Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΒΟΛΕΣ- Βαρύ το έργο του ΣΕΓΑΣ


Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου
Βαρύ έργο θα έχει η νέα (στην ουσία παλαιά, αφού ελάχιστες είναι οι ουσιαστικές διαφορές της από την προηγούμενη) διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Αναλαμβάνει την ευθύνη του ελληνικού στίβου σε πολύ δύσκολη περίοδο. Και για τη χώρα και για τον αθλητισμό.
Στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύσαμε πρόσφατα, δείχνουν σημαντική μείωση των εγγραφών νέων αθλητών και αύξηση των εγκαταλείψεων, λόγω της δραστικής περικοπής των κινήτρων. Από την άλλη πλευρά, έρευνα έδειξε πως οι φίλοι του στίβου είναι πολλοί. Και πού βρίσκονται, όταν διεξάγονται οι αγώνες, θ’ αναρωτηθείτε. Δικαιολογημένα. Αυτούς πρέπει να φέρει κοντά στον στίβο ο ΣΕΓΑΣ. Διότι αν τους προσελκύσει, είναι πιθανόν να «κερδίσει» και τα παιδιά τους.
Πώς, όμως; Η εποχή είναι δύσκολη. Διεθνείς αγώνες, στους οποίους θα προσκαλέσει μεγάλους αθλητές, όπως παλαιότερα, δεν μπορεί να οργανώσει, λόγω έλλειψης χρημάτων. Οσο ελκυστικό κι αν κάνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα, να συγκεντρώσει 30-40.000 φιλάθλους το θεωρώ απίθανο. Τότε, πώς θα το πετύχει; Μαγική συνταγή δεν διαθέτω. Ειδικός του μάρκετινγκ δεν είμαι. Ο ΣΕΓΑΣ, όμως, συνεργάζεται με τέτοιον. Ας ψάξουν τις λύσεις, που δεν θα χρειάζονται πολλά χρήματα. Θα υποβάλω, πάντως, κάποιες προτάσεις, πιστεύοντας πως, αν μερικές έστω εφαρμοσθούν, ενδέχεται να κρατήσουν κάποια παιδιά στον στίβο.
Κατ’ αρχήν, να επεκταθεί η αγωνιστική περίοδος και του κλειστού στίβου και, κυρίως, του ανοικτού. Τα παιδιά χρειάζονται αγώνες. Η αναδιοργάνωση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων πιστεύω πως θα βοηθήσει. Το σύστημα «μια κι έξω» μόνο κακό έκανε. Οποιος είχε αγωνισθεί στα διασυλλογικά πρωταθλήματα των δεκαετιών ’60, ’70 και των πρώτων ετών του ’80, γνωρίζει πόσο εκείνο το σύστημα συσπείρωνε τα σωματεία και κρατούσε τα παιδιά στον στίβο. Επιπλέον, τα όρια βαθμολόγησης πρέπει να εκλογικευθούν. Είναι πολύ υψηλά με βάση τα δεδομένα των επιδόσεων.
Παρότι το κύριο έργο μιας ομοσπονδίας είναι ο υψηλός αθλητισμός, ενώ η ανάπτυξη, τυπικά, είναι ευθύνη των σωματείων, αυτή δεν μπορεί να μην αποτελεί μέρος του ενδιαφέροντός της. Θα χρειαστούν χρήματα. Πού θα βρεθούν, αφ’ ης στιγμής η κρατική επιχορήγηση χρόνο - χρόνο μειώνεται; Από εξοικονόμηση άλλων δαπανών. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είπε πρόσφατα, πως η έκτακτη αμοιβή των υπαλλήλων για τον διεθνή Μαραθώνιο, δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ. Μπορεί το ποσό να μην είναι τεράστιο, αλλά... «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».
Είμαι ο τελευταίος, που θα πρότεινε μείωση των μισθών των υπαλλήλων. Υποστηρίζω, όμως, ότι οι έκτακτες αμοιβές πρέπει να περιορισθούν. Η διοργάνωση ενός διεθνούς αγώνα νομίζω ότι περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις των υπαλλήλων. Είναι σα να ζητούσα από την εφημερίδα μου έκτακτη αμοιβή, γιατί φέτος επί 45 ημέρες εργάσθηκα πολλές ώρες επιπλέον λόγω των Ολυμπιακών...

Hμερομηνία :  29/9/12   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου