Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Αν η Χρυσή Αυγή έχει γιγαντωθεί εξαιτίας της φτώχειας, της ανεργίας, της απελπισίας, αλλά και εξαιτίας της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, της διαπλοκής, της διαφθοράς, τότε ένας από τους βασικούς της αιμοδότες είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από πού να αρχίσω. Από τη φτώχεια ή από την διαφθορά; Ας αρχίσω από τη διαφθορά.
Ο Βενιζέλος είναι ο εμπνευστής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χάρη στον οποίο παραγράφονται τα οικονομικά σκάνδαλα των πολιτικών και αμνηστεύονται οι ένοχοι. Είναι αυτός που ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ έδωσε μάχη για να μην παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης. Ο Βενιζέλος είναι ο υπουργός των σκανδάλων της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτός που επόπτευσε το μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Είναι αυτός που φρόντισε να δοθεί παράνομη οικοδομική άδεια στο The Mall, άδεια που προ μηνός βγήκε άκυρη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτός που πούλησε έναντι πινακίου φακής το Ακροπόλ στον Μπατατούδη που λίγο καιρό αργότερα κατέφυγε στη Λιβύη του Καντάφι για να μην τον βρούνε και τον δικάσουνε. Αυτός που έφτιαξε ειδικό νόμο για να σώσει τον Λαυρεντιάδη που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή. Αυτός που χάρισε τα χρέη στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Ο Βενιζέλος που, ό,τι κι αν πουν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του, θα μείνει στην ιστορία ως άνθρωπος που κράτησε στο συρτάρι του τη λίστα Λαγκάρντ, καλύπτοντας τους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες για τον Βαγγέλη, το αγαπημένο παιδί της διαπλοκής. Της διαπλοκής που το 2007 προσπάθησε να τον κάνει αρχηγό -μέχρι και δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο θα έπαιρνε 46% παρουσίασε το Mega-, αλλά της τα χάλασε ο καφές του Ρέλλου. Ο Βενιζέλος όμως δεν είναι μόνο διαπλεκόμενος, είναι και μνημονιακός, είναι ο πολιτικός που έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την πορεία προς την καταστροφή. Τη διέτρεξε όλη την πορεία ο Βαγγέλης, ως υπουργός Άμυνας, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος του Παπανδρέου, ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος του Παπαδήμου, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Σαμαρά.
Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός που έβαλε το χαράτσι της ΔΕΗ, αναγκάζοντας χιλιάδες νοικοκυριά να ζουν καθημερινά με τον τρόμο της διακοπής του ρεύματος, ο υπουργός που διεκπεραίωσε το PSI, διαλύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, που φρόντισε να εξανεμιστούν μέσα σε μια νύχτα οι αποταμιεύσεις των μικροομολογιούχων. Ο άνθρωπος που υπέγραψε τα Μνημόνια, που πάλεψε για να εφαρμοστούν τα Μνημόνια, που το καλοκαίρι έσωσε τη μνημονιακή κυβέρνηση, παραμένοντας σε αυτήν όταν αποχώρησε ο Κουβέλης.
Αν η διαφθορά και η απόγνωση θρέφουν τον φασισμό, τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο Μέγας Τροφοδότης.