Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

9 παρατηρήσεις για την πτώση των βάσεων


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αβυσσος χωρίζει την πρώτη από την τελευταία σχολή, άβυσσος περιμένει και πολλούς από τους επιτυχόντες σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που συρρικνώνεται διαρκώς.
    
Αβυσσος χωρίζει την πρώτη από την τελευταία σχολή, άβυσσος περιμένει και πολλούς από τους επιτυχόντες σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που συρρικνώνεται διαρκώς

Του Χρήστου Κάτσικα




Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό ακόμα και από οικογένειες που τα παιδιά τους βρίσκονται σε καλή θέση στις λίστες των επιτυχόντων. Αφενός γιατί αρκετές χιλιάδες απ’ αυτά πέτυχαν σε σχολές μακριά απ’ τον τόπο κατοικίας τους και αφετέρου επειδή η συνεχής απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργεί ανησυχία για την πορεία των σπουδών. Κατά τ’ άλλα, τα 119 τμήματα -81 πέρυσι- που απαιτούν λιγότερα από 10.000 μόρια θα δώσουν λαβή για περαιτέρω συρρίκνωση των ΑΕΙ και κυρίως των ΤΕΙ της περιφέρειας.

1. Οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος, που προκλήθηκαν από τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας των φετινών θεμάτων, σε σχέση πάντα με την προηγούμενη χρονιά, και η συντριπτική μείωση των αριστούχων σε συνδυασμό με μια μη μετρήσιμη αλλά ορατή μείωση των προσδοκιών οδήγησαν σε μια πτώση… με πάταγο των βάσεων εισαγωγής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Την κούρσα της πτώσης, η οποία συγκριτικά είναι από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, οδήγησαν τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων, τα οποία «ξεφούσκωσαν» σημαντικά.

2. Η μεγαλύτερη πτώση σε τμήματα της περιφέρειας είναι προϊόν της οικονομικής κρίσης που αναγκάζει μεγάλο όγκο των υποψηφίων να κάνει επιλογές με κριτήριο τον τόπο διαμονής (άρα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη συγκρατούν μεγαλύτερο από ποτέ τμήμα των υποψηφίων που

Από τη Δευτέρα τα δωρεάν εισιτήρια για εξετάσεις στο ΕΣΥ! Πως θα τα πάρετε...

Από τη Δευτέρα τα δωρεάν εισιτήρια για εξετάσεις στο ΕΣΥ! Πως θα τα πάρετε...

Από την ερχόμενη Δευτέρα και με καθυστέρηση αρκετών μηνών θα μπορούν επιτέλους οι ανασφάλιστοι και με χαμηλά εισοδήματα πολίτες να υποβάλλουν αίτηση, για να αποκτήσουν δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης.
Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, τελικά όμως ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων. 
Μέχρι το τέλος του 2013 στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 100.000 πολίτες και επιπλέον 100.000 το 2014, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα άτομα από το 2014 και μετά. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα μπορούν να κάνουν τουλάχιστον τρεις εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία. 

Τα αιτήματα θα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.healthvoucher.gr ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, δικαιούχοι του προγράμματος είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ:

-που έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και
-που το ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ή τα 25.000 ευρώ (άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των συζύγων) στην περίπτωση των έγγαμων

Με το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης οι πολίτες θα δικαιούνται:
-επισκέψεις σε γιατρό προκειμένου να αξιολογηθούν και να παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο, διεξάγοντας ένα σύνολο προληπτικών και εν μέρει διαγνωστικών εξετάσεων (θα εξαρτάται από το κόστος των εξετάσεων), σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν, ή σύμφωνα με την ειδική κατάστασή τους
-πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων-αξιολόγηση/ διάγνωση/ αγωγή υγείας, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας κατά την επίσκεψή σε γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Παράλληλα προβλέπεται και παρακολούθηση περιπτώσεων κύησης.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι τον φορέα του Δημοσίου ή την ιδιωτική μονάδα ή τον ιδιώτη γιατρό ή τον πάροχο υπηρεσιών, στον οποίο θα προσέλθουν.
Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι του Προγράμματος που θα πηγαίνουν στις μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ. δεν θα πληρώνουν το θεσπισμένο εισιτήριο των 5 ευρώ.

Όσον αφορά τους γιατρούς που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα, οι ιατρικές επισκέψεις που θα κάνουν δεν θα προσμετρούνται στο όριο των 200 ή 150 μηνιαίων επισκέψεων (οι οποίες ισχύουν για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ).

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ανάκληση αλλαντικού “CARREFOUR”

Μεγάλη προσοχή!!! - Ανάκληση αλλαντικού “CARREFOUR”

Written By Pallini Press


Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ για την απόσυρση / ανάκληση αλλαντικού, γαλλικής προέλευσης, λόγω παρουσίας σαλμονέλας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΦΕΤΕΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ROSETTE 10TΜΧ CARREFOUR 100G», με γραμμοκώδικα (bar code):3245412452963 και ημερομηνίες λήξης 14, 15, 18 και 20/09/13.
Η επιχείρηση έχει δρομολογήσει τόσο τη διαδικασία ανάκλησης / απόσυρσης του εν λόγω προϊόντος, όσο και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.
Οι σχετικοί έλεγχοι από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, το οποίο απεικονίζεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Γερμανικό αίσχος: Μόλις ο Χατζημαρκάκης άρχισε να τους τα χώνει, του αφαίρεσαν το… ντοκτορά!

Ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελεύθερων, Γιώργος Χατζημαρκάκης αναγορεύτηκε διδάκτορας το 2000. Δεκατρία χρόνια μετά και μόνο τώρα που ο άνθρωπος καταγγέλλει ευθέως τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία έχει συμπεριφερθεί στην Ελλάδα, κερδίζοντας η ίδια από την κρίση που οδηγεί -την ίδια στιγμή- σε εξόντωση τον ελληνικό λαό, το πανεπιστήμιο της Βόννης… θυμήθηκε να του αφαιρέσει τον τίτλο!
Ωραίες -δημοκρατικές…- συμπτώσεις. Δε μας αρέσουν αυτά που λες; Ορίστε, για να μάθεις άλλη φορά να βγάζεις γλώσσα!
Ο λόγος που προφασίστηκε το πανεπιστήμιο ήταν πως: «σε πολλά σημεία έκανε χρήση κειμένων άλλων συγγραφέων χωρίς την προβλεπόμενη αναφορά σε αυτούς παρά σε μερικές υποσημειώσεις». Και αυτό το ανακάλυψαν «τυχαία», 13 χρόνια αφού αναγόρευσαν σε διδάκτορα τον Γ. Χατζημαρκάκη.
Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και τονίζει πως τη συγκεκριμένη μέθοδο παράθεσης αποσπασμάτων και υποσημειώσεων γνώρισε και υιοθέτησε το 1995 ως ερευνητής στην Οξφόρδη.
Την επιμέλεια της εργασίας είχαν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Ντέτλεφ Κάρτεν και ο επίτιμος Ούβε Χολτς. Αραγε, από τους καθ” ύλην αρμόδιους… διέφυγε η από τους οποίους προφανώς διέφυγαν τα δήθεν προβλήματα του διδακτορικού, που «ανακαλύφθηκαν» με τόση καθυστέρηση;
Λίγες ημέρες πριν την πρωτοφανή απόφαση, ο κ. Χατζημαρκάκης δήλωνε χαρακτηριστικά πως «το κέρδος της γερμανικής πολιτείας από την κρίση στην ευρωζώνη ανέρχεται στα 114 δισ. ευρώ. Πρέπει, μετά τις γερμανικές εκλογές, να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήρωσαν την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».
Τώρα, μάλιστα. Γίνεται ευκολότερα κατανοητή η απόφαση των Γερμανών. Ε, όχι, να λες τέτοια πράγματα και να θες να είσαι και διδάκτορας…
toxwni.gr

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ


 
 
[σελ. 462] Η σημασία της βαθμολογίας τόσο για τη διαδικασία της διδασκαλίας όσο και για τα άτομα που συμμετέχουν σ’  αυτήν είναι προφανής. Για το λόγο αυτό ο δάσκαλος θα πρέπει να εισάγεται συστηματικά στη μελέτη των προβλημάτων και των τρόπων της βαθμολογίας και να μην αφήνετε έρμαιο της προσωπικής του πείρας που στηρίζεται στη δοκιμή και λάθος. Πρωταρχικό στόχο θα πρέπει να αποτελέσει η συνειδητοποίηση και ο έλεγχος όλων εκείνων των παραγόντων πού επηρεάζουν θετικά η αρνητικά την αντικειμενική του κρίση. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες είναι ακόμα άγνωστοι, άλλους τους έχει μελετήσει και διερευνήσει σε βάθος η έρευνα. Μερικοί από τους παράγοντες αυτούς που επηρεάζουν σοβαρά την αντικειμενικότητα της βαθμολογίας του δασκάλου είναι οι έξης:

α) Σφάλματα αναφοράς. Η παραδοσιακή βαθμολογία στηρίζεται στην υπόθεση πως ένα μέρος των μαθητών ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος, ένα άλλο μέτρια και ένα τρίτο όχι. Άμεση διδακτική συνέπεια της υπόθεσης αυτής είναι η προσπάθεια η διδασκαλία και οι απαιτήσεις του δασκάλου να μην προσανατολίζονται απλώς στο Μ.Ο., αλλά να διαφοροποιούνται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να απευθύνονται και να ικανοποιούν όλους τους μαθητές. Ανάλογη βέβαια θα είναι κατ’ αναγκών και η βαθμολογία. Στη Σουηδία μάλιστα μέχρι πριν λίγα χρόνια ο κάθε δάσκαλος ήταν υποχρεωμένος να κάνει την κατανομή της βαθμολογίας της τάξης του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται προς την καμπύλη κανονικής κατανομής του GAUSS. Η καμπύλη όμως αυτή, όπως είπαμε και παραπάνω, ισχύει για μία πολυπληθή κατανομή, όχι για μία τάξη 30 ή το πολύ 40 παιδιών. Για το λόγο λοιπόν αυτό έπαψε πλέον να ισχύει υποχρεωτικά το μέτρο αυτό.
Η υπόθεση όμως αυτή δεν εφαρμόζεται με συνέπεια στην πράξη. Παρόλο που η παραδοσιακή διδακτική δέχεται γενικά την κατανομή αυτή (μέτριοι, καλοί και κάτω του Μ.Ο. μαθητές) χωρίς διακρίσεις όσον αφορά μαθήματα και τάξεις, εντούτοις παρατηρούμε, πολλές και μεγάλες διαφορές στην κατανομή της βαθμολογίας [σελ 463] στα διάφορα μαθήματα. Μερικά από αυτά θεωρούνται εύκολα και έχουν γι’ αυτό ανεβασμένο το Μ.Ο. βαθμολογίας, άλλα πάλι φαίνονται δύσκολα και ο Μ.Ο. της βαθμολογίας τους είναι χαμηλός. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας βαθμολογούνται γενικά αυστηρότερα τα μαθήματα, στα οποία γίνονται πολλές γραπτές εξετάσεις. Σε άλλα μαθήματα δίνει η εκπαιδευτική παράδοση ιδιαίτερο βάρος, γιατί τα θεωρεί ιδιαίτερα «φρονηματιστικά», και γι' αυτό βαθμολογούνται επίσης συνήθως αυστηρότερα.
Δεν υπάρχουν λοιπόν απόλυτα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία να βαθμολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα μαθήματα. Και επειδή μεταβάλλεται συνήθως το κριτήριο αναφοράς, γι’ αυτό και παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στη βαθμολογία των διαφόρων μαθημάτων.
Τα σφάλματα αναφοράς στη βαθμολογία τα εξηγεί ο νόμος του Ολλανδού POSTHUMUS. Σύμφωνα μ’ αυτόν κάθε δάσκαλος χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο στερεότυπο σχήμα κατανομής της βαθμολογίας. Χρησιμοποιεί δηλ. την κλίμακα βαθμολογίας με έναν εντελώς προσωπικό και στερεότυπο τρόπο.  Υπάρχουν έτσι οι αυστηροί και οι επιεικείς βαθμολογητές, οι «εικοσαράκηδες»

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

KOSTASEDESSA: AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 1871!!Ο Γ'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛ...

KOSTASEDESSA: AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 1871!!Ο Γ'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛ...: Το 1871 ο Άλμπερτ Πάικ, ηγέτης της αμερικανικής μασονίας, προβλέποντας με ακρίβεια τους δύο πρώτους παγκοσμίους πολέμους, είχε γράψει πως...

Πούτιν και Μεντβέντεφ με γυναικεία εσώρουχα σε πίνακα που κατασχέθηκε

Με γυναικεία εσώρουχα απεικονίζονται οι Πούτιν και Μεντβέντεφ σε πίνακα που κατασχέθηκε από τη ρωσική αστυνομία.
Ο πίνακας με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας από την έκθεση με τίτλο «Ηγέτες» σε γκαλερί της Αγίας Πετρούπολης κατασχέθηκε από τις αρχές, με την αιτιολογία ότι η σατιρικού περιεχομένου έκθεση στο χώρο αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία. Δεν δόθηκε ωστόσο καμιά διευκρίνιση σχετικά με το ποιος ακριβώς νόμος παραβιάστηκε.
Οι αστυνομικοί κατέβασαν από τους τοίχους της γκαλερί άλλο ένα έργο, που παρουσίαζε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με το σώμα καλυμμένο με τατουάζ, καθώς και άλλους δύο, που ειρωνεύονταν δύο βουλευτές, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας», όπως ανέφερε το προσωπικό της γκαλερί.
Τα έργα αυτά ήταν ανάρμοστα και «καταφανώς πορνογραφικού χαρακτήρα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο βουλευτής της Αγίας Πετρούπολης του οποίου το πορτρέτο συνδυαζόταν με τη σημαία του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Σε ανακοίνωση της η αστυνομία ανέφερε πως αφαίρεσαν το βράδυ της Δευτέρας, τους πίνακες έπειτα από καταγγελίες ότι παραβίαζαν το νόμο. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, όμως το ρωσικό κράτος διαθέτει σχετική νομοθεσία για προσβολή κατά των αρχών, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως κι ενός έτους.
«Αυτή ήταν μία παράνομη κατάσχεση. Δεν μας έδωσαν κανένα επίσημο έγγραφο που να απαγορεύει τη λειτουργία μας, ούτε και μία απόδειξη για την κατάσχεση των εσόδων μας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντανσκόι, ιδιοκτήτης της γκαλερί «Το Μουσείο της Εξουσίας», που εδρεύει σε δύο δωμάτια ενός διαμερίσματος.
Πρόσθεσε ακόμη πως η αστυνομία έκλεισε την γκαλερί του, χωρίς να του δώσει εξηγήσεις για την κατάσχεση των πινάκων.
Η Αγία Πετρούπολη, που θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα τους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20), είναι μία από τις πρώτες πόλεις στη Ρωσία που υιοθέτησαν την νομοθεσία που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα».

Μαζικές αγωγές δανειοληπτών μετά την αποκάλυψη βόμβα για την μεγάλη κομπίνα των τραπεζών

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πρόκειται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις - φωτιά του οικονομολόγου και πρώην...
στελέχους της Εμπορικής Τράπεζας Στέφανου Τσίπα για την τοκογλυφική και ληστρική τακτική των τραπεζών, οι οποίες ακονίζουν τα νύχια τους για να αρπάξουν την πρώτη κατοικία του Έλληνα.

Την ώρα που δανειστές και κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν το λαό κι όλο τον πλανήτη, οτι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και μπαταχτζήδες και κάλα παθαίνουν ότι παθαίνουν, μια αποκάλυψη έρχεται να ταράξει τα νερά των τραπεζιτών και όσων νομίζουν οτι θα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο κατηγόρησε τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας αλλά και τους προϊσταμένους αυτών (Γ. Στουρνάρα και Α. Σαμαρά) ο Στέφανος Τσίπας ο οποίος ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του radio1d.gr.

"Επίορκοι Τραπεζίτες, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τουλάχιστον, δύο (2) Κοινοτικές Οδηγίες, δύο (2) Νόμους της

Ανεπανάληπτο ρεκόρ: Από 25.000 μαθητές στη Λιβερία, κανείς δεν πέρασε στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο


liberia_faculty
Οταν ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος, τον επόμενο μήνα, οι φοιτητές δεν θα δουν κανένα νέο πρόσωπο ανάμεσά τους. Οι πρωτοετείς είναι είδος υπό εξαφάνισης στο Πανεπιστήμιο της Λιβερίας. Γιατί ούτε ένας, από τους 25.000 μαθητές, δεν «πέρασε» στις εξετάσεις.

Η πρόεδρος της χώρας δεν μπορούσε να πιστέψει το γεγονός ότι κανένας μαθητής δεν κατάφερε να γράψει επαρκώς στις εισαγωγικές εξετάσεις. «Δεν είχαν ενθουσιασμό και βασικές γνώσεις αγγλικών», αποφάνθηκε το University of Liberia, ένα από τα δύο κρατικά πανεπιστήμια της χώρας.

Η Λιβερία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τον εμφύλιο πόλεμο. «Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ακόμη σε χάος», παραδέχθηκε η Πρόεδρος, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν βασικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ οι καθηγητές έχουν ελάχιστα προσόντα σύμφωνα με το BBC. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ούτε ένας μαθητής δεν πέρασε στις εξετάσεις, οι οποίες μάλιστα κόστισαν 25 δολάρια σε κάθε έναν από αυτούς.

Η υπουργός Παιδείας, Ετμόνια Ντέιβιντ- Τάρπι, που χαρακτήρισε τη συνολική αποτυχία σαν «μαζική δολοφονία» σκοπεύει να συναντηθεί με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου. Εκείνοι όμως διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να αποφασίσουν με συναισθηματικά κριτήρια και πως εμμένουν στην απόφασή τους ότι όλοι οι μαθητές «κόπηκαν» στις εξετάσεις.

Πηγή: BBC











Click here to find out more!

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο Τούρκος διαδηλωτής-σύμβολο των κινητοποιήσεων της πλατείας Ταξίμ βραβεύεται στην Γερμανία.


Ο Τούρκος διαδηλωτής-σύμβολο των κινητοποιήσεων της πλατείας Ταξίμ βραβεύεται στην Γερμανία.
standing man
REUTERS
«Ο άνδρας που στεκόταν», ο καλλιτέχνης της Κωνσταντινούπολης ο οποίος έγινε σύμβολο των κινητοποιήσεων στην Τουρκία τον Ιούνιο, θα τιμηθεί με ένα σημαντικό γερμανικό βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που το απονέμει.
Ο Ερντέμ Γκιουντούζ, ο 34χρονος Τούρκος χορευτής και χορογράφος, θα τιμηθεί για «την θαρραλέα δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων του ανθρώπο» με το Βραβείο των Μέσων Ενημέρωσης M100, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από μια επιτροπή δημοσιογράφων.
Διαβάστε ακόμη: Τα… μερίσματα του κινήματος Γκεζί
Ο Γκιουντούζ έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο καθώς στεκόταν ακίνητος για ώρες, με σταθερό το βλέμμα, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία. Ο 34χρονος καλλιτέχνης ενσάρκωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο μια νέα μορφή ειρηνικής διαμαρτυρίας.
Ο Γκιουντούζ άρχισε την διαμαρτυρία του στις 17 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση από την τουρκική αστυνομία δια της βίας των διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
«Με την σιωπηλή του διαμαρτυρία έγινε το σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης και δημιούργησε μια σχολή σε όλον τον κόσμο», διευκρινίζει η επιτροπή των δημοσιογράφων που απονέμει αυτό το βραβείο.
Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν, οι «μάγισσες» και η τουρκική οικονομία
Στον Γκιουντούζ το Βραβείο των Μέσων Ενημέρωσης M100 θα απονεμηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο Πότσνταμ, στα προάστια του Βερολίνου, έπειτα από ένα διεθνές συνέδριο για τα μέσα ενημέρωσης.
«Φέτος εστάλη επίσης ένα σαφές μήνυμα, ότι η ειρηνική και μη βίαιη αντίσταση λειτουργεί», σχολίασε επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής Γιαν Γιάκομπς σε ανακοίνωσή του. «Το όπλο του ονομάζεται δημιουργικότητα. Βασικά του γνωρίσματα είναι το θάρρος και η καρτερία».
Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

ΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ!

ΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ!

«Ανάρμοστη» κατά την Daimler η διαφήμιση με τον Hitler | Drive

«Ανάρμοστη» κατά την Daimler η διαφήμιση με τον Hitler | Drive

Κι όμως αυτά δεν ανακυκλώνονται!


Αν και φαινομενικά αρκετά προϊόντα δείχνουν να προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά τελικά μπορεί να κάνουμε λάθος! Εν τω μεταξύ σε περίπτωση που ρίξουμε μη
ανακυκλώσιμο προϊόν στους γνωστούς μπλε κάδους σκουπιδιών, τότε αυτόματα καταστρέφουμε και όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο του κάδου. Θέλει προσοχή! Ας δούμε τι δεν ανακυκλώνεται

Βρεγμένο χαρτί
Οι ίνες του χαρτιού συρρικνώνονται όταν βρέχονται. Αυτό τις καθιστά λιγότερο χρήσιμες στη διαδικασία με συνέπεια να μην επιλέγονται από τα μηχανήματα ανακύκλωσης για συλλογή και επεξεργασία.

Κουτιά από πίτσα

Πρόκειται για ένα κουτί από χαρτόνι. Φαινομενικά λοιπόν είναι ανακυκλώσιμο. Αυτό που το καθιστά όμως μη ανακυκλώσιμο είναι πως μπορεί να έχει υπολείμματα τροφών καθώς και λίπη. Αντίστοιχες περιπτώσεις σε πλαστικά μπουκάλια ή αλουμινένια κουτιά μπορούν να απομακρυνθούν με ένα ξέπλυμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί με τις συσκευασίες αυτές. Πετώντας ένα τέτοιο αντικείμενο εμποτισμένο με λάδι, θα προκαλέσει μια μάζα λάσπης στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Κουτιά χυμών
Ελέγξτε αν το κουτί από το χυμό σας έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για ανακύκλωση. Εάν όχι, πρέπει να το ρίξετε σε συμβατικό κάδο. Η πλαστική επικάλυψη για ένα μεγάλο μέρος του χαρτονιού τα καθιστά ακατάλληλα για ανακύκλωση.

Αφρολέξ
Πρόκειται για προϊόν πετρελαίου και ιδιαίτερα εύφλεκτο. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.

Σιδερένιες κρεμάστρες
Τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης δεν ανακυκλώνουν το σύρμα. Παρόλα αυτά οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά από κάποιο τοπικό καθαριστήριο ή να χρησιμοποιηθούν για εκμετάλλευση από κάποιο έμπορο μετάλλων.


Πλαστικές σακούλες
Όταν οι κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι αυτόματου διαχωρισμού οι εργαζόμενοι δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν τις πλαστικές σακούλες για να δουν τι περιέχουν. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνο. Για το λόγο αυτό τις πετούν απλά στα σκουπίδια.


Κεραμικά
Πολλοί θα πίστευαν πως μια παλιά κούπα του καφέ μπορεί να ανακυκλωθεί. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται δεν ανακυκλώνεται εύκολα μαζί με το γυαλί. Προτιμήστε για το να τη χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αν δεν τη χρειάζεστε ως βάση ή γλάστρα για κάποιο φυτό.

Χαρτοπετσέτες
Τα υπολείμματα που μπορεί να έχουν μετά τη χρήση τους από τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο τις καθιστούν ανώφελες για ανακύκλωση. Αντί αυτών προτιμήστε μαντήλια και χαρτομάντιλα.

Έντονα βαμμένα χαρτιά
Όταν ανακυκλώνεται το χαρτί του παρέχεται έντονη θερμότητα. Έτσι οτιδήποτε έχει έντονο χημικό χρώμα λειτουργεί ως καταλύτης και δεν παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην όλη διαδικασία. Συνεπώς πολλά εργοστάσια χαρτιού δεν θα έχουν την ανάλογη απόδοση από την ανακύκλωση με τέτοιου είδους χαρτιά.

Αν και φαινομενικά αρκετά προϊόντα δείχνουν να προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά τελικά μπορεί να κάνουμε λάθος!
 Εν τω μεταξύ σε περίπτωση που ρίξουμε μη ανακυκλώσιμο προϊόν στους γνωστούς μπλε κάδους σκουπιδιών, τότε αυτόματα καταστρέφουμε και όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο του κάδου. Θέλει προσοχή!

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

«Η Ελλάδα είναι θύμα εγκλήματος» | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

«Η Ελλάδα είναι θύμα εγκλήματος» | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

Ξεπουλάνε την ΕΥΔΑΠ στο 5% της αξίας της!


eydapΜε τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να προωθήσει το επόμενο διάστημα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ όπως υπογραμμίζουν μια σειρά εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων: Από την τροπολογία που ενσωματώθηκε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο για τον τουρισμό στην οποία προβλέπεται ο συμψηφισμός των χρεών μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του δημοσίου και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ώστε η ΕΥΔΑΠ να δοθεί στο νέο αγοραστή χωρίς τα «βαρίδια» ακόμη κι αυτών των σημερινών εργατικών αμοιβών μέχρι την απόφαση τροποποίησης του καταστατικού της που έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ ώστε πλέον να είναι δυνατή η πώληση ακόμη και ποσοστού άνω του 49% του μετοχικού της κεφαλαίου.
ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Να σημειωθεί πως το Ταμείο Ξεπουλήματος και κατά κόσμον ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κατοχή του ποσοστό ύψους 61,33%. Το κατά πόσο φυσικά το απέκτησε με νόμιμο τρόπο και διαθέτει μάλιστα το δικαίωμα να το ξεπουλήσει είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα που αργά ή γρήγορα ευελπιστούμε να τύχει της δέουσας δικαστικής διερεύνησης… Οι επιπτώσεις άλλωστε από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα είναι τόσο δραματικές ώστε είναι εντελώς βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποδειχθεί ένα σύντομο διάλλειμα κι αργά ή γρήγορα το ελληνικό δημόσιο, άγνωστο φυσικά από τώρα με ποια μορφή, θα κληθεί να διαχειριστεί τα σπασμένα που θα αφήσουν πίσω τους οι ιδιώτες. Όπως άλλωστε συνέβη σε δεκάδες περιπτώσεις στο εξωτερικό.
Η πώληση της ΕΥΔΑΠ ωστόσο συνιστά σκάνδαλο από τώρα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να δαπανήσουμε πόρους για να καθαρίσουμε την …κόπρο που θα αφήσουν πίσω τους οι ιδιώτες, και μάλιστα για πολλούς λόγους.
Πρώτ’ απ’ όλα για λόγους οικονομικούς. Όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει ένα πελατολόγιο 4,3 εκ. νοικοκυριών (2.020.000 συνδέσεων) ενώ το μήκος των αγωγών της ανέρχεται σε 9.500 χλμ. Ο δε τομέας της αποχέτευσης εξυπηρετεί 3,5 εκ. κατοίκους, ενώ το συνολικό μήκος των συγκεκριμένων αγωγών ανέρχεται σε 6.000 χλμ. Αν σε αυτά προσθέσουμε 3 μεγάλα διυλιστήρια κι ένα τεράστιο δίκτυο δεξαμενών έχουμε μια συνολική αξία που ανέρχεται, με συντηρητικές εκτιμήσεις, σε 6,5 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλει σήμερα οποιοσδήποτε (δημόσιο ή ιδιώτης) επιχειρούσε να κατασκευάσει εξ αρχής αυτή την πολύτιμη υποδομή που δίνει τη δυνατότητα διύλισης 1,5 εκ. κυβ. μ. νερού την ημέρα ώστε να καταναλώνεται περίπου 1 εκ. κυβ. μ. νερού. Με βάση όμως την χρηματιστηριακή αξία, όπως έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο της ραγδαίας υποτίμησης της τιμής των μετοχών των τελευταίων ετών, η ΕΥΔΑΠ θα πουληθεί γύρω στα 300 εκ. ευρώ! Αυτά είναι τα χρήματα που αναμένεται να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του μεριδίου των μετοχών που κατέχει. Έτσι όμως φαίνεται κι ο λόγος για τον οποίο η Τρόικα πιέζει για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ κι άλλων δημοσίων επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών που ξέρουν ότι και οι δύο εταιρείες ύδρευσης θα καταλήξουν στα χέρια ευρωπαϊκών πολυεθνικών εκμετάλλευσης του νερού λειτουργούν ως εμπορικοί τους αντιπρόσωποι και πιέζουν για την επιτάχυνση των διαδικασιών γνωρίζοντας πως πρόκειται για σπάνια ευκαιρία ώστε να βάλουν στο χέρι μια επιχείρηση – φυσικό μονοπώλιο με εξασφαλισμένη πελατεία και χωρίς ανταγωνιστές στο 5% της πραγματικής τιμής της! Υπό αυτό το πρίσμα η κρίση χρέους, στο όνομα της οποίας προωθείται η ιδιωτικοποίηση, ακόμη κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να εφευρεθεί…
Κερδοφόρα επιχείρηση
Η πώληση της ΕΥΔΑΠ είναι όμως αδικαιολόγητη ανεξαρτήτως τιμήματος, εφ’ όσον δεν πρόκειται για κάποια ζημιογόνα επιχείρηση που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί την ανάγκη πώλησής της ως μέσο επίλυσης της δημοσιονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα, η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα επιδεινώσει μακροπρόθεσμα την δημοσιονομική κρίση. Κι αυτό θα συμβεί γιατί το δημόσιο θα στερηθεί τα έσοδα που δημιουργεί η κερδοφόρα ΕΥΔΑΠ, η οποία (όπως φαίνεται στον πίνακα που παραθέτουμε) μόνο το 2012 είχε κέρδη ύψους 48 εκ. ευρώ, ενώ το 2011 είχε κέρδη 26 εκ., 11 εκ. το 2010 και 18 εκ. ευρώ το 2009. Φέτος δε, μόνο το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε κέρδη ύψους 12 εκ. ευρώ. Από τη στιγμή που θα πουληθεί η ΕΥΔΑΠ όλα αυτά τα σίγουρα χρήματα θα πάνε στα χέρια των ιδιωτών, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από πόρους που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, κ.λπ.
Κέρδη ΕΥΔΑΠ (σε εκ. ευρώ)
2012     48
2011     26
2010     11
2009     18
Η πώληση της ΕΥΔΑΠ είναι απαράδεκτη και για έναν επιπλέον λόγο. Επειδή το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν δικαιολογεί καμία, μα καμία μεταβολή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Στο παρελθόν πολλές φορές η ιδιωτικοποίηση μιας δημόσιας επιχείρησης εμφανιζόταν σαν ο «από μηχανής θεός» προκειμένου να επιλύσει προβλήματα αποτελεσματικότητας που σύμφωνα με την τρέχουσα (και αναπόδεικτη) φιλολογία διατρέχουν τη λειτουργία του δημοσίου. Στην πράξη σχεδόν ποτέ οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Ας αναλογιστούμε τι ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και των ναυπηγείων. Στην περίπτωση όμως της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ εκλείπει ακόμη κι αυτό το επιχείρημα, από τη στιγμή που οι δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις φέρνουν σε πέρας επάξια ένα καθόλου εύκολο έργο: την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
«Τα 3 “Π” αποτελούν το καθημερινό μας μέλημα δουλεύοντας στην ΕΥΔΑΠ: Ποιότητα, ποσότητα και πίεση», μας αναφέρει ο Βασίλης Τσόκαλης, εργάτης στις βλάβες και μέλος του ΔΣ του συλλόγου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ. «Ο ιδιώτης από τη στιγμή που έχει εξασφαλισμένες πωλήσεις δεν θα ασχοληθεί με την συντήρηση. Ό,τι επί δεκαετίες έχουμε καταφέρει θα εξαφανιστεί. Το αποδεικνύει η κοινή λογική και η διεθνής εμπειρία με ακραία μάλιστα παραδείγματα που οι αγωγοί νερού μολύνονταν με λύματα, όπως συνέβη στον Καναδά και την Αργεντινή με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν θανατηφόρες επιδημίες».
Η πρώτη συνέπεια από την ιδιωτικοποίηση του νερού για τον ίδιο θα είναι η θεαματική αύξηση των τιμολογίων. «Αναλογιστείτε ότι με το μισό ευρώ που χρεώνουν σήμερα οι ιδιώτες το μπουκαλάκι του μισού λίτρου η ΕΥΔΑΠ προσφέρει 1.000 λίτρα, όχι μισό. Με την ίδια τιμή εμείς θα προσφέραμε 2.000 μπουκαλάκια».
Δημόσια 100%
Ο Βασίλης Τσόκαλης ωστόσο δεν θεωρεί ιδανικό το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ. «Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες βελτίωσης εάν λαμβανόταν μία και απλή απόφαση: Η ΕΥΔΑΠ να λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών – πελατών της κι όχι προς όφελος των μικρών και μεγάλων εργολάβων που εξυπηρετεί με υπαιτιότητα σχεδόν πάντα όσων σήμερα δουλεύουν για την ιδιωτικοποίηση της. Υπάρχει για παράδειγμα η γάγγραινα των εργολάβων, που στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν στις νέες συνδέσεις. Μετά τον θάνατο όμως της οικοδομής μεταφέρθηκαν στις βλάβες. Ως αποτέλεσμα οι κακοτεχνίες οργιάζουν, τα κόστη έχουν εκτοξευθεί και μαζί η …κοροϊδία με επισκευές αγωγών σε δρόμους που δεν υπάρχουν καν αγωγοί! Η διοίκηση

Ποιοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Η λίστα ανά Υπουργείο - iPaideia: Όλη η παιδεία σε ένα ιστότοπο !

Ποιοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Η λίστα ανά Υπουργείο - iPaideia: Όλη η παιδεία σε ένα ιστότοπο !

Η Παιδεία δεν είναι απλό εμπόρευμα

Ένα άρθρο μου αναφορικά με τους ιδ.εκπαιδευτικούς


 
 Μέσα στο καλοκαίρι ο Υπουργός Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία, υπό το πρόσχημα της ερμηνείας της διαβόητης ΠΥΣ 6/2012, επεδίωξε να καταργήσει όλες τις νομοθετικές εγγυήσεις που ρυθμίζουν την εποπτεία του κράτους επί των ιδιωτικών σχολείων και τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η απόπειρα αυτή συνιστούσε θεσμικό πραξικόπημα και ευθεία παράβαση της διάκρισης των εξουσιών, εφόσον ο Υπουργός σφετερίσθηκε πρωτογενή νομοπαραγωγική αρμοδιότητα, που ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή.
Εάν η εγκύκλιος αυτή εφαρμοζόταν, οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός θα μπορούσε να απολύεται χωρίς αιτία, οποτεδήποτε, ακόμη και στο μέσο της σχολικής χρονιάς, χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου. Ευτυχώς, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 380/2013 της Επιτροπής Αναστολών, ανέστειλε την εφαρμογή της εγκυκλίου, μέχρι την εκδίκαση επί της ουσίας της υπόθεσης, τον προσεχή Νοέμβριο.
Η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά μεμονωμένη δεν είναι. Το τελευταίο διάστημα μια σειρά δικαστηρίων, στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων, έχουν ευθέως θέσει σε αμφισβήτηση τα παλαιότερα και τελευταία μέτρα αντιμεταρρύθμισης της διοίκησης. Οι περισσότερες από τις αποφάσεις αυτές αφορούν τις πρώτες εκδοχές «απόλυσης με φερετζέ», όπως ήταν η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και η εφεδρεία του ν. 4093/2012. Ήδη έχουμε και ένα νέο κύμα προσωρινών διαταγών που διατάζουν την μη εφαρμογή της διαθεσιμότητας του πρόσφατου νόμου 4172/2013 στα νέα θύματα του μνημονιακού κυνηγιού κεφαλών, όπως οι σχολικοί φύλακες.
Παρ’όλα αυτά, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ιδιαίτερη σημασία. Και τούτο όχι μόνο διότι προέρχεται από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο έχει δείξει μέχρι στιγμής υπερβολική αυτοσυγκράτηση ως προς τον έλεγχο συνταγματικότητας του μνημονιακού παρασυντάγματος. Η σημασία της έγκειται κυρίως στην επιβεβαίωση ότι η Παιδεία αποτελεί προστατευόμενο από το Σύνταγμα κοινωνικό αγαθό και όχι απλό εμπόρευμα. Η αποδοχή αυτή αποτελούσε μέχρι την πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου κοινό τόπο όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης. Το Σύνταγμα του 1975, που ψηφίστηκε μόνον από την τελευταία, επιτρέπει μεν την ίδρυση ιδιωτικών σχολείων, παραπέμπει όμως τη ρύθμιση της λειτουργίας τους και της υπηρεσιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νόμο. Ο ίδιος ο νόμος, που επιχείρησε η εγκύκλιος να καταργήσει, ψηφίστηκε το 1977, επί υπουργίας Παιδείας του μετέπειτα πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνει την πάγια νομολογία κατά την οποία η απόλυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρέπει να είναι αιτιολογημένη και η νομιμότητας της να κρίνεται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας. Για το λόγο αυτό και δεν περιορίσθηκε να σταθμίσει απλώς τη βλάβη των εκπαιδευτικών που θα απολύονταν αυθαίρετα και χωρίς τις προβλεπόμενες εγγυήσεις, πράγμα που θα ήταν αρκετό για να διατάξει την αναστολή. Θεώρησε επιπλέον σκόπιμο να επαναλάβει την ορθή συνταγματικά θέση, κατά την οποία οι εγγυήσεις αυτές «αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της εκπαίδευσης και για το λόγο ότι εξασφαλίζουν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος.»
Οι ειδικές ρυθμίσεις για τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αποτελούν, συνεπώς, συνταγματικά επιβαλλόμενη αρμοδιότητα και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να τεθούν εκποδών ούτε καν από τον κοινό νομοθέτη, πολύ περισσότερο από μια απλή εγκύκλιο. Το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο πλέον να απέχει από κάθε ενέργεια υπονόμευσης των υφιστάμενων νομοθετικών εγγυήσεων. Καμιά απόλυση δεν θα γίνει χωρίς απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων, απλώς και μόνο επειδή το θέλει η αυθαιρεσία των σχολαρχών.
Στην υπόθεση αυτή η δικαιοσύνη μίλησε. Για να μην έχουμε όμως και στο μέλλον παρόμοια θεσμικά πραξικοπήματα πρέπει να μιλήσει και η κοινωνία. Συλλογικά, καθαρά και βροντερά.
George Katrougalos

Κόλαση η Μεσόγειος, οι ΗΠΑ υποκινούν νέο μεγάλο πόλεμο

Αρθρογράφος: 
Γιώργος Δελαστίκ
Φλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ' άκρη σ' άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας.
Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, βαλκανικές χώρες, Πορτογαλία στις δυτικές εσχατιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, έξω από την πύλη της Μεσογείου στο Γιβραλτάρ βυθίζονται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια και τη μιζέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς. Απέναντι, στις αραβικές νότιες ακτές της Μεσογείου, οι εμφύλιες συγκρούσεις που είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είτε στα πρώτα τους στάδια ή προετοιμάζονται, βάφουν ήδη με ποταμούς αίματος τα γαλάζια νερά της κοινής μας θάλασσας που γέννησε τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς.
 
Στην Αίγυπτο, μια χούντα πραξικοπηματιών στρατιωτικών ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι και σφάζει τον λαό της Αιγύπτου που αντιτάσσεται στο δικτατορικό καθεστώς. Νοσταλγοί της χούντας του Μουμπάρακ όλοι τους οι πραξικοπηματίες, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στη Συρία, το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο καθεστώς του Ασαντ αμύνεται λυσσωδώς σφαγιάζοντας Σύρους πολίτες που δεν είναι μαζί του, ενώ οι αντικαθεστωτικοί είναι πολύ χειρότεροι.
 
Στίφη κατσαπλιάδων μισθοφόρων των εμιράτων και του Ισραήλ χρησιμοποιούν αδίστακτα χημικά όπλα εναντίον του συριακού πληθυσμού με χιλιάδες νεκρούς, επιχειρώντας να εμφανίσουν τον Ασαντ ως ένοχο χρήσης χημικών όπλων. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί ετοιμάζουν νέο εμφύλιο στον Λίβανο. Πράκτορές τους τοποθετούν τις βόμβες σε σουνιτικά τζαμιά για να αποδοθεί η ευθύνη στη σιιτική Χεζμπολάχ, την οποία τον περασμένο μήνα η ΕΕ χαρακτήρισε επισήμως ως δήθεν «τρομοκρατική» οργάνωση, ώστε να πάρουν επισήμως αμέσως το μέρος των φασιστικών φιλοδυτικών δυνάμεων του Λιβάνου, συνεχιστών των φαλαγγιτών, όταν ξεσπάσει ανοιχτά ο πόλεμος στον Λίβανο που προετοιμάζουν πυρετωδώς. Προετοιμασία εμφυλίου πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ γίνεται και στην Τυνησία, όπου και εκεί η λαϊκή επανάσταση έφερε στην εξουσία ισλαμικές δυνάμεις, καθώς αυτές ανταποκρίνονται στην πολιτική και κοινωνική συνείδηση των αραβικών πληθυσμών κατά τη σημερινή φάση.
 
Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει μια αντεπίθεση διαρκείας στις αραβικές χώρες της Μεσογείου προσπαθώντας να ανακτήσει τις χώρες που έχασε με το ξέσπασμα της «αραβικής άνοιξης» ή ακόμη περισσότερο να εμφανίσει ως... «συνέχεια της αραβικής άνοιξης» τη μεθοδευμένη απόπειρα ανατροπής αραβικών καθεστώτων που δεν είναι τυφλά όργανά του. Η επιτυχία των ΗΠΑ και της ΕΕ να ανατρέψουν το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ και Αραβες μισθοφόρους άνοιξε την όρεξη των Αμερικανών και κάποιων Ευρωπαίων να ανατρέψουν και τον Ασαντ. Η πράξη απέδειξε όμως ότι χωρίς τη χρήση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, οι κατσαπλιάδες μισθοφόροι που εξοπλίζει η Δύση και πληρώνουν τα εμιράτα είναι σχεδόν αδύνατο να ανατρέψουν υφιστάμενα αραβικά καθεστώτα, ακόμη και όταν μια χώρα σαν την Τουρκία παρέχει ολόπλευρη βοήθεια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.
 
Η Ουάσιγκτον το κατάλαβε αυτό κι έτσι στην Αίγυπτο προχώρησε στην οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και στην εγκαθίδρυση χούντας αμερικανόδουλων αξιωματικών, όπως ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης στη χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 στη χώρα μας. Σε μια χώρα σαν την Αίγυπτο άλλωστε με 85 εκατομμύρια κατοίκους, οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μόρσι είναι πιθανότατο ότι θα οδηγούσε όλους τους αραβικούς λαούς προς την κατεύθυνση της αντιαμερικανικής ριζοσπαστικοποίησης. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει σε αυτή την ιστορία της προσπάθειας των ΗΠΑ και ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών να καθυποτάξουν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ισως αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να πετύχουν τον στόχο τους χωρίς να εξαπολύσουν έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή - έναν πόλεμο που θα οδηγήσει στην κόλαση των στρατιωτικών συγκρούσεων εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ ( ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ )



ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΙΑ-ΣΚΑΝΔΑΛΑ-ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΕΣ
10.ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ ( ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ )
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ? ΚΑΘΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΚΤΗ, ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ.
    Ποια είναι τα 10 επιδόματα που προκαλούν ακόμα στο Δημόσιο; Πόσα άτομα συνεχίζουν και απολαμβάνουν τα επιδόματα αυτά;
    Δέκα προκλητικά επιδόματα που αποτελούν απόδειξη ότι τίποτα δεν αλλάζει στο ελληνικό Δημόσιο δίνονται ακόμη σε ορισμένους υπαλλήλους τους. Συγκεκριμένα, τα επιδόματα που προκαλούν είναι:
Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ): 690/μήνα σε 420 άτομα
Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ): 420/μήνα σε 1987 άτομα
Επίδομα προπέλας (Λιμενικό): 840/μήνα σε 653 άτομα
Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ): 1120/μήνα σε 329 άτομα
Επίδομα μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο): 290/μήνα σε 6800 άτομα
Επίδομα παραλαβής - παράδοσης λεωφορείων: 450/μήνα σε 1100 άτομα
Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ): 310/μήνα σε 1790 άτομα
Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης): 595/μήνα σε άγνωστο αριθμό ατόμων
Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ): 870/μήνα σε 657 άτομα
    Συνολικά τα επιδόματα ξεπερνούν τα 137 και παραμένει άγνωστο πόσα από αυτά έχουν κοπεί.
    Υπάρχει ακόμα και επίδομα «νέας διαδρομής» στο Υπουργείο Παιδείας που κάποιοι έπαιρναν, επειδή το υπουργείο τους από το κέντρο (Μητροπόλεως) μεταφέρθηκε στο Μαρούσι..
    Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ τον Μάιο 2013 το μισθολόγιο ανέρχεται τον χρόνο σε 6 δισ. ευρώ και τα επιδόματα στο σύνολό τους σε 7 δισ. ευρώ.