Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση κορυφής για τα κακοήθη λεμφώματα στην Αθήνα


- Το «παρών» δίνουν επιστήμονες από 20 χώρες 

Κορυφαίοι ερευνητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ, εκπροσωπώντας συνολικά 10 διαφορετικές χώρες, θα τιμήσουν με την παρουσία τους δύο σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2013 στην Αθήνα (Royal Olympic Hotel) με θέμα τα κακοήθη λεμφώματα (νεοπλασματικές παθήσεις των λεμφαδένων και του λεμφικού ιστού γενικότερα). Ο εκτιμώμενος αριθμός των συνέδρων, οι οποίοι προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες, υπολογίζεται σε 250. Η πρώτη εκδήλωση (Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013) αφορά στα εξωλεμφαδενικά λεμφώματα με τίτλο “16th International Extranodal Lymphoma Study Group Annual Meeting”. Της συνάντησης αυτής ηγείται η ομάδα του Lugano της Ελβετίας με επικεφαλής τους Ιατρούς – Καθηγητές κ. Franco Cavalli και κ. Emanuele Zucca. Η θεματολογία της ημέρας αυτής περιλαμβάνει ανακοινώσεις και συζήτηση για λεμφώματα του στομάχου, των σιελογόνων αδένων, του εγκεφάλου, των όρχεων, της οφθαλμικής συσκευής κλπ, με πρωτοποριακές πληροφορίες, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, αφορούν τον τρόπο και τα αποτελέσματα της θεραπείας των νοσημάτων αυτών.

Η δεύτερη εκδήλωση (Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013) έχει ως αντικείμενο τα καλούμενα ‘λεμφώματα οριακής ζώνης’ του λεμφικού ιστού, με τίτλο “Comprehensive Seminar on Marginal Zone B-cell Lymphomas. Redefining the Borders”. Της συνάντησης αυτής, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Λεμφοϋπερπλαστικών Νόσων της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Αθηνών-Κλινική Ψυχικού, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ηγείται ομάδα Ιατρών Αιματολόγων – Ερευνητών, στην οποία περιλαμβάνονται οι: Μαρία Αγγελοπούλου (Αθήνα), Θεόδωρος Βασιλακόπουλος (Αθήνα), Χριστίνα Καλπαδάκη (Ηράκλειο), Γεράσιμος Α Πάγκαλης (Αθήνα), Θεοδώρα Παπαδάκη (Αθήνα) και Κώστας Σταματόπουλος (Θεσσαλονίκη). Οι παθήσεις που θα συζητηθούν έχουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί σε αρκετές από αυτές εμπλέκονται αιτιοπαθογενετικά και ορισμένα μικρόβια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (helicobacter pylori) στα λεμφώματα του στομάχου. Επίσης, από θεραπευτικής πλευράς, φαίνεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, με κύριο εκπρόσωπο το χιμαιρικό anti-CD20 ριτουξιμάμπη (rituximab, εμπορική ονομασία: Mabthera), το οποίο αποτελεί για πολλά από αυτά τα λεμφώματα εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, επιτυγχάνοντας ίαση της νόσου σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.
Τέλος θα αναλυθούν πολλές βιολογικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες παθήσεις αυτές, ανάλογα με το όργανο – ιστό όπου εντοπίζονται, προκειμένου να σχεδιασθεί η βέλτιστη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η γραμματεία του International Extranodal Lymphoma Study Group και η Αιματολογική Κλινική του Ιατρικού Αθηνών-Ψυχικού με συντονιστές τους καθηγητές κ.κ. Emanuele Zucca και Γεράσιμο Α. Πάγκαλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου