Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Παρέλυσε τη Νιγηρία η απεργία λόγω των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων




Με την κατάργηση της επιδότησης οι τιμές των καυσίμων διπλασιάστηκαν
Με την κατάργηση της επιδότησης οι τιμές των καυσίμων διπλασιάστηκαν  
Αμπούτζα, Νιγηρία
Σε γενική απεργία διαρκείας κατέβηκαν από την Δευτέρα οι εργαζόμενοι στη Νιγηρία λόγω της κατάργησης από την κυβέρνηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα για λόγους περικοπής εξόδων, απόφαση που εκτόξευσε τις τιμές τους.

Καταστήματα, υπηρεσίες και σχολεία παρέμειναν κλειστά ενώ χιλιάδες ήταν όσοι κατέβηκαν στις μεγάλες πόλεις σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας στο Λάγος, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Στα βόρεια της χώρας, στο Κάνο, σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές και να τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι όταν η αστυνομία, που έριξε δακρυγόνα και πυροβολούσε στον αέρα, κλήθηκε να διαλύσει διαδήλωση σε δημόσιο κτίριο. Στην πόλη επιβλήθηκε και νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Διαδηλώσεις έγιναν και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα όπου τα συνδικάτα απέκλεισαν το αεροδρόμιο.

Η παραγωγή πετρελαίου δεν σταμάτησε αλλά οι εργαζόμενοι στο κλάδο εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και αυτοί.

Πολλοί διαδηλωτές, μεταδίδει το Associated Press, αισθάνονται απογοητευμένοι και οργισμένοι από την κυβερνητική πολιτική και βλέπουν στις κινητοποιήσεις την αφορμή να διαδηλώσουν για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας κατά το πρότυπο των χωρών της βόρειας Αφρικής.

Από την 1η Ιανουαρίου η κυβέρνηση κατήργησε την επιδότηση στα καύσιμα με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι τιμές των καύσιμων άρα των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών και υπηρεσιών.

Αν και η Νιγηρία είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ πολλοί δεν έχουν ούτε πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Με την κατάργηση των επιδοτήσεων η βενζίνη αυξήθηκε από περίπου 35 λεπτά το λίτρο σε 70 λεπτά όταν πολλοί κάτοικοι ζουν με κάτι παραπάνω από ένα ευρώ την ημέρα.

Ο πρόεδρος Τζόναθαν είχε υποστηρίξει πως οι επιδοτήσεις δεν είναι βιώσιμο οικονομικά μέτρο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου