Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ήρωες βράβευση ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ



Στους καιρούς της μεγάλης κρίσης, γεννιούνται ΠΡΟΤΥΠΑ!! Μπορούμε να τα ακολουθήσουμε, να τα στηρίξουμε… να γίνουν ΟΔΗΓΟΙ μας!
Έτσι θα κτίσουμε την νέα Ελλάδα… έτσι θα κάνουμε την ΥΠΕΡΒΑΣΗ μας!
Πόπη Σουφλή
Αν το πήρατε χαμπάρι ήθελε ευγενικά να μην παραλάβει και το βραβείο από τον Γενικό διευθυντή της COCA-COLA που ήταν χορηγός.
Από την έκφραση του βλέπουμε ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως ο Κωνσταντίνος…
Στην πρώτη σειρά οι πολιτικοί στα βραβεια ΄΄ΗΡΩΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ΄΄ και ο Κώστας Πολυχρονόπουλος τους έκανε ρόμπα με μια μόνο λέξη…
ΔΕΙΤE ΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Δείτε ποια τσιγάρα απαγορεύτηκαν!

Ηγουμενίτσα: «Μπλόκο» σε 198.440 λαθραία τσιγάραΑλλάζουν τα πάντα στους κανόνες για τα τσιγάρα. Νέους κανόνες για τις συσκευασίες στα τσιγάρα καθώς και την απαγόρευση σε όλη την Ευρώπη των τσιγάρων «slim», που έχουν ως στόχο τις νεαρές γυναίκες, ψήφισε την Τετάρτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωβουλής.
Παράλληλα, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε να καταστεί υποχρεωτική η εικονογραφημένη προειδοποίηση για την υγεία που θα καλύπτει το 75% του πακέτου τσιγάρων και στις δύο όψεις.
Σε δηλώσεις τους, ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για καταπολέμηση του αρνητικού λόμπινγκ της βιομηχανίας καπνού, το οποίο βομβαρδίζει με μηνύματα και επιστολές το ευρωκοινοβούλιο, ενάντια στη νέα νομοθεσία.

Έρχεται τσουνάμι στο Νότο της Ευρώπης

Υπό κατάρρευση η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης. Γιατί είναι στην κόψη του ξυραφιού όλος ο Νότος. Αργά ή γρήγορα οι αγορές θα κινηθούν, γράφει ο Ambrose Evans-Pritchard. Το τσουνάμι που έρχεται και πόσο "μετρά" η υπόσχεση Ντράγκι.

Evans-Pritchard: Έρχεται τσουνάμι στο Νότο της Ευρώπης
* Ο Ambrose Evans-Pritchard καλύπτει θέματα διεθνούς οικονομίας για την Daily Telegraph. Έχει πείρα 30 ετών στον τομέα. Εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας το 1991 αρχικά ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον και εν συνεχεία καλύπτοντας ανάλογη θέση στις Βρυξέλλες.

Η στρατηγική για την κρίση χρέους της ευρωζώνης κοντεύει να καταρρεύσει. Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν έχει έρθει. Τα χρέη σε όλη τη Νότια Ευρώπη αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πολιτική συγκατάθεση για ακραία μέτρα λιτότητας εξασθενεί σχεδόν σε κάθε κράτος της κρίσης. Και τώρα και η Fed επέφερε ένα πλήρες πιστωτικό σοκ.
Κανένας από τους βασικούς «παίκτες» της Ευρώπης δεν φαίνεται πρόθυμος να παραδεχθεί ότι η τρέχουσα στρατηγική είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Ελπίζουν να μπαλώσουν τις τρύπες μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, λες και αυτό θα κάνει κάποια διαφορά. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους για μία ακόμα φορά και με μεγάλη διαφορά. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει την «προθυμία ούτε και τη δυνατότητα» να συλλέξει φόρους.
Στην πραγματικότητα, η Αθήνα χάνει τους στόχους διότι η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αυτό οφείλεται στην υπερβολική λιτότητα. Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος. Σε δημοσιογράφους έχει πει κατ' ιδίαν ότι το τελικό νούμερο μπορεί να είναι 7%. Η ελληνική σταθεροποίηση είναι μια οφθαλμαπάτη.
Η αργή κρίση στην Ιταλία αναζωπυρώνεται και πάλι. Η τροχιά του χρέους της έχει υπερβεί τη ζώνη κινδύνου τα τελευταία δύο χρόνια. Το χρέος ύψους 2,1 τρισ. ευρώ της χώρας -στο 129% του ΑΕΠ- μπορεί ήδη να έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή, για μια χώρα που δεν διαθέτει δικό της νόμισμα. Η Standard & Poor's δεν το είπε αυτό ξεκάθαρα όταν υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας στο ΒΒΒ την Τρίτη. Αν όμως διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές, σχεδόν λέει ότι το παιχνίδι τελείωσε για την Ιταλία. Σημειώνει πως αν η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ παραμείνει κοντά στο μηδέν, η Ρώμη θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για να σταθεροποιήσει το χρέος. «Οι κίνδυνοι απέναντι στο ενδεχόμενο επίτευξης ενός τέτοιου αποτελέσματος φαίνεται πως αυξάνονται», αναφέρει.
Πράγματι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις περιέκοψε τις προβλέψεις του για την Ιταλία για φέτος στο -1,8%. Η συνολική πτώση του ιταλικού ΑΕΠ από το 2007 θα φτάσει το 10%. Αυτό είναι οικονομική κρίση. Πώς όμως θα μπορέσει η χώρα να βγει από αυτήν την παγίδα, με ένα νόμισμα υπερτιμημένο κατά 20-30% εντός της ΟΝΕ;
Η κρίση στην Ισπανία πήρε νέα τροπή. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας τόσο σοβαρό που δεν μπορεί πια με εύλογο τρόπο να συνεχίσει να απορρίπτει τις κατηγορίες, πόσο μάλλον να συσπειρώσει το έθνος για έναν ακόμα χρόνο περικοπών. Η El Mundo κάνει λόγο για ένα προεπαναστατικό κλίμα. Ένας ειρηνοδίκης ισχυρίζεται πως ο πρωθυπουργός

Επικοινωνιακό επιτελείο Σαμαρά: Το μεγάλο μας τσίρκο - INFOWAR

Επικοινωνιακό επιτελείο Σαμαρά: Το μεγάλο μας τσίρκο - INFOWAR

Μεγάλη νίκη των ευρωπαίων καταναλωτών κατά της Monsanto


Εγκατέλειψε την προσπάθειά της για διάθεση γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην Ευρώπη, ο αμερικανικός κολοσσός της χημικής και αγροτικής βιομηχανίας Monsanto, μετά την θύελλα αντιδράσεων του κόσμου μπροστά στην εφιαλτική προοπτική της κατανάλωσης φυτών δεν δημιουργήθηκαν από την φύση αλλά σε κάποιο εργαστήριο γενετικής.




Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) και σπόροι έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση στην Ευρώπη, λόγω των ανησυχιών για την υγεία και το περιβάλλον.

«Θα αποσύρουμε τις αιτήσεις χορήγησης αδειών για την καλλιέργεια γενετικά βελτιωμένων γεωργικών προϊόντων. . . σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και αφού διασαφηνιστούν πιθανές υποχρεώσεις» της εταιρείας, ανέφερε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση αυτή αφορά νέες ποικιλίες καλαμποκιού, τεύτλων και φασολιών σόγιας. Υπενθυμίζεται πως για όλα αυτά τα προϊόντα εκκρεμούσε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων.


 Η Μονσάντο ανέφερε πάντως ότι θα συνεχίσει να διαθέτει τον μεταλλαγμένο σπόρο καλαμποκιού MON 810 στην ΕΕ, αναφέροντας ότι έχει βρει το «απαιτούμενο

Πρόστιμο - φωτιά στα JUMBO για επικίνδυνα τάπερ



Πρόστιμο - φωτιά στα JUMBO για επικίνδυνα τάπερ
Χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ στη γνωστή αλυσίδα JUMBO, μετά από διαπίστωση πως πωλούσε είδη τύπου τάπερ από πλαστικές ύλες επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως η διακίνηση των συγκεκριμένων πλαστικών έγινε εν πλήρη γνώσει της εταιρείας JUMBO για την ακαταλληλότητά τους, καθώς είχαν ενημερωθεί για την ποιότητά τους.

Οι παραβάσεις όμως της εταιρείας δεν σταμάτησαν εκεί, αφού, ακόμη και μετά την απόσυρση των εν λόγω ειδών, η JUMBO δεν προέβη σε ορθή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά τους πραγματικούς λόγους της απόσυρσης, ώστε να πάψει αμέσως η χρήση τους από τους καταναλωτές.

Μετά από αυτό, πολλοί μίλησαν για πρόστιμο - «χάδι» στην εταιρεία JUMBO, καθώς η εμπορία των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία εμπορευμάτων, δεν έγινε εν αγνοία τους.

Το είπε ο Όσκαρ Ουάϊλντ

OSCAR-WILDE_2123123b
Τα ξεχωριστά λόγια ενός ξεχωριστού συγγραφέα, αμφισβητία της βικτωριανής εποχής, ανατρεπτικού της καθημερινότητας, ενός ανθρώπου που ζούσε για τις απολαύσεις, κυκλοφορούν σε ένα βιβλίο 231 σελίδων με τίτλο "Όσκαρ Ουάϊλντ, 99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα", του Άλλαν Πέρσυ, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας του παγκοσμίως ευπώλητου "Νίτσε, 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας" συγκέντρωσε τα επιγράμματα του Ιρλανδού συγγραφέα, αναλύοντας το καθένα με αναφορά στη σημερινή εποχή, έχοντας στόχο να διδάξει πώς να απολαμβάνουμε την ύπαρξη μας στη γη.

Πρόκειται για ένα απάνθισμα από τα γραπτά ενός γεννημένου… προβοκάτορα της ζωής, που μετέτρεψε τον κυνισμό σε life style, κόντρα στην υποκρισία και το ψέμα.
 
Ιδού μια επιλογή από το έργο του μυθιστοριογράφου, ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και κριτικού:

- Το να ζεις είναι το σπανιότερο πράγμα του κόσμου. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν.
- Όλοι είμαστε στο λούκι, μερικοί από μας όμως κοιτάζουν τ’ άστρα.
- Η καθαρή και απλή αλήθεια σπάνια είναι καθαρή και ποτέ δεν είναι απλή.
- Όποιος ασχολείται με το παρελθόν του, δεν αξίζει να έχει μέλλον.
- Δε θέλω να πάω στον παράδεισο, κανένας από τους φίλους μου

Ο Χριστός, ο Γκάντι και το χαράτσι - INFOWAR

Ο Χριστός, ο Γκάντι και το χαράτσι - INFOWAR

Δυο λόγια για τα γουναράδικα

Αρκετός θόρυβος έγινε στο Διαδίκτυο χτες για τη φράση “Ραντεβού στα γουναράδικα”, που χρησιμοποίησε προχτές σε αγόρευσή του στη Βουλή ο βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Παίρνω κι εγώ την αφορμή να γράψω δυο λόγια, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, μια και το θέμα αγγίζει τη φρασεολογία, που είναι ένα από τα κατεξοχήν ενδιαφέροντα του ιστολογίου, παρόλο που βρίσκομαι σε εξοχικό περιβάλλον και δεν έχω πρόχειρα τα βιβλία μου.
Καταρχάς, τι ακριβώς ειπώθηκε στην αγόρευση. Υπάρχει ένα βιντεάκι που παρουσιάζει το επίμαχο σημείο (εδώ, κάτω-κάτω) οπότε μπορούμε να το ακούσουμε, και η εξής μεταγραφή της αγόρευσης:
“Είμαστε αυτοί που θα ενώσουμε ξανά αυτόν τον κύκλο που έσπασε το σάπιο πολιτικό σας σύστημα: από το λαό στη Βουλή και ξανά στο λαό. Είμαστε έξω και ακούμε όλους αυτούς που δεν έχουν καταθέσεις, που δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. [...] Όλοι αυτοί μας λένε το εξής: Δεν εκβιάζονται, είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Έχουν την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Άρης Βελουχιώτης όταν πήγαινε να δώσει τις μάχες για να ελευθερώσει αυτό τον τόπο: Ραντεβού στα γουναράδικα”.
Μου λένε πως ο κ. Πρετεντέρης, στο προχτεσινοβραδυνό δελτίο του Μέγκα, παρουσίασε τη φράση αυτή ως απειλή προς τους αντιπάλους, “θα σας γδάρουμε” και ως εμφυλιοπολεμικό κήρυγμα. Από τα συμφραζόμενα της ομιλίας του βουλευτή προκύπτει σαφώς ότι τη φράση τη λένε μεταξύ τους οι αποφασισμένοι, οπότε μια τέτοια ερμηνεία σαν του Πρετεντέρη είναι κακόβουλη, ακόμα κι αν δεν ξέρει κανείς τίποτε για την ιστορία του τόπου ή της φράσης.
Γι΄αυτό το τελευταίο, μπορούμε να πούμε δυο λόγια.
Καταρχάς, ο βουλευτής Καστοριάς, αν και αρμόδιος με το θέμα λόγω γουναράδων, κάνει ένα λαθάκι. Ο Άρης Βελουχιώτης δεν έλεγε, βέβαια, ραντεβού στα γουναράδικα, αλλά “Καλήν αντάμωση στα γουναράδικα”. Τη φράση αυτή την έλεγε συχνά και έχει καταγραφεί σε πολλές πηγές, ήταν αποχαιρετισμός προς συναγωνιστές αντάρτες, που ανήκαν σε άλλες μονάδες, όταν χωρίζονταν. “Πού θα ξανασυναντηθούμε;” είναι το υπόρρητο ή όχι ερώτημα. “Στα γουναράδικα” -δηλαδή, όλοι εμείς που έχουμε πάρει τα όπλα ενάντια στον κατακτητή, ξέρουμε πως η ζωή μας είναι υπό αίρεση.
Δεν είναι ακριβές αυτό που γράφεται κατά καιρούς, ότι η φράση του Άρη ειπώθηκε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας -όπως είπα, ο Άρης την έλεγε συχνά και όχι μία φορά μόνο, την καταγράφει π.χ. ο Κοτζιούλας στο “Όταν ήμουν με τον Άρη”, όπου περιγράφονται περιστατικά του 1943-44. Είναι εντυπωσιακό ότι ο ιστότοπος 902.gr, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, επιμένει ότι πρόκειται για μεταβαρκιζιανή φράση -δεν ξέρω αν από λάθος ή από δημιουργική επανεπεξεργασία της ιστορίας.
Όμως η φράση δεν είναι επινόηση του Βελουχιώτη, όσο κι αν αυτός την έκανε γνωστή με αποτέλεσμα να ακούγεται και στα χρόνια μας. Πρόκειται για παροιμιόμυθο. Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρη τη συλλογή του Δ. Λουκάτου (Νεοελληνικοί παροιμιόμυθοι) και δεν μπορώ να ελέγξω αν τη συμπεριλαμβάνει [τελικά ο Λουκάτος έχει ακριβώς την παραλλαγή του Πολίτη με του γούναρη την κάδη], πάντως παραλλαγές της βρίσκω στις Παροιμίες του Νικολάου Πολίτη. Βρίσκω εκεί μια φράση που λεγόταν στη Σωζόπολη “Θ’ ανταμωθούμε στα κιουρτζίδικα” (τουρκ. τα γουναράδικα). Πιο χαρακτηριστικά, βρίσκω μια πιο αναπτυγμένη παραλλαγή:
Τ’ αλεπόπουλα ρώτησαν την αλεπού, “Πού θ’ ανταμωθούμε;” “Εις του γούναρη την κάδη”.
Γούναρης, φυσικά, ο γουναράς. Και η κάδη είναι ο κάδος, όπου τα δέρματα μουλιάζουν σε διάφορα υγρά για να μαλακώσουν κατά την κατεργασία τους. Ο Πολίτης σημειώνει ότι υπάρχει μύθος πίσω από τη φράση: όταν η αλεπού ανάθρεψε τα παιδιά της και τα μεγάλωσε ώστε να μπορούν πια μόνα τους να φροντίζουν την τροφή τους, εκεί που αποχαιρετιόντουσαν τα αλεπόπουλα τη ρώτησαν πότε θα ξανασυναντηθούν -και εκείνη, πολύπειρη, έδωσε αυτή την απάντηση. (Να διορθωθεί λοιπόν κι αυτό που έγραψε η Αυγή, ότι ο παροιμιακός χαιρετισμός ήταν ανάμεσα σε αλεπούδες, κουνάβια και άλλα γουνοφόρα ζούδια: ανάμεσα στην αλεπού και στα παιδιά της είναι το σωστό).
Ο Πολίτης προσθέτει ότι τη φράση τη λένε χαριτολογώντας φίλοι που αποχωρίζονται και δεν έχουν προοπτική να συναντηθούν στο κοντινό μέλλον. Παραπέρα, παραθέτει πάμπολλες αντίστοιχες παροιμίες σε άλλες γλώσσες, αν και σε καμιά δεν υπάρχει η έννοια της αντάμωσης, απλώς η διαπίστωση ότι όλα τα αλεπουδοτόμαρα τελικά καταλήγουν στον γουναρά.
Φαίνεται μάλιστα ότι την παροιμιακή φράση δεν την είπε πρώτος ή δεν την έλεγε μόνο ο Βελουχιώτης. Από πληροφορίες του φίλου Εαρίωνα στη Λεξιλογία, την ίδια φράση τη χρησιμοποιούσε η παλιά κλεφτουριά επί Τουρκοκρατίας, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην πατριωτική πεζογραφία (Δημ. Φωτιάδης, Λάππας, Σταμέλος). Το θέμα αυτό θέλω να το ψάξω λίγο περισσότερο, αλλά καθόλου δεν το αποκλείω, αφού οι σχέσεις μεταξύ κλεφτουριάς και εθνικής αντίστασης είναι πολυποίκιλες και εντονότατες. Από την άλλη, αν λεγόταν από τους κλέφτες, μάλλον θα το επισήμαινε ο Πολίτης.
Πάντως, μετά τον Βελουχιώτη, η φράση πέρασε στο λεξιλόγιο της διωκόμενης αριστεράς, όπως διασώζει το παρακάτω απόσπασμα από τον Ριζοσπάστη (16.5.1947) που το εντόπισε πάλι ο Εαρίων: Γέμισε το πόρτο από εξόριστους… όσο πάνε και μαζεύονται περισσότεροι –εξόριστοι και ντόπιοι. Να χαιρετήσουν τους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ… Ο κόσμος από την προκυμαία χαιρετά… Προκυμαία και μαούνες ανταλλάσσουν ευχές. «Καλή αντάμωση»… Κι από τη μαούνα απαντούν: «Στα γουναράδικα». Είναι μια ευχή βγαλμένη από λαϊκή παροιμία. Την έλεγαν στον ΕΛΑΣ πριν από τις μάχες. Είναι κάτι σαν το «καλό βόλι» του 1821 και το «ψυχή βαθιά» της Αντίστασης. Συμβολίζει το θάρρος και την αυτοθυσία, την ελληνική παλληκαριά, την περιφρόνηση του θανάτου.
Νομίζω πως το απόσπασμα αυτό συνοψίζει πολύ καλά τη σημασία της φράσης όπως χρησιμοποιήθηκε, αλλά παραθέτω ένα ακόμα, από χρονογράφημα του Νίκου Παπαπερικλή (Φιλικού) στον Ριζοσπάστη, ο οποίος, αναθυμώντας το 1982 έναν παλιό του συναγωνιστή, γράφει:
Ορέ συναγωνιστή, λέει, χρόνια και ζαμάνια που έχουμε να ανταμώσουμε. Πώς μας τρώει και μας καταπίνει αυτή η απέραντη η Αθήνα! Κάποτε, θέλαμε δε θέλαμε, μας ένωνε ο φασισμός στη ρημάδα τη φυλακή, όπως οι αλεπούδες στα γουναράδικα.
Έχουμε δηλαδή μια παροιμιακή φράση που βασίζεται σε παροιμιόμυθο, που λεγόταν εδώ και αιώνες, κυρίως σαν αποχαιρετισμός φίλων (και ενδεχομένως από τους κλέφτες πριν το 1821) και την οποία συνήθιζε να τη λέει ο Άρης Βελουχιώτης όταν αποχαιρετιόταν με συναγωνιστές του στο βουνό. Εξαιτίας της χρήσης από τον Άρη Βελουχιώτη, η φράση ξανάγινε γνωστή και παροιμιακή, τώρα κυρίως μεταξύ των αριστερών.
Το θέμα τελειώνει θαρρώ εδώ, αλλά μια και είμαστε ιστολόγιο που λεξιλογεί, να επεκταθούμε λίγο. Η γούνα είναι λέξη μεσαιωνική, δάνειο από τα μεσαιωνικά λατινικά, κελτικής αρχής. Ο γουναράς ή γούναρης λέγεται και βυρσοδέψης, και ταμπάκης (τούρκικο, θαρρώ). Για την κατεργασία του δέρματος χρησιμοποιούσαν αρκετά δύσοσμα υλικά (ας πούμε, τα άφηναν δυο μέρες μέσα σε σκυλόσκατα) κι έτσι η γειτονιά των βυρσοδεψών, τα ταμπάκικα, έπρεπε να βρίσκεται στις παρυφές της πόλης. Όμως ήταν επάγγελμα επικερδές, ο δε Νικ. Πολίτης έχει και την παροιμία “Γουναράδες βρωμεροί – και στην τσέπη όλο φλουρί”, καθώς και διάφορες αντίστοιχες σε ευρωπαϊκές γλώσσες, που τις μεταφράζει, π.χ. βρωμερό τομαράκι, κουδουνιστό παραδάκι. Αυτά τα βρήκα καθώς έψαχνα στη συλλογή του Πολίτη για την παροιμία με τα γουναράδικα: έψαξα στην αλεπού (δεν ήταν εκεί), έψαξα στο λήμμα “γούνα”, χωρίς επιτυχία, τελικά το είχε στο λήμμα “ανταμώνω”!
Όσο για τη φράση του βουλευτή Διαμαντόπουλου, νομίζω ότι κακώς τράβηξε τόσο την προσοχή, ειδικά όταν στην ίδια συνεδρίαση ειπώθηκαν απρέπειες ολκής. Χτες υπήρξε και συνέχεια, αφενός αστεία και αφετέρου θρασεία. Αστεία από την βουλευτίνα Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας (χωρίς σχόλια) και θρασεία από τον εκπρόσωπο του φιλοναζιστικού κόμματος, ο οποίος αποκάλεσε ‘εμφυλιοπολεμικές’ τις εκφράσεις. Σημειώνω ότι πρόκειται για τον πολιτικό απόγονο εκείνων που έγραφαν στα επίσημα ανακοινωθέντα τους “Εκ των ημετέρων απώλειες: είς Γερμανός”! Ε, ναι, έτσι ίσως εξηγείται.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Δόκτωρ Σχολικός Φύλακας


Του Γιώργου Κράλογλου 
 
Η κατάντια της χώρας σε όλο της της το μεγαλείο. Χωρίς να ντρεπόμαστε. Ξετσίπωτοι και ανεύθυνοι όπως πάντα προσπαθούμε τώρα ως Πολιτεία να καλύψουμε την ανικανότητά μας ακόμη και με τροπολογίες με τις οποίες εξαιρούνται (εκ των υστέρων) από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό!!!

Τώρα τους ανακάλυψαν. Τώρα πήραν χαμπάρι ότι Ελληνες νέοι επιστήμονες καθηγητές με διδακτορικά που δεν μετανάστευσαν και έμειναν στον τόπο τους κατέφυγαν τελικά για ένα μεροκάματο στην δουλειά του σχολικού φύλακα και του δημοτικού αστυνομικού.

Ντροπή σας και ντροπή μας. Ντροπή και για ολόκληρη την χώρα.

Δεν υποβιβάζω ούτε την σημασία ούτε την αξία των υπολοίπων εργαζομένων των τάξεων των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών που απέδειξαν ως εργαζόμενοι και την αξιοσύνη τους και την χρησιμότητά τους.

Κατά την άποψή μου μάλιστα κάνουν πολύ σοβαρότερη δουλειά από τους αγνώστου παραγωγικότητας στοιβαγμένους σε κρατικές και δημοτικές εσωτερικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν την γραφειοκρατία κυρίως και πολύ περιορισμένα τους Δημότες.

Αλλά δεν είναι ώρα για συγκρίσεις όταν βρισκόμαστε μπροστά στο αίσχος που αποκαλύπτεται να καταφεύγουν οι Έλληνες επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά να περνάνε τα παιδάκια στο απέναντι πεζοδρόμιο και να κόβουν κλήσεις σε μηχανάκια...

Αυτούς που οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Σκανδιναβοί, οι Αγγλοι και οι Γάλλοι τους βουτάνε από τα Πανεπιστήμια, πριν καλά-καλά πάρουν το πτυχίο τους και τους απασχολούν στους τομείς ανάπτυξης που έχουν ήδη σχεδιάσει ως υπεύθυνες και σοβαρές Πολιτείες στην Ελλάδα τους σπρώχνουμε να πάρουν 700 ευρώ (αν τα πάρουν) για να κλείνουν σχολικές πόρτες ή να κυνηγάνε τους λαθρομετανάστες και το παρεμπόριο.

Και όταν φτάνουμε στο σημείο να μην έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε τους τσουβαλιάζουμε μαζί με όσους χώσαμε με ρουσφέτια στις ίδιες δουλειές και τους διώχνουμε.

Στο παρά πέντε όμως και για να μην ξεσηκωθούν και οι πέτρες τροποποιούμε το πολυνομοσχέδιο - παρωδία, που ούτε στόχους έχει ούτε φιλοσοφία, και αποφασίζουμε την εξαίρεση των φυλάκων και των αστυνομικών με μεταπτυχιακό και διδακτορικό.

Θα το γράψω χίλιες φορές. Ντροπή για την αθλιότητα μας.

Το θέμα δεν αντέχει σε καμία περίπτωση να το συζητήσεις επί της ουσίας..

Τι να πεις δηλαδή; Ότι η χώρα κατάντησε τα παιδιά της που αναδείχθηκαν σε επιστήμονες με διδακτορικά να καταφύγουν λόγω ανεργίας ακόμη και να κόβουν κλήσεις στα μανάβικα γιατί έβγαλαν καφάσια στα πεζοδρόμια και συζητάμε αν θα πρέπει να τους εξαιρέσουμε από τις απολύσεις και από την διαθεσιμότητα;

Αλίμονο αν ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται και συζήτηση.

Αλίμονο αν οι βλαχοδήμαρχοι και οι ανεπάγγελτοι βουλευτές και υπουργοί ορίζουν την τύχη ενός επιστήμονα που η χώρα του τον κατάντησε να πέσει στα πόδια του για να ζητήσει ένα φτηνό μεροκάματο.

Η εξαίρεση των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών με διδακτορικά έπρεπε να έχει γίνει νύχτα για να μην περάσουμε στην ημέρα της ντροπής...

Και όμως, όπως μαθαίνω, η πρόταση για την εξαίρεση των επιστημόνων και καθηγητών σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών έχει διατυπωθεί μεν αλλά δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από τα παραπάνω κλιμάκια...

Κατά την γνώμη μου ούτε ένας Ελληνας επιστήμονας δεν περισσεύει για να ασχοληθεί επαγγελματικά με αντικείμενα έξω από την ειδικότητα των σπουδών του.

Εάν περισσεύει τότε μιλάμε για την κατάντια που όλοι έχουμε διαπιστώσει.

Την ανικανότητα της ελληνικής Πολιτείας, σε όλη την ιστορία της, να σχεδιάσει ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και της παιδείας στην χώρα και της οικονομίας.

Της σχεδιασμένης όμως οικονομίας. Με τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν και θέσεις που θα εξασφαλισθούν ανάλογα με τα ποσοστά επιτυχίας των σχεδίων.

Αν δεν μας άρεσε να αντιγράψουμε τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς γιατί είναι... φονιάδες των λαών και όχι "συντρόφια" όπως εμείς ας τα φτιάχναμε όπως οι Σκανδιναβοί.

Ας αντιγράφουμε τους σοβιετικούς σε τελευταία ανάλυση.

Πολύ καλύτερα τα είχαν σχεδιάσει οι σοβιετικοί στις χώρες τους.

Εμείς εδώ όμως κάναμε την παιδεία αντικείμενο πολιτικής και κομματικής συναλλαγής. Κάναμε την οικονομία ξέφραγο αμπέλι για κρατικοδίαιτους και στείλαμε τους νέους επιστήμονες της χώρας, που τους πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος, έτοιμους να τους αξιοποιήσουν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί.

Και στη χώρα τους, στην Ελλάδα, τους καταντήσαμε να σφυρίζουν στα αυτοκίνητα έχοντας το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό σε κάντρο στην κουζίνα για να το σκουπίζουμε και να το καθαρίζουμε.

Την ίδια δε στιγμή σφαζόμαστε για να συμφωνήσουμε πόσοι είναι οι απατεώνες κρατικοί υπάλληλοι με πτυχία στις λαμογιές... μπας και γλυτώσουμε μερικούς από την απόλυση... Δοξάστε μας... που λέει και ο αμίμητος Χάρρυ Κλύνν. 


george.kraloglou@capital.gr

Να ανασταλεί η προβολή των “Ακυβέρνητων Πολιτειών”!


???????????????????????????????Νέα οργισμένη αντίδραση προκάλεσε η προβολή από την ψευδεπίγραφη “Δημόσια Τηλεόραση” της τηλεοπτικής σειράς “Ακυβέρνητες Πολιτείες”. Η αντίδραση αυτή προέρχεται τόσο από τον σεραριογράφο- σκηνοθέτη και συμπαραγωγό Ροβήρο Μανθούλη όσο και από τον πρωταγωνιστή Γιώργο Χωραφά.
Η ανακοίνωση:
To  παράνομο φερέφωνο που εφεύρε ο κ. Καψής,  που  αυτο-ονομάζεται Δημόσια Τηλεόραση, αφού εγκαινίασε επίσης παράνομα την πρώτη του εμφάνιση  με την ταινία Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, χωρίς την άδεια ή τουλάχιστο την έγκριση του σκηνοθέτη, περιπίπτει στο ίδιο αδίκημα  μεταδίδοντας τη σειρά ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του ίδιου -υπογράφοντος- σκηνοθέτη  Ροβήρου Μανθούλη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο υπογράφων ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Είναι σαφές σε όλους -και ιδιαίτερα στους τηλεθεατές- ότι οι δύο αυτές παράνομες ενέργειες δεν είναι αθώες. Σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν τα ονόματά μας για να νομιμοποιήσουν στα μάτια του κοινού -του ελληνικού λαού, σε τελευταία ανάλυση- ένα τηλεοπτικό ψευδοκανάλι που δεν είναι δημόσιο, ούτε εθνικό ούτε καν κρατικό !  
Πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πείσουν τους τηλεθεατές ότι κοιτάζουν την ΕΡΤ, την οποία η παρούσα -και ελπίζουμε εντελώς προσωρινή- κυβέρνηση σφαγίασε κυριολεκτικά πυροβολώντας το σήμα της. Επειδή σε μια κακόφημη τηλεόραση-φάντασμα, κακόφημη πολιτικά και ηθικά, αναμειγνύονται τα ονόματά μας και τα έργα μας, εκτός από την έντονη διαμαρτυρία μας και την απαίτησή μας να ανασταλεί πάραυτα η μετάδοση των ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ καθώς και κάθε άλλης κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας που φέρει τα ονόματά μας,  προτιθέμεθα να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη ζητώντας παράλληλα και την από τον νόμο προβλεπόμενη αποζημίωση.  Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι ο  υπογράφων Ροβήρος Μανθούλης είναι και συμπαραγωγός της σειράς και ότι  η κρατική τηλεόραση (και το κράτος γενικότερα) δεν έχουν πλέον κανένα έννομο δικαίωμα επ’ αυτής.

Ροβήρος ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ                    Γιώργος ΧΩΡΑΦΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! "είτε φταις είτε όχι αν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις θα πεθάνεις" (ΜΠΡΕΧΤ) : Ποιοί εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ...

Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ! "είτε φταις είτε όχι αν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις θα πεθάνεις" (ΜΠΡΕΧΤ) : Ποιοί εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ...

Σαμαράς ή Τσίπρας; Του Γιώργου Δελαστίκ.

Σαμαράς ή Τσίπρας; Του Γιώργου Δελαστίκ.


Παγιώνεται πλέον στη συνείδηση του κόσμου το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν περίπου επτά εκατομμύρια Ελληνες ψηφοφόροι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές: Σαμαράς ή Τσίπρας;


 Ποιον από τους δύο θέλουν για πρωθυπουργό; Ο πρώτος, ο Αντώνης Σαμαράς, θα προσέλθει ενώπιον των ψηφοφόρων βαρυνόμενος με το έργο της κυβέρνησής του, την καταστροφή δηλαδή της...ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων, έχοντας εφαρμόσει μια πολιτική που επέφερε δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης όλου του έθνους. Θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο ότι όλα αυτά τα δεινά ήταν για το καλό του.
Χειρότερη καταστροφή θα υφίστατο ο πληθυσμός της Ελλάδας, θα ισχυριστεί ο Σαμαράς, αν ο ίδιος δεν του έκοβε σχεδόν τον... μισό μισθό ή τη μισή σύνταξη, αν δεν έστελναν αυτός και ο Γιώργος Παπανδρέου ένα εκατομμύριο Ελληνες στην ανεργία, αν δεν απειλούσαν να κατασχέσουν τα σπίτια όσων χρωστούν δάνεια στις τράπεζες τώρα που μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά τους.
Ο Τσίπρας είναι άπειρος στην άσκηση της διακυβέρνησης. Το ίδιο και τα στελέχη που τον περιβάλλουν, ισχυρίζονται τα κυβερνητικά κόμματα. Σωστό είναι το επιχείρημα αυτό. Μήπως όμως ήταν πεπειραμένα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 1981, όταν έφτιαξαν κυβέρνηση; Οχι, βέβαια. Αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, πριν από τις εκλογές του 2004 που έβλεπαν ότι θα τις έχαναν, για απειρία στην άσκηση της εξουσίας δεν κατηγορούσαν τον Κώστα Καραμανλή; Σε καμιά απολύτως περίπτωση η μομφή της απειρίας δεν απέτρεψε την εκλογική συντριβή αυτών που εκτόξευαν την κατηγορία!
Με άλλα λόγια, η κατηγορία της απειρίας είναι σωστή, αλλά εντελώς ασήμαντη στην πολιτική. Μόνο οι σίγουρα χαμένοι καταφεύγουν σε αυτήν.
Δεν πείθεται κανένας ψηφοφόρος να προτιμήσει έναν «πεπειραμένο» που τον έχει καταστρέψει από έναν «άπειρο» για τον οποίο τρέφει, τουλάχιστον, την αμφιβολία της ελπίδας μήπως κυβερνήσει καλύτερα. Αναφερόμαστε φυσικά σε όσους ψηφοφόρους ταλαντεύονται και προβληματίζονται αν πρέπει να ψηφίσουν άλλο κόμμα. Τούτη τη φορά όμως είναι εκατομμύρια αυτοί οι Ελληνες πολίτες, καθώς όλες οι σταθερές έχουν καταρρεύσει και η κοινωνία μας βρίσκεται σε πρωτοφανή αναβρασμό. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό οδεύει προς πλήρη διάλυση. Ως κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και η ΝΔ δεν αισθάνεται καθόλου καλά.
Υπέρ Σαμαρά, η ελίτ της χώρας, φυσικά. Υπέρ Σαμαρά, και οι ξένοι επικυρίαρχοι. Αταλάντευτα. Θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον ξαναβγάλουν. Πολύ σωστά πράττουν από τη σκοπιά τους. Τα δικά τους συμφέροντα διασφαλίζει, όσο περισσότερο μπορεί στις σημερινές συνθήκες. Γνωρίζουν άριστα γιατί τον στηρίζουν.
Άγνωστη η στάση του λαού. Θα φανεί στις κάλπες. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση «γδέρνει» μισθολογικά, φορολογικά και κοινωνικά τους Ελληνες και καταποντίζει το βιοτικό τους επίπεδο εντελώς συνειδητά με την πολιτική που ακολουθεί. Αν οι ψηφοφόροι υπερψηφίσουν τον Σαμαρά, αυτό σημαίνει ότι απαιτούν συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Τώρα ξέρουν.
Ο λαός θα βγάλει τον Τσίπρα, αν φυσικά τον βγάλει. Τον λαό πρέπει να πείσει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καλυτερεύσει τη ζωή του. Συνιστά λανθασμένη τακτική η πρόθεσή του να πείσει το κατεστημένο ότι δεν θα κινδυνεύσουν τα συμφέροντά του αν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται η ελίτ να επιλέξει Τσίπρα αντί Σαμαρά. Ποτέ!

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας..προς ΟΛΟΥΣ..

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας..προς ΟΛΟΥΣ..

Ονομάζομαι Πετράκη Καίτη, είμαι Ελληνίδα, Δημότης Παλλήνης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων μας.
Δεν θα μιλήσω με αυτήν την ιδιότητα όμως, αλλά μόνο σαν Δημότης Παλλήνης, μόνο σαν Ελληνίδα..

Το 2009, ένας από τους σταθμούς της περιοδείας του ήταν και ο τόπος μου! Τον καλοδέχτηχαν χιλιάδες Γερακιώτες, ύστερα από το κάλεσμα που έγινε από την πλευρά του Δήμου..εδώ έξω.. στην Ιθάκης 12! (και τι ειρωνία..τότε από το Καστελόριζο μας είπε κάτι και για ένα μακρύ ταξίδι με προορισμό την Ιθάκη μας..)
Είπε κι εκείνη την μέρα σε όλους αυτούς που τον χειροκροτούσαν το γνωστό..'' Λεφτά υπάρχουν'' Ακολούθησαν οι εκλογές και έγινε πρωθυπουργός Ελλάδας ο Γιώργος Α. Παπανδρέου..κατά κόσμον ΓΑΠ..

Μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ήταν ο Καλλικράτης που πολλοί από εσάς τότε στηρίξατε πιστεύοντας απόλυτα στον θεσμό του..
Φαντάζομαι όλοι σας έχετε κάνει πια τον απολογισμό σας και τι τελικά σήμαιναν για τους Δήμους και τους Δημότες μας αυτές οι..''καινοτόμες αλλαγές''!
Ακολουθεί η δεύτερη κίνηση, προσχεδιασμένη και μελετημένη όπως όλα άλλωστε από όσα κάνουν

The punk smoker: Μας έκαψες τη γούνα, ρε Διαμαντόπουλε

The punk smoker: Μας έκαψες τη γούνα, ρε Διαμαντόπουλε: Τους έκαψε τη γούνα ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος με τη φράση του Άρη Βελουχιώτη που χρησιμοποίησε χθες στη Βουλή. Έκαψε τη γούνα του Γ...

Η ελληνική πρωτιά για την οποία κανείς Έλληνας δεν είναι υπερήφανος...

Η ελληνική πρωτιά για την οποία κανείς Έλληνας δεν είναι υπερήφανος... - Ταϊλάνδη, Ουκρανία και Σιγκαπούρη αποτελούν «πρότυπα» σε αντίθεση με την ντροπιαστική θέση της Ελλάδος που είναι χειρότερη ακόμη και από της Νιγηρίας


Στην ντροπιαστική "πρώτη" θέση παγκοσμίως βρίσκεται η χώρα μας με βάση τα ποσοστά ανεργίας, επιβεβαιώνοντας τον χειρότερο δρόμο που μας οδήγησαν οι πολιτικές επιλογές των αποτυχημένων κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
Μπορεί η Ελλάδα να κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όμως στοιχεία όπως η ανεργία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μας ανήκει κάποια θέση εκεί, αλλά ίσως μας αρμόζει μία στον "Τρίτο Κόσμο", εκεί που τα στοιχειώδη γίνονται ζητούμενα...
Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι αναλυτές που με σκωπτικό ύφος συμβουλεύουν τους Έλληνες να

Υπό έντονη αμφισβήτηση οι ενέργειες του αντιεισαγγελέα κ. Κορέα

Ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας είναι ο άνθρωπος που επιχείρησε να βάλει στο αρχείο την υπόθεση πώλησης των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία, ως φαίνεται από το πρόσφατο πόρισμα του εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη, συμπλήρωσε τον κύκλο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, που οδήγησε στην κατάρρευση το υγιέστερο πιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας.
Υπό έντονη αμφισβήτηση οι ενέργειες του αντιεισαγγελέα κ. Κορέα
Συγκεκριμένα, το πόρισμα – κόλαφος του Π. Νικολούδη αποκαλύπτει μία σειρά αμφισβητούμενης νομιμότητας ενεργειών από πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και στην υπόθεση των CDS. Εδώ αρχίζει και ξετυλίγεται ένα περίεργο κουβάρι με άγνωστες προεκτάσεις, αφού παρά τις καταγγελίες και τα δεκάδες δημοσιεύματα, έγινε μια μεγάλη επιχείρηση για να συγκαλυφθεί η πρωτοφανής ενέργεια πώλησης ασφαλίστρων κινδύνου εν μέσω κρίσης. Μια υπόθεση που πλέον χαρακτηρίζεται και επίσημα από τη Δικαιοσύνη ως σκάνδαλο, με πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αναφέρει συγκεκριμένα ότι αυτοί που αγόρασαν τα επίμαχα CDS, «κέρδισαν ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά», ενώ η απόκτηση τους συνιστά κερδοσκοπική επένδυση, εφόσον οι αγοραστές δεν ήταν και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, ενώ εάν (τα CDS) είχαν παραμείνει στην κατοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,

Ονομάζομαι Ed Snowden



«Γεια σας. Ονομάζομαι Ed Snowden. Λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, είχα οικογένεια, ένα σπίτι στον παράδεισο και ζούσα με μεγάλη άνεση. Είχα επίσης τη δυνατότητα, χωρίς κανένα ένταλμα, να έχω πρόσβαση και να διαβάζω τις επικοινωνίες σας. Την επικοινωνία του καθενός ανά πάσα στιγμή. Μια εξουσία που μπορεί να αλλάζει τη μοίρα των ανθρώπων.
Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του νόμου. Οι Τροποποιήσεις 4 και 5 του Συντάγματος της χώρας μου, το άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και πολυάριθμα καταστατικά και συνθήκες απαγορεύουν τέτοια συστήματα μαζικής, διάχυτης επιτήρησης. Ενώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ χαρακτηρίζει αυτά τα προγράμματα ως παράνομα, η κυβέρνησή μου υποστηρίζει ότι μυστικές δικαστικές αποφάσεις, που ο κόσμος δεν επιτρέπεται να δει, νομιμοποιούν με κάποιο τρόπο μια παράνομη πράξη. Οι αποφάσεις αυτές φθείρουν απλά την πιο βασική έννοια της δικαιοσύνης – την έννοια της διαφάνειας των πράξεων. Κάτι ανήθικο δεν μπορεί να γίνει ηθικό μέσω ενός μυστικού νόμου.
Πιστεύω στην αρχή που διακηρύχθηκε στη Νυρεμβέργη το 1945: «Τα άτομα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις υπακοής. Ως εκ τούτου, οι πολίτες έχουν το καθήκον να παραβιάζουν εθνικούς νόμους προκειμένου να προληφθούν εγκλήματα κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας».
Κατά συνέπεια, από πλευράς μου έκανα ό,τι πίστευα σωστό και άρχισα μια εκστρατεία για να διορθωθεί αυτή η αδικία. Δεν επιδιώκω πλουτισμό για τον εαυτό μου. Δεν επεδίωξα να πουλήσω μυστικά των ΗΠΑ. Δεν συνεργάζομαι με οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλειά μου. Αντ΄ αυτού, δημοσιοποίησα ό,τι ήξερα, έτσι ώστε ό,τι επηρεάζει όλους μας, να μπορεί να συζητηθεί από όλους μας στο φως της ημέρας, και ζήτησα δικαιοσύνη απ΄όλη την ανθρωπότητα.
Αυτή η ηθική απόφαση να μιλήσω δημόσια για την κατασκοπεία που επηρεάζει όλους μας είχε μεγάλο κόστος, αλλά ήταν το σωστό που έπρεπε να κάνω και δεν το μετανιώνω.
Από εκείνη τη στιγμή, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν προσπαθήσει να με κάνουν παράδειγμα – προειδοποίηση προς όλους τους άλλους που θα μπορούσαν να μιλήσουν όπως εγώ. Έχασα την ιθαγένειά μου και καταδιώκομαι για πράξη πολιτικής έκφρασης. Η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με έχει τοποθετήσει στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων. Ζήτησε από το Χονγκ Κονγκ την έκδοσή μου εκτός του νομικού πλαισίου της χώρας αυτής, παραβιάζοντας άμεσα την Αρχή της μη επαναπροώθησης – Νόμο των Ην. Εθνών.
 Έχει απειλήσει με κυρώσεις τις χώρες που θα υψώσουν το ανάστημά τους για να υπερασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά μου και το σύστημα ασύλου του ΟΗΕ. Προχώρησε μάλιστα σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια να ζητήσει από στρατιωτικούς συμμάχους να προσγειώσουν το αεροπλάνο προέδρου της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να αναζητήσουν έναν πολιτικό πρόσφυγα. Αυτές οι επικίνδυνες κλιμακώσεις αντιπροσωπεύουν μια απειλή όχι μόνο για την αξιοπρέπεια της Λατινικής Αμερικής, αλλά και για τα βασικά δικαιώματα κάθε ατόμου, κάθε έθνους, να ζει ελεύθερο από διώξεις, αναζητώντας και λαμβάνοντας άσυλο.
Ωστόσο, και παρά αυτή την ιστορικά δυσανάλογη επιθετικότητα, χώρες σε όλο τον κόσμο προσέφεραν υποστήριξη και άσυλο. Αυτά τα έθνη, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και το Εκουαδόρ, έχουν την ευγνωμοσύνη μου και αξίζουν το σεβασμό να είναι τα πρώτα που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πραγματοποιούνται από τους ισχυρούς και όχι τους αδύναμους. Με την άρνησή τους να παραβιάσουν τις αρχές τους μπροστά στον εκφοβισμό, έχουν κερδίσει το σεβασμό του κόσμου. Είναι πρόθεσή μου να ταξιδέψω σε κάθε μία από αυτές τις χώρες για να αποδώσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες στους ανθρώπους και τους ηγέτες τους.
Ανακοινώνω σήμερα την επίσημη αποδοχή εκ μέρους μου όλων των προσφορών στήριξης ή ασύλου που έχουν δοθεί και κάθε άλλη που μπορεί να προσφερθεί στο μέλλον. Με τη χορήγηση ασύλου, για παράδειγμα, από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Maduro, η κατάσταση ασυλίας μου είναι τώρα επίσημη και κανένα κράτος δεν έχει νομική βάση να περιορίσει ή να παρεμποδίσει το δικαίωμά μου να απολαύσω αυτό το άσυλο. Όπως είδαμε, όμως, ορισμένες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής επέδειξαν προθυμία να ενεργούν έξω από το νόμο, και αυτή η συμπεριφορά εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα. Αυτή η παράνομη απειλή καθιστά αδύνατο για μένα να ταξιδέψω στη Λατινική Αμερική και να απολαύσω το άσυλο που μου χορηγείται εκεί σύμφωνα με τα κοινά δικαιώματα όλων.
Αυτή η βούληση των ισχυρών κρατών να ενεργούν εκτός νομιμότητας αντιπροσωπεύει μια απειλή για όλους μας, και δεν πρέπει να επιτραπεί να επιτύχει. Ως εκ τούτου, ζητώ τη βοήθειά σας στην αναζήτηση εγγυήσεων ασφαλούς διέλευσης από τις εμπλεκόμενες χώρες, ώστε να διασφαλίσω το ταξίδι μου στη Λατινική Αμερική, καθώς και στην αναζήτηση άσυλου στη Ρωσία, μέχρις ότου οι χώρες αυτές εφαρμόσουν το δίκαιο και επιτρέψουν το νόμιμο ταξίδι μου. Θα υποβάλω την αίτηση μου στη Ρωσία σήμερα, και ελπίζω ότι θα γίνει ευνοϊκά δεκτή.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, θα απαντήσω σε ό, τι μπορώ.
Σας ευχαριστώ. Εντ Σνόουντεν».

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Παλλήνη, 15/07/2013                                   
                                                                                      Αρ.πρωτ.    21629                                                  

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ                                                 Συνεδρίαση 9η  


ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο  <<Οινοποιείο Πέτρου >> ( Λεωφόρο Μαραθώνος  117 ) στις 18/07/2013 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00, για να συσκεφθούμε και να αποφασίσουμε για τα παρακάτω θέματα.


 Θέμα 1ο Λήψη απόφασης για προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ)» στο Μέντζελο Γεώργιο.
 Θέμα 2ο Λήψη απόφασης για προέγκριση ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» στΗΝ «Α. & Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ο.Ε.».

 Θέμα 3ο Λήψη απόφασης περί ανάκλησης ίδρυσης και άδειας λειτουργίας καταστήματος «Εστιατορίου» ιδιοκτησίας κ. Μάρκου Ελευθερίας επί της οδ. Εθνικής Αντιστάσεως αρ. 50 στη Δημοτική Ενότητα Παλλήνης λόγω τροποποίησης υγειονομικών όρων λειτουργίας.

 Θέμα 4ο  Ενημέρωση Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Θέμα 5ο  Λήψη απόφασης και εισήγηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την πιο εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας πλύσης των κάδων απορριμμάτων.

         

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου
Δ.Ε Παλλήνης

ΣΜΕΡΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ανακαλείται κατεψυγμένος γαλέος

Την απόσυρση του μη ασφαλούς κατεψυγμένου γαλέου απαίτησε ο ΕΦΕΤ μετά απο ελέγχους όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων υδραργύρου.Την υπέρβαση των νομοθετημένων μεγίστων ορίων υδραργύρου διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας κατεψυγμένου γαλέου σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Πρόκειται για το προϊόν "ΓΑΛΕΟΣ ΦΕΤΑ, ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ" με αριθμό παρτίδας 3812D, ημερομηνία αλιείας 09/12 και ημερομηνία λήξης 09/14, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, στο 2ο χλμ. Εθν. Πέλεκα-Αλεπού, ΔΕΗ, στην Κέρκυρα και από το υποκατάστημα στο 1ο χλμ. της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων-Πεδινής, στα Ιωάννινα και το οποίο κρίθηκε μη ασφαλές.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου του προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Η αλήθεια πίσω από τις διαθεσιμότητες καθηγητών

ΤΥΠΟΣ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Χτύπημα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση φέρνει η κατάργηση ειδικοτήτων, ενώ θα αποκοπεί από την αγορά εργασίας σημαντικό τμήμα μαθητών «Ελα μωρέ, τι έγινε, κάτι κομμώτριες καταργούνται, δεν είναι δα και καθηγήτριες».
Το απαξιωτικό σχόλιο, που διατυπώνεται ανώνυμα σε φόρουμ εκπαιδευτικών όπως το alfavita, διόλου δεν πείθει τους καθηγητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις: «Οσοι τα λένε αυτά είναι ανοητολόγοι και πιθανότατα βαλτοί, αναπαράγοντας το κυβερνητικό δόγμα τού «διαίρει και βασίλευε». Ποιος θα διδάξει αισθητική ή κομμωτική; Ο φιλόλογος ή ο μαθηματικός; Aσε που αυτοί θα απολυθούν αμέσως μετά».
 
«Τώρα αρχίζει πογκρόμ»
 
Ο Κώστας, οδοντίατρος σε ΕΠΑΛ του Περιστερίου, είναι κατηγορηματικός: «Το χτύπημα στην τεχνική εκπαίδευση θα προκαλέσει ντόμινο. Ο τομέας υγείας και πρόνοιας είναι ο πολυπληθέστερος, τον επιλέγουν οι 150 από τους 300 μαθητές στο σχολείο μας, που αναγκαστικά θα φύγουν. Αυτό σημαίνει ότι σχολεία θα συγχωνευτούν, άρα θα υπάρξουν διαθεσιμότητες και απολύσεις και για τους καθηγητές γενικών μαθημάτων. Κανείς μας δεν γλίτωσε. Τώρα αρχίζει το πογκρόμ».
 
Οι καθηγητές δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις ότι οι μαθητές της φετινής Γ” Λυκείου θα ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους: «Μας λένε ότι οι καθηγητές ειδικοτήτων που καταργούνται θα επαναπροσληφθούν κατά προτεραιότητα ως ωρομίσθιοι μετά το πέρας της διαθεσιμότητας, που διαρκεί οχτώ μήνες. Τότε η σχολική χρονιά θα έχει σχεδόν τελειώσει» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μουστάκας, διευθυντής του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (ΣΕΚ) Αγίων Αναργύρων, που παρακολουθούν σχεδόν 1.000 μαθητές. «Καταργούνται ειδικότητες που επιλέγει το 30% των μαθητών. Επιπλέον βγαίνουν σε διαθεσιμότητα όλοι οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΔΕ, που είναι η ραχοκοκαλιά των εργαστηρίων: ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρονικοί, τεχνίτες οχημάτων. Κατασκευάζουν και συντηρούν ασκήσεις εργαστηρίων που τώρα πρέπει να αγοράζουμε με μεγάλο κόστος. Χωρίς ΔΕ και χωρίς σχολικό φύλακα μένει αφύλαχτο ένα σχολείο με εξοπλισμό εκατομμυρίων. Η κατάσταση που θα αντικρίσουμε από Σεπτέμβριο θα είναι τραγική». «Είμαστε οι βοηθοί των εργαστηριακών ασκήσεων, το αντίστοιχο του παρασκευαστή του Πολυτεχνείου» μας λέει ο Σπύρος Σκανιακός, μηχανοτεχνίτης στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΔΕ. «Ο μηχανολόγος μπορεί να κάνει μία ώρα θεωρία, αλλά αν χαλάσει ένας κινητήρας δεν ξέρει να κολλήσει τον σωλήνα. Στα εργαστήρια γίνεται οξυγονοκόλληση και οξυγονοκοπή. Ποιος θα κάνει επίδειξη στα παιδιά; Θα τους τα δείχνουν σε βίντεο. Από το ποτάμι και πέρα, στις εργατογειτονιές στις δυτικές συνοικίες δεν υπάρχει σχολείο που θα ανοίξει καθηγητής τα εργαλεία χωρίς να τα χάσει. Εμείς τα συντηρούμε και τα φυλάμε. Χωρίς τους ΔΕ θα έχουμε σίγουρα ατυχήματα και κλοπές».
 
«Ποιος θα διδάξει;»
 
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση ποιος θα διδάξει τις καταργημένες ειδικότητες» λέει ο Δημήτρης Σακατζής, γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής ΔΕ. «Αποκόβουν από την αγορά εργασίας το ένα τρίτο των μαθητών που επιλέγουν τον τομέα υγείας και πρόνοιας και συνήθως είναι κοπέλες. Τα δημόσια ΙΕΚ είναι μόνο 94 σε όλη τη χώρα, και δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών, ενώ ακόμα και εκεί πληρώνεις δίδακτρα. Στα ιδιωτικά το κόστος για τις «καλές» ειδικότητες φτάνει τα 6.000 ευρώ τον χρόνο. Τα ΕΠΑΛ διαλέγουν οι μαθητές των πιο χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, που διδάσκω, σπουδάζει μαθήτρια από τον Αμπελώνα που ενώ πέρασε στο ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, δεν είχε χρήματα να το παρακολουθήσει. Σε μας θα πάρει το πτυχίο βοηθού νοσηλευτή. Χωρίς αυτή τη διέξοδο δεν θα μπορέσει να εργαστεί. Αν θέλουν να μιλήσουμε με τους δικούς τους όρους, είναι σαν να καταργεί μια επιχείρηση τον πιο δημοφιλή στους καταναλωτές κλάδο».
 
Οσο για τις κομμώτριες, η κατάργηση της ειδικότητάς τους δεν θα σημαίνει μόνο την απόλυση 84 μόνιμων εκπαιδευτικών και 200 αναπληρωτών, αλλά θα αφήσει ξεκρέμαστους πάνω από 2.500 μαθητές, το 85% κορίτσια: «Μόνο ο ένας στους δέκα θα μπορέσει να σπουδάσει σε ιδιωτικό ΙΕΚ, που κοστίζει από 3.000 ευρώ τον χρόνο» μας λέει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Κομμωτικής, Χριστίνα Βουλγαροπούλου.
 
«Οι μαθητές μας δεν έχουν διέξοδο, καθώς δεν μπορούν ούτε σε δημόσιο ΙΕΚ να γραφτούν πριν πάνε 18 ετών. Τα κορίτσια θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν άλλες ειδικότητες, όπως των ηλεκτρολόγων. Οσο για την υπόσχεση ότι θα προσλάβουν τους απολυμένους ως ωρομίσθιους, είναι καθαρός εκβιασμός και θράσος. Εμείς στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές και όχι απέναντι όπως το υπουργείο θέλει να μας παρουσιάσει».