Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στα χαρτιά μισθωτοί, στην ουσία επιχειρηματίες







Αστείρευτη είναι η φαντασία των Ελλήνων όταν πρόκειται να επιδοθούν στο σπορ της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε περίπου χίλιους φορολογούμενους οι οποίοι ενώ τυπικά ήταν απλοί μισθωτοί ή εισοδηματίες ασκούσαν ουσιαστικά εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο των ακινήτων χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τα κέρδη που αποκόμιζαν. Οι παραπάνω φορολογούμενοι έχουν μπει στο ελεγκτικό στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών
και βρίσκονται αντιμέτωποι με άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, πόθεν έσχες, πρόστιμα και επιπλέον φόρους.

Πώς ακριβώς λειτουργούσαν; Στις περισσότερες περιπτώσεις προχωρούσαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Αγόραζαν ένα διαμέρισμα σε κακή κατάσταση το ανακαίνιζαν και στη συνέχεια το επαναπωλούσαν αποκομίζοντας κέρδος. Στα συμβόλαια τόσο της αγοράς όσο και της πώλησης του ακινήτου ανέγραφαν την αντικειμενική τιμή του ακινήτου. Έτσι, δεν προέκυπτε στα χαρτιά κάποιο όφελος από την αγοραπωλησία. Το όφελος όμως αυτό εμφανιζόταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Υπήρχαν και οι περιπτώσεις μισθωτών ή εισοδηματιών οι οποίοι ενώ ουσιαστικά ασκούσαν το επάγγελμα του κατασκευαστή κατοικιών προς πώληση, δεν είχαν κάνει ποτέ τους έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία. Δήλωναν ότι πρόκειται για κατά περίσταση κατασκευή με αυτεπιστασία. Με αυτόν τον τρόπο γλίτωναν και τη φορολόγηση της πώλησης νεόδμητων ακινήτων με ΦΠΑ. Στη συνέχεια πωλούσαν τα διαμερίσματα που κατασκεύαζαν, αποκομίζοντας κέρδος για το οποίο δεν φορολογούνταν. Μάλιστα με τα έσοδα «έχτιζαν» αποθεματικό για την κάλυψη του πόθεν έσχες για αγορές περιουσιακών στοιχείων που θα έκαναν στο μέλλον.

Οι παραπάνω φορολογούμενοι έχουν εντοπισθεί από το υπουργείο Οικονομικών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία του φορολογικού τους ελέγχου. Στο πλαίσιο του ελέγχου ανοίγουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί προκειμένου να εντοπισθούν τα έσοδα που αποκόμισαν από την εμπορική δραστηριότητα ενώ γίνεται και αντιπαραβολή των σχετικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης των ακινήτων που αγόρασαν και πούλησαν.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου