Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι υπάλληλοι και με ποια κριτήρια μπαίνουν σε διαθεσιμότητα


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΟΙΚ. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Συγκεκριμενοποιούνται και σύντομα θα εξειδικευθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι κατηγορίες, τα χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων και τα κριτήρια υπό τα οποία θα λειτουργήσει ο θεσμός της διαθεσιμότητας.

Ποιοι υπάλληλοι και με ποια κριτήρια μπαίνουν σε διαθεσιμότητα
Σε σχετικό σημείωμα που είδε το φως της δημοσιότητας, δίδονται διαβεβαιώσεις ότι στο νέο σχήμα θα ενταχθούν μόνοι όσοι υπάλληλοι προσελήφθησαν άνευ διαγωνιστικής διαδικασίας και ότι η διαθεσιμότητα αφορά μόνο υπαλλήλους ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικού.
Ερωτηματικά πάντως προκαλεί, η εισαγωγική διατύπωση ότι στόχος της ένταξης των υπαλλήλων στο Πρόγραμμα Κινητικότητας είναι η «μετακίνησή» τους προκειμένου να καλυφθούν διοικητικά κενά, σχετικά κυρίως με την εξυπηρέτηση των πολιτών...
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΝΤΑΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
1. Ποιος είναι ο στόχος της ρύθμισης
Η ένταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό.

2. Εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής: Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Είναι εύλογο να ξεκινά η διαδικασία με υπαλλήλους που δεν έχουν ατομικά αξιολογηθεί.
-Προφανώς, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται.
3. Αφορά μόνο ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού:
i. 
Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.
ii. Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).
iii. Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας.
4. Γιατί επιλέχθηκαν: Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Για αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.
5. Περιορισμοί στην έκταση εφαρμογής του μέτρου: Ο αριθμός των μετακινήσεων είναι πράγματι περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον:
i. ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες
ii. οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται
iii. οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.
6. Ευαίσθητες υπηρεσίες που εξαιρούνται: Λαμβάνεται πρόνοια να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας).
7. Ταχύτητα της διαδικασίας: Οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Για αυτό προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, για τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών).

Ποιος Έλληνας δίνει 750.000 δολλάρια για τα θύματα του τυφώνα Σάντυ;

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να διαθέσει $750.000 (€586.000) για την ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης και βοήθειας στις περιοχές της Νέας Υόρκης που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον Tυφώνα Σάντυ. Οι πόροι θα διατεθούν για τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων στο Μπρούκλιν, το Κουίνς και το Στάτεν Άιλαντ.

Οι οργανισμοί που θα λάβουν δωρεές είναι:

1.    Το Safe Space προσφέρει κοινοτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ευάλωτα παιδιά και οικογένειες στο Νοτιοανατολικό Κουίνς. Αυτή τη στιγμή παρέχει άμεση βοήθεια και ανακούφιση σε οικογένειες που ζουν σε καταφύγια και θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ανθρώπους της περιοχής, καθώς οι ανάγκες μεταβάλλονται από άμεσες σε μακροπρόθεσμες.

2.    Το Citymeals-on-Wheels δραστηριοποιείται για την κατανομή γευμάτων άμεσης ανάγκης στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Στάτεν Άιλαντ. Ο οργανισμός επικεντρώνεται στην κάλυψη των αναγκών ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων που είναι περιορισμένα στο σπίτι, τα οποία δεν μπορούν να επισκεφθούν τα καταφύγια ή να έρθουν σε επαφή με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εξυπηρετούν τις συνοικίες τους.

3.    Το Brooklyn Recovery Fund (Ταμείο Αποκατάστασης του Μπρούκλιν) του Brooklyn Community Foundation είναι μία κοινή προσπάθεια που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δήμου του Μπρούκλιν και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρούκλιν. Σκοπός του Ταμείου είναι να αντιμετωπίσει τις άμεσες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της φυσικής αυτής καταστροφής, καθώς και να λειτουργήσει ως ευέλικτη πηγή χρηματοδοτικών πόρων προς τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθ’ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών αποκατάστασης στις σφοδρότερα πληγείσες συνοικίες του Μπρούκλιν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Το σύνολο των συνεισφορών θα διατεθούν για τη στήριξη των προσπαθειών ανακούφισης.

4.    Το Stephen Siller Tunnel to Towers Foundation έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών σε όλο το Στάτεν Άιλαντ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εργάζονται για την κάλυψη των άμεσων και εκτάκτων αναγκών στην περιοχή. Ο οργανισμός θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους των κοινοτήτων που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές μέσα στους προσεχείς μήνες και χρόνια.

5.    Το σύστημα Δημοσίων Βιβλιοθηκών του Κουίνς (Queens Public Library) έχει έξι βιβλιοθήκες στη Χερσόνησο Rockaway (Κουίνς), οι οποίες υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τη θύελλα. Πολλά υποκαταστήματα λειτουργούν ως κοινοτικά κέντρα και παροχείς κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, εργάζονται για την κάλυψη άμεσων αναγκών, ενώ στη συνέχεια, θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης ορισμένων υποκαταστημάτων που υπέστησαν μόνιμες καταστροφές.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει δωρεές δύο φορές το χρόνο, προσφέρει, ωστόσο, πάντοτε επείγουσα στήριξη σε συνθήκες που απαιτούν άμεση δράση, έχοντας ενισχύσει, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν προσπάθειες ανακούφισης στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Μιανμάρ, την Κίνα, την Αϊτή και τη Χιλή. 


 

30 εκ. ευρώ θα φέρει στην Αθήνα ο 30ός Μαραθώνιος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη 100 χρόνια από τη γέννησή του

Την εποχή που στην Ελλάδα αναζητούν έσοδα με το τουφέκι, ο 30ός Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας την Κυριακή (στις 9 η εκκίνηση από τον Μαραθώνα) ετοιμάζεται να φέρει ρευστό στα κρατικά ταμεία, αλλά και να δώσει κάποια πνοή στην ξεψυχισμένη ελληνική αγορά. Ο τζίρος της φετινής διοργάνωσης, από τους «αθλητικούς τουρίστες» που έχουν κατακλύσει ήδη την ελληνική πρωτεύουσα, θα φτάσει και μπορεί να ξεπεράσει τα 30.000.000 ευρώ! 
Εκ των οποίων τα 7.000.000 (δηλαδή ένα εκατομμύριο πάνω από τη συνολική επιχορήγηση που παίρνει η ομοσπονδία στίβου...) θα πάνε στα κρατικά ταμεία με τη μορφή του ΦΠΑ.
Οπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ήδη είναι ικανοποιητικότατη η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας αλλά και άλλων περιοχών, ενώ μην ξεχνάμε πως αυτές τις ημέρες πάνω από 26.000 συμμετέχοντες κάτι θα φάνε, κάπου θα πάνε και όλο και θα αγοράσουν και κάποιο αναμνηστικό του Μαραθωνίου.
Η φετινή διοργάνωση που συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής (και μάλιστα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο αγώνας) συγκεντρώνει τα βλέμματα παγκοσμίως. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι από φέτος η Διεθνής Ενωση Μαραθωνίων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Πάκο Μποράο, κάνει την τιμή στη χώρα μας να φιλοξενεί ετησίως την τελετή απονομής στους καλύτερους μαραθωνοδρόμους της χρονιάς σε όλο τον κόσμο που θα επιλέγονται με ψηφοφορία. Στην πρώτη τελετή φέτος, που θα γίνει στα πλαίσια ενός εκλεκτού γκαλά με μεγάλες μορφές του Μαραθωνίου, θα τιμηθεί και ο Κενυάτης Πάτρικ Μακάου, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ. Ο οποίος αύριο το μεσημέρι (13.00) θα μοιράζει αυτόγραφα στο Ζάππειο, στα πλαίσια της έκθεσης EXPO (την οποία εγκαινίασε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης).
Αμεσος στόχος των διοργανωτών, να καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ της διαδρομής που κατέχει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι (2 ώρ. 10΄ 55΄΄), ενώ απώτερος είναι να συμπεριληφθεί η κλασική διαδρομή στα μνημεία της UNESCO.
Συγκίνησε ο Νοτιοαφρικανός Τζόσεφ Τιάλι που δήλωσε περήφανος και μόνο που βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ ο περσινός νικητής του πανελλήνιου πρωταθλήματος Δημήτρης Θεοδωρακάκος χαιρέτισε με χαρά το γεγονός ότι τρέχουν 6.500 Ελληνες, όταν το 2005 ήταν μόλις 850.
«Απλά, για να κερδίσει και στον Μαραθώνιο Ελληνας, χρειάζεται να αλλάξουν κάποιες συνθήκες προπόνησης και όχι μόνο», είπε.

Πηγή: tanea.gr

Μεγαλύτερους φόρους πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες για να συμμετέχουν ισότιμα στο ξεπέρασμα της κρίσης'

Τους λόγους που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αναλύει στο Capital.gr ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο κ. Καρβούνης μιλά επίσης για τα εμπόδια του εγχειρήματος, την “ενισχυμένη συνεργασία” και τα επόμενα βήματα της Κομισιόν. 


Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη 

Κύριε Καρβούνη, τί είναι ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
 ;

Ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι ένας φόρος που επιβάλλεται στις συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών μέσων μεταξύ των χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων. 


Ως χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα θεωρούνται οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις επενδύσεων, οι ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ τα χρηματοοικονομικά μέσα αναφέρονται σε χρεόγραφα, ομόλογα, μετοχές και παράγωγα. 


Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση οδηγίας η οποία στόχευε στη θέσπιση κοινού συστήματος φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Με το νέο αυτό φόρο επιδιώκεται η φορολόγηση του 85% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με σκοπό να φορολογηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας και όχι οι πελάτες του. Συνεπώς, η πρόταση εναρμονισμένου φόρου δεν αφορά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 


Ποιοι λόγοι οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέο φόρο στον χρηματοπιστωτικό τομέα; 
Δεδομένης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης γίνεται όλο και ευρύτερα παραδεκτό ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μέχρι στιγμής, δεν επιβάλλεται αρκετή φορολογία στον τομέα αυτό λόγω της απαλλαγής των περισσότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το ΦΠΑ. 


Επομένως, η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής στοχεύει στη θέσπιση ενός κοινού φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, με σκοπό την ισότιμη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο κόστος της κρίσης και τη δημιουργία ισχυρότερης και σταθερότερης εσωτερικής αγοράς για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. 


Πως θα λειτουργεί ο φόρος; 
Η Επιτροπή επιδιώκει ο φόρος να εφαρμοστεί εξίσου σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει την υιοθέτηση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στις συναλλαγές – συγκεκριμένα, 0,1% για τις συναλλαγές ομολόγων και μετοχών και 0,01% για τα παράγωγα προϊόντα. 


Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη τα οποία επιβάλλουν ήδη εθνικό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, θα πρέπει να θεσπίσουν το μέτρο του ελάχιστου συντελεστή. H Ελλάδα, η οποία ήδη επιβάλλει φόρο 0,20% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις πωλήσεις μετοχών, δεν υποχρεούται να προβεί σε μείωση του εν λόγω συντελεστή. Επιπλέον, ο προτεινόμενος φόρος θα έχει ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογής από τους φόρο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερα έσοδα. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προτεινόμενος φόρος θα βασίζεται στην αρχή της μόνιμης κατοικίας του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δηλαδή θα ισχύει σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στις οποίες ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη έχει την έδρα του σε κράτος μέλος της Ε.Ε ακόμη και αν η συναλλαγή γίνει εκτός της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο κίνδυνος μετεγκατάστασης, αφού οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα φορολογούνται κάθε φορά που θα εμπλέκονται πολίτες της Ε.Ε. 


Που θα διατίθενται τα έσοδα από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών; 
Η Επιτροπή προτείνει ένα μέρος των εσόδων να πιστώνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ένα άλλο μέρος να διατίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό των κρατών μελών. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση φόρου, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συνεισφέρει στην κάλυψη δημοσίων δαπανών των κρατών μελών. 


Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να χρησιμοποιηθεί μέρος των εσόδων ως μελλοντικός ίδιος πόρος του προϋπολογισμού της ΕΕ;
 

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύει η Ευρώπη, τα έσοδα από αυτόν τον φόρο θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης τους. Παράλληλα, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των πολιτικών της ΕΕ, προς όφελος όλων. Σε περίπτωση υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας από τα 27 Κράτη Μέλη, υπολογίζεται ότι τα ετήσια έσοδα που θα αποφέρει ο φόρος θα κυμαίνονταν συνολικά στα 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Σαν μέτρο σύγκρισης, σήμερα ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ανέρχεται σε 147,2 δισ. ευρώ. 


Για ποιο λόγο αργεί να υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής;
 

Η πρόταση της Επιτροπής για εναρμονισμένο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις από τις οποίες διαφάνηκε ότι δεν θα υπήρχε ομοφωνία των κρατών μελών εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη επέμεναν στην υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Για τον λόγο αυτό, τα κράτη μέλη αποφάσισαν να προσφύγουν στην διαδικασία "ενισχυμένης συνεργασίας" προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του εν λόγω φόρου. 


Τι είναι η "ενισχυμένη συνεργασία";
 

Σε εκείνους τους τομείς πολιτικής της Ε.Ε. στους οποίους απαιτείται ομοφωνία των κρατών μελών - όπως στην φορολογία - η διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας δίνει την δυνατότητα σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη να υιοθετήσουν προτάσεις της Επιτροπής και συνεπώς να αποφασίσουν παρά την αδυναμία επίτευξης ομοφωνίας. 


Ειδικά, στην περίπτωση της πρότασης της Επιτροπής για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον Ιούνιο 2012, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Γαλλία και η Γερμανία απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας επίσημα την εφαρμογή του εν λόγω φόρου. Ακολούθησαν παρόμοιες επιστολές από εννέα ακόμα κράτη μέλη και συγκεκριμένα την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Η Επιτροπή, έχοντας συγκεντρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό κρατών μελών και έχοντας εξετάσει ότι συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις έδωσε, στις 23 Οκτωβρίου 2012, το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας. Εάν κάποιο άλλο κράτος μέλος αποφασίσει μεταγενέστερα να υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να το πράξει κατόπιν επίσημου αιτήματος στην Επιτροπή. 


Ποιο είναι το επόμενο βήμα; 
Η πρόταση "ενισχυμένης συνεργασίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θα υποβληθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) αυτόν τον μήνα. Έως το τέλος του 2012 αναμένεται και η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια και με βάση την αρχική πρόταση του Σεπτεμβρίου του 2011, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πιο λεπτομερές κείμενο το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία από τα 11 Κράτη Μέλη, υπολογίζεται αρχές του 2013. 


Γιατί είναι σημαντική για την Ευρώπη η υιοθέτηση της πρότασης;
 

Ένας κοινός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα είναι επίκαιρος και επωφελής για την Ελλάδα και για ολόκληρη την ΕΕ. Θα δημιουργήσει μια ισχυρότερη, πιο συνεκτική ενιαία αγορά και θα συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα εξασφαλίζοντας παράλληλα την δικαιότερη συνεισφορά του στα δημόσια οικονομικά. Επίσης, θα συμβάλει στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλων τομέων σε ότι αφορά την κάλυψη του κόστους της κρίσης. Τέλος, ένας κοινός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα καταστήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές πιο φερέγγυες αφού θα μειώσει τις κερδοσκοπικές συναλλαγές και θα προάγει σταθερότερες δραστηριότητες που στηρίζουν την πραγματική οικονομία, με πραγματικό όφελος για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Πηγή: capital.gr

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΕΛΛ. ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ La légende des sciences

Show Άδωνι στη Βουλή: Τα δήθεν λαϊκά παιδιά της Χρυσής Αυγής και το Bulgari της Ζαρούλια (ΒΙΝΤΕΟ)




adonis_10Nov
Άφθονο γέλιο χάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους βουλευτές εξαπολύοντας επίθεση στη Χρυσή Αυγή. 

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! : 30ος Μαραθώνιος Αύριο> Κλειστοί από τις 7.00 ως τι...

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! : 30ος Μαραθώνιος Αύριο> Κλειστοί από τις 7.00 ως τι...

Πόλεμος για τις γάτες της Ρώμης




Χιλιάδες αδέσποτα έχουν βρει καταφύγιο σε αρχαιολογικό χώρο της Αιώνιας Πόλης
The New York Times
Οι γάτες κατοικούσαν στην Αιώνια Πόλη από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, με τη βοήθεια μιας φιλοζωικής οργάνωσης, χιλιάδες αδέσποτα γατιά έχουν βρει καταφύγιο στον αρχαιολογικό χώρο όπου ο Βρούτος μαχαίρωσε τον Ιούλιο Καίσαρα το 44 π.Χ.
Τις περασμένες δεκαετίες, η κατάσταση ήταν ανεκτή. Σήμερα, όμως, οι Ιταλοί αρχαιολόγοι ζητούν από τους φιλόζωους να μεταστεγάσουν τα ζώα αλλού, προκειμένου να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος. Η απάντηση που έλαβαν δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες. Οι φιλόζωοι και οι γάτες θα μείνουν εκεί.
«Εάν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν», προειδοποίησε η Σίλβια Βιβιάνι, υψίφωνος και εκ των ιδρυτών του Καταφυγίου Γατών Τόρε Αρτζεντίνα «Οι γάτες μάς χρειάζονται».
Πράγματι, επακολούθησε πραγματικός πόλεμος με τις δημοτικές αρχές, ενώ η σύγκρουση αποκάλυψε το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στη νομιμότητα και την παράδοση, ένα ρήγμα που θέτει σε κίνδυνο την πολιτισμική κληρονομιά της Ρώμης.
Στα αντίπαλα στρατόπεδα βρέθηκαν οι αξιωματούχοι των εφορειών αρχαιοτήτων, που προσπαθούν να πείσουν τους Ιταλούς να σέβονται τους νόμους που προστατεύουν τα αρχαία, κι από την άλλη, οι gattare, οι φίλοι και προστάτες των αδέσποτων γατιών.
Η Ρώμη έχει απειράριθμες γάτες που συνήθως τις ταΐζει ο γατόφιλος κάθε γειτονιάς, αφήνοντας πλαστικά πιάτα με τροφή σε πεζοδρόμια και πλατείες. Οργανώσεις εθελοντών φροντίζουν τα αδέσποτα που ζουν σε αρχαιολογικά μνημεία, ενώ στο υπόγειο καταφύγιο φιλοξενούνται 150 έως 180 γάτες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος από αρχαιολογικής απόψεως είναι από τους σημαντικότερους της περιοχής και τα κλουβιά βρίσκονται ακριβώς πάνω από ερείπια ναού που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ.
Τα προβλήματα που προκαλεί η παρουσία τους είναι πολλά. Οι τουρίστες πετούν φαγητό στις γάτες που δραπετεύουν από το καταφύγιο και... επισκέπτονται τα αρχαία, ενώ ούτως ή άλλως οι υγειονομικές αρχές έχουν κρίνει τον χώρο ακατάλληλο τόσο για τα ζώα όσο και για τους εθελοντές. Οι συζητήσεις, όμως, για την εξεύρεση άλλου χώρου έχουν αποβεί άκαρπες και τα ζώα κινδυνεύουν με έξωση. Οι φιλόζωοι υποστηρίζουν ότι δεν ενοχλούν. Αντιθέτως έχουν στειρώσει, τα τελευταία είκοσι χρόνια, 29.000 γάτες. Αν το καταφύγιο διαλυθεί, η κτηνιατρική υπηρεσία θα πρέπει να διαχειριστεί εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες αδέσποτα.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τζιάνι Αλεμάνο, δήμαρχος Ρώμης, έγραψε στο Twitter ότι αυτός κι ο γάτος του Τσερτοζίνο «είναι στο πλευρό των γατών. Οποιος τις αγγίξει θα έχει πρόβλημα».
Ο,τι κι αν συμβεί, το βέβαιο είναι ότι οι γάτες δεν γνωρίζουν απαγορεύσεις. Θα επιστρέψουν στα αρχαία είτε υπάρχει το καταφύγιο είτε όχι. Φιλόζωοι και τουρίστες θα εξακολουθήσουν να τους πετούν φαγητό. «Η κατάσταση δεν είναι και τόσο απλή», εξηγεί ο Ουμπέρτο Μπρόκολι, έφορος Πολιτισμού για τη Ρώμη.

Σε κλοιό διαδηλώσεων η Αργεντινή



ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική της κεντροαριστερής κυβέρνησης της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ. Τα ποσοστά δημοτικότητας της προέδρου, η οποία επανεξελέγη με 54% των ψήφων τον Οκτώβριο του 2011, έχουν περιοριστεί στο 31,6%, καθώς οι Αργεντινοί τής επιρρίπτουν ευθύνες για την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας, ενώ την κατηγορούν και για περιστολή της ελευθερίας της έκφρασης.
Ο πληθωρισμός που έχει φτάσει στο 25%, η αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς και οι διαφαινόμενες προσπάθειες της προέδρου και των πολιτικών της συμμάχων να τροποποιήσουν το Σύνταγμα ώστε η Κίρχνερ να μπορέσει να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία, προκαλούν την οργή των πολιτών και ιδιαιτέρως της μεσαίας τάξης. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι αν δεν σημειωθεί οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και δεν δοθούν αξιόπιστα στοιχεία αναφορικά με τον πληθωρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο, η Αργεντινή πρόκειται να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Σημειωτέον ότι εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη της Αργεντινής, η οποία κυμαινόταν σε ρυθμούς της τάξεως του 8%, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί φέτος τουλάχιστον στο 4%.
Οι μαζικές διαμαρτυρίες στην Αργεντινή ξύπνησαν μνήμες της περιόδου 2001-2002, όταν η χώρα είχε χρεοκοπήσει εξαιτίας μείζονος οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Μόνο στο Μπουένος Αϊρες, σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών της πόλης, διαδήλωσαν 700.000 άνθρωποι. Σημειωτέον ότι Αργεντινοί διοργάνωσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Τορόντο, το Μαϊάμι και το Λονδίνο.
Την μήνιν των διαδηλωτών επέσυρε και η σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κίρχνερ να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά για το προεδρικό αξίωμα, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Αργεντινών. «Η πρόεδρος Κίρχνερ δεν είναι αλάθητη. Με την έπαρσή της δεν οδηγούμαστε πουθενά, είμαστε ήδη απομονωμένοι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί», δήλωσε ο 56χρονος γιατρός Πέδρο Ντομίνγκες.
Η κυβέρνηση της Κίρχνερ προκάλεσε τη οργή πολλών εμπορικών της εταίρων και στις αρχές του χρόνου έφερε την κυβέρνηση της Ισπανίας στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, όταν αποφάσισε να αναλάβει τον έλεγχο της ενεργειακής επιχείρησης YPF, τον οποίο κατείχε ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Repsol.
Eπιπλέον, επικριτές της Κριστίνα Κίρχνερ στηλιτεύουν την πρωτοβουλία της να διαλύσει τον όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Clarin, χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης. Η ίδια πάντως η πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε σε συγκέντρωση υποστηρικτών της ότι η χώρα της σήμερα απολαμβάνει περισσότερη ελευθερία του Tύπου όσο ποτέ άλλοτε.

Η διεύρυνση «φοβίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ



Του Παναγη Γαλιατσατου
Με επιφυλάξεις παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προσπάθειες πρώην ή και νυν στελεχών του να ρίξουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλοδεχούμενες δεν είναι κάποιες από αυτές τις προσπάθειες και ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «υλικά κατεδαφίσεως».
Το θέμα είναι αρκούντως λεπτό για την Κουμουνδούρου, η οποία θεωρεί απαραίτητες για την αύξηση της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις αντοχές του στην εξουσία, τις συμμαχίες και τις διευρύνσεις. Την ανάγκη αυτή την αναγνωρίζει και η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Στην πραγματικότητα, με μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν αντιταχθεί στην πολιτική των Μνημονίων και εμφανίζονται να συμπλέουν πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ -από τη Λούκα Κατσέλη έως τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- η συνεργασία φαντάζει αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι πάντως ότι η Κουμουνδούρου θα προτιμούσε να αποφύγει την ένταξη προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτιά της, καθώς θεωρεί ότι έτσι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κόμματος και το πολιτικό του μήνυμα. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι εξίσου σοβαρό επιχείρημα. Η πείρα της πρώτης διεύρυνσης με τα στελέχη του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου και άλλους πασοκογενείς (Κουρουμπλής, Σακοράφα, Μητρόπουλος κ.ά.) έδειξε ότι τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη έχουν πλεονέκτημα λόγω αναγνωρισιμότητας στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ νέους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσω μάλλον όταν θα πρόκειται για κορυφαία στελέχη που έχουν θητεύσει υπουργοί και διαθέτουν ήδη ισχυρούς μηχανισμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι να παραγκωνίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η Κουμουνδούρου θα προτιμούσε τα συγκεκριμένα στελέχη να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δημιουργήσουν δικά τους αυτόνομα σχήματα και η συνεργασία να γίνει μετεκλογικά σε αυτή τη βάση.
Το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών προβληματίζει την Κουμουνδούρου. Εσχάτως πάντως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την αυτοδυναμία «ένα ερώτημα πολύ κρίσιμο». «Θεωρώ ότι το αισθητήριο του κόσμου αντιλαμβάνεται σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει μια τέτοια δυναμική που να δώσει μια βιώσιμη κυβερνητική λύση. Κατά συνέπεια, αυτό θεωρώ ότι θα εκφραστεί» είπε, αφήνοντας πάντως ανοιχτό και το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα σχήματα.
Η καθυστέρηση που σημειώνεται με τη δόση, τέλος, προβληματίζει το επιτελείο του κ. Τσίπρα, ως προς τις διαπραγματευτικές διαθέσεις των Ευρωπαίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης. Οπως έλεγε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, «θα μας παρακαλάνε για να μας τη δώσουνε».

Ενεργοί Πολίτες Παλλήνης: Πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου στα σχολεία με α...

Ενεργοί Πολίτες Παλλήνης: Πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου στα σχολεία με α...: Την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης τηγανέλαιων με έπαθλο το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία της Έδεσσας, εξετάζει η Περιφερ...

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η ποίηση της Ζωής


Από τότε που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρακολουθώ - από καθαρά δημοσιογραφικό ενδιαφέρον - τις κινήσεις, το λόγο και την εν γένει στάση της. Και δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ μαζί της...
Βασικά, αυτό που μπορώ να πω, είναι πως η κα Κωνσταντοπούλου αποτελεί το hot spot σε κάθε παραπολιτικό σχόλιο που «σέβεται» τον εαυτό του. Οι περισσότεροι συνάδελφοι μένουν στο ότι «μιλάει ως μάχιμος δικηγόρος σε αίθουσα δικαστηρίου», ότι «μιλάει πολύ», ότι «εξαντλεί τους συνομιλητές της».

Και λοιπόν; Προσωπικά δεν διακρίνω κάτι το μεμπτό σε όλα αυτά. Σε λίγο θα την κατηγορούν επειδή είναι γυναίκα «και δεν κάθεται σπίτι να πλύνει κάνα πιάτο» ή ότι «είναι πολύ νέα και μιλάει».
Σωστά. Μια γυναίκα δεν πρέπει να έχει άποψη περί πολιτικής και να είναι εύγλωττη, αλλά πρέπει να ασχολείται μόνο με τα οικοκυρικά. Επίσης, τι θέλει ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική; Εμείς «δεινόσαυρούς» και «δράκουλες» αιωνόβιους ζητάμε, έτσι;

Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έθετε ερωτήσεις επί 82 λεπτά! Μάλιστα, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης εξοργίστηκε και απείλησε τον πρόεδρο, κ. Τάσο Νεράντζη, με πρόταση μομφής - επειδή την άφηνε να μιλάει τόση ώρα.
Για ποιο λόγο η κα Κωνσταντοπούλου ρωτούσε επίμονα επί τόση ώρα; Μα, επειδή δεν έπαιρνε απάντηση σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε, (και) μέσω πολλών παραπολιτικών σχολίων, επειδή ρώτησε επί επτά φορές έναν πρώην υπουργό σε ποιον παρέδωσε το διαβόητο usb με τα ονόματα καταθετών στην Ελβετία. Και δεν πήρε απάντηση. Ουδείς, λοιπόν, έμεινε στο ότι δεν εδόθη μία σαφής απάντηση που να πείσει. Ουδείς είπε ότι είναι ντροπή να ερωτάται κάποιος για 7 φορές και να μην απαντά, αλλά κάποιοι έμειναν στην κούραση που προξένησε η επανάληψη των ερωτήσεων αυτών. Όλο αυτό, από κάποια βουλευτίνα που προσπαθεί να ρίξει φως σε (άλλη) μια σκιώδη υπόθεση, βαμμένη με ανεξίτηλα πολιτικά χρώματα.
Σωστά - και πάλι. Πού ακούστηκε, μια άπειρη πολιτικός να επιδεικνύει ζήλο σε κάτι; Εμείς θέλουμε έμπειρους - που να έχουν θητεύσει και σε πέντε Εξεταστικές, όπου δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα - που παντελόνιασαν την αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή και μετά πήγαν π.χ. τριήμερα στα Παρίσια και εις στας Αγγλίας. Έχουμε μάθει σε αυτούς που «κουκούλωσαν» υποθέσεις, που τις έκαναν... «αβαβά». Μένουμε σε αυτούς «τους σπαστικούς, μωρέ», που θέλουν να πάρουν απαντήσεις και όχι σε αυτούς που δεν τις δίνουν, που ξεφτιλίζουν τους θεσμούς και τις ψήφους του ελληνικού λαού που τους εμπιστεύτηκε.  
Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου λένε πως μακρηγορεί, όποτε μιλάει. Της κρατάνε χρονόμετρα κάθε φορά που θα ανοίξει το στόμα της, «ότι μπορεί να μιλάει δυο ώρες για να σου αποδείξει την αξία της σιωπής». Ξανά-μανά σωστά: Ο πολιτικός λόγος είναι τηλεοπτικός. Με ατάκες. Σαν twitter. Με 140 χαρακτήρες το πολύ, με ολόκληρα, λαχταριστά κομμάτια ευφυολογημάτων. Σαν να πρόκειται για διαφήμιση απορρυπαντικού.
Τι κάνει, λοιπόν, η κα Κωνσταντοπούλου; Δεν έχει μάθει ότι η πολιτική, πλέον, είναι όπως τα σλόγκαν; Δεν έχει μάθει ότι νικάει το χυδαίο, το εύκολο, το γρήγορο, ότι η πολιτική είναι σαν one night stand; 
Κι εγώ μπορεί να αστειεύομαι «υπερασπιζόμενος» τη βουλευτίνα, αλλά τα πιο σοβαρά λέγονται μέσω - και καλά - αστείων. Ο πραγματικός σεξισμός και η πολιτική επίθεση εναντίον κάποιου, γίνονται μέσω – και καλά – τάχα μου χιουμοριστικών κειμένων. Διάβασα πρόσφατα - σε free press το οποίο εκτιμώ και διαβάζω - ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου θα ήταν η τέλεια σύζυγος συγγραφέα, γιατί μιλάει μόνη της και θα επέτρεπε στον άνδρα να ολοκληρώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Το «αστείο» αυτό, μάλιστα, ήταν δια χειρός ενός αξιόλογου ποιητή.
Αλλά, ξέχασα. Η ζωή, πολύ συχνά, δεν έχει ποίηση. Έχει μόνο σεξιστικά σχόλια, έχει πολιτικές ονειρώξεις που πνίγονται σε μια άστοχη, ανοργασμική ρίμα, για μια Ζωή (Κωνσταντοπούλου)...

«Κατεβάζει ρολά» ο ελληνικός αθλητισμός! | Υστερόγραφα

«Κατεβάζει ρολά» ο ελληνικός αθλητισμός! | Υστερόγραφα

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

«Ναός»


Αρθρογράφος: 
Νίκος Μπογιόπουλος

Εδωσαν στους βουλευτές ένα νομοσχέδιο με πάνω από 600 σελίδες, μόλις λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του στη Βουλή. Αλήθεια, πόσοι ήταν οι «Χρυσοχοΐδηδες» που αυτή τη φορά το υπερψήφισαν αφού προηγουμένως (δεν) το διάβασαν;...

Μετέτρεψαν μια διαδικασία που αφορά στην ίδια τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε παιχνίδι εντυπώσεων. Σε απανωτά «σόου». Σε πεδίο εκδήλωσης κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων. Σε εκφυλιστικές πρακτικές, με τις οποίες θα ντρεπόταν να συνδεθεί και το τελευταίο αμφιθέατρο.

Είδαμε κυρίους και κυρίες βουλευτές να εκφωνούν «πύρινους» λόγους, να καταγγέλλουν τα μέτρα και μετά να τα... υπερψηφίζουν! Αλλους να ψηφίζουν τα μέτρα και μετά να «ανεξαρτητοποιούνται» καταγγέλλοντας τα! Αλλους να μην ψηφίζουν τα μέτρα, αλλά να δηλώνουν ότι μεθαύριο θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει τα ίδια μέτρα!
Είδαμε τους πολιτικούς εκπροσώπους του συστήματος της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τα κόμματά τους να «οργώνουν», ο καθένας με τον τρόπο του, το έδαφος και να προσφέρουν την πασαρέλα του τσίρκου, για να δίνουν τις φασιστικές παραστάσεις τους τα ναζιστοειδή του χρυσαυγιτισμού.
 
Είδαμε τα συγκοινωνούντα δοχεία του εκφυλισμού, της σαπίλας, της φτήνιας, της βαρβαρότητας, του κυνισμού, της υποκρισίας και της «μαυρίλας», όπως ακριβώς διαπλέκονται και εκεί ακριβώς που έπρεπε.

Στο «Ναό της Δημοκρατίας» τους. Που τόσο πολύ τον σέβονται, ώστε όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της τάξης τους, άλλοτε επιλέγουν να τον καίνε, άλλοτε να τον καταργούν, κι άλλοτε να τον ξεφτιλίζουν.
 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΙΚΗΤΕΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΑΣ !!!


Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 10/11/2012 στις 12:00μ.μ., στο αθλητικό μας κέντρο Total Football club, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα πλαίσια της αλλαγής ονομασίας της ακαδημίας μας.
038
Στην εκδήλωση αυτή τα παιδιά θα παίζουν με τους συμπαίκτες τους και τους φίλους που θα προσκαλέσουν στο γήπεδο (θα πάρετε ειδική πρόσκληση για να την δώσουν τα παιδιά στους φίλους τους), ενώ εσείς θα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και να συζητήσετε και με τους επίσημους προσκεκλημένους του χώρου του ποδοσφαίρου, που θα παρευρίσκονται για την εκδήλωση μας.
Τέλος θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις, δώρα και υποτροφίες με κλήρωση για τους προσκεκλημένους σας αλλά και για εσάς!
Με εκτίμηση,
Καραπιπέρης  Ηλίας
INVITATION B
ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ...
Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ντυμένα όπως όταν έχουν αγώνα. Δηλαδή ερχόμενοι στο γήπεδο φοράνε τις κάλτσες και το σορτσάκι του αγώνα και από πάνω το προπονητικό φούτερ ή το κοντομάνικο (ανάλογα τις καιρικές συνθήκες). Την εμφάνιση του αγώνα θα την έχουν στην τσάντα τους και θα την φορέσουν στα αποδυτήρια.

Τα κρυφά και φανερά «χαράτσια» που υπερψήφισε η Βουλή


 

Κρυφά και φανερά «χαράτσια», περικοπές μισθών και συντάξεων χωρίς προηγούμενο,  ισοπέδωση εργασιακών κεκτημένων. Η επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου σημαίνει την απαρχή νέων «θυσιών» για μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους, ενώ φέρνει μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα και για δεκάδες "κλειστά" επαγγέλματα –κυρίως ιατρικών και παραϊατρικών αλά και για ξεναγούς, φορτοεκφορτωτές, εφημεριδοπώλες κλπ.
Από τα δεινά δεν θα γλιτώσουν ακόμα και άνεργοι μεγάλης ηλικίας που χάνουν τα ειδικά επιδόματα που ελάμβαναν. «Χαμένοι» και οι γονείς με παιδιά αφού το νέο οικογενειακό επίδομα θα λάβουν μόνο όσοι ζουν με έως 18.000 ευρώ το χρόνο. Για … παρηγοριά, θεσπίζεται  πλέον και «επίδομα μακροχρονίως ανέργου» (από το 2014)  για ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης και είναι ηλικίας  από 20 ετών μέχρι 66.
Με τα νέα μέτρα αλλάζουν τα πάντα:

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΕΚΟ

- καταργούνται από 1-1-2013  υπολείμματα δώρων και επιδομάτων αδείας για όλους τους  κρατικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους του  Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και  των ΝΠΙΔ.
- αναστέλλονται από 1-1-2013 και μέχρι το τέλος του 2016, τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
- επεκτείνεται  από 1-1-2013 στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ το βαθμολογικό και μισθολογικό  καθεστώς των υπαλλήλων του  Δημοσίου.
- επιβάλλονται  αναδρομικά, από 1-8-2012, οι μειώσεις  επί των αποδοχών  στα ειδικά μισθολόγια. Θα αναζητηθούν και θα κρατηθούν  σαν «αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές» από το μισθό τους.
- μειώνεται  στο μισό (κατά 50%) η αντιμισθία προέδρων των  δημοτικών και περιφερειακών  συμβουλίων. Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης  στους αιρετούς για τη συμμετοχή  τους σε συνεδριάσεις δημοτικών  συμβουλίων κλπ.
-  καταργείται,  από 1-1-2013, το χρονοεπίδομα που  καταβάλλεται στους δικηγόρους  με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
- πλαφόν τα 1900 ευρώ μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ.
-  αναστέλλονται  κατά ένα χρόνο οι δύο τελευταίες  δόσεις της έκτακτης παροχής  στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς , που αφορούσαν στα έτη 2012 και 2013. Αντίστοιχη χρονική μετακίνηση ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστικούς.
- μειώνονται  εκ νέου οι αποδοχές των  γενικών γραμματέων υπουργείων  κλπ στα 3000 ευρώ το μήνα.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΥΓΕΙΑ
- καταργούνται για όλους τα δώρα
- επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης
- μειώνεται η σύνταξη με βάση τον μειωμένο βασικό μισθό των εν ενεργεία υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών
- αυξάνονται οι εισφορές ΟΓΑ και σε όλα τα Ταμεία, στο ύψος των εισφορών του ΙΚΑ
- επιβάλλεται "χαράτσι" 1 ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία
- επιβάλλεται «εισιτήριο» 25 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
- δεν θα παίρνουν σύνταξη όσοι απολύονται από το δημόσιο (για διαφθορά κλπ)
- στα 67 η σύνταξη των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων που φεύγουν με 15ετία
- στα 58 η συνταξιοδότηση με βαρέα και ανθυγιεινά
- σύνταξη στα 60 με ΒΑΕ στο δημόσιο (οδοκαθαριστές κ.λπ)
-  στα 62 με 40 έτη η σύνταξη στον ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ. Στο δημόσιο θα ισχύσει από το 2020.
-  Μειώνεται το "εφ’ άπαξ" στο ΤΑΠΙΤ, στο ΤΠΔΥ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο  ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΑ, στο ΤΕΑΠΑΣΑ, και των Υπαλλήλων ΙΚΑ, ΟΓΑ και δικηγόρων του δημοσίου.

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ- ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

- μαζικές μετατάξεις δημοσίων  υπαλλήλων (μονίμων και ιδιωτικού  δικαίου) από τα τέλη του 2012 και ανά τρίμηνο, προς άλλα υπουργεία, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ. Ο υπό μετάταξη υπάλληλος μεταφέρει το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιό του σε νέα συναφή θέση της ειδικότητας τους, ενώ αν δεν παρουσιαστούν στη νέα θέση τους απειλούνται με υποβιβασμό (οι μόνιμοι) ή απόλυση (οι ιδιωτικού δικαίου και οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα).
- διαθεσιμότητα  επί ένα χρόνο με μειωμένο  μισθό (θα λαμβάνουν τα τρία  τέταρτα των αποδοχών τους) για  μονίμους πολιτικούς υπαλλήλων  του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών,  Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και  δεύτερου βαθμού, οι θέσεις των  οποίων καταργούνται.  Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οπουδήποτε στο δημόσιο. Επίσης μπορεί να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης. Αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Η υπηρεσιακή σχέση των υπαλλήλων  αυτών, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.
-  παρατείνεται μέχρι τέλος του 2016 ο κανόνας περιορισμού των προσλήψεων «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο δημόσιο.
-   τίθενται  αυτοδικαίως σε αργία υπάλληλοι  εφόσον τους ασκηθεί ποινική  δίωξη για κλοπή ή υπεξαίρεση (κοινή ή της υπηρεσίας), για  παράβαση καθήκοντος κλπ. Επίσης, εάν εκδοθούν σε βάρος τους δικαστικές καταδίκες, ένταλμα προσωρινής κράτησης ή με περιοριστικούς όρους,  εάν τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή  παύσης κλπ.   Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντα του, εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο ετέθη σε αργία.
-  προβλέπονται  μεταθέσεις εκπαιδευτικών,  με  δαπάνη του Δημοσίου από σχολείο  σε σχολείο σε όλη την επικράτεια με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Θα καθοριστεί διαδικασία με κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, η συνυπηρέτηση, η ανάγκη συνοίκησης συζύγων, η εντοπιότητα, η προστασία τέκνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την διενέργεια των μεταθέσεων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

-          μειώνεται από 11% σε 6% ο κατ’  αποκοπή συντελεστής επιστροφής  φόρου των αγροτών.
-          αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ,  του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται  αποκλειστικά στη γεωργία από  εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο  σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά  χιλιόλιτρο για την ενίσχυση  των δημοσίων εσόδων.
-          αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, με κύριο στόχο τα «στριφτά».  Απαγορεύεται και η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού «για σκοπούς έρευνας αγοράς».
-          παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την  πραγματοποίηση ελέγχων  σε  πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων για όλες τις φορολογίες μέχρι τις 31.12.2012.
ΠΡΟΝΟΙΑ
-          καταργούνται από 1-1-2013 διατάξεις  που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες επιδοτήσεις ανεργίας και ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας («Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ»,  Μ.Α.Β.Ε. «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ», TVX Hellas AE,  «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ», Ολυμπιακή κλπ).
-          θεσπίζεται από 1-1-2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο  της οικογένειας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί τα 200 ευρώ  και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι αλλά όχι πέραν των 12 μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.
-          καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα νέο ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α)  έως 6.000 ευρώ θα λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) με 6.001 έως 12.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (γ) από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: 40 ευρώ το μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ για δύο τέκνα, 130 ευρώ για τρία τέκνα και 180 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.
-          θεσπίζεται πιλοτικό Πρόγραμμα  ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.  Θα ισχύσει  από 1.1.2014 αλλά  δεν προσδιορίζονται το ύψος  των παροχών κι τα κριτήρια  χορήγησης.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
-          Η καταχώριση και οποιαδήποτε  μεταβολή στο Γενικό Εμπορικό  Μητρώο (ΓΕΜΗ)  καθώς και η χορήγηση  αντιγράφων ή πιστοποιητικών, προϋποθέτει  την καταβολή τέλους  που αποτελεί  έσοδο της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων κατά ποσοστό  80% και έσοδο της οικείας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. κατά ποσοστό 20%.
- αλλαγές επέρχονται  για επαγγελματικούς κλάδους όπως περιπτερούχοι, εφημεριδοπώλες, ταξί, εκτελωνιστές, βυτιοφόρα,  φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, λογιστές, φοροτεχνικοί, ορκωτοί εκτιμητές, ενεργειακοί επιθεωρητές, ΙΙΕΚ, κολλέγια  κλπ.
-          Φαρμακεία- Βρεφικό γάλα:  Η  διάθεση των παρασκευασμάτων  για βρέφη γίνεται, εκτός από τα  φαρμακεία, και από σούπερ-μάρκετ τροφίμων, παντοπωλεία κλπ.
-          Ενέργεια – ΑΠΕ : Επιβάλλεται  έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης  έως 35% στους παραγωγούς ηλεκτρικής  ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Υπεραιωνόβιος δικτάτωρ: Ο Στυλιανός Παττακός έγινε σήμερα 100 χρονών


praxikopimaties
Ο Στυλιανός Παττακός , ο ένας από τους πρωταγωνιστές της χούντας των Συνταγματαρχών που έβαλαν την Ελλάδα στον γύψο επί επτά ολόκληρα χρόνια κλείνει σήμερα 100 χρόνια ζωής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr.
Ο αμετανόητος δικτάτορας γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στην Κρήτη . Μετά την επταετία καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε πριν από 22 χρόνια λόγω «ανήκεστου βλάβης της υγείας» του και για πολύ καιρό μετά έκανε δημόσιες εμφανίσεις και έδινε συνεντεύξεις υπερασπιζόμενος το καθεστώς της 21ης Απριλίου.

«Ο στρατηγός που εκτελεί κάποιαν ενέργειαν, προηγουμένως την μελετά πολύ. Οταν την μελετήσει και αποφασίσει να την εκτελέσει, την εκτελεί και δεν μετανοεί. Γιατί να μετανοήσω που έκανα την 21η Απριλίου; Δεν μετανοώ καθόλου!Δεν βρέθηκε ένας να μου πει ότι τον έβλαψα και να με ξαπλώσει κάτω. Στα χρόνια που βρίσκομαι εκτός φυλακών, έχω δεχθεί τρεις επιθέσεις μόνο. Δηλαδή, φραστικές επιθέσεις, όταν αντελήφθησαν ότι είμαι ο Παττακός, με βρίζανε γιατί κατέστρεψα την Ελλάδα!» υποστήριζε στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Σε μια απ τις συνεντεύξεις του ,ο εκ των πρωτεργατών της χούντας- μαζί με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρεζο- έλεγε χαρακτηριστικά: «Θα έκανα και πάλι το ίδιο, εάν διαπίστωνα πως υπήρχε ανάγκη. Τώρα που είμαι γέρος συνεχίζω την επανάσταση, μέσα από τα βιβλία μου. Η Ελλάδα χρειάζεται ξανά έναν κουζουλό για να τη σώσει» έλεγε και τόνιζε ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα δεδομένα αρκεί να το θελήσουν.
Ο Παττακός έχει σήμερα εξαιρετικά κλονισμένη υγεία . Ζει με την σύζυγο της στα Πατήσια. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακολουθούσε αυστηρό στρατιωτικό πρόγραμμα ενω πήγαινε και στην λαική της γειτονιάς του. Πριν από λίγους μήνες η κόρη του Ειρήνη μιλώντας στο newsbeast έλεγε πώς ο πατέρας της έχει αλλάξει τελείως:
«Δεν ακούει καλά. Κοιμάται πάρα πολύ. Πρόσφατα κόντεψε να χάσει το μάτι του. Φέρνω διαρκώς γιατρούς στο σπίτι του γιατί εκείνος δεν μπορεί να βγει έξω και να περπατήσει για ώρα. Πριν από δύο χρόνια χρειάστηκε να βάλει βηματοδότη. Από το 1974 πληρώνω εγώ για τη νοσηλεία του. Το επίσημο κράτος τον θεωρεί νεκρό και γι' αυτό είναι άνευ περίθαλψης και σύνταξης. Η μητέρα μου παίρνει μία σύνταξη χηρείας μόνο. Ευτυχώς, δεν αρρωσταίνει πολύ και συχνά κάποιοι γιατροί δεν του παίρνουν χρήματα μιας και τον αναγνωρίζουν».

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 45


ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “AGRO‐ΖΩ” το πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο: “Παρέμβαση Ανάπτυξης και Στήριξης της επαγγελματικής αποκατάστασης για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών και ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια στις Π.E. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου”, που έχει ενταχθεί
στο πλαίσιο της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας
Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού»,
του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε
μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007‐
2013», το οποίο είναι επιδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), 
καλεί τους ωφελούμενους που έχουν περιγραφεί στην Πράξη, να υποβάλλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος, μέχρι 30
Νοεμβρίου 2012 για συμμετοχή τους στην υλοποίηση της πράξης.
Η Πράξη θα υλοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου, από
τις οποίες ενότητες θα πρέπει να προέρχονται και οι ωφελούμενοι της Πράξης.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ: Να μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών ή να
είναι άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια
Η προετοιμασία των ωφελουμένων για την εξασφάλιση απασχόλησης, μέσα από τις ενέργειες της Πράξης, θα
είναι τέτοια ώστε να τους υποβοηθήσει: να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις, να προωθηθούν για απασχόληση σε
επιχειρήσεις της περιφέρειας, να αποκτήσουν προϋποθέσεις ώστε να επιδοτηθούν και να επιχορηγηθούν από
άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε
δυνητικά να είναι σε θέση να προσληφθούν από τοπικές επιχειρήσεις ή να αποκτήσουν δεξιότητες για να
ιδρύσουν και αναπτύξουν δική τους επιχείρηση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
Τηλέφωνο: 26510 ‐ 22262
Για την Υποβολή Αιτήσεων: Π.Ε.Δ.Η. (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ): Παράρτημα Π.Ε.
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, Γρ. Λαμπράκη 1 και 8ης Δεκεμβρίου 2, Ηγουμενίτσα, Τηλέφωνο: 26650‐7381,26107,23849 , Παράρτημα Π.Ε.
ΠΡΕΒΕΖΑΣ, Μπιζανίου 57 – Πρέβεζα, Τηλέφωνο:  26820 – 22363