Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τακτοποίησαν στα κρυφά τους μεγαλοεργολάβους παραμονές Χριστουγέννων




Πριν από λίγες μέρες το www.koutipandoras.gr έκανε λόγο για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται στη Βουλή για κρίσιμα νομοσχέδια. Ένα νομικό εργαλείο το οποίο το παρέχει το Σύνταγμα για έκτακτες και απρόβλεπτες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για την ψήφιση σκληρότατων και ανάλγητων οικονομικών μέτρων. Με τον τρόπο αυτό τίθενται σοβαρά ζητήματα ανττισυνταγματικότητας και αλλοίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ωστόσο τα σκληρά οικονομικά μέτρα δεν είναι και η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση επιστρατεύει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2012 η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φρόντισε να τακτοποιήσει τους μεγαλοεργολάβους δίχως να το αντιληφτεί κανείς.
Συγκεκριμένα με στο τέλος του άρθρου 25 του ν.3614/07 πρόσθεσε τις παραγράφους 14 και 15, οι οποίες αναφέρουν τα εξής:
«14. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 ν. 1882/1990 (Α” 43) και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, ή τυχόν αντίθετου συμβατικού όρου, επιτρέπεται μέχρι 31.12.2012 η πληρωμή αναδόχων συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων συμβάσεων και δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων, πλην έργων κρατικών ενισχύσεων, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ή και ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.»
«15. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 2362/1995, καθώς και κάθε άλλης ειδικής διάταξης, δεν απαιτείται σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση κανονιστικών διοικητικών πράξεων που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι οποίες προκαλούν δαπάνη που, αναγνωρίζεται και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Πιο απλά ακόμη και κάποιος να χρωστά στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να εισπράττει κανονικά. Την ίδια ώρα που μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται στη φυλακή για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ. Είναι προφανές ότι οι μεγαλοεργολάβοι απολαμβάνουν κυβερνητική ασυλία. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι μεγαλοεργολάβοι κατάφεραν μέχρι στιγμής να κάνουν χρήση της φωτογραφικής διάταξης.
To θέμα ανέδειξε χθες με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος. «Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τις παραμονές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε ώστε μέχρι το τέλος του 2012 να τακτοποιηθούν οι μεγαλοεργολάβοι, ακόμα και όταν αυτοί χρωστούν στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμα και στους εργαζόμενούς τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή όλες τις οφειλές προς το δημόσιο, των εταιρειών που έχουν αναλάβει συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς τα χρήματα που έχουν πάρει μέχρι σήμερα από το ελληνικό κράτος και κοινοτικούς πόρους και την ονομαστική κατάσταση όσων έσπευσαν να αξιοποιήσουν την «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση και να εισπράξουν χωρίς προηγουμένως να έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου