Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Άλλα 300 εκατ. ευρώ πρόστιμα από την ΕΕ θα μας «κοστίσουν» τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που παλευούν για τη διατήρηση των χωματερών.

xomateri-sgoyros3Μας ξαναστέλνει στο « σκαμνί» με «μπουγιορντί» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η ΕΕ για την τριτοκοσμική κατάσταση στη χώρα μας , με τη λειτουργία χωματερών .
Οι προειδοποιήσεις και οι εκκλήσεις του Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Γιάννη Σγουρού , για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν απολύτως.
Η ανακολουθία και η αναξιοπιστία που έχει επιδείξει εδώ και μια δεκαετία η χώρα μας , στον τομέα αυτό , εξαιτίας των πιέσεων ισχυρών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων , έχει εξοργίσει την Ευρωπαική Επιτροπή .
Με νέα απόφασή της , παραπέμπεται εκ νέου η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους  χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων( ΧΑΔΑ).
Είναι χαρακτηριστική η ένταση και το « μέτωπο» που έχουν συγκροτήσει τα συμφέροντα αυτά για τη μη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων , που θα εξαλείψει τη
σημερινή τριτοκοσμική εικόνα της χώρας μας .
Αντίθετα , αξιοσημείωτη είναι η ανοχή που επί δεκαετίες έχουν επιδείξει στην ύπραξη τέτοιων τριτοκοσμικών –ανεξέλεγκτων χώρων ταφής , πραγματικά βραδυφλεγείς βόμβες για τη δημόσια υγεία , δίπλα ακριβώς σ΄ολόκληρες πόλεις ή οικισμούς , την προστασία των οποίων επικαλούνται …από την εφαρμογή  του Περιφερειακού Σχεδιασμού .
Ο  Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ,Γιάννης Σγουρός,  σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του με πιο πρόσφατη αυτή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου 2013,  είχε επισημάνει « κατ’ επανάληψη, ότι τα έργα αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών και εν γένει της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να μπουν στην άμεση προτεραιότητα όλων γιατί κινδυνεύουμε με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με επιβολές προστίμων».                  Έκαναν κινητοποιήσεις                Είχε προειδοποιήσει δημόσια , με  δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον περασμένο Οκτώβριο, ότι « Ευρωπαϊκή ασυλία τέλος και ότι δεν θα αργήσει η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας ξαναστείλει στο «σκαμνί». Δυστυχώς όμως , τονίζει « τότε όμως  δεν μας άκουγε». Και όχι μόνο αυτό, αλλά ορισμένοι, καταγγέλλει , «  έκαναν κινητοποιήσεις για να ματαιωθούν οι διαγωνισμοί για τις αποκαταστάσεις των 11 ΧΑΔΑ που με «χίλια βάσανα» τελικά δημοπράτησε ο ΕΔΣΝΑ με στόχο να απαλλαγεί μια και καλή η Αττική και τα νησιά μας από αυτόν τον βραχνά και να μην κινδυνεύουμε με πρόστιμα που θα άγγιζαν σύμφωνα και με τη νέα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα 300 εκ. € τον χρόνο».  Στερούν και τις χρηματοδοτήσεις δεκάδψων εκατ. Ευρώ Σημειωτέον δε , αναφέρει , «τα έργα αυτά θα γίνουν με πόρους του ΕΣΠΑ, άρα σήμερα επαληθεύεται πλήρως η προειδοποίησή μας ότι κάποιοι με την πολιτική τους ζημιώνουν διπλά τον ελληνικό λαό. Και του στερούν κοινοτικούς πόρους σε μια κρίσιμη για την οικονομία κατάσταση και τον υποχρεώνουν να πληρώσει πρόστιμα». Ο κ. Σγουρός , επισημαίνει ότι « πρόστιμα δεν απειλούμαστε να πληρώσουμε μόνο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά και για τα απορρίμματα που θάβουμε χωρίς να έχουν υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία». Πρόστιμο 50-80 εκατ. Ευρώ στην Αττική
Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 98/08 από 1-1-2014 , αναφέρει , θα επιβάλλεται πρόσθετο τέλος ταφής, που μόνο για την Αττική εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 50 εκ. € για το πρώτο έτος, με τον κίνδυνο να ξεπεράσει τα 80 εκ. €, αν συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και τα επόμενα χρόνια. «Παρόλα αυτά, καταγγέλλει , κάποιοι επιμένουν να βάλλουν κατά της απόφασής μας να υλοποιήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα λύσουν το διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική και θα επιτρέψουν στο λεκανοπέδιο να ανασάνει. Εδώ όμως κρίνονται οι προθέσεις όλων». «Εμείς επιλέξαμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας ότι θα αγωνιστούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί την Αττική εδώ και 30 χρόνια. Και αυτό που δεσμευτήκαμε το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις και σκληρή δουλειά», υπογραμμίζει ο κ. Σγουρός .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου