Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Katerina Stefanidi Captures NCAA Title in the Pole Vault


DES MOINES, Iowa -- Two of Stanford's most decorated track and field athletes finished their collegiate careers on Wednesday and it was Katerina Stefanidi who came through with the NCAA title. The other, Chris Derrick, battled hard in the 10,000 meters, but had to settle for third.
Stefanidi's title capped a big day for the Stanford women who lead the NCAA meet after day 1 with 18 points. The men got the six points from Derrick and are tied for seventh after the first day.
The title from Stefanidi was the big news of the day, but the Cardinal women also set three new school records. Brianna Bain broke her own school record in the javelin on her way to a runner-up finish, while Justine Fedronic (800 meters) and the 4x100-meter relay also posted school-record marks.
Stefanidi who had been the NCAA runner-up a year ago, cleared 14-7 ¼ on her first try and was the only competitor over that height. Three had advanced to the winning height, but after the other two failed on all three tries, Stefandi clinched the title. She became the first Stanford woman to win an NCAA title in the pole vault.
After clinching the title, the bar was moved to 4.50 meters, which is the Olympic `A' Standard. On her final attempt, Stefanidi nearly cleared the height, but instead will have to wait to clinch her trip to London to compete for the Greek team. 

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η απίστευτη προφητεία ενός ναζί, πριν 66 χρόνια!



Η απίστευτη προφητεία ενός ναζί, πριν 66 χρόνια!
Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι αντίγραφο από απόκομμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, όπως θα παρατηρήσετε του έτους 1995, ενός άρθρου που αρχικά είχε δημοσιευτεί 66 χρόνια πριν, δηλαδή το 1945, αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Perierga.gr - Η απίστευτη προφητεία ενός ναζί
ΠΗΓΗ: perierga.gr

ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ...


Του ΣΤΑΘΗ*
Που είναι η «συνιστώσα Ντόρα», ηρωικοί μου παίδες Δεν τη βλέπω να συμμετέχει με θέρμη στην προεκλογική εκστρατεία Σαμαρά,
Φοβάμαι (δηλαδή ελπίζω) ότι στην περίπτωση που θα έρθειδεύτερη στις εκλογές η Ν.Δ., θα έχει έρθει...πρώτη η Ντόρα.Γίγαντας ο κ. Σαμαράς!
Αν κρίνει κανείς από τις τακτικές και τους ελιγμούς που έκανε μέσαστο κόμμα του ο Αντώνης, καθιστώντας τον εαυτόν του όμηρο της κυρίας Μπακογιάννη, του κ. Καραμανλή και του κ. Βορίδη, δεν θαήθελε να σκεφτεί καν

nonews-NEWS: Γιατί ο μπαμπάς σου ψήφισε Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ) ...

nonews-NEWS: Γιατί ο μπαμπάς σου ψήφισε Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ) ...

Ποιος είναι επόμενος στόχος των αγορών



Ποια χώρα της ευρωζώνης, πέραν του φτωχού Νότου, έχει όλα τα… συστατικά για να συμπληρώσει το κερδοσκοπικό μενού των τελευταίων μηνών

Μεγάλες εκροές καταθέσεων παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα και από τράπεζες του Βελγίου! Όπως υποστηρίζουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, οιΒρυξέλλες – δηλαδή, η καρδιά του ευρωσυστήματος – θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών. Κι αυτό γιατί η βελγική οικονομία έχει όλα τα …συστατικά για να συμπληρώσει το κερδοσκοπικό μενού των τελευταίων μηνών.
Μολονότι δεν ανήκει στον φτωχό ευρωπαικό Νότο, τόσο το χρέος, όσο και το έλλειμμα της, είναι ένα βήμα πριν να χτυπήσουν «κόκκινο», κάτι το οποίο δεν αποκλείεται αμέσως μόλις η «δουλειά» με την Ισπανία τελειώσει. Δηλαδή, να προηγηθεί κι αυτής ακόμα της επίθεσης που ετοιμάζεται στην Ιταλία. Άλλωστε, το Βέλγιο ήταν μια από τις χώρες που είχαν στοχοποιηθεί αρκούντως για τα τρικ που είχε χρησιμοποιήσει – κι αυτό – κατά την προετοιμασία εισόδου του στην ΟΝΕ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ενώ το σχεδόν μόνιμο κυβερνητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών. Στελέχη ελληνικών τραπεζών, μάλιστα, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, υποστηρίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η Εργατική Τάξη πάει στις Εκλογές!


Τρεις μήνες ζωής δίνει στην Ελλάδα ο κ. Σόρος. Ο ίδιος, ως φαίνεται, θα ζήσει 100 χρόνια ακόμα.
Και τα λεφτά του θα τα πάρει μαζί του.

Ηδη από τις αρχές του 1990 φαινόταν ότι τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναθεωρούνται.
Ο,τι με το αίμα τους είχαν κατακτήσει οι λαοί (ας περιορισθούμε στη Δυτική Ευρώπη) η αντεπανάσταση της Θάτσερ (και του Ρήγκαν) το έθετε εν αμφιβόλω.
Η νομιμοποίηση αυτής της αντεπανάστασης από τησοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη (ΜπλαιρΣρέντερ κ.λπ.) και τον Κλίντον(σήμερα Ομπάμα) στις ΗΠΑ, έδωσε στην αναθεώρηση αυτών των αποτελεσμάτων ακόμα πιο αντιδραστικό χαρακτήρα.
Το όποιο «κοινωνικό κράτος» στη Δύση άρχισε να εκθεμελιώνεται και, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο καπιταλισμός, χωρίς αντίπαλο δέος πλέον,αποθηριώθηκε.
Ηδη στην Ελλάδα, απ’ την περίοδο Σημίτη, μια νέα ρητορική εμφανίσθηκε στον δημόσιο βίο. Εργαζόμουν στα «ΝΕΑ» τότε, μετά το 1991 και έγραφα για τους ευφημισμούς (ευέλικτη εργασία, διαχείριση προσωπικού, ανθρωπιστικές επεμβάσεις) που είχαν αρχίσει να κυριαρχούν στα ΜΜΕ, καθώς και για τη μαύρη προπαγάνδα

που έκανε πλύση εγκεφάλου στους πολίτες με στερεότυπα
τα οποία εμφάνιζαν τον νεοφιλελευθερισμό ως «εκσυγχρονισμό», το λάιφ στάιλ ως την πεμπτουσία της ύπαρξης και τη λαμογιά ως αρετή.
Η αλήστου μνήμης εκείνη εποχή των μεταλλάξεων, απότοκος της οποίας είναι η σημερινή δικτατορία των τοκογλύφων είναι γνωστή - μην πλατυάζουμε.
Το ουσιώδες είναι ότι από τότε, το 1980 -1990, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καπιταλισμός άρχισε να μετατοπίζει την αστική δημοκρατία προς το ολιγαρχικότερο. Ορισμένες μάλιστα φορές νααποσυνδέεται απ’ αυτό το πολίτευμα κάνοντας πειράματα τύπου Σχολής του Σικάγου σε αυταρχικό περιβάλλον όπως της Χιλής

ή σε απολυταρχικό, όπως της Κίνας. Οπου από καιρό ο κρατικός καπιταλισμός (αυτό που εμφανιζόταν ως κομμουνισμός) είχε υποταχθεί σε μιαγραφειοκρατία που έβλεπε ότι θα μπορούσε και η ίδια να πλουτίσει, που έβλεπε ότι ουδείς άλλος μηχανισμός εκτός απ’ τον εαυτόν της μπορούσε να τηνελέγξει.
Αλλά αν ο αναθεωρητικός (εν σχέσει με τα αποτελέσματα του πολέμου) καπιταλισμός έγινε απ’ το τέλος της δεκαετίας του 1990 και ρεβανσιστικός(επιβολή ενός Δ’ Ράιχ στην Ευρώπη), η κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman Brothers, έδωσε στα χαρακτηριστικά του μια ακόμα πιο επικίνδυνη και αντιδραστική τροπή.
Στο εξής η διακυβέρνηση των κρατών από ένα πολιτικό προσωπικόυποταγμένο όλο και πιο ασφυκτικά στις οικονομικές επιλογές του διεθνούς τραπεζοβιομηχανικού συμπλέγματος, έγινε προτεραιότητα.
Με το τραπεζικό σύστημα να κολυμπάει μέσα σε μια λογιστική - τοξική φούσκα, ο καπιταλισμός άρχισε να αντικαθιστά τη χρηματοπιστωτική κρίση του με μια νέα κρίση
που επιδιώκει την αρπαγή του πλούτου (όχι πια μέσα απ’ τα δάνεια και την υπερχρέωση νοικοκυριών και κρατών) αλλά κατευθείαν απ’ την πηγή του - εκεί που παράγονται οι υπεραξίες.
Ετσι η περικοπή των μισθών, η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών και η σχετική τρώσις του καταναλωτικού μοντέλου, όχι μόνον έχουν γίνειμονόδρομος,

αλλά η περαιτέρω αποδέσμευση του καπιταλισμού από την αστική δημοκρατία, δεν είναι πια πειρασμός, αλλά αναγκαιότης.
Προς τούτο η φράου Μέρκελ (και βεβαίως ο μεσιέ Ολάντ στην ώρα του) θέλει στην Ελλάδα Επίτροπο,

θέλει στην Ελλάδα εγχώριο πολιτικό προσωπικό ανδρεικέλων καιτοποτηρητών. Θέλει υπογραφάκηδες που «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» όπως ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και οι ναιναίκοι τους.

Ο καπιταλισμός στη Δύση επιλέγει πλέον την αυταρχική δημοκρατία(Γερμανία), βαδίζει προς την Ολιγαρχία (όχι μόνον την οικονομική, αλλά και τηνπολιτική) ενώ ταυτοχρόνως φλερτάρει και πειραματίζεται με εκτροπές απ’ τηναστική δημοκρατία ή με οικονομικά πραξικοπήματα (όπως το Μνημόνιο), που αν χάσουν την αστικοδημοκρατική τους δορά σήμερα, αύριο δεν αποκλείεται να φορέσουν τη στολή της αστυνομικής ή ακόμα και τηςστρατιωτικής καταστολής.
Και κατά τούτα έχει μεγάλη αξία, νομίζω ιστορική, ο αγώνας που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι ένας ταξικός αγώνας και, αν ο λαός βγει νικητής σε αυτές τις εκλογές, αυτός ο αγώνας θα μπορέσει νασυνεχισθεί από ισχυρότερες θέσεις.
Το στοίχημα για την Ελλάδα (και κατ’ επέκτασιν για όλη την Ευρώπη) είναι να αποδειχθεί ότι η Μέρκελ δεν είναι αήττητη, να αποδειχθεί ότι μπορεί να υπάρξει σημείο καμπής για τις επιλογές του καπιταλισμού. Να αποδειχθεί ότι ο λαός μπορεί να ’ναι ισχυρότερος από τη Διαπλοκή, ότι μπορεί να απαλλαγείαπό τη Διαφθορά κι ότι μπορεί να σταματήσει τα τανκς των τόκων.
  
«Διεθνή οικονομική βοήθεια» ζητάει τώρα η Ισπανία. Δεν ήταν«τεμπέληδες» και «διεφθαρμένοι» οι Ελληνες, διεφθαρμένοι και φασίστεςείναι οι τοκογλύφοι. Γκαουλάιτερ και ραγιάδες είναι οι τοποτηρητές τους. Μπορεί ο καπιταλισμός να είναι οι κρίσεις του, αλλά οι άνθρωποι είναι κάτιπερισσότερο από εμπορεύματα...



Να πόσα μας χρωστάει η Γερμανία


 ΔΙΑΔΩΣΤΕ: Να πόσα μας χρωστάει η Γερμανία
Απειλεί η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ότι θα πάει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν “τολμήσει” να παραβιάσει όρους του επαχθούς Μνημονίου. Μακάρι, θα πούμε εμείς, με τη διαφορά ότι η Γερμανία και η Ελλάδα, θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο και να τα βάλουν όλα κάτω. Για να δούμε και να δείξουμε οι Έλληνες ότι τελικά, η Γερμανία χρωστά τουλάχιστον τα διπλάσια στην Ελλάδα απ’ όσα της χρωστά αυτή. Και, αυτό,

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ξεπουλήσαμε τον Χρυσό της Χαλκιδικής 2.000 φορές κάτω του κόστους σε Μπόμπολα και Goldman Sachs


!

Στις 17 Ιουνίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γίνεται «πρώην» Υπουργός Οικονοµικών (ακόµη δεν µπορούµε να καταλάβουµε γιατί αντικαταστάθηκε ένας τόσο πετυχηµένος Υπ. Οικονοµικών που «έσωσε» την Ελλάδα µε το µνηµόνιο) και στον ανασχηµατισµό τού ανακοινώνεται... ότι αναλαµβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. Πολλοί τότε θεώρησαν (και εγώ µαζί τους) ότι πρόκειται για υποβάθµιση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αµ, δεν ήξερα τι θα ακολουθούσε...


Στις 26 Ιουλίου του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν υπέγραφε µε τίποτα η προκάτοχός του Μπιρµπίλη) που κατέθεσε η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και αφορά στη µεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεµµάτων της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της µε την σύµβαση που έγινε µε το ελληνικό δηµόσιο τον ∆εκέµβριο του 2003 και κυρώθηκε από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.


Με το νόµο 3220/2004 ΦΕΚ 15Α / 28.1.2004, τα µεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής περνούν στην ιδιοκτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (European Goldfields και Ελλάκτωρ). Η νεοσύστατη τότε εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δίνει 11.000.000 ευρώ. Στο ελληνικό δηµόσιο; Οχι. Το τίµηµα των 11.000.000 ευρώ δόθηκε στην TVX από το ελληνικό δηµόσιο για την αγορά των δικαιωµάτων, αφού η TVX ήταν η προκάτοχος των δικαιωµάτων εξόρυξης της περιοχής. Κατά συνέπεια το όφελος από την αγοραπωλησία για το ελληνικό δηµόσιο ήταν µηδενικό!
Μπορεί βέβαια κάποιος να σκεφτεί… «δεν µπορεί, το δηµόσιο θα κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του µεταλλεύµατος όταν γίνει η εξόρυξη…»
Λάθος. Στη σύµβαση ορίζεται ρητά ότι το ελληνικό δηµόσιο δεν κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος.


Ολα δικά τους. ΟΛΑ. Και το επιχείρηµά τους είναι ότι θα κερδίσουν από τη φορολόγηση των κερδών. Χωρίς σχόλια…
Αξίζει να σηµειωθεί ότι τον Οκτώβρη του 2011,όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ (µέτοχος της “Ελληνικός Χρυσός”), η εταιρεία Aktor Construction International (100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ) προέβη σε συµφωνία πώλησης 13 εκ. µετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστού 7,07% του µετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκ. δολαρίων Καναδά. Το ποσοστό συµµετοχής της Aktor Construction International LTD στη European Goldfields, µετά τη συναλλαγή, διαµορφώνεται σε 12,2% του µετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωµα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 µετοχών µε 13 δολάρια Καναδά ανά µετοχή.


Εύκολα συµπεραίνει κανείς τι συνέβη µε µια µόνο υπογραφή του ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου που εγκρίνει την Μ.Π.Ε. του έργου και ουσιαστικά «ανάβει» πράσινο φως στην επένδυση, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και φορέων.
Οταν µόνο το 7,07% των εξορυκτικών δικαιωµάτων, πωλείται προς 130.000.000 δολάρια Καναδά, δηλαδή 101.562.500 € µε σηµερινές τιµές ισοτιµίας ∆ολαρίου Καναδά προς Ευρώ, το σύνολο της τρέχουσας αξίας δικαιωµάτων της επένδυσης που προκύπτει είναι της τάξης του 1.436.527.580 € !!! ∆ηλαδή, το ελληνικό δηµόσιο εκχώρησε στο διεθνές λόµπι δικαιώµατα, που σήµερα αποτιµώνται χρηµατιστηριακά 1.436.527.580 €, χωρίς να εισπράξει δεκάρα τσακιστή! Και επιπλέον δεν κατοχύρωσε ποσοστιαία δικαιώµατα,επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος!


Τι παίρνεις µε 11 εκατ. ευρώ;


Στις 28 Ιανουαρίου 2004 δηµοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόµος 3220/2004, µε τον οποίο κυρώνεται η σύµβαση µεταβίβασης των ορυχείων Χαλκιδικής από το ελληνικό δηµόσιο στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Μεταξύ άλλων στην εταιρεία (όπου µέτοχος είναι ο Γιώργος Μπόµπολας) το ελληνικό δηµόσιο µεταβίβασε:

2.500 στρέµµατα γης
40.000 τ.µ. βιοµηχανικών
κτιρίων και γραφείων
Μεταλλεία έκτασης 317.000
στρεµµάτων (σύµφωνα µε
ειδικούς, υπάρχουν βεβαιωµένα
µεταλλεύµατα αξίας 22 δισ.
ευρώ)
11.000 τ.µ. αστικά οικόπεδα
310 κατοικίες στο Στρατώνι
2 πλήρη συγκροτήµατα
λιοτρίβισης και εµπλουτισµού
Μηχανολογικό εξοπλισµό
Ειδικό εξοπλισµό εξορύξεων
Stock 270.000 τόνων συµπυκνώµατος αρσενοπυρίτη (περίπου 250.000 ουγκιές χρυσού)
Για όλα αυτά... και για άλλα ακόµη, όπως διαβάζουµε στο πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή λίγους µήνες µετά, “το σύνολο (συµπεριλαµβανοµένου του πωληθέντος αποθέµατος) µεταβιβάστηκε στην εταιρεία αντί ποσού ευρώ 11.000.000”.
Αυτές είναι µπίζνες κύριοι...
Αυτές είναι µπίζνες.


Αν είσαι η Goldman Sachs ή ο Μπόµπολας παίρνεις ένα βουνό... που αξίζει 22 δισ. ευρώ


Οπως προβλέπεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η επένδυση έχει στόχο την παραγωγή µολύβδου, ψευδαργύρου, πυριτών και χαλκού/χρυσού. Η προσδοκώµενη ποσότητα απόληψης χρυσού, συνολικά από όλα τα µεταλλεία της περιοχής δραστηριότητας, είναι της τάξης των 0,45 γραµµαρίων ανά τόνο εξορυσσοµένου εδαφικού υλικού από υπόγεια εξόρυξη και 0,18 γραµµαρίων ανά τόνο για την επιφανειακή εξόρυξη.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της γ.γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Καραβασίλη η αξία των προϊόντων που θα παραχθούν κατά την 20ετή λειτουργία του έργου σε χρυσό και εµπλουτισµένα µεταλλεύµατα, ανέρχεται σε 13.000.000.000 € σε τιµές Απριλίου 2011, η δε συνολική δαπάνη λειτουργίας του έργου µαζί µε το κόστος της όλης επένδυσης υπολογίζεται περί τα 2.800.000.000€, συνεπώς τα κέρδη αναµένεται να φτάσουν τα 7.200.000.000 €, επ΄ αυτών δεν προβλέπεται κανένα απολύτως έσοδο για το Ελληνικό δηµόσιο! Παρά µόνο η φορολόγηση των λογιστικά υπολογιζόµενων «καθαρών κερδών»! Περίπου την ίδια εκτίµηση, όσον αφορά το προσδοκώµενο κέρδος, εξέφρασε και καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Ι. Πασπαλιάρης, σε σχετικήηµερίδα. Οι παραπάνω υπολογισµοί έγιναν για την τιµή του χρυσού των 425 US $/ουγγιά, αν λάβει κανείς υπόψη του τις τρέχουσες τιµές του
χρυσού των 1.589 US $/ουγγιά,αλλά και την επικρατούσα τάση διατήρησης σε υψηλά επίπεδα της τιµής, τότε τα αναµενόµενα κέρδη προκύπτουν τουλάχιστον τριπλάσια των παραπάνω υπολογισθέντων, 1589/425x7.200.000.000 = 26.919.529.000 $ ή 21.196.479.527 €.


ΚΑΙ ΤΩΡΑ... ΕΞΟΡΥΞΗ


Ενας από τους επιστηµονικούς φορείς που αντιδρούν σθεναρά στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική είναι το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που αποτελεί –βάσει του καταστατικού του- θεσµοθετηµένο τεχνικό σύµβουλο της πολιτείας. Στο πόρισµα του ΤΕΕ/ΤΚΜ λοιπόν αναφέρεται ότι «το έργο δεν αποτελεί µία µεµονωµένη τεχνική παρέµβαση, αλλά ένα ευρύτατο εγχείρηµα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, του οποίου η συνολική επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν µπορεί να αντιµετωπίζεται ως άθροισµα των επιµέρους εκτιµώµενων δυσµενών συνεπειών κάθε επέµβασης». Με απλά λόγια πρόκειται για τη Χαλκιδική, έναν πλούσιο σε φυσικό κάλος νοµό µε υπέροχες παραλίες και τόπους αναψυχής, ίσως το σηµαντικότερο προορισµό τουριστών της Β. Ελλάδας, µε µεγάλης κλίµακας τουριστικές εγκαταστάσεις και επίσης αποτελεί το µοναδικό τόπο προσέλκυσης θρησκευτικού τουρισµού για το Αγιο Ορος.
Κατά συνέπεια έπρεπε να σταθµιστεί το προσδοκώµενο όφελος από την εν λόγω εξορυκτική δραστηριότητα σε σχέση µε τις υπάρχουσες δραστηριότητες και υποδοµές. Με άλλα λόγια θα έπρεπε να υπολογίσουµε: «Τι κερδίζει ο ιδιώτης… και τι καταστρέφει το δηµόσιο για να κερδίσει ο ιδιώτης». Αυτός ο υπολογισµός δεν έγινε ποτέ. Ισως γιατί αν κάποιος τολµήσει να ψάξει αυτά τα νούµερα φτάνει σε αδιέξοδο. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, προκειµένου να εξαντληθούν τα αποθέµατα του συνόλου των πολύτιµων µετάλλων της περιοχής, προβλέπεται να εξορυχτούν -στη διάρκεια λειτουργίας των 20 χρόνων- συνολικά εκατοντάδες εκατοµµυρίων τόνων εδαφικού υλικού, είτε από υπόγεια ή επιφανειακή εξόρυξη. Το προβλεπόµενο δε -από την µελέτη- κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος φτάνει τα 37.560.000 €.
Επίσης, ο πανεπιστηµιακός καθηγητής ηλεκτρολογίας και µηχανικής Ξενοφών Ζήσης εξέφρασε την άποψη ότι για την αποκατάσταση του εδάφους της χερσονήσου, έπειτα από µια τόσο βαριά για το οικοσύστηµα διαδικασία, χρειάζονται περίπου 100.000 χρόνια!
Αρα, καλύτερα να µην κάνει κανείς τον υπολογισµό… Και δεν είναι µόνο αυτό. Οπως αναφέρει Στο ΧΩΝΙ ο Γιώργος Ουρσουζίδης, Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηµαθίας, δεν έχει γίνει ούτε καν οικονοµικός σοβαρός υπολογισµός συνεπειών. «Αν δεχθούµε τον ισχυρισµό της εταιρείας για δηµιουργία τουλάχιστον 1.500 θέσεων εργασίας (προοπτικά σε ορίζοντα δεκαετίας σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς της Ελληνικός Χρυσός) και αν συνυπολογισθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας στον αγροτοτουριστικό
τοµέα εξαιτίας της έλλειψης νερών και καθαρού
περιβάλλοντος, τότε οι όποιες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τη δραστηριότητα θα είναι ακριβο- πληρωµένες από τους φόρους του ελληνικού λαού και µόνο από αυτούς, αφού προφανώς το ισοζύγιο ∆ηµόσιου Οφέλους – Βλαπτικών Συνεπειών, θα είναι µάλλον αρνητικό.
Εχει απόλυτο δίκιο λοιπόν ο λαός που λέει ότι, «σε περίοδο κρίσης δεν πουλάς καλά, άρα δεν που- λάς καθόλου». Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, µήπως το «µνηµόνιο» ήταν εντελώς απαραίτητο για παρόµοιες «επενδύσεις» στη χώρα µας!


ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ


Επικοινωνήσαµε µε το Γιώργο Ουρσουζίδη, Αντιπρόεδρο και υπεύθυνο σε ζητήµατα που αφορούν στο περιβάλλον της Ν.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηµαθίας. Το πρώτο πράγµα που τον ρωτήσαµε ήταν αν είναι εύλογη η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.
Είναι εύλογη η αντίδραση των κατοίκων και τοπικών φορέων στην εξόρυξη χρυσού, λόγω της µεγάλης βλάβης που θα υποστεί το περιβάλλον και της µόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα;
Οι αντιδράσεις δεν αφορούν µόνο στην προτεινόµενη µέθοδο εξόρυξης, αλλά και στο καθεστώς χρήσεων γης. Αναµφίβολα η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί πληγή για το περιβάλλον. Αυτό είναι κατανοητό σε κάθε πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη γνώση και κοινή αντίληψη. Οταν όµως πρόκειται για εξόρυξη χρυσού, τα πράγµατα γίνονται τραγικά.
Απαιτούνται τεράστιες εκσκαφές,που κυριολεκτικά αλλάζουν τα χαρακτηριστικά µιας ολόκληρης περιοχής, µετατρέποντας την σε «κρανίου τόπο», εξαφανίζουν κάθε είδος χλωρίδας και πανίδας, επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. ∆υστυχώς όλες οι µέθοδοι έχουν τεράστιο κόστος στο περιβάλλον και δεν επιλέγονται ανάλογα µε τις ζηµιές που προκαλούν, αλλά ανάλογα µε το κόστος!
Οι περίφηµες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά η τεκµηρίωση της επιθυµίας του «επενδυτή», και η επικύρωσή τους ανάγεται σε ζήτηµα οικονοµικής δύναµης και πολιτικής επιρροής! Η παγκόσµια πραγµατικότητα σε σχέση µε τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού, είναι απογοητευτική.

Θα επηρεαστούν οι χρήσεις γης και κατά συνέπεια οι αξίες των οικοπέδων και ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή;

Το έργο ανήκει στην κατηγορία υψηλής όχλησης (ΚΥΑ 13727/724/2003), τα έργα της κατηγορίας αυτής υπάγονται στη νοµοθεσία SEVEZO, δηλαδή έχει εφαρµογή η σχετική νοµοθεσία για «Ατυχήµατα µε- γάλης κλίµακας» και ρωτώ λοιπόν, είναι λογικό να υπάρξει επενδυτικό κλίµα περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Χαλκιδικής;

Εφόσον τεθούν ζητήµατα αποζηµιώσεων λόγω της όχλησης από τη συγκεκριµένη δραστηριότητα,ποιος θα αποζηµιώσει τους θιγόµενους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο κ. Πάχτας; Χώρια οι αναπόφευκτες συνέπειες από την υπεράντληση των διαθέσιµων υδατικών αποθεµάτων, καθώς και η πιθανότητα µόλυνσής τους, ο όρος Οξινη Απορροή Μεταλλείων αποτελεί µια παγκόσµια πραγµατικότητα στη µεταλλευτική δραστηριότητα.

Η συνολική µέση άντληση σύµφωνα µε τη µελέτη, σε υπόγεια νερά, ανέρχεται σε 8.000.000 m3 ανά έτος!

Για την ανάγκη εκτέλεσης των µεταλλευτικών εργασιών σε ξηρό περιβάλλον, η µελέτη προβλέπει την αποστράγγιση του υπεδάφους υποβαθµίζοντας την στάθµη του υπόγειου υδροφορέα στα - 660 m κάτω από την στάθµη της θάλασσας! Επίσης η πιθανότητα σεισµικής διέγερσης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε σεισµογόνους περιοχές, όπως η Ανατολική Χαλκιδική είναι υπαρκτή, σύµφωνα µε τον καθηγητή γεωφυσικής του Α.Π.Θ. κ. Β.Κ. Παπαζάχο.

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΧΩΝΙ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

TΡΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΑΡΓΑ ΤΗΝ ΓΗ



Μοιραστείτε το στο Facebook Facebook   
science-sphere-07Τρία τεραστίων διαστάσεων σφαιρικά αντικείμενα πλησιάζουν σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους, σε σχηματισμό δηλαδή, την Γη.
Η σχετική ταχύτητα προσέγγισης είναι μικρή.
Η διάμετρος του καθενός είναι περίπου 666 χιλιόμετρα.
Μας πλησιάζουν από την περιοχή του ουρανού που βρίσκεται ο Ήλιος με παραβολική τροχιά
Περισσότερα καθώς και εφόσον θα πλησιάσουν  κι άλλο.
Μην ψάξετε άδικα στο διαδίκτυο για πληροφορίες

Προσθέστε Νέο Σχόλιο

Εμφανίζονται 79 από110 σχόλια

  • XENOFONTAS
    666 χιλιόμετρα ;
    Μάλλον δεν είναι "δικά μας"
    ΕξωΠακιστανοί μετανάστες θάναι από την "άλλη" Γή...
  • XENOFONTAS
    Μάθανε ότι ο Τσίπρας θα μοιράσει διαβατήρια και "φράγκα" και πλακώσανε και από άλλους πλανήτες...

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Επιτελους!!!!!!! Να πάψουν να πληρώνονται οι Δάσκαλοι από το Κράτος



 
Γράφει ο
Γιώργος Κακαρελίδης

Ένας φίλος από το internet μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τούς μισθούς των δασκάλων. Όντως τα στοιχεία, πού παρέθεσε, έδειχναν ένα πράγμα: Οι Δάσκαλοι πληρώνονται υπερβολικά!!!

Με τους παχυλούς μισθούς τους, βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος, δουλεύοντας μόνο 9 μήνες τον χρόνο, 6 πραγματικές ώρες την μέρα κι' όχι δήθεν 7 ! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν, το "baby-sitting". Όχι το κράτος, δηλαδή όλοι,  αλλά μόνο όποιος είναι (ακόμα) γονιός. Έτσι δεν είναι;

Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για μια μέση δασκάλα με 2 παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία, 17600 ευρώ τον χρόνο (1400 Χ12 μήνες συν 400 δώρο Χριστουγέννων συν 400 Πάσχα και άδεια ). Προσοχή όμως : Στην πραγματικότητα δουλεύει μόνο 9 μήνες δηλαδή πρακτικά 198 ημέρες, 6 ώρες την μέρα, με 25 περίπου παιδιά ανά τάξη. Τεράστια σπατάλη δεν νομίζετε ;

Ε, λοιπόν δεν προτίθεμαι, ως γονιός, να τους δίνω πάνω από όσα θα έδινα σε μια μετανάστρια από Βουλγαρία ή Ταϊλάνδη, να φυλάει το παιδί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά για 6 ώρες την μέρα επί 22 μέρες τον μήνα. Για να δούμε. Με βάση τούς υπολογισμούς αυτό οδηγεί  σε 25 παιδιά Χ 400 ευρώ ανά μήνα Χ 9 μήνες =  90.000 ευρώ (Ωχ, κάποιο λάθος έγινε). Α ναι, εξίσωσα τις ξένες baby sitters, με τους δασκάλους. Αδιανόητο, θα το διορθώσω αμέσως.

Πόσο θα πλήρωνα για 3 ταινίες dvd νοίκι (ένα εξάωρο δηλαδή) ή από αγορά εφημερίδας με δώρο dvd, που να απασχολεί το παιδί, χωρίς βέβαια κάποιον να το προσέχει; Το πολύ 6 ευρώ τη μέρα. Άρα τόσα θα πρέπει να δίνει ο κάθε γονιός στο δάσκαλο. Οπότε έχουμε 25 παιδιά Χ 6 ευρώ ανά παιδί την ημέρα επί 198 μέρες συνολικά (9 μήνες) βγαίνει, χμ ....  29,700 ευρώ για 9 μήνες.

Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος! 

Για να δούμε: Αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο σαν μια, απλά, ξένη baby sitter, μάς στοιχίζει 1 ευρώ ανά μαθητή την ώρα, αν τον θεωρήσουμε σαν ...DVD  μάς στοιχίζει εεε 3 ευρώ, ενώ αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο, όπως λειτουργεί σήμερα, το κόστος ανά μαθητή είναι μόλις 59 λεπτά την ώρα. Και βέβαια έχουμε την απαίτηση και να μάθει τα παιδιά γράμματα και να ασχολείται με ειδικές περιπτώσεις και να τα παιδαγωγεί. Τρομερά φτηνή τιμή για φροντίδα, φύλαξη και μόρφωση παιδιών.

Τα ίδια ισχύουν και για τούς καθηγητές της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Παιδείας. Ειδικά στην τελευταία δεν μιλάμε για 25 μαθητές αλλά για τριακόσιους (!!!). Οπότε ανά φοιτητή το κόστος είναι κάτω από 5 λεπτά.

Ακούγεται  τρελό εεε; Κι' όμως συμβαίνει. Βρείτε μου οποιονδήποτε, που θα έπαιρνε για οιαδήποτε συγκεκριμένη δουλειά, μισό ευρώ την ώρα το άτομο. Άρα, να πάψουν να πληρώνονται οι δάσκαλοι από το Κράτος ή όχι;

Μάλιστα για το ίδιο θέμα ο σχωρεμένος ο Κέννεντυ είχε πει:
 
«Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός, όταν θεωρεί φυσιολογικό, να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του, παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του». 

Ο κ. Γ. Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχειρηματική Έρευνα & Στατιστική, ΤΕΙ Πατρών



 Σημείωση δική μου: 
Με το Ενιαίο Μισθολόγιο και με το Μνημόνιο 2 αντί να αποκατασταθούν οι αδικίες ενισχύθηκαν και έγιναν πιο έντονες! Ντροπή!

Στάη και Χατζηνικολάου προτείνει για το ντιμπέιτ ο ΣΥΡΙΖΑ


Τη θέση του για τη διεξαγωγή δύο debate -ένα μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα και ένα με όλους τους αρχηγούς πλην Χρυσής Αυγής- επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου λέει «όχι» σε debate με παράλληλους μονολόγους και προκάτ ερωτήσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ανάγκη διεξαγωγής debate ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, δεν υποκαθίσταται από τη διεξαγωγή ενός debate ανάμεσα στους προέδρους της Ν.Δ. και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Για αυτό το λόγο, o ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διεξαγωγή δύο debate.

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι όροι διεξαγωγής του debate ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών (πλην Χρυσής Αυγής) να είναι κατά τα πρότυπα του 2009.

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι θα ανταποκρίνεται ευχαρίστως και στην πρόταση της ΝΔ για διεξαγωγή τηλεοπτικής μονομαχίας ανάμεσα στους προέδρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Ωστόσο όπως υπογραμμίζει, ένα debate μεταξύ των δύο αρχηγών με παράλληλους μονολόγους και προκάτ ερωτήσεις, θα ήταν μια συζήτηση με μειωμένο πολιτικό ενδιαφέρον και πολιτική σημασία.

Αντίθετα, σημειώνεται, «ένας ανοιχτός δημοκρατικός διασταυρούμενος διάλογος, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης εμπειρίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με ευθύνη της δημόσιας τηλεόρασης, θα προσέδιδε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ένα ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια τέτοια συζήτηση».

Ενδεικτικά τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει όπως το debate διευθύνουν οι δημοσιογράφοι Έλλη Στάη, «από τη δημόσια τηλεόραση που θα φιλοξενεί τη διαδικασία», και Νίκος Χατζηνικολάου, «ως ένας έμπειρος δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό χώρο που δεν εργάζεται αυτή την περίοδο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό».
Διαφωνεί η ΝΔ
Η ΝΔ πάντως φέρεται να διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διεξαγωγή δυο προεκλογικών ντιμπέιτ ενώ έχει ενστάσεις και για την συμμετοχή της Έλλης Στάη λόγω της παρουσίας της στην κρατική τηλεόραση από την οποία η Συγγρού έχει σοβαρά παράπονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει την πρόταση για μία συζήτηση Σαμαρά-Τσίπρα και άλλη μια όλων των αρχηγών πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου ενόχλησε ιδιαίτερα την ΝΔ καθώς θα προτιμούσε να υπάρχει μια κοινή ανακοίνωση μετά τη συμφωνία. Στη Συγγρού έχουν ενστάσεις για την τηλεμαχία όλων των αρχηγών ενώ δεν επιθυμούν και την παρουσία της Έλλης Στάη.

Πρωτιά της Ελλάδας σε περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών


Πρωτιά της Ελλάδας σε περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών
Πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών και τέταρτη όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση στις χώρες της Ευρώπης.
Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ. Ειδικότερα, 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών(που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 14 χώρες εκτός ΕΕ, απάντησαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 23 Μαρτίου 2012 με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, από το 2008 μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, ενώ προηγούνται οι: Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ.
Όσον αφορά στις δαπάνες των χωρών για την εκπαίδευση, η πρώτη σε ποσοστό μείωσης είναι η Λετονία με 55%, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών(30%) και δεύτερη σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών (20%).
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας: Σε 25 χώρες υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση από το 2008 ως σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και σε μόλις 14 δεν υπήρξαν.
Μεταξύ αυτών των χωρών που έγιναν μεταρρυθμίσεις βρίσκονται η Ελλάδα, αλλά και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία κλπ., ενώ μεταξύ των χωρών που δεν έγιναν βρίσκονται η Αλβανία, η Αρμενία, το Ισραήλ κλπ.
Περικοπές στους προϋπολογισμούς για την εκπαίδευση έγιναν σε αρκετές χώρες, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπής είναι σε χώρες όπου έχει επέμβει το ΔΝΤ όπως η Λετονία (55%, Ρουμανία 50%, Ουγγαρία 27,5%, Ελλάδα 20%).
Παράλληλα, σύμφωνα με το tvxs.gr, παρατηρείται αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων σε 14 χώρες, ενώ σε 23 δεν υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, η μορφή των ιδιωτικοποιήσεων ποικίλει. Έτσι, για παράδειγμα, στην Πολωνία οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ για στην Ολλανδία έχουν γίνει στα προγράμματα δια βίου μάθησης και στην Ιρλανδία στις σχολές για δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Να σημειωθεί ότι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, έχουν γίνει σε χώρες όπως Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία κλπ.

DW: Η Γερμανία αναγκάζεται να εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης για την ευρωζώνη



 
  
 
DW: Η Γερμανία αναγκάζεται να εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης για την ευρωζώνη
 
Περιεκτικό σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης έχει ετοιμάσει η γερμανική κυβέρνηση. Φοβάται ότι η κρίση θα φθάσει στο κέντρο της Ε.Ε. Επιπλέον χρειάζεται τις ψήφους της αντιπολίτευσης για το δημοσιονομικό σύμφωνο 
  
  
 
  

Δύο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα στη κρίσης στην ευρωζώνη, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει μια τονωτική ένεση στην οικονομία της Ε.Ε. με ένα περιεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παράλληλα να αποσπάσει την κοινοβουλευτική συναίνεση της αντιπολίτευσης για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Τίτλος του σχεδίου: "Περισσότερη ανάπτυξη για την Ευρώπη: Απασχόληση – Επενδύσεις – Καινοτομία". 
 
Τα βασικά σημεία του:
 
Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της Handelsblatt, το γερμανικό σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δις ευρώ για τη στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση με δάνεια κατά προσέγγιση 15 δις ευρώ, την χρησιμοποίηση αδιάθετων κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν με πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και αποτελεσματικότερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
Στο έγγραφο υπάρχει επίσης σειρά από άλλες προτάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην καγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών. Στο κείμενο πάντως τονίζεται ότι οι δυνάμεις ανάπτυξης κινητοποιούνται καλύτερα με δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι με ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και με κρατικές παρεμβάσεις που σκοτώνουν τον ανταγωνισμό. Τέλος το Βερολίνο αναγνωρίζει τη σημασία ενός στενότερου οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού της ευρωζώνης
 
Η κρίση φτάνει και στη Γερμανία
 
Αναλυτές σημειώνουν ότι επί δύο χρόνια η Γερμανία ασκούσε πολιτική διαχείρισης της κρίσης σαν να ήταν ένα περιθωριακό πρόβλημα της ευρωζώνης, σαν να ήταν πρόβλημα των άλλων, των Ελλήνων, των Πορτογάλων, των Ισπανών και των Ιταλών, όλων εκείνων δηλαδή που ξέφυγαν από τους δημοσιονομικούς τους στόχους και θα έπρεπε να τιμωρηθούν γι' αυτό. Η γερμανική οικονομία αναπτύσσονταν, το ποσοστό των ανέργων μειώνονταν. Στο μεταξύ όμως σταδιακά και ο τελευταίος γερμανός πολίτης συνειδητοποιεί ότι η στείρα πολιτική λιτότητας δεν έφερε αποτέλεσμα αυτά τα χρόνια.
 
Οι γερμανοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι η κρίση από την περιφέρεια της Ευρώπης θα αγγίξει και τον πυρήνα της και ότι μια οικονομία δεν μπορεί να κινείται αποκομμένη και αλώβητη από τις εξελίξεις στο άμεσο γεωγραφικό της περιβάλλον. Οι μάνατζερ πωλήσεων στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα για τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους: τελικά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι και τόσο ανθεκτική και αλώβητη απέναντι στην κρίση. Τον Μάιο, για πρώτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες έπεσε ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo στη Γερμανία που θεωρείται το πιο σημαντικό βαρόμετρο για την κατάσταση στη γερμανική οικονομία. Ήδη η ζήτηση από χώρες σε κρίση έχει κατακόρυφα μειωθεί και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή.
 
 
(με πληροφορίες από Reuters, Handelsblatt, Spiegel)

Φίσερ: To ευρωπαϊκό σπίτι βρίσκεται στις φλόγες... και η Γερμανία σβήνει τη φωτιά με κηροζίνη


«To ευρωπαϊκό σπίτι βρίσκεται στις φλόγες» είναι το τίτλος άρθρου του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί καγκελαρίας Σρέντερ, Γιόσκα Φίσερ, που φιλοξενεί  η σημερινή Süddeutsche Zeitung. Ο Φίσερ καταλογίζει ευθύνες στην ΄Αγκελα Μέρκελ για την πολιτική λιτότητας, η οποία, όπως επισημαίνει, έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στα τρία χρόνια της κρίσης χρέους, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
«Η Ευρώπη με οδηγό τη Γερμανία σβήνει τη φωτιά με κηροζίνη αντί για νερό και έτσι η φωτιά εξ αιτίας των μέτρων λιτότητας της Μέρκελ εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι ο λόγος που η δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε χαρακτηριστικά υπαρξιακής κρίσης» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Ο Φίσερ σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών στις χώρες του ευρώ και υποστηρίζει ότι η απόφαση για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας και της Γαλλίας. «Οι τελευταίες εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αλλά κι αυτές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ιταλία, οι αναταραχές στην Ισπανία και την Ιρλανδία δείχνουν ότι οι λαοί έχουν χάσει από καιρό την πίστη τους στην χωρίς ανάπτυξη πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία .
Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται με χάος η Ελλάδα, και η θύελλα στις ισπανικές, ιταλικές και γαλλικές τράπεζες να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανεμοστρόβιλο που θα διαλύσει την Ευρώπη. Και μετά»; αναρωτιέται ο Φίσερ. «Θα ακυρωθούν οι προσπάθειες δύο ευρωπαϊκών γενεών που οδήγησε την ήπειρό μας στην πλέον μακρόχρονη περίοδο ειρήνης και ευμάρειας»;

www.bankingnews.gr

Συγκλόνισε ο καρδινάλιος της Αυστρίας: "Ντροπή. Πως μιλάτε έτσι για τους Έλληνες"...


Συγκλονιστικός ο καρδινάλιος της Αυστρίας, έδωσε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: "Προσέξτε πως μιλάτε. Στους Έλληνες η Ευρώπη οφείλει τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Είναι ντροπή πόσο επιφανειακά και επιπόλαια ομιλούν τώρα για αυτούς", επισήμανε ο καρδινάλιος της....




Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, στην ομιλία του στη μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης με τον ελληνικό λαό, με τίτλο.. «Είμαστε όλοι Έλληνες», που διοργάνωσε η Ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης.

Για τους Χριστιανούς, οι Έλληνες υπήρξαν επιπλέον, οι πρώτοι στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν το Χριστιανισμό, ενώ η Καινή Διαθήκη γράφηκε στην ελληνική γλώσσα, αλλά προπάντων ο όρος της αλληλεγγύης με ανθρώπους που περνούν δυσκολίες, προέρχεται από την ελληνική σοφία και το ευαγγέλιο, τόνισε ο καρδινάλιος, χαιρετίζοντας συγχρόνως ως απολύτως ορθό το σύνθημα της εκδήλωσης «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Προσφωνώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες της εκδήλωσης - ανάμεσά τους ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών, πολιτικοί και διπλωμάτες με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου, Θεμιστοκλή Δημίδη και Κωνσταντίνο Παπαδήμα - ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, παρέπεμψε στην ελληνική φιλοξενία που είναι πάντα πρόθυμη να μοιράσει και το ελάχιστο, όπως και στη μεγάλη καρδιά του ελληνικού λαού, τόσο στον πόνο όσο και στη χαρά του.

Πρόσθεσε δε, πως για το λόγο αυτό πληγώνουν ακόμη περισσότερο, από την έναρξη της κρίσης χρέους, η αρνητική συνθηματολογία και οι προκαταλήψεις στην πολιτική συζήτηση και στην ειδησεογραφία των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τόνισε, πως η Συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη αποτελεί παράδειγμα για την επιμέλεια και την εργατικότητα των προγόνων, οι οποίες παραμένουν ακέραιες μέχρι σήμερα και που μαζί με τη φιλοξενία, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Μητρόπολης προς την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία και τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αυστρία, για την υποστήριξή τους, αλλά και προς τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας - που λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραβρεθεί - για το χαιρετισμό και τις ευχές του για επιτυχία της εκδήλωσης.

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσφώνησε ο επίσκοπος της Αυστριακής Ευαγγελικής Εκκλησίας, Μίχαελ Μπιούνκερ, τονίζοντας πως οι άνθρωποι της Ευρώπης, πέραν κάθε κρίσης, ανήκουν στην ίδια κοινωνία, ενώ ο επικεφαλής της Σερβοορθόδοξης Εκκλησίας Αυστρίας, Λούκα Μίτροβιτς, επέδωσε ποσό 15.000 ευρώ, δωρεά των Σέρβων της Βιέννης, που, μαζί με τα έσοδα της χθεσινής εκδήλωσης, θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η εκδήλωση, η οποία, με συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, διάρκεσε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στην Οδό Ελλήνων και στην πλατεία ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης, με ιστορία 200 ετών, τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και το ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στην περιοχή κυριαρχούσε ολόκληρη την ημέρα έντονο το ελληνικό χρώμα, με πλούσια ελληνική κουζίνα-προσφορά ελληνικών εστιατορίων της Βιέννης αλλά και πολλών Ελληνίδων της Ομογένειας, όπως επίσης ζωντανή ελληνική μουσική που παρουσίασαν σε ένα πολύωρο πρόγραμμα, τα μουσικά σχήματα της Βιέννης "Οι Έλληνες", "Μάριος και Τζούλη" και "Συμφωνία", όπως και το ελληνοαυστριακό συγκρότημα παραδοσιακών χορών, "Η παρέα".
defencenet.gr

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/06/blog-post_6551.html#ixzz1wuxTOlTN

BBC News - Five ways the eurozone could break up

BBC News - Five ways the eurozone could break up

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΗ ΝΕΤ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4/6/2012

Εγκλωβισμένοι στο αυθαίρετο


 
Οκτώ μήνες έχουν περάσει από την έναρξη ισχύος του νόμου για την τακτοποίηση των 
αυθαιρέτων και ακόμη παραμένουν εκκρεμότητες οι οποίες δεν επιτρέπουν την περαίωση της διαδικασίας. Οι αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν τα σχετικά με το δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας των κτιρίων και το διάγραμμα κάλυψης δεν έχουν εκδοθεί. Την ίδια στιγμή, η έναρξη της β' φάσης της διαδικασίας για την ηλεκτρονική υποβολή των

La Repubblica: Εάν πέσει η Αθήνα, δεν θα είναι η μόνη


Η La Repubblica σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο: «Εάν πέσει η Αθήνα, δεν θα είναι η μόνη» σκιαγραφεί την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Αθήνα, με ιδιαίτερη έμφαση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με παράθεση δηλώσεων του εκπροσώπου του κόμματος Βασίλη Μουλόπουλου.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «η Γερμανία θα μπορούσε ίσως να σώσει την Ελλάδα, αλλά δεν το επιθυμεί». Η Ελλάδα δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό της, αλλά πιθανόν να σώσει την Ευρώπη. Ο χρόνος για τις ελληνικές δημοσκοπήσεις έχει λήξει, η τελευταία που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή έδωσε προβάδισμα πέντε μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει μόνος την ‘επίσημη’ Ευρώπη καθώς και το συνολικό φάσμα των ελληνικών ΜΜΕ, και αυτό ακριβώς είναι το ισχυρό του σημείο».
Η κατάσταση στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως «αλυσίδα χωρών, μερικές εκ των οποίων ‘πνίγονται’, άλλες ‘βρίσκονται ήδη στο νερό’ και άλλες κοιτούν ‘αφ`υψηλού’.
Ωστόσο, η παλίρροια θα συμπαρασύρει όλα τα κράτη, καθώς πρόκειται για ψευδαίσθηση ή εξορκισμό ότι η κρίση θα βυθίσει μόνο την Ελλάδα, ή μόνο τις Ελλάδα-Πορτογαλία-Ισπανία-Ιταλία. Μια περιφεροποίηση της Γηραιάς Ηπείρου (ή και του κόσμου) ‘υψώνεται’ προς το κέντρο και το περικυκλώνει(...) Η Ελλάδα από τον Ιούνιο ίσως βυθίσει τους πάντες, ίσως εφεύρει και το κολύμπι με τους υπολοίπους να ακολουθούν».
« Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, τα υπάκουα κόμματα στα οποία η Ευρώπη των τραπεζών εναποθέτει τη σταθερότητά της, οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση και οι πολίτες τους τα αποκηρύσσουν. Εάν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα το κάνουν μόνο για να αποστραφούν το ευρωπαϊκό σπιράλ, αλλά γιατί ελπίζουν σε μια επανεκκίνηση επί μιας νέας οδού», σημειώνεται στο άρθρο.