Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Υποχρέωση απογραφής στα τοπικά ΚΕΠ όσων εισπράττουν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα



Στην τελική ευθεία η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτωναπό το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη σύσταση του Ενιαίου Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Παροχών.
Με επείγουσα εγκύκλιό του, το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι όσοι δεν απογραφούν θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εκτιμά ότι αναμένεται να «ψαλιδιστεί» το 20 με 30% των επιδομάτων. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτώνσε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Η διαδικασία αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου 2012.

Ποιους αφορά
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η απογραφή κάθε δικαιούχου αποτελεί ατομική του υποχρέωση και μετά την απογραφή, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, θα λάβει κωδικό αριθμό απογραφής.
Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της επικράτειας.
Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 16 Μαρτίου 2012, ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επιθέτου του δικαιούχου. Συγκεκριμένα, η απογραφή των δικαιούχων των οποίων το επώνυμο αρχίζει από:
Α έως Ι, θα γίνει από 01/02/2012 μέχρι 15/02/2012
Κ έως Ο, θα γίνει από 15/02/2012 μέχρι 29/02/2012
Π έως Ω θα γίνει από 01/03/2012 μέχρι 16/03/2012
Σε ότι αφορά το Δήμο Παλλήνης
Υπενθυμίζεται ότι τα κοινωνικά και προνοιακά
επιδόματα των δικαιούχων που διαμένουν στην ανατολική Αττική -με εξαίρεση τους δικαιούχους του Μενιδίου- εξυπηρετούνται από το Δήμο Παλλήνης, ως διοικητική έδρα της περιοχής. Το σύνολο του ποσού που αποδόθηκε στους περίπου 4.500 δικαιούχους από το Δήμο Παλλήνης στην διάρκεια του 2011, αγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ και τα οποία, έχουν ως πηγή προέλευσης το υπουργείο Υγείας.
Επισήμανση
Η μεταβίβαση της ευθύνης απόδοσης των εν λόγω επιδομάτων στους Δήμους της χώρας έγινε εν ονόματι της "αποκεντρωμένης διοίκησης" και με ...προσταγή του "Καλλικράτη".Δυστυχώς η μεταβίβαση αυτής της ευθύνης δεν συνοδεύτηκε από την απαιτούμενη υποστήριξη. Όλη η γραφειοκρατική διαδικασία για την απόδοση των επιδομάτων προς 4.500 δικαιούχους γίνεται από το προσωπικό του Δήμου που προϋπήρχε του "Καλλικράτη", με αποτέλεσμα, να προστεθεί ένας φόρτος εργασίας σε υπαλλήλους που παράλληλα διαχειρίζονται πολλές άλλες ευθύνες. Με αυτή την "πολιτική" ασφαλώς και δεν εξυπηρετείται η αποκέντρωση, αντιθέτως, εν ονόματι της καταγράφεται μία οπισθοδρόμηση στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου