ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ
Απόγονοι Ελλήνων μεταναστών δημιούργησαν την πρωτοβουλία «Το δικό μας ΟΧΙ» συλλέγοντας υπογραφές για να αφυπνίσουν τους πολίτες σε Ελλάδα και Γερμανία έναντι των κινδύνων που κρύβει η άνοδος ακραίων οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή
Η λεγόμενη δεύτερη γενιά, τα παιδιά των Ελλήνων «Γκασταρμπάιτερ», δηλαδή των «φιλοξενούμενων εργατών» στη Γερμανία, συγκλονισμένοι από την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την αύξηση των βίαιων ρατσιστικών-φασιστικών επιθέσεων στη χώρα μας, αποφάσισαν να οργανωθούν και να στείλουν ένα μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες: «Δεν θα μείνουμε απαθείς. Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα! Καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη, όταν επιτρέπει να κινδυνεύουν σ' αυτήν άνθρωποι, επειδή διαφέρουν μεταξύ τους λόγω της καταγωγής, του φύλου ή των ιδεών τους. Σήμερα οι ''Αλλοι'', αύριο ''Εμείς'', ''Εσύ'', ''Εγώ''...».
Ο Χαράλαμπος Γανωτής, μουσικός, η Ειρήνη Χατζηδήμου, συνδικαλιστική οργανώτρια, ο Μιλτιάδης Ούλιος, δημοσιογράφος στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό WDR, η Αναστασία Παναγιωτίδου, φοιτήτρια, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, δάσκαλος, η Αθανασία Ζιαγάκη, φοιτήτρια και η Δέσποινα Αλτίνογλου, εκπαιδευτικός, όλοι τους παιδιά Ελλήνων μεταναστών από το Αμβούργο, το Βερολίνο και το Ντίσελντορφ, είναι οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας «Το δικό μας ΟΧΙ» (www.todikomasoxi.org/el/ ).
ΠαραπλανούνΕπιδίωξη της κίνηση αυτής είναι να αφυπνίσει την ελληνική και γερμανική κοινωνία, ώστε να δράσει και να αντιδράσει στην παραπλάνησή της από ακροδεξιά στοιχεία, που με πρόσχημα τις «αγνές εθνικές προθέσεις τους» νομιμοποιούνται πλέον να τρομοκρατούν, στοχοποιώντας συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας. Οι υπογραφές που έχουν συλλέξει, μέσα σε μία εβδομάδα, ξεπερνούν τις 1.000 (!) και «η προσπάθεια συνεχίζεται», όπως δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής».
«Στη Γερμανία είναι ταμπού να αντιμετωπίζεται η άνοδος του νεοναζισμού λες και δεν τρέχει τίποτα. Είναι εξωφρενικό, κατά την άποψή μας, να κάνεις δημοκρατικό διάλογο με άτομα, τα οποία έχουν καταπατήσει κάθε έννοια της Δημοκρατίας.
Οταν οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής δεν ντρέπονται και δεν κρύβονται για τα όσα κάνουν, επιβάλλεται και εμείς να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε όσους σκέφτονται ρατσιστικά και φασιστικά. Δεν περιμέναμε ποτέ να ακούσουμε τις λέξεις ''σκουπίδια'' και ''υπάνθρωποι'' για συνανθρώπους μας.
Στη δική μας καθημερινότητα είχαμε συνηθίσει να μιλάμε για τον ρατσισμό και τις βιαιοπραγίες που βιώνουμε ως μετανάστες στη Γερμανία και μάθαμε να παίρνουμε θέση. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις εικόνες από τις επιθέσεις των νεοναζί κατά μεταναστών και προσφύγων το 1992 στο Ρόστοκ, όπου ο όχλος χειροκροτούσε και η αστυνομία κοιτούσε αμέτοχη. Και όλα αυτά σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση.
Γι' αυτό μας πληγώνει και ταυτόχρονα μας εξοργίζει να βλέπουμε να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά καθημερινά στην Ελλάδα. Δεν το χωράει ο νους μας, πως σε μια χώρα όπου ο φασισμός έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και βαθιές πληγές, η νεοναζιστική οργάνωση αντιμετωπίζεται δειλά και υποτιμάται κραυγαλέα», υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της κίνησης του «ΟΧΙ».
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ
«Συνδικάτα, σχολεία, εκκλησία πρέπει να μάθουν να δρουν μαζί»
«Συνδικάτα, σχολεία, εκκλησία πρέπει να μάθουν να δρουν μαζί»
Οταν τους ρωτάμε για τα αίτια της ανόδου της Χρυσής Αυγής, οι ίδιοι δεν διστάζουν να καυτη-ριάσουν και το πολιτικό κατεστημένο της χώρα μας. «Πιστεύουμε πως υπάρχουν, φυσικά, πολλοί λόγοι και ερμηνείες. Το σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια ήταν βολικό για τα κόμματα εξουσίας να ακο-λουθήσουν τον δρόμο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, προσπαθώντας να ''αλιεύσουν'' ψήφους. Τα λάθη έγιναν και τώρα τα λουζό-μαστε... Ελπίδα όμως υπάρχει. Για να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός και ο νεοφασισμός χρειαζόμαστε μια κοινωνία πολιτών που θα δημιουργήσει θύλακες αντίστασης. Αυτό σημαίνει πως οι κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες, όπως τα συνδικάτα, η εκκλησία, τα σχολεία πρέπει να μάθουν να δρουν μαζί για να εξαφανίσουν τα τάγματα εφόδους της ''ομιχλώδους'' Ελλάδας».
Κώστας Δημητρίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας
Παρακολουθούμε με ανησυχία τη δράση των Χρυσαυγιτών
Παρακολουθούμε με ανησυχία τη δράση των Χρυσαυγιτών
Από την ίδρυση των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960, η ομογένεια είχε να αντιμετωπίσει την εχθρότητα και την ξενοφοβία. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, οι ομογενείς βίωσαν και υπέστησαν την πορεία του νεοναζισμού στη χώρα και ιδιαίτερα την έξαρσή του, μετά την ενοποίηση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία.
Τα τελευταία 10 χρόνια λειτούργησε, μεταξύ των άλλων νεοναζιστικών οργανώσεων και η ΝSU (Μυστική Εθνικοσοσιαλιστική Οργάνωση) που έχει στο ενεργητικό της 10 δολοφονίες μεταναστών, μεταξύ των οποίων και ενός Ελληνα, του Θεόδωρου Βουλγαρίδη που ζούσε στο Μόναχο.
Ανεπαρκείς οι διωκτικές αρχές
Η NSU και η δράση της έγινε γνωστή όχι ως επιτυχία των διωκτικών αρχών, και ειδικά της περίφημης Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, αλλά μόνο όταν δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ανατινάχθηκαν πριν από έναν χρόνο στο σπίτι που έμεναν.
Η NSU και η δράση της έγινε γνωστή όχι ως επιτυχία των διωκτικών αρχών, και ειδικά της περίφημης Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, αλλά μόνο όταν δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ανατινάχθηκαν πριν από έναν χρόνο στο σπίτι που έμεναν.
Οι διωκτικές αρχές ομολόγησαν την ανεπάρκειά τους, ενώ στην κοινή γνώμη πλανάται η υποψία της υποδόριας συνεργασίας και διήθησής τους από τους νεοναζί. Οι Ελληνες μετανάστες και οι οργανώσεις τους παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την έξαρση αντίστοιχων φαινομένων βίας στην πατρίδα τους, που οδήγησαν στη γέννηση του αβγού του φιδιού, που λέγεται Χρυσή Αυγή, μιας γέννησης που μόνο κοινωνικό σκοτάδι προμηνύει.
Η ΟΕΚ χαιρετίζει πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα των νέων της ελληνικής ομογένειας, όπως «το δικό μας ΟΧΙ», τους οποίους και συγχαίρει εγκάρδια. Για μας είναι ακατανόητο, πως τμήμα ενός λαού, όπως του ελληνικού, που υπέστη τα πάνδεινα από τους ναζί, φτάνει στο σημείο να στέλνει νεοναζί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
marina@pegasus.gr
marina@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου