οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί τους Δήμους η ΔΕΗ . Αιφνιδίως αύξησε κατά 19% το ηλεκτρικό ρεύμα για τον φωτισμό οδών, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων.
Κι αυτό όταν όλοι οι Δήμοι συνέταξαν τους προϋπολογισμούς τους, με βάση το ελάχιστο δυνατό κόστος λειτουργίας τους και επί τη βάσει ήδη συρρικνωμένων εσόδων. Η αύξηση δε αυτή της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, οι οποίες έχουν φτάσει πάνω από το 60%, σηματοδοτεί την υποβάθμιση των υπηρεσιών των ΟΤΑ προς τους πολίτες.
Επίσης η μονομερής αυτή ενέργεια της ΔΕΗ θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των Δήμων , αναγκάζοντάς τους , να προβούν και αυτοί με τη σειρά τους , σε αύξηση των δημοτικών τελών , δεδομένης και της «ανταποδοτικότητας» στην οποία υπόκεινται οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού των Δήμων .

Συμφώνησαν να μην φορολογηθούν τα αγροτεμάχια των αγροτών - Ποιά άλλα ακίνητα θα πληρώσουν τη "νύφη"

- Από τη συμφωνία αυτή προκύπτει ένα κενό στα έσοδα της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ
- Μία πρόταση είναι να φορολογηθούν τα αυθαίρετα που μέχρι τώρα δεν είχαν δηλωθεί
- Στο τραπέζι είναι να μην υπάρχει αφορολόγητο και να φορολούνται τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ
Συμφώνησαν να μην φορολογηθούν τα αγροτεμάχια των αγροτών - Ποιά άλλα ακίνητα θα πληρώσουν τη "νύφη"- Την τρόικα την ενδιαφέρει το 2014 να εισπράξει το κράτος 3,1 δισ. ευρώ από τα ακίνητα Την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.
Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τα στελέχη του υπουργείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες κοινή συνισταμένη των προτάσεων των κομμάτων είναι η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται.
Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.
Το βασικό σενάριο θέλει 12 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσο όρο με το ύψος του φόρου να διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε αγροτεμαχίου. Τα χαρακτηριστικά που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι το εάν η γη είναι καλλιεργήσιμη ή όψι, εάν είναι αρδεύσιμη ή μη, εάν είναι κοντά ή όχι στη θάλασσα, αλλά και εάν είναι πεδινή, ημιορεινή ή ορεινή. Παράλληλα θα λαμβάνεται υπόψη και το είδος της καλλιέργειας, εάν δηλαδή είναι ετήσια ή πολυετής.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες.

Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.

Τα ονόματα όσων ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και ... ξαφνικά έφεραν τα χρήματα πίσω

- Πλήρωσαν πρόστιμο μόνο 5% με τον νόμο Παπακωνσταντίνου
- Επέστρεψαν δεκάδες εκατομμύρια αλλά στα δημόσια ταμεία μπήκαν μόλις 1.500.000 ευρώ
- Ολόκληρη η λίστα με τα 21 ονόματα που διαβίβασε στη Βουλή το ΣΔΟΕ
- Όλοι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα
Την πρώτη λίστα με εκείνους τους καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ» που έσπευσαν να κάνουν χρήση της ευεργετικής ρύθμισης Παπακωνσταντίνου για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, έστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Αναφέρεται σε 21 πρόσωπα με 33 λογαριασμούς, που έκαναν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων μέσω των τραπεζών Alpha Bank, Millennium και HSBC, ενώ όπως αναφέρει το ΣΔΟΕ εκκρεμεί η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν στείλει 26 επιπλέον τράπεζες.
Η ρύθμιση είχε θεσπιστεί επί υπουργίας Αλογοσκούφη και δόθηκε παράταση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Προέβλεπε κίνητρα για επαναπατρισμό χρημάτων, όπως χαμηλό συντελεστή φορολόγησης κ.α., ενώ εκτιμάται πως μέσω των ευεργετικών διατάξεων της ρύθμισης όσα ποσά ήταν «μαύρα» νομιμοποιήθηκαν.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία που ζητήθηκαν αφορούν την περίοδο από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο του 2010, δηλ. την περίοδο που η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό του επαναπατρισμού δεν ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία «ξεπλύθηκαν» πληρώνοντας φόρο της τάξης του 5%. Δηλαδή τα έσοδα που προέκυψαν για το δημόσιο δεν ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Αυτή επίναι η λίστα:

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σκάνδαλο το αναδρομικό ρουσφέτι για όσους έβγαλαν χρήματα έξω, λέει ο Παπαδημούλης

Την ώρα που οι λίστες Ελλήνων φορολογουμένων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης μια περίεργη εγκύκλιος από τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη δίνει διέξοδο σε όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Στις περισσότερες περιπτώσεις με φόρο μόλις 5% αντί για 45%.
Σκάνδαλο το αναδρομικό ρουσφέτι για όσους έβγαλαν χρήματα έξω, λέει ο ΠαπαδημούληςΤο περίεργο και αξιοσημείωτο είναι ότι ο γενικός γραμματέας αποσίωπησε το θέμα καθώς η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε εντελώς «αθόρυβα» πριν από 3 μήνες και ενώ έρχονταν συνεχώς στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία γύρω από τα τρανταχτά ονόματα που υπήρχαν τόσο στη λίστα Λαγκάρντ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης καλεσμένος της εκπομπής «Πρωινό ΑΝΤ1» αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο τοου «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Την ώρα που οι off shore φοροαπαλλάσσονται, οι έλεγχοι των off shore είναι ακόμα στο «θα» και κυριακάτικη εφημερίδα δημοσίευσε ότι βγήκε μια εγκύκλιος το Φεβρουάριο, -ρωτήστε τον κ. Σιωμόπουλο αν δεν είστε ενήμερος- που δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και που ακόμα δεν έχουν εισπράξει ένα ευρώ να δηλώσουν

Ζειά: Το Δημητριακό που ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ σκόπιμα στην Ελλάδα! Για ποιο λόγο όμως;;;

28 Μαΐου 2013
Ζειά: Το Δημητριακό που ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ σκόπιμα στην Ελλάδα! Για ποιο λόγο όμως;;;
Ποιό ήταν αυτό το δημητριακό, που τάισε και μεγάλωσε για χιλιάδες χρόνια λαούς, γερούς και δυνατούς; Γιατί αυτό το δημητριακό,ο ”εθνάρχης” Ελ.Βενιζέλος,το απαγόρευσε δια νόμου ;…
Από ποιούς και για ποιόν λόγο,πήρε εντολές; Ποιούς ενοχλούσε, η χιλιάδων ετών καλλίεργειά του;;
Αυτή είναι η ζειά,που χαρίζει ζωή και που για κάποιο λόγο,δεν έπρεπε οι Ελληνες να συνεχίσουν να τρώγουν!
Ζειά = “αλεύρι ντινκελ”‏…”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”
Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ.
Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρεασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς ”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”.
Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή;
Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι. Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”. Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα).
Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν (λεπτομέρειες περί μνήμης είς τό “Αφύπνισις”).
Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.
Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά τους.Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Απάντηση του Δημ.Ελευσίνας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Με αφορμή δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας για εργατικό ατύχημα που συνέβη στο ΚΔΑΥ του Δήμου ένα (1) περίπου μήνα πριν, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Πήγα στο σπίτι του κου Σεμιτέκολου το μεσημέρι της ίδιας μέρας του ατυχήματος και όχι την επόμενη όπως ισχυρίζεται το άρθρο. Συνοδευόμουν από εργαζόμενους του Δήμου και όχι από τον ιδρυτή του "Αντίρροπον" οι οποίοι κατόπιν τον μετέφεραν στο "ΑΤΤΙΚΟ" για επιπλέον εξετάσεις.

2. Η συνομιλία μας αφορούσε τις συνθήκες του περιστατικού. Ουδέποτε πρότεινα στον εν λόγω εργαζόμενο να μην καταγγείλει το περιστατικό. Άλλωστε λίγο αργότερα ενημέρωσα για το ατύχημα το σωματείο των εργαζομένων.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Σύντομα θα δημοσιευτεί και επιστολή διαμαρτυρίας μου στην "Εφημερίδα των Συντακτών" που δημοσίευσε το άρθρο επειδή δεν τήρησε τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Επειδή δημοσίευσε γεγονότα και δηλώσεις που δεν διασταύρωσε.

ελπίζω όσοι ζητούσαν να πάρει θέση ο Δήμος ή να διαψεύσει την είδηση, εφόσον το έκαναν για την αποκατάσταση της αλήθειας να δημοσιεύσουν την απάντηση.

Μην υποτιμάτε το ρατσισμό μέσα σας


 
Ο ρατσισμός είναι επικίνδυνος επειδή είναι παγκόσμιος και πανανθρώπινος.
Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται ρατσιστής – δηλαδή με τον φόβο του άλλου, του άγνωστου, του διαφορετικού.
Είναι ουτοπική αφέλεια να θεωρούμε ότι άνθρωπος γεννιέται αγνός, αγαθός και αθώος. Αντίθετα κουβαλάει όλα τα αρνητικά του πρωτόγονου: φόβο, μίσος, επιθετικότητα… Την αγάπη θα την μάθει αργότερα, αν την μάθει. (Μερικοί δεν την μαθαίνουν ποτέ. Ή μαθαίνουν μόνο τον δεσμό με τη μάνα και τους δικούς τους).
Γεννιέται ρατσιστής και μεγαλώνει ρατσιστής, διατηρώντας μέσα του τους ίδιους φόβους, την ίδια δυσπιστία – που συχνά τους ενισχύει η οικογένεια και το περιβάλλον.
Και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να απελευθερωθεί, να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, να ξεπεράσει τα εμπόδια, να ανοιχτεί στον άγνωστο και διαφορετικό συνάνθρωπο και να τον πλησιάσει. Μόνο η παιδεία μπορεί να τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτογνωσία και αυτοκριτική.
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι καθημερινή. Κάθε μέρα οφείλει κανείς να πολεμάει την έμφυτη δυσπιστία και φοβία.
Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον ρατσισμό με διακηρύξεις και ευχολόγια. Ούτε με νόμους και διατάξεις. Μερικές φορές μάλιστα οι νόμοι επιτείνουν αυτό που υποτίθεται ότι καταπολεμούν.
Μόνο με παιδεία και εσωτερική άσκηση θα τον ξεπεράσουμε. Με σκέψη και ισχυρή βούληση. Πριν πολεμήσουμε τον ρατσισμό στην κοινωνία, πρέπει να τον νικήσουμε μέσα μας.
Μην υποτιμάτε τον ρατσισμό μέσα σας. Είναι ύπουλος και φωλιάζει ακόμα και στον πιο καλλιεργημένο άνθρωπο. Φοράει πολλές μάσκες και παίζει περίεργους ρόλους. Κρύβεται πίσω από συνηθισμένα στερεότυπα, κοινότοπες προκαταλήψεις και αθώες γενικεύσεις.
Οι Έλληνες δεν έγιναν τώρα ρατσιστές επειδή πλημμυρίσαμε με ξένους. Ήταν ανέκαθεν. Σε έρευνα που είχε γίνει τον Μάιο του 1986 σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, ήμασταν πρώτοι στις διακρίσεις. Βέβαια όχι εναντίον των Πακιστανών και Αφγανών, που δεν υπήρχαν. Αλλά εναντίον των Ρομά, Εβραίων και Μουσουλμάνων (όπου υπήρχαν). Και σε προχθεσινή έρευνα του Pew Institute, ανάμεσα στους Ευρωπαίους, εμείς ψηφίσαμε τους εαυτούς μας! Ως τους πιο αξιόπιστους (παρόλη την διαφθορά) λιγότερο αλαζόνες και πιο φιλάνθρωπους. Αλλά το να θεωρείς εαυτόν ανώτερο – είναι η βάση του ρατσισμού.
Γι αυτό μία παραίνεση υπάρχει: Παιδεία, αυτοκριτική και συνεχής και άγρυπνη ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ!

Μεγάλο ενδιαφέρον για το συνέδριο Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων



Μεγάλη επιτυχία στην συμμετοχή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και πολύ καλές παρεμβάσεις περιείχε το συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και η πρόεδρος κα Χρύσα Παρίση με θέμα τον θεσμό των δημοτικών κοινοτήτων. Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κας Παρίση και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού Κου Βασιλείου Ξύδη τον οποίο ανέγνωσε η αντ’ αυτού αντιδήμαρχος κα Φασούλη λόγων της μετεγχειρητικής του ανάρρωσης τον λόγο πήρε ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης
Στην συνέχεια ακολούθησε ο πρώτος κύκλος συζήτησης με θέμα “Η γνώμη των ειδικών – Προτάσεις πολιτικής” με εισηγητές  την κα Ευρυδίκη Μπέσιλα, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου τον Κωνσταντίνο Χλέπα, Αναπληρωτή Καθηγητή του  Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Βασίλης Σωτηρόπουλος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθήνας με

Παρά την κρίση Έλληνες εφοπλιστές έκαναν ρεκόρ παραγγελιών για νεότευκτα πλοία



Στις 37 ανήλθαν οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων από τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Golden Destiny…





Ειδικότερα, στα δεξαμενόπλοια ο όμιλος Αγγελικούση τοποθέτησε μία παραγγελία για τρία very large crude carriers μεταφορικής ικανότητας 319.000 dwt στα κινεζικά ναυπηγεία SWS. Η ναυτιλιακή εταιρεία Kyklades Maritime συμφώνησε στη ναυπήγηση δύο product tankers ( 99.999 dwt το ένα) με τα ναυπηγεία Hyundai HI της Νοτίου

Δεύτερη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα με τις πιο καθαρές παραλίες



Τριακόσιες ενενήντα τρεις ελληνικές παραλίες – μία λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι - βραβεύτηκαν φέτος με τη γαλάζια σημαία, σύμβολο ποιότητας και οργάνωσης των ακτών...





Πρόκειται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βράβευσης Ακτών (Blue Flag) τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην ακτή Βούλα Α΄ (South Coast) από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος στη χώρα μας.

Με τις 393 γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48

ΕΡΤ, Δήμοι, αμυντική βιομηχανία μπαίνουν στο χορό των απολύσεων υπαλλήλων

- Δεν βγαίνουν τα “νούμερα” για τις 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως τον Σεπτέμβριο
- Αναζητείται πλεονάζον προσωπικό στις μεγάλες ΔΕΚΟ
- “Πόλεμος” για τους 2.650 εργαζόμενους στην ΕΡΤ και φήμες για “λουκέτο”
- 2.650 υπάλληλοι υπηρετούν στις τρεις αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας
- Υπηρεσίες των Δήμων θα γίνουν ιδιωτικές και οι εργαζόμενοι θα απολυθούνΟ πανικός είναι κακός σύμβουλος, όμως για ακόμη μια φορά οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στη λήψη αποφάσεων έφεραν την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο σε ό,τι αφορά στις απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η υπόσχεση για 2.000 απολύσεις μέσα στο καλοκαίρι πρώτα πήρε παράταση για Σεπτέμβρη και τώρα φαίνεται ότι δεν βγαίνει.
Ούτε οι επίορκοι, ούτε τα λουκέτα σε περιφερειακούς οργανισμούς αρκούν για να δώσουν το νούμερο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι επίορκοι και υπάλληλοι των προς κλείσιμο οργανισμών δεν

Στη «Ζωή της Αντέλ» ο Χρύσος Φοίνικας!


Λεά Σεντού, Αμπντελατίφ Κεσίς και Αντέλ Εξαρχόπουλος γιορτάζουν επί σκηνής τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε η ταινία τους, «Η Ζωή της Αντέλ»



Από τη Χριστίνα Λιάπη

Συζητήθηκε όσο καμία άλλη, καταχειροκροτήθηκε στις προβολές της, επαινέθηκε θερμά από τους κριτικούς και τώρα πλέον το «La Vie d'Adele» («H Ζωή της Αντέλ») είναι και επίσημα η ταινία του Φεστιβάλ Καννών, αφού επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στην επίσημη τελετή λήξης, μια απόφαση που η κατάμεστη αίθουσα υποδέχθηκε ενθουσιωδώς.

Λίγες στιγμές αφότου ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Στίβεν Σπίλμπεργκ, σημείωσε με νόημα ότι ο Χρυσός Φοίνικας απονέμεται σε τρεις καλλιτέχνες, «την Αντέλ, τη Λεά και τον Αμπντελατίφ Κεσίς» για να τονίσει τη συμβολή των δύο ηθοποιών στο τελικό αποτέλεσμα, ο σκηνοθέτης της ταινίας παρέλαβε συγκινημένος το βραβείο μαζί με τις εξαιρετικές του πρωταγωνίστριες και, αφότου ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και το Φεστιβάλ Καννών για την επιλογή τους, ολοκλήρωσε το λόγο του καλώντας τους πάντες «να εκφραστούν και να αγαπήσουν ελεύθερα!»
Το Μεγάλο Βραβείο, τη δεύτερη σημαντικότερη διάκριση της βραδιάς, κέρδισε το εξαιρετικό «Inside Llewyn Davis» («Στο Μυαλό του Λιούιν Ντέιβις») των αδερφών Κοέν, ενώ το Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Like Father, Like Son» («Πατέρας και Γιος») του Κόρε-Εντά Χιροκάζου.
Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασε δίκαια ο Μπρους Ντερν για την ερμηνεία του στην ταινία «Nebraska» («Νεμπράσκα») του Αλεξάντερ Πέιν, διάκριση που επικροτεί την πολυετή καριέρα ενός ηθοποιού στον οποίο δεν έχουν δοθεί αρκετές αντίστοιχες ευκαιρίες για να ξεχωρίσει.
Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, από την άλλη, είναι περισσότερο αμφιλεγόμενο, αφού απονεμήθηκε στη Μπερενίς Μπεζό για το «Le Passe» («Παρελθόν») του Ασγκάρ Φαραντί. Αυτό όχι μόνο αποτελεί μια μικρή έκπληξη (η Αντέλ Εξαρχόπουλος της «Ζωής της Αντέλ» θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί και δικαίως) αλλά και μια περίεργη απόφαση - η ταινία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά οι ερμηνείες της, και ειδικά εκείνη της Μπεζό, δεν κατατάσσονται στα δυνατά της σημεία.
Εξίσου αναπάντεχη ήταν και η βράβευση του Αμάτ Εσκαλάντε για την σκηνοθεσία του στην ταινία «Heli», μια ταινία που σχολιάστηκε αρνητικά στους κύκλους του φεστιβάλ και απέσπασε τα λιγότερα αστεράκια στον απολογισμό των κριτικών κινηματογράφου, κάποιοι από τους οποίους αναρωτήθηκαν στις ανταποκρίσεις τους πώς είναι δυνατόν μια τέτοια ταινία να συμπεριληφθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
Τέλος, καλύτερο σενάριο ανακηρύχθηκε εκείνο της δραματικής ταινίας «A Touch of Sin» του Ζία Ζανγκέ.
Η Χρυσή Κάμερα, το βραβείο για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, απονεμήθηκε στον πρώην κριτικό κινηματογράφου και πλέον κινηματογραφιστή Άντονι Τσεν από τη Σιγκαπούρη, για την ταινία του «Ilo Ilo», που προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.
Αναλυτικά τα βραβεία
Χρυσός Φοίνικας: «La Vie d'Adele» («Η Ζωή της Αντέλ») του Αμπντελατίφ Κεσίς
Μεγάλο Βραβείο: «Inside Llewyn Davis» του Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: «Like Father, Like Son» του Κόρε-Εντά Χιροκάζου
Σκηνοθεσίας: Αμάτ Εσκαλάντε, «Heli»
Γυναικείας Ερμηνείας: Μπερενίς Μπεζό, «Το Παρελθόν»
Ανδρικής Ερμηνείας: Μπρους Ντερν, «Νεμπράσκα»
Σεναρίου: «A Touch of Sin» του Ζία Ζανγκέ
Χρυσή Κάμερα: Άντονι Τσεν«Ilo Ilo»
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας: «Safe» του Μουν Μπιουν-γκον
Ειδική Μνεία για Μικρού Μήκους: «Whale Valley» του Γκουντμούντουρ Αρνάρ Γκούντμουτσον - «37°4 S» του Αντριάνο Βαλέριο
Δείτε εδώ την επίσημη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής και διαβάστε εδώ τα βραβεία των παράλληλων τμημάτων του Φεστιβάλ.