Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Βόμβα για τα εκτός σχεδίου


Κοινωνία11/01/2012


Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Με παράταση στη διαβούλευση απαντά το ΥΠΕΚΑ στις αντιρρήσεις
Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Σηφουνάκη, απέστειλαν 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο απαγορεύει καθολικά τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές και την εισαγωγή του στη Βουλή ως νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τοποθετηθούν και ανάλογα να ψηφίσουν.
Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν την απαγόρευση «αδιανόητη και αδικαιολόγητη» και επισημαίνουν, μεταξύ άλλων: «Εκατομμύρια περιουσίες απαξιώνονται. Οι ιδιοκτήτες τους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβίζονται και εξαπατώνται για άλλη μια φορά από το ελληνικό κράτος. Ένας ολόκληρος κλάδος, από τους
σημαντικότερους -αυτός της οικοδομής- που ήδη χειμάζεται από την οικονομική κρίση, δέχεται καίριο πλήγμα. Μια νέα γενιά αυθαιρέτων ετοιμάζεται» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές.
Από την πλευρά του Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι παρατείνει  μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τη διορία υποβολής προτάσεων για το σχετικό προεδρικό διάταγμα
Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Σχετικά με τις ερμηνείες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ήδη δώσει διευκρινίσεις επί του θέματος με Δελτίου Τύπου στις 5 Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα διευκρινίζει εκ νέου ότι:

Το Προεδρικό Διάταγμα «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» αφορά μόνο στην οργάνωση των χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και στην κατοικία δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ.

Το ΥΠΕΚΑ έχει επίσης, διευκρινίσει ότι το Σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση στο διαδίκτυο και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος.
Συνεπώς, το ΥΠΕΚΑ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι οι όποιες ερμηνείες δίδονται σχετικά με τις συνέπειες στο καθεστώς δόμησης και την απαξίωση ιδιοκτησιών, είναι εντελώς αβάσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα περί ολοσχερούς κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης.

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στη διαδικασία διαβούλευσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου