Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ένα εκατομμύριο έγγραφα από το WikiLeaks το 2013

Συνέχεια στη δράση του Wikileaks, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία του λόγω των νομικών περιπετειών του ίδιου, υποσχέθηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ σε ενημέρωση που παραχώρησε από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου βρίσκεται εδώ και έξι μήνες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2013 το Wikileaks θα δημοσιεύσει ένα εκατομμύριο έγγραφα «που αφορούν όλες τις χώρες του κόσμου». Κάλεσε ακόμη στην άρση του διπλωματικού και νομικού αδιεξόδου σχετικά με την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.
Μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας στο κεντρικό Λονδίνο, όπου ζει υπό το άσυλο του χώρου της πρεσβείας, ο 41χρονος Αυστραλός ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ισημερινού, για την ασφαλή παραμονή του μέσα στο κτίριο.

«Ενώ η ελευθερία μου είναι περιορισμένη, είμαι ακόμα σε θέση να εργάζομαι και να επικοινωνώ, σε αντίθεση με τους 232 δημοσιογράφους που βρίσκονται στη φυλακή απόψε» δήλωσε ο Ασάνζ στους υποστηρικτές σε μια 15λεπτη ομιλία.

«Πριν από έξι μήνες μπήκα σε αυτό το κτίριο. Έχει γίνει το σπίτι μου, το γραφείο μου και το καταφύγιο μου. Χάρη στη στάση αρχών της κυβέρνησης του Ισημερινού και την υποστήριξη του λαού του, είμαι ασφαλής σε αυτήν την πρεσβεία, αλλά και ασφαλής να μιλήσω από αυτήν την πρεσβεία» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή, και η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή, για όποιον επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις καθιερωμένες διαδικασίες για να μιλήσει σε μένα ή να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση μου».

Ο Ασάνζ κατηγόρησε επιπλέον την Ουάσινγκτον για «παρέμβαση στην οικονομία» του Ισημερινού και «παρέμβαση» στις προεδρικές εκλογές, το Φεβρουάριο του 2013.

«Η αληθινή δημοκρατία δεν είναι στο Λευκό Οίκο, η πραγματική δημοκρατία είναι η αντίσταση των ανθρώπων που είναι οπλισμένοι με την αλήθεια ενάντια στα ψέματα, από την πλατεία Ταχρίρ έως στο Λονδίνο» τόνισε και τέλειωσε την ομιλία του υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2010, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από τη Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί σχετικά με τους ισχυρισμούς δυο γυναικών, ότι δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση από αυτόν.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι το αίτημα είναι πολιτικά υποκινούμενο και ότι θα μπορούσε τελικά να εκδοθεί στις ΗΠΑ για την δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων από την ιστοσελίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου