Σε 39 ανέρχονται οι υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας μας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2011, 06:41
Η βίλλα Ζωγράφου στο ομώνυμο κτήμα για την αγορά του 50% του οποίου ο τέως δήμαρχος κ. Ι. Καζάκος είχε λάβει το δάνειο από αυστριακή τράπεζα χωρίς την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ.
Αθήνα
Η «καυτή πατάτα» των δανείων των δήμων, που υπερβαίνουν συνολικά τα 1,8 δις. ευρώ και κυρίως των ύποπτων διαδικασιών που έχουν επιλεγεί για τη σύναψη ορισμένων από αυτά ειδικά με ξένες τράπεζες, επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον κίνδυνο να τιναχθεί στο αέρα η καταβολή της πέμπτης δόσης προς τη χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αφορμή υπήρξε η αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως «μη νόμιμο» και η μη πληρωμή των δόσεων ενός ακόμη δανείου του Δήμου Αχαρνών ύψους 35 εκατ. ευρώ.
Τα δύο δάνεια έχουν χορηγηθεί στους δήμους από ξένες τράπεζες, χωρίς να ζητηθούν εγγυήσεις, την περίοδο 2004-2009 και εάν δεν αποπληρωθούν από τους ΟΤΑ θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας.
Παρά ταύτα, μόνον ο δήμος Αχαρνών είχε ενταχθεί στον κατάλογο των δήμων που ήταν στο… κόκκινο, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ρακούσης, με βάση τα στοιχεία της απογραφής της περιουσιακής κατάστασης των ΟΤΑ.
Ο δήμος Ζωγράφου, αντιθέτως, που δεν ενημερώσει για το δικό του δάνειο, εμαφανίζονταν να κινείται στο… πορτοκαλί, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμείνει ακόμη και έξω από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τους υπερχρεωμένους δήμους.
Δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις. Ο κ. Ραγκούσης είχε κάνει λόγο για 24 δήμους των οποίων των χρέη υπερέβαιναν το 150% των εσόδων και για 34 δήμους των οποίων τα χρέη κυμαινόταν από 100% ως 150% των εσόδων τους.
Η κατανομή αυτή, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα δήμοι με υπέρογκα χρέη, όπως είναι ο δήμος Αθηναίων (129.492.613 ευρώ), ο δήμος Θεσσαλονίκης (76.177.741), ο δήμος Περιστερίου (37.984.492) κ.λπ., να μην ενταχθούν σε προγράμματα εξυγίανσης, λόγω του γεγονότος ότι εκτός από έξοδα εμφάνιζαν και αυξημένα έσοδα.
Κι αυτό παρότι, πολλοί από τους εν λόγω δήμους, όπως οι δήμοι Αχαρνών και Ζωγράφου, έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις με ξένες τράπεζες, πολλές εκ των οποίων είναι και με μη διαφανείς όρους.
Οι δήμοι αυτοί, ως εκ τούτου, δεν εντάσσονται ούτε στη ρύθμιση την οποία προώθησε η κυβέρνηση για ρύθμιση των χρεών των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Με την εν λόγω ρύθμιση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών το Ταμείο μπορεί να ρυθμίζει οφειλές από χορηγηθέντα από αυτό δάνεια στους δήμους, τις περιφέρειες, τα ΝΠΔΔ, τους δημόσιους οργανισμούς και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, μετά από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση η διάρκεια της αποπληρωμής των οφειλών μπορεί να παρατείνεται μέχρι τα 25 χρόνια, ενώ το επιτόκιο θα καθορίζεται από το Δ. Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Δήμοι με χρέη πάνω από το 150% των εσόδων τους
1. Τήλου
2. Φυλής
3. Αμαρουσίου
4. Περάματος
5. Αχαρνών
6. Πειραιώς
7. Σπάτων - Αρτέμιδος
8. Αγιάς
9. Δίου Ολύμπου
10. Ρόδου
11. Καρδίτσας
12. Ασπρόπυργου
13. Πύλης
14. Λυκόβρυσης - Πεύκης
15. Μαρκόπουλου - Μεσογαίας
16. Βιάννου
17. Βύρωνος
19. Σαλαμίνας
20. Παξών
21. Κορυδαλλού
22. Τρικαίων
23. Κόζάνης
24. Συδωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου