Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Είσοδος της τεχνολογίας γραμμής τέρματος στο ποδόσφαιρο


Είσοδος της τεχνολογίας γραμμής τέρματος στο ποδόσφαιρο


Χορήγηση άδειας από τη FIFA στην εταιρεία Hawk-Eye

Τέλος στις περιπτώσεις όπου αλλοιώνεται το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα από ατυχείς αποφάσεις διατητών που δεν αντιλήφθηκαν αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος ή όχι, θέλει να βάλει η FIFA, η οποία είναι έτοιμη να εισάγει την τεχνολογία γραμμής τέρματος, δίνοντας άδεια στην εταιρεία Hawk-Eye για παροχή σχετικής τεχνολογίας.
Όπως γίνεται λόγος στην επίσημη ανακοίνωση, η FIFA οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, μετά από εκτεταμένες δοκιμές την περασμένη χρονιά, όσον αφορά  στην εκτίμηση, όχι μόνο της ακρίβειας και της αξιοπιστίας της τεχνολογίας γραμμής τέρματος, αλλά και των επιπτώσεών της στις υποδομές των
σταδίων και το κόστος που συνεπάγεται, που ενδεχομένως επιβαρύνει τις διάφορες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Η λύση της Hawk-Eye (θυγατρικής εταιρείας της Sony) δεν απαιτεί απολύτως καμία τροποποίηση ή επέμβαση στον εξοπλισμό του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένων των τερμάτων και των μπαλών, στοιχείο, που κέρδισε την εμπιστοσύνη, τόσο των αθλητών, όσο και των διαιτητών του αγώνα.
Το σύστημα Hawk-Eye βασίζεται σε πολυάριθμες κάμερες υψηλής ταχύτητας, οι οποίες τοποθετούνται γύρω από το στάδιο, εστιάζουν σε κάθε είσοδο του τέρματος και παρακολουθούν την πορεία της μπάλας όταν πλησιάζει στη γραμμή. Τα δεδομένα, που συλλέγονται από τις κάμερες, μεταφέρονται σε μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας, η οποία αναλύει τη θέση της μπάλας σε σχέση με τη γραμμή του τέρματος. Εάν το σύστημα αναγνωρίσει ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος, μεταφέρει τις πληροφορίες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στις συσκευές που φορούν οι διαιτητές του αγώνα στο γήπεδο. Πέρα από το γεγονός ότι καθορίζει τελικά τη φάση σε ελάχιστο χρόνο, το Hawk-Eye μπορεί, επίσης, να αναπαράγει βίντεο που επαληθεύουν την εγκυρότητα της απόφασης του συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι και στο πρόσφατο Euro είχαμε ένα σχετικό ατυχές περιστατικό διατητικής απόφασης, η οποία δεν καταλόγισε γκολ υπέρ της Ουκρανίας στον αγώνα με την Αγγλία, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ματς και τελικά την κατάταξη στον όμιλο που συμμετείχαν οι δύο ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου