Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ :ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ



Δεν το γνωρίζει ο κόσμος γιατί πέρασε στα ψιλά , αλλιώς έπρεπε να έχει ξεσηκωθεί όλη η Ανατολική Αττική.
Η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους λόγω οικονομικών προβλημάτων να τακτοποιήσει τα αυθαίρετα με τον νόμο 4011/2011 ,αλλά επειδή τα πρόστιμα ήταν δυσβάσταχτα δεν υπήρξε προσέλευση.
Λόγω  της αδυναμίας είσπραξης των χρημάτων δόθηκε παράταση και περισσότερες δόσεις.
Αλλά επειδή και πάλι δεν πήγαινε κανείς να τα τακτοποιήσει μιας και έχουν στεγνώσει τον κόσμο από χρήματα , έβγαλαν μία τροποποίηση που ρίχνει τα πρόστιμα των αυθαιρέτων στο μισό περίπου ( νόμος 4030/2011 ).
Δυστυχώς όμως απο ασχετοσύνη των νομοθετών ,συμβούλων τους και αδράνεια των βουλευτών της Ανατολικής Αττικής οι οποίοι κοιμόντουσαν στην κυριολεξία όταν πέρναγε ο νόμος απο την Βουλή δεν συμπεριλαμβάνονται στην τροποποίηση οι δήμοι : Κορωπίου , Μαρκοπούλου , Παλλήνης, Καλυβίων αλλά και άλλοι  Δήμοι ενώ την Παιανία την συμπεριλαμβάνει .
Που ήταν τα καμάρια μας να τους πούνε , ρέ παιδιά  η Παιανία  έχει τις ίδιες αντικειμενικές με τους ανωτέρω Δήμους γιατί ο ένας να νομιμοποιεί αυθαίρετο με τιμή ζώνης 600 ευρώ και ο άλλος με τιμή ζώνης 1050 ευρώ ? δηλαδή διπλάσια πρόστιμα ?, Κοιμόντουσαν ως συνήθως στα έδρανα ή έπιναν καφέ στο κυλικείο ή δεν είχαν πάει καθόλου στην συνεδρίαση .
Στις επόμενες εκλογές μη τους ξεχάσετε , προσφέρουν πάρα πολλά οι άνθρωποι , λόγια , γραβάτες και χαιρετούρες και όταν τους χρειάζεσαι να επέμβουν που γνωρίζουν την περιοχή ,για να μήν υπάρχουν νομοθετικές αδικίες που επιβαρύνουν τους πολίτες , κοιμούνται .
Μπορεί να αδικώ και κανένα αλλά ας διαφοροποιήσουν την θέση τους απαντώντας στα εύλογα ερωτήματά μας .

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα πιο μαύρα Χριστούγεννα



Τα πιο μαύρα Χριστούγεννα
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Εξήντα και πλέον χρόνια τώρα, από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου και του Εμφύλιου Πολέμου, η Ελλάδα και ο λαός μας δεν έχουν ξαναζήσει τόσο θλιβερά Χριστούγεννα.
Όχι, η χώρα δεν έχει ακόμη καταβαραθρωθεί τόσο ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι φτωχότερη από όσο πριν από δεκαπέντε, είκοσι, πόσω μάλλον τριάντα ή σαράντα χρόνια.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ανοησία. Οι Ελληνες όμως έχουν βυθιστεί σε πρωτοφανή απόγνωση σήμερα τόσο εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους όσο και λόγω της παντελούς έλλειψης

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ - Παλλήνη Press

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Γονέων στο 1ο Λύκειο Παλλήνης.


Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011



Οι σημερινές αρχαιρεσίες τα είχαν όλα. Αν τις  κρίνουμε αριθμητικά, είχαν  θετικό αποτέλεσμα, γιατί ο στόχος που είχε τεθεί από το Δ.Σ. ήταν να υπάρξει εκπροσώπηση στο δευτεροβάθμιο όργανο,  την Ένωση Γονέων Παλλήνης, προυπόθεση που υλοποιήθηκε με την παρουσία του 1/3 των γονέων. Εκτός αυτού όμως διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά και οι χτυπητές αδυναμίες του Συλλόγου.
  • Πολλοί γονείς δεν είχαν ενημερωθεί για τις εκλογές παρά τα 300 έντυπα που είχαμε στείλει εδώ και ένα μήνα και παρά τα τηλεφωνήματα υπενθύμισης που έγιναν την τελευταία εβδομάδα, τις αναρτήσεις στο blog και τα εκατοντάδες e-mail.  Σε αυτή τη περίπτωση είναι γεγονός πως πολλά παιδιά ξεχνάνε το ενημερωτικό έντυπο στην τσάντα τους και οι γονείς δεν το παραλαμβάνουν ποτέ. Ίσως οι καθηγητές που τους δίνουν τα έντυπα θα πρέπει να επιμένουν περισσότερο για την σημασία που έχει να επιδίδονται αυτά στους γονείς τους.
  • Κόπος, χρόνος και χρήματα για κάποιους ρομαντικούς που τρέχουν ακόμη, πρέπει να αμείβονται τουλάχιστον με την ανταπόκριση.
  • Απίστευτη βιασύνη για πολλούς γονείς που χατιρικά συμπλήρωναν όποιο όνομα τους φαινόταν πιο φιλικό γιατί ούτως ή άλλως κανένα δεν εγνώριζαν.
  •  Κάποιοι γονείς επιδεικτικά σνόμπαραν την εκλογική διαδικασία και μάλιστα μια κυρία ενώ της έδινα το ψηφοδέλτιο, προσπερνώντας με μου είπε πως θα ψηφίσει ο σύζυγός της γιατί η ίδια δεν ασχολείται. 
  • Αλήθεια τι περιμένουμε να δούμε από αυτούς που μπήκαν στην διαδικασία να σταυρωθούν αν οι σταυρώσαντες, τύποις είναι μέλη του Συλλόγου Γονέων.
  • Εδώ και τώρα πρέπει να ξαναδούμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.
  •  Το γονεικό κίνημα είναι μακράν των απαιτήσεων που θέλουν οι καιροί. Οι καθηγητές από μόνοι τους πιστεύετε ότι θα αντέξουν πολύ τον καταιγισμό που δέχονται από παντού ;
  • Χάρηκα τους λίγους αλλά ενημερωμένους γονείς οι οποίοι τακτοποίησαν το θέμα της συνδρομής προς τον Σύλλογο, ψήφισαν με γνώση και αυθόρμητα βρήκαν να μας πουν δύο καλές κουβέντες για την προσπάθειά μας να βγάλουμε την εκλογική διαδικασία δίπλα στην ανοιχτή εξώπορτα και το δυνατό βορειαδάκι που μας συντρόφευε μέχρι αργά το απόγευμα.
  Τα έχουμε θίξει πολλές φορές αυτά τα θέματα, δεν γίνεται  όμως να τα προσπερνάμε και δεν γίνεται να σιωπάμε.

Θα πρέπει όλοι  να είμαστε ενεργά δίπλα στο νέο Δ.Σ. που θα προκύψει αμέσως μετά τις γιορτές. Για τα παιδιά μας στην κρίσιμη εφηβική ηλικία που περνάνε πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Για ποιους λόγους αναβλήθηκε από την ΕΡΤ η προγραμματισμένη για σήμερα προβολή της εκπομπής «το κουτί της Πανδώρας» με θέμα “Οι χρεοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε”;



Ερώτηση
 
Προς τους  Υπουργούς Οικονομικών –   Επικρατείας 
Θέμα:  Για ποιους λόγους αναβλήθηκε από την ΕΡΤ η προγραμματισμένη για σήμερα προβολή της εκπομπής «το κουτί της Πανδώρας» με θέμα “Οι χρεοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε”;
  Στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 το Δ.Σ της ΕΡΤ ενέκρινε τον νέο κύκλο επεισοδίων για την εκπομπή “Το Κουτί της Πανδώρας”.
                Η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως η πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου θα έπαιζε σήμερα 21/12/2011 στις 23:00, με θέμα “Οι χρεοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε” και αφορούσε τους οφειλέτες του Δημοσίου που ενώ χρωστούσαν εκατομμύρια στο Δημόσιο,  διήγαν έναν προκλητικά πολυτελή βίο.
                Παρά τον προγραμματισμό, έως σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος  της ΕΡΤ  κ. Ταγματάρχης δεν έχει υπογράψει την σύμβαση της εκπομπής, καθιστώντας αδύνατη την προβολή της.
                Σύμφωνα με σημερινή επιστολή του, υπεύθυνου για την οργάνωση και την παραγωγή της συγκεκριμένης εκπομπής, δημοσιογράφου κ. Βαξεβάνη,  προς τον Δ.Σ της ΕΡΤ κ. Ταγματάρχη, υπήρξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με εντολή του κ. Ταγματάρχη, προσπάθειες παρεμπόδισης να «βγει στον αέρα»  «το κουτί της Πανδώρας» ή αιφνίδιες αλλαγές στη ροή προγράμματος της Δημόσιας Τηλεόρασης, έτσι ώστε  να μην προβληθούν τελικά έρευνες της εκπομπής που ενδεχομένως να έθιγαν  διάφορα συμφέροντα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του κ. Βαξεβάνη, για την εκπομπή σχετικά με τον Μάκη Ψωμιάδη και μια πολύ σοβαρή έρευνα-σοκ που αποτελεί πλέον κομμάτι της δικογραφίας για τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, δεν παίχτηκε στην ΕΡΤ καν το τρέιλερ για να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη εκπομπή μεγάλου ενδιαφέροντος.
Με βάση τα παραπάνω

 Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Γιατί καθυστερεί η υπογραφή της ήδη εγκριθείσας από το ΔΣ της ΕΡΤ σύμβασης παρεμποδίζοντας την προβολή της συγκεκριμένης εκπομπής και μάλιστα με αποκαλυπτική θεματολόγια (χρέη προς το Δημόσιο) που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία ειδικά σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός μαστίζεται από σκληρή λιτότητα, περικοπές μισθών, ενώ η κυβέρνηση αποτυγχάνει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή  και αδυνατεί να μαζέψει έσοδα για το δημόσιο ταμείο;
  • Γιατί παρά την ρητή δέσμευση του Υπ. Οικονομικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλου στο Κοινοβούλιο ότι μέχρι τις 25-11-2011 θα έχουν δοθεί στην δημοσιότητα η λίστα των μεγαλοφειλετών του δημοσίου μετά και την σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Γνωμοδότηση 4/2011) αυτό δεν έχει γίνει;
  • Πόσα προβλέπει η κυβέρνηση να εισπράξει και έως πότε από τις οφειλές αυτές;
  • Θα αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες από τον Δ.Σ της ΕΡΤ κ. Ταγματάρχη για την μη προβολή των επεισοδίων της εκπομπής « το κουτί της Πανδώρας»;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ Στο 25% η μείωση των επικουρικών συντάξεων


Στο 25% τοποθέτησε τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/12. Πρόκειται για το τρίτο ψαλίδισμα τους τελευταίους πέντε μήνες
Στο 25% τοποθέτησε τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο Βήμα 99,5.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/12. Πρόκειται για το τρίτο ψαλίδισμα τους τελευταίους πέντε μήνες
Στο 25% η μείωση των επικουρικών συντάξεων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους», οι αναπροσαρμογές προς τα κάτω αναμένεται να κυμαίνονται από 10% -30% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου, ενώ δεν αποκλείεται οι

"Εσχες" χωρίς "πόθεν"




Της Μαρίνας Μάνη

Τα πόθεν έσχες των πολιτικών για το οικονομικό έτος 2009 (αρχηγών, υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών) δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Βουλή λίγο μετά τις 11 π.μ. Η πρωτοτυπία φέτος έγκειται στο ότι αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βουλής (www.hellenicparliament.gr) και θα παραμείνουν σ΄αυτήν για ένα περίπου μήνα -αν και η εμφάνιση των «σελίδων» γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, το ενδιαφέρον φέτος εστιάζεται στην ύπαρξη λογαριασμών σε ξένες τράπεζες και δη της Ελβετίας, δεδομένου ότι το
  2009 η κρίση είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για τα πόθεν έσχες αντιπρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη, ουδείς εκ των 300 έχει απαντήσει θετικά στο ερώτημα εάν «έβγαλε» καταθέσεις στο εξωτερικό. Που σημαίνει ότι εάν από τον έλεγχο των στοιχείων προκύψει κάτι διαφορετικό, θα υπάρξει «σοβαρό θέμα» που θα αφορά ακόμη και τη διατήρηση της

Watch this.... You will definitely share this......

Τι δίνει η κάθε χώρα στο ΔΝΤ


Τα ποσά στα οποία θα διαμορφωθεί η συνεισφορά της κάθε χώρας ξεχωριστά στα δάνεια συνολικού ύψους 105 δισ. ευρώ που θα προσφέρουν οι κυβερνήσεις των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης στο ΔΝΤ με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, όπως αποφασίστηκε την Δευτέρα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε ό,τι αφορά στη συνεισφορά των χωρών, αποφασίστηκε ότι η Γερμανία θα συμβάλει με 41,5 δισ. ευρώ, η Γαλλία με 31,4 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 23,48 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 14,86 δισ. ευρώ, η Ολλανδία με 13,61 δισ. ευρώ, το Βέλγιο με 9,99 δισ. ευρώ , η Αυστρία με 6,13 δισ. ευρώ, η Φιλανδία με 3, 76 δισ. ευρώ , το Λουξεμβούργο με 2,06 δισ. ευρώ , η Σλοβακία με 1,56 δισ. ευρώ , η Σλοβενία με 910 εκατ. ευρώ , η Κύπρος με 480 εκατ. ευρώ και η Μάλτα με 260 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τσεχία, η Δανία, η Πολωνία και η Σουηδία εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία αύξησης των κεφαλαίων του ΔΝΤ, αλλά, όπως υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup, για ορισμένες χώρες οι δεσμεύσεις αυτές υπόκεινται στην έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων .

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι "η Μεγάλη Βρετανία θα καθορίσει τη συνεισφορά της στις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο του G20".


Πηγή:www.capital.gr

Δύο Έλληνες φοιτητές «φωτίζουν» το Facebook


Δύο Έλληνες φοιτητές «φωτίζουν» το Facebook     Δημιούργησαν εφαρμογή για περιήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης...


Οσο δύσκολη κι αν είναι η οικονομική συγκυρία στη χώρα δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία και την καινοτομία. Τον κανόνα αυτόν φαίνεται να επιβεβαιώνουν ο Αλέξης Τζανετόπουλος και ο Φίλιππος Πρωτογερίδης, οι δύο φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2011 – στην κατηγορία Ανάπτυξη εφαρμογών για υπολογιστή – και βάζουν πλώρη για νέους στόχους.
«Από 5 ετών χρησιμοποιώ υπoλογιστή και από 12 ίντερνετ», λέει γελώντας ο Αλέξης, που έχει δίπλα του τον Φίλιππο και εξηγούν το πώς εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της εφαρμογής. Γνωρίστηκαν στην ΑΣΣΟΕ και έγιναν φίλοι, έπειτα από την ιδέα του Αλέξη να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή φόρμουλα που βοηθάει ανθρώπους με προβλήματα όρασης να περιηγηθούν με ευκολία στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόγραμμα eclipsis
Το πρόγραμμα eclipsis είναι μια πρωτοποριακή φόρμουλα που στηρίζεται σε φωνητικές εντολές και βοηθάει τους χρήστες να περιηγηθούν στο Facebook. Περίπου ένα χρόνο ετοίμαζαν οι δύο φοιτητές την εφαρμογή αυτή και, όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται παγκοσμίως μία τέτοιου είδους βοηθητική πλατφόρμα για άτομα με

Κανένας Έλληνας βουλευτής δεν εμφανίζει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα - Ειδήσεις - Ελλάδα

Τα άκουσε ο Πάγκαλος - Η απάντηση του Αντιπροέδρου

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Και ο θρυλικός "Λουκάνικος" πρόσωπο της χρονιάς κατά το ΤΙΜΕ [Sausage]



Font Size Larger Font Smaller Font
AddThis Social Bookmark Button
dog_protestΦέτος οι συντάκτες του περιοδικού Time ανέδειξαν ως πρόσωπο της χρονιάς τον ανώνυμο διαδηλωτή. Από την λίστα του αμερικανικού περιοδικού δεν θα μπορούσε να λείπει ο πιο "επώνυμος" παγκόσμιος διαδηλωτής: O θρυλικός πλέον σε Ανατολή και Δύση,"Λουκάνικος". Ειδική αναφορά γίνεται στον διάσημο "επαναστάτη" σκύλο, που έδωσε το παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα. «Ο σκύλος, που πιστεύεται ότι είναι ένα αδέσποτο με το όνομα Λουκάνικος [Sausage],  βρίσκεται στο κέντρο της δράσης εδώ και χρόνια. Εδώ είναι μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές που συγκέντρωσε το Newsnight [εκπομπή του BBC]» αναφέρει το σύντομο κείμενο κάτω από το βίντεο, στην επιλογή των συντακτών του ΤΙΜΕ.
Ο  "Λουκάνικος" δεν έχει χάσει πορεία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας από τον Δεκέμβριο του 2008! Η ιδιαιτερότητα του; Βρίσκεται πάντα στο πλευρό των διαδηλωτών, αναρχικών ή κουκολοφόρων. Η sniperproductions.com έφτιαξε μάλιστα ένα βίντεο για του λόγου του αληθές. Η εντυπωσιακή σκηνή είναι προς το τέλος του βίντεο όπου ο "Λουκάνικος" διακρίνεται να συμπαραστέκεται σε διαδηλωτές έξω από κάποιο υπουργείο που προστατεύεται από άνδρες των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και ο σκύλος δίνει τον δικό του αγώνα γαυγίζοντας...Δείτε το Βίντεο

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ [ ΒΙΝΤΕΟ] - Παλλήνη Press

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΜΠΟΥΝΤΟΥΒΑ [ΒΙΝΤΕΟ] - Παλλήνη Press

«Δημοκρατικός» συγκεντρωτισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης - Παλλήνη Press

Ο πόλεμος νεύρων των Σκοπίων


Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011


Το μήνυμα ήταν σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική στις κινήσεις της στα εθνικά θέματα γιατί Αλλιώς η Γερμανία θα οδηγήσει την χώρα σε οικονομική καταστροφή. Εμείς θα απαντήσουμε σ’αυτά τα καλόπαιδα ότι η πολιτική μας ηγεσία διαθέτει ένα όπλο στα Χέρια της που λέγεται αναπροσαρμογή του μνημονίου.Με αυτή την αλλαγή η ελληνική οικονομία θα γίνει αναπτυξιακή από φοροεισπρακτική και ασκητική.Συνεπώς θα βρεθούν τα κεφάλαια για την σταδιακή πληρωμή του χρέους. Τα Σκόπια όμως πολύ δύσκολα θα βγούν από την βαλκανική μιζέρια.Πρώτον δεν έχουν οικονομική αυτάρκεια,δεύτερον,δεν έχουν δημόσιες υποδομές για επενδύσεις και τρίτον δεν Έχουν εγγυημένα κεφάλαια από την στιγμή που είναι αποκλεισμένα από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

Αναγνώστης 

It Only Takes a Girl

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι... ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος της Καστοριάς


Οι... ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος της Καστοριάς


Νύχτα Αυγούστου και ο μήνας είχε εννιά. Βιαστικός ετοίμαζα βαλίτσες για το ταξιδάκι αναψυχής στην Κωνσταντινούπολη. Πρέπει να ήταν 11.30 όταν χτύπησε το κινητό. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Α. ως συνήθως αγχωμένος, λαχανιασμένος αλλά και ικανοποιημένος από τη νέα επιτυχία των ανδρών της υπηρεσίας του, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.
Οι «φωστήρες» του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ένα μήνα μετά φρόντισαν να την εντάξουν κι αυτή στο γενικότερο πλαίσιο περικοπών, αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι της παρούσης. «Έλα ρε... Έχω "μεγάλο ψάρι" αυτή τη φορά. Dj σε γάμους και βαφτίσεις με σακκούλες dvd με παιδική πορνογραφία. Άσε που μόλις μας πήρε
χαμπάρι κλειδώθηκε στο διαμέρισμα και παίξαμε μπουνιές για να τον
κάνουμε καλά».
Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε στο μόνιμο παράπονό του.. «Δε βαριέσαι.. Σε δύο ημέρες έξω θα είναι και αυτός, όπως και όλοι οι υπόλοιποι».
Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την προφυλάκιση στις περιπτώσεις που κάποιος συλλαμβάνεται για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Έτσι και ο 35χρονος πήγε Εισαγγελέα, Ανακριτή, πλήρωσε εγγύηση 3.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την εμφάνισή του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Εγώ πήγα το ταξιδάκι μου στην Πόλη, ο Α. ένα μήνα μετά μάζεψε τα «μπογαλάκια» του από την καταργηθείσα Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης και μετατέθηκε... στις βάρδιες στα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Εκεί τον πέτυχα την Κυριακή το μεσημέρι, έχοντας διαβάσει στο διαδίκτυο ότι ο 35χρονος dj από το Κιλκίς, που έσφαξε τη νεαρή φοιτήτρια στη Καστοριά, είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
«Από τότε φαινόταν ότι με τον τύπο κάτι δεν πάει καλά. Τη νύχτα που τον συλλάβαμε, όση ώρα εμείς προσπαθούσαμε ν΄ ανοίξουμε την κλειδωμένη πόρτα, εκείνος έσκισε την τσόχα του καναπέ και προσπάθησε να κρύψει τους σκληρούς δίσκους και τα cd's. Αλλά ρε Μιχάλη να ταν μόνο αυτό .Το ξέρεις ότι ο τύπος είχε κάνει φυλακή για βιασμό;».
Κόντεψε να μου φύγει το ακουστικό από το χέρι.. Ώστε δεν ήταν απλή φήμη ...«Φήμη; Ποια φήμη; Ο τύπος πριν από χρόνια είχε καταδικαστεί για το βιασμό μιας φοιτήτριας. Έκανε 1.5.χρόνο φυλακή και βγήκε», μου λέει ο Α. σα να το θεωρούσε ήδη γνωστό. «Μα καλά, η Εισαγγελέας και ο Ανακριτής την ήξεραν αυτή τη λεπτομέρεια;», ρωτάω ο ανίδεος.. «Πως δεν το ήξεραν. Αφού είχαμε στείλει συνοδευτική επιστολή μαζί με το διαβιβαστικό».
Προφανώς ήταν ασήμαντα για τους εκπροσώπους της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν και το πτυσσόμενο ρόπαλο, το σπρέι πιπεριού, και τα αμέτρητα αρχεία με βιασμούς βρεφών και νηπίων. «Αλλά στο ξαναλέω», επέμεινε ο Α. «Με την κατηγορία που τον βάρυνε ούτως ή άλλως θα αφηνόταν ελεύθερος με τη δικάσιμο να ορίζεται ύστερα από ένα χρόνο, τουλάχιστον». Όσοι για την άτυχη 22χρονη. Οι αστυνομικοί είχαν βρει κάποια βίντεο με
λίγο εξεζητημένες προσωπικές στιγμές του ζευγαριού στο κινητό του 35χρονου, αλλά από τη στιγμή που δεν ήταν ανήλικη δεν συνέτρεχε κάποιος λόγος για περαιτέρω έρευνα.
Εκείνες τις δύο νύχτες του Αυγούστου δε, στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τον 35χρονο τον είχε επισκεπτεί μόνο ο πατέρας του...
Ο Στάθης Ευσταθιού θα λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης και ίσως των Ερινυών που θα τον κυνηγούν για την άγρια δολοφονία της 22χρονης φοιτήτριας. Οι ηθικοί αυτουργοί όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά και
άλλων ειδεχθών εγκλημάτων θα «συλληφθούν» ποτέ;
Του Μιχάλη Λαγάνη

Γονείς σε απόλυτη φτώχεια ζητούν να αφήσουν το παιδί τους στα χωριά SOS


«Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Συγγνώμη»
Της Μαριλης Μαργωμενου
Η Αννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ωσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ' την τσέπη του. Ηταν ένα σημείωμα: «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της».
Ο άνθρωπος που μου λέει την ιστορία την διηγείται σαν κάτι συνηθισμένο. Ο Στ. Σιφνιός είναι υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS. «Οι νηπιαγωγοί κάλεσαν την Εισαγγελία», λέει. «Και ο εισαγγελέας έστειλε το παιδί σ' εμάς».
Ολα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο βιβλίο του Ντίκενς. Εγιναν σε μια συνοικία της Αθήνας. Η μαμά της Αννας δεν είναι τρελή. Είναι μια κοπέλα που έχασε τη δουλειά της και πανικοβλήθηκε. Σαν την ιστορία της, υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη ιστορίες. Σήμερα στην Ελλάδα πεντακόσιοι γονείς είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση, που ζήτησαν στα Παιδικά Χωριά SOS να αφήσουν εκεί το παιδί τους.
«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το 95% των αιτημάτων είχε να κάνει με κακοποίηση. Αποφάσιζε ο εισαγγελέας πως κινδυνεύει το παιδί», λέει στην «Κ» η κοινωνική λειτουργός των Χωριών SOS, Π. Βασταρούχα. «Τώρα τα μισά αιτήματα είναι από γονείς σε απόλυτη φτώχεια. Οκτώ στις δέκα φορές είναι Ελληνες, τις πιο πολλές φορές μονογονεϊκές οικογένειες, συνήθως χωρίς άλλους συγγενείς».
Η κυρία Μαρίνα εδώ και 19 χρόνια είναι μητέρα στα Χωριά SOS. Εκείνη ζει την ιστορία από την άλλη πλευρά. «Το καινούργιο παιδάκι το φέρνει στο σπίτι μας η μαμά του», λέει. «Του δείχνει το κρεβάτι του, του δείχνει το δωμάτιό του, του δείχνει εμένα. Και μετά, «σ' αγαπάω» λέει, και φεύγει. Και το παιδάκι μένει στην πόρτα». Το ακούω στη φωνή της.
Στέκονται και κοιτάζουν
Η κυρία Μαρίνα κάνει προσπάθεια για να συνεχίσει. «Κανένα τους δεν φωνάζει», λέει. «Στέκονται στην πόρτα και κοιτάζουν μέχρι να χαθεί η μαμά τους. Αν είναι αδελφάκια, δύο ή πιο πολλά, εκείνο το βράδυ δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Τα βάζεις το καθένα στο κρεβάτι του και δέκα λεπτά μετά γίνονται ένα κουβάρι, μαζεύονται όλα μαζί ξανά, να αγγίζουν το ένα το άλλο».
Κανονικά, τα Χωριά SOS δεν δέχονται παιδιά που η οικογένειά τους είναι απλώς φτωχή. Γι' αυτές τις οικογένειες υπάρχει πρόγραμμα στήριξης στο σπίτι. Αλλά η απόλυτη φτώχεια δεν πάει σχεδόν ποτέ μόνη της. «Ηρθε ένα κοριτσάκι εδώ και νόμιζα πως έχει πρόβλημα. Τριών χρόνων, δεν ήξερε ούτε 15 λέξεις», λέει η κοινωνική λειτουργός. «Το είδαν οι γιατροί και είπαν πως η υγεία του είναι μια χαρά. Ο μπαμπάς του στις λαϊκές, η μαμά του τυφλή, το είχαν εγκαταλείψει το παιδί. Οταν δεν σου μιλάει κανείς, πώς να μάθεις λέξεις;». Η φτώχεια οδηγεί στην παραμέληση, ακόμα και στην κακοποίηση. Κάποιοι άνθρωποι, πριν φτάσει το παιδί τους εκεί, διαλέγουν την άλλη λύση. Οσο ακραία κι αν φαίνεται σ' εμάς.
«Εβγαινα απ' το Χωριό να πάρω γάλα για τα δικά μου τα παιδιά», λέει η κυρία Μαρίνα. «Στην κεντρική πύλη ήταν μια γυναίκα μ' ένα κοριτσάκι. Δεν ήξερε ότι εγώ είμαι μητέρα SOS, δεν με είδε καν. Κρατούσε το παιδί της όρθια και του μιλούσε. «Μη νομίζεις πως η μαμά δεν σ' αγαπάει. Σε λατρεύει η μαμά, αλλά δεν έχει να σου δώσει φαγητό. Αυτοί οι καλοί άνθρωποι εδώ...». Νόμιζε πως θα μπει μέσα, θα βρει κάποιον να αφήσει το παιδάκι και θα φύγει». Η κυρία Μαρίνα κρατάει με το χέρι της το μέτωπό της. Οσα χρόνια κι αν είσαι εδώ, μερικά πράγματα δεν τα συνηθίζεις ποτέ. «Το κρατούσε απ' το χέρι», λέει. «Κι αυτό δεν μιλούσε. Μόνο είχε σηκώσει το κεφαλάκι του και την κοίταζε. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. Εφυγα. Είχα να πάρω γάλα στα δικά μου τα παιδιά».

Αυθαίρετα: τα SOS της τακτοποίησης



Το τσουχτερό πρόστιμο αποτελεί το βασικό «φρένο» στη μειωμένη -τουλάχιστον έως τώρα- υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης από ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες και από αυτές που είχαν θεσπιστεί για τους ημιυπαίθριους, για τους οποίους η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αναφέρουν μάλιστα ότι με ένα ποσό της τάξης των 5-10 χιλιάδων ευρώ ο μέσος ιδιοκτήτης προσδίδει τεράστια αγοραστική αξία στο ακίνητό του και επιπλέον μπορεί να το μεταβιβάσει νόμιμα στα παιδιά του.
Είναι γνωστό ότι οι Ελληνες είναι οπαδοί της τελευταίας στιγμής και επιπλέον ποντάρουν σε νέα παράταση, μετά την πρώτη που δόθηκε και τυπικά λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Είναι εξίσου δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών τα φέρνει όλο και πιο δύσκολα πέρα με τις βασικές υποχρεώσεις και δεν είναι εφικτό να εξασφαλίσουν το οφειλόμενο ποσό, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις έχουν φτάσει πλέον τις 36 από 28 που προέβλεπε ο νόμος 4014/2011. Οι δυσκολίες γίνονται πιο εμφανείς από τα πρώτα στοιχεία των δηλώσεων που δείχνουν ότι κτίσματα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα, τα οποία επιβαρύνονται με τα μεγαλύτερα πρόστιμα, δηλώνονται κυρίως από χαμηλά εισοδήματα, ενώ στις πολεοδομικές παραβάσεις πλειοψηφούν μεσαία και υψηλά «πορτοφόλια».
Δεν πρέπει πάντως να παραβλέπεται και η πολυπλοκότητα των πολεοδομικών παραβάσεων, που στην πράξη λειτουργεί ως τροχοπέδη, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες εξηγήσεις που αναγκάζεται να δίνει το υπουργείο με βάση απορίες μηχανικών, που έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη και ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. «Κάθε παράβαση είναι και μια χωριστή περίπτωση», μας είπε χαρακτηριστικά έμπειρος περί τα πολεοδομικά μηχανικός.
Το νέο στοιχείο της επιχείρησης τακτοποίησης είναι η παράκαμψη των πολεοδομιών, που σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ημιυπαίθριοι) προκαλούν ταλαιπωρία σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς. Οι δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, με βάση ένα σύστημα που λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Κάθε δήλωση αποκτά έναν κωδικό, ο οποίος θα αποτελεί ένα είδος ΑΦΜ που θα συνοδεύει εφ' όρου ζωής το ακίνητο.
Για τη διευκόλυνση πάντως των ενδιαφερομένων, η «Ε» συγκέντρωσε και κωδικοποίησε τα βασικά ερωτήματα γενικού ενδιαφέροντος, που παρουσιάζονται στη συνέχεια:
Πόσα θα πληρώσω;
Το ποιο σημαντικό θέμα είναι το οικονομικό. Θέλω να ξέρω πόσα θα πληρώσω πριν πάρω την τελική απόφαση.
«Η πρώτη και άμεση επιβάρυνση είναι το παράβολο, που πρέπει να πληρωθεί πριν από την υποβολή της πρώτης δήλωσης. Το ύψος του είναι 500 ευρώ για αυθαίρετα με επιφάνεια έως 50 τετραγωνικών που αυξάνουν στα 100 τετραγωνικά αν το ακίνητο είναι κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη. Για επιφάνειες από 50-100 τετραγωνικά το παράβολο είναι 1.000 ευρώ και για μεγαλύτερες επιφάνειες κλιμακώνεται έως 6.000 ευρώ. Το ποσό συμψηφίζεται με το πρόστιμο.
Το βασικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης πολλαπλασιαζόμενα με το 0,15. Το τελικό όμως πρόστιμο διαμορφώνεται με βάση αυξητικούς ή μειωτικούς συντελεστές που εξαρτώνται από τη θέση του ακινήτου (εντός ή εκτός σχεδίου), από την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας, από τα παράνομα τετραγωνικά κ.λπ. Αφαιρείται προηγουμένως το ποσό που έχει καταβληθεί για το παράβολο, το οποίο έχει δοθεί με την υποβολή της δήλωσης τακτοποίησης.
Τόσο το παράβολο όσο και τα πρόστιμα πληρώνονται στις συμβεβλημένες τράπεζες, στο ταμείο ή μέσω web-banking».
Καταβολή προστίμου
Ποια είναι η διαδικασία καταβολής του προστίμου;
«Η πρώτη δόση καταβάλλεται ώς τις 22 Δεκεμβρίου 2011. Από εκεί και πέρα ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την οφειλή εφάπαξ και να έχει έκπτωση 20% ή σε δόσεις που εξαρτώνται από τη χρήση του ακινήτου. Ο αριθμός των δόσεων που προέβλεπε ο νόμος 4014/2011 αυξήθηκε με τροπολογία στο νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Η εξόφληση μπορεί να γίνει πλέον σε 36 μήνες για όλες τις χρήσεις μιας οικοδομής (κατοικία, βιομηχανία, επαγγελματική στέγη κ.λπ.) και το ποσό καταβάλλεται είτε σε μηνιαίες είτε σε τριμηνιαίες δόσεις. Προσοχή όμως. Προβλέπεται προσαύξηση 1% το μήνα για καθυστερημένη καταβολή, ενώ αν το οφειλόμενο πρόστιμο μετά την αφαίρεση του παράβολου είναι έως 400 ευρώ, ο ιδιοκτήτης το καταβάλλει ολόκληρο, χωρίς έκπτωση και ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2011».
Αμοιβή μηχανικού
Ποια είναι η αμοιβή του μηχανικού που αναλαμβάνει την εκπόνηση φακέλου;
«Η βασική αρχή είναι ότι διαμορφώνεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και το μηχανικό. Καλό θα είναι ο ιδιοκτήτης να κάνει μια έρευνα αγοράς. Στην πραγματικότητα όμως διαμορφώνεται ανάλογα με την επιφάνεια του αυθαιρέτου αλλά και με τις μελέτες που πρέπει να γίνουν (τοπογραφικό, έλεγχος στατικής επάρκειας, κ.λπ.) και κοστίζει ακριβότερα σε περίπτωση που ένα μέρος του κτιρίου έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια αλλά έχει χαθεί και πρέπει να γίνει ανασύσταση φακέλου. Η αμοιβή του μηχανικού υπόκειται στην έγκριση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και επιβαρύνεται με φόρο και κρατήσεις».
Πρόστιμο και τιμή ζώνης
Καθοριστικός παράγοντας στον υπολογισμό του προστίμου είναι η τιμή ζώνης. Τι γίνεται σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχει καθοριστεί;
«Οι τιμές ζώνης κάθε περιοχής καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και είναι αναρτημένες στο Διαδίκτυο. Ωστόσο δεν καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα και έτσι το υπουργείο Περιβάλλοντος χρειάστηκε να κάνει διόρθωση στο νόμο 4041/2011. Με τη νέα διάταξη, στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στα νησιά Κρήτη και Εύβοια, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα και εφόσον δεν υπαρβαίνει τα 2.200 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά, αλλά χωρίς πλαφόν».
Μήπως να περιμένω;
Και στο παρελθόν είχαν θεσμοθετηθεί μέτρα τακτοποίησης και μάλιστα κάθε φορά οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι θα μπει «οριστικό τέρμα» στην αυθαίρετη δόμηση. Μήπως να περιμένω την επόμενη «τελευταία ευκαιρία»;
«Χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει μια επόμενη τακτοποίηση σε μερικά χρόνια, είναι σαφές ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου με αυθαιρεσίες πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που δεν θα το δηλώσει θα είναι απροστάτευτος αν πέσει στην "τσιμπίδα" των ελέγχων που αναμένονται από τις πολεοδομίες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου κτίσματος. Επιπλέον, θα πληρώνει πρόστιμο διατήρησης που είναι 5% επί του προστίμου ανέγερσης και θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση ώς την κατεδάφιση του αυθαιρέτου.
Οι αρμόδιοι έχουν εξαγγείλει αλλαγές στη λειτουργία των πολεοδομιών, που θα αποκτήσουν κυρίως ελεγκτικό χαρακτήρα. Οι μεγαλύτεροι όμως κίνδυνοι "καρφώματος" προέρχονται από τους κακούς γείτονες και κατά κύριο λόγο από τις αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί για όλη τη χώρα στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και άλλων προγραμμάτων.
Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011 στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) επισυνάπτεται υποχρεωτικά στα συμβόλαια δήλωση του ιδιοκτήτη αλλά και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις ή αν υφίστανται, έχει υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση τακτοποίησης του νόμου 4014/2011.
Ολα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος».
Κληρονομιά αυθαιρέτου
Τι θα γίνει αν κληρονομήσω ένα ακίνητο με αυθαιρεσίες που δεν έχουν δηλωθεί από τον αποθανόντα;
«Με την αποδοχή μιας κληρονομιάς ο ενδιαφερόμενος επωμίζεται όλα τα βάρη του, από οφειλές στεγαστικών δανείων έως την τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων, εφόσον όμως προλάβει την προθεσμία. Σε αντίθετη περίπτωση, σταθμίζει τα οφέλη και τις επιβαρύνσεις και αποδέχεται ή όχι την κληρονομιά. Επομένως οι σημερινοί ιδιοκτήτες, κυρίως αν είναι γονείς, οφείλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μελλοντική ταλαιπωρία».
Εχασα το φάκελο
Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου αλλά έχω χάσει το φάκελο με την οικοδομική άδεια. Τον έχω αναζητήσει στην πολεοδομία, αλλά δεν το βρήκα. Πώς μπορώ να ξέρω ότι το ακίνητό μου δεν έχει κάποια παρανομία;
«Τα ακίνητα που εντάσσονται στο νόμο 4014/2011 πρέπει να αποκτήσουν νέα σχέδια, με βάση νέα σχέδια αποτύπωσης, που αφορούν όλα τα αυθαίρετα, με ή χωρίς οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης δεν είναι βέβαιος αν έχουν γίνει στο παρελθόν παρανομίες στο ακίνητό του και έχει χάσει την οικοδομική άδεια, τότε πρέπει να προχωρήσει στη λεγόμενη "ανασύσταση φακέλου". Είναι μια διαδικασία ανάλογη με την έκδοση οικοδομικής άδειας και φυσικά πληρώνεται. Σε περίπτωση που στο ακίνητο υπάρχει σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, μπορείτε να αναζητήσεται τις βασικές μελέτες στον συμβολαιογράφο. Αλλωστε η νέα διάταξη που θεσπίζει την "ταυτότητα" για όλες τις νέες οικοδομές, σταδιακά προβλέπεται να επεκταθεί στο σύνολο των υφιστάμενων κτιρίων».
Πάλι δήλωση;
Είμαι ιδιοκτήτης αυθαιρέτου που το είχα δηλώσει σε παλαιότερες επιχειρήσεις τακτοποίησης. Πρέπει να υποβάλω και πάλι δήλωση;
«Οχι. Τα έγγραφα τακτοποίησης πρέπει να επισυνάπτονται στα συμβόλαια σε περίπτωση νέας μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα ακίνητα που εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
* Εχουν κατασκευαστεί πριν από το 1955.
* Εχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με βάση το 1337/1983.
* Εχουν νομιμοποιηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του νόμου 1337/1983 ή της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του νόμου 1577/1985 ή της παραγράφους 8 και 10 του άρθρου 9 του νόμου 1512/1985».
Πρόστιμο διατήρησης
Επειτα από καταγγελία γείτονα, η πολεοδομία μού έχει επιβάλει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Πρέπει να ενταχθώ στο νέο νόμο;
«Ναι, για να απαλλαγείτε από το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Ο μηχανικός θα υπολογίσει το οφειλόμενο πρόστιμο με βάση τον 4014/2011, θα υπολογίσει τα πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί και ο ιδιοκτήτης θα οφείλει μόνο τη διαφορά. Δεν προβλέπεται επιστροφή σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μεγαλύτερο ποσό».
Σε πρόγραμμα ένταξης
Η περιοχή μας βρίσκεται από χρόνια σε πρόγραμμα ένταξης στο σχέδιο. Θα υποβάλω δήλωση;
«Το σωστό είναι να ενταχθεί στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου. Αν προχωρήσει τελικά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο ο ιδιοκτήτης έχει δύο δυνατότητες: να βγάλει οικοδομική άδεια και να έχει για πάντα το κεφάλι του ήσυχο ή να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος 4014/2011 και να εξασφαλίσει το ακίνητό του για 30 χρόνια».
Σε παραδοσιακό οικισμό
Τι προβλέπεται για παρανομίες σε ακίνητα που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό;
«Ο νόμος 4014/2011 είχε αποκλείσει τη δυνατότητα τακτοποίησης. Ωστόσο, με το νέο νόμο που αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών ανοίγει ένα "παράθυρο" για αυθαιρεσίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια επιτροπή η οποία έχει δικαίωμα να επιβάλει μέτρα ώστε να περιορίζεται η αισθητική υποβάθμιση».
Σε οικοδομήσιμο γήπεδο
Το αυθαίρετο έχει κατασκευαστεί σε γήπεδο που είναι οικοδομήσιμο. Ποια είναι η διαδικασία τακτοποίησης;
«Πρέπει να υποβληθεί μόνον η αρχική δήλωση με το ανάλογο παράβολο και στη συνέχεια ο νόμος (παράγραφος 2 του άρθρου 26) δίνει το δικαίωμα να εκδοθεί οικοδομική άδεια μέσα σε μια τριετία. Το χρονικό αυτό περιθώριο μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με νεότερη διάταξη που προβλέπει ο νόμος για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, για όσο διάστημα καθυστερεί η χορήγηση των προβλεπόμενων εγκρίσεων (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.λπ.) χωρίς να ευθύνεται ο ιδιοκτήτης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες επιβαρύνσεις. Δεν πληρώνει ούτε το πρόστιμο αυθαιρέτου».
Σύνδεση με ΔΕΗ
Πότε μπορώ να συνδέσω το αυθαίρετό μου με το δίκτυο της ΔΕΗ;
«Για να γίνει η σύνδεση υποβάλλεται στη ΔΕΗ και την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία βεβαίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου ότι έχει υποβληθεί δήλωση τακτοποίησης και έχει καταβληθεί η πρώτη δόση. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, αλλά κατά κανόνα οι δημοτικές αρχές είχαν επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και δεν ζητούσαν οικοδομική άδεια. Επίσης δεν χρειάζεται άδεια για σύνδεση με δίκτυα τηλεφωνίας».
Χρόνος κατασκευής
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προστίμου παίζει ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου. Πώς αποδεικνύεται όμως;
«Η σχετική διάταξη αναδιατυπώθηκε στο νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και προβλέπει ότι ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου καθορίζεται σε υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης και συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, τότε μπορεί να προσκομιστούν ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που προβλέπονται στο άρθρο 446 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
Ημιυπαίθριοι
Εχω κλείσει τον ημιυπαίθριο του διαμερίσματός μου, έχω δικαίωμα να ενταχθώ στο νόμο για τα αυθαίρετα;
«Βεβαίως, ακόμη και αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες τακτοποίησης με βάση το νόμο 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους, αλλά δεν έχει γίνει εξόφληση της οφειλής. Μάλιστα τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί συμψηφίζονται με την οφειλή που προκύπτει με το νόμο 4014/2011. Η εναλλακτική αυτή λύση συμφέρει σε δύο περιπτώσεις: αν με το νέο νόμο προκύπτει μικρότερο πρόστιμο ή αν η παρανομία έγινε μετά τις 2/7/2009 και δεν καλύπτεται από τον σχετικό νόμο. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα αφορά παρανομίες που έγιναν ώς τις 21/7/2011».
Σε δασική περιοχή του 1945
Το ακίνητό μου βρίσκεται σε πυκνοδομημένη περιοχή αυθαιρέτων που δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο γιατί στις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζεται ως δασική. Εχω δικαίωμα να υποβάλω δήλωση;
«Με δική σας ευθύνη, που σημαίνει ότι θα πληρώσετε τα πρόστιμα και θα κινδυνεύετε να βρεθείτε στον αέρα αν προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες και η περιοχή σας χαρακτηριστεί οριστικά ως δασική. Το ίδιο ρίσκο υπάρχει για κτίσματα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα ή παραλίες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί».
Πώληση ακινήτου
Θέλω να πουλήσω ένα ακίνητο με αυθαιρεσίες, πρέπει να περιμένω να ξεκινήσει η δεύτερη φάση;
«Εχετε απόλυτο δίκιο. Η πρώτη δήλωση με τα έως τώρα δεδομένα έπρεπε να υποβληθεί ώς τις 30 Νοεμβρίου 2011 και η δεύτερη φάση με τις μελέτες και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ώς τις 31 Μαρτίου 2012. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εντοπίσει εγκαίρως την εμπλοκή που προκαλεί ο νέος νόμος στις μεταβιβάσεις και προέβλεψε ότι στα συμβόλαια μπορούν να προχωρούν κανονικά με την κατάθεση της αρχικής δήλωσης καθώς και με βεβαίωση του μηχανικού ότι τα υπολειπόμενα στοιχεία θα υποβληθούν ώς τις 31 Μαρτίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι και για τη μεταβίβαση ακινήτων χωρίς αυθαιρεσίες, ακόμη και για αδόμητα οικόπεδα, απαιτείται δήλωση μηχανικού και ιδιοκτήτη, με τη σχετική επιβάρυνση».