Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Το πόρισμα των ορκωτών για την Κτηματολόγιο Α.Ε.


Για ανακρίβειες και προσπάθεια υπονόμευσης και απαξίωσης της κάνει λόγο η Κτηματολόγιο Α.Ε., επιχειρώντας να διαψεύσει ρεπορτάζ της «Η». Ωστόσο, δεν απαντάει ευθέως και με σαφήνεια στα βασικά θέματα που θίγει το ρεπορτάζ. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι:
Υπόκειται σε συνεχείς, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους από το ΣΔΟΕ. Όμως δεν απαντά για το αν από τον Αύγουστο διενεργείται έκτακτος έλεγχος που να αφορά μεταξύ άλλων και την κατάληξη των αποδόσεων των προθεσμιακών λογαριασμών άλλα και τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν το 2008 για την καμπάνια της κτηματογράφησης. Ακόμα, χαρακτηρίζει «παντελώς ανακριβή τα «ευρήματα ελέγχου» και «κενά ελέγχου» που διαπίστωσαν, δήθεν, σε πόρισμα τους ορκωτοί ελεγκτές». Η εταιρεία παραδέχεται μεν ότι ανέθεσε σε ανεξάρτητο γραφείο ελεγκτών το έργο της «Αξιολόγησης Διαδικασιών, Λειτουργίας και Οικονομικής διαχείρισης», σημειώνοντας δε ότι στο συμπέρασμα της η έκθεση καταλήγει ότι «δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας οτιδήποτε που να υποδεικνύει ότι η εταιρεία δεν διαθέτει ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας» και υποδεικνύει μονάχα μερικά σημεία προς δυνητική βελτίωση!

Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών (Ιούνιος 2012) που βρίσκεται στην διάθεση της «Η», ύστερα από αυτή τη πρόταση οι ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν ότι «εφόσον ακολουθηθούν συστηματοποιημένα οι υποδείξεις μας που αναφέρονται στη παρούσα έκθεση, η εταιρεια μπορεί να επιτυχει ένα επαρκές, βάσει των γενικών αρχών και κριτηρίων, σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου». Επιπλέον στα συμπεράσματα της η έκθεση κάνει με σαφήνεια λόγο για «ευρήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».
Από την πρώτη σελίδα της έκθεσης έχουν αποκρυφθεί τα ονόματα των συγγραφέων της για ευνόητους λόγους


Τι αναφέρουν τα στοιχεία 
Η Κτηματολόγιο κάνει λόγο για «μνημειώδη αντιστροφή της πραγματικότητας ότι υπάρχουν κενά ασφαλείας στην πληροφορική σε σχέση με την πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου». Όμως αποκρύπτει ότι στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

Οτι «ο έλεγχος έγινε μόνο με ερωτηματολόγιο καθώς δεν δόθηκε άδεια πρόσβασης στα συστήματα όπως επίσης και πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι από την εταιρεία διαβαθμισμένες ως απόρρητες». Συμπληρώνεται ακόμη ότι «η παρακολούθηση της ασφάλειας του δικτύου γίνεται από εξωτερική εταιρεία, το όνομα καθώς και η μελέτη
 της οποίας δεν μας δόθηκε». (κεφ. 2.1 της έκθεσης).

Οτι «δεν βρέθηκε καταγεγραμμένη από τον έλεγχο μας κατάλληλη διαδικασία ελέγχου των καταστάσεων συμφωνίας κινήσεων λογαριασμών όψεων και extrait τραπεζών». (κεφ. 3.1 της έκθεσης)

Οτι «υπάρχουν κωδικοί που δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα ονόματα» κι ότι αυτό εγκυμονεί τον «κίνδυνο παραβίασης βασικών αρχών ασφαλείας. Επίσης σε περίπτωση κακόβουλης ενέργειας υπάρχει αδυναμία αναγνώρισης και εντοπισμού του υπαιτίου». (κεφ. 3.2 της έκθεσης).

Οτι «δεν αποτυπώνεται ο έλεγχος της ορθής αποστολής των στοιχείων ηλεκτρονικών και hard copy στην διαχειριστική αρχή» με κίνδυνο την «άσκοπη απώλεια πόρων». (κεφ. 4.4 της έκθεσης).

Οτι «η εταιρεία δεν έχει οργανωμένη και στελεχωμένη διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου? όπως υποχρεούται» και συμπληρώνεται ότι «κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία σχετικής διεύθυνσης». (κεφ. 4.13.1 της έκθεσης).

Εσωτερικός έλεγχος
Η Κτηματολόγιο Α.Ε. απάντησε ότι «είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό η διαδικασία ανάθεσης της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου» παραδεχόμενη εμμέσως ότι δεν διαθέτει εδώ και καιρό εσωτερικό έλεγχο. Επιπλέον, δεν απαντά στο γιατί καθυστέρησε δύο χρόνια η προκήρυξη διαγωνισμού και γιατί μετέθεσε τη μοναδική υπάλληλο του γραφείου εσωτερικού ελέγχου.

Ακόμα, αναφέρει αόριστα ότι η γενική διευθύντρια της εταιρείας κ. Μαριλένα Καρτελιά διαθέτει πτυχίο οικονομικών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, επιχειρώντας έτσι να απαντήσει στα στοιχεία του ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία το εν λόγω στέλεχος διαθέτει απολυτήριο λυκείου άλλα αμείβεται με μισθό που δικαιούται κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου.

Δεν αναγνωρίζεται
Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η κ. Καρτελιά διαθέτει πτυχίο ιδιωτικού κολεγίου το οποίο σύμφωνα με τον νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο ΔΕΚΟ δεν αναγνωρίζεται ως κατηγορίας πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά ως δευτεροβάθμιας. Αυτό καθίσταται σαφές κι από την αλληλογραφία (Αρ. Πρωτ. 2231 και 2358 στις 21/12/11 και 31/1/12 αντίστοιχα) μεταξύ της εταιρείας και της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ.

Παρ' όλη τη σαφήνεια των απαντήσεων όμως η κ. Καρτελιά σήμερα αμείβεται ως απόφοιτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνοντας 4.000 ευρώ μηνιαίως, παρότι θα έπρεπε να λαμβάνει (εδώ και ένα χρόνο) το πλαφόν της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1.688 ευρώ) συν το επίδομα γενικής διευθύντριας (900 ευρώ).

Καταγγελίες εργαζομένων

Επιπλέον, η εταιρεία δεν απάντησε σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων ότι η διοίκησή της, προκειμένου να συνεχίσουν να αμείβονται τα διευθυντικά στελέχη και αρκετοί αποσπασμένοι υπάλληλοι, πάνω από τα πλαφόν που ορίζει ο νόμος, και παρά τις επανειλημμένες απαντήσεις της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ ότι τα πλαφόν είναι υποχρεωτικά και για την Κτηματολόγιο Α.Ε., προχώρησαν στις αρχές του περασμένου έτους σε οριζόντιες περικοπές στο 90% των εργαζομένων, ακόμα και εκείνων που έως τότε αμείβονταν με μισθό κάτω από το πλαφόν που έθεσε ο νόμος.

Του Κασσιανού Τζέλη
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου