Μεγάλη επιτυχία στην συμμετοχή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και πολύ καλές παρεμβάσεις περιείχε το συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και η πρόεδρος κα Χρύσα Παρίση με θέμα τον θεσμό των δημοτικών κοινοτήτων. Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κας Παρίση και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού Κου Βασιλείου Ξύδη τον οποίο ανέγνωσε η αντ’ αυτού αντιδήμαρχος κα Φασούλη λόγων της μετεγχειρητικής του ανάρρωσης τον λόγο πήρε ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης
Στην συνέχεια ακολούθησε ο πρώτος κύκλος συζήτησης με θέμα “Η γνώμη των ειδικών – Προτάσεις πολιτικής” με εισηγητές την κα Ευρυδίκη Μπέσιλα, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου τον Κωνσταντίνο Χλέπα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Βασίλης Σωτηρόπουλος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθήνας με
συντονίστρια την κα Σοφία Βούλτεψη Δημοσιογράφο – Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος ΝΔ
Στον δεύτερο κύκλο των ομιλιών με θέμα “Δημοτικές Κοινότητες: Ένας θεσμός ενδοδημοτικής αποκέντρωσης” Εισηγητές ήταν η κα
Δήμητρα Σιδερή, Πρόεδρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας. Ο κ. Κωστής Σμέρος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Παλλήνης, ο κ. Ιωάννης Κίτσος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κουβαρά, ο κ. Πέτρος Καραφωτιάς Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου και ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βούλας με συντονιστή τον εκδότη της 30Μ κ. Χάρη Κουγιουμτζόπουλο.
Στην ομιλία της η κα Μπέσιλα τόνισε ότι αποτελεί ευρωπαϊκή κατεύθυνση η αποκέντρωση και η ενδυνάμωση ΟΤΑ που οδηγεί στην αναβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας της συμμετοχής και του απαραίτητου χαρακτήρα της εγγύτητας. Η κα Μπέσιλα υπογράμμισε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί εξαρτώνται από άλλους θεσμούς και δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Ετσι οι αποκεντρωμένοι θεσμοί θα μείνουν ανολοκλήρωτοι αν δεν ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και μια βαθιά αναγέννηση που να είναι συνεκτική με βάση τρεις παραμέτρους: το δημόσιο συμφέρον, την αρχή της εγγύτητας και ο σεβασμός του πολίτη. Στη συνέχεια η κα Μπέσιλα έθεσε ορισμένους προβληματισμούς όπως τα μοντέλα στα οποία προσανατολιζόμαστε και τα οποία διεκδικούμε ότι θα πρέπει να δίνουν ορθές λύσεις και να μην μεταφέρουν τις παραδοσιακές παθογένειες του κράτους και ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση και προσδιορισμός των αιτιών των προβλημάτων που γεννήθηκαν με τον Καλλικράτη. Η κα Μπέσιλα αναρωτήθηκε μήπως η νομοθέτηση των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων δεν έγινε τελικά με σκοπό την αποτελεσματικότητα, αλλά με κίνητρο την αποσόβηση τοπικών αντιδράσεων και ανέφερε ενδεικτικά προβλήματα όπως:
Αντιλήψεις και αντιμετώπιση του νόμου που δεν υπήρξε ενιαία σε όλα τα επίπεδα, τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης που οδήγησε σε αλληλοεπικαλύψεις , οι αρμοδιότητες του αντιδημάρχου που εκπορεύονται και αυτές από την νοοτροπία του δημαρχοκεντρικού συστήματος.
Τέλος η κα Μπέσιλα αναφέρθηκε στις ασάφειες του νόμου όπως στην έννοια του όρου “ΜΕΡΙΜΝΑ” για τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας που επιδέχεται πολλών ερμηνειών ως προς τις αρμοδιότητές του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΛΕΠΑΣ
Για την ενδοδημοτική αποκέντρωση που έχει δύο στόχους με τον Καλικράτη μίλησε ο καθηγητής κος Χλέπας. Την συνένωση και την μείωση του πολιτικού προσωπικού και των αξιωμάτων από τη μία και την εξισορρόπηση των μειονεκτημάτων διοικησης από την άλλη. Η συμμετοχή είπε ο κ Χλέπας
μειώνει τις απώλειες της αντιπροσωπευτικότητας και αυξάνει τις επιρροές των διαφορετικών περιοχών που συνενώνονται. Ετσι δημιουργήθηκαν τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων στον Καλλικράτη ακολουθώντας την επιλογή της κλασικής εκπροσώπησης και της διοικητικής αποκέντρωσης χωρίς νέες ενδοδημοτικές υποδιαιρέσεις. Ο κ. Χλέπας επεσήμανε ότι ο Καλλικράτης έγινε μέσα σε τρεις μήνες κάτω από τρομερή πίεση χρόνου και ως εκ τούτου έχει διάφορα προβλήματα και ελλείψεις.
Σήμερα όμως υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα για την διοικητική μεταρρύθμιση που με μια συστηματική παρακολούθηση που σήμερα δεν υπάρχει, μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο και να οδηγήσουν στις αναγκαίες τροποποιήσεις.
Ο κ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για κάποιες δυσλειτουργίες όπως στο θέμα των τοπικών αντιδημάρχων όπου λίγο μπερδεύονται οι αρμοδιότητες, δεν ήταν όμως αστοχία είπε.
Στην συνέχεια ο κ. Χλέπας αναφέρθηκε σε διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως αυτή στο δήμο Λέσβου όπου κρίθηκε ότι για την απόφαση των δημοτικών τελών πρέπει να καλούνται και να ψηφίζουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων αφού η άυξηση των τελών δεν ήταν ενιαία σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
Τέλος ο κ. Χλέπας αναφέρθηκε σε διάφορες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, όπως στην εκπροσώπηση στα Νομικά Πρόσωπα εκείνα που προϋπήρχαν σε διάφορους δήμους που συνενώθηκαν και βέβαια θύμισε ότι για τον έλεγχο νομιμότητας στα Συμβούλια των Δ.Κ. ισχύει ότι ισχύει και στα άλλα όργανα του δήμου.
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΑΘΗΝΑ
Στο παράδειγμα της Αθήνας αναφέρθηκε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Σωτηρόπουλος και στις εφαρμογές και στην λειτουργία των τοπικών διαμερισμάτων στην Αθήνα. Ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι ο γενικός στόχος των τοπικών οργάνων είναι να πηγαίνει ο δήμος στο δημότη και όχι ο δημότης στο δήμο και ανέφερε ότι φέτος διεκπαραιώθηκε το 60% των καταγγελιών για κακοδιοίκηση ενώ στόχος είναι να πάμε σε πολύ ανώτερα ποσοστά.
Στο πολύ μεγάλο πλήθος 6.500 αιρετών των τοπικών συμβουλίων αναφέρθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας κ. Δήμητρα Σιδερή. Η κα Σιδερή επεσήμανε την κακή λειτουργία του θεσμού αποδίδοντάς την στην άρνηση των δημοτικών αρχών να αποδεχθούν το νομικό πλαίσιο τις διαχώρισε όμως από την Αθήνα όπου όπως είπε με απόφαση του δημάρχου εκχωρήθηκαν 156 αρμοδιότητες που ασκούνται μέσω των ειδικών ΚΕΠ. Η κα Σιδερή αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες ανάγκες απασχόλησης που έχει η θέση του προέδρου και ζήτησε ισοτιμία απέναντι στους άλλους αιρετούς.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Παλλήνης κ. Σμέρος αναφέρθηκε στις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στην περιφέρεια και στις διαφορετικές προτεραιότητες και δομές που υπάρχουν. Τόνισε την σημασία της αποφασιστική και όχι μόνο συμβουλευτικής λειτουργίας τους καθώς και την καθοριστική σημασία στις αντιλήψεις του κάθε δημάρχου που μπορεί είτε να αξιοποιήσει, είτε στην ουσία να καταργήσει το Σ.Δ.Κ. Επίσης μίλησε για την μεγάλη αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων που υπάρχει, για την ανάγκη να γίνουν προτάσεις λειτουργικότητας αλλά και για την απαξίωση που υπάρχει σήμερα στην κοινή συνείδηση αφού τα ΣΔΚ είναι αναποτελεσματικά.
Τέλος ο κ. Σμέρος σημείωσε την ανάγκη δημιουργία αποκεντρωμένων γραφείων και διοικητικών υπηρεσιών και για την ανάγκη της δυνητικής εκτελεσιμότητας των αποφάσεων του Σ.Δ.Κ.που πρέπει να βελτιωθεί.
Ο κ. Κίτσος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κουβαρά επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τοπικών και κεντρικών δημοτικών αρχών ενώ επεσήμανε τις ασάφειες του νόμου κα τις ειδικές ερμηνείες που γίνονται ανάλογα με τις προθέσεις των δημάρχων. Και ο κ. Κίτσος επεσήμανε την αμφισβητήσιμη λέξη “μεριμνά” που ορίζει τις αρμοδιότητες του προέδρου και πρότεινε να υιοθετηθεί η κατανομή της ΣΑΤΑ στα ΣΔΚ η εκπροσώπηση στα Νομικά Πρόσωπα, η αποζημίωση για τα έξοδα κίνησης, η εκπροσώπηση συλλογικά στην ΚΕΔΕ, και η κατανομή του προϋπολογισμού ενώ πρότεινε επίσης να συζητηθεί το ενδεχόμενο κατάργησης του τοπικού αντιδήμαρχου.
Ο κ. Καραφωτιάς Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου επεσήμνε ότι έργο των ΣΔΚ είναι στηρίξουν το έργο της δημοτικής αρχής αλά έναλε διάφορα ζητήματα όπως την διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, την πυρασφάλεια, τους μηχανισμού στήριξης την καθαριότητα και που ενώ προβλέπονται δεν εφαρμόζονται πουθενά σχεδόν. Ο κ. Καραφωτιάς πρότεινε αυστηρότερα μέτρα ως προς τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων μεγαλύτερη ενημέρωση ως προς τον ρόλο των ΣΔΚ και την ίδρυση αρμόδιου γραφείου στο Υπ. Εσωτερικών.
Την αμεσότερη δημοκρατία και την ενεργοποίηση των πολιτών με μεγαλύτερη συμμετοχή και με την χρήση νέων τεχνολογιών και δημοψηφισμάτων πρότεινε να διεκδικήσουν τα ΣΔΚ ο Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βούλας κ. Δούκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου