Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σε κλοιό διαδηλώσεων η Αργεντινή



ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική της κεντροαριστερής κυβέρνησης της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ. Τα ποσοστά δημοτικότητας της προέδρου, η οποία επανεξελέγη με 54% των ψήφων τον Οκτώβριο του 2011, έχουν περιοριστεί στο 31,6%, καθώς οι Αργεντινοί τής επιρρίπτουν ευθύνες για την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας, ενώ την κατηγορούν και για περιστολή της ελευθερίας της έκφρασης.
Ο πληθωρισμός που έχει φτάσει στο 25%, η αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς και οι διαφαινόμενες προσπάθειες της προέδρου και των πολιτικών της συμμάχων να τροποποιήσουν το Σύνταγμα ώστε η Κίρχνερ να μπορέσει να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία, προκαλούν την οργή των πολιτών και ιδιαιτέρως της μεσαίας τάξης. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι αν δεν σημειωθεί οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και δεν δοθούν αξιόπιστα στοιχεία αναφορικά με τον πληθωρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο, η Αργεντινή πρόκειται να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Σημειωτέον ότι εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη της Αργεντινής, η οποία κυμαινόταν σε ρυθμούς της τάξεως του 8%, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί φέτος τουλάχιστον στο 4%.
Οι μαζικές διαμαρτυρίες στην Αργεντινή ξύπνησαν μνήμες της περιόδου 2001-2002, όταν η χώρα είχε χρεοκοπήσει εξαιτίας μείζονος οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Μόνο στο Μπουένος Αϊρες, σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών της πόλης, διαδήλωσαν 700.000 άνθρωποι. Σημειωτέον ότι Αργεντινοί διοργάνωσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Τορόντο, το Μαϊάμι και το Λονδίνο.
Την μήνιν των διαδηλωτών επέσυρε και η σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κίρχνερ να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά για το προεδρικό αξίωμα, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Αργεντινών. «Η πρόεδρος Κίρχνερ δεν είναι αλάθητη. Με την έπαρσή της δεν οδηγούμαστε πουθενά, είμαστε ήδη απομονωμένοι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί», δήλωσε ο 56χρονος γιατρός Πέδρο Ντομίνγκες.
Η κυβέρνηση της Κίρχνερ προκάλεσε τη οργή πολλών εμπορικών της εταίρων και στις αρχές του χρόνου έφερε την κυβέρνηση της Ισπανίας στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, όταν αποφάσισε να αναλάβει τον έλεγχο της ενεργειακής επιχείρησης YPF, τον οποίο κατείχε ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Repsol.
Eπιπλέον, επικριτές της Κριστίνα Κίρχνερ στηλιτεύουν την πρωτοβουλία της να διαλύσει τον όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Clarin, χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης. Η ίδια πάντως η πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε σε συγκέντρωση υποστηρικτών της ότι η χώρα της σήμερα απολαμβάνει περισσότερη ελευθερία του Tύπου όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου