Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Επιτυχημένη χρονιά για το Silver Alert



Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Τα μάτια τους δεκατέσσερα έχουν απ’ ό,τι φαίνεται οι συμπολίτες μας. Στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του Silver Alert, του συστήματος ανακοίνωσης εξαφάνισης ηλικιωμένων από το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο Γραμμή Ζωής, 88 ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν πριν δημοσιοποιηθεί τηλεοπτικά το σήμα εξαφάνισής τους, χάρις στην ευαισθησία των ανώνυμων πολιτών. Επικοινώνησαν με την τηλεφωνική γραμμή 1065 (www.1065.gr) επειδή παρατήρησαν μια ηλικιωμένη ή έναν ηλικιωμένο που ταίριαζε στην περιγραφή που μπορεί να είχαν δει στις αφίσες που αναρτώνται στους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συνολικά, από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα, έως και την περασμένη Τρίτη, έχουν ενεργοποιηθεί 38 Silver Alerts. Από αυτά, εντοπίστηκαν 26, εκ των οποίων οι 15 σώοι, ενώ εκκρεμούν 12 περιστατικά.
Η περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έπασχε από ψυχωσικό σύνδρομο και εξαφανίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού δίνει το στίγμα του τρόπου λειτουργίας. Οι δικοί της απευθύνθηκαν στη Γραμμή Ζωής τρία 24ωρα αργότερα, όμως μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η γραμμή 1065 δέχθηκε κλήση από μια κυρία. Η τελευταία είχε δει την αναγγελία
εξαφάνισης στην τηλεόραση και ειδοποίησε ότι η ηλικιωμένη βρισκόταν σε ψυχιατρικό ίδρυμα.
Στην τηλεφωνική γραμμή 1065 δηλώνονται τα περιστατικά εξαφάνισης όταν το άτομο είναι άνω των 60 ετών, πάσχει από Αλτσχάιμερ ή συναφείς διαταραχές ή υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν μπορεί να λάβει απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή έχει την τάση να κάνει κακό στον εαυτό του ή υπάρχουν υποψίες για πιθανή απαγωγή. Με τη συνεργασία των ΜΜΕ και άλλων φορέων, είναι δυνατό να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στην αναζήτησή τους, ο οποίος ορίζεται συνήθως ώς το πρώτο 48ωρο. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται έξι υπουργεία, ο Δήμος Αθηναίων, ΜΜΕ, η Ελληνική Ομοσπονδία και η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών και η ΜΚΟ 50plus. Η ανυπαρξία πρόσφατων φωτογραφιών των ηλικιωμένων για τους οποίους ενεργοποιείται Silver Alert εντοπίζεται ως κοινό χαρακτηριστικό σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο στην ταχύτερη ανεύρεσή τους.
Με ρυθμό περίπου 200 κλήσεων την ημέρα, η τηλεφωνική γραμμή 1065 έχει δεχθεί συνολικά 1.346 κλήσεις. Από αυτές, οι 166 αφορούσαν σε δηλώσεις εξαφάνισης, 188 από πολίτες και δημοσίους φορείς για πληροφορίες επάνω σε περιστατικά εξαφάνισης με την ενεργοποίηση Silver Alert, 121 για περιστατικά εντοπισμού εγκαταλελειμμένων ηλικιωμένων χωρίς ενεργοποίηση Silver Alert. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν 53 κλήσεις για καταγγελίες κακοποίησης ηλικιωμένων. Τα έξοδα μισθοδοσίας των 6 κοινωνικών λειτουργών που στελεχώνουν το Silver Alert έχει αναλάβει για ένα έτος το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» και την τεχνική υποστήριξη δύο εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου