Εσφαλμένες χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις εκτιμήσεις ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα θα είναι πιο δυσβάστακτη από ότι η παραμονή στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι η νέα δραχμή θα στερείται αξιοπιστίας ακόμη και από τους ίδιους τους Έλληνες.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Τσαρλς Νταλάρακαλεί μάλιστα την ΕΕ να θεσπίσει επειγόντως έναν μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.
«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νταλάρα.
Τονίζει ακόμη ότι «είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση» και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.
Ο επικεφαλής του IIF θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας πως ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.
«Η πρώτη επιλογή απειλεί να τορπιλίσει την αξιοπιστία της δεύτερης... και σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα θα είναι πιο δυσβάστακτη από ότι η παραμονή στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι η νέα δραχμή θα στερείται αξιοπιστίας ακόμη και από τους ίδιους τους Έλληνες.
Σε έκθεση με τίτλο «Απάτες με την Ελληνική Έξοδο: Η εισαγωγή του νέου νομίσματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα» οι αναλυτές της Goldman Sachs, Θεμιστοκλής Φιωτάκης και Huw Pill αναφέρουν πως πρόκειται για ένα θέμα με ορίζοντα «μηνών και όχι εβδομάδων» και τονίζουν ότι παραγνωρίζονται ορισμένες σημαντικές πραγματικότητες ως προς τις κακουχίες που συνεπάγεται η Grexit όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.
Προβλέπουν ότι η νέα δραχμή θα στερείται αξιοπιστίας ακόμη και από τους ίδιους τους Έλληνες και πως θα είναι πολύ δύσκολο για την χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος. Επίσης, η Goldman Sachs τονίζει ότι και οι ξένοι εμπορικοί εταίροι πιθανότατα δεν θα εμπιστευθούν ένα μέσο συναλλαγών που εκδίδεται από μία κυβέρνηση η οποία στο παρελθόν δεν έχει δείξει προθυμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Για να αποκτήσει αξιοπιστία το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ.
Νέες προειδοποιήσεις
Αυστηρό μήνυμα πως αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα σταματήσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια, έστειλε σήμερα προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει τον «εκνευρίζει» ελαφρώς. Η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε.
Άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των μισθών στη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες για ένα διάστημα, αν και διευκρίνισε πως η διαφορά θα είναι της τάξεως των δεκαδικών ψηφίων.
Η ΕΕ δεν μπορεί να υποκύπτει σε εκβιασμούς και ούτε να υπαναχωρεί στους όρους του προγράμματος λιτότητας που ήδη συμφώνησε με την Ελλάδα, εκτιμά από την πλευρά του, o Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurier».
«Εμείς στην ΕΕ αποφασίσαμε να τηρήσουμε τη συμφωνία που κάναμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος και υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κοστίσει πολύ ακριβά ενώ εικάζει ότι σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα εκπονήσει ένα ακόμη πιο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα συγκριτικά με εκείνο της ΕΕ.
Τέλος, εξέφρασε την ευχή ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα έχει ως στόχο της την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.