Μετά από δυο χρόνια ζωής της Φαλλοκρατικής Παλλήνης, θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις και να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς για το νέο αυτοδιοικητικό μας τοπίο.
Ο Καλλικράτης χρειάζεται επειγόντως θεσμικές παρεμβάσεις για να διορθωθούν δομικά ελλείμματα που απειλούν να τινάξουν όλο το εγχείρημα στον αέρα.
Χρειάζεται σταθερό πλαίσιο που θα έχει αναφορά στους πόρους και τις αρμοδιότητες και δεν θα απειλείται κάθε φορά από την οικονομική συγκυρία και τις διαθέσεις της Κεντρικής Διοίκησης. Επίσης πρέπει να ευνοηθούν δομές που θα ενισχύουν τη συμμετοχή του Πολίτη και θα ενοποιούν τις υφιστάμενες δημοτικές ενότητες.
Σε επιπεδο λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, έχουμε δύο εικόνες που αξίζουν σχολιασμού.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα λειτουργίας που έδειχνε να αποβάλλονται παλιές συνήθειες και νοοτροπίες και σιγά-σιγά να κατακτιέται ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, γρήγορα περάσαμε στα γνωστά μονοπάτια και σε μια ατμόσφαιρα που περισσότερο θυμίζει καφενείο, και μάλιστα κακόφημο. Οι ευθύνες της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης είναι μεγάλες και αυτονόητες.
Από την πλευρά της Δημοτικής Οικολογικής Συνεργασίας, και χωρίς να θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω απολογισμό της δράσης της, επισημαίνω δύο μόνο παρεμβάσεις που δείχνουν τον μπούσουλα που πολιτεύεται:
Την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κοινή παρέλαση των τριών Δημοτικών Ενοτήτων που εμπεριέχει ισχυρό συμβολισμό για το ενιαίο της πόλης μας, και παρά τις θεμιτές ενστάσεις για την χρησιμότητά της, είναι θέση της Δημοτικής μας Παράταξης που κατατέθηκε από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου Παλλήνης.
Το κοινωνικό παντοπωλείο και η δραστηριοποίηση του Δήμου σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι επίσης πρόταση της ΔΗΜ.Ο.Σ και μάλιστα προγραμματικής.
Σε άλλη ευκαιρία η Δημοτική μας Παράταξη θα παρουσιάσει και άλλες παρεμβάσεις στα πλαίσια της προγραμματικής αντιπολίτευσης που ασκεί.
Όμως αυτά αφορούν το παρελθόν. Ας δούμε το μέλλον.
Τι δέον γένεσθαι από εδώ και πέρα, ρωτάνε οι πολίτες και πρέπει να απαντήσουμε όλοι!
Ο κοινός μας Δήμος έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν να τον κάνουν πρότυπο σύγχρονης Πόλης, αρκεί να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας, μέσα από τη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.
Ο Γέρακας, έχοντας τελειώσει σε μεγάλο βαθμό το δομημένο περιβάλλον, με επάρκεια και αισθητικό αποτέλεσμα καλό, έχει να ασχοληθεί με τις ελλείψεις που είναι ιδιαίτερα έντονες στις δομές προσχολικής και σχολικής στέγης.
Η Παλλήνη, δυστυχώς έχει την εικόνα της εγκαταλελειμμένης πόλης. Δομήθηκε σε άλλες εποχές, με σαφώς υποδεέστερο αισθητικό αποτέλεσμα, και με δομές που δεν συνιστούν σύνχρονη πόλη. Σε αυτό το αποτέλεσμα, για να είμαστε δίκαιοι, συντέλεσαν μια σειρά αντικειμενικών λόγων, αλλά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου.
Όμως, έχει σε εκκρεμότητα την ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο, που μπορούν να αποτελέσουν την αναπτυξιακή ατμομηχανή του Καλλικρατικού Δήμου και να διορθώσουν τα ελλείμματα των προηγούμενων πολιτικών.
Η Ανθούσα, με την ομορφιά του αδόμητου περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με το σύγχρονο σχεδιασμό στον οικιστικό της ιστό, είναι αυτό το στοιχείο που προσδίδει το κάτι άλλο και κάνει τη διαφορά στον κοινό μας Δήμο.
Φυσικά εδώ θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα την ανάγκη να τελειώσουμε οπωσδήποτε την ύψιστη προτεραιότητα της Πόλης, που είναι η Αποχέτευση.
Θέλω να κλείσω αυτή την παρέμβαση, κάνοντας ένα σχόλιο για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις στρατηγικές ομάδων, προσώπων και παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στα Δημοτικά μας δρώμενα.
Μια άποψη ισχυρίζεται, οτι η επόμενη μάχη των εκλογών θα γίνει στηριγμένη στην αντίθεση Παλλήνης- Γέρακα.
Μια άλλη άποψη θα θελήσει να ξαναπαίξει στο γήπεδο το αντιμνημονιακό.
Και οι δυο απόψεις είναι βαθιά συντηρητικές.
Κάποιοι θεωρούν ότι οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί θα αποτυπωθούν οπωσδήποτε και στις δημοτικές εκλογές. Θα παίξουν μεγάλο ρόλο φυσικά, δεν θα καθορίσουν όμως κατά τη γνώμη μου το νικητή.
Εκείνο που θα καθορίσει την επόμενη αυτοδιοικητική μάχη, θα είναι η δυνατότητα συγκρότησης ενός προοδευτικού Μετώπου, άσχετα από πολιτικές εντάξεις, που με ρεαλισμό και όραμα θα απαντήσει και θα υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες των Πολιτών.
Οι προοδευτικές απόψεις για τη διαχείριση των δημοτικών μας προβλημάτων, δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός κόμματος, και οι ανάγκες των Πολιτών είναι αυθύπαρκτες και δεν καθορίζονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Η προοδευτικότητα καθορίζεται κύρια, από το περιεχόμενο των προτάσεων και την αξιοπιστία των προσώπων που την εκπέμπουν.
Άλλωστε, τη χώρα των λωτοφάγων, κάπου στην Αφρική την τοποθετεί ο Όμηρος, και όχι στην Ελλάδα!
Γ. Μπουλμπασάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου