Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Περί Ελληνικού κράτους.....

Πόσες φορές να πω και να γράψω ότι ελληνικό κράτος (λέμε τώρα) υπάρχει απ το 1830 και εντεύθεν;
Στην Αρχαία Ελλάδα (γεωγραφικός όρος) υπήρχαν οι Πόλεις -Κράτη, μετά με τον Αλέξανδρο και την Ελληνιστική εποχή έχουμε τα Ελληνιστικά Βασίλεια κατά τα οποία ο ελλαδικός χώρος δεν ήταν κάν ενιαίο βασίλειο, στην Ρωμαική Αυτοκρατορία ο ελλαδικός χώρος ήταν απλά μια επαρχία, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη σημασία.
Η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία (αυτό που αργότερα μάλλον παράτυπα ονομάστηκε Βυζαντινή) δεν ήταν ελληνικό κράτος.
Είχε ρωμαική νομοθεσία και απ τον 7ο αι. απλά επειδή είχε παραμείνει στην κυριαρχία του η Ανατολή των Ελληνιστικών Βασιλείων , καθιερώθηκε η χρήση της ελληνικής των ελληνιστικών χρόνων της "κοινής" επιλεγόμενης,ως γλώσσας του Κράτους εμπλουτισμένης με λατινικές λέξεις που είχαν εξελληνισθεί.
Το Βυζάντιο ήταν μια πολυπολιτισμική αυτοκρατορία -χωνευτήρι λαών όπου το μόνο απαραίτητο για να γίνει πολίτης της και να ανέλθεις στην ιεραρχία, στρατιωτική ή υπαλληλική ή ακόμα και στον θρόνο ήταν να είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος, όχι αιρετικός, και να αποδέχεσαι την νομοθεσία του κράτους (για τον αυτοκράτορα απαραίτητη ήταν και η αρτιμέλεια)
Όποιος πιστεύει ότι υπάρχει ελληνικό κράτος με πρωτεύουσα πριν το 1830 να πάει σε γιατρό να κοιταχτεί.Πληρώνω την επίσκεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου