Ένα σημαντικό χάσμα άνοιξε μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για πρώτη φορά στους 30 μήνες της κρίσης του ευρώ για το πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα. Στο ντεμπούτο του στην έκτακτη σύνοδο κορυφή της ΕΕ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αμφισβήτησε ευθέως τη στρατηγική της Άγκελα Μέρκελ για τη διάσωση του ευρώ και επέμεινε ότι ταευρωομόλογα πρέπει να εξετασθούν σοβαρά ως εναλλακτική λύση για τη διάσωση του νομίσματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για τα ευρωομόλογα, υποστηρίζοντας ότι δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η βρετανική Gurardian, o Ολάντ μιλώντας κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου των 27 ηγετών τόνισε ότι τα ευρωομόλογα πρέπει να καθιερωθούν, αν και παραδέχθηκε ότι θα πάρει χρόνο.
Η Μέρκελ φέρεται να απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο καθώς, όπως υποστήριξε, θα απαιτούσε αλλαγές στο γερμανικό Σύνταγμα και περίπου 10 ξεχωριστές νομικές ρυθμίσεις, αποκάλυψαν οι ίδιες πηγές στην βρετανική εφημερίδα.
Η σύνοδος κορυφής δεν κατέληξε σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι αποφάσεις αναβλήθηκαν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα.
Η ρήξη ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο διευρύνθηκε περαιτέρω όταν ο Ολάντ ζήτησε ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης να μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να είναι σε θέση να χρηματοσοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άμεσα. Και οι δύο
προτάσεις προσέκρουσαν στην άρνηση του Βερολίνου να τις συζητήσει.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της γερμανικής Κυβέρνησης τόνιζαν ότι τα ευρωομόλογα δεν θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής. Ο Ολάντ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι όλα τα θέματα θα έπρεπε να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι η Γαλλία εξέταζε το ενδεχόμενο να αρνηθεί την επικύρωση του Συμφώνου Σταθερότητας εάν το Βερολίνο δεν αναγνωρίσει ότι η θέσπιση ευρωομολόγου είναι ένα προς εξέταση εργαλείο.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η σύνοδος κορυφής της ΕΕ σηματοδότησε μιααλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην ευρωζώνη. Οι θέσεις του Ολάντ για μια διαφορετική προσέγγιση στην κρίση χρέους φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Η Μέρκελ εμφανίστηκε μάλλον απομονωμένη, ενώ ο Ολάντ απολάμβανε τη διακριτική υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ισπανίας και Ιταλίας καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τώρα υποστηρίζει τη σύνταξη ενός "οδικού χάρτη" για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα ευρωομόλογα.
Η ρήξη Βερολίνου-Παρισιού σημαίνει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη δεν πρόκειται α ληφθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Αυτό αναπόφευκτα σηματοδοτεί περίοδο αβεβαιότητας και τριβών μεταξύ των δυο πρωτευουσών που ίσως οδηγήσει σε αναταραχή τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Θαρραλέο ντεμπούτο Ολάντ
Το πρακτορείο Reuters μιλά για ένα θαρραλέο ντεμπούτο, λέγοντας ότι παρ' όλο που ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται ήρεμος, πιστεύει ότι το Βερολίνο δεν είναι το μόνο που πρέπει να έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη.
«Ο Φρανσουά Ολάντ καθόρισε τον τόνο» της άτυπης Συνόδου, γράφει το Spiegelστη διαδικτυακή του έκδοση, αναφερόμενο στην πρόταση του Γάλλου προέδρου για τα ευρωομόλογα. «Ήταν η πρώτη σύνοδος των τελευταίων ετών που δεν επισκιάστηκε από την καγκελάριο Μέρκελ. Ο Ολάντ θέλησε να διαμηνύσει ότι η Γαλλία θα λειτουργεί πιο δυναμικά στο μέλλον».
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο Φρ.Ολάντ επέλεξε να μη συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο -όπως γίνεται παραδοσιακά- πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά είχε συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι στο Παρίσι.
«Η σχέση με τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν θα κρατήσω τις άλλες χώρες σε απόσταση» είπε στο τρένο που τον πήγαινε στις Βρυξέλλες -μία ακόμα διαφορά από τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνήθως ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ.
«Θέλω η Γαλλία να ακουστεί και να έχει τη στήριξη άλλων χωρών. Δεν θέλω η σχέση μου με τη Γερμανία να είναι σαν τις αποφάσεις ενός εκτελεστικού συμβουλίου που επιβάλλει τις απόψεις του στους άλλους» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου