Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ο ακήρυχτος πόλεμος ενάντια στους λαούς

Η Ελλάδα βρέθηκε το 2009 στο επίκεντρο ενός ακήρυχτου, οικονομικού πολέμου, που έχει ίδιους στόχους με ένα συμβατικό: την δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου που θα πρέπει να εξαπλωθεί στις χώρες της Ευρώπης. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτει τον «ακήρυχτο πόλεμο ενάντια στους λαούς", σήμερα στις 23:30, στη ΝΕΤ!
Η επιβολή της δικτατορίας το 1973 με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ, επέτρεψε μια σειρά από νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Μια χώρα με κοινωνικές παροχές είχε μετατραπεί στην πιο ιδιωτικοποιημένη και με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες χώρα της Λατινικής Αμερικής.Το πείραμα μπορούσε τώρα να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή.
Το 2009 -και παρά τη διεθνή οικονομική κρίση- η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ακόμα σχετικά καλές επιδόσεις. Τι λάθη είχαν γίνει που οδήγησαν τη χώρα στο επίκεντρο της κρίσης;
Σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης διηγείται το παρασκήνιο των οικονομικών περιπετειών της Ελλάδας. Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά στον Στέλιο Κούλογλου: «Η κρίση προετοιμάστηκε. Μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη, χάναμε συνεχώς ανταγωνιστικότητα, τα πρωτογενή πλεονάσματα άρχισαν να γίνονται πρωτογενή ελλείμματα, το χρέος συνέχισε να αυξάνει». Το Φεβρουάριο του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθέτησε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ είχε αρχίσει να προειδοποιεί από πολύ νωρίτερα ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα: «Η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2009 θέλησε να συμβιβάσει προεκλογικές θα ‘λεγα υποσχέσεις με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεν της βγήκε, δεν πήρε τα μέτρα έγκαιρα».
Η κυβέρνηση δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ο οικονομικός πόλεμος είχε μεταφερθεί στην Ευρώπη και ότι η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Αλλά, όπως υποστηρίζει και η Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2009-2010, η αδιαφορία των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα χειροτέρεψε την κατάσταση: «Όταν ξέσπασε το τσουνάμι της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεν υπήρξε ευρωπαϊκή απάντηση και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη των ευρωπαϊκών οργάνων. Διότι εάν τότε υπήρχε μαζική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κρατών στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσε να είχε σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μην είχαμε οδηγηθεί στην κρίση που οδηγηθήκαμε».
Για τα αίτια της οικονομικής κρίσης και τα λάθη που έγιναν μιλούν μεταξύ άλλων  στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ο οικονομολόγος- καθηγητής στο Α.Π.Θ.  Γιώργος Δουράκης και ο οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου. Μιλούν ακόμα, ο  Κωνταντίνος Τσουκαλάς καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ο φιλόλογος- ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ. Εμμανουήλ Κριαράς και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου