Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αυτοκτόνησε στα 26 του ο πρωτοπόρος προγραμματιστής Aaron Swartz


Χτες, ο προγραμματιστής και ακτιβιστής Aaron Swartz σε ηλικία μόλις 26 ετών, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει τo Wired,στα δεκατέσσερά του κατάφερε να αναπτύξει το πρότυπο RSS, ενώ ήταν γνωστός για τις ικανότητές του ως χάκερ. Ο ίδιος αγωνίστηκε σκληρά για την διαδικτυακή ελευθερία, αναπτύσσοντας το OpenLibrary.org, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει με όσους επιχείρησαν να βάλουν δεσμά στο Ίντερνετ.

«O Aaron παρέμενε σταθερός στην αφοσίωσή του για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανοικτού κόσμου» γράφει ο ιδρυτής του Internet Archive, Brewster Kahle. «Είναι ένα από τα καλύτερα πνεύματα της γενιάς του Διαδικτύου. Είμαι συντετριμμένος από την απώλεια του, αλλά θα συνεχίσω να εμπνέομαι από τη δουλειά και την αφοσίωσή του.», συμπληρώνει.


Μέσω του JSTOR, από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Ιανουάριο 2011, είχε καταφέρει να αποσπάσει από το campus του MIT, τα αρχεία που κατέβαιναν στο λάπτοπ του με ασταμάτητους ρυθμούς, χάρη σε έναν κώδικα που είχε γράψει ο ίδιος.

Η απάτη αυτή έγινε αντιληπτή από το προσωπικό του ΜΙΤ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο νεαρός χάκερ.

Ο Swartz είχε γνωστοποιήσει ότι υπέφερε από κατάθλιψη, ενώ κατηγορούνταν για υποκλοπή εκατομμυρίων ακαδημαϊκών ψηφιακών αρχείων, τα οποία σκόπευε και να δημοσιεύσει δωρεάν στο Διαδίκτυο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου