Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«Έκοψαν» τα φάρμακα - ανθρώπινες τραγωδίες


Της Αιμιλίας Σταθάκου a.stathakou@realnews.gr
■ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ να μείνουν χωρίς θεραπεία είναι χιλιάδες καρκινοπαθείς και ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ανίατες παθήσεις. Η οργή και η απόγνωση πνίγουν τις ευαίσθητες αυτές ομάδες του πληθυσμού, καθώς δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα φάρμακα. Η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος (ΟΚΕ) έκανε αναφορά
στον εισαγγελέα, για τον γραφειοκρατικό δαίδαλο μέσα στον οποίο οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλα για να βρουν τα φάρμακά τους και στο τέλος μένουν χωρίς θεραπεία.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η έρευνα της Real news, με μία σειρά αλληλοαναιρούμενων και ανεφάρμοστων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, το υπουργείο Υγείας τίναξε στον αέρα τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές, ανίατες παθήσεις και παίρνουν φάρμακα υψηλού κόστους. Και αυτό προκειμένου να παραμείνουν χαμηλές οι δαπάνες των νοσοκομείων και να παρουσιαστούν τα στοιχεία στην τρόικα! «Είναι συχνό το φαινόμενο να αναβάλλονται επ' αόριστον οι χημειοθεραπείες, με τραγικά αποτελέσματα για τις ζωές των ασθενών, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για τα φάρμακα», υποστηρίζει στην αναφορά που απέστειλε στον εισαγγελέα η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος, την περασμένη Δευτέρα.

«Να μπαίνει η σφραγίδα»
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «ακόμα και εάν τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προμηθεύσουν τους ασθενείς με φάρμακα, δώστε εντολή να μπαίνει η σφραγίδα "στερείται", όπως γινόταν μέχρι τώρα, για να μπορούν τουλάχιστον οι ασθενείς να τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».
Και καταλήγει: «Μία από τις πιο ευαίσθητες και ταλαιπωρημένες ομάδες του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του θανάτου, όχι εξαιτίας της ασθένειας που αντιμετωπίζει, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του». Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περσεφόνη Μήττα, φθάνουν στον σύλλογο απελπισμένοι ασθενείς που τα νοσοκομεία τους διώχνουν και δεν μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους, «Πρόσφατα, μία 35χρονη γυναίκα με καρκίνο στο στήθος, μητέρα δύο παιδιών και με άνεργο σύζυγο, άνοιξε το παράθυρο και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει.Ενώ 25χρονος με όγκο στον εγκέφαλο έμεινε 4 εβδομάδες χωρίς θεραπεία, γιατί το νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ είχε ξεμείνει από το αναλώσιμο υλικό του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος», αναφέρει.

Το χρονικό της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις θεραπείες των καρκινοπαθών, καθώς και των υπολοίπων ασθενών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις έχει ως εξής. Με πρόσφατη υπουργική απόφαση, στους εξωτερικούς ασθενείς τα 400 ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Μάλιστα, απαγορεύεται πλέον να μπαίνει η σφραγίδα «στερείται» όταν δεν υπάρχει το φάρμακο, προκειμένου ο ασθενής να το προμηθευτεί από ιδιωτικό φαρμακείο.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά εξαιρούνται από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τις δαπάνες τους, που παρακολουθούνται στενά από την τρόικα. Όμως, η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς ο νόμος για τις προμήθειες προβλέπει ότι όλα τα φάρμακα πρέπει να εντάσσονται στον προϋπολογισμό και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θεωρεί έγκυρες αυτές τις παραγγελίες, οπότε οι εταιρείες αρνούνται να τις εκτελέσουν. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί πιέζουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να τα εντάξουν στον προϋπολογισμό τους, όμως οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί κατά 20%, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν ούτε για τους νοσηλευόμενους. «Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ οι λιγοστοί νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην τρέχουσα κατάσταση»,τονίζεται σε αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων προς το υπουργείο Υγείας, η οποία καταλήγει: «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε Συμπληγάδες, Από τη μία υπάρχουν οι ασθενείς που πρέπει να εξυπηρετήσουμε και από την άλλη ο καταιγισμός εγκυκλίων που καλούμεθα να υλοποιήσουμε».

Οι ασθενείς φεύγουν από τα φαρμακεία άπραγοι. Ακόμα όμως και σε εκείνους που νοσηλεύονται οι θεραπείες διακόπτονται, γιατί υπάρχουν ελλείψεις... Η φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει τα πιο σημαντικά φάρμακα για τις περισσότερες μορφές καρκίνου αρνείται να τα παραδώσει στα νοσοκομεία εάν δεν προπληρωθεί, με αποτέλεσμα τις μισές ημέρες της εβδομάδας να παρουσιάζουν ελλείψεις. Μάλιστα για το θέμα έγινε πρόσφατα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα από τον διοικητή του νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη,

«Βρες λύση μόνος σου»
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ που ανεβαίνουν οι ασθενείς περιγράφεται σε έγγραφο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προς τον υπουργό Υγείας στις 10 Μαΐου, αναφορικά με έναν ασθενή που πάσχει από επιθετικό καρκίνο του πνεύμονα και κινδυνεύει. Σε αυτό αναφέρεται: «Η προγραμματισμένη θεραπεία έχει αναβληθεί γιατί το νοσοκομείο "Σωτηρία" στερείται το φάρμακο. Με έγγραφο του νοσοκομείου που του επιδόθηκε του ζητούν να βρει το φάρμακο από μόνος του για να πραγματοποιηθεί η θεραπεία.

Ο Π.Γ. είναι χαμηλοσυνταξιούχος του NAT με οξυμένα οικονομικά προβλήματα από ανεξόφλητα δάνεια, οπότε του είναι αδύνατον να πληρώσει 2.400 ευρώ για το φάρμακο, με αποτέλεσμα π κατάσταση αυτή να εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τπ ζωή του». Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο κ. Δημήτρης Λανθουράς, ο οποίος επισημαίνει ότι για δύο εβδομάδες διακόπηκε η χημειοθεραπεία του στο νοσοκομείο «Σωτηρία» λόγω ελλείψεως του φαρμάκου. «Όμως η καθυστέρηση αυτή είχε αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η κατάσταση μου», καταγγέλλει.

από ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - FSTH - ΦΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου