Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Τσεχία: Άγρια δολοφονία του δικαστή των νεοναζί


 

Ο ίδιος ο δικαστής είχε εκμυστηρευτεί σε φιλικά του πρόσωπα ότι από αυτήν τη δίκη και μετά δεχόταν συχνά απειλές και εκφοβισμούς, ενώ το σπίτι του είχε γίνει αρκετές φορές στόχος «αγνώστων»
 
Του Δημήτρη Γκιβίση

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δολοφόνους του Τσέχου δικαστή Miloslav Studnicka, που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες νεκρός με κομμένο τον λαιμό του και με πολλά χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Ο Studnicka ήταν γνωστός ως ο «δικαστής των νεοναζί», αφού σε δίκη που έγινε το 2010 στην Οστράβα καταδίκασε τέσσερις νεοναζί σε 20 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία «απόπειρα φόνου με  ρατσιστικά κίνητρα», επειδή είχαν πετάξει βόμβες μολότοφ μέσα στο σπίτι μιας οικογένειας Ρομά στις 19 Απριλίου του 2009. Στην απολογία τους, οι δράστες είχαν πει ότι η εγκληματική επίθεση έγινε στα πλαίσια του «εορτασμού» της 120ης επετείου από τη γέννηση του Χίτλερ την επόμενη μέρα. Από τον εμπρησμό του σπιτιού είχαν τραυματιστεί τρεις άνθρωποι, ενώ η (τότε) δίχρονη Natalka Kudrikova έχασε τρία δάχτυλά και υποφέρει ακόμα από εγκαύματα 80% στο σώμα της.

Ο ίδιος ο δικαστής είχε εκμυστηρευτεί σε φιλικά του πρόσωπα ότι από αυτήν τη δίκη και μετά δεχόταν συχνά απειλές και εκφοβισμούς, ενώ το σπίτι του είχε γίνει αρκετές φορές στόχος «αγνώστων» που είχαν κάνει ζημιές και είχαν γράψει ακροδεξιά συνθήματα. Μάλιστα αρκετοί τον είχαν συμβουλέψει να ζητήσει την βοήθεια της αστυνομίας, αλλά αυτός είχε αρνηθεί λέγοντας ότι δεν είχε κάνει τίποτα περισσότερο από το δημοκρατικό του καθήκον. Ο Τσέχος υπουργός δικαιοσύνης Πάβελ Μπλάζερ, είπε «αν αποδειχτεί ότι η δολοφονία συνδέεται με την συγκεκριμένη δίκη, αυτό θα ήταν μια τραγωδία για την τσεχική δικαιοσύνη», ενώ αρκετά δημοσιεύματα του Τύπου ασκούν κριτική προς τις αστυνομικές αρχές για ολιγωρία στις έρευνες.

Η ρατσιστική επίθεση είχε προκαλέσει δημόσια κατακραυγή στην κοινή γνώμη, καθώς και αναταραχή μεταξύ των κοινοτήτων των Ρομά, ενώ η τσεχική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς βίας. Να σημειωθεί, ότι οι Ρομά που ζουν σήμερα στην Τσεχία εκτιμάται ότι είναι περίπου 250.000 με 300.000, ενώ πολλές οργανώσεις καταγγέλλουν τις φυλετικές διακρίσεις που εξακολουθούν εις βάρος τους. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που έχει κατηγορήσει τις τσεχικές αρχές για τις διακρίσεις που γίνονται στα δημόσια σχολεία, αφού τα παιδιά των Ρομά συχνά στέλνονται σε σχολεία για παιδιά με διανοητικές αναπηρίες, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι προοπτικές τους για εύρεση αξιοπρεπούς εργασίας και να ενισχύεται η αίσθηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει την πρακτική αυτή απαράδεκτη, γιατί παραβιάζει το δικαίωμα των παιδιών στην πλήρη εκπαίδευση, αφού στα συγκεκριμένα σχολεία διδάσκεται ένα περιορισμένο πρόγραμμα σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου