Ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες είναι και ο αριστερός Γρηγόρης Ψαριανός. Το 2310net συνεχίζει το αφιέρωμα στους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας παρουσιάζοντας την προσωπογραφία του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
57 χρόνια ζωής κλείνει φέτος ο πρωταγωνιστής μας. Βέρος Αθηναίος, καθώς γεννήθηκε και έζησε όλη τη ζωή του στην πρωτεύουσα. Επαγγελματίας δημοσιογράφος, ακόμα παλεύει να πάρει το πτυχίο του από την άλλοτε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Ο ταλαντούχος ο άνθρωπος δεν χρειάζεται πτυχία, μόνο ένστικτο και ικανότητες και οι δρόμοι ανοίγουν. Και ο Γρηγόρης είναι ένας από αυτούς που κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ανίκανους ή ατάλαντους.
Εκτός από δημοσιογράφος ο Γρηγόρης εργάστηκε και ως μουσικός παραγωγός. Πέρασε από τα σημαντικότερα ραδιόφωνα της Αθήνας και γνώρισε μεγάλη επιτυχία όπου κι αν εργάστηκε. Επικοινωνιακός, δυναμικός είχε το χάρισμα να μην είναι από αυτούς που περνούν απαρατήρητοι.
Ο πετυχημένος ραδιοφωνικός παραγωγός  Γρηγόρης είναι και αριστερός. «Εκ γενετής» μάλιστα, λόγω «βεβαρυμμένης οικογενειακής παράδοσης» όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Εκτός λοιπόν από πολλά ραδιόφωνα πέρασε και από πολλές οργανώσεις της αριστεράς. Από το Ρήγα, το ΚΚΕ εσωτερικού, την ΕΑΡ, τον ενιαίο Συνασπισμό, τον μη-ενιαίο Συνασπισμό, τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα την Δημοκρατική Αριστερά. Η ταυτότητα του Αριστερού έχει σίγουρα σημαδέψει την εμφάνισή του. Επιμελώς ατημέλητος , σπάει τα ταμπού του καθωσπρεπισμού εμφανιζόμενος στη Βουλή με ένα πουκάμισο και ένα δημοσιογραφικό γιλέκο.
Ο Γρηγόρης είπαμε ότι είναι από τους ανθρώπους που δεν περνά απαρατήρητος. Για …χάρη του έπειτα από παρέμβαση του ΕΣΡ έκλεισε ο ραδιοφωνικός σταθμός BEST FM. Ο Γρηγόρης, απασχόλησε και το φίλαθλο κοινό της χώρας όταν αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά της αγαπημένης του ΑΕΚ, ως μέλος της Ένωσης 1924, αλλά και του ΔΣ της ΠΑΕ. Κάθε Αριστερός που σέβεται τον εαυτό του αγαπά παθολογικά, αλλά διαφορετικά από τους άλλους την ομάδα του. Πόσο μάλλον όταν αυτή έχει λαϊκές και προσφυγικές καταβολές.
Ο Γρηγόρης ήταν ανέκαθεν πολιτικοποιημένο ον. Από τα νεανικά του χρόνια, όταν στις ταβέρνες τραγουδούσε αντάρτικα με τον Τζαβέλλα και τον Παπακωνσταντίνου, από την εποχή που έγραφε τραγούδια για τις Μουσικές Ταξιαρχίες μαζί με τον Τζίμη Πανούση. Όλοι έχουμε ακούσει το τραγούδιΕκλογές, όλοι έχουμε τραγουδήσει το περιβόητο «στης βουλής τα έδρανα αχ κι εγώ να έκλανα», αλλά λίγοι ξέρουν ότι το συνέγραψε ο Τζίμης μαζί με τον Γρηγόρη. Φαντάζομαστε ότι ένας ειλικρινής πολιτικός όπως ο Γρηγόρης θα έχει κάνει πράξη πολλές φορές τις… προεκλογικές του εξαγγελίες. Και η αλήθεια είναι ότι βλέπω αρκετά σφιγμένο τον Κουβέλη κάθε φορά που κάθεται δίπλα του.
Ο Γρηγόρης ήταν πάντα αριστερός. Μάλιστα, αν και δεν υπάρχει αξιόπιστο «αριστερόμετρο» ο Γρηγόρης σίγουρα ήταν αριστερότερος από το μέσο όρο. Κανένα κόμμα δεν τον χωρούσε. Πάντα είχε την τάση να ξεφεύγει από την επίσημη γραμμή, όπως τότε που ως βουλευτής ακόμα του Συνασπισμού δήλωνε πως «αν δεν είσαι λίγο γκέι τον πούλο», για να δείξει τις συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένους εργασιακούς χώρους. Δεν έχει πάψει να αναζητά έμπρακτα μια μεγάλη δημοκρατική αριστερά. Βρήκε το πολιτικό του καταφύγιο στο κόμμα του Κουβέλη. Στο κόμμα που διασώζει την τιμή της αριστεράς, κατά δήλωση της σοσιαλίστριας υπουργού παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου. Όπως και να ‘χει είναι σπουδαίο πράγμα να έρχεται η αναγνώριση από τέτοιες προσωπικότητες, και κυρίως από τέτοιους πολιτικούς χώρους.
Τα βίντεο του Γρηγόρη από ομιλίες του στη Βουλή έχουν χιλιάδες views . Σε όλους αρέσει να βλέπουν κάποιον να τα χώνει, ακόμα κι αν δεν προσέχουν ή δεν καταλαβαίνουν τι λέει. Πάντα νόμιζα ότι ο Γρηγόρης προσπαθεί να αντιγράψει μια πετυχημένη συνταγή, αυτή της Λιάνας Κανέλλη. Προσπαθεί να συνδυάσει τον δυναμισμό με μια εκλαϊκευμένη και πύρινη γλώσσα ενώ διακόπτει προκλητικά τους συνομιλητές του. Βέβαια, όταν αντιγράφεις κάτι μπορεί εύκολα να γίνεις καρικατούρα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον πτοεί.
Τι είναι αυτό που υποκρύπτεται όμως πίσω από τον δυναμισμό του Γρηγόρη Ψαριανού; «Είχα πει πριν από ένα χρόνο περίπου ότι είναι απαραίτητη ανάγκη τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να συμφωνήσουν καταρχήν, να πάμε σε μια διαδικασία κυβέρνησης συνεργασίας, και με άλλες δυνάμεις, με ένα κοινό πρόγραμμα…». Ακροαριστερή αντίληψη. Να ενωθεί ο αστικός πολιτικός κόσμος, να δούμε επιτέλους ξεκάθαρα την πολιτική εκπροσώπηση του ταξικού αντιπάλου χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο τους.
«Είμαστε στον πάτο, έχουμε φάει δισεκατομμύρια από την Ευρώπη,…, τα φάγαμε τα λεφτά». Μια σύγχρονη μαρξιστική ανάλυση από έναν μεγάλο Αριστερό. Αποδεικνύει ότι στον καπιταλισμό το χρήμα είναι μια απάτη. Τι κι αν τα πήραμε τα λεφτά, τα φάγαμε. Ο καπιταλισμός σας είναι βρώσιμος και αναλώσιμος. Τα φάγαμε και προκλητικά σας το λέμε. Δεν σας φοβόμαστε.
«Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο αριστερός Γρηγόρης τον νέο Πρωθυπουργό. Και πάλι βλέπουμε το βάθος της διαλεκτικής ανάλυσής του. Ο άνθρωπος που φέρατε για πρωθυπουργό είναι ένας άνθρωπος αποδεκτός μόνο από το τραπεζικό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, μας λέει ο Γρηγόρης. Εγγυάται μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου. Είδατε καμία αναφορά στη λέξη λαός;
Κάποιοι γράφουν όλες αυτές τις μέρες ότι ο Γρηγόρης ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ, άρα με το πολιτικό κατεστημένο. Κάποιοι αχρείοι του αποδίδουν δόλο, καθώς όσο μοιράζονταν οι καρέκλες μπορεί να ήλπιζε σε μια θεσούλα κι αυτός. Άλλοι λένε ότι έκανε ένα πρώτο βήμα προς το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι σχολιάζουν ότι έπαψε να είναι αριστερός, άλλοι πάλι επιμένουν ότι ποτέ δεν ήταν αριστερός. Άλλοι απλά τον αποκαλούν αριβίστα, αδίστακτο πολιτικό που τελικά γοητεύτηκε από αυτό που πολεμούσε. Κάποιοι, πιο αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι ο Γρηγόρης δεν θα ξεχάσει ποτέ τα πιστεύω του, πως ο γεννημένος αριστερός άντρας θα αποδείξει στην πράξη ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Εμείς πιστεύουμε πως η Αριστερά ήταν για τον Γρηγόρη μια πράξη αντίστασης, όπως μια κλανιά στα βουλευτικά έδρανα που μύρισε και πάει