Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Απευθείας ανάθεση προμήθειας από το Δήμαρχο

- Απευθείας ανάθεση προμήθειας από το ΔήμαρχοΜε Πράξεις του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του VII Τμήματος του Ε.Σ. (υπ’αρ.178/12 και 184/12) είχε κριθεί ότι αρμόδιο για την ανάθεση όλων των προμηθειών των δήμων είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και έκτακτης ανάγκης αρμόδιο όργανο είναι η Οικονομική Επιτροπή.
Με την αριθ. 196/2012 Πράξη του ίδιου Τμήματος του Ε.Σ., η οποία κρίνοντας το θέμα της νομιμότητας προμήθειας μεταχειρισμένων ειδών, κατά την ανάλυση της διαδικασίας της συγκεκριμένης προμήθειας (που αφορούσε μεταχειρισμένη εξέδρα και ήταν προϋπολογισμού 12.754,24 ευρώ) και στο σημείο III αυτής περιγράφει την διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για τη συγκεκριμένη απ’ ευθείας ανάθεση από τον δήμαρχο, την οποία κρίνει νόμιμη.
Με βάση την ανωτέρω αντίφαση των πράξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ΚΕΔΕ με το έγγ.αριθ. 532/21.02.2013 ζητά την άμεση σύγκληση της τριμερούς Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών - Ελεγκτικού Συνεδρίου και ΚΕΔΕ ώστε από κοινού να αντιμετωπίζονται ενιαία, κατά τον προληπτικό έλεγχο, θέματα τα οποία ρυθμίζονται από αδιαμφισβήτητο θεσμικό πλαίσιο και να αποφεύγονται καθυστερήσεις και δυσχέρειες κατά τη λειτουργία των δήμων. Δείτε επίσης το έγγραφο της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΕ σχετικά με το θέμα.
Πέραν της ανωτέρω 196/2012 Πράξης, που αναφέρει η ΚΕΔΕ στο έγγραφό της, το Ελεγκτικό Συνέδριο και με άλλες νεότερες Πράξεις του, που αφορούν απευθείας αναθέσεις προμηθειών από Δήμαρχο, δεν θέτει ζήτημα ως προς τη νόμιμότητα αυτών, ανεξαρτήτως εάν τελικά κρίνει νόμιμη ή μη τη σχετική δαπάνη για άλλους λόγους. Ειδικότερα:
- Ελ.Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 17/2013: «Με την 532/21.12.2011 απόφαση του Δημάρχου ανατέθηκε στην εταιρεία «ΧΧΧ», η προμήθεια και εγκατάσταση,  στην τοπική κοινότητα, ενός αντλητικού συγκροτήματος,  έναντι αμοιβής 14.760,00 ευρώ …» Η δαπάνη κρίνεται μη νόμιμη, επειδή στη σύμβαση προμήθειας πρέπει να προσδιορίζεται ο τόπος, τρόπος και χρόνος παράδοσης των σχετικών υλικών, ενώ για την πληρωμή της αξίας τους απαιτείται η έκδοση δελτίου εισαγωγής τους στις αποθήκες του οικείου δήμου.
- Ελ.Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 247/2012: «Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, όταν η αξία της προμήθειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης (διαπραγμάτευση), όταν η αξία της προμήθειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (πρβλ. πράξεις VII Τμήμ. 62/2012, Κλιμ. προληπτικού ελέγχου δαπανών VII Τμήμ. 34, 45, 64/2012)…… Η εντελλόμενη δαπάνη είναι νόμιμη, καθόσον το κόστος προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού για το έτος 2010, ακόμα και αν συμπεριληφθεί σε αυτό ποσό 9.695,41 ευρώ, που διατέθηκε για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού με απευθείας αναθέσεις δυνάμει των 8827/31.3.2010, 15566/9.6.2010, 23224/31.8.2010 και 25851/17.9.2010 αποφάσεων του Δημάρχου, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 54.682,66 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., και επομένως δεν υπερβαίνει το τιθέμενο με την ως άνω υπουργική απόφαση όριο των 60.000,00 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., μέχρι του οποίου επιτρέπεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού από τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού.». Η δαπάνη κρίνεται νόμιμη.
- Ελ.Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 226/2012: «Με τις 27.1.2011, 13.4.2011 και 28.6.2011 αποφάσεις του Δημάρχου, εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση της προμήθειας 68 συνθέσεων λουλουδιών…..» Η δαπάνη κρίνεται μη νόμιμη, επειδή η δέσμευση πίστωσης ποσού 12.000 ευρώ, έπεται των αποφάσεων αναθέσεως  του Δημάρχου, των από πρωτοκόλλων παραλαβής καθώς και των τιμολογίων και αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των φερόμενων δικαιούχων των ανωτέρω χρηματικών ενταλμάτων.
- Ελ.Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 217/2012: «Με την 92/19.4.2010 απόφαση του Δημάρχου ανατέθηκε απευθείας η προμήθεια εξοπλισμού μηχανοργάνωσης του Δήμου στον ΧΧΧ, έναντι του ποσού των  14.256,04 ευρώ  με Φ.Π.Α.» Η δαπάνη κρίνεται μη νόμιμη, επειδή δεν προηγήθηκε η διαδικασία ανάληψής της από το Δήμαρχο.
- Ελ.Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 216/2012: «Με την 19/10.4.2012 συνταχθείσα μελέτη ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ορίστηκε σε 14.966,27 ευρώ με Φ.Π.Α. Ο Δήμαρχος με την 419/20.4.2012 απόφασή του, το μεν ενέκρινε την ως άνω μελέτη, το δε καθόρισε ως τρόπο εκτέλεσης της σχετικής προμήθειας την απευθείας ανάθεση. …. με την 676/30.5.2012 απόφαση του Δημάρχου έγινε δεκτή η ανωτέρω γνωμοδότηση και ανατέθηκε στις ως άνω εταιρείες η προμήθεια των ειδών προστασίας, για τα οποία είχαν καταθέσει προσφορά, έναντι συνολικού συμβατικού τιμήματος 8.094,43 ευρώ». Η δαπάνη κρίνεται μη νόμιμη, επειδή δεν προηγήθηκε της  προμήθειας των ως άνω ειδών απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, ήτοι του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εξωτερικεύεται ευθέως η βούληση του οργάνου αυτού σχετικά με την αναγκαιότητα διενέργειας της συγκεκριμένης προμήθειας. Κρίθηκε επίσης ότι η ως άνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες αποφάσεις του, με τις οποίες είτε εγκρίνεται γενικά ο δημοτικός προϋπολογισμός, στον οποίο περιέχονται όλες οι δαπάνες ανά κωδικό αριθμό, είτε εγκρίνεται το οριστικό πρωτόκολλο παραλαβής του προμηθεύοντος είδους.

Ελπίδες και αυταπάτες


Πάντα με απασχολούσε εκείνη η πρόταση του Καζαντζάκη "Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος". Γιατί ο Καζαντζάκης επέμενε πως η ελευθερία έχει άμεση σχέση με την άρνηση του φόβου και της ελπίδας;
Καλά άρνηση του φόβου αλλά άρνηση της ελπίδας;
Κάποια στιγμή στα διαβάσματά μου μπλέχτηκε και το γνωστό έργο του Ησίοδου "Έργα και Ημέραι" όπου σε κάποιο σημείο γίνεται η παρακάτω αναφορά:
"Οταν ο Δίας κατάλαβε τι είχε κάνει ο Προμηθέας, του είπε χαίρεσαι που με γέλασες, αλλά θα βρει μεγάλο κακό εσένα και όλους τους ανθρώπους και αυτό θα είναι το τίμημα για την ελπίδα που τους έδωσες. Θα είναι η ελπίδα κάτι που οι άνθρωποι θα χαρούν με την καρδιά τους ενώ θα αγκαλιάζουν την καταστροφή τους".

Και τότε μου ήρθε στο νου το κουτί της Πανδώρας. Ξέρετε της γυναίκας που έφερε μαζί της ένα κουτί που της είχαν δώσει οι θεοί με την εντολή ποτέ να μην το ανοίξει, αλλά αυτή το άνοιξε. Αμέσως τότε ξεχύθηκαν μέσα από το κουτί στον κόσμο όλα τα κακά, οι συμφορές, οι αρρώστιες και τα βάσανα. Μόλις που πρόλαβε να κλείσει το σκέπασμα η Πανδώρα και απόμεινε στον πάτο του μόνον η Ελπίδα.
Τι περιείχε το «Κουτί της Πανδώρας», αφού όταν αυτή το άνοιξε ξέφυγαν όλα τα κακά του κόσμου που καταδυναστεύουν από τότε τον άνθρωπο; Κακά δεν περιείχε; Και αυτό που απόμεινε τελικά λοιπόν μέσα στο κουτί, τελευταίο, η ελπίδα, τι ήταν; Κακό δεν πρέπει να ήταν και αυτό, μαζί με όλα τα άλλα κακά, και ίσως το χείριστον όλων; Και μάλιστα το δολιότερο δώρο των θεών για να δεσμεύουν τους ανθρώπους, μετά το «άνοιγμα των οφθαλμών» τους και την αρχική αφύπνιση του νου τους από το πύρινο φως της δάδας του φιλάνθρωπου Προμηθέα...

Γιατί τα λέω όλα αυτά;
Γιατί νομίζω φίλοι και φίλες ότι ταιριάζουν στην κατάστασή μας.

Εδώ και καιρό ο λαός μας βρίσκεται ανάμεσα σε σκληρά διλήμματα, πιέσεις και εκβιασμούς. Από την μια οι ανοικτοί εχθροί του, που σπέρνουν πόνο και απόγνωση και σφυρηλατούν ασταμάτητα τις αλυσίδες με τις οποίες τον έχουν δέσει.
Από την άλλη του προτείνεται ο δρόμος των αυταπατών, των δήθεν γρήγορων και εύκολων λύσεων, το απατηλό σχέδιο μιας φιλολαϊκής κυβέρνησης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ. Του συστήνουν να αποδεχθεί τις αυταπάτες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο λάκκος των λεόντων, μπορεί να γίνει λέσχη ισότιμων μελών. Πως το ευρώ από όργανο λεηλασίας και κατοχής μπορεί να γίνει νόμισμα ανάπτυξης και δικαιοσύνης. Πως το ευρωκοινοβούλιο από σφηκοφωλιά, που γδέρνει και εκβιάζει ανοικτά τον ελληνικό λαό μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο παρέμβασης και διόρθωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πως τάχα, αν αλλάξει ο «μηχανοδηγός», αν αλλάξει, κοντολογίς η Κυβέρνηση μπορεί να προκύψει λύση, προς όφελος του λαού, μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.
Και την ίδια ώρα που θεριεύει η ελπίδα για μια εύκολη αλλαγή μέσα από την μετακίνηση της ψήφου, την ίδια ώρα υποσκάπτεται το αγωνιστικό φρόνημα, υποχωρεί η πίστη στον αγώνα, αφοπλίζεται η θέληση για σύγκρουση με τον Γολιάθ , κερδίζουν οι αυταπάτες και οι σταυροφόροι του συμβιβασμού.
Ελπίδα και αυταπάτη ανοίγουν λεωφόρους στις συνειδήσεις ενώ οι δρόμοι που για να ανοιχθούν πρέπει να γεμίσουν βήματα, βαδίζονται όλο και από πιο λίγους.
Θέλω να το πω φίλοι και φίλες όπως το νιώθω με την καρδιά και το μυαλό, επιστρέφοντας στον Καζαντζάκη. Τώρα καταλαβαίνω πολύ καλά τι ήθελε να πει ο μεγάλος στοχαστής. Τώρα καταλαβαίνω τι σημαίνει η ελπίδα την οποία έχει αποικιοποιήσει η αυταπάτη.

Να το πω ξανά γιατί θέλω να είμαι ξεκάθαρος όσο κι αν αυτό που θα ξεστομίσω σήμερα είναι αντίπαλο με την ελπίδα - αυταπάτη: Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τη χώρα δεμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και με μια «αριστερή κυβέρνηση» που δίνει καθημερινά όρκους πίστης για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να περιμένει ο κόσμος της εργασίας. Όπως μπορούν να καταλάβουν όσοι έχουν μάτια να δουν και την τιμιότητα να πιστέψουν στα μάτια τους, οι κοινωνικό-οικονομικές προϋποθέσεις του «αντιμνημονιακού κευνσιανισμού» δεν υφίστανται. Η στρατηγική αυτή είναι προορισμένη να εκφυλιστεί σε ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τους ρυθμούς και τους επιμέρους όρους των επόμενων «μνημονίων», άσχετα αν θα έχουν αυτό το όνομα. Με αυτήν την έννοια αποτελεί εγχείρημα ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, κατοχύρωσης των μέχρι τώρα αντεργατικών τομών και (αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία) ενδεχόμενο διαπραγματευτικό χαρτί με διεθνή αναφορά λόγω του κόμματος της Ευρωπαϊκής αριστεράς και των σοσιαλδημοκρατών τύπου Ολάντ. Αυτά για όσο θα διαρκεί η «επιτυχία». Στην επόμενη φάση θα στρώσει το χαλί για άλλες λύσεις που έρχονται καλπάζοντας από το παρελθόν.

Ο λαός μας δεν μπορεί να προσδοκά σε ανατροπές -πλευρών έστω- της επίθεσης, σε ανακούφιση-βελτίωση των όρων ζωής του, με τον ίδιο στη θέση του ψηφοφόρου και θεατή των υποτιθέμενων αριστερών κυβερνητικών λύσεων. Καμιά λύση, προς όφελος του λαού, δεν μπορεί να προκύψει μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όπως κάποιοι υπόσχονται δημαγωγικά.

Οι εκλογικές μετατοπίσεις που συντελούνται έξω από το έδαφος του οργανωμένου λαϊκού αγώνα και την επίδραση ενός μαζικού πολιτικού κινήματος της Aριστεράς, όσο θετικές κι αν είναι σαν ένα πρώτο βήμα απεγκλωβισμού, δεν μπορούν να έχουν βάθος και σταθερά χαρακτηριστικά. Δεν μπορούν στη σημερινή φάση να ξεφύγουν από το επίπεδο των αυταπατών. Mπορούν να αποκτήσουν βάθος και προοπτική μόνο στο βαθμό που θα αποκτούν σύνδεση σε μια πορεία με το μαζικό, λαϊκό, εξωκοινοβουλευτικό αγώνα κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης.
Χρήστος Κάτσικας

Πληρώσαμε 368.000 ευρώ για τους ξενώνες του Πετσάλνικου στο Γράμμο!

Τα 2.508.900 ευρώ ξόδεψε το 2012 το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Από αυτά, 368.000 ευρώ δαπανήθηκαν για τους ξενώνες που θέλει να φτιάξει στο Γράμμο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ποσό που δαπανήθηκε για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο. Το ίδιο που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή όταν ήρθε στη δημοσιότητα, επί προεδρίας του Φίλιππου Πετσάλνικου.
Επίσης, το 2012 δαπανήθηκαν 592.000 ευρώ για τις αμοιβές του προσωπικού του Ιδρύματος. Εντύπωση προκαλούν και τα έξοδα 130.000 ευρώ για «απρόβλεπτες δαπάνες». Το 2013, για τις... απρόβλεπτες δαπάνες προβλέπεται κονδύλι 95.000 ευρώ!
Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος για το 2013 είναι μειωμένος κατά 700.000 ευρώ και θα φτάσει το 1.856.000 ευρώ. Μάλλον πολλά για καιρό κρίσης...
Σημειώνεται πως τα ποσά που ξοδεύει το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό είναι επιπλέον του ετήσιου προϋπολογισμού της Βουλής.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ

Σκευωρίες από χρυσό στις Σκουριές - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Άλλα 300 εκατ. ευρώ πρόστιμα από την ΕΕ θα μας «κοστίσουν» τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που παλευούν για τη διατήρηση των χωματερών.

xomateri-sgoyros3Μας ξαναστέλνει στο « σκαμνί» με «μπουγιορντί» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η ΕΕ για την τριτοκοσμική κατάσταση στη χώρα μας , με τη λειτουργία χωματερών .
Οι προειδοποιήσεις και οι εκκλήσεις του Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Γιάννη Σγουρού , για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν απολύτως.
Η ανακολουθία και η αναξιοπιστία που έχει επιδείξει εδώ και μια δεκαετία η χώρα μας , στον τομέα αυτό , εξαιτίας των πιέσεων ισχυρών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων , έχει εξοργίσει την Ευρωπαική Επιτροπή .
Με νέα απόφασή της , παραπέμπεται εκ νέου η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους  χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων( ΧΑΔΑ).
Είναι χαρακτηριστική η ένταση και το « μέτωπο» που έχουν συγκροτήσει τα συμφέροντα αυτά για τη μη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων , που θα εξαλείψει τη

Το Πεκίνο παραδέχτηκε την ύπαρξη «χωριών του καρκίνου»

Το Πεκίνο παραδέχτηκε την ύπαρξη «χωριών του καρκίνου»Την ύπαρξη «χωριών του καρκίνου» παραδέχτηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας, πολλά χρόνια μετά τις πληροφορίες για αυξημένα κρούσματα της νόσου σε ορισμένες περιοχές με σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης.

Σε έκθεση του κινεζικού υπουργείο αναφέρεται ότι «επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο νερό και την ατμόσφαιρα και σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν ακόμα και 'χωριά του καρκίνου'».
Η έκφραση «χωριά του καρκίνου» δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους εξαιτίας των βιομηχανικών αποβλήτων, της παρουσίας τοξικών ουσιών στο νερό και μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Η ρύπανση έχει αυξηθεί αισθητά στην Κίνα με την ταχεία εκβιομηχάνιση της χώρας κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Πολλές κινεζικές μεγαλουπόλεις είναι μεταξύ των πόλεων με τη μεγαλύτερη ρύπανση στον πλανήτη.
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι γίνεται χρήση «επικίνδυνων χημικών ουσιών» που είναι απαγορευμένες στις αναπτυγμένες χώρες και οι οποίες μπορεί να απειλήσουν μακροπρόθεσμα την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Προσοχή! Αποσύρεται γλειφιτζούρι – μπαστούνι για παιδιά

Προσοχή! Αποσύρεται γλειφιτζούρι – μπαστούνι για παιδιάΟ ΕΦΕΤ μετά από έλεγχο σε υποκατάστημα της εταιρείας JUMBO διέταξε την απόσυρση του προϊόντος με την ονομασία «CC 55028-CANDY CANE 28 / ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ»Πρόκειται για το προϊόν με ημερομηνία λήξης 09.2014 και αριθμό παρτίδας: 254121 ΝS.
Το «ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ» μπορεί να είναι γλειφιτζούρια μπαστούνια με μια από τις ακόλουθες παραλλαγές: 1) λευκό-ροζ, 2)λευκό-ρόδινο, 3)λευκό-έντονο κόκκινο, 4)πολύχρωμο.
Το προϊόν κρίθηκε “μη κανονικό – μη ασφαλές” καθώς ανιχνεύθηκαν οι χρωστικές Ε129, Ε122, Ε124 και Ε102, οι οποίες δεν αναγράφονται ως όφειλαν στον κατάλογο των συστατικών της επισήμανσης. Επίσης, στην επισήμανση απουσιάζει η επιπρόσθετη πληροφορία «Ε102, Ε124, Ε129 & Ε122: μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην δραστηριότητα και προσοχή στα παιδιά».
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

AΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ... ΞΗΛΩΣΑΝΕ ΤΟΝ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΧΤΡΑ

AΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ... ΞΗΛΩΣΑΝΕ ΤΟΝ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΧΤΡΑ: Ο Χίος και η εκπομπή του αποτελούσε από την πρώτη στιγμή το κόκκινο πανί στους δωσίλογους και οσφυοκάμπτες των δανειστών. Η χώρα βρίσ...

Συνάντηση κορυφής για τα κακοήθη λεμφώματα στην Αθήνα


- Το «παρών» δίνουν επιστήμονες από 20 χώρες 

Κορυφαίοι ερευνητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ, εκπροσωπώντας συνολικά 10 διαφορετικές χώρες, θα τιμήσουν με την παρουσία τους δύο σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2013 στην Αθήνα (Royal Olympic Hotel) με θέμα τα κακοήθη λεμφώματα (νεοπλασματικές παθήσεις των λεμφαδένων και του λεμφικού ιστού γενικότερα). Ο εκτιμώμενος αριθμός των συνέδρων, οι οποίοι προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες, υπολογίζεται σε 250. Η πρώτη εκδήλωση (Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013) αφορά στα εξωλεμφαδενικά λεμφώματα με τίτλο “16th International Extranodal Lymphoma Study Group Annual Meeting”. Της συνάντησης αυτής ηγείται η ομάδα του Lugano της Ελβετίας με επικεφαλής τους Ιατρούς – Καθηγητές κ. Franco Cavalli και κ. Emanuele Zucca. Η θεματολογία της ημέρας αυτής περιλαμβάνει ανακοινώσεις και συζήτηση για λεμφώματα του στομάχου, των σιελογόνων αδένων, του εγκεφάλου, των όρχεων, της οφθαλμικής συσκευής κλπ, με πρωτοποριακές πληροφορίες, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, αφορούν τον τρόπο και τα αποτελέσματα της θεραπείας των νοσημάτων αυτών.

Η δεύτερη εκδήλωση (Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013) έχει ως αντικείμενο τα καλούμενα ‘λεμφώματα οριακής ζώνης’ του λεμφικού ιστού, με τίτλο “Comprehensive Seminar on Marginal Zone B-cell Lymphomas. Redefining the Borders”. Της συνάντησης αυτής, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Λεμφοϋπερπλαστικών Νόσων της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Αθηνών-Κλινική Ψυχικού, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ηγείται ομάδα Ιατρών Αιματολόγων – Ερευνητών, στην οποία περιλαμβάνονται οι: Μαρία Αγγελοπούλου (Αθήνα), Θεόδωρος Βασιλακόπουλος (Αθήνα), Χριστίνα Καλπαδάκη (Ηράκλειο), Γεράσιμος Α Πάγκαλης (Αθήνα), Θεοδώρα Παπαδάκη (Αθήνα) και Κώστας Σταματόπουλος (Θεσσαλονίκη). Οι παθήσεις που θα συζητηθούν έχουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί σε αρκετές από αυτές εμπλέκονται αιτιοπαθογενετικά και ορισμένα μικρόβια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (helicobacter pylori) στα λεμφώματα του στομάχου. Επίσης, από θεραπευτικής πλευράς, φαίνεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, με κύριο εκπρόσωπο το χιμαιρικό anti-CD20 ριτουξιμάμπη (rituximab, εμπορική ονομασία: Mabthera), το οποίο αποτελεί για πολλά από αυτά τα λεμφώματα εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, επιτυγχάνοντας ίαση της νόσου σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.
Τέλος θα αναλυθούν πολλές βιολογικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες παθήσεις αυτές, ανάλογα με το όργανο – ιστό όπου εντοπίζονται, προκειμένου να σχεδιασθεί η βέλτιστη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η γραμματεία του International Extranodal Lymphoma Study Group και η Αιματολογική Κλινική του Ιατρικού Αθηνών-Ψυχικού με συντονιστές τους καθηγητές κ.κ. Emanuele Zucca και Γεράσιμο Α. Πάγκαλη.

Παιδαγωγοί ή σύγχρονοι σκλάβοι


ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ  Ή ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ; 
 
Η πραγματικότητα για το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών σε Ελλάδα και ΕΕ 
 
Του Γιώργου Κ. Καββαδία*
 
Πρώτα η κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ αναλαμβάνουν μεθοδικά τη στοχοποίηση και την εκστρατεία συκοφάντησης κάθε κλάδου εργαζομένων και στη συνέχεια θεσμοθετούνται μέτρα εναντίον τους στο όνομα της «σωτηρίας της πατρίδος» και του «εθνικού συμφέροντος». Το ίδιο συμβαίνει και με τους εκπαιδευτικούς που υποχρεώνονται σε αύξηση του ωραρίου τους, ένα από τον κυκεώνα μέτρων που επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας τους και άσκησης του παιδαγωγικού τους έργου.  
Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα οι Μυτχάουζεν της πολιτικής και των ΜΜΕ παραπλανούν την κοινωνία προπαγανδίζοντας για τις λίγες ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο ωράριο διδασκαλίας και το συνολικό ωράριο εργασίας. Είναι γνωστή η αλχημεία του Υπουργείου Παιδείας δίνοντας τα στοιχεία στο Δίκτυο Ευρυδίκη αναφέρει μόνο το καταληκτικό διδακτικό ωράριο των 16 ωρών! Το ίδιο συμβαίνει και στα στοιχεία που έχουν
δοθεί στον ΟΟΣΑ. 
Στην πραγματικότητα το διδακτικό ωράριο των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αρχίζει από τις 21 ώρες την εβδομάδα και αποκλιμακώνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σε 19, 18 και τελικά 16 μετά την εικοσαετία. Ταυτόχρονα, όμως, το ωράριο εργασίας φτάνει μέχρι τις 30 ώρες, τουλάχιστον, υποχρεωτικά, αλλά στην πράξη μπορεί να υπερβαίνει και τις 40 και περιλαμβάνει  ένα πλήθος γραφειοκρατικών εργασιών και καθηκόντων, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο! Αν συνυπολογίσουμε και την εργασία στο σπίτι, που συνίσταται

"Θέλω να είμαι ό,τι επιλέξω"

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Στην ιστοσελίδα 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, o
 Νίκος Οντουμπιτάν, μέλος της ομάδας Generation 2.0, γράφει για τη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
"Θέλω να είμαι ό,τι επιλέξω"
Παναθηναϊκός, ροκάς, χορτοφάγος. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου να είμαι ό,τι εγώ επιλέξω» λέει ο Νίκος Οντουμπιτάν, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τη Νιγηρία – μια χώρα που δεν γνώρισε ποτέ αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πατήσια.
Μέλος, σήμερα, της ομάδας Generation 2.0 o Νίκος αποτυπώνει σε ένα κείμενό του για το 1againstracism τις εικόνες που χάραξαν τα παιδικά του χρόνια: τη δασκάλα που δεν πίστευε ότι μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο, τους συμμαθητές του που τον φοβόντουσαν αλλά δεν τον σέβονταν, τους αστυνομικούς που τον αντιμετώπιζαν σαν εγκληματία όταν προσπαθούσε να βγάλει άδεια παραμονής. Το κυνήγι της ιθαγένειας σε μια χώρα που δεν τον αναγνώρισε ποτέ σαν δικό της πολίτη.
«Οι γονείς μου ήρθαν τέλη δεκαετίας 70 από το Λάγκος  της Νιγηρίας στην Ελλάδα για σπουδές. Ο πατέρας μου σπούδασε Νομικά και η μητέρα μου Οικονομικά. Εγώ γεννήθηκα το 1981 στην Αθήνα. Μεγάλωσα και πήγα σχολείο στα Πατήσια. Οι γονείς μου έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στο σχολείο. Ήθελαν οπωσδήποτε να πάω στο πανεπιστήμιο, να σπουδάσω, όπως σπούδασαν και αυτοί.
Παιδικά χρόνια ανέμελα. Όχι πως δεν υπήρχανε δυσκολίες αλλά οι γονείς μου ήτανε νέοι, είχανε έρθει για να σπουδάσουν, είχαν όρεξη να δουλέψουν και να δημιουργήσουν. Βέβαια τα δεδομένα σήμερα είναι άλλα, λίγοι Αφρικανοί έρχονται για σπουδές, οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες  ή πρόσφυγες, οπότε και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολύ περισσότερες.
Στο σπίτι μιλάγαμε Yoruba, Αγγλικά και Ελληνικά. Μιλάω και τις τρεις γλώσσες το ίδιο άνετα, οι γονείς μου θεωρούσαν πολύ σημαντικό να ενταχθώ στην ελληνική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα να μη χάσω την  επαφή με τις ρίζες μου. Έχω κουλτούρα και νοοτροπία ελληνική. Την ίδια στιγμή έχω κρατήσει στοιχεία από την κουλτούρα των γονιών μου. Αυτό με βοηθάει, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, με φέρνει σε μια ισορροπία, συναισθηματικά και πνευματικά.
Διαβάστε τη συνέχεια στην ιστοσελίδα 1againstracism.gr!

Έγινε Έλληνας ο Ιβάν Σαββίδης

Την ελληνική υπηκοότητα απέκτησε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης ο οποίος έχει μπει για τα καλά στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας πρώτα με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών
του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια με την εκμίσθωση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, ενώ το όνομά του ακούγεται έντονα και για την εμπλοκή του στη ΣΕΚΑΠ. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με Προεδρικό Διάταγμα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 ο Ιβάν Σαββίδης του Ιγνατίου πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος, ενώ αναμένεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης να τον καλέσουν για να δώσει τον όρκο του Έλληνα πολίτη ενώ αμέσως μετά θα γίνει εγγραφή στα μητρώα  Αρρένων και στο δημοτολόγιο του Δήμου όπου θα δηλώσει κατοικία καθώς και της των ανήλικων παιδιών του

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τσάι του βουνού & μνήμη



 
Ερευνα: το ελληνικο τσαι του βουνου καταπολεμα το Αλτζχαιμερ.
 
"Το καλύτερο τσάι φυτρώνει στα ψηλά βουνά" λέει μια κινέζικη παροιμία. "Στα ελληνικά βουνά" προσθέτουν τώρα Γερμανοί επιστήμονες.Έρευνα: Το ελληνικό τσάι του βουνού καταπολεμά το Αλτσχάιμερ
 
Ολοένα και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού και τη συμβολή του στη μάχη εναντίον της ασθένειας Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.
 
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 160.000 ασθενείς της νόσου, στη Γερμανία 800.000, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των "θυμάτων" του Αλτσχάιμερ ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια.
 
Τα μελλοντικά σενάρια μόνο ως εφιαλτικά μπορούν να χαρακτηριστούν με 110 εκατομμύρια ασθενείς έως το 2050.
 
"Για επτά χρόνια πειραματιστήκαμε με 150 φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Ταϋλάνδη, την Ινδονησία" αναφέρει ο Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου και διευθυντής του περιώνυμου Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών

Παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο

Παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο που είχε προβλεφθεί στο πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση το 2011 με τους διεθνείς δανειστές, στην σχετική υπουργική απόφαση και στη ερμηνευτική εγκύκλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατέληξε στην απόφαση αυτή, κατά πλειοψηφία. Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση δημοσίου δικαίου.
Οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του Δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές. Δηλαδή, δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες, οι οποίες θα δημιουργούνταν από τα κενά που θα υπάρξουν στο έμψυχο υλικό του Δημοσίου τομέα.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ασχολήθηκαν με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Και δεν ασχολήθηκαν, καθώς για τυπικούς λόγους (για λόγους παραδεκτού, όπως λέγεται στην νομική ορολογία) απέρριψαν το σκέλος εκείνο των προσφυγών που αφορούσαν τους απασχολουμένους στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα αυτό των προσφευγόντων, καθώς ζητούσαν να ακυρωθεί σχετική υπουργική εγκύκλιος, κάτι που σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του) δεν μπορεί να γίνει.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του

Επιλογή προϊσταμένων μετά τον Καλλικράτη και πριν τη ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών


Η καταβολή του προβλεπόμενου από το άρθρο 13 του ν.3205/2012 (και ήδη άρθρου 18 ν.4024/2011) επιδόματος θέσης ευθύνης στους μεταφερόμενους υπαλλήλους που τοποθετούνται ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων νέου νομικού προσώπου, στο μεταβατικό διάστημα μεταξύ της σύστασης αυτού και της ψήφισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), εξαρτάται από τη νόμιμη επιλογή και τοποθέτησή τους στις αντίστοιχες θέσεις προϊσταμένων, που ήδη κατείχαν. Συνεπώς, οι τελευταίοι δικαιούνται του εν λόγω επιδόματος, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τη συγχώνευση ασκούσαν νομίμως τα σχετικά καθήκοντα, δηλαδή είχαν τοποθετηθεί στη θέση αυτή κατόπιν προηγούμενης κρίσης του υπηρεσιακού συμβουλίου ή, σε περίπτωση που είχε κενωθεί η θέση του προϊσταμένου πριν από τη συγχώνευση και είχε ορισθεί «αναπληρωτής», δεν είχε παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μηνός από την έναρξη της αναπλήρωσης. Τούτο διότι, σύμφωνα με τα άρθρα 89 παρ. 8 και 100 του ν.3854/2007, εντός του χρονικού αυτού διαστήματος πρέπει να χωρήσει επιλογή νέου προϊσταμένου, και, κατά συνέπεια, μετά την πάροδο αυτού, τόσο η «αναπλήρωση» όσο και η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος παύει να έχει νόμιμο έρεισμα, ανεξαρτήτως αν στο μεταξύ έχει χωρήσει αυτοδικαίως η μεταφορά του προσώπου αυτού στο νέο νομικό πρόσωπο, κατά το άρθρο 103 του ν.3852/2010. Η εντελλόμενη δαπάνη καταβολής επιδόματος θέσης ευθύνης στις φερόμενες ως δικαιούχους υπαλλήλους του «Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού» του Δήμου, οι οποίες άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αυτού κατά το μήνα Μάιο του έτους 2011, ήτοι μετά τη σύστασή του (19.4.2011) και πριν από την ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, είναι μη νόμιμη. Και τούτο διότι αυτές κατά τον κρίσιμο χρόνο συγχώνευσης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν ασκούσαν νομίμως καθήκοντα προϊσταμένων στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες, καθόσον δεν προκύπτει ότι είχε προηγηθεί επιλογή τους από το αρμόδιο – κατά το χρόνο εκείνο - υπηρεσιακό συμβούλιο ούτε, εξάλλου, συνέτρεχε περίπτωση νόμιμης αναπλήρωσης λόγω απουσίας ή κωλύματος των νομίμως ορισθέντων προϊσταμένων ή αναπλήρωσης λόγω κένωσης ή σύστασης των αντίστοιχων θέσεων. Ενόψει δε του ότι, σύμφωνα με το άρθρο 103 του ν.3852/2010, οι φερόμενες ως δικαιούχοι μεταφέρθηκαν στο νέο ν.π.δ.δ. με την ίδια ακριβώς εργασιακή σχέση, υπό την οποία τελούσαν και στα συγχωνευθέντα νομικά πρόσωπα, είναι μη νόμιμη η εκ μέρους τους άσκηση καθηκόντων προϊσταμένων Διεύθυνσης, Τμημάτων και Γραφείων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του νέου ν.π.δ.δ. και, συνακόλουθα, η καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης, κατά το μεταβατικό διάστημα από τη σύσταση του νομικού αυτού προσώπου μέχρι και την ψήφιση του Ο.Ε.Υ., με τον οποίο συνιστώνται οι αντίστοιχες θέσεις (άρθρο 10 ν.3584/2007). Μη νόμιμη δαπάνη. (Ελ. Συν. Κλιμ. Τμ. 1 Πράξη 92/2012)

Αποζημίωση αντιδημάρχου


- Αποζημίωση αντιδημάρχου μέλους οικονομικής επιτροπής με την ιδιότητα του πρόεδρουΣτην παρ. 3 του άρθρου 140 ορίζεται ότι «Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν και την ιδιότητα του αντιδημάρχου, τα οποία μετέχουν στις συνεδριάσεις του και τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής, εκτός από τον δήμαρχο, δικαιούνται αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση και μέχρι τρεις (3) το πολύ συνεδριάσεις το μήνα. Η αποζημίωση για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις αυτές είναι για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ίση με ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) και για τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής, εκτός από τον δήμαρχο, ένα τοις εκατό (1%) επί των μηνιαίων εξόδων παράστασης του δημάρχου, όπως αυτά διαμορφώνονται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 136».
Με την Ελ. Συν. Κλιμ. Τμ. 1 Πράξη 83/2012 κρίθηκε ότι οι αντιδήμαρχοι που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής με την ιδιότητα του πρόεδρου, δεν δικαιούνται να λαμβάνουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 140 παρ. 3 του ν. 3463/2006 ειδική κατά συνεδρίαση αποζημίωση. (όμοια για τη δημαρχιακή επιτροπή η Ελ.Συν. Τμ.1 Πράξη 52/2011)

«H Οδύσσεια του μεθυσμένου οδηγού»… στο δρόμο για τη Eurovision. « sostegr

«H Οδύσσεια του μεθυσμένου οδηγού»… στο δρόμο για τη Eurovision. « sostegr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

1-lykeio-pallinis2 
Με την επιστολή μας αυτή και μετά από πολλά ατυχήματα που γίνονται στο σχολείο μας, κατά την ώρα των διαλειμμάτων και του μαθήματος της φυσικής αγωγής, και σε συνέχεια της επιστολής της Δ/σης του σχολείου μας (25/5/2012 αρ. πρωτ:1147) ζητάμε να προγραμματιστεί άμεσα η κατασκευή με ειδικά υλικά του προαύλιου χώρου του σχολείου μας. Ταυτόχρονα χρειάζεται να τοποθετηθούν ειδικά προστατευτικά στις κολόνες του μπάσκετ και του βόλλεϋ και να γίνουν οι διαγραμμίσεις.
Με την ενέργεια αυτή θα αυξηθεί η ασφάλεια των παιδιών μας και θα βελτιωθεί η δυνατότητα για αθλοπαιδιές χωρίς προβλήματα και ατυχήματα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Καρανίκας Απόστολος            Μάνεση- Κόντου Ευαγγελία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΛΛΗΝΗΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΛΛΗΝΗΣ σε συνεργασία με την ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ , προβάλει 4 ταινίες ισπανικού κινηματογράφου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δ.Ε. Παλλήνης " Οινοποιείο Πέτρου " Λεωφ. Μαραθώνος 117, Τετάρτη 6-13-20-27/03/2013.

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΛΛΗΝΗΣ σε συνεργασία με την ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ , προβάλει 4 ταινίες ισπανικού κινηματογράφου:

Τετάρτη 6/3/2013 
Siete mesas de billar francés (Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου), Gracia Querejeta, 2007, 116’
Η Άνχελα (Μαριμπέλ Βερντού), όταν ο πατέρας της Λέο αρρωσταίνει ξαφνικά, αποφασίζει να ταξιδέψει στην πόλη με τον γιο της Γίγιε (Βίκτορ Βαλδίβια). Εκεί γνωρίζει την Τσάρο (Μπλάνκα Προτίγιο), ερωμένη του Λέο, και αναλαμβάνει μαζί της να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, μια αίθουσα τυχερών παιχνιδιών με επτά τραπέζια μπιλιάρδου. Βραβεύτηκε με το Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2007 καλύτερης ηθοποιού για την Μπλάνκα Πορτίγιο και με τα βραβεία Γκόγια 2008 καλύτερου γυναικείου

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ''FRANCE 2'' ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!

Parakseno.gr : Dead woman cradling+ child China Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου.
Οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές…
στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης.
Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ ‘τρίγωνο της ζωής’…
Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα ‘τρίγωνα’ που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.
ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ
1. Σχεδόν όλοι που απλά ‘βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι’ όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.
Parakseno.gr : 12 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.
Parakseno.gr : 24 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.
Parakseno.gr : 34 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Parakseno.gr : 43 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.
Parakseno.gr : 52 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!
Parakseno.gr : 61 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.
Parakseno.gr : 71 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.
Parakseno.gr : 81 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.
Parakseno.gr : 91 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
Parakseno.gr : 9b Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.
Parakseno.gr : 10 Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ! 10 οδηγίες επιβίωσης!
Στα σχολεία άραγε μαθαίνουν ακόμη στα παιδάκια τις απαρχαιωμένες τακτικές; ΔΙΑΔΩΣΤΕ αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές!

Σε εξέλιξη η ανέγερση του 3ου Γυμν. Παλλήνης.-Α. Ζούτσος:«θα είναι ένα σύγχρονο στολίδι στο χώρο της γνώσης»

Σε εξέλιξη η ανέγερση του 3ου Γυμν. Παλλήνης.-Α. Ζούτσος:«θα είναι ένα σύγχρονο στολίδι στο χώρο της γνώσης»

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Χτυπούν στο ψαχνό τους μετανάστες

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


«Περιπολούν» οπλισμένοι στο κέντρο της πόλης, επιτίθενται στους ανύποπτους πρόσφυγες, καταγράφουν τις επιθέσεις και ανεβάζουν τα «κατορθώματά» τους στο Ιντερνετ

Χτυπούν στο ψαχνό τους μετανάστες
Κυκλοφορούν με μαχαίρια και ρόπαλα και χτυπούν «στο ψαχνό» ανύποπτους μετανάστες που κυκλοφορούν στις γειτονιές της Αθήνας. Περήφανοι για τα «κατορθώματά» τους, καταγράφουν τις επιθέσεις τους σε βίντεο και φωτογραφίες, που ανεβάζουν αμέσως μετά στο YouTube, στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι οργανωμένες επιθέσεις των μελών ακροδεξιών οργανώσεων σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχουν πυκνώσει επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό. Περισσότερα από 15 περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην Αφγανική Κοινότητα της Ελλάδας. Επιθέσεις έχουν δεχθεί επίσης μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αφρική και αλλού.
Τα θύματα που δεν έχουν τολμήσει να μιλήσουν υπολογίζονται σε πολύ περισσότερα. Χτυπήματα έχουν αναφερθεί, πέρα από το κέντρο της Αθήνας, και σε Νίκαια, Ρέντη, Αγίους Αναργύρους και Πειραιά.
«Θέλουν να σκοτώσουν»
Οι ομογάλακτοι του Νορβηγού δολοφόνου Μπρέιβικ επιτίθενται χωρίς καμία αφορμή με πρωτοφανή αγριότητα στα θύματά τους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για απρόκλητες επιθέσεις με μαχαίρια και σιδηρογροθιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμη και αεροβόλα όπλα. Συχνά «περιπολούν» με μηχανάκια στις διάφορες περιοχές και εντοπίζουν τα στέκια των μεταναστών.
Οταν μπορούν, καταφέρουν πανομοιότυπες επιθέσεις σε άτυπα τζαμιά: πρώτα τα πυρπολούν με βόμβες μολότοφ και έπειτα πετούν μέσα σκουπίδια και ακροδεξιά φέιγ βολάν. Οταν ολοκληρώσουν το βίαιο έργο τους, δεν διστάζουν να «ανεβάσουν» το αποδεικτικό υλικό στο Ιντερνετ και να υπερηφανευτούν για τη δράση τους, αυτοπροσδιορίζοντας τους εαυτούς τους ως «ακτιβιστές της Χρυσής Αυγής».
«Οι επιθέσεις συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό, όμως τώρα φαίνεται πως θέλουν να σκοτώσουν», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Γιονούς Μοχάμαντι. «Εκμεταλλεύονται το πρόβλημα που όντως υπάρχει στο κέντρο και ...καθαρίζουν..., όπως λένε, τις γειτονιές, προσκαλώντας και άλλους να πράξουν το ίδιο. Για τον λόγο αυτό, στείλαμε επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ώστε να μη θρηνήσουμε νεκρό στο κέντρο της Αθήνας».
«Μετά την ψήφιση του νόμου για το τζαμί, οι επιθέσεις με μαχαίρια έχουν αυξηθεί», λέει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και στέλεχος της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή».
«Το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτέμβρη έγινε κανονικό πογκρόμ σε βάρος των Πακιστανών μεταναστών, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες από ρόπαλα και μαχαίρια, ενώ 35 κατοικίες λεηλατήθηκαν. Οι συμμορίες των φασιστοειδών δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και όπλα. Και όλα αυτά συνέβαιναν παρουσία αστυνομικών. Ενα αυτοκίνητο καταστράφηκε μπροστά στην είσοδο του ΑΤ Ασπροπύργου από τη φασιστική συμμορία που καταδίωξε μέχρι εκεί τραυματίες μετανάστες που πήγαν να καταγγείλουν τις επιθέσεις που δέχτηκαν».
Το τελευταίο θύμα των ρατσιστικών επιθέσεων, ο 24χρονος αιτών άσυλο Ραχίμι Α., νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από ομάδα περίπου 15 ατόμων έξω από το σπίτι του στην πλατεία Αττικής. Οι ναζιστές δεν δίστασαν να τον μαχαιρώσουν στο στήθος... Είχε προηγηθεί μία ολόκληρη εβδομάδα με επιθέσεις και ξυλοδαρμούς αλλοδαπών που τύχαινε να εντοπιστούν από τα μέλη των ακροδεξιών συμμοριών. Δεκάδες μετανάστες κατέληξαν σε νοσοκομεία.
Η κυρία του Αγ. Παντελεήμονα
«Κατά τη συνήθη πρακτική της, η ομάδα με επικεφαλής την πασίγνωστη κυρία του Αγίου Παντελεήμονα πήγε στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα για να ζητήσει «προστασία» τάχα, την ώρα που στο ΑΤ είχαν προσέλθει τα θύματα για να καταγγείλουν τις δολοφονικές επιθέσεις. Η Αστυνομία τους προσήγαγε, τους συνέλαβε και τους παρέπεμψε στο Αυτόφωρο για πρώτη φορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει το τέλος των φασιστικών επιθέσεων», επισημαίνει ο Π. Κωνσταντίνου.
«Οι ενέργειες αυτές γνωρίζουμε ότι δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, αλλά, αντίθετα, αμαυρώνουν και προσβάλλουν τη δημοκρατική συνείδηση του φιλόξενου ελληνικού λαού και γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα προτού πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις», καταλήγει ο Γ. Μοχάμαντι.
Η παραμόρφωση στο βίντεο των επιθέσεων σε βάρος μεταναστών που έχουν ανεβάσει οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές» του στο YouTube δεν μπορεί να κρύψει την αγριότητά τους. Στο πρότυπο των ομοϊδεατών τους από το εξωτερικό, τα φασιστοειδή προβάλλουν τα «χτυπήματά» τους ως ανδραγαθίες, ως πράξεις που αξίζει να τις προβάλουν για να βρουν μιμητές.
Στο ίδιο μοτίβο και το προφίλ τους στο Facebook. Ανατριχιαστικές είναι οι φωτογραφίες με τα όπλα και τη σβάστικα ζωγραφισμένη στα μπράτσα τους. Το εφιαλτικό σκηνικό συμπληρώνουν και τα σχόλια που στάζουν μίσος για οποιονδήποτε δεν ταιριάζει στα άρια πρότυπά τους...
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

ΗΠΑ: Ανάκληση δημητριακών Kellogs που περιέχουν θραύσματα γυαλιού


Σύμφωνα με το abcnews.com η εταιρεία kellogs των γνωστών δημητριακών ανακαλεί  πακέτα με την ονομασία Special Κ red berries  επειδή υπάρχει κίνδυνος να περιέχουν θραύσματα  από γυαλί.
Η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση στο web site της που καλεί τους καταναλωτές να ελέγξουν  τα πακέτα που έχουν την παραπάνω ονομασία και να επικοινωνήσουν μαζί της ώστε να αποκατασταθούν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός. Το γεγονός έχει θορυβήσει την Αμερική. Παρόμοιο περιστατικό έχει επαναληφθεί με την συγκεκριμένη εταιρεία.
http://abcnews.go.com

Οι υποψηφιότητες για τα φετινά 85α Βραβεία Όσκαρ | euronews, cinema

Οι υποψηφιότητες για τα φετινά 85α Βραβεία Όσκαρ | euronews, cinema

Palliniakosclub: Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Παλληνιακός!

Palliniakosclub: Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Παλληνιακός!: Το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς δίνει την Τετάρτη στις 15.00 η ομάδα της Παλλήνης, που υποδέχεται τον Κεραυνό Κερατέας στον 2ο τε...

Σοκ: Χιλιάδες κιλά αλογίσιου κρέατος καταναλώθηκαν στην Ελλάδα


Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με την κατανάλωση κρέατος ιπποειδών, δηλαδή αλόγου, γαϊδάρου, μουλαριού, στις ευρωπαϊκές χώρες.
Σοκ: Χιλιάδες κιλά αλογίσιου κρέατος καταναλώθηκαν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα καταναλώθηκαν περισσότερα από 74.000 κιλά αλογίσιου κρέατος, ενώ περισσότεροι από 60.000 τόνοι κρέατος ιπποειδών διανεμήθηκαν στο εμπόριο από και προς τις χώρες τις Ευρώπης μέσα στο 2012.
Δείτε τον πίνακα:
1

Τα δικαστήρια ακυρώνουν στην πράξη τις περικοπές μισθών στο Δημόσιο


Ξηλώνεται σιγά σιγά το «μνημονιακό πακέτο», όπως αυτό άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα το Μάιο του 2010
Πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας κρίνει παράνομες διατάξεις των νόμων που επέβαλαν περικοπές μισθών σε εργαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους των αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών (ΣΕΓΑΣ κ.ά.) κατ' εφαρμογήν του πρώτου Μνημονίου.
Η δικαστική απόφαση, που υπόκειται σε έφεση, δέχεται ότι όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν επιχορηγούνται τακτικά, κατά ποσοστό 50%, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν μπορούν να υπαχθούν στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και επομένως πρέπει να εξαιρεθούν από τις περικοπές των αποδοχών που επέβαλε ο ν. 3833/2010.
Το ειρηνοδικείο έκρινε έτσι ότι οι επιχορηγήσεις του ΣΕΓΑΣ δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το μέρισμα που δικαιούται το ελληνικό Δημόσιο από τη συμμετοχή του στο κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Αναδρομικά
Η εξαίρεση από την εφαρμογή του νόμου του πρώτου Μνημονίου σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που δικαιώθηκαν θα ζητήσουν τώρα από το Δημόσιο την επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν το 2010, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και για τις περικοπές των επόμενων Μνημονίων. Οπως προκύπτει, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά 30 εργαζομένους στους οποίους το δικαστήριο διατάσσει το Δημόσιο να επιστρέψει περίπου 2.500-3.000 ευρώ ανά άτομο.
Η απόφαση αυτή αφορά επίσης -με μια διασταλτική ερμηνεία- και τους υπαλλήλους όλων εκείνων των ΝΠΙΔ της χώρας, τα οποία δεν λαμβάνουν χρήματα απευθείας από τον κρατικό προυπολογισμό αλλά επιχορηγούνται είτε με κοινοτικά χρήματα, μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω άλλων ειδικών λογαριασμών ενίσχυσης, π.χ. ΟΠΑΠ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, το Κτηματολόγιο Α.Ε., το Μέγαρο Μουσικής, η ΔΕΣΦΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και πολλές ακόμη επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής έχει έκδοθεί άλλη μία σχετική απόφαση ειρηνοδικείου, που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών στους υπαλλήλους του Μετρό. Επίσης έχουν εκδοθεί αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματική την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία καταργήθηκε η μετενέργεια στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική).
Σταθμός
Οπως παρατηρεί ο δικηγόρος Δημ. Βερβεσσός, «υπάρχουν ακόμη δικαστές στο βασίλειο της Δανιμαρκίας: το Ειρηνοδικείο Καλλιθέας εξέδωσε νέα απόφαση-σταθμό, με την οποία καταρρίπτονται μνημονιακές ρυθμίσεις. Την αγωγή είχαν ασκήσει εργαζόμενοι μεγάλης αθλητικής ομοσπονδίας, στους οποίους με βάση τους μνημονιακούς νόμους έγιναν περικοπές αποδοχών, ήδη από το πρώτο Μνημόνιο. Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν περικοπές αποδοχών σε όλους τους οργανισμούς που λαμβάνουν επιχορήγηση από το Δημόσιο κατά ποσοστό πάνω από 50% του ετήσιου προϋπολογισμού τους.
»Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχορήγηση αυτή να προέρχεται "από" τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως πόροι οι οποίοι είναι αφιερωμένοι σε συγκεκριμένο σκοπό δεν προέρχονται "από" τον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμη και όταν εμφανίζονται σε αυτόν, όπως συμβαίνει με τα κέρδη του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ, τα οποία από το Σύνταγμα και το νόμο είναι αφιερωμένα στον αθλητισμό.
»Επίσης, το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έμμεση "κρατικοποίηση" φορέων που αναμφισβήτητα ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι οι αθλητικές ομοσπονδίες. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει ευρύτερες συνέπειες, αφού όσα έγιναν δεκτά σ' αυτήν εφαρμόζονται σε όσους οργανισμούς έχουν δικούς τους πόρους (είναι, δηλαδή, αυτοχρηματοδοτούμενοι) ή χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και δεν επιχορηγούνται "από" τον κρατικό προϋπολογισμό (όπως ο ΟΒΙ, η ΔΕΣΦΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης κ.λπ.) αλλά και σε οργανισμούς που αναμφισβήτητα δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα (όπως λ.χ. το Μέγαρο Μουσικής)».

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αύξηση ωρών διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς

Νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή αυξάνει από τον Σεπτέμβριο τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, με συνέπεια να μειωθούν δραστικά οι θέσεις των αναπληρωτών. Υποτυπώδεις θα είναι οι προσλήψεις μονίμων.
 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών φέρνει η διάταξη που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και η οποία προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης.
 
Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην «επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου 2013-16», το οποίο προβλέπει περικοπές στις κοινωνικές κρατικές παροχές.
 
Κατόπιν αυτού οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση του χρόνου εργασίας τους με στόχο να εξοικονομηθούν το 2013 περίπου 41,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 περίπου 61,8 εκατομμύρια ευρώ.
 
 
 
 
Στο νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται η αύξηση των ωρών εργασίας. Μειώνεται ο αριθμός των αναπληρωτών κατά 8.000 - 10.000. Υπολογίζεται ότι το νέο καθεστώς θα προσθέσει 2-3 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα στο

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Οι Βούλγαροι στους δρόμους για τους λογαριασμούς ρεύματος




Την Κυριακή (17/2), δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους  20 και πλέον πόλεων της Βουλγαρίας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλια της ενέργειας και τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, ζητώντας επιπλέον είτε επανεθνικοποίηση των εταιριών διανομής ενέργειας, είτε παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές στη Σόφια πολιόρκησαν τα γραφεία της τσέχικης εταιρίας ηλεκτρισμού CEZ πετώντας αυγά, ντομάτες, μπουκάλια και άλλα καλούδια. Όσα περίσσεψαν τα εξακόντισαν και σε όσα κυβερνητικά γραφεία βρίσκονταν στην ακτίνα βολής τους, βρωντοφωνάζοντας κάτι σαν “μαφία”, “μονοπώλια”, “παραιτηθείτε”, κ.α.

“Δεν το αντέχουμε πλέον”, δήλωσε μια συμπαθής κυρία. “Η σύνταξή μου είναι στα 155 λέβα ($110) και ο λογαριασμός μου τον Δεκέμβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;”


Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα “Δεν Πληρώνω”, μπροστά από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. 

Στη Βάρνα 5000 διαδηλωτές  περιδιαβαίνοντας την πόλη με ένα φέρετρο έκαιγαν τους λογαριασμούς των ιδιωτικών ΔΕΗ, ενώ χιλιάδες άλλοι μπλόκαραν το δρόμο για την Ελλάδα, στην πόλη Ντούπνιτσα.


Η εταιρία CEZ, που όσο νάναι τα χρειάστηκε, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναλάμβανε να διορθώσει τα όποια λάθη. Επειδή οι Βούλγαροι, σε αντίθεση με κάποιους άλλους δεν τρώνε κουτόχορτο, εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο, και υποσχέθηκαν να δίνουν το παρόν στους δρόμους σε βάση καθημερινή. 

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, διαμηνύει ότι οι επανεθνικοποιήσεις είναι ένα πολύ κακό πράγμα, το οποίο αν το πράξει θα εξαγριώσει την ΕΕ, οπότε και κωλύεται.


Το Βουλγαρικό παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας δείχνει και το δικό μας μέλλον. Αν σήμερα διαπιστώνονται περί τις 30,000 διακοπές το μήνα, σκεφτείτε τι έχουμε να δούμε όταν πουληθεί η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΗ.

Θα καθόμαστε και θα βλέπουμε τα Watt να περνούν χάσκοντας;

Report from RT

Επίσης διαβάζω σήμερα ότι, λόγω αυξημένων πιέσεων από τις κινητοποιήσεις της Κυριακής, παραιτήθηκε ο Βούλγαρος ΥΠΟΙΚ.

«Για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η διαφορά μιας αριστερής Δημοτικής Αρχής». Άρθρο του Σπύρου Τζόκα, μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, τ. Δημάρχου Καισαριανής

TZOKASΟ Δήμος Καισαριανής με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου το 2005 και το 2008 κατάφερε να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο ΒΒΣ σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και σήμερα να εξασφαλίζει και τη δομή που έχουν τόση ανάγκη οι ηλικιωμένοι, αλλά και τους εργαζόμενους.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΕΣ.
Για άλλη μια φορά το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» είναι  στην κόψη του ξυραφιού! Αφού η πολιτεία ξεζούμισε κυριολεκτικά επί δεκαετίας τα κοινοτικά κονδύλια και τους εργαζόμενους, μη έχοντας την πολιτική βούληση οι εκάστοτε κυβερνήσεις να κάνουν το αυτονόητο ως όφειλαν τόσα χρόνια, να θεσμοθετήσουν επιτέλους το ΒΣΣ, αντί αυτού θέτει σε εφαρμογή από 1η Απριλίου το νέο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που υποτίθεται ότι θα παγιώσει την βοήθεια και την φροντίδα προς τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ!
Το πρόγραμμα αυτό, όπως έχει σχεδιαστεί,  θέτει εκτός την πλειοψηφία των εν δυνάμει εξυπηρετουμένων  (130.000 ηλικιωμένοι – ΑΜΕΑ πανελλαδικά ), και σε καμιά περίπτωση  δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό και τους στόχους του ήδη ισχύοντος Προγράμματος ΒΣΣ!
Το νέο πρόγραμμα –  «διάδοχο» του «Βοήθεια στο Σπίτι» (καμία σχέση) , στηρίζεται στις ευχέρειες

Simitis - Cohn-Bendit in Berlin • realdemocracynowberlingr.wordpress.com

To πρώτο παγκόσμιο βραβείο σχεδιασμού καταστήματος πήραν οι Γλυκιές Αλχημείες του Στέλιου Παρλιάρου στην Κηφισιά









Tο ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο 
Κois Αssociated Αrchitects σχεδιάσε το εκπληκτικό ζαχαροπλαστείο - δημιούργημα του Στελιού Παρλιάρου "Γλυκιές Αλχημείες".

To  ζαχαροπλαστείο «Γλυκές Αλχημείες» του  Στέλιου Παρλιάρου στην Κηφισιά κέρδισε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο design καταστήματος στον κόσμο στα T+L DesignAwards 2013 στην Νέα Υόρκη. Τα σχέδια  του ζαχαροπλαστείου  «Γλυκές Αλχημείες» οφείλονται στο ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Κois Αssociated Αrchitects. Το μαγαζί σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στα τέλη του 2011.
Η φιλοσοφία του design περιστρέφεται γύρω από τομυστήριο και την δημιουργία μιας μυστηριακήςατμόσφαιρας. Ο στόχος ήταν να αποδομήσουν τηντυπολογία των συνηθισμένων ζαχαροπλαστείων και να