Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μπαράζ υποβαθμίσεων από τον S&P




Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου επιβεβαιώθηκε η υποβάθμιση των οικονομιών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας. Δύο βαθμίδες χαμηλότερα αξιολογείται πλέον και η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου και της Πορτογαλίας.

Γαλλία
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει λάβει προειδοποίηση από τον οίκο αξιολόγησης ότι επίκειται υποβάθμιση κατά μία μονάδα.

Ο Φρανσουά Μπαρουέν υπογράμμισε ότι η υποβάθμιση δεν είναι καταστροφή καθώς το AA+ «παραμένει μία καλή αξιολόγηση». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Γαλλία δεν θα προχωρήσει σε νέο σχέδιο λιτότητας αλλά η κυβέρνηση θα προτείνει «δυναμικές μεταρρυθμίσεις».

«Καλό νέο δεν είναι, αλλά δεν είναι και η καταστροφή. Πάντως, δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο κανάλι France 2.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε στα Ηλύσια με τον Φρανσουά Μπαρουέν και προήδρευσε ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου σε στενή σύνθεση με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, καθώς και της υπουργού Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.

Την ίδια στιγμή η Ιταλία φαίνεται ότι είναι η επόμενη που υποβαθμίζεται κατά δύο μονάδες. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η ιταλική κυβέρνηση έχει λάβει προειδοποίηση από τον Standard & Poor's ότι θα ανακοινωθεί η υποβάθμιση της κατά δύο μονάδες σε «BBB+».

Ιταλία
Το πρακτορείο Ansa μετέδωσε λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Παρασκευής, από τη Ρώμη ότι, ο Standard&Poor's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας, που πλέον βαθμολογεί με ΒΒΒ+ .

Αυστρία
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές στη Βιέννη, που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, δήλωναν αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ο οίκος Standard&Poor's μείωσε κατά μία βαθμίδα την αυστριακή πιστοληπτική ικανότητα, από ΑΑΑ σε ΑΑ+.

Ο ίδιος οίκος επικαλέστηκε, πρωτίστως, την τωρινή «ευαίσθητη», στις αντιξοότητες της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας, κατάσταση στον αυστριακό τραπεζικό τομέα.

Σε ο, τι αφορά τη Γερμανία η Standard&Poor's κρίνει ως «αρνητική» εφεξής την προοπτική διατηρώντας, βέβαια, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της Γερμανίας στο ΑΑΑ.

Δυσφορία από Όλι Ρεν 
Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεωνΌλι Ρεν από την απόφαση της S&P για την υποβάθμιση οικονομιών της ευρωζώνης.

«Λυπάμαι για την ασυνεπή απόφαση που έλαβε η Standard & Poors νωρίτερα σήμερα» σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπεραμύνθηκε των μέτρων της Ένωσης για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι εφεξής η προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στραφεί στην ολοκλήρωση, όσο το δυνατόν συντομότερα, των πρακτικών λεπτομερειών και χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), ώστε να γίνει επιχειρησιακός από τον Ιούνιο του 2012. Ο ESM θα έχει τη δική του κεφαλαιακή βάση και ως εκ τούτου θα είναι λιγότερο ευάλωτος στις αλλαγές στην αξιολόγηση των κρατών μελών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Κομισιόν έχει επανειλημμένα ζητήσει την ενίσχυση των οικονομικών αποτρεπτικών μέσων και ως προς τη δύναμη πυρός και ως προς τις δυνατότητες παρέμβασης, όπως αποφασίστηκε πέρσι.

Η επάρκεια της καθολικής επιχειρησιακής οροφής των EFSF/ESM στα €500δις θα επαναξιολογηθεί το Μάρτιο του 2012.

Σόιμπλε: «να μην υπερεκτιμούνται οι Οίκοι»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμούνται» οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου πολλών χωρών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου