Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Δύο αδέλφια επέλεξαν την ευθανασία γιατί δεν άντεχαν να μην βλέπουν και να μην ακούν ο ένας τον άλλο

Δύο Βέλγοιδίδυμοι αδελφοί, οι οποίοι γεννήθηκαν κωφοί και στη συνέχεια έχασαν και την όρασή τους, δικαιώθηκαν στο αίτημά τους να πεθάνουν μαζί επειδή δεν άντεχαν πλέον να ζουν χωρίς να μπορούν να βλέπουν και να ακούν ο ένας τον άλλον, σε μια υπόθεση που δοκιμάζει τα όρια του δικαιώματος στην ευθανασία.Οι γιατροί χορήγησαν ένα ενέσιμο θανατηφόρο διάλυμα στους 45χρονους αδελφούς οι οποίοι προηγουμένως είχαν πιει μαζί ένα φλιτζάνι καφέ και αποχαιρέτισαν ο ένας τον άλλο, όπως ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου UZ των Βρυξελλών.
"Δεν κέρδισαν το δικαίωμα στην ευθανασία απλώς επειδή ήταν κωφοί και τυφλοί, αλλά επειδή δεν μπορούσαν πια να αντέξουν ότι δεν ήταν σε θέση να δουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλο", πρόσθεσε.

Το Βέλγιο είναι μια από τις λίγες χώρες όπου η ευθανασία είναι νόμιμη. Προκειμένου να του γίνει ευθανασία, ο ασθενής πρέπει να είναι ενήλικος, ικανός να λαμβάνει αποφάσεις και να εκφράσει κατ' επανάληψη την επιθυμία του να πεθάνει. Θα πρέπει επίσης να υποφέρει από συνεχή και αβάσταχτο σωματικό ή ψυχικό πόνο που να μην επιδέχεται ιατρική βοήθεια. Η κατάστασή του θα πρέπει να είναι σοβαρή και ανίατη και να οφείλεται σε ασθένεια ή τραυματισμό.

"Το αφόρητο άλγος μπορεί να είναι και ψυχικό εκτός από σωματικό. Οι δύο αδελφοί ήταν αχώριστοι. Ζούσαν μαζί και έκαναν την ίδια δουλειά", είπε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 45χρονοι αδελφοί πέθαναν στις 14 Δεκεμβρίου και η οικογένειά τους στήριξε την απόφασή τους.

Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002 και κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν σε αυτήν. Το 2011 δόθηκε έγκριση για ευθανασία σε 1.133 ανθρώπους. Από αυτούς, το 86% ήταν άνω των 60 ετών και σχεδόν επτά στους δέκα (72%) έπασχαν από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου