Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

AKTAION....




Οχι δεν είναι από την Βιέννη, η το Παρίσι, η κάπου αλλού στην Ευρώπη.
Είναι το Ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ στο Νέο Φάληρο.Πριν το κατεδαφισουν   οι εργολαβοι.
Οταν ένα κράτος γκρεμίζει τέτοια αρχιτεκτονικα και πολιτιστικα μνημεια ζωης, αυτό αντιπροσωπεύει την
κοινωνία του, το πολιτικό του σύστημα, αλλά και το τι ηθελε να κτισει .με μοναδικο κριτηριο την αντιπαροχη,το κερδος και την εξουσια των εργολαβων,σιγουρα θα πρεπει να νοιωθουμε ταπεινωμενοι για τις πολεις που ζουν και μεγαλωνουν τα παιδια μας,

 ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

Τι θα έλεγε ο Δ.Πικιώνης

«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε;  Τι αφανίζετε;
...Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Κι όχι μονάχα απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της Μνήμης των περασμένων και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πήτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθ'εαυτή, η αιτία της καταστροφής.
Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία».
«Δεσμοί καθαρώς ωφελιμιστικοί ταπεινώνουν - διότι αγνοούν τα δικαιώματα και τας ανάγκας της εσωτέρας φύσεως του ανθρώπου. Ουδεμίαν τύψην αισθάνονται κακομεταχειριζόμενοι και καταστρέφοντες τα έργα ταύτα του κάλλους, των οποίων η επανόρθωσις ουδέποτε είναι δυνατή...
...Εάν αρνηθώσιν ή περιστείλωσι την προς την ανθρωπότητα παραχώρησιν ταύτην και αν απολύσουν τον χαλινόν των ενστίκτων του κέρδους και της παραγωγής, θα καταλύσουν τον έρωτά μας προς το κάλλος, την αλήθειαν, την δικαιοσύνην, όπως και την προς τον πλησίον μας αγάπην».

Δ.Πικιώνης
Αποσπάσματα από ομιλία του της 08 - 05 - 1954


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου