Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Εγκύκλιος οδηγιών για την πρόληψη μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Τι πρέπει να προσέξετε

Εγκύκλιος οδηγιών για την πρόληψη μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού ΝείλουΕγκύκλιο με οδηγίες για την πρόληψη της μόλυνσης των εργαζομένων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εξέδωσε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης.  

Στην ίδια εγκύκλιο, ο κ. Χάλαρης καλεί τους επιθεωρητές των περιφερειακών υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία, να διεξάγουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας όπου απασχολούνται εργαζόμενοι που ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό.

Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ, ο Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, η εγκύκλιος απευθύνεται τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, λαμβάνει υπόψη της όλα τα γνωστά σενάρια για την πρόληψη του ιού και είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο στη χώρα μας.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν σχετίζονται με το χώρο εργασίας, εντούτοις υπάρχουν κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης όπως είναι: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες κ.α.

Κίνδυνο διατρέχουν και εργαζόμενοι που εργάζονται σε εργαστήρια όπου χειρίζονται ιστούς ή υγρά που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, απευθύνει τις παρακάτω συστάσεις προς τους εργοδότες:

1. Παροχή ενημέρωσης προς τους εργαζομένους σχετικά με τις πιθανές πηγές έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης και μόλυνσης από τον ιό, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια, τα συμπτώματα της μόλυνσης κ.λ.π.

2. Εφόσον παρέχονται στους εργαζομένους στολές, να περιλαμβάνονται πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια ως επιλογές. Διαφορετικά να προτρέπονται οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους να φορούν πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες.

3. Παροχή εντομοαπωθητικών και ενημέρωση για τη χρήση τους.

4. Λήψη μέτρων για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων στα κουνούπια.

Ακόμη, μέριμνα για την εξάλειψη των πηγών στάσιμου νερού σε εξωτερικούς χώρους εργασίας, όσο είναι δυνατό, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών:

- 'Αδειασμα των δοχείων με λιμνάζοντα ύδατα κάθε 4 έως 5 ημέρες, καθώς και αναποδογύρισμα, κάλυψη, ή αποθήκευση δοχείων όπως καλύμματα, κουβάδες, βαρέλια, καροτσάκια, κ.λ.π. που ενδέχεται να λιμνάζουν νερά. Διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε δοχεία τα οποία συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν.

- Καθάρισμα των υδρορροών βροχής και αφαίρεση υπολειμμάτων (φύλλα, κλαδιά, σκουπίδια) από χαντάκια και φρεάτια.

- Αποφυγή εργασίας, εάν είναι εφικτό, σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (πιο συχνά από το σούρουπο έως το ξημέρωμα).

Αντίστοιχα προς τους εργαζόμενους συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα προστασίας:

1. Χρήση προστατευτικού ρουχισμού, όπως πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες.

2. Χρήση εντομοαπωθητικών, με ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

- Αποφυγή εφαρμογής της αντλίας ή των προϊόντων αεροζόλ απευθείας στο πρόσωπο. Αντ' αυτού προτείνεται ψεκασμός των προϊόντων πάνω στα χέρια και προσεκτική επάλειψη στο πρόσωπο, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα. Σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας.

- Αποφυγή εφαρμογής των εντομοαπωθητικών στο δέρμα που καλύπτεται από ρούχα.

- Ψεκασμό των ενδυμάτων με εντομοαπωθητικά προϊόντα, καθώς τα κουνούπια μπορούν να διεισδύσουν τα λεπτά ρούχα.

- Ανανέωση του εντομοαπωθητικού όταν απαιτείται.

- Πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό μετά το πέρας της εργασίας.

- Πλύσιμο των ρούχων που έχουν ψεκαστεί με εντομοαπωθητικά πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.



Ο ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus-WNV) μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές. Τα κουνούπια συχνά αναπτύσσονται σε νερά που λιμνάζουν για περισσότερες από 4 ημέρες και είναι πιο δραστήρια από το σούρουπο έως το ξημέρωμα. Πισίνες, λίμνες, στέρνες, τάφροι άρδευσης, βαρέλια βροχής, αλλά και θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις ευνοούν την ανάπτυξή τους. Οι περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Πρόσκληση σε Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 24 Ιουλίου 2012


ds
ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Καλείστε σε συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα (οδός Ιθάκης 12,-Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) στις 24 ΙΟΥΛΙΟΥ, του έτους 2012, ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 19:00, για να συσκεφθούμε και να αποφασίσουμε επί των κάτωθι θεμάτων:
1. Λήψη απόφασης περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2012 Δήμου Παλλήνης.
2. Λήψη απόφασης περί έγκρισης του Κανονισμού Καθαριότητας, Υγιεινής- Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης.
3. Λήψη απόφασης για καθορισμό μειωτικού συντελεστή επί του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα της πλατείας Μακεδονίας, για το έτος 2012.
4. Λήψη απόφασης για έγκριση της μελέτης με τίτλο: «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα 5 δημοτικά κτίρια, κτιριακές αναβαθμίσεις σχολείων (πρόγραμμα ¨ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ¨)».
5. Λήψη απόφασης για έγκριση της μελέτης με τίτλο: «Έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, κτιριακές αναβαθμίσεις σχολείων (πρόγραμμα ¨ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ¨)».
6. Λήψη απόφασης για έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ΙΝ Αγίου Γεωργίου», ΔΕ Ανθούσας Δήμου Παλλήνης.
7. Λήψη απόφασης για έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων στον Οικισμό Γαλήνη», ΔΕ Ανθούσας Δήμου Παλλήνης.
8. Λήψη απόφασης για έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Επούλωση λακκουβών ΔΕ Παλλήνης και ΔΕ Ανθούσας», αρ. μελ. 17/2011.
9. Λήψη απόφασης για έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ», αρ. μελ. 01/2012.
10. Λήψη απόφασης για έγκριση της παραλαβής της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη ΣΑΥ ΦΑΥ και Τευχών Δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Δίκτυο αγωγών αποχέτευσης ομβρίων στην εντός σχεδίου περιοχή (θέση Νίκιζα)».
11. Λήψη απόφασης για έγκριση της παραλαβής της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Δικτύου Αγωγών Αποχέτευσης ομβρίων στην εντός σχεδίου περιοχή (θέση Νίκιζα)».
12. Λήψη απόφασης για σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τύπου LED», αρ. μελ. 63/2011.
13. Λήψη απόφασης για σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης ασφάλισης οχημάτων του Δήμου Παλλήνης οικονομικού έτους 2012.
14. Λήψη απόφασης περί αποδοχής χρηματοδότησης του έργου με τίτλο: «Αποχέτευση ομβρίων ΔΕ Παλλήνης».
15. Λήψη απόφασης περί αποδοχής χρηματοδότησης του έργου με τίτλο: «Αποχέτευση ομβρίων ΔΕ Γέρακα».
16. Λήψη απόφασης για έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ».
17. Λήψη απόφασης περί έγκρισης του προγράμματος: «Εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης ενδυμάτων & υποδημάτων».
18. Λήψη απόφασης για έγκριση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο των «Τοπικών Σχεδίων για την απασχόληση προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)», στα πλαίσια συμμετοχής του Δήμου Παλλήνης στην αναπτυξιακή Σύμπραξη του άρθρου 18 του ν. 4019/2011 με την επωνυμία «ΑΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ».
19. Λήψη απόφασης για έγκριση τρόπου μεταφοράς μαθητών, τρόπου δημοπράτησης της υπηρεσίας με τίτλο: «Μεταφορές μαθητών», αρ. μελ. 40/12 και εγγραφής των αντίστοιχων πιστώσεων στον προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012.
20. Λήψη απόφασης για έγκριση της υπηρεσίας με τίτλο: «Μεταφορές μαθητών», αρ. μελ. 40/12.
21. Λήψη απόφασης περί έγκρισης των ισολογισμών της πρώην Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Παλλήνης (Α.Δ.Ε.Π.) και μετέπειτα Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παλλήνης Οικονομικών ετών 2003-2006.
22. Λήψη απόφασης περί έγκρισης των ισολογισμών της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παλλήνης Οικονομικών ετών 2007-2010. 23. Λήψη απόφασης περί έγκρισης απολογισμού και ισολογισμού της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παλλήνης Οικονομικού 2011. 24. Λήψη απόφασης περί έγκρισης απολογισμού και ισολογισμού της Κ.Ε.Α.Π.Π.Δ.Π. Οικονομικού έτους 2011.
25. Λήψη απόφασης περί τοποθέτησης ή μη περιπτέρων στη Λ. Μαραθώνος.
26. Λήψη απόφασης για έγκριση της δωρεάν παράτασης ταφής και εκταφής της Πολυμέρη Μαρίας.
27. Λήψη απόφασης για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού στον Χαλεπλή Δημήτριο.
Υπάλληλος του Δήμου μας παρακαλείται να επιδώσει την παρούσα.
Γέρακας, 20-07-2012
Ο Πρόεδρος
Λιακόπουλος Άγγελος

Μνημονιακές Δεσμεύσεις: Τίποτα δεν χρειάζεται να καταγγελθεί, όλα μπορούν να καταργηθούν


Του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου (ΔΠΘ), Γιώργου Κατρούγκαλου 

"Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μπορεί να καταργηθούν χωρίς σημαντικά νομικά προβλήματα. (Εξυπακούεται ότι υφίστανται, προφανώς, πολύπλοκες πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος, για τις οποίες μερικές σκέψεις αναπτύσσονται στο τέλος του άρθρου.) Η επιχειρηματολογία που ακολουθεί συνοψίζεται στις εξής δύο κεντρικές θέσεις:
α) Τα μνημόνια καθ' εαυτά δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις, συνεπώς από αυτά δεν απορρέουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ούτε οι σχετικοί νόμοι που τα εφαρμόζουν έχουν τυπική ισχύ ανώτερη από το νόμο.
β) Δεδομένου ότι οι δανειακές συμβάσεις, που αποτελούν διεθνή συνθήκη, δεν έχουν κυρωθεί σύμφωνα με τη συνταγματική διαδικασία, οι σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές δεν έχουν υπερνομοθετική ισχύ, ως κανόνες διεθνούς δικαίου.
Συνεπώς, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι μπορεί να καταργηθούν με μεταγενέστερο νόμο, με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης.

1. Τα μνημόνια αποτελούν πολιτικό πρόγραμμα και όχι διεθνείς κανόνες δικαίου
Στο ερώτημα για τη νομική φύση του μνημονίου η απάντηση που δόθηκε από το...
Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας 668/2012 είναι ορθή και

«Η Ελλάδα οδηγείται σε σαρωτική εσωτερική υποτίμηση»


Σημερινά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για την Ελλάδα

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;» εξακολουθεί να προβάλλεται μέσα από ανταποκρίσεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας τις διιστάμενες απόψεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης, από τότε που ξεκίνησε έως σήμερα. «Η Ελλάδα οδηγείται σε σαρωτική εσωτερική υποτίμηση» 

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στη διεθνή αγορά, με εκτενή ανταπόκριση από τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με αφορμή την οικονομική παρακμή του βιομηχανικού πάρκου στην Κομοτηνή, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν περίπου 90 βιομηχανίες και σήμερα μόλις 26, οι ανταποκριτές της εφημερίδας διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η έλλειψη ενός εθνικού νομίσματος, η υποτίμηση του οποίου θα καθιστούσε τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικότερα στη διεθνή αγορά, οδηγεί τη χώρα σε μια σαρωτική εσωτερική υποτίμηση, που συνοδεύεται από μειώσεις μισθών και τιμών, όπως τονίζεται.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η μέθοδος της εσωτερικής υποτίμησης δεν στέφθηκε με επιτυχία σε

Μειωμένο έως και 45% το κόστος κλήσης από και προς κινητά



Μετά τα νέα τέλη τερματισμού κλήσεων που αποφάσισε η ΕΕΤΤ
Μειωμένο έως και 45% το κόστος κλήσης από και προς κινητά
Πηγή: REUTERS
Μειώσεις έως και 45% στις χρεώσεις των κλήσεων προς τα κινητά τηλέφωνα από όλα τα δίκτυα (σταθερά και κινητά) αναμένεται να φέρουν τα νέα τέλη τερματισμού των κλήσεων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που αποφάσισε την Πέμπτη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το τέλος τερματισμού είναι το ποσό που καταβάλλει ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε έναν άλλον για τις κλήσεις που κάνει ο συνδρομητής του πρώτου σε συνδρομητή του δεύτερου δικτύου.

Σήμερα, το τέλος τερματισμού ανέρχεται σε 4,95 λεπτά του ευρώ, ανά λεπτό κλήσης. Όμως η ΕΕΤΤ αποφάσισε να μειωθεί κατά 80% μέσα στους επόμενους πέντε μήνες ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2013 να διαμορφωθεί στα 1,01 ευρωλεπτά.

Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει συνολική μείωση των τιμών των κλήσεων προς τα κινητά τηλέφωνα, προς όφελος των συνδρομητών (ένα ποσοστό της μείωσης θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές).

Ειδικότερα, για το δίκτυο του ΟΤΕ που τελεί υπό ρύθμιση, η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι η μείωση της τιμής των κλήσεων προς τα κινητά θα ξεπερνά το 45%, γεγονός που μόνο για το 2013 θα μειώσει τα έξοδα για τηλεφωνικές κλήσεις κατά 45 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι μειώσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕΤΤ προβλέπουν το τέλος τερματισμού να πέσει από τα 4,95 λεπτά του ευρώ σήμερα, στα 3,60 λεπτά του ευρώ από την 1η Αυγούστου 2012, στα 2,30 λεπτά του ευρώ από την 1η Νοεμβρίου 2012 και στα 1,01 λεπτά του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Διεθνής εξευτελισμός για την Ελλάδα, που έγινε κοιτίδα του ρατσισμού


 Ξένα ΜΜΕ, αλλά και ΕΕ, μιλούν για έξαρση της βίας κατά μεταναστών
Διεθνής εξευτελισμός για την Ελλάδα, που έγινε κοιτίδα του ρατσισμού 

Τον γύρο του κόσμου κάνει το ρεπορτάζ του Associated Press με καταγγελίες μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μέσα σε τρεις μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 300 επιθέσεις εναντίον οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Δημοσιεύματα υπάρχουν την Παρασκευή σε μεγάλες ξένες εφημερίδες, όπως η Washington Post, αλλά και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικοί Financial Times αναδημοσιεύοντας πληροφορίες του Βήματος, αναφέρουν πως ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ακτιβιστών στο Associated Press, πίσω από τις επιθέσεις αυτές βρίσκονται μέλη της Χρυσής Αυγής. «Οι ακτιβιστές συνδέουν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών με την άνοδο που σημείωσε το κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οποία χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική εναντίον τους και χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως νεό-ναζί. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, αλλά το κόμμα αρνείται οποιαδήποτε σχέση» μεταδίδει το Associated Press.

Το πρακτορείο φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις ενός 40χρονου άνδρα από την Ινδία ο οποίος καταγγέλλει ότι το βράδυ της Τρίτης ομάδα 20 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε Ινδούς και Πακιστανούς μετανάστες στο Μενίδι.

«Ήταν περίπου 10 το βράδυ κι εγώ βρισκόμουν έξω (από το σπίτι) κι έτρωγα γιατί είχε πολλή ζέστη. Ξαφνικά εμφανίστηκαν περίπου 20 άνδρες, ίσως και περισσότεροι. Όλοι φορούσαν κουκούλες. Άρχισαν να μας χτυπούν» καταγγέλλει ο 40χρονος, ο οποίος βρίσκεται κι εργάζεται στη χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια.

«Ήταν σαν να ήθελαν να μας σκοτώσουν» προσθέτει, με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού στο πρόσωπό του.

Στο ίδιο τηλεγράφημα υπάρχουν δηλώσεις και του προέδρου της πακιστανικής κοινότηταςΤζαβέντ Ασλάμ. «Πρόκειται για φασιστικές συμμορίες και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Κατέστρεψαν τα πάντα -τηλεοράσεις, ψυγεία, πόρτες και παράθυρα» λέει ο Τζαβέντ Ασλάμ, σημειώνοντας ότι επιθέσεις έγιναν σε συνολικά επτά σπίτια.

Το Associated Press αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη έκθεση για την ξενοφοβική βία στην Ελλάδα της οργάνωσης Human Rights Watch, στην οποία διαπιστώνεται η απροθυμία των διωκτικών και των δικαστικών αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων.

Το πρακτορείο σημειώνει, δε, ότι η αστυνομία δεν έχει καταγεγραμμένα στοιχεία για τις ρατσιστικές επιθέσεις, με το αιτιολογικό ότι πολλές φορές το κίνητρο των δραστών παραμένει αδιευκρίνιστο.

Καταστρέφουμε ασυλλόγιστα το θαλάσσιο περιβάλλον



Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες πολίτες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (ΕΥΒΟΪΚΟΣ) - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στον πολίτη:
❏ Να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και να είναι
συνειδητοποιημένος με όσα βλέπει γύρω του.
❏ Να καταγγέλλει οποιοδήποτε φαινόμενο αλλοίωσης του
θαλασσίου και παράκτιου
φυσικού περιβάλλοντος που θα πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα του ΠΑΚΟΕ
(παράνομες συνδέσεις, ανεξέλεγκτα σκουπίδια και απόβλητα, κ.α.).
❏ Να εφαρμόζει όσο μπορεί τον παρακάτω δεκάλογο του λουομένου.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥ
α. Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
β. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια,
απόβλητα βόθρων.
γ. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα
να είναι μολυσμένη.
δ. Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
ε. Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες
στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν
ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:
  1. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
  2. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι
    βρομιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
  3. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
  4. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της,

Pressing.news: Καταγγελία ΣΟΚ προς Τσίπρα μέσω Facebook για δουλε...

Pressing.news: Καταγγελία ΣΟΚ προς Τσίπρα μέσω Facebook για δουλε...: ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SITE ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΠΡΟΔΗΛΟ ΣΚΟΠΟ. ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΥΓΓΡΟΥ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ Ε...

Ο Μπαράκ δηλώνει ότι είναι πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία!


Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, για την περίπτωση που η συριακή κυβέρνηση αποπειραθεί να δώσει πυραύλους ή χημικά όπλα στο λιβανικό σιιτικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, δήλωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
Ο Μπαράκ δηλώνει ότι είναι πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία!«Έδωσα εντολή στο στρατό να αυξήσει τησυγκέντρωση πληροφοριών και τις προετοιμασίεςούτως ώστε εάν είναι αναγκαίο, να μπορέσουμε να εξετάσουμε την διεξαγωγή μιας επιχείρησης», είπε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Κανάλι 10 του Ισραήλ.
Αντικείμενο της επιχείρησης αυτής θα είναι η «πιθανή μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων, κυρίως αντιαεροπορικών πυραύλων ή βαρέων πυραύλων εδάφους-εδάφους, θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μεταφορά χημικών μέσων (σ.σ. όπλων) από τη Συρία στο Λίβανο», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
«Από τη στιγμή που (ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ) αρχίσει να πέφτει, θαπαρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα συνεργαστούμε με άλλες υπηρεσίες», συνέχισε ο Μπαράκ.
Η Χεζμπολάχ-η οποία στο παρελθόν έχει δεχθεί στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Συρία και το Ιράν -εκτόξευσε χιλιάδες κυρίως μικρού βεληνεκούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους στην διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το 2006.
Μερικοί μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλοι είχαν φθάσει ως το κεντρικό Ισραήλ. Στα σύνορατων δύο κρατών επικρατεί σχετική ηρεμία έκτοτε.
Την Πέμπτη αναφέρει η kathimerini.gr, ο Μπαράκ έκανε μια περιοδεία στα Υψώματα του Γκολάν, ένα στρατηγικής σημασίας υψίπεδο που το Ισραήλ είχε αποσπάσει από τον έλεγχο της Συρίας στον πόλεμο του 1967 κι από όπου μπορεί να επιβλέπει τις κινήσεις εντός του συριακού εδάφους.
Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ετοιμάζονται να αποτρέψουν μια πιθανή μαζική προσπάθεια προσφύγων να περάσουν στο ισραηλινό έδαφος.
Οι πρόσφυγες «δεν έχουν επιλέξει να έλθουν προς εμάς, αλλά σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος, που μπορεί να συμβεί. . . (οι ισραηλινές δυνάμεις) είναι σε κατάσταση συναγερμού κι ετοιμότητας κι αν χρειαστεί να σταματήσουμε κύματα προσφύγων, θα τα σταματήσουμε».

Παραίτηση Doyle από το ΔΝΤ με "αιχμές" κατά της ηγεσίας Πηγή:www.capital.gr

Την παραίτησή του από το ΔΝΤ υπέβαλε ο οικονομολόγος Peter Doyle κάνοντας λόγο στη επιστολή του προς το εκτελεστικό συμβούλιο του ταμείου για αποτυχία αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Doyle, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, κατηγορεί την ηγεσία του οργανισμού πως δεν λάμβανε υπόψη της τις προειδοποιήσεις του προσωπικού για την Ευρώπη λόγω μίας προκατάληψης η οποία εν τέλει οδήγησε σε επιδείνωση της κρίσης.  

«Η αποτυχία του ταμείου να εκδώσει τις προειδοποιήσεις είναι μία αποτυχία πρώτης τάξης, αν και οι προειδοποιήσεις  ίσως να μην είχαν προσεχτεί,» αναφέρει στην επιστολή του με ημερομηνία 18 Ιουνίου ο οικονομολόγος.

«Οι συνέπειες περιλαμβάνουν βάσανα και τον κίνδυνο να έρθουν χειρότερα για πολλούς συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πως το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια παίζει αντιδραστικούς ρόλους με προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για να το σώσει,» τονίζει ο Doyle.

«Μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας είμαι ντροπιασμένος που είχα οποιαδήποτε συνεργασία με το ταμείο,» συμπληρώνει ο οικονομολόγος ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει το φθινόπωρο.



Πηγή:www.capital.gr

Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στα σχολεία


Στην εφαρμογή σχεδίου περιορισμού προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών που βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στα συρτάρια προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων
Πρόταση για διδακτικό ωράριο στις 22 ώρες στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στα σχολείαΣτην αναμόρφωση του ωραρίου, δηλαδή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των περίπου 150.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.
Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας εδώ και έναν χρόνο. Τόσο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή του Παπαδήμου είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο, το οποίο μάλιστα είχε ενισχυθεί και από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ τον Αύγουστο του 2011, η οποία είχε παραδοθεί στην Αννα Διαμαντοπούλου.
Στη μελέτη του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τονίζεται μεταξύ άλλων πως «οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης» και ότι «το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό.
Και αυτό εξαιτίας κυρίως της αναλογίας μαθητών – εκπαιδευτικών, αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4, όταν στην Ελλάδα (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είναι 10,1 μαθητές ανά δάσκαλο».
Αύξηση ωρων διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς
Για τους λόγους αυτούς ο ΟΟΣΑ είχε κάνει και συγκεκριμένη πρόταση: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την εβδομαδιαία υποχρεωτική διδασκαλία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες για να φτάσει τον μέσο όρο του ΟΑΣΑ. Οι αλλαγές θα πρέπει να εστιάζουν στην αύξηση του ωραρίου των πιο έμπειρων και πιο καλά προετοιμασμένων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Συγκεκριμένα, η πρόταση έλεγε να εξελιχθεί το διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια στις 22 ώρες και στην πρωτοβάθμια στις 25 ώρες την εβδομάδα. Η απόφαση αυτή θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και βέβαια μηδενικές προσλήψεις σε μόνιμους και αναπληρωτές δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς.
Κι αυτό γιατί, αν υποθέσουμε ότι οι περίπου 80.000 καθηγητές θα επιβαρυνθούν με δύο ή τρεις ώρες παραπάνω, τότε θα είναι σαν να καλύπτουν τη δουλειά 8-10.000 συναδέλφων τους. Τα πρώτα βήματα βέβαια προς την κατεύθυνση της μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν ήδη γίνει.
Πέρυσι προσελήφθησαν μόνο 600 άτομα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μόνιμες θέσεις, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν την αύξηση του ωραρίου τους αιτία πολέμου καθώς όπως λένε η εργασία τους θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας καθώς και η εκπαιδευτική διαδικασία όσον αφορά τους μαθητές.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ για το ethnos.gr

Εισιτηρια οχι, προφυλακτικα ναι......


Ο λόγος για τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι δεν κατάφεραν να πουλήσουν τα 8,8 εκατομμύρια εισιτήρια, που είχαν θέσει ως στόχο. Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, πρώην ολυμπιονίκης αθλητής των μεσαίων αποστάσεων, αποσύρθηκαν 500.000 εισιτήρια για τα ποδοσφαιρικά τουρνουά ανδρών και γυναικών. Πλέον οι διοργανωτές προσπαθούν να βρουν τρόπο να καλύψουν τις άδειες ζώνες που θα δημιουργηθούν σε όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, με εξαίρεση το Γουέμπλεϊ. Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, τις επόμενες μέρες θα διατεθούν 250.000 εισιτήρια που επεστράφησαν από το εξωτερικό και πρόκειται για εισιτήρια για τις τελετές έναρξης και λήξης, το μπιτς βόλεϊ και το βόλεϊ.
Ας σημειωθεί πως από τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία το κόστος για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει στο Λονδίνο προκειμένου να δει από κοντά τους αγώνες είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν ανέβει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, η τιμή του φαγητού θεωρείται ακριβή, ενώ ακόμα και η χρήση ταξί συγκαταλέγεται στις πολυτέλειες για κάποιον τουρίστα.
Αντιδράσεις εντός Βρετανίας είχαν δημιουργηθεί πάντως και με το κόστος των εισιτηρίων, ιδιαίτερα με αυτά της τελετής έναρξης και λήξης, τα οποία για τους πολίτες της Αγγλίας θεωρούνταν πανάκριβα.
Την ίδια ώρα όμως, οι άνθρωποι της διοργάνωσης των Ολυμπιακών του Λονδίνου φαίνεται να συμφωνούν και εμφανίζονται περισσότερο… γαλαντόμοι σε σχέση με άλλους διοργανωτές όσον αφορά τη διανομή προφυλακτικών.
Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000, η οργανωτική επιτροπή διένειμε 45.000 δωρεάν προφυλακτικά στο Ολυμπιακό Χωριό. Μετά από οκτώ χρόνια στο Πεκίνο, διανεμήθηκαν 70.000 προφυλακτικά, τα οποία μάλιστα έγραφαν στη συσκευασία τους «Γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα» και εξαντλήθηκαν, ενώ παραγγέλθηκαν άλλες 20 χιλιάδες.
kmagΈχει ενδιαφέρον… τι λέτε;

Διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Αττικής για τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα


Με αφορμή τις δικαιολογημένες αντιδράσεις πολιτών για τη δυσλειτουργία του δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης που δεν
υποστηρίζει το ψηφιακό σήμα στις περιοχές Πλάκας, Εξαρχείων και Κολωνακίου από σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, ηΠεριφέρεια Αττικής διευκρινίζει ότι:
  • Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Περιφέρειας Αττικής  καμία ενημέρωση και καμία πληροφορία σχετικά με τις εργασίες μετατροπής του δικτύου, ούτε της έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κανένα αρχείο με το υπάρχον δίκτυο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις συμβάσεις που εκτελούνται, τις εργασίες συντήρησης ή αναβάθμισής του κ.λ.π.
  • Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει υπογράψει κανένα πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής για την συγκεκριμένη αρμοδιότητα από το Υπουργείο και  ουδέποτε μεταφέρθηκε σε αυτήν το αντίστοιχο προσωπικό και οι ανάλογοι πόροι, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος και το Σύνταγμα.
  • Μέχρι και σήμερα όλο αυτό το υλικό το διαχειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Δ/νση Δ13 - Ηλεκτρομηχανολογικών Εφαρμογών & Μηχ/κού Εξοπλισμού. Τηλ/νο Γραμματείας: 210-8832340).
  • Ευθύνες για ενδεχόμενη δυσλειτουργία του συστήματος από σήμερα, 20 Ιουλίου 2012,  στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να αναζητηθούν αποκλειστικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
«Είναι ντροπή για το κράτος να μεταφέρει μια αρμοδιότητα από Υπουργείο σε Υπουργείο, μέχρι να βρει το επόμενο θύμα, στο οποίο θα μεταβιβάσει  τις ευθύνες του, χωρίς να του μεταφέρει, αφενός την αυτονόητη ενημέρωση, αφετέρου τις αντίστοιχες πιστώσεις, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος. 
Ας σοβαρευτεί επιτέλους κι ας αποφασίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να διορθώσει τα κακώς κείμενα,  γιατί η υπομονή των πολιτών δοκιμάζεται».

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η Πεζοδρόμηση Της Πανεπιστημίου Λίγο Πριν Πάρει «Σάρκα Και Οστά»


Τι αλλαγές θα φέρει η σχεδιαζόμενη πολύπλευρη παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας στη ζωή των πολιτών. Ποια θα είναι η εικόνα του κέντρου, από την Αμαλίας έως την Πατησίων, με άξονα την Πανεπιστημίου και «κορύφωση» τη νέα πλατεία Ομονοίας. Ποια είναι τα οράματα του «Rethink Athens» για την Αθήνα του 2015 (pics+Vid)
Από τα τέλη Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατάθεση μελετών, στο πλαίσιο του φιλόδοξου έργου «Rethink Athens – Ξανασκέψου την Αθήνα».
Το NEWS 247 επικοινώνησε με το Ίδρυμα Ωνάση, που χρηματοδοτεί τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος συντελείται σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά στην υποβολή ιδεών και λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου. Από τις υποβληθείσες προτάσεις, θα επιλεγούν εκείνες που κρίνονται βιώσιμες και στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, που θα ολοκληρωθεί κατά τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος, τον Φεβρουάριο του 2013, οι «φιναλίστ» θα συναγωνιστούν μεταξύ τους, για την επικράτηση της πλέον οραματικής μελέτης, για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.
Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων (ΥΠΥΜΕΔΙ), την

Το πείραμα του facebook


Πληθώρα συζητήσεων, αντιδράσεων και διαφωνιών προκαλούν καθημερινά οι τύχες των προσωπικών μας δεδομένων στα social media, ιδίως στο facebook…

Άραγε θα δίναμε ποτέ στην πραγματική μας ζωή τα στοιχεία που με ευκολία συμπληρώνουμε online;
Ένα πείραμα στο δρόμο από μια ομάδα νέων προσφέρει εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα αλλά και γέλιο…

Ονομάστηκε ειρωνικά «Το εκτός δικτύου μέσο κοινωνικοποίησης» και πραγματοποιήθηκε από ομάδα σατιρικής εκπομπής του Αυστραλιανού ABC.

Πως θα αντιδρούσαμε αν… το ίδιο το Facebook μας… σταματούσε στο δρόμο και μας έκανε ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική μας κατάσταση, τα θρησκευτικά και πιλιτικά μας πιστεύω κλπ;
Δείτε το video


Όταν οι Έλληνες ήταν τα θύματα των πογκρόμ στον Καναδά [βίντεο]



Όταν οι Έλληνες ήταν τα θύματα των πογκρόμ στον Καναδά [βίντεο]

Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 καναδών «πατριωτών» επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.
Οι αφορμές ήταν πολλές. Για χρόνια οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους «slackers», δηλαδή «τεμπελχανάδες» επειδή κατα τους ρατσιστές απέφευγαν τις βαριές δουλειές του φορτοεκφορτωτή, του ξυλοκόπου ή του βιομηχανικού εργάτη και δούλευαν σαν μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι ή υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων.
Μια σειρά από γεγονότα, όπως οι καλές σχέσεις του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου με το γερμανό Κάιζερ, η ουδετερότητα της χώρας προέλευσή τους κατα τις αρχές του Α’ παγκοσμίου πολέμου και η άρνηση των ελληνόφωνων μεταναστών να καταταγούν στον ελληνικό στρατό, θεωρήθηκαν, επίσης, αφορμές.
Επιστρέφοντας οι χιλιάδες των βετεράνων καναδών από τη σφαγή χαρακωμάτων του Α’ παγκοσμίου πολέμου, πολλοί απ’αυτούς ανάπηροι και σε άθλια οικονομική κατάσταση, βρήκαν τους ελληνόφωνους μετανάστες που αποτελούσαν το 0,5% του πληθυσμού της πόλης να ευημερούν έχοντας στην κατοχή τους το 35% των μικρομεσαίων καταστημάτων.
Τον Αύγουστο του 1918, 10.000 βετεράνοι διαδήλωσαν στους δρόμους συνεπικουρούμενοι από 40.000 καναδούς πολίτες. Οι πολυήμερες διαδηλώσεις συχνά εξετράπησαν σε πογκρόμ σε βάρος μαγαζιών και σπιτιών μεταναστών με την αστυνομία στην καλύτερη περίπτωση θεατή ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου καναδοί αστυνομικοί έπαιρναν ενεργά μέρος στο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων.
Οι μνήμες του ρατσιστικού πογκρόμ της πόλης έχουν μετατραπεί σήμερα σε φιέστα όπου «αντι»ρατσιστές συγκεντρώνονται στις συνοικίες των ελληνόφωνων και τρώνε μαζικά greek souvlaki, tzatziki, mousaka κλπ μεσογειακά εδέσματα. Οι συγκρίσεις με τα σημερινά πογκρόμ μεταναστών σε Αθήνα και Πάτρα με την ανάλογη στάση της αστυνομίας και κάποιων «πολιτών» είναι αναπόφευκτες.
Για το γεγονός έχει γυριστεί ντοκυμαντέρ το 2009 από τον John Burry με βίντεο από σκληρές εικόνες της εποχής που κυκλοφορεί σε dvd με υπότιτλους στα ελληνικά με τον τίτλο «Violent August».
the-night-toronto-hunted-greeks.jpg
ΠΗΓΗ: Athens Indymedia

Μειώθηκε κατά 35% η απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Μείωση 35% σημείωσε η απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2011, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την «Προστασία 
των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, στον τομέα της πολιτικής Συνοχής, μειώθηκαν κατά 41% οι υποθέσεις εικαζόμενης απάτης σε σχέση με το 2010, ενώ στον τομέα της Γεωργίας οι κοινοποιηθείσες περιπτώσεις απάτης μειώθηκαν κατά 66%. Εκτός από τα αυστηρά μέτρα και τον καλύτερο έλεγχο που εφαρμόζονται στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, υπάρχουν επίσης και ορισμένες τεχνικής φύσεως εξηγήσεις για την μείωση του ποσοστού περιπτώσεων απάτης το 2011.

Το κλείσιμο μιας περιόδου προγραμματισμού στην πολιτική της Συνοχής και μια πιο σταθεροποιημένη υποβολή εκθέσεων στο νέο σύστημα ελέγχου για την Γεωργία συνέβαλαν στη μείωση των κοινοποιήσεων περιπτώσεων απάτης σε σχέση με το 2010.

Συνολικά, πρακτικές απάτης αφορούσαν κοινοτικά κονδύλια ύψους 295 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,2% του προϋπολογισμού, τα οποία πρέπει να ανακτηθούν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Στην έκθεσή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης και προβαίνει σε ορισμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκτηση κονδυλίων της ΕΕ μετά από παρατυπίες και απάτη έχει βελτιωθεί, και η Επιτροπή απαίτησε πέρσι περίπου 2 δισ. ευρώ για δημοσιονομικές διορθώσεις και ανακτήσεις. Τα κράτη-μέλη έχουν σημειώσει ορισμένες βελτιώσεις όσον αφορά την ανάκτηση από τελικούς δικαιούχους, ειδικότερα στον τομέα της προενταξιακής βοήθειας.

Η έκθεση της Επιτροπής προτρέπει τα κράτη μέλη που εμφανίζουν ακόμη χαμηλά ποσοστά ανάκτησης να προβούν στις αναγκαίες βελτιώσεις και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων όταν οι δικαιούχοι δεν επιστρέφουν τα ποσά που αποτέλεσαν αντικείμενο παρατυπιών και απάτης. Εκτιμάται ότι η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ με μέσα του ποινικού δικαίου θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ανάκτηση κονδυλίων και να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι των απατεώνων. Το 2011, η Επιτροπή παρουσίασε πάνω από δώδεκα νομοθετικές προτάσεις ή νέες πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη βελτίωση της πάταξης της απάτης σε βάρος κονδυλίων της ΕΕ.


Newsbeast.gr 

Πάρτι στις όχθες του Αλιάκμονα Αναλυτικά το πρόγραμμα του 34ου River Party


Ένα River Party καλύτερο από ποτέ, με περισσότερες προτάσεις ψυχαγωγίας και με δυνατές υπογραφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπόσχονται οι διοργανωτές του 34ου River Party που διοργανώνεται από την 1η έως τις 5 Αυγούστου στο Νεστόριο.  Πάρτι στις όχθες του Αλιάκμονα 

Πάνω από είκοσι μουσικά σχήματα (συγκροτήματα και γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες) θα εμφανιστούν στο φετινό River Party με τη συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών που αγαπούν τη φύση, την κατασκήνωση και τη μουσική αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσά τους οι κορυφαίοι Thievery Corporation και οι Nouvelle Vague.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παράλληλες δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί και θα δώσουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Extreme games για τους μικρούς μας φίλους, όπως αναρρίχηση και τοξοβολία, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως τουρνουά μπάσκετ, beach volley και ping pong αλλά και οργανωμένες εκδρομές στο βουνό κατά τη διάρκεια της ημέρας με πεζοπορίες στο μαγευτικό Γράμμο και εξερεύνηση του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου της περιοχής.

Ξεχωριστή θα είναι και η παρουσία του ραδιοφώνου του River Party αυτήν την χρονιά. Το River Radio θα εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο μέσα από τον χώρο του φεστιβάλ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του καθημερινά θα αναμεταδίδεται από τον Μελωδία στην Αθήνα, τον Ερωτικό στην Θεσσαλονίκη και ένα δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα αναμεταδίδεται και μέσω internet στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ: www.riverparty.org

Πρόγραμμα

Tετάρτη 1 Αυγούστου
Youth stage: 3 μπάντες (17.00-18.30)

Green stage:
Ανδριάνα Μπάμπαλη (18.45-20.00)

Main stage:
Θάνος Μικρούτσικος-Υπόγεια Ρεύματα(20.00-22.00)

Εννιάχρονος ζωγράφος – ιδιοφυΐα ταράζει τον κόσμο της τέχνης



Poppies at Hunworth 12
 
 
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο εννιάχρονος Βρετανός από το Norfolk, Kieron Williamson, συγκέντρωσε 100.000 λίρες
Αγγλίας πουλώντας τους 33 πίνακές του μέσα σε λίγα λεπτά.
ss-100803-Kieron-Williamson-02.ss_full
 
Ο μικρός μετά δήλωσε ότι θέλει να γιορτάσει την επιτυχία κερνώντας την οικογένειά του κινέζικο (takeway)… 
ss-100803-Kieron-Williamson-01.ss_full
 
Κανείς δεν ξέρει από που κληρονόμησε το ταλέντο του ο μικρός Kieron, τα έργα του όμως είναι έργα “ενηλίκων” και μάλιστα τόσο ιδιοφυή που παρομοιάζονται με έργα του Μονέτ και του Πικάσσο. 
Britain Painting Prodigy
 
Ξεκίνησε τη ζωγραφική σε ηλικία έξι ετών, ζητώντας κατά τη διάρκεια διακοπών με τους γονείς του, ένα

Ανατολική Ακτή Αττικής: Δήμος Σπάτων, Αρτέμιδος - Κάδοι για ογκώδη αντικεί...

Ανατολική Ακτή Αττικής: Δήμος Σπάτων, Αρτέμιδος - Κάδοι για ογκώδη αντικεί...: Στην τοποθέτηση κάδων για ογκώδη αντικείμενα σε όλη την κοινότητα Αρτέμιδος προχώρησε ο δήμος Σπάτων Αρτέμιδος. Το μέτρο αυτό θα ανακ...

«Μαϊμού» εργοδότες... προσφέρουν δουλειά για την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων



Απάτη μέσω ίντερνετ εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Την προσοχή των χρηστών Διαδικτύου εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την εμφάνιση ιστοσελίδων οι οποίες προσφέρουν εργασία στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα του Λονδίνου, για την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. w

Oι φερόμενοι ως εργοδότες, αφού λάβουν τα προσωπικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων, απαντούν θετικά στις αιτήσεις τους, ζητώντας ωστόσο να προκαταβάλλουν μέρος των εξόδων του ταξιδίου και της διαμονής τους. 

Μάλιστα ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς χρημάτων (western union, moneygram) και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
 
Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα και να διασταυρώνουν την ύπαρξη των εταιριών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών .

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., οι εταιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτούν την καταβολή χρηματικού ποσού από τον υποψήφιο για θέση εργασίας, προκειμένου να «προετοιμάσουν» τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα, ή να «διασφαλίσουν» τη συγκεκριμένη θέση.

Άμεσα Λύση στο θέμα της "Μεταφοράς των μαθητών" ζήτησε ο Δήμαρχος Παλλήνης σε σύσκεψη της Π.Ε.Δ.Α (Δελτίο τύπου Δήμου Παλλήνης) - Παλλήνη Press

Άμεσα Λύση στο θέμα της "Μεταφοράς των μαθητών" ζήτησε ο Δήμαρχος Παλλήνης σε σύσκεψη της Π.Ε.Δ.Α (Δελτίο τύπου Δήμου Παλλήνης) - Παλλήνη Press

"Περάσματα": Το Ταξίδι του Πρόσφυγα μέσα από ένα Παιχνίδι Προσομοίωσης




Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε  συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς  (Γ.Γ.Ν.Γ.) υλοποιεί πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών και νέων σε θέματα προσφύγων, το οποίο περιλαμβάνει τη διοργάνωση του παιχνιδιού  «Περάσματα» σε σχολεία και ομάδες νέων άνω των 13 ετών.

Τα «Περάσματα» είναι ένα βιωματικό παιχνίδι  της  Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης, επιτρέποντας  στους συμμετέχοντες να βιώσουν πιο αποτελεσματικά μια μακρινή κατάσταση μέσα από τη διαδικασία της δραματοποίησης και αναπαράστασης της πραγματικότητας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013  σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής, σε θερινές κατασκηνώσεις νέων της περιοχής της Αττικής και σε άλλες  ομάδες νέων.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις αιτήσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι φορείς παρακαλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας στο σύνδεσμο: http://www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko/perasmata.html


Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή,

Τομέας Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα
Tel.  210 6756801, Fax. 210 6756800

Website:  
www.unhcr.gr


Facebook: 
www.facebook.com/UNHCRGREECE

Youtube: 
www.youtube.com/unhcrgreece

Twitter: 
www.twitter.com/unhcrgreece