Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Τριτοκοσμική εικόνα παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Γέρακα

του Νεκτάριου Καλαντζή

Η κατάρρευση τμήματος από τον μαντρότοιχο που περιβάλλει το ποδοσφαιρικό γήπεδο Γαργηττού-Γέρακα, πριν από μερικές ημέρες, ήταν μόνο η συνέχεια της
αδιαφορίας της σημερινής δημοτική αρχής Παλλήνης, που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια για τη συντήρηση και ανάδειξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου της περιοχής. Μια νεροποντή κατόρθωσε να γκρεμίσει έναν τοίχο λίγες ώρες πριν από έναν αγώνα, με κίνδυνο την ασφάλεια θεατών, παικτών και άλλων παρευρισκομένων στο συγκεκριμένο χώρο. Σε ένα γήπεδο που χρόνια τώρα έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη, πλην της τοποθέτησης χλοοτάπητα που έγινε πριν από κάποια χρόνια. Το ξαναχτίσιμο του μαντρότοιχου δε λύνει το πρόβλημα, αφού λίγα μέτρα πιο πέρα, ένας από τους στύλους που φωτίζει το γήπεδο κινδυνεύει να πέσει, εξαιτίας της σαθρότητας του εδάφους που τον περιβάλλει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο από μια κατάρρευση του εδάφους, είναι πιθανό να προκαλέσει ατύχημα με ανυπολόγιστες διαστάσεις, είτε σε αυτούς που χρησιμοποιούν το γήπεδο (παίκτες κλπ), είτε στα διερχόμενα αυτοκίνητα από την πλευρά του δρόμου. 
 Άραγε η δημοτική αρχή Παλλήνης θα αντιδράσει μετά από κάτι τέτοιο; Και ποιος θα φέρει την ευθύνη σε αυτή την περίπτωση; Οι διοικούντες από την εποχή της διοίκησης, ως δήμος Γέρακα, γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα, δίνοντας υποσχέσεις παραμονές δημοτικών εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια ότι θα προχωρήσει κάποια ανακατασκευή του. Το μόνο που άλλαξε ήταν το όνομα, από ποδοσφαιρικό γήπεδο Γαργηττού, σε 3ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα. Καμία παρέμβαση τόσα χρόνια, κανένα ενδιαφέρον. Για ένα χώρο που δέχεται καθημερινά μικρά παιδιά των Ακαδημιών και σφύζει από ζωή, ενώ κάθε σαββατοκύριακο σχεδόν φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες, αφού το χρησιμοποιούν ως έδρα πάνω από μία ομάδα. Όποιοι έχουν παρακολουθήσει αγώνες, έχουν ακούσει φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας να αποδοκιμάζουν τις εγκαταστάσεις και την εικόνα του γηπέδου, δημιουργώντας αρνητική εικόνα για το δήμο μας και τις αθλητικές του εγκαταστάσεις. Μισογκρεμισμένος μαντρότοιχος και συρματοπλέγματα πριν είκοσι και πλέον χρόνια, δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ οι κερκίδες για τους φιλάθλους είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια και σε χειρότερη κατάσταση και από αυτές μιας ομάδας ενός μικρού χωριού. Σκουριασμένα σίδερα και στηρίγματα και ξύλινες τάβλες, δημιουργούν μια εικόνα γηπέδου πριν το 70’. Πρόχειρα αποδυτήρια-σπιτάκια και όχι ενιαία και σύγχρονα, που από καταγγελίες υπάρχει θέμα υγιεινής με το αποχετευτικό στο χώρο, παλαιοί στύλοι φωτός που δεν επιτρέπουν κάποια νυχτερινή προπόνηση υπό φυσιολογικό φωτισμό, προαύλιος χώρος στάθμευσης σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένα εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ, συνθέτουν την εικόνα που η δημοτική αρχή βάπτισε αθλητικό κέντρο, που μόνο έτσι δε πρέπει να ονομάζεται. Καμία ανάπλαση, κανένας εκσυγχρονισμός σε αυτό το γήπεδο, που ενώ υπήρχε η πρόβλεψη για μετακίνησή του σε διαφορετική πλευρά, με σκοπό να τοποθετηθεί ταρτάν για στίβο περιμετρικά, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, εμποδίζοντας τους κατοίκους του Γέρακα να ασχοληθούν με τον κλασικό αθλητισμό και τον στίβο, αναγκαζόμενοι να μετακινηθούν σε διπλανές περιοχές για να αθληθούν. Αυτό είναι το πλάνο της σημερινής δημοτικής αρχής για στήριξη του μαζικού αθλητισμού στο Γέρακα; Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, αφού εδώ και αρκετά χρόνια ασκεί διοίκηση στο Γέρακα η σημερινή δημοτική αρχή Παλλήνης, αλλά και γνωρίζει καλά το πρόβλημα χωρίς να κάνει κάτι για το γήπεδο η σημερινή διοίκηση.
Η ασφάλεια των παιδιών στις ακαδημίες, των παικτών, προπονητών και παραγόντων των ομάδων, όπως και των θεατών δε θα πρέπει να τίθεται εν κινδύνω, αφού είναι πιο σημαντική και από την εικόνα που παρουσιάζει το γήπεδο και "δυσφημεί" την περιοχή μας. Οι όποιες επιδιορθώσεις λύνουν μόνο προσωρινά το πρόβλημα, διότι επιβάλλεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός του χώρου με ανάπλαση εντός και εκτός γηπέδου, με τη δημιουργία σύγχρονων αποδυτηρίων, σε συνδυασμό με την κατασκευή σκεπαστής εξέδρας πάνω από αυτά, δημιουργία σύγχρονου χώρου parking, αντικατάσταση φωτισμού με νέους λαμπτήρες, νέα σύγχρονη και αισθητικά διαφορετική περίφραξη, αλλά και δημιουργία εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ, τένις και 5Χ5, που θα διαμορφώσουν μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη εικόνα ενός ποδοσφαιρικού αθλητικού κέντρου, ισάξιου του πληθυσμού του Γέρακα και της ποδοσφαιρικής του ιστορίας, όπου και επιπλέον έσοδα στο δήμο μπορεί να φέρει (με σύγχρονο κυλικείο, ενοικίαση 5Χ5 κλπ), με σκοπό να επιχορηγεί περαιτέρω τα αθλητικά σωματεία της περιοχής και να ενδυναμώνει τις Ακαδημίες των παιδιών, που θα αποτελέσουν το αύριο του αθλητισμού στο δήμο μας.

Νεκτάριος Καλαντζής
 Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, 
Αντιπρόεδρος 
Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου