Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Γιάννης Βαρουφάκης: Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε στην Πλατεία Συντάγματος δε θα έβγαζε αυτό το πρόγραμμα.



www.thehellenicmail.gr
«Η εξαγορά χρόνου έτσι ώστε να συνεχίσει να σέρνεται αυτή η κρίση, ουσιαστικά εξασφαλίζει στην Ελλάδα τη συνέχιση της αγωνίας στην οποία βρισκόμαστε, τη συνέχιση της συρρίκνωσης, τη συνέχιση και το βάθεμα της ύφεσης αλλά δίνει ελπίδες τουλάχιστον ότι δεν θα μας εκπαραθυρώσουν, στο άμεσο μέλλον. Ελπίδες, όχι εγγυήσεις. Όλες αυτές οι εξελίξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μας περιμένουν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.»
Αυτό επισημαίνει μιλώντας στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Γιάννης Βαρουφάκης.

Τι σημαίνουν για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι;

Ο κύριος Ντράγκι έχει τις σωστές προθέσεις αλλά δεν έχει το ελεύθερο να εφαρμόζει, αυτά που

Καταθέσεις στο ΣΔΟΕ εμπλέκουν Μεϊμαράκη, Λιάπη, Βουλγαράκη, σε ξέπλυμα 10 δισ. ευρώ


Καταθέσεις στο ΣΔΟΕ εμπλέκουν Μεϊμαράκη, Λιάπη, Βουλγαράκη, σε ξέπλυμα μαύρου χρ

Οι αγορές, σύμφωνα με τις καταθέσεις, γίνονταν μέσα από εταιρία real estate του ομίλου του Ιωάννη Καρούζου, ο οποίος είναι κουμπάρος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και είχε ως σκοπό να κλέβει το δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιον πρώην υπουργών, των οποίων τα υπουργεία προέβαιναν σε κρατικές προμήθειες.
Σύμφωνα με άλλη κατάθεση, του Γιώργου Ζωγραφάκη , ο οποίος είναι πρώην συνεταίρος του Ιωάννη Καρούζου, οι υπουργοί έδιναν τα χρήματα από μίζεςστους νομίμους εκπροσώπους του ομίλου και εκείνοι αναλάμβαναν το ξέπλυμα και στη συνέχεια την αποστολή των χρημάτων στο εξωτερικό με προσωρινό προορισμό γειτονική χώρα.
Όταν ο χορός των εκατομμυρίων ολοκληρώθηκε, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις και τις μηνυτήριες αναφορές, οι εμπλεκόμενοι αποφάσισαν να οδηγήσουν την εταιρία του ομίλου Καρούζου σε πτώχευση για να σβήσουν τα ίχνη τους

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔημοςΝΕΤ

21.09.2012
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
 

- Αυτοδίκαιη απόλυση υπαλλήλου, μετά την ισχύ των διατάξεων για την εργασιακή εφεδρεία
- Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ
- Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης Υ1 /Γ.Π/οικ.90358/07.09.2011: Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία ημερήσια και νυχτερινά όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ιδιωτικών και δημόσιων και στους βρεφονηπιακούς- παιδικούς σταθμούς δημόσιους και ιδιωτικούς.
- ΚΕΔΕ 2349/18.09.2012: Αποτίμηση των αποτελεσμάτων των κινητοποιήσεων και των συναντήσεων με τον Υπουργό Οικονομικών και το Προεδρείο της Βουλής.
- ΙΚΑ Σ40/262/17.09.2012: Δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου αυτασφάλισης των απολυμένων 55 έως 64 ετών και για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό δελτίο της 21.09.2012
 
.

 

"Άρχισαν τα όργανα" στην Ευρώπη: Απειλεί με Κίνημα ο πορτογαλικός Στρατός!!!


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδηγείται η Πορτογαλία καθώς για πρώτη φορά μετά την "επανάσταση των γαρυφάλλων" οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απειλούν με Κίνημα και επέμβαση στην πολιτική ζωή αν συνεχιστεί η πολιτική του Μνημονίου που έχει εξαθλιώσει (και...) τους Πορτογάλους και καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας Pedro Passos Coelho σε παραίτηση (για την ακρίβεια του ζητούν να "μεταναστεύσει")!
Στην ανακοίνωσή της η Associação de Praças (AP) κατηγορεί παράλληλα την... πορτογαλική κυβέρνηση συνασπισμού ότι «καταστρέφει τη χώρα» και πως «έχει μετατρέψει τον λαό της χώρας σε ινδικά χοιρίδια για κοινωνικά πειράματα με τα νέα μέτρα λιτότητα;».

«Είναι φανερό ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί από αυτή την κυβέρνηση έχουν αποτύχει. Έχουν επικεντρωθεί στην εκθεμελίωση των εργαζομένων και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων με το να επιβάλλουν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ανασφάλεια» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Associação de Praças (ΑΡ).

Η ένωση όμως των στρατιωτικών των πορτογαλικών ενόπλων δυνάμεων προχωρά και ένα βήμα παραπάνω εκτός από συστάσεις: Προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν μείνει άπραγη στο νέο κύμα λιτότητας, που σαρώνει την πορτογαλική κοινωνία!

Στην ανακοίνωσή της η AP τονίζει ότι δεν επιθυμεί να μείνει απλός παρατηρητής «όσο αυτή η αχρεία αυτή επίθεση προετοιμάζεται» υπενθυμίζοντας ότι «δεν είναι στην νοοτροπία του Στρατού να αποφεύγει καταστάσεις»!

«Κύριε πρωθυπουργέ για το καλό της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων κάντε τους τη χάρη παραιτηθείτε τώρα και φύγετε από τη χώρα»(!), αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση η οποία έρχεται ύστερα από την άδεια της ΑΡ προς τους Πορτογάλους στρατιωτικούς να παραβρεθούν στις συγκεντρώσεις του Σαββάτου καθώς και αυτοί είναι πολίτες».

Η ΑΡ κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ότι έχει «μετατρέψει τους φτωχούς σε άθλιους και τη μεσαία τάξη σε νεόπτωχους οδηγώντας μια ρημαγμένη χώρα χωρίς κανένα στόχο στην άβυσσο». Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι με σαφή προειδοποίηση ότι "οι πορτογαλικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους"!

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων».

Τέλος η ΑΡ υπενθυμίζει στον Coelho ότι "Όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχει ορκιστεί στην υπεράσπιση της χώρας, να περιφρουρεί το σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας και αποκηρύσσουν κατηγορηματικά τις πολιτικές που ακολουθούνται γιατί είναι αντίθετες με αυτά που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ορκιστεί".

Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες που η Associação de Praças απευθύνει ανάλογη προειδοποίηση στην πορτογαλική κυβέρνηση και λένε ότι "είναι η τελευταία"! Φαντασθείτε να είχαν και εξωτερική απειλή να αντιμετωπίσουν και να τους αφόπλιζε η πολιτική του Μνημονίου τι θα έκαναν: Θα είχαν μπουκάρει με τα άρματα στο πρωθυπουργικό γραφείο!

Δε θα μεταφέρουν μαθητές από αύριο στην Αττική τα τουριστικά λεωφορεία



Στην πλήρη διακοπή των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών της περιφέρειας Αττικής προχωρούν, από αύριο, οι επιχειρηματίες τουριστικών λεωφορείων. 

Οι επιχειρηματίες τουριστικών λεωφορείων τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι διαπιστώνουν πλήρη ανατροπή των δεδομένων από την περιφέρεια Αττικής, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο δελτίο Τύπου της 13/9/2012, και ζητούν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ώστε να δοθεί οριστική και αξιόπιστη λύση στο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως και ενώ είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από την περιφέρεια Αττικής ότι θα προχωρήσει σε άμεση προκαταβολή του 30% των οφειλομένων από τη μεταφορά μαθητών και εξόφλησή τους έως το τέλος του χρόνου στο ακέραιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο κατ' εντολή του υπουργείου Οικονομικών επιστρέφει τα εντάλματα της περιφέρειας και αρνείται να τα αποπληρώσει αν αυτά δεν μειωθούν κατά ποσοστό 20%.
Οι μεταφορείς σημειώνουν πως αδυνατούν -εκ των πραγμάτων- να θέσουν σε λειτουργία τα τουριστικά τους λεωφορεία και να εκτελέσουν το έργο της μεταφοράς των μαθητών.
Εκτιμούν δε ότι εμπαίζονται από ένα αναξιόπιστο κράτος και δεν δέχονται να υποστούν μείωση της τάξης του 20% επί των δεδουλευμένων, για τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί, ενώ υπογραμμίζουν ότι έχουν κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για μείωση 17% στο κόστος των δρομολογίων της νέας σχολικής χρονιάς.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           Παλλήνη 21/09/2012                                    
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                      Αρ.πρωτ......                                                     

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ                                                 Συνεδρίαση 7η   


ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο << Οινοποιείο Πέτρου >> ( Λεωφόρο Μαραθώνος  117 ) στις 25/09/2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00, για να συσκεφθούμε και να αποφασίσουμε για τα παρακάτω θέματα.
          Θέμα 1ο Λήψη απόφασης για εισήγηση στην επιτροπή ποιότητας ζωής, του Δήμου Παλλήνης την μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς της Κάντζας.

          Θέμα 2ο Λήψη απόφασης για εισήγηση στο Δήμαρχο, την ονοματοδοσία των δρόμων στην εντός σχεδίου περιοχής στο Βακαλόπουλο.

Θέμα 3ο Λήψη απόφασης για χορήγηση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας Μουσικών οργάνων στο κέντρο ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ LATANIA .

Θέμα 4ο Λήψη απόφασης για προέγκριση ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος <<ΚΥΛΙΚΕΙΟ - ΚΑΦΕΤΗΡΙΑ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ >> στην εταιρεία ΑΙΓΛΗ Α.Ε.

Θέμα 5ο Λήψη απόφασης για προέγκριση ίδρυσης καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος << ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ >> στον ΜΥΣΙΡΛΗ ΣΤΑΜΑΤΗ.

Θέμα 6ο Λήψη απόφασης για προέγκριση ίδρυσης καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος << ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ >> στον ΜΠΕΛΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟ.

           
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου
Δ.Ε Παλλήνης

Ζέρβας Ιωάννης

Οι φασίστες στοχοποιούν αγωνίστρια εκπαιδευτικό



Αγαπητοί φίλοι
για μία ανάρτηση μου στο φέισμπουκ, την οποία και παρακάτω αναπαράγω, στοχοποιήθηκα ανοικτά με ονοματεπώνυμο και φωτογραφίες απ τον ναζιστικό ΣΤΟΧΟ.
Το θέμα εμφανώς δεν είναι προσωπικό αλλά αφορά στην ελεύθερη και δημοκρατική διδασκαλία μέσα στις τάξεις.
Αν μου συμβεί ο,τιδήποτε παρακαλώ να δράσετε αναλόγως καταγγέλλοντας ως μόνους υπέυθυνους τους φασίστες.
Η φωνή μου δεν θα φιμωθεί μέσα στις τάξεις και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να μάθω στα παιδιά ότι χωρίς Ανθρωπιά και Κράτος Δικαίου κοινωνία δεν υφίσταται.
( με κατονομάζουν ως συριζαία. Αν και μικρή σημασία έχει, δεν αποτελώ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ)
σας επισύναψα  φωτό απ το πρωτοσέλιδο του ΣΤΟΧΟΥ αλλά και σκαναρισμένο το άρθρο του.
Η ανάρτηση μου ήταν η παρακάτω με ημερομηνία 17/9/2012
Ο Χρυσαυγίτης μαθητής μου
Μπαίνεις στην τάξη. Ό,τι και να αναφέρεις κάποια στιγμή θα φωνάξει ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΑ.Σίγουρα 3-4 ακόμα θα συμμετάσχουν στις φωνές.
Οι υπόλοιποι διαφωνούν αλλά δεν μιλούν, το βλέπεις στα μάτια σου ότι φοβούνται.

Ποιοί ειναι αυτοί οι θορυβώδεις εθνικιστές νεαροί; Συνήθως οι παραβατικοί, οι με λιγότερες μαθησιακές δυνατότητες.
Τί κάνεις;
Πρώτα απ΄όλα σταματάς τις φωνές όλων και τοποθετείς τα πράγματα σε επίπεδο Νομων Διεθνών και Ευρωπαικών.
Εξηγείς ότι υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους.
Ουρλιάζουν ‘μα τί μας λέτε;’ ‘ποιος τα λέει αυτά΄”
Μένεις άτεγκτος στη Νομιμότητα, σταθερός σαν βράχος.
Όποιος παρανομεί, τιμωρείται τους λες, δικαίωμα σου να είσαι παράνομος αλλά θα υποστείς τις συνέπειες, θα πάς μέσα.
“Μας παίρνουν τις δουλειες, να φύγουν”
Μιλάς με οικονομικούς όρους, εξηγείς τι θα συμβεί αν ως δια μαγείας εξαφανιστούν 1.200.000 άνθρωποι απ΄τον τόπο.
Εξηγείς ότι δεν είναι ο στόχος μας να πάρουμε απ΄τον άλλον μια δουλειά σκλάβου αλλά να αμείβονται όλοι οι άνθρωποι αξιοπρεπώς και να έχουν ΟΛΟΙ δουλειά.
εδώ μιλάνε κι οι άλλοι μαθητές, αφηγούνται ιστορίες με μεροκάματα και αλλοδαπούς.
Τέλος μιλάς για το υπέρτατο αγαθό και την μόνη αξία την Ζωή, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη Ζωή, κανείς δεν μπορεί να επιλέξει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Οι φωνές έχουν καταλαγιάσει,,ο Χρυσαυγίτης μαθητής σε κοιτά με μίσος, μουρμουρίζει, ‘ψέματα λέτε, δεν σκοτώνουν οι χρυσαυγίτες, φαί μοιράζουν”
-και τα βίντεο παιδί μου, αυτά με τα μαχαίρια και την γριά γυναίκα που την διώχνουν;;;
- ψεύτικα είναι όλα.
- και γιατί παιδί μου να συνωμοτήσει όλη η ελλάδα εναντίον ενός κόμματος που πήρε 7%;αμελητέα ποσότητα, ένα τίποτα είναι.
Χτυπά κουδούνι., πάει η ώρα, ανάθεμα κι αν έπιασε τόπο τίποτα.
Δεν θα τη βγάλουμε τη χρονιά σίγουρα …
 
Προπαγάνδα η αναφορά στο Δίκαιο, το Διεθνές και το Ευρωπαικό, η αναφορά στην ανθρώπινη ζωή ως πολυτιμότερου αγαθού είναι αίτιο προγραφών και απολύσεων.
Λυπάμαι..
Και αναμένω απ΄την δημοκρατική χιώτικη κοινωνία να πάρει θέση.
Μαύρες μέρες έρχονται για όλους.
 ,
Σοφία Λαμπίκη

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Το τέλος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εντολή τρόικας


Το τέλος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εντολή τρόικας
Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγείται η αμυντική ικανότητα της χώρας, ειδικά μετά την πρωτοφανή απόφαση να αποσυρθεί η πλειονότητα των αεροσκαφών μας, χωρίς όμως αντικατάσταση, ύστερα από πίεση των εκπροσώπων της τρόικας.
Αποσύρονται οριστικά λοιπόν τα περίπου 50 μαχητικά A-7E και TA/7C από την ΠΑ και RF-4E, όπως έγινε γνωστό χθες από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η βολή, η πρώτη βολή των S-300PMU1 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2013. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει και δεν αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ετών για την προσθήκη νέων μαχητικών κατεβάζοντας την διαθέσιμη δύναμη της αιχμής του «δόρατος» της Εθνικής μας Άμυνας.
Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν των αποσύρσεων και τα Mirage 2000EGM/BGM και έπονται και τα F-16 Block 30 μέχρι το 2015, φτάνοντας έτσι μία απώλεια της τάξης των 120 μαχητικών, μένοντας με περίπου  …μόνο 120 μαχητικά αεροσκάφη. Στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου όμως, …οι γείτονες σχεδόν διπλασιάζουν την Πολεμική τους Αεροπορία και την εκσυγχρονίζουν ασταμάτητα!

Ο Λουκάνικος δεν ξανακατεβαίνει στις πορείες


Ο Λουκάνικος δεν ξανακατεβαίνει στις πορείες

Έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME και τον αποκάλεσαν «επαναστάτη», έγινε βίντεο στο BBC για τα επεισόδια του 2011 με τίτλο: «Ο σκύλος της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα». 


Πρωτοστατούσε στις πορείες του 2011 αλλά και των προηγούμενων ετών, στο κέντρο της Αθήνας!
Μα φυσικά δεν είναι άλλος, από τον γνωστό πια, τετράποδο φίλο των διαδηλωτών, που κυκλοφορούσε στα στέκια τους, στο κέντρο της Αθήνας, «Λουκάνικο» ή Θεόδωρο, όπως τον αποκαλούσαν.
Συνήθιζε να τριγυρνάει στη πλατεία Συντάγματος, στα Εξάρχεια και γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπου πολλοί κάτοικοι της περιοχής τον τάιζαν.
Βρισκόταν πάντα με το μέρος των διαδηλωτών και γάβγιζε κάθε φορά που οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα και πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά των πολιτών.
Τον τελευταίο χρόνο, όμως, ο αγαπημένος σκύλος των διαδηλωτών λείπει από τα γνώριμα στέκια του. Πολλοί τον μπέρδεψαν με έναν σκύλο που του μοιάζει. Όμως, δεν ήταν εκείνος.
Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκε επιτέλους το σπίτι του και δεν θα εμφανιστεί ξανά σε πορείες και διαδηλώσεις.
Πλέον, εμβολιάζεται, όποτε χρειαστεί, παρακολουθείται από κτηνιάτρους και έχει την αγάπη των ανθρώπων που τον φροντίζουν!​​

Γιάννης Βαρουφάκης: Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε στην Πλατεία Συντάγματος δε θα έβγαζε αυτό το πρόγραμμα.



www.thehellenicmail.gr
«Η εξαγορά χρόνου έτσι ώστε να συνεχίσει να σέρνεται αυτή η κρίση, ουσιαστικά εξασφαλίζει στην Ελλάδα τη συνέχιση της αγωνίας στην οποία βρισκόμαστε, τη συνέχιση της συρρίκνωσης, τη συνέχιση και το βάθεμα της ύφεσης αλλά δίνει ελπίδες τουλάχιστον ότι δεν θα μας εκπαραθυρώσουν, στο άμεσο μέλλον. Ελπίδες, όχι εγγυήσεις. Όλες αυτές οι εξελίξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μας περιμένουν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.»
Αυτό επισημαίνει μιλώντας στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Γιάννης Βαρουφάκης.

Τι σημαίνουν για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι;

Ο κύριος Ντράγκι έχει τις σωστές προθέσεις αλλά δεν έχει το ελεύθερο να εφαρμόζει, αυτά που θέλει να εφαρμόσει. Εφαρμόζει ένα πολύ μικρό μέρος αυτών που θα ήθελε και λιγότερα από αυτά που θα χρειάζονταν για να σωθεί το ευρώ. Όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη για άλλη μια φορά στα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε μεσοβέζικα μέτρα τα οποία θα δώσουν κάποιες ανάσες, εξαγοράζοντας λίγο χρόνο ακόμα αλλά δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Πόσο αφορούν στη Ελλάδα τα μέτρα Ντράγκι;

Η εξαγορά χρόνου έτσι ώστε να συνεχίσει να σέρνεται αυτή η κρίση, ουσιαστικά εξασφαλίζει στην Ελλάδα τη συνέχιση της αγωνίας στην οποία βρισκόμαστε, τη συνέχιση της συρρίκνωσης, τη συνέχιση και το βάθεμα της ύφεσης αλλά δίνει ελπίδες τουλάχιστον ότι δεν θα μας εκπαραθυρώσουν,  στο άμεσο μέλλον. Ελπίδες, όχι εγγυήσεις. Από την άλλη μεριά το δεύτερο είναι η συνεχιζόμενη εμπλοκή σε κάποια βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις σε Ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, με την απόλυτη αποσάθρωση του νομισματικού συστήματος, το οποίο κάποτε το λέγαμε κοινό νόμισμα. Όλες αυτές οι εξελίξεις μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μας περιμένουν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.
Είπατε ότι αγοράζουμε χρόνο, το είπατε και για την Ελλάδα, το είπατε και για την Ευρώπη. Αγοράζουμε χρόνο για να κάνουμε τι κ. Βαρουφάκη και αγοράζουμε χρόνο μέχρι να συμβεί τι ;

Αγοράζουμε χρόνο από την άποψη ότι χωρίς τις παρεμβάσεις του κ. Ντράγκι πέρσι το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο που έδωσε 1 τρισεκατομμύριο στις τράπεζες και τη τωρινή παρέμβαση, που ουσιαστικά

Ανοιχτή επιστολή του Γιάννη Αγγελάκα προς τον Γιώργο Νταλάρα



Ανοιχτή επιστολή δημοσιοποίησε ο Γιάννης Αγγελάκας με την οποία προτρέπει τον Γιώργο Νταλάρα να ενταχθεί στο κίνημα του "συναισθηματικού κομμουνισμού"...

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

"Αγαπητέ κύριε Νταλάρα, όλοι γνωρίζουν πως οι ενοχές είναι το βασικό ψυχολογικό υπόβαθρο κάθε μεγάλης δημιουργικής καλλιτεχνικής ψυχής και πως είναι φυσιολογικό, όσο ο καλλιτέχνης γιγαντώνεται πνευματικά, να γιγαντώνεται παράλληλα και η υλική του περιουσία, πράγμα που μπορεί να τον οδηγήσει σε ψυχολογικό, ηθικό και δημιουργικό αδιέξοδο. 
Κατανοώντας λοιπόν το δράμα που βιώνετε σαν τέτοιος καλλιτέχνης αυτό το καιρό, παράλληλα με το άλλο μεγάλο εθνικό μας δράμα, έχω να σας προτείνω (απορώ πως δεν το σκεφτήκατε μόνος σας) να κρατήσετε για σας και την οικογένειά σας το απολύτως απαραίτητο κομμάτι της περιουσίας σας και να προσφέρετε την υπόλοιπη για να απαλύνετε τον πόνο μερικών έστω από τους εκατομμύρια αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. 
Προχωρήστε άφοβα στην προσωπική  και καλλιτεχνική σας απελευθέρωση και ενταχθείτε σιγά σιγά στο κίνημα του συναισθηματικού κομμουνισμού που γιγαντώνεται και αυτό τελευταία στους κύκλους των καλλιτεχνών και των διανοούμενων της πατρίδας μας.

Γιάννης Αγγελάκας"

Το 30% των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ θα αντλεί ετησίως το Ελληνικό Δημόσιο

Το 30% των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ θα αντλεί ετησίως το Ελληνικό Δημόσιο, έως το 2020, βάσει νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, το υπουργείο Οικονομικών σε συνέχεια οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει έρθει σε συμφωνία μαζί της σε σχέση με την εναρμόνιση της φορολογίας στην αγορά των παιγνίων, περιλαμβανομένων των παιγνίων που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Συγκεκριμένα το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει ως εξής:
α. Από 01.01.2013 τα κέρδη των παικτών από τα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα φορολογούνται ανεξαρτήτως ύψους με 10%, όπως προβλέπεται και για τα κέρδη των παικτών από παίγνια στο διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα.
β. Από 01.01.2013 και μέχρι την 12.10.2020 επιβάλλεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. ίση με 30% επί του μικτού κέρδους από τα παίγνια που προβλέπονται στην από 15.12.2000 σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε.
γ. Σχετικά με το χρονικό διάστημα από 13.10.2020 μέχρι και 12.10.2030 σημειώνεται ότι ήδη κατά τους όρους της επέκτασης της από 15.12.2000 σύμβασης, προβλέπεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη κατά ποσοστό 5%. Επίσης, κατά τους όρους της επέκτασης μέρος του τιμήματος που κατεβλήθη το 2011 αντιστοιχεί σε προπληρωμή της διαφοράς μεταξύ 5% και 30%. Σύμφωνα με την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται μηχανισμός επιβεβαίωσης του ύψους της προπληρωμής σύμφωνα με μαθηματικό τύπο κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξουν διορθωτικές πληρωμές εκατέρωθεν. Κατά την από 12.12.2011 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε. για την επέκταση της διάρκειας της από 15.12.2000 σύμβασης, η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεσμεύεται από τη συμφωνία για τον μηχανισμό επιβεβαίωσης, δυνάμενη μόνο να καταγγείλει συνολικά την από 12.12.2011 σύμβαση.
δ. Σε σχέση με τα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. από παιγνιομηχανήματα θα προβλεφθεί ότι, αν τα έσοδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπερβούν ορισμένα όρια, το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. από τη σχετική δραστηριότητα θα αυξάνεται από το προβλεπόμενο σήμερα ποσοστό 30% κλιμακωτά και μέχρι κατ’ ανώτατο όριο το ποσοστό 35%.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Την πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ ανοίγει η ΕΥΑΘ


Για να δούμε το μέλλον μας μέσα από το παρελθόν...
Η είδηση είναι ήδη γνωστή και δημοσιευμένη ωστόσο οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχετε πολλά να ακούσετε από το Ταμείο μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος μιλώντας στο ελληνοκινεζικό συνέδριο

Ήδη ανακοινώθηκε η διαδικασία για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Αμέσως μετά θα δοθούν προς εκμετάλλευση 28 κτίρια του Δημοσίου με τη μέθοδο του sale & lease back.

Στον τομέα των υποδομών θα ανακοινωθούν η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Εταιρεία Ύδρευσης στην Θεσσαλονίκη, την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, την πώληση της ΛΑΡΚΟ, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και της αξιοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων και μαρινών.
Μάλιστα η ΕΥΑΘ θα αποτελέσει και το πρώτο τεστ, προκειμένου η κυβέρνηση να μετρήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση (μετά από 10 ολόκληρα χρόνια) του Ελληνικού, την πώληση του δικαιώματος έκδοσης Κρατικών Λαχείων, την πώληση της ΔΕΠΑ και σημαντικού ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, την εκμετάλλευση του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Τύπου με τον περιβάλλοντα χώρο και την τουριστική αναβάθμιση περιοχών στην Κασιώπη της Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου.

Για να δούμε όμως σε ποια εταιρία θα πωληθεί η ΕΥΑΘ? Σύμφωνα με τον Τύπο η γαλλική εταιρία Suez Lyonisse des Aux βιάζεται να αγοράσει την ΕΥΑΘ. Όλοι γνωρίζουν τη δράση της, αλλά την αποκρύπτουν επιμελώς προκειμένου να διευκολύνουν το πραγματικό ενδιαφέρον της επενδύτριας εταιρίας που είναι φυσικά μόνο το κέρδος!
Ορίστε μερικά γεγονότα από τη δράση της:
Χιλή: η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε σαν δανειοδοτικό όρο στη χώρα εγγύηση κέρδους 33% στη γαλλική εταιρία ύδρευσης Suez Lyonnaise des Eaux .
Αυστραλία: Το 1998 λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την ύδρευση η γαλλική Suez Lyonnaise des Eaux το νερό στο Σύδνεϋ βρέθηκε μολυσμένο από παράσιτα και κρυπτοσπορίδια.
Καναδάς: Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού μολύνθηκαν από το βακτηριο E coli στο Walkerton, Ontario ύστερα από την ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ποιότητας του νερού που πέρασε στον έλεγχο της A&L Labs. Η εταιρία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ελέγχων “απόρρητη πνευματική ιδιοκτησία” και αρνήθηκε να τα κοινοποιήσει.
Μαρόκο: Οι καταναλωτές είδαν την τιμή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω αφότου ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρία ύδρευσης στην Casablanca.
Αργεντινή: Όταν θυγατρική της Suez Lyonnaise des Eaux αγόρασε την κρατική επιχείρηση νερού Obras Sanitarias de la Nacion, οι τιμές διπλασιάστηκαν και η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε. Η εταιρία αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν οι κάτοικοι μαζικά αρνήθηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Βρετανία: Οι λογαριασμοί ύδρευσης και αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 67% μεταξύ 1989 και 1995. Το ποσοστό διακοπών των παροχών ανέβηκε κατά 177%.
Νέα Ζηλανδία: Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εμπορευματοποίηση του νερού.
Νότιος Αφρική: Το νερό έγινε απροσπέλαστο, πανάκριβο και μη ασφαλές όταν η εταιρία Suez Lyonnaise des Eaux ανέλαβε την ύδρευση στο Johannesburg. Υπήρξαν εκτεταμένες μολύνσεις και χιλιάδες άνθρωποι είδαν την παροχή τους να διακόπτεται.
Βολιβία: Το 1999 η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει ιδιωτικοποίηση της δημοτικής εταιρίας ύδρευσης της Cochabamba, Servicio Municipal del Agua Potable y Alcantarillado (SENIAPA). Αξιωματούχοι της τράπεζας απείλησαν ανοιχτά να παρακρατήσουν 600 εκατομμύρια δολάρια από τη δανειακή σύμβαση αν η Βολιβία δεν αποδεχόταν. Τα αποτελέσματα από τον Πόλεμο του Νερού στην Βολιβία ήταν ηδεύτερη εξέγερση το 2005 μετά την εμπλοκή στην ύδρευση της Βολιβία της εταιρίας Aguas del Illimani της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Suez Lyonisse des Aux (αυτή που θα αγοράσει την ΕΥΑΘ).

Δεν έχουμε αμφιβολία, ότι ένα παρόμοιο βρόμικο παρελθόν κι ένα περισσότερο αποτρόπαιο μέλλον, κουβαλάνε στις αποσκευές τους, όλοι οι επενδυτές του φυσικού μας πλούτου και όλοι οι αγοραστές των ελεύθερων δημόσιων χώρων.
Ας τους τρομάξουν οι αντιστάσεις μας!

ΕΟΠΥΥ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ



 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατά την χθεσινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπ. Υγείας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους φορείς Α’Βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, έγινε επίσημη ενημέρωση ότι το ταμείο χρεοκόπησε και αδυνατεί να αποπληρώσει τις
δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών.
Ο ανεπαρκής σχεδιασμός και η υποχρηματοδότηση του μεγαλύτερου φορέα ασφάλισης της χώρας είναι η κυρίαρχη αιτία και όχι η δήθεν υπερσυνταγογράφηση των Ιατρών, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαλμάς.
Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον πενιχρότατο προϋπολογισμό των 350 εκατ. για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων 9,5 εκ ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν 250 εκατ. για 1,2 εκ ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕUROSTAT, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι 1 δις. Ακολούθησαν απανωτές μειώσεις του προϋπολογισμού για τα εργαστήρια με τελικό ποσό τα 260 εκατ. ήτοι 21 εκατ. μηνιαίως, στα πλαίσια της μείωσης των πακέτων των 11,5 δις, και παρά την είσοδο των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον οργανισμό.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημοποιήθηκε από τον κ. Σαλμά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στα 2,5 δις, με τον αυθαίρετο περιορισμό της ετήσιας δαπάνης για εξετάσεις και παρακλινικά  στα 187 εκ, με 75 εκ να έχουν καταβληθεί για το πρώτο τετράμηνο του, ήδη το ποσό αυτό έχει υπερκαλυφθεί κατά 131,37% . Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά. Ανακοινώθηκε επίσης η πολιτική απόφαση επιβολής περαιτέρω εκπτώσεων, με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ.
Η νεώτερη αυτή εξέλιξη αποτελεί τραγική είδηση για την οριακή βιωσιμότητα των ιατρείων και εργαστηρίων. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς η υπάρχει κατά την γνώμη μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33% !!!) Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά -φυσιοθεραπευτές !!! (Δείτε σχετικό πίνακα στο τέλος του εγγράφου)
Το θράσος ορισμένων απέναντι στους πολίτες έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ενώ έχουν αποδώσει από μόνοι τους, πέρα από κάθε λογική, το 62% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτικές δαπάνες, συνεχίζουν να συκοφαντούν τους ιατρούς για υπερσυνταγογράφηση, ενώ τους έχουμε επανειλημμένα υποδείξει τον τρόπο να την περιορίσουν δραστικά και δεν το πράττουν σκόπιμα. Απαντήστε κ. Σαλμά με τίνος εντολή, τη στιγμή που όλοι οι κωδικοί μειώνονται και οι μισθοί των ελλήνων εκμηδενίζονται, ο κωδικός για την φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει δραματικά.
 Βάσει αυτών, καλούνται τα μέλη μας  σε μέγιστη ετοιμότητα και σε τοπικές συνελεύσεις των εργαστηριακών και κλινικών Ιατρών ανά την επικράτεια προκειμένου να συνεδριάσουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών  και να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Καλούμε επίσης, όσοι δεν είναι μέλη να κάνουν άμεσα την εγγραφή τους, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση νέων μαζικών κινητοποιήσεων, που αυτή την στιγμή μοιάζουν αναπόφευκτες, και πάντα σε συνεργασία με τις αποφάσεις των επιμέρους ενώσεων των εργαστηριακών Ιατρών και των φορέων Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, με τους οποίους, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεργάζεται στενά στην κατεύθυνση  συγκρότησης ενιαίου μετώπου που θα συμβάλλει από κοινού στο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων.  
Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας θα πάρουμε αποφάσεις  με μοναδικό σκοπό  να  αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιατρικού κλάδου, από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ
Για την ΔΕ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ
Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμμ.
Ελευθερίου Γ.                              Πολυζόπουλος Εμ.

Δύο σενάρια για τον κωδικό «δαπάνες» του νέου φορολογικού



Το δίλημμα του υπουργείου Οικονομικών για το νέο σύστημα φορολόγησης εισοδημάτων, που θα βασίζεται στον κανόνα «έσοδα- έξοδα»
Picture 0 for Δύο σενάρια για τον κωδικό «δαπάνες» του νέου φορολογικού
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, θα βασίζεται σε μία παραλλαγή του
αμερικανικού μοντέλου.
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, η φορολόγηση των εισοδημάτων θα βασίζεται στον κανόνα «έσοδα-έξοδα», με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 20% έως 45%, αλλά αυτή τη στιγμή ο βασικός προβληματισμός έγκειται στο ποια ακριβώς θα λογίζονται ως έξοδα.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το φορολογητέο εισόδημα θα είναι αυτό που θα απομένει εάν από το συνολικό εισόδημα αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες του φυσικού προσώπου(ή του νοικοκυριού), εξαιρουμένων των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, σε αυτό το ενδεχόμενο, θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες που χρειάζονται με το ισχύον σύστημα για να χτιστεί το αφορολόγητο(όπως οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ), οι λογαριασμοί των λεγόμενων ΔΕΚΟ(νερό, τηλέφωνο, ρεύμα) και οι δαπάνες που δίνουν μειώσεις φόρου(ενοίκια, φροντιστήρια, αποδείξεις ιατρικών υπηρεσιών κα).
Το δεύτερο σενάριο, εκτός από τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εξαιρεί από τις δαπάνες και τις αποδείξεις από πεδία όπου δεν εντοπίζεται φοροδιαφυγή(όπως τα σούπερ μάρκετ και τις ΔΕΚΟ),  προβλέποντας όμως την πλήρη έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα αποδείξεων από επαγγέλματα όπου παρατηρείται έκρηξη του φαινομένου της παραοικονομίας, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κομμωτήρια, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κα.
Στο πρώτο σενάριο υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να προκύψουν φορολογικές ελαφρύνσεις τέτοιες που δεν μπορεί να αντέξει το δημόσιο ταμείο, ενώ, αντίθετα, στο δεύτερο, ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε επιπλέον επιβαρύνσεις που δεν μπορεί να αντέξει η καθημαγμένη μέση ελληνική οικογένεια.
Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται πυρετωδώς για να εντοπίσουν το καλύτερο δυνατό μοντέλο, που θα δίνει μία μικρή έστω ανάσα στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

“To Iσραήλ πίσω από την ταινία”


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPpz2WK_1Sq9RAM3BFYKDq5nWMrOzs2R2TC7KoFfxZ8qq20mHjwNp0DY7OVXlfi9r4WU5UwekCa5vZk4nmMUcu2nWdEf3oTEBpfoBSu5vm0X57Emeyo_vl8V-hudSpNtnLqgS88pxxM7g/s1600/Innocence-of-Muslims-708161.jpg
O Thierry Meyssan γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος καθότι πάντοτε τολμούσε να γράφει αυτά που οι άλλοι “κρύβουν” ξαναχτυπά με ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι πίσω από την ταινία βρίσκεται το Ισραήλ.
Θα πούμε μόνο ότι πολλές από τις έρευνες του Γάλλου συγγραφέα αποτελούν αντικείμενο κοινοβουλευτικής έρευνας στην Γαλλία. Συγγραφέας πολλών βιβλίων που προκάλεσαν θόρυβο με γνωστότερο το 9/11: The Big Lie.
«Αυτή τη φορά, η χειραγώγηση του πλήθους της Βεγγάζης από πράκτορες του Ισραήλ είχε ως στόχο τη δολοφονία του πρέσβη των ΗΠΑ, μια πράξη πολέμου, που δεν είχαμε ξαναδεί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό του USS Liberty από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό το 1967. Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία ενός πρέσβη εν ενέργεια από το 1979. Ο Christopher Stevens δεν ήταν απλώς διπλωμάτης, αλλά λειτουργούσε ως Κυβερνήτης, ως de facto Αρχηγός του Κράτους της Λιβύης.»
Thierry Meyssan έχει πάντοτε ξεχωριστό ενδιαφέρον ας δούμε τι γράφει για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη.
“Η κυκλοφορία στο Διαδίκτυο του τρέιλερ για μια ταινία, Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων, προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία στη Βεγγάζη του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη και

Ενα εφιαλτικά προφητικό κείμενο για το κοντινό μέλλον της Ελλάδας



του Δρ. Βλάση Γωγούση
« Καλείσθε όπως εντός 3ημέρου από σήμερον να εγκαταλείψετε την κατοικία σας...»

-Βάλτε μια υπογραφή εδώ-σας παρακαλώ - , λέει ευγενέστατα  ο δικαστικός επιμελητής.

 Τα μάτι του παραλήπτη, ξάγρυπνο και θολωμένο  όλο το βράδυ, αλληθωρίζει, το χέρι του τραβάει από την κωλοτσέπη το περίστροφο και χωρίς λαλιά,

 « Φύγεεεεεε, ουρλιάζει, έξω από το σπίτι μου ,  τσακίσου» και πυροβολεί ταυτόχρονα στο πόδι τον ( αναίτιο) λειτουργό ! .

Εκείνος, έντρομος κι` αιμορραγώντας , σέρνεται σαν παλαβός για να γλυτώσει !

 Όχι δεν είναι σίριαλ τρόμου, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που θα την δούμε σύντομα μπροστά μας, φίλοι αναγνώστες .

 Καλά , δεν καταλάβατε  ,  δεν απορήσατε ακόμα συμπατριώτες μου ,πως η περιλάλητη άρχουσα τάξη, μας πήρε ακόμα και τα σώβρακα και μείς δεν βγάλαμε άχνα;;;

 Μας κόψαν τους μισθούς, μας κόψαν τις συντάξεις, τα επιδόματα, τα δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων, τα επιδόματα αδείας, μας καζικώσανε και μας βουλώσαν όλες τις…..οπές μας ( ας μην το πω αλλιώς, διδάκτωρ πράγμα ,δεν μου πάει ! )  και μείς … σιωπή  και μούγκα ,;;;;

Και να ! χαράτσια, να! εισφορές αλληλεγγύης, να!   Νόμος 4051 ( ;) ( αναδρομικές αρπαχτές  από το 2010) , να!  μειώσεις Ν. 4024 ( ;) , να! και ο Φ.Μ.Υ  του 2010-11, ( απ` την εκκαθάριση της σύνταξής μου τα` αντιγράφω ) και να! και συ   κατακαϋμένε , συνταξιούχε  ΒΛΑΣΗ  , πάρε κάτι υπόλοιπα να ζήσεις ως τον άλλο μήνα !

Καλά δεν καταλάβατε  πως  μοιάζουμε  με έναν λέβητα που σιγοβράζει, ένα 

ΕΣΕΕ: Οι 13 λόγοι που δεν πέφτουν οι τιμές


ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 15% Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ


Ακριβή παραμένει η Ελλάδα σε βασικά αγαθά, παρά την ύφεση, την πτώση των εισοδημάτων και την ανεργία, παραδέχεται η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, το άνοιγμα της «ψαλίδας» δεν δικαιολογείται αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές περικοπές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

ΕΣΕΕ: Οι 13 λόγοι που δεν πέφτουν οι τιμές
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν αυτή ακριβώς την αντίθεση. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 14,77% (από 36,9 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2010 σε 31,45 δισ. το ίδιο τρίμηνο του 2012 σε σταθερές τιμές) αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και παρά την ύφεση εκτινάχθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια (2009-Ιούλ. 2012) κατά 8,2%, ενώ στις άλλες δοκιμαζόμενες από την ύφεση χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία) οι αυξήσεις στις τιμές για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε 8,0%, 1,4%, 6,7% και 7,1%. Στην Ε.Ε. -27 και στην Ευρωζώνη η άνοδος των τιμών ήταν επίσης χαμηλότερη από ότι στην ελληνική αγορά αφού διαμορφώθηκε σε 7,6% και 6,5% αντίστοιχα.
Οι επίμονα υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ανάγκασαν τους καταναλωτές αφενός να μειώσουν τον αριθμό και την αξία των προϊόντων που αγοράζουν και αφετέρου να στραφούν σε προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά ή σε εκείνα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά οδήγησε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε πτώση κατά 5% των πωλήσεων των αλυσίδων super market συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η σημερινή αξία του μέσου καλαθιού έχει υποχωρήσει σε 50 ευρώ έναντι 65 ευρώ το 2010.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να υποχωρεί και να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την ξαφνική αύξηση που παρουσίασε τον Αύγουστο στο 1,7 από το 1,3 του Ιουλίου. Ο πληθωρισμός όμως καταγράφει το ρυθμό μεταβολής και όχι αν οι τιμές είναι υψηλές ή χαμηλές.
Ο αποπληθωρισμός που περίμενε η τρόικα δεν έχει ακόμα κάνει την εμφάνισή του, γεγονός που αφενός την έχει προβληματίσει και αφετέρου την έχει οδηγήσει στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για την απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού αλλά με λανθασμένο τρόπο: αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, εξαήμερη απασχόληση, πλήρης και άμεση απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων με την άρση δήθεν εμποδίων εισόδου σε σειρά αγορών και πολλές άλλες καταστροφικές παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι 13 σημαντικότεροι λόγοι που δεν «πέφτουν» οι τιμές στην ελληνική αγορά, παρά την κρίση, είναι οι εξής:
1. Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).
2. Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing) οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές

Ντόμινο με τις έδρες της Βουλής


Κερδισμένες οι περιφέρειες Β' Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Β' Αθηνών, Υπολοίπου Αττικής και Κυκλάδων

Νικολακόπουλος ΔημήτρηςΝτόμινο με τις έδρες της Βουλής
Στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος καθυστέρησε να εκδώσει τα αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της χώρας – των πολιτών δηλαδή τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στα αντίστοιχα δημοτολόγια –, οφείλουν την εκλογή ή και τη μη εκλογή τους αρκετοί βουλευτές. Τα αποτελέσματα της απογραφής που

Ολη η αλήθεια για τις ΜΚΟ


Τα χρήματα, οι πελατειακές σχέσεις, οι (μη) έλεγχοι – Στη Δικαιοσύνη αρχεία, τιμολόγια και παραστατικά 600 οργανώσεων
Ολη η αλήθεια για τις ΜΚΟ
Μέλη της Αλληλεγγύης μοιράζουν τρόφιμα σε μετανάστες. Το άνοιγμα της οργάνωσης αγγίζει τα 9,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο

Σε σκάνδαλο διαρκείας, με πληθώρα πρωταγωνιστών αλλά και πεδίο εύφορο προς κάθε ατασθαλία, έχει πλέον μετατραπεί η υπόθεση με τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να μπει τάξη δεν θα είναι, όπως φαίνεται, τόσο απλή στην εφαρμογή της καθώς θα πρέπει να κλείσουν νομοθετικά παράθυρα, να αποδομηθούν χρόνιες πελατειακές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα και να τεθούν κανόνες για 20.000-30.000 οργανώσεις – όσες, δηλαδή, υπολογίζεται ότι δρουν στη χώρα (βάσει του σχετικού πορίσματος της Βουλής) – και ενώ «σχεδόν καμία δεν μοιάζει με την άλλη».




Η κορυφή του παγόβουνου θέλει σήμερα το έργο 600 ΜΚΟ να βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης: τραπεζικά αρχεία, τιμολόγια που έχουν κοπεί στην αλλοδαπή, πλαστά (και μη) παραστατικά γίνονται φύλλο και φτερό εν μέσω έντονης δυσαρέσκειας τόσο από την κοινή γνώμη, που παρατηρεί ακόμη μία πτυχή διαφθοράς στην ελληνική πραγματικότητα, όσο και πολλών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται χρόνια στον χώρο και θεωρούν ότι η ζημιά που υφίστανται είναι τεράστια - μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, διαμαρτύρονται.
Το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση ξεκινά από τους καταλόγους που έχουν φθάσει στα χέρια του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου. Οι λίστες αυτές προέρχονται μόνο από τρία υπουργεία: Εξωτερικών, που όντως κατέχει και την πλέον μακροσκελή, Πολιτισμού και Υγείας, όταν είναι γνωστό - και από το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (2011) - ότι και άλλα υπουργεία, όπως π.χ. το υπουργείο Εσωτερικών (μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ενταξης), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με ΜΚΟ. Σαν να μην έφθανε η απουσία ανταπόκρισης, κάποιοι από αυτούς τους καταλόγους είναι ελλιπέστατοι, με κορυφαίο αυτόν του υπουργείου Υγείας, καθώς παραλείπει τα αναλυτικά ποσά μιας εκάστης επιχορήγησης.

Στο Σουδάν και στο Αζερμπαϊτζάν
Μια πρώτη ανάγνωση των καταλόγων προκαλεί μειδίαμα στους μη μυημένους: Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να δαπανά λεφτά για «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών στη Συρία», «Καταγραφή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Μολδαβία» και «Εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση, στο Σουδάν»;
«Δεν ανακαλύψαμε εμείς το Σουδάν και τη Μολδαβία» τονίζει ο καθηγητής κ. Ξενοφών Κοντιάδης, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. «Η προκήρυξη του υπουργείου Εξωτερικών, της ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας), υπαγορεύει κάθε φορά τόσο το θέμα όσο και τον τόπο διεξαγωγής του έργου. Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο που είναι σήμερα για τη διεθνή κοινότητα. Ανήκε στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, θεωρήθηκε από τον ΟΟΣΑ ανεπτυγμένη χώρα και κλήθηκε να συμβάλει με ποσοστό επί του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ετσι προέκυψε η διείσδυση σε κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας».
Στις λίστες μπορεί να εντοπίσει κανείς επανειλημμένως, με πλείστα όσα ποσά, επιχορηγήσεις προς το Ιδρυμα Τσάτσου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σπύρο Φλογαΐτη, τους Γιατρούς του Κόσμου, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, με πρόεδρο του ΔΣ τον καθηγητή κ. Μιχαήλ Σκούλλο, την Action Aid, με επικεφαλής την κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αλλά και ΜΚΟ όπως η Humanet - Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης, επικεφαλής της οποίας έχει διατελέσει η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κυρία Τατιάνα Καλογιάννη, αδελφή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Σταύρου Καλογιάννη, η Ευρωπαϊκή Προοπτική - Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης, με ιθύνοντα νου τον κ. Παντελή Σκλιά, γνωστό και από την κουμπαριά του με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, η αμαρτωλή Αλληλεγγύη (το άνοιγμα της οποίας αγγίζει τα 9,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έναν πρώτο διαχειριστικό έλεγχο από την πλευρά της Εκκλησίας), καθώς και το Ιερό Κοινόβιο Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου - Κέντρο Παναγία η Φιλανθρώπινη - Ιδρυμα Ορμύλια, έδρα του οποίου έχει ορισθεί το Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Ορους.
Τα ονόματα όμως από μόνα τους δεν μπορούν να πουν πολλά. Πηγές που γνωρίζουν τα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου διευκρινίζουν ότι έχει πλέον μετεξελιχθεί σε διεθνή οργανισμό, από το 2007, με αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις - βιοκλιματικού σχεδιασμού - στα Λεγραινά Σουνίου, έχοντας μάλιστα στα σκαριά την πρώτη ιδιωτική νομική σχολή στη χώρα. «Κακώς περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις ΜΚΟ»σημειώνουν. «Συμβαίνει απλώς και μόνον επειδή έχει λάβει χρήματα από την ΥΔΑΣ».
Παράλληλα ο κ. Κοντιάδης του Ιδρύματος Τσάτσου εκτιμά ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στις ΜΚΟ «με υπόσταση, υποδομή και ένα άλλο εύρος δραστηριότητας» και σε εκείνες που είναι περιορισμένου βεληνεκούς. «Υφιστάμεθα μεγάλη δυσφήμιση. Τα στοιχεία δεν είναι πάντοτε ακριβή. Προ διετίας η ΥΔΑΣ είχε δώσει στη δημοσιότητα ποσά που ουδέποτε λάβαμε. Από την άλλη πλευρά, κάθε φορά που γίνεται κάποια σύμβαση, καταθέτουμε εγγυητική επιστολή και αφού γίνουν οι δράσεις εμφανίζουμε όλα τα παραστατικά - με βάση πάντα τον προϋπολογισμό του έργου. Ολοι οι σχετικοί φάκελοι βρίσκονται στο Ιδρυμα Τσάτσου, ενώ στο παρελθόν έχουμε αναγκαστεί να στείλουμε ξανά και ξανά τα ίδια οικονομικά στοιχεία στην ΥΔΑΣ με την αιτιολογία από πλευράς τους ότι ο φάκελος είχε "παραπέσει"!».
Ο καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος επισημαίνει, για λογαριασμό του Μεσογειακού Κέντρου Πληροφόρησης, ότι στο αποκαλούμενο «πάρτι εκατομμυρίων» όχι μόνο δεν συμμετείχε αλλά πλήρωσε και «ρεφενέ», δανείζοντας ουσιαστικά το κράτος για να προβάλει την εικόνα του στο εξωτερικό, με αντίτιμο τη σημερινή δυσφήμιση.
Με αφορμή το έργο «Διάλογος της Αιγύπτου» και συγκεκριμένη δράση για τους υδάτινους πόρους που περιλαμβάνεται στους επίμαχους καταλόγους, ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για το έργο αυτό δεν έχουμε εισπράξει ακόμη ούτε ένα ευρώ, ενώ έχουμε καταθέσει όλες τις αποδείξεις πληρωμών που κάναμε. Περιμένουμε την πληρωμή μας από το ΥΠΕΞ για δαπάνες που έχουν ήδη γίνει και προπληρωθεί από εμάς την περίοδο 2008-2010. Να προσθέσω ότι το όλο έργο έγινε αποδεκτό με επαίνους από τους τοπικούς φορείς και την πρεσβεία μας στο Κάιρο».

Το δάχτυλο στο μέλι
Το διά ταύτα όμως παραμένει και είναι κυρίως οικονομικό: Ποιος καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης του εκάστοτε έργου; Και με ποιο κριτήριο; Ποιος παρακολουθεί την εκτέλεσή του, για την εκταμίευση κάθε δόσης; Ποιος εποπτεύει, με άλλα λόγια, τη συνολική διαχείριση από πλευράς ΜΚΟ;
«Είναι πρόκληση το ποσό των 600.000 ευρώ για ένα τετραήμερο συνέδριο με θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη» υπογραμμίζει γνωστός ψυχίατρος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Παράλληλα και σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, πολλές είναι οι ΜΚΟ που έχουν το θράσος να μην υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος αλλά και να μην αποδίδουν ΦΠΑ.
Η έλλειψη επαρκούς και αποτελεσματικού ελέγχου θέτει τις περισσότερες φορές στην ίδια μοίρα κηφήνες που έστησαν μαγαζάκια και ΜΚΟ με «πρόσωπο». Μικρές οργανώσεις, χωρίς υποδομή, που έλαβαν δυσανάλογα ποσά, μεγάλες και σοβαρές ΜΚΟ που ενδεχομένως μπήκαν σε λογικές κερδοφόρων επιχειρήσεων, ακόμη και κάποιες που ανέλαβαν να εκπονήσουν έργα εκτός αντικειμένου τους, συνθέτουν ένα μωσαϊκό με παθογένειες.


Καθόριζαν μόνοι τους τη χρηματοδότηση!Η ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας), μια εκ των βασικότερων πηγών εκροής δημόσιου χρήματος προς τις ΜΚΟ, αναγνωρίζει συστημικά λάθη του παρελθόντος, μέσω του νέου - από τον Ιούλιο του 2012 - γενικού διευθυντή της κ. Αντώνη Ζαΐρη, αλλά και της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας, πρέσβειρας κυρίας Δωροθέας Δούβου.
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήταν υπεύθυνο για την κατάρτιση της εκάστοτε προκήρυξης, «το ύψος της χρηματοδότησης του έργου το καθόριζε η ΜΚΟ, στο πλαίσιο τεχνικής έκθεσης που ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει ως μέρος της συνολικής πρότασής της» εξηγεί η κυρία Δούβου. «Η αξιολόγηση δηλαδή από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου γινόταν ανάλογα με το τι πρότειναν οι ίδιες οι οργανώσεις. Στην πορεία, στρεβλώσεις υπήρξαν πολλές. Παρατηρήθηκε αδυναμία παρακολούθησης του έργου, ιδίως στις μακρινές περιοχές, ενώ πολλές από τις οργανώσεις δεν τηρούσαν καν τα υπεσχημένα, αγνοούσαν δηλαδή τον κανόνα που ήθελε να ενημερώνουν - με το που θα πατούσαν το πόδι τους στην αλλοδαπή - τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες για την έναρξη του έργου αρμοδιότητάς τους».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαΐρη, τη στιγμή αυτή είναι ανοιχτά 196 προγράμματα, τα οποία αφορούν συνολικά 79 ΜΚΟ. «Το πιθανότερο είναι να τροποποιηθούν οι συμβάσεις, ως προς τους όρους αλλά και τα ποσά. Θα γίνει έλεγχος των προγραμμάτων, στο πλαίσιο συνεργασίας ορκωτών λογιστών, και υπηρεσιακών παραγόντων, με τη συνδρομή και του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι πλέον να θωρακιστεί το δημόσιο συμφέρον, έχουμε άλλωστε να αντιμετωπίσουμε όρους δημοσιονομικής ασφυξίας».
Η όποια θωράκιση δεν μπορεί βεβαίως να αφήσει απ' έξω τη «σφράγιση» των νομικών παραθύρων, που επιτρέπουν ατασθαλίες. Μπορεί μόνο δύο νόμοι να διέπουν τη λειτουργία των ΜΚΟ, υπάρχουν ωστόσο και άλλα 52 νομοθετήματα διαφόρων υπουργείων στα οποία γίνεται απλή πλην όμως βασική αναφορά στον τρόπο συνεργασίας των υπηρεσιών τους με τις εν λόγω οργανώσεις.
Το θολό θεσμικό πλαίσιο υπογραμμίζει πολύπειρος δημόσιος υπάλληλος, αναφέροντας ενδεικτικά και μόνο τον νόμο 2557/97, του υπουργείου Πολιτισμού, στον οποίο απουσιάζει παντελώς η έννοια του απολογισμού όσον αφορά το έργο των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, όπως οι ΜΚΟ.