Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΧΑΡΝΑΙ - ΖΩΓΡΑΦΟΥ:Οι ιστορίες 2 δανείων που συζήτησε το ΔΝΤ



AddThis Social Bookmark Button
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, απρόοπτη τροπή έλαβε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για την 5η δόση των δανείων. Και αυτό διότι το Ταμείο ζήτησε ξαφνικά πρόσθετα στοιχεία από την Αθήνα, για δύο  δάνεια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν "περίεργα" και οι ελεγκτές της Τρόικα διαπίστωσαν πως κρύβονταν στα στοιχεία για τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας μας.

Πρόκειται για 2 δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, ένα 35 εκατ. του
δήμου Αχαρνών,  και ένα 25 εκατ. του δήμου Ζωγράφου, το οποίο μπλοκαρίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι σήμερα οι δυο δήμαρχοι των συγκεκριμένων Δήμων βρέθηκαν από το ... πουθενά στη μέση του κυκλώνα του ΔΝΤ. Τόσο όμως ο δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλιρης, όσο και ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, δεν έχουν καμία σχέση με τη σύναψη των δύο αυτών δανείων. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τόσο οι Δήμοι Αχαρνών και Ζωγράφου, αλλά και άλλοι Δήμοι της Ελλάδας που πήραν ανάλογα δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού έκαναν την εκταμίευση από την Κύπρο και από συγκεκριμένο υποκατάστημα...

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ
Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη επί δημαρχίας Σπύρου Στριφτού στις αρχές το 2005 όντας εκλεγμένος στο δημαρχιακό θώκο κι είχε διάρκεια μέχρι και το 2020. Την απεξόφληση του δανείου εγγυάτο πλήρως το ελληνικό δημόσιο. Το δάνειο είχε πολύ καλούς όρους για το δήμο Αχαρνών. Την υπόθεση μαζί με τον Σπύρο Στριφτό χειρίστηκε και ο, αείμνηστος, τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρήστος Ντούρος, ο οποίος λόγω επαγγέλματος (διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζα) ήταν γνώστης όλου του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο κ. Στριφτός ήταν ο προσωπικός πιλότος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί των ημερών της πρωθυπουργίας του. Μάλιστα ήταν από τους ελάχιστους υποψηφίους δημάρχους που στην κεντρική τους προεκλογική ομιλία πήγε ο ίδιος ο Κώσταντίνος Μητροστάκης. Αλλά και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αχαρνών τότε ο κ. Γρηγοράκης είχε προσωπική φιλία με την οικογένεια Μητσοτάκη. Αμφότεροι άσκησαν πιέσεις στον τότε υφυπουργό οικονομικών Πέτρο Δούκα, ο οποίος πολιτευόταν και στην εκλογική Περιφέρεια Αττικής (σ.σ. το λεγόμενο Υπόλοιπο Αττικής) και μεσολάβησε υπέρ της έγκρισης και χορήγησης του δανείου.
Πιστώτρια τράπεζα ήταν η περίφημη...  Goldman Sachs,η οποία στη συνέχεια όταν κατάλαβε (ή όταν πληροφορήθηκε) την πιστοληπτική αδυναμία του Δήμου Αχαρνών, παραχώρησε τα δικαιώματά της στις τράπεζες DEXIA BANK ( Γάλλο – Βελγικός όμιλος ) και Kommunale Credit Bank της Αυστρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του δανείου ήταν 35.000.000,00. Στα ταμεία του Δήμου Αχαρνών, επίσημα, έφτασαν  31.500.000,00. Κι από αυτά αφαιρέθηκαν 1.050.000,00 για προμήθειες προς τρίτους, γεγονός που ήταν σημείο αντιπαράθεσης τότε στο δημοτικό συμβούλιο. Τα υπόλοιπα 3.500.000,00 ευρώ σύμφωνα με τους ορκωτούς ελεγκτές δεν εμφανίστηκαν ούτε στους επίσημους λογαριασμούς του δήμου ούτε στους ... ανεπίσημους λογαριασμούς της τραπεζας Πειραιώς, όπως τους αναφέρουν και οι ορκωτοί ελεγκτές στην εκθεση τους. 

Πάντως, ο δήμαρχος Σπύρος Στριφτός δεν πλήρωσε καμία δόση αφού είχε διετές περίοδο χάριτος και δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει. Ξεκίνησε να πληρώνει ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης που κέρδισε τις εκλογές του 2006 κι ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2007. Τα οικονομικά όμως του Δήμου Αχαρνών περιήλθαν στη χειρότερή τους κατάσταση στις αρχές του 2009. Τότε ο κ. Φωτιάδης αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου και σταμάτησε την αποπληρωμή. Όταν ανέλαβε δήμαρχος ο νικητής των εκλογών του 2010 Σωτήρης Ντούρος, ανακοίνωσε αδυναμία αποπληρωμής θέλοντας ουσιαστικά να πάει σε μία νέα διαπραγμάτευση.

Και επειδή οι τράπεζες ποτέ δεν χάνουν η  DEXIA BANK ( Γάλλο – Βελγικός όμιλος ) και η Kommunale Credit Bank της Αυστρίας απευθύνθηκαν στο ελληνικό δημόσιο που ήταν κι ο εγγυητής της αποπληρωμής. Στη συνέχεια δε κατέθεσαν τις ενστάσεις τους και στην τρόικα με το αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνεδρίαση του ΔΝΤ και η απόφαση για την εκταμίευση της περίφημης 5ης δόσης μέχρις ότου δώσει τις αναγκαίες εγγυήσεις η κυβέρνηση της Αθήνας.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Ο Δήμος Ζωγράφου επί δημαρχίας Γιάννη Καζάκου, σύναψε τον Σεπτεμβρίου του 2007,  δάνειο 25. 000.000,00 ευρώ και με επιτόκιο 2,8 % από την αυστριακή τράπεζα Kommunal Credit Bank (από αυτή που ήταν μέσα στο δάνειο και του Δήμου Αχαρνών). 
Τα 25.000.000,00 σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο ο τότε δήμαρχος Γιάννης Καζάκος διατέθηκαν ως εξής:
19.400.000, 00 για την εξόφληση της αγοράς της βίλας Ζωγράφου και 5.000.000,00 για την εξόφληση παλαιοτέρων δανείων του Δήμου.
Το μεγάλο θέμα είναι ότι η πιστώτρια τράπεζα δεν ζήτησε την κρατική ή εμπράγματη ή άλλου είδους εγγύηση. Απλά ήλεγξε τις μέχρι τότε οφειλές του Δήμου και ενέκρινε το δάνειο, το οποίο εκταμιεύτηκε στο σύνολό του και ο Δήμος άρχισε να πληρώνει τις προσυμφωνημένες δόσεις.
Αργότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά από καταγγελίες της μειοψηφίας και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής, με έλεγχό του στα οικονομικά του Δήμου διαπίστωσε πως η δανειακή σύμβαση είχε υπογραφεί χωρίς τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Δήμος να πληρώσει τις δόσεις του δανείου.

Ο τότε δήμαρχος Γιάννης Καζάκος απευθύνθηκε στον τότε υπουργό εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό θανάση Νάκο και ζήτησε ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ξεπερνούσε το πρόβλημα της έλλειψης προσυμβατικού ελέγχου για να μπορεί ο δήμος να πληρώνει τις οφειλές του. Ο κ. Παυλόπουλος ξεκίνησε τη διαδικασία της νομοθετικής ρύθμισης.

Οι εκλογές όμως του 2009 έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Ραγκούση στην ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών, ο οποίος δεν συμφώνησε στο ήδη έτοιμο σχέδιο ρύθμισης που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχός του Προκόπης Παυλόπουλος με αποτέλεσμα ο Δήμος Ζωγράφου να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Τότε ο Γιάννης Ραγκούσης και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 δεν ενέκρινε τίποτα σε δημάρχους της Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, η πιστώτρια τράπεζα kommunale Credit Bank της Αυστρίας αγοράστηκε  από το αυστριακό κράτος κατά ποσοστό 98 %. Η νέα διοίκηση της τράπεζας με στόχο πάντα να απαιτήσει στο σύνολό του το ληξιπρόθεσμο πλέον δάνειο, απευθύνθηκε κατ αρχήν στην Τράπεζα της Ελλάδος και μετά στην Τρόικα. Και η τρόικα έθεσε το θέμα στο ΔΝΤ, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου