Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ο οίκος Fitch μείωσε την αξιολόγηση της τρίτης οικονομίας του κόσμου

Ο οίκος Fitch μείωσε την αξιολόγηση της τρίτης οικονομίας του κόσμουοικ
Φωτογραφία: EPA
 Εκτυπώστε το άρθροΕνημερώστε το φίλο σας για το Email Προσθέστε στο μπλογκ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε τη μείωση των δεικτών πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας, της τρίτης οικονομίας του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο δείκτης ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας σε εθνικό νόμισμα μειώθηκε κατά ένα επίπεδο, ενώ ως προς τις υποχρεώσεις σε ξένο συνάλλαγμα απευθείας κατά δύο επίπεδα, και στις δύο περιπτώσεις έως την αξιολόγηση А+.

Βασική αιτία θεωρούνται οι ελλιπείς προσπάθειες της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Fitch, προς τα τέλη του έτους ο όγκος του θα φθάσει το 239 % του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, παρόμοιο μέγεθος δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Για σύγκριση στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 170 %, ενώ στην Ιταλία είναι το 125 % του ΑΕΠ.
Στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιτρέπει την αύξηση του χρέους η σταθερή και ουσιαστικά απεριόριστη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα από την πλευρά των ιαπωνικών τραπεζών και άλλων χρηματιστικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της οποίας τα επιτόκια εξόφλησης αυτών των ομολόγων παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου