Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Πόντιος Πιλάτος ο Γκιουλ για τον Μπασμπούγ: Ο ελληνικός αντίκτυπος…


«Νίπτει τας χείρας του» ο Αμπτνουλάχ Γκιουλ αναφορικά με την σύλληψη του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Ιλκέρ Μπασμπούγ.
«Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο» δήλωσε με έμφαση και συμπλήρωσε πως «θα ήθελα να υπογραμμίσω πως πρώτα από όλα κανένας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένοχος χωρίς να έχει καταδικαστεί πρώτα». Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα πως «βρισκόμαστε μάρτυρες μίας δικαστικής διαδικασίας η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στα πλαίσια του νομικού μας συστήματος. Ο καθένας έχει υποχρεώσεις μέσα στα πλαίσια του νομικού συστήματος. Έτσι, όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο».
Υπενθυμίζεται πως ο Ι. Μπασμπούγ την Πέμπτη κατέθεσε για πάνω από εφτά ώρες, αναφορικά με ηλεκτρονικές σελίδες οι οποίες προσπαθούσαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «υποβαθμίσουν» τον
πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ. Στην ουσία ο πρώην ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας συνελήφθη αμέσως μετά, δηλαδή τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύσσωμη η κεμαλική αντιπολίτευση στηλίτευσε την εξέλιξη. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, CHP, του κόμματος που ίδρυσε ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω την εξουσία του δικαστηρίου αφού χαρακτηρίζει την απόφαση εξόχως πολιτική. Από τη πλευρά του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ήταν πιο αιχμηρός και δήλωσε με πως «το να παρουσιάζεις τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ως την βάση μίας τρομοκρατικής οργάνωσης θα οδηγήσει στο χάος», προφανώς εννοώντας την χώρα, και όχι μόνο θα συμπληρώναμε εμείς…
Όπως είναι φυσικό η συμπολίτευση, το ΑΚΡ δηλαδή, χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως ένα «σημάδι εκδημοκρατισμού για τη χώρα» αφού γίνεται σαφές πως όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και σε μία πραγματική δημοκρατία.
Το σχόλιο του «www.defence-point.gr» αναφορικά με το θέμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το πολύ απλό «πόσες φορές εδώ και δύο έτη έχουμε παρουσιάσει το κορυφαίο ζήτημα της σύγκρουσης των Νεότουρκων-Κεμαλικών με τους Νεοθωμανούς-Πανισλαμιστές στις τρομαχτικές αλλά εξαιρετικά ακριβείς του διαστάσεις». Ήδη από εχθές αναφερθήκαμε άμεσα στην υπόθεση του ΟΥΑΚ, η οποία πέρασε στα… ψιλά της ενημέρωσης. Ο τίτλος που χρησιμοποιήθηκε από εχθές μιλούσε για μία «τελική μάχη» μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Δεν πέρασαν 12 ώρες από την ανάρτηση του ζητήματος του ΟΥΑΚ και σήμερα μας προέκυψε και η υπόθεση… Μπασμπούγ.
Να συνεχίσουμε τις προβλέψεις-εκτιμήσεις; Το 2012 αναμένεται να είναι το έτος που το εσωτερικό θέμα της Τουρκίας θα κορυφωθεί με αποτέλεσμα η Άγκυρα, ή κάποιες φατρίες στο εσωτερικό αυτής, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν της σύγκρουσης, θα «εξαγάγουν» την κρίση στο εξωτερικό. Εάν στην εικόνα προσθέσει κάποιος και την κατάσταση της υγείας του ηγέτη των ισλαμιστών, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πριν αποχωρήσει από τη «σκηνή» θα θελήσει να ολοκληρώσει το έργο του, ή για να αποδείξει πως είναι «παρών» θα σκληρύνει τη στάση του, για να περάσει το μήνυμα τόσο στους «δελφίνους» όσο και στους κεμαλικούς, τότε το μείγμα στην Τουρκία γίνεται εκρηκτικό… και μαντέψτε ποιον θα πάρουν τα «σκάγια»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου