Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα τρομοκρατεί τις ΗΠΑ


Posted: 16 Jul 2011 12:00 AM PDT
Η Ουάσιγκτον έχει γεμίσει αφίσες που αναγράφουν το σλόγκαν "Επόμενη στάση: Ελλάδα". Τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν να ζήσουν τη δική τους ελληνική τραγωδία (Pics)


Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα φοβίζει τους Αμερικανούς, καθώς βλέπουν το χρέος τους να διογκώνεται και οι ΗΠΑ μπαίνουν στο στόχαστρο των αγορών.

Η αμερικανική πρωτεύουσα έχει γεμίσει με διαφημίσεις που έχουν αναρτηθεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε στάσεις λεωφορείων, και αναγράφουν με μεγάλα γράμματα το σλόγκαν "Επόμενη στάση: Ελλάδα".

"Αν αυξάνετε το όριο χρέους χωρίς να περιορίζετε τις δαπάνες, θα ζήσετε τη δική σας ελληνική τραγωδία", είναι το σχόλιο που συνοδεύει και επεξηγεί τη συγκεκριμένη φράση.

 "Μη χάσετε την τελευταία μας προσπάθεια να τους πιέσουμε για δημοσιονομική υπευθυνότητα", σημειώνει στη σελίδα του στο Facebook ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Bankrupting America.

 Καλώντας τους πολίτες να διαδώσουν το μήνυμα, έχει αναρτήσει στη σελίδα ορισμένες φωτογραφίες από τη διαφημιστική αυτή εκστρατεία.
"Αυτό είναι ό,τι αποκαλώ αλήθεια στη διαφήμιση", σχολιάζει ο Mike Flintjer, ενώ η Loretta Cuthbert Castleberry εκφράζει τη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να έρθει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ας μας βοηθήσει ο Θεός", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δήμος Παλλήνη

Δήμος Παλλήνη

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα και το πείραμα του ζαχαρωτού

του Γιώργου Μαυρωτά14/07/2011




Στο γνωστό πείραμα του Walter Mischel, το οποίο περιγράφει κι ο Goleman στο θεμελιώδες βιβλίο του «Συναισθηματική Νοημοσύνη», το σκηνικό έχει ως εξής: Σε πιτσιρίκια 4-5 ετών παρουσιάζεται ένα λαχταριστό γλυκό. «Αν θες το τρως τώρα», τους λέει ο ερευνητής, «…αλλά αν περιμένεις λίγο και δεν το φας μέχρι να γυρίσω στο δωμάτιο, θα σου φέρω άλλο ένα» (δείτε εδώ ένα ωραίο βιντεάκι με το περίφημο Marshmallow Experiment). Η έρευνα αυτή έδειξε ότι τα παιδιά που περίμεναν και ήλεγξαν την παρόρμησή τους, πρόκοψαν περισσότερο από τα άλλα που έπεσαν με τα μούτρα στο γλυκό. Η διαφορά αποδόθηκε στην πιο ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη που είχαν τα πρώτα. Την

Τι σημαίνει για μας; η χρεωκοπία.....του Γιάνη Βαρουφάκη

14/07/2011


Διαβάστε επίσης
Η επόμενη χρεοκοπία
«Δεν την επιτρέπουμε καν ως σκέψη»


Σκέψεις κάτω από τον έναστρο ουρανό του λιβυκού πελάγους


Επιλεκτική χρεοκοπία δεν υπάρχει. Σε όλες τις περιπτώσεις στάσης πληρωμών κάποια ομόλογα αποπληρώνονται κανονικά. Ακόμα και η Αργεντινή επέλεξε ποιους δανειστές της θα αποπληρωνει κανονικά και ποιους όχι. Άρα επιλεκτική ήταν και εκείνη η χρεοκοπία. Συνεπώς προς τι η συζήτηση; Προκειται για άλλον ένα ευφημισμό με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης για μια κοινή χρεοκοπία. Τόσο απλά. Να σας θυμίσω την χρονική ακολουθία της μεγαλιώδους άρνησης που μας έφερε εδώ; Αρχικά, με το πρώτο Μνημόνιο, μας είπαν ότι αποφύγαμε την χρεοκοπία. Οποίος έλεγε ότι η χρεοκοπία, στάση πληρωμών, αναδιάρθρωση (όλα αυτα είναι συνωνυμα) είναι αναπόφευκτες, θεωρήθηκε κάτι μεταξύ εθνοπροδοτη και ανοητου.

Αργότερα άφησαν να διαρρεύσει ότι συζητείται επιμήκυνση του χρέους προς ΕΕ-ΔΝΤ. Όταν είπαμε πως αυτο δεν θα αποφύγει την στάση πληρωμών, καθώς το πρόβλημα είναι το παλαιό χρεος σε συνδυασμό με την ύφεση, και παλι οι αρχές διεψευδαν.

Πρόσφατα, όταν πλέον αναγκάστηκαν να σχεδιάσουν δεύτερο Μνημόνιο, άρχισαν οι ίδιοι, ανερυθριαστοι, να μιλάνε για σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αρχικά βασίστηκαν στην καπατσοσύνη των Γαλλικών τραπεζών να σχεδιάσουν ένα σχέδιο κουρέματος το οποίο δεν έπρεπε να χαρακτηριστεί... κούρεμα. Όταν οι Γαλλικές τράπεζες προσέκρουσαν στον ύφαλο των εταιρειών αξιολόγησης, ο κ. Σόιμπλε έδωσε πράσινο φως στο κουρεμα του ελληνικού χρέους, σηματοδοτώντας την καθυστερημένη αποδοχή της Γερμανίας της απλής αλήθειας ότι το ελληνικό χρεος δεν αντιμετωπίζεται με ακριβά δάνεια. Έτσι ο κ. Βενιζέλος, για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την στάση πληρωμών, χρεοκοπία, κουρεμα την ανέφερε συνοδευόμενη απο επιθετικό προσδιορισμό ('επιλεκτική') που την κάνει να φαίνεται πιο ανώδυνη. Η ουσια όμως είναι απλή: Ήρθε, επιτέλους, η ώρα εκείνου που χαρακτηρίζαμε αναπόφευκτο, την ώρα που οι ηγέτες μας περι αλλα ετυρβαζαν.

Και τώρα στο καυτό ερώτημα: Τι σημαίνει αυτο για τις ζωές μας; Είναι θετική εξέλιξη;

Άπαντηση γενική και αόριστη δεν υπάρχει. Το πρόβλημα, πιστέψτε με, δεν είναι ελληνικο. Άρα, ο αντίκτυπος μιας χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου θα εξαρτηθεί απο την αντίδραση της Ευρώπης. Αν αντιδράσει ορθολογικά, π.χ. στην βάση της Πρότασης μας, με μια γενναία αναδόμηση της ευρωζώνης, τότε η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να βγει δυνατότερη απο αυτη την χρεοκοπία, να σταματήσει την κατρακύλα και να μπορέσει να προβεί στις μεγάλες αλλαγές που θα δώσουν πνοή στον τόπο. Αν, από την άλλη, η Ευρώπη συνεχίσει στον σημερινό αδιέξοδο δρόμο, τότε απλά το ευρω θα καταρρεύσει και ολόκληρη η Ευρώπη θα πέσει σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση.

Γιατί η Αλέκα Παπαρήγα έχει δίκιο. « Ratio Vincit

Γιατί η Αλέκα Παπαρήγα έχει δίκιο. « Ratio Vincit

Απόδραση απο το Ευρώ: Η αξία του Δημοτικού νομίσματος


PDFPrintE-mail

currency electronic tabΗ οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έχει δημιουργήσει πολλαπλούς προβληματισμούς στους πολίτες για την αιτία της κρίσης. Ο βασικός συλλογισμός πολλών εστιάζει στη πολυετή παρασιτική συμπεριφορά δημοσίων λειτουργών καθώς και στο οικονομικό μοντέλο "αδιάκοπου δανεισμού" που ουδέποτε συνοδεύτηκε από οργανωμένη αναπτυξιακή πολιτική.
Σωστές παρατηρήσεις και οι δύο, αλλά μια πιο βαθιά ματιά θα αποκαλύψει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο το νόμισμα: το Ευρώ. Πολλοί θα μιλήσουν για ένα πολύτιμο και σταθερό νόμισμα αλλά το ερώτημα είναι: για ποιόν; Δεν αντιλέγει κανείς ότι ένα πολύτιμο και σταθερό νόμισμα είναι επιθυμητό, αρκεί... να το κατέχεις! Και δυστυχώς η ρευστότητα αυτή την στιγμή στην αγορά είναι πολύ περιορισμένη όπως

Βοδινό κρέας με E. Col στην Ελληνική αγορά......δείτε που..


Posted: 14 Jul 2011 12:15 AM PDT

Βοδινό κρέας που έχει μολυνθεί από τον παθογόνο οργανισμό E. Coli(Ο157:Η7) κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιεί τους καταναλωτές να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και να πλένουν καλά τα τρόφιμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι –μέχρι στιγμής – δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα στην χώρα μας.


Ειδικότερα, ο Ενιαίος Φοράς Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε σχετικά με τη διακίνηση βοδινού κρέατος στο οποίο ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Ο157:Η7 .

Συγκεκριμένα, οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι ανίχνευσαν τον συγκεκριμένο παθογόνο μικροοργανισμό σε βοδινό κρέας, του οποίου η πρώτη ύλη προέρχεται από το σφαγείο «GroupBigard» (κωδικός έγκρισης FR59 225 104 CE) στη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν για διακίνηση του συγκεκριμένου βοδινού κρέατος, σε τέσσερις ελληνικές

Η «κινεζοποίηση» της Γερμανίας απειλεί την Ευρώπη | TVXS.gr

Η «κινεζοποίηση» της Γερμανίας απειλεί την Ευρώπη | TVXS.gr

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ...

Armageddon: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ...: "ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ . . . ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ . . . ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ! ! ! ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ..."

1,8 δισ. ευρώ τα δάνεια των δήμων από τράπεζες (infographics)


Σε 39 ανέρχονται οι υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας μας
1,8 δισ. ευρώ τα δάνεια των δήμων από τράπεζες (infographics)
Η βίλλα Ζωγράφου στο ομώνυμο κτήμα για την αγορά του 50% του οποίου ο τέως δήμαρχος κ. Ι. Καζάκος είχε λάβει το δάνειο από αυστριακή τράπεζα χωρίς την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ.
εκτύπωση  
Αθήνα 


Η «καυτή πατάτα» των δανείων των δήμων, που υπερβαίνουν συνολικά τα 1,8 δις. ευρώ και κυρίως των ύποπτων διαδικασιών που έχουν επιλεγεί για τη σύναψη ορισμένων από αυτά ειδικά με ξένες τράπεζες, επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον κίνδυνο να τιναχθεί στο αέρα η καταβολή της πέμπτης δόσης προς τη χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αφορμή υπήρξε η αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως «μη νόμιμο» και η μη πληρωμή των δόσεων ενός ακόμη δανείου του Δήμου Αχαρνών ύψους 35 εκατ. ευρώ.

  

Τα δύο δάνεια έχουν χορηγηθεί στους δήμους από ξένες τράπεζες, χωρίς να ζητηθούν εγγυήσεις, την περίοδο 2004-2009 και εάν δεν αποπληρωθούν από τους ΟΤΑ θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας.

Παρά ταύτα, μόνον ο δήμος Αχαρνών είχε ενταχθεί στον κατάλογο των δήμων που ήταν στο… κόκκινο, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ρακούσης, με βάση τα στοιχεία της απογραφής της περιουσιακής κατάστασης των ΟΤΑ.

Ο δήμος Ζωγράφου, αντιθέτως, που δεν ενημερώσει για το δικό του δάνειο, εμαφανίζονταν να κινείται στο… πορτοκαλί, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμείνει ακόμη και έξω από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τους υπερχρεωμένους δήμους.

Δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις. Ο κ. Ραγκούσης είχε κάνει λόγο για 24 δήμους των οποίων των χρέη υπερέβαιναν το 150% των εσόδων και για 34 δήμους των οποίων τα χρέη κυμαινόταν από 100% ως 150% των εσόδων τους.

Η κατανομή αυτή, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα δήμοι με υπέρογκα χρέη, όπως είναι ο δήμος Αθηναίων (129.492.613 ευρώ), ο δήμος Θεσσαλονίκης (76.177.741), ο δήμος Περιστερίου (37.984.492) κ.λπ., να μην ενταχθούν σε προγράμματα εξυγίανσης, λόγω του γεγονότος ότι εκτός από έξοδα εμφάνιζαν και αυξημένα έσοδα.

Κι αυτό παρότι, πολλοί από τους εν λόγω δήμους, όπως οι δήμοι Αχαρνών και Ζωγράφου, έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις με ξένες τράπεζες, πολλές εκ των οποίων είναι και με μη διαφανείς όρους.

Οι δήμοι αυτοί, ως εκ τούτου, δεν εντάσσονται ούτε στη ρύθμιση την οποία προώθησε η κυβέρνηση για ρύθμιση των χρεών των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την εν λόγω ρύθμιση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών το Ταμείο μπορεί να ρυθμίζει οφειλές από χορηγηθέντα από αυτό δάνεια στους δήμους, τις περιφέρειες, τα ΝΠΔΔ, τους δημόσιους οργανισμούς και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, μετά από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση η διάρκεια της αποπληρωμής των οφειλών μπορεί να παρατείνεται μέχρι τα 25 χρόνια, ενώ το επιτόκιο θα καθορίζεται από το Δ. Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


Δήμοι με χρέη πάνω από το 150% των εσόδων τους
1. Τήλου
2. Φυλής
3. Αμαρουσίου
4. Περάματος
5. Αχαρνών
6. Πειραιώς
7. Σπάτων - Αρτέμιδος
8. Αγιάς
9. Δίου Ολύμπου
10. Ρόδου
11. Καρδίτσας
12. Ασπρόπυργου
13. Πύλης
14. Λυκόβρυσης - Πεύκης
15. Μαρκόπουλου - Μεσογαίας
16. Βιάννου
17. Βύρωνος
19. Σαλαμίνας
20. Παξών
21. Κορυδαλλού
22. Τρικαίων
23. Κόζάνης
24. Συδωνίας

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ,Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ...‬‏

YouTube - ‪MAX KAISER Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ,Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ...‬‏

Η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Δικαιοσύνης



Η Ρένα Ασημακοπούλου περνάει στο «τιμόνι» του Αρείου Πάγου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Εκατόν εβδομήντα επτά χρόνια μετά την ίδρυση του Αρείου Πάγου, με το βασιλικό διάταγμα του 1834, για πρώτη φορά γυναίκα αναδείχθηκε στην κορυφή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Η μέχρι χθες αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επιλογή της από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση αυτή τη φέρνει στη «βίβλο» της ελληνικής Δικαιοσύνης ως την πρώτη γυναίκα στα χέρια της οποίας περνάει το τιμόνι του Αρείου Πάγου.
«Ακέραιος άνθρωπος και βαθύς γνώστης της δικονομίας» ήταν οι δύο πρώτοι χαρακτηρισμοί - εύσημα που απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφερόμενος στη νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου.
Τα κριτήρια επιλογής για την ίδια, όπως και για όλες τις άλλες κρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, ήταν «η αξιοκρατία και η επετηρίδα». Αυτές ήταν οι παράμετροι που μέτρησαν και έφεραν για πρώτη φορά γυναίκα και στη θέση του γενικού επιτρόπου των Διοικητικών Δικαστηρίων, την Ελένη Διακομανώλη.
Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου τον περασμένο Απρίλιο είχε συναντηθεί στη Βουλή με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Τότε εκείνη, μαζί με άλλους συναδέλφους της αντιπροέδρους, είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε λάβει από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που είχε τότε.
Μια απλή ανάγνωση των πρακτικών εκείνης της συνεδρίασης αποτελεί το καλύτερο δείγμα γραφής για όσα πρεσβεύει η Ρένα Ασημακοπούλου σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, την οποία υπηρετεί από το 1969.
Συζητώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο για το θέμα της αύξησης των δικαστικών εξόδων, η σημερινή πρόεδρος είχε πει:
«Στο κάτω κάτω της γραφής γιατί είμαστε τόσο σίγουροι ότι κάποιος χάνει δίκαια; Οι δικαστές είμαστε θεοί; Γιατί να τιμωρήσουμε κάποιον με μεγάλη δικαστική δαπάνη; Κι εμείς άνθρωποι είμαστε, ανθρώπινη δικαιοσύνη απονέμουμε και μπορεί να πέσουμε σε σφάλματα. Δηλαδή δεν θεωρώ σωστό να είναι εξοντωτικά τα δικαστικά έξοδα για τους διαδίκους. Αμα θέλει να προστρέξει κανείς στη Δικαιοσύνη και για μόνο δύο μέτρα, ας φτάσει μέχρι το Εφετείο» .
Η ανώτατη δικαστική λειτουργός είχε αυτοχαρακτηριστεί «φιλοδικηγορική», αλλά είχε εμφανιστεί και ως υπέρμαχος της παράτασης λειτουργίας των δικαστηρίων τουλάχιστον μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.
«Εγώ είμαι φιλοδικηγορική. Δεν είμαι εναντίον των κυρίων δικηγόρων, αλλά καμιά φορά μας δυσκολεύουν στα ακροατήρια, γιατί λένε κρατήστε την υπόθεση, έχω κι άλλη. Θα μου πείτε, να στους στερήσουμε τη δυνατότητα και άλλη υπόθεση; Εν πάση περιπτώσει, να μην είναι και οι κύριοι δικηγόροι τόσο αυστηροί ότι μετά τις 3.00 μ.μ. θα πρέπει να σταματάμε. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει μία δυνατότητα του προϊσταμένου στο ωράριο των γραμματέων», είχε προσθέσει η κ. Ασημακοπούλου.

Καταρρέουν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές



Πτώση σε πολυτεχνικά, ιατρικά, νομικά και παιδαγωγικά τμήματα στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια

ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Wednesday 13 July 2011
Η χθεσινή ανακοίνωση της κλιμάκωσης των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις δείχνει τη συντριπτική μείωση του αριθμού των αριστούχων (18-20) που ανοίγει τον δρόμο για σοβαρή πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές. Στα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (μηχανικών Η/Υ, πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα πέσουν σημαντικά οι βάσεις εισαγωγής. Αντίθετα, με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα με ειδικά μαθήματα, καθώς για παράδειγμα αναμένεται πτώση στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας και ΜΜΕ όχι όμως και στα τμήματα Μουσικών Σπουδών.
Ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας των θεμάτων είχε ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό αριστούχων της τελευταίας πενταετίας. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για φέτος οι αριστούχοι είναι 6.178, περίπου το 60% των περυσινών και προπέρσινων (10.571 και 10.688 αντίστοιχα). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι 1.009 λιγότεροι από πέρυσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγαλύτερη η μείωση στα Παιδαγωγικά, μικρότερη στις Νομικές
Η Νομική Σχολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θεωρούνται ναυαρχίδες των υψηλόβαθμων τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς και τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) αναμένεται φέτος να μειώσουν ορατά τις βαθμολογικές απαιτήσεις τους και να δεχθούν υποψηφίους με χαμηλότερες βαθμολογίες από ό,τι πέρυσι. Η εκτίμηση είναι ότι η πτώση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη στις νομικές σχολές, καθώς τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι έχει μειωθεί η ζήτηση για τα ΠΤΔΕ, ενώ αντίθετα είναι σταθερή, ίσως και λίγο αυξημένη η ζήτηση για τις νομικές σχολές. Εξω από κάθε υπολογισμό είναι το Τμήμα της Νομικής Θράκης καθώς εδώ έχουμε σοβαρή μείωση εισακτέων (-100). Το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα στα 18.400 έως 18.600 μόρια, το Παιδαγωγικό Αθήνας κάτω από τα 18.400 μόρια, ενώ το Παιδαγωγικό της Θεσσαλίας και της Πάτρας κάτω από 18.100 μόρια.

2ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Βουτιά σε όλα τα Πολυτεχνικά
Πλέον των 200 μορίων θα πέσουν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήμα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα 19.000 μόρια. Λίγο χαμηλότερη αναμένεται να είναι η βάση στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει τα 18.700 μόρια. Τα όρια για τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ αναμένεται να είναι 18.250 – 18.500 μόρια. Στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας και Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, είναι ενδεχόμενο να πέσουν κάτω από 18.000 μόρια.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ,
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ
Η συντριπτική μείωση του αριθμού αριστούχων στη Θετική Κατεύθυνση θα γκρεμίσει τις υψηλές βάσεις που παρουσιάζονταν τα τελευταία χρόνια κυρίως στις ιατρικές σχολές και δευτερευόντως στις φαρμακευτικές και οδοντιατρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην κλίμακα 19-20 (βαθμός πρόσβασης) οι υποψήφιοι είναι μόνο 488, ενώ πέρυσι ήταν 1.217 και πρόπερσι 1.337. Το γεγονός αυτό προδιαγράφει τις βάσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές. Στη βαθμολογική κλίμακα 18-19, στην οποία στηρίζονται ουσιαστικά οι βάσεις εισαγωγής για τις οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές, οι υποψήφιοι είναι 1.455, ενώ πέρσι ήταν 2.355. Η εκτίμηση είναι ότι στην Ιατρική Αθήνας θα κινηθούν βεβαίως κάτω από τα 19.350 μόρια, αλλά μπορεί να κατέβουν και μέχρι τα 19.100. Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν ανάμεσα στα 19.000 – 19.200 μόρια. Από εκεί και πέρα, δεν είναι καθόλου απίθανο σε όλα τα άλλα τμήματα της Ιατρικής να βρεθούν κάτω από τα 19.000 μόρια.

5 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πτώση στα υψηλόβαθμα
150 – 350 μόρια
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι κατευθύνονται είτε από τη Θεωρητική είτε από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Αρα και εδώ ισχύουν όσα αναφέρονται για τις επιπτώσεις από τη μείωση του αριθμού των αριστούχων. Παράλληλα, στην κίνηση των βάσεων παίζουν ρόλο ακόμη τρία στοιχεία, σε σχέση με πέρυσι. Πρώτον, ο μειωμένος αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν το μάθημα Αρχών Οικονομικής Θεωρίας που οδηγεί στο 5ο Πεδίο. Δεύτερον, οι χαμηλότερες βαθμολογίες στο μάθημα αυτό που είναι αυξημένης βαρύτητας. Τέλος, οι χαμηλότερες επιδόσεις στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που είναι τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα ωθήσει τις βάσεις του Πεδίου προς τα κάτω. Η εκτίμηση είναι ότι στα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Πεδίου θα έχουμε πτώση των βάσεων, που θα αρχίζει από τα 150 μόρια και θα φτάνει μέχρι και τα 350 κατά μέσο όρο.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διαφορετικές ταχύτητες
στην κίνηση των βάσεων
Με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα με ειδικό μάθημα καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα δεν είναι μιας κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, στις σχολές όπου απαιτούνται τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων είναι δύσκολο να μειωθούν οι βάσεις εισαγωγής καθώς οι φετινοί υποψήφιοι έχουν καλύτερους βαθμούς πρόσβασης από τους περσινούς σε αυτά τα μαθήματα, που είναι αυξημένης βαρύτητας. Αντίθετα, στα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας και άλλα που έχουν μάθημα βαρύτητας τα Αγγλικά (π.χ., ΜΜΕ κ.λπ.), είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν οι βάσεις εισαγωγής αφού για παράδειγμα στην κλίμακα 15-20 (βαθμός πρόσβασης) βρίσκονται πολύ λιγότεροι υποψήφιοι (2.900) σε σχέση με πέρυσι (4.743!).
Θολά είναι τα πράγματα για τις αρχιτεκτονικές σχολές για τις οποίες έχουν ενδιαφέρον πολλές εκατοντάδες υποψήφιοι. Φέτος στην κλίμακα 15-20 (βαθμός πρόσβασης) στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο βρέθηκαν 958 υποψήφιοι, ενώ πέρσι 1.078.

Με αφορμή τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… | Eagainst.com - Autonomy against Barbarism

Με αφορμή τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… | Eagainst.com - Autonomy against Barbarism

Πόσο νόμιμες είναι οι τράπεζες;;;;;;;

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της ύφεσης, άπειροι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τι τράπεζες. Αυτό έχει προκαλέσει πανικό στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες βλέπουν τη ρευστότητά τους να εξανεμίζεται. Σε συνδυασμό με τις μαζικές αναλήψεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν καταρρεύσει, πράγμα που, όπως είναι φυσικό, κανένας δεν θα ομολογήσει, ούτε θα γίνει ποτέ κουβέντα στα ΜΜΕ, γιατί θα είχαμε πανικό των καταθετών, με συνέπεια ένα Bank Run και την άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Οι τράπεζες, βλέποντας τον κίνδυνο, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν με διάφορες ενέργειες, οι οποίες είναι

370 εκατομμύρια ευρώ η αμοιβή σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών για να συντάξει τη νέα δανειακή σύμβαση!...



Ετοιμάζεται να έρθει στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και τρόικας. Είναι αυτή για την οποία έγινε πολύς λόγος, όταν ο Βενιζέλος δήλωσε πιέζοντας τον Σαμαρά ότι θα ζητήσει να κυρωθεί με 180 ψήφους, προκειμένου να έχει τη συναίνεσή του. Είναι η δεύτερη δανειακή σύμβαση που θα έρθει προς κύρωση τον Σεπτέμβρη. Η πρώτη ήταν με το περσινό δάνειο της τρόικας. 
Πληροφορούμαστε ότι τη σύμβαση την έχει αναλάβει το μεγάλο δικηγορικό γραφείο Ποταμίτης-Βεκρής και συνεργάτες, που όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, έχει δουλειές σ’ όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πράγματι τις υπηρεσίες που προσφέρει θα τις ζήλευε και η Loyds. Από banking, μέχρι ποινικές και αστικές υποθέσεις, από την ενέργεια και στο Real Estate, ως τη ναυτιλία, αλλά και στην κοινωνική ασφάλεια (!). Τις τελευταίες μέρες εντόνως αναφέρεται ότι η εταιρία αυτή έχει αναλάβει τη σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης με αντίτιμο 370 εκατομμύρια ευρώ. Για να αντιληφθούμε το ύψος της αμοιβής της, το συγκρίναμε με τα 350 εκατ. που θα πάρει το κράτος από την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ!
Τα ερωτήματα που εγείρονται, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, είναι πολλά:
Δεν θα μπορούσαν δημόσιοι φορείς, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων ή της Τράπεζας της Ελλάδος να αναλάβουν την κατάρτιση της σύμβασης;
Τόσο διαφορετική είναι η δεύτερη σύμβαση από την πρώτη, που χρειάζεται τόσο πολύ χρήμα για να συνταχθεί;
Έγινε δημόσιος διαγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δικηγορικών γραφείων για το ποιο θα την αναλάβει;
Η ίδια εταιρία –η οποία έχει πάρει και πολλές άλλες συμβάσεις του Δημοσίου– είχε αναλάβει την πρώτη σύμβαση και με ποιο αντίτιμο;
Σημειώνουμε ότι οι κύριοι Βεκρής και Ποταμίτης μαζί μ’ άλλες 49 προσωπικότητες (επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ασφαλιστές και δικηγόρους) υπέγραψαν πρόσφατα έκκληση για «άμεση συγκρότηση κυβέρνησης Έκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ανασυγκρότησης». 
Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου για τις προσωπικότητες αυτές και το εθνικό έργο που ανέλαβαν. Άλλωστ, η ιστορία από νωρίς τους έταξε στο ρόλο αυτό. Όπως και άλλους του λόμπι του Κολλεγίου Αθηνών, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και πολιτικούς όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, Λιάνης, Δούκας και ο Αντ. Σαμαράς. 
Να περιμένουμε εξηγήσεις;