Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η διεύρυνση «φοβίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ



Του Παναγη Γαλιατσατου
Με επιφυλάξεις παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προσπάθειες πρώην ή και νυν στελεχών του να ρίξουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλοδεχούμενες δεν είναι κάποιες από αυτές τις προσπάθειες και ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «υλικά κατεδαφίσεως».
Το θέμα είναι αρκούντως λεπτό για την Κουμουνδούρου, η οποία θεωρεί απαραίτητες για την αύξηση της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις αντοχές του στην εξουσία, τις συμμαχίες και τις διευρύνσεις. Την ανάγκη αυτή την αναγνωρίζει και η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Στην πραγματικότητα, με μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν αντιταχθεί στην πολιτική των Μνημονίων και εμφανίζονται να συμπλέουν πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ -από τη Λούκα Κατσέλη έως τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- η συνεργασία φαντάζει αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι πάντως ότι η Κουμουνδούρου θα προτιμούσε να αποφύγει την ένταξη προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτιά της, καθώς θεωρεί ότι έτσι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κόμματος και το πολιτικό του μήνυμα. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι εξίσου σοβαρό επιχείρημα. Η πείρα της πρώτης διεύρυνσης με τα στελέχη του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου και άλλους πασοκογενείς (Κουρουμπλής, Σακοράφα, Μητρόπουλος κ.ά.) έδειξε ότι τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη έχουν πλεονέκτημα λόγω αναγνωρισιμότητας στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ νέους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσω μάλλον όταν θα πρόκειται για κορυφαία στελέχη που έχουν θητεύσει υπουργοί και διαθέτουν ήδη ισχυρούς μηχανισμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι να παραγκωνίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η Κουμουνδούρου θα προτιμούσε τα συγκεκριμένα στελέχη να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δημιουργήσουν δικά τους αυτόνομα σχήματα και η συνεργασία να γίνει μετεκλογικά σε αυτή τη βάση.
Το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών προβληματίζει την Κουμουνδούρου. Εσχάτως πάντως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την αυτοδυναμία «ένα ερώτημα πολύ κρίσιμο». «Θεωρώ ότι το αισθητήριο του κόσμου αντιλαμβάνεται σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει μια τέτοια δυναμική που να δώσει μια βιώσιμη κυβερνητική λύση. Κατά συνέπεια, αυτό θεωρώ ότι θα εκφραστεί» είπε, αφήνοντας πάντως ανοιχτό και το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα σχήματα.
Η καθυστέρηση που σημειώνεται με τη δόση, τέλος, προβληματίζει το επιτελείο του κ. Τσίπρα, ως προς τις διαπραγματευτικές διαθέσεις των Ευρωπαίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης. Οπως έλεγε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, «θα μας παρακαλάνε για να μας τη δώσουνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου